15.03.18, 13:29
Co robić, jeśli ktoś notorycznie popełnia błędy w postach? Wyjaśniam, że nie chodzi mi o pojedyncze literówki, konsekwentny brak polskich znaków czy nawet błąd ortograficzny. Literówka może się zdarzyć każdemu, klawiaturę i ustawienia trudno za każdym razem zmieniać jeśli ktoś ma ją inaczej skonfigurowaną, strzelenie byka też mogę wybaczyć. Nie czepiam się też interpunkcji, choć brak przecinka może wypaczyć sens. Święta nie jestem, ale przynajmniej staram się pisać uważnie. Chodzi mimo sytuacje, kiedy mamy do czynienia z e w i d e n t n y m niedbalstwem ze strony piszącego. Literówka na literówce, wyrazy poprzekręcane tak, że nie wiadomo , o co chodzi, raz polskie znaki są, a raz nie. Widać, że autor nawet nie przeczytał własnej twórczości. Dla mnie to brak szacunku dla ludzi, irytuje mnie i przeszkadza w odbiorze. Wiem, że uwagi się nie powinno zwracać, z drugiej zaś strony jest to milczące przyzwolenie na lekceważące traktowanie. I nie jest według mnie tak, że najważniejsza jest treść, bo z tą też różnie bywa. Czy i jak reagować?
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: Błędy 15.03.18, 13:41
      Mówisz o wall'u Madzi Gessler na FB?
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 13:48
        @Chris1970
        Staram się nie mówić o niczym/nikim konkretnym☺ Zjawisko mnie interesuje i to jak Wy sobie radzicie? Nie przeszkadza Wam?
        • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 14:00
          Skoro to jest stan ewidentnego niechlujstwa, niedbalstwa, to zapewnie ta osoba już nie raz była z tym konfrontowana. Jeśli robi to ciągle mimo zwracanej uwagi, to znaczy że nie jest w stanie tego zmienić i nad tym zapanować. Takie osoby postępują i w życiu podobnie, są niechlujne, nieuważne, roztrzepane.Małoletniego jeszcze można naprostować, dorosłego ukształtowanego człowieka już nie. Można mu zwracać na wszelkie możliwe sposoby uwagę, on robi nadal swoje. To już taki niechlujny charakter. Owszem, to przeszkadza i razi, ale przecież nie da się takiego kogoś zmusić by tego nie robił.
          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 17:06
            @Alexxa6
            No właśnie nie jest, czy nie chce, bo ma to w głębokim poważaniu? A jeśli skądinąd wiadomo, że może i potrafi?
            • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 17:43
              condesa napisał(a):

> @Alexxa6
              > No właśnie nie jest, czy nie chce, bo ma to w głębokim poważaniu? A jeśli skądi
              > nąd wiadomo, że może i potrafi?

Jeśli wiem że ktoś to robi celowo, to go ignoruję, nie dyskutuję z nim, nie odpowiadam na jego zaczepki i nie czytam takiego bełkotu, bo przecież taki ktoś nic konstruktywnego nie wniesie.Jeśli nie robi celowo, tylko taka jego uroda wink to znaczyłoby że ten ktoś ma jakieś zaburzenia, na zasadzie że szybciej mówi niż myśli a ma niesamowitą czy wręcz patologiczną potrzebę natychmiastowego podzielenia się z towarzystwem własnymi opiniami.Z tym że to raczej cecha małych dzieci i u nich to jest naturalne.
              • condesa Re: Błędy 15.03.18, 18:21
                @Alexxa
                Nie nazwałabym tego celowością. Ot, ktoś ma taki luzacki stosunek do języka i ludzi. To trochę pytanie z gatunku: czy do opery trzeba się elegancko ubierać? Jedni uważają, że i owszem, inni że to bzdura, najważniejsze to do do niej chodzić. No i mnie ten sweter w operze bardzo razi ( ostatnio na premierze pan prezentował gustowny sweterek w romby). Tyle, że odbioru spektaklu mi to nie zakłóca, a takie chlapanie jęzorem byle szybciej - owszem. Trudno to zignorować, jeśli chce się śledzić wątek.
                • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 18:36
                  condesa napisał(a):

> @Alexxa
                  > Nie nazwałabym tego celowością. Ot, ktoś ma taki luzacki stosunek do języka i l
                  > udzi.

Rzeczywiście trudna sprawa wink . Dorosłych i do tego obcych ludzi wychować się nie da. Skoro przyjęli taki "luzacki" styl, to świadczy że są z tego dumni i uważają to za cechę bardzo pozytywną.Pewnie psychiatra czy psycholog mógłby fachowo taki stan wyjaśnić wink .
                  • condesa Re: Błędy 15.03.18, 18:56
                    @Alexxa
                    Szczególnie takich, którzy nie chcą się zmienić, bo czerpią z tego jakąś satysfakcję. Pewnie sami sobie wydają się być tacy nowocześni i na luzie.
                    • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 18:58
                      condesa napisał(a):

> @Alexxa
                      > Szczególnie takich, którzy nie chcą się zmienić, bo czerpią z tego jakąś satysf
                      > akcję. Pewnie sami sobie wydają się być tacy nowocześni i na luzie.

Mam w dalszej rodzinie taki egzemplarz wink , człowiek dorosły już dawno ale jest w zachowaniu strasznie nieuważny, niechlujny, z lenistwa.Nic mu się nie chce. Czego się dotknie, zepsuje, wybrudzi, przewróci, wyleje. On z tego niechlujstwa zrobił swój atut wink, coś co go wyróżnia, w jego pojęciu na korzyść, od innych. Za każdym razem gdy mu się coś takiego zdarzy, z uroczym szerokim uśmiechem oznajmia: czyż to nie jest sympatyczne?! przynajmniej nie jest nudno.
                      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 19:21
                        @Alexxa6
                        No to mam nadzieję, że przynajmniej sam po sobie sprząta. Ja też znam takie osoby, które z własnego niechlujstwa zrobiły atut i jest im z tym wygodnie. Nikt ich o pomoc nie prosi w żadnej sprawie, bo nikt nie chce sobie dokładać roboty i jeszcze po pomocniku z bożej łaski sprzątać. Tyle tylko, że oni się na szczęscie sami do pomocy nie pchają. W przypadku naszych baranów tak nie jest - piszą i wypowiadają się nader chętnie.
                        • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 19:41
                          condesa napisał(a):

> @Alexxa6
                          > No to mam nadzieję, że przynajmniej sam po sobie sprząta.

Za leniwy jest na to by po sobie sprzątać, on jest ten od bałaganu żeby inni mieli co robić wink Typ jest strrrrrraszny! wink

W przypadku naszych baranów tak nie jest - piszą
                          > i wypowiadają się nader chętnie.

oj, oj ! chyba już wiem wink w kim/ czym problem, nie da się nie zauważyć wink
                          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 20:14
                            @Alexxa6
                            ☺Nie da się nie zauważyć, ale co gorsza, nie da się zrozumieć. A tak poważnie, to problem nie jest jednostkowy. Za to wkurzający, do tego stopnia, że poszłam pierwsze w życiu okulary do czytania wyrobić, bo zwątpiłam we własne siły. Wspomaganie mi potrzebne! A co do typa - współczuję, bo tacy nadają się do dobicia kołkiem osinowym, znam ten ból.
                            • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 20:57
                              " ...poszłam pierwsze w życiu okulary do czytania wyrobić, bo zwątpiłam we własne siły."

Hi hi - też tak miałam i zapytałam na innym forum, jak mogę powiększyć czcionkę na laptopie. Owszem, dostałam kilka fajnych odpowiedzi.

Najprościej - na stronie, którą czytam przycisnąć klawisz Ctrl i jednocześnie pokręcić kółeczkiem myszy. Litery powiększają się lub zmniejszają.

Drugi sposób (Win 10) - wejść w ustawienia (3 poziome kreseczki po prawej na górze), w wierszu 'Powiększenie' wcisnąć + do pożądanej wielkości.

Teraz wszystko dobrze widzę bez okularów smile
                              • condesa Re: Błędy 15.03.18, 21:18
                                @Jolanta
                                Ja na tablecie czytam, no i to już jest rozpacz. Niby mogę czcionkę powiększyć przesuwając palcami po ekranie, ale wtedy tekst się na nim nie mieści i muszę czytać na raty. Frustrujące to nieco.
                                • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 21:25
                                  " tekst się na nim nie mieści i muszę czytać na raty. "

Przykro mi, że nie pomogłam. Faktycznie te sposoby działają na Windowsach. Na Androidzie słabo się znam i mam podobne problemy.

• condesa Re: Błędy 15.03.18, 23:25
                                    @Jolanta
                                    Dobre chęci też się liczą, więc dziękuję bardzo☺
    • asia.sthm Re: Błędy 15.03.18, 14:01
      Kazda cierpliwosc ma swoje granice i zareagowac mozna, nalezy czasem huknac z grubej rury - niektorzy potrzebuja wstrzasu i nie odniosa od niego jakiejs powaznej szkody na organizmie. Istnieje zas szansa, ze skupia sie na chwile, bardziej postaraja czy cos zrozumieja.

Ja polskich znakow nie mam, pisze w roznych jezykach na tej samej klawiaturze, zmienianie elektroniczne mnie przerasta, poddalam sie. Licze sie z ochrzanem od jezykowych purystow, wytrzymam.
    • akle2 Re: Błędy 15.03.18, 14:34
      Literówki mnie nie rażą, każdemu może się zdarzyć (sama je robię), za to razi mnie tekst pisany "po polskiemu".
      Jeśli męczy mnie czytanie takiego postu (bo i treść merytoryczna jest wówczas niewiele warta), to na przyszłość omijam tego konkretnego autora i dany nick. Analogicznie - męczy mnie grafomania i przerost formy nad treścią i też później szanownego autora unikam.
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 17:19
        @Akle2
        Mnie nie razi brak polskich znaków. Jeśli wiem, że ktoś ma tak na stałe, widocznie ma jakiś powód. I wiem, czego podczas czytania się spodziewać i trzymać. Natomiast jeśli w jednym zdaniu jest tak, w drugim inaczej, to mnie to irytuje i męczy. I uwierzcie, są zdania, w których czasem nie wiem o co chodzi - tak jest coś pokręcone. Domyślam się wtedy, co autor miał na myśli, do czego dany wyraz jest podobny, staram się coś na logikę dopasować. A w sumie z jakiej racji mam się męczyć? Bo leniowi nie chciało się porządnie napisać? Jak uświadomić komuś grzecznie, że to jest, mówiąc wprost, wkurzające?
        • condesa Re: Błędy 15.03.18, 17:32
          @Akle2
          O, pomyłki się zdarzają i zamiast do Asi, odpowiedź wysłałam do Ciebie. Natomiast jeśli idzie o to, co Ty napisałaś: nie chodzi mi o jedną czy dwie literówki, z tym da się czytać. Mam na myśli literówki w co drugim słowie, wyrazy poprzekręcane tak, że nie wiadomo, co autor miał na myśli, no taki galimatias, że bajka. Równocześnie wiem, że ta osoba potrafi pisać poprawnie. I nie jest to nawet kwestia słownika, który zmienia coś bez udziału naszej woli, bo to są słowa niepodobne do niczego. Ot, nabazgrać coś, byle szybciej☹
    • engine8 Re: Błędy 15.03.18, 17:12

Mozesz sobie to porownac dla przykladu z sytuacja gdzie widzisz grupe ludzi rozmawiajacych na jakis temat.
      Podchodzisz/ wlaczasz sie do rozmowy i slyszysz ze jedni mowia piekna polszczyzna, inni z ukrainskim akcentem a jeszcze inni lami wszelkie zasady gramtyczno jezykowe do tego stopnia ze czasami trudno ich zrozumiec.
      I jak sie zachowujesz? wlaczasz sie do dyskusji i koncentrujesz sie jak mowia czy co mowia?
      I jak "jakosc jezyka" rozmowcow Cie drazni to co robisz? Komentujesz, porawiasz czyt moze idzisz sobie znalezc grupe gdzie ladnie sie wyrazaja?
      Forum sie niczym od tego nie rozni - z wyjatkiem ze tu kazdy ma maske na twarzy.
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 17:43
        @Engine8
        A widzisz, jeśli to jest tak, że ktoś mówi z ukraińskim akcentem, to mi to nie przeszkadza. Ten ktoś i tak lepiej mówi po polsku, niż ja po ukraińsku. Więc doceniam, że mówi w moim języku, staram się zrozumieć, ew. nawet dyskretnie pomóc, podsunąć jakieś słowo, jeśli potrzeba. Jeśli ktoś łamie wszelkie zasady gramatyczne, fatalnie akcentuje, ma ubogie słownictwo i generalnie nie umie mówić ładną polszczyzną, bo z domu, szkoły tego nie wyniósł - współczuję. W wielu sprawach w życiu będzie go to ograniczać. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś potrafi ładnie i zrozumiale się wysławiać, a w towarzystwie bełkocze. A na forum tak się właśnie zdarza- ktoś umie ( bo mieliśmy okazję czytać i wiemy, że umie), ale mu się nie chce, spieszy się, ma to gdzieś. I to jest dla mnie problem. Bo jeśli włącza się do dyskusji, to ja przez ten bełkot muszę przebrnąć, żeby móc śledzić cały tok rozmowy z innymi.
        • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 18:16
          Więc jeśli zależy Ci na wyrazistości i przejrzystości, to nie zostaje nic innego, jak za każdym razem prosić tego kogoś aby jeszcze raz, poprawnie, bez bełkotu powtórzył treść. On może ale nie musi tego zrobić wink. Co innego komunikacja werbalna, tam możesz domagać się od rozmówcy jasnego wyrażania się, albo zrezygnować z rozmowy z nim. Przy pisaniu postów na forum, sprawa się komplikuje, bo Ty będziesz co krok prosić o zrozumiały tekst a ten ktoś będzie Ciebie ignorował i dalej bełkotał.
          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 18:26
            @Alexxa6
            W życiu radzę sobie, rzadko zresztą się z czymś takim spotykam. Ale na forum gorzej jest. A prosić o korektę? A jak mi ktoś tak samo wytłumaczy, jak napisał? I dalej byk na byku będzie? Trochę strach, poza tym dyskusja się rozjedzie.
    • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 18:23
      Ja nie robię nic poza tym, że pamiętam kto pisze w sposób niedbały /zawiły ponad miarę, a jeśli widać że to nie kwestia emocji i wpływu chwili (wiadomo, jak to w dyskusji), to po prostu wiem co myśleć o takiej osobie.
      Szczególnie w przypadku ludzi którzy sami lubią dawać rady, poprawianie raczej nic nie da, co najwyżej skończy się "dyskusją" czy wypada w ogóle tak robić.
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 18:29
        @Ser
        Też się obawiam, że to bez sensu. No nic, trzeba chyba znosić z godnością☺
        • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 18:32
          Przestać odpisywać na wypowiedzi osób, które Cię denerwują? Może to wystarczy. Bez wody na młyn będzie mniej mielenia bez sensu. wink
          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 18:48
            @Ser
            Może to jest jakieś wyjście? Jakby tak dyskutanci nie odpowiadali, to taka osoba - chciał nie chciał - byłaby zmuszona się ogarnąć? Spróbuję, choć nie wiem, czy dam radę☺ Swoją drogą, internauci takie błędy robią, że zdarzyło mi się w słowniku sprawdzać, jak się pisze poprawnie, bo zwątpiłam we własną wiedzę. Nagminne jest "puki", ludziom chyba z pukaniem się kojarzy.
            • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 19:06
              Mnie takie pojedyncze błędy nie rażąco jakoś szczególnie, bo pisząc na telefonie nie raz zdarzyło mi się nie zauważyć "byka" w mojej własnej wypowiedzi. Zdarza się.
              Ale takie przypadki pozwalają zobaczyć, kto potrafi zwrócić uwagę taktownie, co też jest przydatne. smile
              • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 19:07
                Pardon, właśnie byk się wkradł. Miało być oczywiście "nie rażą jakoś szczególnie."
                • condesa Re: Błędy 15.03.18, 19:16
                  @Ser
                  Każdy robi, wiadomo, wiele czynników ma na to wpływ. Ale kiedyś pokusiłam się o sprawdzenie i policzenie: 25% wypowiedzi było z błędami. A to już mocno zawyża średnią😁
                  • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 19:20
                    ...Czyżbyś liczyła błędy komuś kto, ekhm, zawodowo zajmuje się pisaniem? Bo z tego co wiem jest kilka takich osób na forum. wink
                    • condesa Re: Błędy 15.03.18, 19:30
                      @Ser
                      Nie mam pojęcia, o kim mówisz😉 Poza tym, nie będziemy tutaj niczyjego ego łechtać.
                      • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 19:32
                        Racja, lepiej nie wywoływać megalomana z lasu.
                    • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 19:37
                      " ...Czyżbyś liczyła błędy komuś kto, ekhm, zawodowo zajmuje się pisaniem? Bo z tego co wiem jest kilka takich osób na forum. wink "

O tej osobie myślałam wink
    • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 19:25
      condesa 15.03.18, 13:29

Mam tak samo jak Ty.
      Są tu osoby, które chyba nie edytują swoich postów przed wysłaniem. Wypowiedzi są pełne błędów, literówek i często trudno je czytać, a czasem i zrozumieć.

To dla mnie objaw lekceważenia - nieważne jak napisałam, ważne, żeby przeczytali i odpowiedzieli.

Rozumiem osoby piszące spoza kraju, które nie mają polskich liter.
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 19:52
        @Jolanta4447
        Cieszę się, że nie tylko ja tak myślę. Masz jakiś pomysł na poradzenie sobie z tą udręką? Tacy ludzie pewnie wiedzą o problemie, tylko że nie jest to ich problem więc myślę, że zwracanie im uwagi jest bez sensu. Niektórzy mają miedziane czoło i basta. Znosić to w milczeniu? Może moderatorzy by coś mogli zrobić? Czy być ponad to?
        • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 20:44
          " Masz jakiś pomysł na poradzenie sobie z tą udręką? "

Nie do końca może pojęłam zwyczaje na tym forum, ale może apel z ostrzeżeniem ze strony moderatorów pomógłby coś?
          W osobnym wątku na czerwono! "Wypowiedzi niezrozumiałe lub z dużą ilością błędów będą usuwane".

To naprawdę jest męczące do tego stopnia, że jak widzę wypowiedź autorki na pół monitora, pełną błędów i dygresji oraz przykładów z własnego życia (prawdziwych lub nie), to staram się omijać i nie czytać.

Cóż - niektórzy mają ciągłą i nieposkromioną chęć istnienia w sieci i piszą, piszą, piszą nie zwracając uwagi na pisownię, byle szybko i dużo.

Można też nie reagować na takie wpisy i nie dyskutować z nimi.
          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 20:56
            @Jolanta
            Jasne, tylko to psuje całą dyskusję w wątku. Mogłoby być fajnie, ciekawie a bywa męcząco przez cudzą niedbałość. Poczekajmy, może Minnie coś poradzi.
        • alexxa6 Re: Błędy 15.03.18, 20:46
          condesa napisał(a):

Cz
          > y być ponad to?
          Jest takie powiedzenie-że mądrzejszy głupiemu ustępuje- ale i jest takie że gdyby mądrzejsi zawsze ustępowali to wtedy światem będą rządzić głupcy wink. Ten tutejszy przypadek jest raczej beznadziejny wink , szkoda sobie nerwów (i oczu) psuć wink .
          • condesa Re: Błędy 15.03.18, 20:50
            @Alexxa6
            ☺ chyba tak, dzięki.
          • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 21:02
            " ... jest takie że gdyby mądrzejsi zawsze ustępowali to wtedy światem będą rządzić głupcy"

Gdyby nie było forumowego odporu, to siecią rządziłyby trolle i reklamodawcy.
    • ola5488 Re: Błędy 15.03.18, 21:10
      condesa napisał(a):

> Chodzi mimo sytuacje, kiedy mamy do czynienia z e w i d e n t n y m nied
      > balstwem ze strony piszącego. Literówka na literówce, wyrazy poprzekręcane tak,
      > że nie wiadomo , o co chodzi, raz polskie znaki są, a raz nie. Widać, że autor
      > nawet nie przeczytał własnej twórczości. Dla mnie to brak szacunku dla ludzi,
      > irytuje mnie i przeszkadza w odbiorze. Wiem, że uwagi się nie powinno zwracać,
      > z drugiej zaś strony jest to milczące przyzwolenie na lekceważące traktowanie.
      > I nie jest według mnie tak, że najważniejsza jest treść, bo z tą też różnie by
      > wa. Czy i jak reagować?

Forów, które przyjmują niskie standardy dyskusji jest dość. Ja wiem, że gorsze wypiera lepsze, ale będę się upierała przy obronie lepszego. Dla mnie poprawność językowa to jedno z podstawowych kryteriów rozpoczęcia lub kontynuowania dyskusji w przypadku, gdy niedbałość językowa wynika z ignorancji lub jawnego lekceważenia przez dyskutanta. Odstraszają mnie też wypowiedzi, które przypisują mi i innym cechy nie wynikające z naszych wypowiedzi i często nijak mające się do meritum sprawy. Kwestia kultury ale nie tylko - także irracjonalne rozumowanie.

Ale internet ma to do siebie, że rozpatrując zjawisko z punktu widzenia socjologii czy psychologii (zamiast biadać nad upadkiem obyczajówwink) zaciekawiło mnie i zastanowiło, że korzystanie z forum dyskusyjnego może spełniać szereg funkcji (hierarchia potrzeb wg Masłowa): potrzeba przynależności, akceptacji, afirmacji, potrzeba szacunku i uznania, potrzeba samorealizacji…. Z zaspokajaniem tak wielu potrzeb związany jest internet! smile
      • engine8 Re: Błędy 15.03.18, 21:25
        I myslisz ze poprawnosc jezykowa czy jej poprawa uratuje to forum?
        • ser_metafizyczny Re: Błędy 15.03.18, 21:31
          No cóż, na forum o savoir-vivre warto zwracać uwagę na takie detale.
        • jolanta4447 Re: Błędy 15.03.18, 21:31
          IMO - forum jeszcze nie tonie.
          Poprawność pisowni pozwoliłaby na lepszą czytelność i wygodę.

