Dodaj do ulubionych

Niski napiwek - dawać?

03.12.19, 14:20
Ostatnio zamawiam często jedzenie z dostawą.
Zamawiam tylko dla siebie w miejscu gdzie minimalna wartość zamówienia to około 20 zł i za tyle też zamawiam (płatność z góry online), z prostego wyliczenia wynika, że 10% to 2 zł.
Czy wypada dawać tak niski napiwek czy lepiej nie dawać wcale? Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • mocno.zdziwiona Re: Niski napiwek - dawać? 03.12.19, 15:17
      Ja w zależności od humoru. Czasami daję, czasami nie, a jeśli zamawiam często z tego samego miejsca i jest ten sam kurier, to daję czasami nieco większą kwotę. Ale ogólnie ta usługa jest w cenie, to nie jest obsługa kelnerska a dowóz, więc moim zdaniem napiwek nie jest konieczny.
      • snajper55 Re: Niski napiwek - dawać? 04.12.19, 18:22
        mocno.zdziwiona napisała:

> Ja w zależności od humoru. Czasami daję, czasami nie, a jeśli zamawiam często z
        > tego samego miejsca i jest ten sam kurier, to daję czasami nieco większą kwotę
        > . Ale ogólnie ta usługa jest w cenie, to nie jest obsługa kelnerska a dowóz, wi
        > ęc moim zdaniem napiwek nie jest konieczny.

Usługa kelnerska też jest w cenie.

S.
        • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 04.12.19, 19:29
          No tak.. Klientom sie mowi ze dostawa jest w cenie czyli gratis.... a tym co dostarczaja placi sie malo i mowi ze reszte czyli drugie tyle albo wiecej zarobia na napiwkach..
          • snajper55 Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 13:06
            engine8 napisał(a):

> No tak.. Klientom sie mowi ze dostawa jest w cenie czyli gratis.... a tym co do
            > starczaja placi sie malo i mowi ze reszte czyli drugie tyle albo wiecej zarobia
            > na napiwkach..

Lekarzom czy nauczycielom też tak zapewne mówią.

S.
            • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 23:34
              U nas nie.... Moze gdzie indziej...
    • mgla_jedwabna Re: Niski napiwek - dawać? 03.12.19, 18:21
      Wypada, jak za każdą (albo chociaż co drugą) dostawę wpadnie kurierowi po 2-3 złote, to uzbiera się po całym dniu sumka, która go ucieszy.
    • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 03.12.19, 21:01
      Nie. Wypada dac co najmnjej 5...
      • minniemouse Re: Niski napiwek - dawać? 04.12.19, 01:54
        Nie wiem jakie sa stawki w PL. ale 2zl wydaje mi się nieco za mało, podobnie jak Engine uważam ze przynajmniej 5zl powinnas dac.

Minnie
        • nchyb Re: Niski napiwek - dawać? 04.12.19, 20:39
          Minnie, w PL 25% napiwków raczej się nie daje.
          I w USA i CA przy takich drobnych zamówieniach za 15-20 $ też napiwki znam raczej w wysokości 2-3 $ A nie 5.
          • minniemouse Re: Niski napiwek - dawać? 05.12.19, 01:41
            rozumiem, ale w pewnym momencie w zadnym kraju nie daje sie stricte 10% czy 25% ponieważ suma od tego moze być zbyt niska. daje się tyle ile jest przyzwoicie. wg mnie 2 zł to śmieszna suma - co mozna za to kupić? zapałki?.

Minnie
            • nchyb Re: Niski napiwek - dawać? 05.12.19, 17:47
              A co można kupić za 2 dolary?
              • minniemouse Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 01:38
                nchyb napisała:
                A co można kupić za 2 dolary?

zależy gdzie. np jest sklep "dollar store" gdzie towar jest raczej średniej jakości ale za to sporo za 1.25 -1.50$ i wzwyż
                np Dollarama, pozwiedzaj
                w Stanach jest taniej.
                Online jest stosunkowo mały wybór, w sklepie wiecej.

W supermarkecie - dla orientacji, litr mleka kosztuje
                Dairyland2% Milk
                1 L $2.35/L
                $2.35
                taniej jak kupisz 4L
                Dairyland2% Milk
                4 L $1.15/L
                $4.59
                chleb - zalezy jaki i gdzie, w jakim sklepie, ten nazywa sie Save-on- Foods
                mam nadzieje ze cie to zaciekawi smile

Minnie
                • nchyb Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 11:40
                  no widzisz Minnie, a w PL w markecie też za 1, 99 zł /i to już z podatkiem, a nie bez/ kupisz mleko, albo bułeczek kajzerek /i jeszcze reszt zostanie/.
                  A w USA dają napiwki 2 dolary, więc dlaczego w PL nie mogliby dać 2 złotych? Poziom zakupowy podobny... więc nie zgadzam się z Twoją opinią, że przy tak drobnych zakupach na wynos to za mały napiwek...
                  • nchyb Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 11:51
                    6 bułeczek, cyfrę mi net zeżarł
                    za 2 złote /brutto, już z podatkiem/ może w PL nie poszalejesz, ale więcej niż tylko zapałki kupisz...
              • pierwsza.strona1 Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 01:51
                Za 2$ mozna kupic kawe w bistro Tim Hortons.
                • nchyb Re: Niski napiwek - dawać? 06.12.19, 11:45
                  Wiem, wiem.
                  A kupując nocleg z New Yorker Hotel za 1 dolara można było całkiem niedawno w promocji kupić nawet śniadanie w TickTocku smile
      • quba Re: Niski napiwek - dawać? 13.12.19, 20:29
        kto tak powiedział?
        • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 21.12.19, 20:36
          Chyba ja smile a ja zawsze mam racje
          • quba Re: Niski napiwek - dawać? 25.12.19, 06:45
            he he! chyba się mylisz, ja mam ZAWSZE rację, więc wpadnij na kolację wink Wesołych Świąt.
    • 10iwonka10 Re: Niski napiwek - dawać? 04.12.19, 21:13
      W Polsce średni napiwek to chyba 10% w Stanach 25% wiec troche bez sensu dawać porady mieszkając w USA. Wydaje mi sie ze 2 zl za dostawę pizzy za 20zl jest ok.
    • annthonka Re: Niski napiwek - dawać? 05.12.19, 09:55
      Moja siostra pracowała przez pewien czas jako kelnerka w barze (więc zamówienia nie były zby wielkie) i cieszyła się z każdego napiwku. Tu 2 złote, tam 2 złote i dziennie potrafiło się uzbierać 40. Ja bym dawała.
    • lumeria Re: Niski napiwek - dawać? 05.12.19, 18:48
      Dawać.
    • milamala Re: Niski napiwek - dawać? 21.12.19, 16:31
      Standart to 10procent i ja w kazdym razie sie tym kieruje, nie rozwazam, ze za malo, czy za duzo. 2 zlote to chyba znowu nie jest tak malo, w koncu nie jest to jedna dostawa na dzien takiego pracownika. Uwazam, ze jak najbardzie wypada, po pierwsze taki jest standart, a po drugie lepiej mniej niz nic. W koncu to zalezy od twojego portfela, a skoro sie nad tym zastanawiasz to podejrzewam, ze nie ma w nim milionow do rozdania. Napiwek tak, ale swoje pieniadze tez trzeba szanowac.
    • oriole86 Re: Niski napiwek - dawać? 16.01.20, 23:27
      Ja staram się dawać 10-20% w zalezności od jakości obsługi oraz jedzenia. Choć faktycznie na wynos jem tylko w pracy i tam raczej nie wliczamy napiwku, kiedy dzielimy się rachunkiem. Szczerze mówiąc nawet o tym wcześniej nie pomyślałam, bo nigdy nie płacę osobiście.
      • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 17.01.20, 03:08
        Czyli nie masz nic do powiedzenie w temacie ale tez piszesz?
      • snajper55 Re: Niski napiwek - dawać? 20.01.20, 02:42
        oriole86 napisała:

> Ja staram się dawać 10-20% w zalezności od jakości obsługi oraz jedzenia.

W pizzerii też? U chińczyka?

S.
        • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 20.01.20, 18:22
          Jak cie w Pizzerii obsluza przy stoliku to czym sie to rozni od innych? alba jak dostarcza ci pizze do domu? Tez nie dajesz?
          Podobnie w chinskiej.... przeciez chinskie restauracje moga byc bardzj eleganckkie niz wile innych?

Oczywiscie jak zamwaiasz pizze czy chinskie jedzenie w pudelkach i odbierasz przy okienku to nie... chciaz ja tez zwykle cos tam zostawiam...
          • snajper55 Re: Niski napiwek - dawać? 21.01.20, 13:45
            engine8 napisał(a):

> Jak cie w Pizzerii obsluza przy stoliku to czym sie to rozni od innych? alba ja
            > k dostarcza ci pizze do domu? Tez nie dajesz?
            > Podobnie w chinskiej.... przeciez chinskie restauracje moga byc bardzj eleganck
            > kie niz wile innych?
            >
            > Oczywiscie jak zamwaiasz pizze czy chinskie jedzenie w pudelkach i odbierasz pr
            > zy okienku to nie... chciaz ja tez zwykle cos tam zostawiam...

Intryguje mnie granica, jaką stawiają dający napiwki. Granica między dawaniem a niedawaniem. Gdzie jeszcze dają A gdzie już dają. Dlaczego stawiają ją akurat w tym miejscu. Dlaczego McD nie, a pizzeria tak? A jakaś burgerownia? Co jest wyróżnikiem? Co z taksówkami, uberem czy bla bla carem? Chyba te problemy są jedną z przyczyn mojego niedawania.

S.
            • engine8 Re: Niski napiwek - dawać? 21.01.20, 18:56
              Z zasady dajesz tam gdzie masz osobista i dobrej jakoci obsluge a zwlaszcza tam gdzie cie obsluguje przy stoliku i wiadomoze sa nikso placeni poniewaz napiwki sa "wliczone"..
              W wiekszosci "jadlodajni" nie daje sie tam gdzie nie masz osobistej obslugi - np odbierasz pizze przy okienku a daje sie tam gdzie masz stolik i obsluge.
              No jak kelener w restaracji jest mily to masz szanse na napiwek i jak przyniesie jedzenie niedobre to nie jego wina - kucharza ale jak zimne to juz jego...bo powinien byc uwazny.
              No i jak jest jakikolwiek problem - np jedzenie niedobre to od kelnera zalezy jak to zalatwi...moze ci olac albo isc i wymienis, nie policzyc itp.... wtedy albo sobie zapracuje na na napiwek albo nie..

Czasami i tm stawiaja sloik z napisem "Tips" ale tu juz wszytko zalezy od obslugi - jesli zrobili ci cos ponad to co jest wymagane to mozesz dac a jak nie to nie...
              Z reguly nie daje sie wlascicielom firm...
              Napiwek jest w zasadzie miernikime zadowolenia.
              W taksowce, uberze i innych daje jesli dostalem obsluge z ktorej jestem zadowolny a nie daje kiedy nie jestem. Wszytko pomiedzy to kwestia dobrowolnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka