droseria 03.07.09, 21:20 Od jakich słów należy rozpocząć rozmowę z obcą nam osobą, w jaki sposób nalezy oznajmić, kim jesteśmy - "moje nazwisko: Nowak. Anna Nowak" -> czy preferujecie taki wzór przedstawiania się? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imilla Re: Moje nazwisko 03.07.09, 22:02 Ten sposób przedstawiania się jakoś mi się zawsze kojarzy z Bondem Często muszę się przedstawiać służbowo i zazwyczaj robię to w prosty sposób: "Nazywam się Katarzyna Iksińska" i podaję swoją profesję. Odpowiedz Link
remez2 Re: Moje nazwisko 03.07.09, 22:45 Przez profesję w socjologii i antropologii rozumie się te zawody, które wymagają długotrwałego przygotowania, zazwyczaj poprzez konieczność odbycia studiów wyższych, a także często stażu zawodowego. Dla profesji charakterystyczne jest zrzeszanie się w stowarzyszenia zawodowe, tworzenie własnych kodeksów etycznych, a także ograniczanie dostępu do wykonywania zawodu wobec osób nie należących do organizacji. Odpowiedz Link
imilla Re: Moje nazwisko 03.07.09, 22:55 No to mój zawód pod tę definicję podpada jak ulał Odpowiedz Link
droseria Re: Moje nazwisko 04.07.09, 00:48 A co z osobami, które dzwonią nie w służbowych sprawach - tj. grzeczność nakazuje im przedstawienie się? Odpowiedz Link
kora3 bez wzgledu na to, czy dzwoni sie zawodowo 04.07.09, 00:57 czy prywatnie nalezy się przedstawic. Z tym, ze zasady i zdrowy rosądek nakazują,ze o ile odbiera się tel. słuzbowy należy od razu podać nawe istytucji, działu i najlepiej tez swoje nazwisko i stanowisko, stąd - dzowniący przedstawia sie siła faktu, jako druga osoba, ale powinien czynic to zawsze za wyjątkiem telefonowania z załoznienia anonimowo np. na tel zaufania jakiejs isntytucji. Odbierająca prywatny tel osoba nie musi sie przedstawiac pierwsza, wówczas pierwssza, ale po pzresdtawieniu się dzwoniącego tez powinna to zrobić. Co do mówienia "moje nzawisko Nowak" - wg mnie dziwacznie to brzmi Chyba nikt nie ma watpliwosci, kiey ktos mówi "Anna Nowak", ze Anna to imie, a Nowak to nazwisko, zresztą w nasztmkraju przyjete jest podawanie jako pierwszego imienia. Uzasadnione to mogłoby byc jeszcze, gdy ktos ma nazisko brzmiace jak imie własciwej mu płci. Np. znajomy nazywa sie Andrzej Marek. Jesli powie przedtawiając sie "Marek" mozna odniesc wraznei, ze podaje tylko imie, co w słuzbowych kontaktach jest nieprzyjete na ogół. Taka osoba moze podkteslic, ze Marek to nazisko, a na imie ma Andrzej Odpowiedz Link
pavvka Re: bez wzgledu na to, czy dzwoni sie zawodowo 04.07.09, 22:36 kora3 napisała: > czy prywatnie nalezy się przedstawic. > Z tym, ze zasady i zdrowy rosądek nakazują,ze o ile odbiera się tel. > słuzbowy należy od razu podać nawe istytucji, działu i najlepiej tez > swoje nazwisko i stanowisko, stąd - dzowniący przedstawia sie siła > faktu, jako druga osoba, ale powinien czynic to zawsze za wyjątkiem > telefonowania z załoznienia anonimowo np. na tel zaufania jakiejs > isntytucji. IMO są też inne sytuacje, w których przedstawianie się jest niepotrzebne. Jeżeli Twoje nazwisko rozmówcy nic nie powie i nie będzie mu do niczego potrzebne w przyszłości - np. dzwonisz do sklepu żeby dowiedzieć się czy mają określony towar - to podawanie nazwiska nie ma sensu. Odpowiedz Link
kora3 owszem, ale to :) "oczywista oczywistośc", że 05.07.09, 09:01 nie podaje sie nazwiska dzwoniąc np. na informację. Rozumiem, ze w watku chodzi o podaanie nazwiska w sytuacji, kiedy to jest potrzebne i sensowne Odpowiedz Link
mampy-tanie Re: Moje nazwisko 04.07.09, 15:46 Warto również - czemu to taka rzadkość - pytać na początku rozmowy: czy nie przeszkadzam? Odpowiedz Link
droseria Re: Moje nazwisko 04.07.09, 21:33 "Moje nazwisko: Anna Nowak" - czy tak dobrze? Odpowiedz Link
remez2 Re: Moje nazwisko 04.07.09, 22:48 > "Moje nazwisko: Anna Nowak" - czy tak dobrze? A może - nazywam się Anna Nowak? Odpowiedz Link
droseria Re: Moje nazwisko 04.07.09, 22:58 "Nazywam się Anna Nowak, dzwonię w sprawie (...)" - wolno mi tak wyrazić się... Odpowiedz Link
remez2 Re: Moje nazwisko 05.07.09, 00:41 droseria napisała: > "Nazywam się Anna Nowak, dzwonię w sprawie (...)" - wolno mi tak > wyrazić się... W moim przekonaniu jest to forma absolutnie poprawna. Odpowiedz Link
aiczka Re: Moje nazwisko 05.07.09, 01:01 Można też bardziej telekomunikacyjnie: - Dzień dobry, mówi/tu Anna Nowak. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Moje nazwisko 13.07.09, 14:22 droseria napisała: > "Moje nazwisko: Anna Nowak" - Nie, bo Twoje nazwisko to nie "Anna". Odpowiedz Link