Dodaj do ulubionych

Błyskawica

26.01.21, 17:38
1. Właściciel firmy w widocznych miejscach zawiesza plakaty, popierające Strajk Kobiet.
2. Pracownica firmy często nosi biżuterię (broszka, kolczyki) w kształcie błyskawicy.
3. Lekarka operuje w czarnej czapce z czerwoną błyskawicą.

...zgodne to z s-v czy nie bardzo? A może obok tematu?
Obserwuj wątek
    • huang_he Re: Błyskawica 26.01.21, 18:02
      Identycznie jak właściciel wieszający krzyż nad wejściem czy lekarka z krzyzykiem na łańcuszku
    • heniek.8 Re: Błyskawica 26.01.21, 23:14
      nie ma to wiele do s-v
      w firmach prywatnych OK, w przykładzie 3 jeżeli chodzi o publiczny szpital to wolałbym żeby lekarka operowała w sterylnej odzieży wydanej ze szpitala niż operowała w uszytej samodzielnie czapeczce
    • mail-na-gazecie Re: Błyskawica 27.01.21, 08:33
      Nie ma związku, jednak taka ostentacja mnie razi.
    • aqua48 Re: Błyskawica 27.01.21, 11:03
      Jeśli w firmie nie obowiązuje dress cod, to pracownica ma prawo nosić taką biżuterię jaka jej się podoba. Podobnie z lekarzem - czy operator ma na czapce misie, półksiężyce, czy błyskawice, to jego sprawa, chyba że szpital zarządzi inaczej i np. ujednolici stroje operatorów. Co do właściciela sprawa jest oczywista - może sobie wieszać wszystko co nie przekracza granic prawa.
    • czensna Re: Błyskawica 27.01.21, 20:18
      A nie jest tak, że w złym tonie jest ZAWSZE afiszowanie się ze światopoglądem, religią czy polityką w miejscach z założeniach neutralnych, typu praca czy sklep? (Tak wiem, zaraz ktoś się przyczepi do krzyża, więc dopowiem, że to w pewnym sensie też jest jakieś afiszowanie się). Wyjątkiem od tej zasady są miejsca specyficzne, gdzie logika postępowania wymaga różnych symboli, np. świątynia, biuro partii politycznej, fundacji czy organizacji wspierającej dany światopogląd itp. Natomiast poza tym nie powinno być miejsca na symbole. Podejrzewam, że tak właśnie rozstrzyga to sv. Z drugiej strony praktyka podpowiada, że np. aplikując do pracy dobrze wiedzieć, że firma czy właściciel są zagorzałymi fanatykami którejś ze stron, żeby podjąć świadomą decyzję, czy aby na pewno chce się tam pracować lub chociażby robić zakupy (w wypadku sklepu)...
      • bene_gesserit Re: Błyskawica 27.01.21, 21:06
        krzyż, medalik
        ryba na samochodzie
        tabliczka w aptece 'nie sprzedajemy środków antykoncepcyjnych
        tatuaż z Małym Powstańcem
        przypinka w barwach Legii/Widzewa/Piasta Gliwice
        silikonowa bransoletka z hasłem/znakiem
        koszulka z żołnierzem wyklętym itd
        jakikolwiek ubiór z logo Red is Dead czy innej tego typu firmy
        amulet
        sygnet z orłem
        t-shirt z tęczą albo cokolwiek z tęczą

To wszystko - i o wiele więcej - to fopa?
        .
        • czensna Re: Błyskawica 27.01.21, 22:17
          bene_gesserit napisała:

> To wszystko - i o wiele więcej - to fopa?

Dla mnie tak. Z pewnymi wyjątkami. Wymieniłaś mnóstwo rzeczy, a można wymienić zapewne 10 razy więcej... Ale można wymienić pewnie 1000 razy więcej rzeczy zupełnie neutralnych. Dużo zależy od środowiska, w którym się ktoś obraca. Moi znajomi, w zasadzie wszyscy (ci bliscy) nie noszą żadnych symboli, w ostateczności traktują je jako biżuterię lub coś kompletnie bez znaczenia, np. koleżanka ma z Egiptu srebrną broszką skarabeusza i złotą zawieszkę krzyż koptyjski, ale zielonego pojęcia nie miała, że obie te rzeczy od biedy można uważać za symbole religijne. Wtedy się to nie liczy. Albo inaczej: nie jest symbolem symbol, jeśli nosi się go nieświadomie lub wśród ludzi, którzy co do zasady nie zwracają w ogóle uwagi na takie rzeczy. Powtarzam jednak, że chyba SV zaleca powstrzymywanie się od takiego manifestowania swoich poglądów w przestrzeni neutralnej.
          • minniemouse Re: Błyskawica 28.01.21, 03:10
            Ok, a w czasach wojny afiszowanie znakiem Polska Walcząca było zgodne z SV czy nie?
          • aqua48 Re: Błyskawica 28.01.21, 10:23
            czensna napisała:

> SV zaleca powstrzymywanie się od takiego manifestowania swoich poglądów w przestrzeni neutralnej.

Tak generalnie to prawda, w sytuacji gdy nie ma POTRZEBY czynienia takich gestów, tzn gdy one nie służą niczemu innemu jak właśnie ostentacyjna manifestacja. Bo warto też odróżnić noszoną w klapie plakietkę stowarzyszenia do którego się przynależy, czy baretkę odznaczenia. lub broszkę z emblematem ukończonej uczelni od ostentacyjnego symbolu. Ale powtarzam to w sytuacji gdy nie protestuje się przeciwko czemuś. Niekiedy bowiem istotną sprawą staje się właśnie manifestacja swoich poglądów w proteście. I to ostatnie moim zdaniem nie kłoci się z zasadami s-v ponieważ w ogóle się w nich nie zawiera.
          • baba88 Re: Błyskawica 29.01.21, 10:54
            Nie, krzyżyk czy medalik noszony w przestrzeni publicznej to nie jest żadna fopa. no chyba że drewniany na pól metra.Fopa się zaczyna jak ktoś zaczyna robić uwagi na temat dyskretnych symboli religijnych (chyba że w formie komplementu). Jeśli symbole są wbrew dreskodowi to są godzimy się na prace w danej firmie albo nie.Podobnie jakieś symbole wegetarianizmu, buddyzmu itp.Żyj i daj żyć innym to niezła dewiza. Błyskawice na ubraniach to jest coś innego, bardziej z dziedziny polityki.Dla mnie sa symbolem protestu przeciw dyktaturze i państwu wyznaniowemu.
            • minniemouse Re: Błyskawica 29.01.21, 11:36
              widzę ze moje pytanie zostało zignorowane, a ja serio pytam, ponieważ teraz przecież w PL jest walka kobiet o prawo do aborcji, zmiany ustawy w tej dziedzinie, obalenia rządu itd.
              na ulicach protesty, sztandary z napisami "wy....lać" - co pokazywali nawet w naszej telewizji dzisiaj.
              wobec tego, czy pytanie "czy wypada" jest w ogóle zasadne? tak ze względów moralnych jak i SV?

Minnie
              • czensna Re: Błyskawica 29.01.21, 15:57
                Twoje pytanie zostało zignorowane, bo jest naiwne, żeby nie napisać absurdalne. W czasie gwałtownych demonstracji, wojen, zamieszek czy w ogóle sytuacji nadzwyczajnych nie ma czegoś takiego, jak SV lub w ostateczności schodzi to na dalekie miejsca. SV stosujemy we w miarę normalnych warunkach.
                • minniemouse Re: Błyskawica 30.01.21, 01:25
                  a teraz nie ma gwałtownych demonstracji, wręcz wojny o prawa kobiet? wg mnie walka toczy sie o niezwykle ważna sprawę bo nie tylko o prawa kobiet ale wręcz o ich życie - bo nie tylko ciąża zagrożona niezdrowym płodem może zagrażać życiu kobiety ale urodzenie bardzo chorego dziecka może jej zrujnować cale życie.
                  dlatego uważam ze porównanie jest stosowne - dzieją sie okoliczności nadzwyczajne, publiczne pokazywanie oznak wsparcia nie tylko jest uzasadnione ale i istotne, w związku z czym mimo iz niejako obok SV to stosowne.

Minnie ⚡
                  (nie mam czarnego pioruna, sorry)
                  • engine8 Re: Błyskawica 30.01.21, 02:21
                    Ale przeciez w obecnych czasach nikt nikogo nie zmusza ani do seksu ani do ciazy ani nawet do bycia kobieta?
                    A tak na marginesie to uwazacie ze bycie kobieta (ze wszytkimi zwiazanymi z tym rzeczami) to przywilej czy kara boska?
                    • heniek.8 Re: Błyskawica 30.01.21, 07:27
                      engine8 napisał(a):

> A tak na marginesie to uwazacie ze bycie kobieta (ze wszytkimi zwiazanymi z tym
                      > rzeczami) to przywilej czy kara boska?

Przywilej, szczególnie jak się nie da wmanewrować w męża i dzieci
                      • bene_gesserit Re: Błyskawica 30.01.21, 12:23
                        Fajnie popatrzeć, jak dwóch brodatych, ekhem, mędrców z głębi swoich foteli sobie nawzajem potakuje z takim zapałem, że z ich poglądów unoszą się tumany

kurzu.
                    • bene_gesserit Re: Błyskawica 30.01.21, 12:20
                      engine8 napisał(a):

> Ale przeciez w obecnych czasach nikt nikogo nie zmusza ani do seksu ani do ciaz

Ale przecież w obecnych czasach nikt żadnemu mężczyźnie nie zabrania używania prezerwatyw? Seks też nie jest obowiązkowy.
                      • engine8 Re: Błyskawica 01.02.21, 04:13
                        A co ciebie obchodzi czy ja uzywam prezerwatyw w zaciszu swojego domu?
                        A kiedy Ty bedziesz miala miec cokolwiek z tym do czynienia to przeciez masz nad tym 100% kontroli. ??
                  • engine8 Re: Błyskawica 30.01.21, 02:22
                    (nie mam czarnego pioruna, sorry)

to ma buc nie czarny ale chyba czerwony?
                    • minniemouse Re: Błyskawica 30.01.21, 03:04
                      masz racje, skleroza i dzisiejsza migrena, przepraszam
    • engine8 Re: Błyskawica 30.01.21, 00:49
      Ja bym jej powiedzial "wypierdalaj" bo to jedno z drugim idzie?
      • yoma Re: Błyskawica 30.01.21, 12:05
        Och, jak ja bym cię wtedy z hukiem wypierdoliła za drzwi, szanowny panie kliencie 😎
      • bene_gesserit Re: Błyskawica 30.01.21, 12:18
        Lekarce, która ma cię operować?
        Kertyn i cham, to chyba jedno z drugim idzie.
        • engine8 Re: Błyskawica 01.02.21, 04:15
          A kto wogole by sie zgodzil aby go taka operowala? Toz to prawie pewna smierc. ?
          • bene_gesserit Re: Błyskawica 01.02.21, 20:51
            Śmierć, bo ma inny światopogląd niż twój?

Poważnie idąc na operację przepytujesz zespół chirurgów z poglądów i dopiero kiedy okaże się, że to same stuletnie konserwy pokryte kurzem kładziesz się na stół?
            • engine8 Re: Błyskawica 01.02.21, 23:27
              No nie przepytuje ale kiedy oni by wyraznie demonstrowali swoj swiatopoglad z ktorym ja sie nie zgadzam to co innego..
              No bo taka pokazuje ze jest zwoleniczka aborcji bez ogranczen - a wec moze zrobic na mnie pozna aborcje ?
              No bo np jakby lekarz okazywal ze jest zwolenikime eutanazji... to kto wie co mu do glowy przyjdzie..

A tak wogole to ja w swoim systemie opieki medyczne musze miec tzw lekarz prowadzacego. Moge go sobie wybierac i zmieniac kiedy chce ale musi taki byc.
              No wiec juz kilka raz zmienialem i za kazdym razem po zmianie ustalam sobie wizyte oby sobie nawzajem "ustalic nasze oczekiwania" i wtedy mamy okazje wymienic poglady na wiele tematow..
              Przeciez z koncu lekarz ma ze man wspolpracowac i ja z nim al emusimy sie wzajemnie rozumiec i zgadzac? Np jak np ja bylbym przeciwnikiem szczpien a on bedzi mnie chcial szczepic na wszytko to mamy problem? I tu nie wazne kto ma racje ...
              No i pierwsze pytanie zwykle jest: jak lekarz podchodzi do zapisywania lekow?
              Czy je zapisuje kiedy np pacjent chce? Kiedy moze i podejrzewa ze lek moze pomoc czy tez wtedy i tylko wtedy kiedy to jest konieczne? I jak zapisuje to czy zapisuje w najwyzszych czy zaczyna od najnizszych dawek...?
              Bo np jeden to mi od razu zapisal najwyzsza dawke Statyn i uwazal ze pwinuenm brac jak najwyzsz ktora bede "tolerowal? No i zmienilem na takiego ktory zaczyna od najnizszej i uwaze ze powinno sie brac najnizsz ktora daje min wymaganych wynikow.
              A gdy lekarza takie pytanie denerwuja tzn to nie jest lekarz z ktorym ja chce pracowac...
              • bene_gesserit Re: Błyskawica 02.02.21, 23:07
                Hehe.
                Więc nie zoperuje cię świetna lekarka o otwartym światopoglądzie bo wybierzesz konowała z masą błędów na koncie, który ci będzie potakiwał?

Ciekawe, rób tak dalej.
                • engine8 Re: Błyskawica 03.02.21, 03:35
                  Widze ze dalej brniesz ...
                  Dlaczego od razu porownujesz takie alternatywy? i skad to zalozenie ze ta z piorunem jest swietna?
                  A z tym "otwartym swiatopogladem to bym nie przesadzal - mam na to inne okreslenia.
                  Widzisz jak na razie wlasnie tak robie iak mowie i jak na razie calkiem niezle sobie z tym i reszta zycia radze.
                  • bene_gesserit Re: Błyskawica 03.02.21, 17:53
                    Engine, to co tu - i jak - piszesz, jest takie głupie i żałosne, że eot. Mamucie.
                    • engine8 Re: Błyskawica 03.02.21, 17:55
                      No wlasnie..... Tak sie koncza wasze nieoprzemyslane i nierealne argumenty
        • engine8 Re: Błyskawica 01.02.21, 04:18
          Fajna logika co nie?
          Jak to kobiety mowia to jest to OK ale skoro mezczyzna mowi ze mu sie piorun z tym "haslem" kojarzy to juz kretyn i cham.... Ot, logika Kalego.

Najlepsze to jednak jest to ze Rzad ma juz chyba dobry sposob na te protesty - teraz czekam czy sie to potwierdzi..
          Otwieraja Galerie i protesty sie koncza..
          • bene_gesserit Re: Błyskawica 01.02.21, 20:48
            Kompletnie, ale kompletnie to nie rozumiesz sytuacji.
            Co, jak widać, nie przeszkadza ci mieć swojego na jej temat zdania i go wygłaszać.
            • engine8 Re: Błyskawica 01.02.21, 23:31
              Absolutnie nie rozumim jak mozna wychodzic na ulice z transparentami i haslami tak wulgarnym jak widac i oczekiwac jakiegokolwiek poszanowania..
              Te hasla i okrzki to wlasnie szczyt kretynstwa i chamstwa.. bo kretynstwem jest to co sie mowi ( nierealne zadania) a chamstwem jak sie to wyraza.
              • aqua48 Re: Błyskawica 02.02.21, 11:52
                engine8 napisał(a):

> Absolutnie nie rozumim jak mozna wychodzic na ulice z transparentami i haslami
                > tak wulgarnym jak widac i oczekiwac jakiegokolwiek poszanowania..

Tyle, że CELEM strajku kobiet nie jest elegancka i kulturalna wymiana zdań w atmosferze wzajemnego szacunku z władzą, ale pokazanie tejże władzy że kobiety maja już dość traktowania przez tę władzę z góry i bez żadnego prawa do głosu na temat który je jak najbardziej dotyczy. Chamstwem i arogancją oraz kretyńskimi posunięciami władza PIS popisuje się na każdym polu,
                • engine8 Re: Błyskawica 02.02.21, 21:01
                  Problem jest glownie w tym ze one nie wiedz co jerst celem strajku...
                  No chyba sie ni eludz ze caly rzad ustapi na ich hasla "wypierdlac"?
                  Pokazuje to totalny brak pojecie co , jak i ile mozna osignac.. domagajac sie rzeczy nierealnych masz praktycznie zero szans na sukces.
                  I w rezultacie ich zachwania przestaniemy traktowac kobiety grzecznie i wyjatkowo kulturalnie a zaczniemy sie do nich zwracac jezykiem jaki do nich dociera.. tym z tranasprentow i zgodnie z zyczeniem.
                  Same w koncy tego sie dopominaja a sa na tyle glupie ze daja sie w taka gre wciagnac poniewaz jesli mialyby szanse wygrac agrumentami i gloszeniem wartosci jakie maja, one sie ludza ze z meska czescia przeklenstwami i chamstwem wygraja? Nigdy w zyciu..
                  My mamy to opanowane do perfekcji przez wieki....
                  I jeszcze beda plakac ale dostana to czego sie dopraszaja...
                  • aqua48 Re: Błyskawica 02.02.21, 22:11
                    engine8 napisał(a):

> Problem jest glownie w tym ze one nie wiedz co jerst celem strajku...
                    > I w rezultacie ich zachwania przestaniemy traktowac kobiety grzecznie i wyjatko
                    > wo kulturalnie

Ach, "my" ci niezwykle kulturalni i grzeczni kontra "one", które nie wiedzą co robią? Zatem trzeba je pouczyć, wskazać im ich miejsce w kuchni koło zlewu i przejąć podejmowanie decyzji za nie.
                    Przyjąłeś narrację naszego rządu? Nie potrafisz myśleć samodzielnie? A pogróżki i wymachiwanie bacikiem, to wiesz gdzie możesz sobie schować. Czas pogróżek się skończył.

• engine8 Re: Błyskawica 03.02.21, 03:38
                      No a dla draki to powiem ze Swait sie mila caalkime niezle kiedy kobiety czuly swoj role w zyciu... Problemy sie zaczely kiedy zdecydowaly ze chca byc jak mezczyzni. Cieekawe dlaczego same ni potrafily sobie wymyslec wlasnej roli gdzie moglyby pogodzic kobiecosc, feminizm i madrosc tylko probuje sie zacchwywac ja mezczyzni ...A to juz dawno sprawdzono ze nie pracuje.
                  • bene_gesserit Re: Błyskawica 02.02.21, 23:05
                    Typowy przykład monologu wygłoszonego z uniesionym paluchem. Facet tłumaczy kobietom, czego chcą, czego nie chcą, o co im chodzi i co im zrobi, jeśli go nie posłuchają.

Kicia, te czasy się skończyły. Tacy jak ci są teraz jedynie obiektem żartów. Znajdź sobie jakieś wyliniałe miejsce w lamusie.
                    O ile cię tam zechcą.
                  • yoma Re: Błyskawica 03.02.21, 01:21
                    To nie jest wojna przeciw męskiej części, a nawet gdyby, to ty od dawna nie jesteś mężczyzną. I zacznij na wszystkich bogów wreszcie czytać swoje utwory przed publikacją, bo zęby bolą.
                    • engine8 Re: Błyskawica 03.02.21, 03:42
                      Alez ja juz chyba umre jako teen "nie mezczyzna" ..
                      A Was mi po prostu zal.. Ale zamiast sie uczyc na cudzych bledach wolicie na swoich.. i macie prawo tylko ze niestety same bedziecie za swoje czyny ponsci konsekwencje.
                      Naturze sie mozna sprzeciwiac tylko do pewnego momentu..
                      A jak ci ezeby bol to radze wizyte u dentysty..
                      • aqua48 Re: Błyskawica 03.02.21, 17:19
                        engine8 napisał(a):

> zamiast sie uczyc na cudzych bledach wolicie na swoich..

Zdecydowanie nikt nie powinien uczyć się Twoich błędach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka