Dodaj do ulubionych

Szwecja Pilne-pomocy

09.07.13, 21:06
Witam,
liczę na pomoc!
Chcę zarezerwowac bilety, ale ląduję i wracam z lotniska Skavsta - tam nie mogę znaleśc noclegu... a nigdzie też nie mogę odnaleźć żadnego połączenia z Sztokholmem. Jak się tam poruszać? Są pociągi? ląduję jak i wracam w porze nocnej, tzn 23 przylatuje, a o 6 rano wylatuje...
pomóżcie mi!
A może macie coś do polecenia z noclegiem?
Nie ukrywam iż mam ograniczony budżet, ale tez nie chce przeżyć traumy w hotelu...........
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Szwecja Pilne-pomocy IP: 178.188.246.* 10.07.13, 07:45
      www.flygbussarna.se/en/skavsta
      Noclegi to chyba w Nyköping... Jeśli podróżujesz w weekend, to może być niedrogo.
    • aka10 Re: Szwecja Pilne-pomocy 10.07.13, 10:11
      Na jak dlugo lecisz? Autobusem bez problemu dostaniesz sie do centrum i z centrum. Rano pierwszy autobus do Skavsty jedzie 3.30. Przy samym lotnisku tez masz hotel.
      tinyurl.com/ptkzol7
      • Gość: victoriab Re: Szwecja Pilne-pomocy IP: *.51.101.254.smlw-legionowo.pl 10.07.13, 20:30
        mieliśmy jechac na weekend, ale chyba zrezygnuję, bo ceny jak na weekend dość wysokie.... 300 zł za nocleg, to nie dla mnie
        • Gość: k Re: Szwecja Pilne-pomocy IP: 178.188.246.* 10.07.13, 23:33
          Skoro nie wypaliło z powodu ceny, to może innym się przyda. Skandynawia to nie jest kierunek dla budżetowych wyjazdów weekendowych tanimi liniami. Niestety.

300 złotych, czyli 600 koron to jest w Szwecji raczej dobra cena za nocleg w hotelu w większym mieście. W hostelach może być trochę taniej, choć raczej niewiele.
          W weekend normalne hotele mają niższe ceny, ale to znaczy, że dwójka zamiast 1200 kosztuje 700-800 koron :)

O, takie coś wyhaczyłem za pięć stówek za dwójeczkę - kajuta na statku zacumowanym przy Gamla Stan: Ånedin Hostel
    • magdalaena1977 Re: Szwecja Pilne-pomocy 11.07.13, 20:58
      Jeśli ktoś jeszcze trafi na ten wątek - naprawdę polecam loty do Skavsty. Autobus Frygbussarny staje pod samym lotniskiem jest wygodny i klimatyzowany i bez przystanków dojeżdża do Dworca T - Centralen, który jest centrum komunikacyjnym Sztokholmu.

Co prawda podróż może wyglądać tak:
      1. lot Ryanair - 90 minut - koszt 62 zł (bez bagażu głównego)
      2. autobus Flygbussarna - 80 minut - 70 zł (w przypadku zakupu przez internet).
      • pia.ed Re: Szwecja ...Pilne-pomocy 12.07.13, 19:42
        Wg tych ktorzy zatrzymali sie w dobrym sztokholmskim hotelu w weekend,
        ceny weekendowe sa nizsze niz w ciagu tygodnia ... kiedy to hotele
        maja duze oblozenie dzieki podrozujacym sluzbowo.

W najtanszym hotelu Formule1 czy Formel1 (nie jestem pewna czy wlasciwie napisalam)
        w weekend pokoj DWUOSOBOWY kosztuje 400 czy 450 SEK za noc.

W hostelu w Sztokholmie w ktorym spalam pare nocy, cena za lozko jest 300 kr,
        ale wazne jest to, ze hostel lezy w samym centrum ...
        wiec koszty przejazdu srodkami miejskiej lokomocji mozna sobie zaoszczedzic.
        Hostele maja zawsze wlasna kuchnie, dobrze wyposazona, w ten sposob
        nie musi sie jesc w obiadow w restauracjach.

Pisze to zeby pokazac, ze nawet ten kto ma ograniczona ilosc pieniedzy
        moze odwiedzic piekny Sztokholm.

• magdalaena1977 Re: Szwecja ...Pilne-pomocy 18.07.13, 23:23
          W dodatku karta sztokholmska zapewnia naprawdę dobre warunki zwiedzania - za nieco ponad 400 zł miałam 3 dni jazdy komunikacją miejską, rejs statkiem i wstępy do wszystkich chyba muzeów w tym oprowadzanie po angielsku.
    • monikazkonika Re: Szwecja Pilne-pomocy 17.07.13, 14:06
      Tak jak już wspomniane zostało - autobusy jezdza praktycznie co 30 minut - koszt ok 120 koron. Trasa spora (jedzie 80-90 minut) w sam raz by poznac jak wyglada Szwecja w terenach niezabudowanych. piekny kraj...
      • pia.ed Re: Szwecja Pilne-pomocy 18.07.13, 12:48
        W hostelu w ktorym sie zatrzymalam, przy Drotninggatan,
        cena za lozko latem to 300 kr, ale ...
        jesli ktos nie boi sie wiatru , mzawki czy sniegu, to od pazdziernika
        ceny sie obniza i lozko moze kosztowac 200 koron.

Jest to taniej niz w kazdym innym hostelu, i w cene wchodzi bielizna poscielowa,
        za ktora w hostelach trzeba zaplacic jednorazowo 50 kr, albo miec wlasna ...

Osoba ktora pisala 2 lata temu ze spala w bardzo dobrym hotelu w centrum,
        z jaccuzi, placila 450 koron za noc za pokoj 2-osobowy ...
        ale to byl listopad :( i cena weekendowa.
    • victoriab Re: Szwecja Pilne-pomocy 19.07.13, 05:43
      Powiedźcie mi proszę jaki miesiąc najbardziej polecacie? Tak aby nie było bardzo zimno, ale też było tanio:)
      Chcę wyskoczyć do tego miasta na weekend....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka