Dodaj do ulubionych

Sugeruję: najpierw czytać potem pisać

03.06.07, 20:32
Przychodzą nowi forumowicze, nie czytają starych wątków i pytają o to co było
parę tygodni, czy miesięcy wcześniej dyskutowane w podobnym wątku. To
naturalne i powszechne na każdym forum. Jest jeszcze inne zjawisko.

Wielokrotnie odnoszę nieodparte wrażenie, że P.T. Forumowicze czytają jedynie
post otwierający wątek i żadnego poza tym, po czym piszą własny komentarz nie
biorąc pod uwagę tego co w tym wątku dotychczas napisano. Tworzy to pewien
nieład, którego możemy uniknąć przy pewnym wysiłku. Ja odbieram to także jako
przejaw braku pewnego szacunku dla autorów wcześniejszych postów.
Obserwuj wątek
    • e._ Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 03.06.07, 20:38
      Popieram.
      Warto.
    • kicior99 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 04.06.07, 08:19
      Pełna zgoda. Masz niebieskiego ptaszka (tylko umownego bo jeszcze nie możemy ich
      przydzielać formalnie)
      • uyu Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 04.06.07, 12:04
        Ten niebieski ptaszek to w brechtowskim sensie "... my niebieskie ptaszki,
        bracia zlodziejaszki ..."? smile)))))))
        Bardzo mnie ten niebieski ptaszek rozweselil z rana.
        Calosc popieram, tzn. tresc wpisu i ptaszka smile))))
      • mallard Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 04.06.07, 15:02
        kicior99 napisał:

> Pełna zgoda. Masz niebieskiego ptaszka

A Ty co, -jasnowidz?! smilesmilesmile

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...
        • kicior99 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 10.06.07, 15:50
          kończmy te ornitologię, OK? big_grinDDDDD
      • parispari Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 18.07.07, 21:51
        Masz niebieskiego ptaszka (tylko umownego bo jeszcze nie możemy ic
        > h

No proszę tego nie wiedziałam? A są inne kolory?
    • uu1 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 04.06.07, 14:03
      Sorki ale czegoś nie rozumiem.
      > Wielokrotnie odnoszę nieodparte wrażenie, że P.T. Forumowicze czytają jedynie
      > post otwierający wątek i żadnego poza tym, po czym piszą własny komentarz nie
      > biorąc pod uwagę tego co w tym wątku dotychczas napisano.
      Jeżeli w poście otwierającym wątek będzie pytanie - czy można zamiast <szanowna
      pani> pisać Sz. P., to bez względu na dotychczas wyrażone opinie mam prawo
      napisać swoją.
      > Tworzy to pewien nieład, którego możemy uniknąć przy pewnym wysiłku.
      O jakim nieładzie mowa?
      > Ja odbieram to także jako
      > przejaw braku pewnego szacunku dla autorów wcześniejszych postów.
      Gdybym uważał, że każdy mój post ma być przeczytany i przeanalizowany popadłbym
      w megalomanię.
      Jeżeli rozumiem ideę tego forum, mają tu być pisane opinie własne uczestników a
      nie jedynie słuszne poglądy na wszystko. O prawdach objawionych nie wspominam.
      Mnie brakuje w wielu postach nutki wątpliwości wyrażanej przy pomocy takich
      określeń jak: sądzę, wydaje mi się, moim zdaniem. pozdro
      • raptulus Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 05.06.07, 12:46
        UU1! Obawiam się, że nie udało mi się czytelnie, dla wszystkich, wyłożyć swoich
        intencji.
        Oczywiste jest, że każdy może wyrażać swoją opinię. Jeśli jednak zapytasz o
        pisanie "Sz.P." i wywiąże się zażarta dyskusja, a w kolejnym poście ktoś
        napisze "nie podlega żadnej dyskusji, że należy pisać W.Sz.P." to jest to
        trochę dziwne odniesienie się do porzedzający postów.
        Nie bardzo odczytuję powody Twojej, pewnej, agresji w kolejnym akapicie o
        jedynie słusznych poglądach. To forum nie jest stricte dyskusyjnym, a tym
        bardziej towarzyskim!
        Jest taka, nie nazbyt dobra, inteligencka tradycja w formułowaniu sądów przy
        użuciu słów "wydaje mi się, sądzę etc." Ma to świadczyć o pewnej skromności
        wypowiadającego się. Od ekspertów to powinno się tego oczekiwać.
        Masz rację, że w wielu postach autorzy powinni użyć tych słów, szególnie
        słów "wydaje mi się" ale to z innych powodów.
        • uu1 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 05.06.07, 13:34
          raptulus napisał:
          > Nie bardzo odczytuję powody Twojej, pewnej, agresji w kolejnym akapicie o
          > jedynie słusznych poglądach. To forum nie jest stricte dyskusyjnym, a tym
          > bardziej towarzyskim!
          Zapewniam Cię, że nie ma w moim tekście cienia agresji. Ponieważ należę do
          uważnych czytelników, traktując forum jako jedną z form nauki własnej, na
          podstawie lektury bardzo wielu postów napisałem o "jedynie słusznych poglądach
          na wszystko". I wiele takich znalazłem i przeczytałem
          > Jest taka, nie nazbyt dobra, inteligencka tradycja w formułowaniu sądów przy
          > użuciu słów "wydaje mi się, sądzę etc." Ma to świadczyć o pewnej skromności
          > wypowiadającego się. Od ekspertów to powinno się tego oczekiwać.
          Wiesz, chyba chodzi nie tylko o skromność ale i o pokorę wobec ogromu wiedzy,
          której nie jesteśmy w stanie przyswoić. Wyraził to pięknie pewien pan mówiąc -
          scio me nihil scire. A co do ekspertów. Ujmę to tak - zwykły człowiek ma
          wątpliwości, ekspert po prostu wie. Śledcze komisje sejmowe pokazały jakim
          brakiem kwalifikacji należy się wykazać aby zostać ich ekspertem. I jeszcze
          jedno. Przed profesorem Z. Religą - kardiochirurgiem - zdejmuję czapkę z daleka.
          Profesor Z. Religa "robiący" za polityka, dla mnie stanowi klasyczny przykład,
          że każdy może się znaleźć na szczeblu własnej niekompetencji. Przed tym
          przestrzegał mnie ojciec i tego usiłuję się ustrzec.
          > Masz rację, że w wielu postach autorzy powinni użyć tych słów, szególnie
          > słów "wydaje mi się" ale to z innych powodów.
          No comment. pozdrawiam

------------
      • koala1212 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 05.06.07, 17:14
        > Jeżeli rozumiem ideę tego forum, mają tu być pisane opinie własne uczestników
        a
        > nie jedynie słuszne poglądy na wszystko. O prawdach objawionych nie wspominam.
        > Mnie brakuje w wielu postach nutki wątpliwości wyrażanej przy pomocy takich
        > określeń jak: sądzę, wydaje mi się, moim zdaniem.
        Przeciez wiadomo ze to co pisza uzytkownicy im sie wydaje (chyba ze pisza
        specjalnie to, co im sie nie wydaje). Nie ma powodu, zeby przyczepiac te slowa
        do swoich wypowiedzi, bo to jakby ktos zaczynal od "siedze teraz przed
        monitorem i...".
        • uu1 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 05.06.07, 21:32
          koala1212 napisała:
          > Przeciez wiadomo ze to co pisza uzytkownicy im sie wydaje (chyba ze pisza
          > specjalnie to, co im sie nie wydaje). Nie ma powodu, zeby przyczepiac te slowa
          > do swoich wypowiedzi, bo to jakby ktos zaczynal od "siedze teraz przed
          > monitorem i...".
          piszę głupstwa. Też rozwiązanie.
          Mnie chodzi o chociaż maleńki dystans do własnych przemyśleń. Inaczej brzmi
          tekst "należy tak postąpić", niż "sądzę, że to jest dobre rozwiązanie". Jeżeli
          tego nie uchwyciłaś, jest to my fault, że nie napisałem tego bardziej jasno. smile
    • alka_xx Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 05.06.07, 12:59
      Przeczytałam! Mam swoje zdanie!
      Nie wiem tylko, czy uwzględnic w nim kolor ptaszka!!!
      Help!wink
    • raptulus Re: Ptaszek 05.06.07, 13:50
      Dziękuję za niebieskiego ptaszka, ale abslutnie nie jest świadom jego znaczenia
      i wartości. Czy coś mi umknęło?
      Pozdrawiam Ojca Założyciela.
      • mika_p Re: Ptaszek 10.06.07, 14:47
        Niebieski ptaszek oznacza, że twoja wypowiedź była fachowa. A dokładniej, że
        wypowiedziałeś się w spoosb zgodny z linią Władzy Foremnej.

Co do meritum wątku, zgadzam się bezwględnie - nie raz i nie dwa zdarza się, ze
        pod wplywem pytań autor watku dodaje szczegóły bardzo zmieniające kontekst
        sytuacji, o ktorą pyta, czasami odrzuca pewne rozwiązania i prosi o inne, a tu
        nagle po kilkudziesięciu postach pojawia się post "nie czytałem wszytskcih
        wypoweidzi, ale zrób tak i tak [tu rozwiązanie odrzucone powyżej]".
        • kicior99 Re: Ptaszek 10.06.07, 15:51
          drugi niebieski ptaszek smile
          • uyu Re: Ptaszek 10.06.07, 20:01
            No to mamy parke smile)) niedlugo zaczna sie rozmnazac smile))))
    • dygresja4 Re: Sugeruję: najpierw czytać potem pisać 18.07.07, 22:50
      Może warto przyszpilić ten wątek w preambule forum?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka