15.11.11, 16:13
Po zeszłorocznym zimowym Sztokholmie i tegorocznym wakacyjnym Bornholmie zaczynamy się z synkiem napalać na Kopenhagę :-)
Zapewne w styczniu, bo są fajne promocje biletów wizzair do Malmo, pewnie nie więcej niż 2-3 dni, bo praca mnie nie puści, ale chwilowa odskocznia się marzy.
Zatem lecimy do Malmo, wiem już, że dostać się stamtąd do Kopenhagi to nie kłopot /co polecicie jako przetestowane, tańsze, szybsze, bardziej widokowe? pociąg, autobus? czy nie ma znaczenia co się wybierze?/. Noclegi jak najtańsze, więc hostel pewnie, net oczywiście przekopuję, ale znów zapytam o Wasze doświadczenia - czy któryś z hosteli góruje nad innymi atmosferą, spokojnością, dobrą komunikacją z głównymi atrakcjami?
Czy jest w Kopenhadze coś, co niekoniecznie opisują wszystkie źródła, ale w Waszej pamięci zapisało się jako malownicze, warte odwiedzenia, ciekawe dla dzieci?
Z góry dzięki za inspiracje :-)
Obserwuj wątek
    • skagerak Re: Kopenhaga 16.11.11, 10:38
      Nic ci nie pomoge, W Kopenhadze bywam co najwyzej tylko jeden dzien a jesli spie to w hotelu First na Vesterbro ale to cie nie interesuje.
      Zapytam jedynie bo to sie czesto powtarza, do czego potrzebna jest ci "hotelowa atmosfera" ?
      Bedziesz tam przebywal czy spal ? W Hotelu ma byc to do czego jest przeznaczony i za co place. Zatem wygodne spanie i czysto.
      • pia.ed Re: Kopenhaga 16.11.11, 13:09
        Jedyne co moge pomoc to stronka z HOSTELAMI i hotelami w Kopenhadze ...
        Przy kazdym jest krotki opis po polsku, a jesli sie chce dokladniejszego opisu to trzeba kliknac na angielska wersje. Cena podana jest w zlotowkach.

Styczen to nie sezon, wiec raczej powinien byc spokoj w hostelu.
        Rozrywki dla dzieci sa w Kopenhadze, tylko ...w jakiej grupie wiekowej jest Twoj syn?
        Jest cos, co chyba nazywa sie Experymentarium, podobno ciekawe...
        i dostosowane nawet dla najmlodszych.
        Niestety innymi informacjami nie moge sluzyc bez szukania w internecie,
        i Ty to juz robisz. ...

Na "nieznane" miejsca nie bedziesz miala czasu, tyle znanych atrakcji
        jest do obejrzenia w Kopenhadze ... a wszystkie leza centralnie,
        w zasiegu kilku kilometrow.

www.polish.hostelworld.com/findabed.php/Hostele/Kopenhaga/Dania
        • Gość: mikolas Re: Kopenhaga IP: *.icpnet.pl 17.01.12, 18:38
          w styczniu nie będzie problemu, gorzej jest latem, nie dość że drogo, to wiele naj tańszych hoteli nie ma klimatyzacji, a czasami jest naprawdę gorąco, polecam sprawdzić: www.ohotele.pl/kopenhaga/
    • thorgalla Re: Kopenhaga 17.11.11, 11:28
      W sprawie noclegu nie pomogę bo nie muszę tam nocować.
      Wyjątkowo się zgodzę z poprzednikiem odnośnie hotelu.Jak dla mnie najważniejsze jest łóżko,ciepła woda do mycia i nieco ciszy w nocy bo to tylko nocleg,w ciągu dnia nie siedzi się w hotelu,prawda?
      Gdybyś się wybierała w grudniu to poleciłabym Tivoli,jest niesamowite przed świętami.
      • pia.ed Re: Kopenhaga 17.11.11, 17:34
        Thorgala, tutaj Twoje gify nie pokazuja sie w formie obrazka czy zdjecia,
        wiec nie dopisuj IMG ... tylko ew. zamieszczaj tak jak ja to zrobilam.
        fc09.deviantart.net/fs70/f/2010/042/a/b/Funny_Icon_by_OrochiSk.gif

Chyba najciekawiej jest w Kopenhadze w pierwszy dzien Adwentu ... widzialam przed laty adwentowa parade na Stroget ... cos wspanialego,
        no i wystawy - cuda, ze stojacymi zywymi Mikolajami.
        Tego dnia byl tez bezplatny wstap do Tivoli ... nie wiem czy tak jest dalej ...

Przy okazji informacja na temat bezplatnych przejazdow w Kopenhadze w pierwsza niedziele miesiaca.
        Wg artykulu ktory czytalam w szwedzkiej prasie, mozna jezdzic WSZYSTKIMI srodkami lokomocji... Niestety nie bylo podane, c zy dotyczy to tylko centrum miasta, czyli zonu 1, czy tez mozna takze jezdzic w zonie 2 i 3, co by mnie bardzo interesowalo.
        Bylabym wdzieczna gdyby osoby mieszkajace w Danii mogly sie dowiedziec szczegolow,
        bo nie wiem jak tego poszukac na internecie.

Informacja byla zamieszczona w koncu wrzesnia, od pazdziernika mialo to wejsc w zycie. Bezplatne jezdzenie po Kopenhadze skonczy sie prawdopodobnie w kwietniu.
        • thorgalla Re: Kopenhaga 18.11.11, 19:31
          Proszę bardzo.Ale tak do końca nie jest gratis a kosztuje 14dkk
          www.dsb.dk/s-tog/kampagner/gratis-sondag/
          Co do sygnaturki to jest ona dodawana automatycznie do postów.Niektóre fora "nie przerabiają" jej na obrazek ale ja się tym nie przejmuję.
          • pia.ed Re: Kopenhaga bilety 18.11.11, 20:59
            Dziekuje, wszystko jasne, oprocz kupowania "Mobilbillet", bo nigdy dotad
            takiego nie kupowalam, nawet w Szwecji ... No a jak bedzie wygladalo przeliczenie z koron szwedzkich na dunskie?
            Moze w ogole sie nie da kupic biletu nie bedac mieszkancem Danii?
            "Voksenklippekort" tez nie oplaci mi sie kupowac, bo normalnie poruszam sie po Kopenhadze pieszo ... wiec pozostale bilety by mi przepadly.

A tak w ogole to przestrzegam przed kupowaniem pojedynczych biletow na komunikacje miejska w Kopenhadze, bo chyba rok temu nastapila ich wielka podwyzka,
            i najtanszy bilet kosztuje 24 kr. Nie wiem czy dunskie czy szwedzkie,
            bo informacja ukazal sie w szwedzkiej prasie, ale to w kazdym razie jest bardzo drogo z mysla ze nikt raczej samotnie nie podrozuje.
            Natomiast rzekomo stanialy inne bilety, typu kilkudniowe czy tygodniowe,
            ktore sprawiaja mniej klopotu ... sprzedajacym.
            • thorgalla Re: Kopenhaga bilety 19.11.11, 22:54
              > Moze w ogole sie nie da kupic biletu nie bedac mieszkancem Danii?
              Pewnie można kupić w kasach albo automatach.
              Przyznam,że kopenhaskiej komunikacji nie poznałam bo tam albo samochodem albo na piechotę chodzę więc nie chcę w błąd wprowadzać.

> "Mobilbillet", bo nigdy dotad takiego nie kupowalam, nawet w Szwecji ... No a jak bedzie wygladalo przeliczenie z koron szwedzkich na dunskie?
              Nie wiem czy można wysyłać smsa z innego numeru niż duński,musiałbyś zagłębić się w informacje.Jeżeli kupiłabyś na tej stronie internetowej,płacąc kartą kredytową to przeliczeniem nie ma co się martwić.
      • skagerak Re: halo thorgalla 19.11.11, 19:46
        thorgalla napisała:

> Wyjątkowo się zgodzę z poprzednikiem odnośnie hotelu

A dlaczego to tylko wyjatkowo ?
        • thorgalla Re: halo thorgalla 19.11.11, 22:48
          Bo na ogół mam odmienne zdanie.
          I kiedyś mnie obraziłeś więc Cię nie lubię.
    • anka18.3 Re: Kopenhaga 20.04.12, 12:13
      zastanawiam mnie tylko dlaczego samolotem.... Unity Line ma ciekawe oferty wycieczek weekendowych, najpierw rejs promem a potem kilkudniowa autokarowa wycieczka. Kopenhaga i Park Rozrywki Bakken, więc i dziecko będzie miało co robić www.unityline.pl/oferta/oferta_dla_ciebie/wycieczki_do_skandynawii/kopenhaga-i-park-rozrywki-bakken
      • pia.ed Re: Kopenhaga 24.04.12, 15:27
        Chyba dalej sa jednodniowe wycieczki do Kopenhagi ...
        Noc na statku, przybycie o 07 00, caly dzien w Kopenhadze na wlasna reke,
        o 22 00 odjazd.
        • jusytka Re: Kopenhaga 20.02.13, 15:26
          Ze Świnoujścia kursują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka