Dodaj do ulubionych

Do posiadaczy Cyfry+ .....

31.08.04, 11:37
Hei,

Zamierzam sobie sprowadzic z Polski Cyfre+. Mam parabole i dekoder cyfrowy.
Mam pytanie, czy ktos z was ma cyfre+ i jak to dziala? Czy musze w jakis
sposob zgrac dekoder cyfry z moim dekoderem?
Jakie macie doswiadczenia?

Bede wdzieczna za odpowidzi
Dorota
Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 11:44
      Nie musisz brac od Cyfry dekodera. Wystarczy sama karta, ale musisz
      zainstalowac w swoim dekoderze, jesli jest taka mozliwosc, modul CAM na karty
      kodowane w systemie Seca 2.
      • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 13:56
        Hei Legal,

Mam w dekoderze miejsce na 2 karty, ale na stronie Cyfry +, sa wymienione
        dekodery do ktorych moge wziac tylko karte i mojego tam nie ma.....
        Juz nie wiem co robic, jade w czwartek do Polski i bym sobie zalatwila tam
        wszystko....

Pozdrawiam
        Dorota
        • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:04
          Z tego, co wiem to karta Cyfry powinna wspolpracowac z kazdym modulem CAM
          dekodujacym system Seca 2. Czy twoj dekder ma miejsce na dwie karty, czy
          miejsce na dodatkowy modul CAM? Jesli ma miejsce na dwie karty, to kwestia jest
          czy z obu z nich korzystasz i czy mozna wymienic jeden z modulow CAM. Z tego co
          wiem to modul CAM kosztuje w Polsce kilkaset zlotych no i masz wszystko w
          jednym dekoderze. Dekodery, ktore oferuje Cyfra, a za ktorych wynajecie placisz
          10zl miesiecznie, do szczytow techniki nie naleza np. w Philipsach nie mozna
          dowolonie programowac kanalow, nie ma wyjscia cyfrowego dzwieku itp.
          Ja mam akurat Polsat Cyfrowy, ale kiedys interesowal mnie zakup Cyfry.
          • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:09
            Hei,

Wiec okazalo sie, ze mam miejsce na 1 CAM i na 1 karte. Oba nie uzywane.
            Dzwonilam wlasnie do Cyfry, pod tytulem, ze mamie chce zrobic prezent i tam mi
            powiedzieli, ze przychodzi instalator i wszystko montuje. Nie wiem czy mi sie
            chce tak bardzo kombinowac... Mam ochote na te polskie kanaly....Hmmm.
            Nie wiem co robic...Przydal by sie ktos kto sie na tym zna.

Dorota
            • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:12
              lolka11 napisała:

> Hei,
              >
              > Wiec okazalo sie, ze mam miejsce na 1 CAM i na 1 karte. Oba nie uzywane.
              > Dzwonilam wlasnie do Cyfry, pod tytulem, ze mamie chce zrobic prezent i tam
              mi
              > powiedzieli, ze przychodzi instalator i wszystko montuje.
              Teoretycznie tak, ale wiesz, ze w Polsce w punktach sprzedazy juz takimi
              formalistami nie sa. Mowisz im, ze masz juz instalacje np. po Polsacie Cyfrowym
              i chcesz od nich tylko karte, lub tylko karte i dekoder i wszystko. Pare
              tygodni temu bylem bliski kupna Cyfry i mialem wszystko dogadane.

Nie wiem czy mi sie
              > chce tak bardzo kombinowac... Mam ochote na te polskie kanaly....Hmmm.
              > Nie wiem co robic...Przydal by sie ktos kto sie na tym zna.
              >
              > Dorota
              • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:24
                No moze masz racje, pojde do punktu i zobacze co mi powiedza...
                Boje sie, ze tu nie damy rady tego zainstalowac...Bo samej kart wziac nie moge,
                chyba, ze kupie dodatkowo CAM. Moge wziac ten caly ich dekoder, ale jak go
                zgrac z naszym dekoderem....Moze masz jakis propozycje...

Dorota
                • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:36
                  Z tego co wiem to oba dekodery laczy sie kablem antenowym szeregowo i kazdy z
                  nich za pomoca zlacza SCART z telewizorem. Tylko, ze wtedy drugi dekoder musi
                  byc zawsze wylaczony. Kiedys mialem taka kombinacje dekodera analogowoge z
                  cyfrowym i zawsze jeden z nich musial byc wylaczony.
                  • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:43
                    OK, ale my mamy dekoder cyfrowy... Nie wiem, tzn dla mnie to nie problem
                    wylaczyc jeden dekoder (oszczedze na pradzie, haha). Tylko czy masz na mysli
                    wylaczenie z kontaktu czy tylko na Standby??
                    Oj, szkoda, ze nie mieszkasz w Oslo, bo moj malzonek to do takich rzeczy nie ma
                    glowy....

No zobaczymy co nam powiedza w punkcie sprzedarzy..

Dorota
                    • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 31.08.04, 14:56
                      Musi byc w stan-by i raczej nie ma roznicy w podlaczeniu, niewazne, czy to
                      dekoder cyfrowy czy analogowy. Rozumiem, ze twoj dekoder ma wejscie i wyjscie
                      anteny satelitarnej.
                      Niestety tu kobiety czesto maja wiecej pojecia o technice niz faceci.
                      • lach2001 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 15.09.04, 10:56
                        Kup (chociazby na internecie) Cam "SECA - ASTOCAM".
                        Patrz tu: www.probesat.com/60.html
                        W Polsce tez sa.

Wkladasz ten SECA - ASTONCAM do dekodera, w prawidlowy slot. Potem kupujesz
                        sama kartke Cyfry+, i wkladasz do SECA ASTON CAM'a. I juz - ogladasz Cyfre+.
                        Starczy ci jeden dekoder. Jesli masz miejsce na modul CAM (Common Interface
                        Module) - to wszystko OK.
                        • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 15.09.04, 15:26
                          Hei,

Juz mam Cyfre+ i dziala bez zarzutu.
                          Dzieki za pomoc w podjeciu decyzji.

Dorota
                          • lach2001 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 15.09.04, 16:36
                            Pozdrawiam. A jak rozwiazalas sprawe? (Jesli mozna sie zapytac?)
                            • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 15.09.04, 21:58
                              Hei,

Tzn. nie bardzo wiem o co ci chodzi. W Polsce wzielam dekader cyfry, a
                              wlasciwie kupilam ten dekoder i placac za rok z gory dostalam tez talerz
                              (zostal w Polsce). Mamy teraz 2 dekodery podlaczone do jednego talerza. Ten
                              drugi to ze wzgledu na Polsaty. Tak jak pisal wczesniej legal, 2 dekodery nie
                              moga byc jednoczesnie wlaczone.

Jesli masz jeszcze jakies pytania, sluze pomoca.

Pozdrawiam
                              Dorota
                              • moniiika1 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 10.11.04, 14:00
                                Czy moge zapytac jak odbierasz Polsaty?Ja mam cyfre+,ale nie ma tam
                                Polsatow.Monika
                                • legal.alien Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 10.11.04, 14:12
                                  Zeby odbiera Polsat musisz miec dekoder cyfrowy Polsatu, albo przyzwoity
                                  dekoder cyfrowy umozliwiajacy przeszukiwanie - podobno gdzies tam Polsat nadaja
                                  FTA. Z tego co wiem to to co daje Cyfra (zreszta Polsat tez) to
                                  najprymitywniejsze dekodery, ktore tej funkcji nie maja. Tak wiec jesli chcesz
                                  ogladac wszystkie polskie programy, musisz miec albo oba pakiety cyfrowe, albo
                                  dobry dekoder.
                                • lolka11 Re: Do posiadaczy Cyfry+ ..... 11.11.04, 07:49
                                  Zgadzam sie z Legalem. Mamy dodatkowy dekoder cyforwy. Najpierw mielismy tylko
                                  ten, ale jak zabrali TVNy, to sobie wzielam cyfre+. Tak wiec, mamy 2 dekodery...

Pozdrawiam
                                  Dorota
                                  • ulik1955 Re: co za problem 11.11.04, 09:16
                                    Cyfra + czyli "talerz" i dekoder to tylko 600 zloty. Kup wszystko i nie bedzie
                                    problemu czy obecny dekoder pasuje czy nie. O ile wiem nie wolno wywozic Cyfry
                                    + za granice - ja kupilam 4 lata temu na adres siostry w Polsce i wywiozlam.
                                    Powodzenia!
                                    • moniiika1 Re: co za problem 11.11.04, 10:30
                                      Ja tez kupilam cyfre+ w polsce i przywiozlam do Szwecji.Ale tam nie ma
                                      Polsatow.Czy dobrze zrozumialam,ze potrzebny mi drugi dobry dekoder bez karty i
                                      bede mogla odbierac polsaty?
                                      • lolka11 Do Moniiika1 11.11.04, 10:34
                                        Tak, zeby odbierac polsaty musisz miec dodatkowy dekoder cyfrowy....

Pozdrawiam
                                        Dorota
                                        • moniiika1 Re: Do Moniiika1 11.11.04, 10:39
                                          Dzieki za pomoc.Pozdrawiam
                                          • legal.alien Re: Do Moniiika1 11.11.04, 13:01
                                            Z tego co wiem nie musisz miec 2 dekoderow. Wystarczy, ze masz porzadny dekoder
                                            z modulem dekodujacym Seca 2 - nie ten, ktory dostarcza Cyfra, ktory umozliwia
                                            przeszukiwanie i kladanie wlasnych list programow. Podobno Polsat jest gdzies
                                            FTA i wtedy mozesz go odebrac razem z kanalami Cyfry..
                                    • lolka11 Re: co za problem 11.11.04, 10:31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka