condesa
15.03.18, 13:29
Co robić, jeśli ktoś notorycznie popełnia błędy w postach? Wyjaśniam, że nie chodzi mi o pojedyncze literówki, konsekwentny brak polskich znaków czy nawet błąd ortograficzny. Literówka może się zdarzyć każdemu, klawiaturę i ustawienia trudno za każdym razem zmieniać jeśli ktoś ma ją inaczej skonfigurowaną, strzelenie byka też mogę wybaczyć. Nie czepiam się też interpunkcji, choć brak przecinka może wypaczyć sens. Święta nie jestem, ale przynajmniej staram się pisać uważnie. Chodzi mimo sytuacje, kiedy mamy do czynienia z e w i d e n t n y m niedbalstwem ze strony piszącego. Literówka na literówce, wyrazy poprzekręcane tak, że nie wiadomo , o co chodzi, raz polskie znaki są, a raz nie. Widać, że autor nawet nie przeczytał własnej twórczości. Dla mnie to brak szacunku dla ludzi, irytuje mnie i przeszkadza w odbiorze. Wiem, że uwagi się nie powinno zwracać, z drugiej zaś strony jest to milczące przyzwolenie na lekceważące traktowanie. I nie jest według mnie tak, że najważniejsza jest treść, bo z tą też różnie bywa. Czy i jak reagować?