Pewnie, że inną sprawą jest merytoryczna treść, ale chyba jeszcze nie jest źle ?
        • condesa Re: Błędy 15.03.18, 21:42
          @Engine8
          Wiadomo, że dyrdymały można pleść i poprawną polszczyzną. Ale zwróć jednak uwagę, że Ci, którzy mają coś wartościowego do powiedzenia, których warto słuchać - nie tylko na tym forum, nie tylko w internecie, ale też w świecie realnym - jakiś poziom językowy trzymają. Taka zależność.
        • ola5488 Re: Błędy 15.03.18, 23:14
          engine8 napisał(a):

> I myslisz ze poprawnosc jezykowa czy jej poprawa uratuje to forum?
          >

Zauważyłam, że bywalcy tego forum rozumieją wagę jasnego (również językowo) artykułowania swoich poglądów w dyskusji. Odróżniają oni również (w większości) fakty od napisanych przeraźliwych a żenujących bzdur, gdyż najczęściej nie są pozbawieni elementarnej przytomności umysłu. I na tym właśnie polu powstają zatargi miedzy osobami zdecydowanie różniącymi się zdolnością do analizy informacji i logicznego myślenia.

Brak poprawnego formułowania swoich myśli i przekonań, nadmierne wydłużanie wypowiedzi, brak samokrytyki przy ocenie – to niestety ucieczka od czegoś znanego: demaskacji wodolejstwa.
          Podobnie jak wrzucone ni stad ni zowąd długie wypowiedzi nie bardzo odnoszące się do tematu i ewidentnie wpisane po to, by robić wrażenie "mądrej dyskusji" lub … testowania cierpliwości dyskutantów.

Poziom forum określa (niestety) najmniej ambitny składnik. Ponieważ możliwość uczestnictwa w rzeczowej dyskusji w życiu codziennym może dla kogoś być niemożliwa (najczęściej z tych samych powodów, dla jakich nie byłby w stanie merytorycznie uzasadnić swoich racji) wykorzysta on każdą możliwość artykulacji swoich przekonań w mniej wymagających środowiskach. Oczywiście, internet stał się tu środowiskiem wymarzonym - łatwość dostępu i najczęściej brak jakiejkolwiek oceny rzeczowości wypowiedzi. Niestety, dyskutanci, którzy prezentują taką postawę przeważnie maskują brak wartości merytorycznej swojej wypowiedzi poprzez formułowanie problemów "zastępczych", które albo na pierwszy rzut oka albo po bliższym przyjrzeniu się okazują się nieporozumieniem.

Podsumowując - poprawność i dbałość o język pisany w dyskusji ułatwia merytoryczną ocenę wypowiedzi oraz ocenę jej wartości (nie chodzi o to, czy się z nią zgadzamy, czy nie).
      • condesa Re: Błędy 15.03.18, 21:35
        @Ola5488
        Cieszę się, że jest nas więcej☺ Bo zupełnie inaczej czyta się posty bez błędów i napisane dobrą polszczyzną, a zupełnie inaczej takie upstrzone pomyłkami. I powiem szczerze, że chyba podświadomie z większym zainteresowaniem podchodzę do opinii osób, które piszą poprawnie. Być może niesłusznie, ale mam wrażenie, że te wypowiedzi są bardziej przemyślane i godne zastanowienia, nawet jeśli się z nimi nie zgadzam. A co do kwestii internetu z punktu widzenia psychologii czy socjologii, to żałuję, że nie dane mi było mieć takiego przedmiotu na studiach - z pewnością byłby fascynujący☺
        • minniemouse Re: Błędy 16.03.18, 03:04
          Jesli wpis jest w wiekszosci niezrozumialy z powodu literowek i bledow lub jest ich tyle ze utrudnia czytanie w duzym stopniu to oczywiscie tylko zasmieca forum i nalezy go usunac.
          Byloby wspaniale gdyby kazdy uzytkownik zechcial zainstalowac sobie autokorektor i przed puszczeniem posta w 'cyberswiat' przez takowy przepuscil.... achhhhhh rozmarzylam sie : )

Minnie
          • jolanta4447 Re: Błędy 16.03.18, 03:34
            Wystarczyłoby sprawdzenie przed wysłaniem w edytorze na stronie forum i spokojne przeczytanie tego, co napisane. Przecież tu nie ma wyścigu i pośpiechu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka