Dodaj do ulubionych

Bornholm-ceny art.spożywczych

23.07.03, 13:42
Za dwa tygodnie wyjeżdzam na rowery na wyspę.Bardzo proszę forumowiczów o
podanie orientacyjnych cen np .mleka,soków, chleba ,masła itp.Co warto
zapakować do samochodu a czego się nie opłaca, bo np.jest tańsze lub
smaczniejsze.Pozdrawiam Lilka
Obserwuj wątek
    • olejna Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 25.07.03, 10:39
      Ja wyjeżdżam dzisiaj na tydzień, więc zdążę wrócić przed twoim wyjazdem i
      poniedziałek 4 sierpnia wyślę ci maila z aktualnymi cenami. Z tego co pamiętam
      sprzed dwóch lat artykuły spożywcze były znacznie droższe niz u nas więc zawsze
      warto zabrać to co sie nie psuje, warzywa mozna kupić w przydrożnych straganach
      bezpośrednio u farmerów. Tanie były ryby i przepyszne: bufet rybny (jesz ile
      sobie nałozysz na talerz - cała fura) kosztował wtedy 60 koron. Jak
      przeglądałam jakieś swoje notatki to znalałam zapisek "ryba na kolację" 28
      koron (to był na pewno wędzony śledź ale nie wiem czy jeden czy trzy sztuki).
      podam ci wszystko za tydzień.
      Pozdrawiam
      • olejna Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 25.07.03, 10:42
        A jakbym zapomniała z wrażenia to mi przypomnij na priva. Beata
    • 2lilka Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 25.07.03, 11:23
      Będę bardzo wdzięczna, bo naprawdę nie mam pojcia jakie fundusze przeznaczyć
      na wyżywienie dwóch osób na dwa tygodnie.Mięso nas w ogóle nie interesuje ,ale
      dobra rybka to i owszem ,chętnie i często.
      Bea baw się dobrze a potem daj znać .Pozdrawiam Lilka
      • nowamloda Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 28.07.03, 10:08
        To masz szcescie, bo na Bornholmie prawie same ryby.
        Chleb u piekarza kosztuje 20-30 kr. za bochenek, w supermarkecie polowe (ale
        smakuje tak, ze lepiej kupic u piekarza). Maslo Kærgården (najpopularniejsze w
        Danii) ok. 20 kr. - nie rozpuszcza sie przy braku lodowki!
        Wedliny ok. 20-30 kr. za 100 gr. o ile nie sa na wyprzedazy (zawsze cos jest na
        wyprzedazy).
        Najtansze sa sklepy Netto, Aldi, Fakta - co prawda terminy waznosci najczesciej
        sa krotkie i nie sa to towary znakomitej jakosci, ale na wycieczke rowerowa
        akurat.
    • ortodroma Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 29.07.03, 21:26
      a ja jestem przewodnikiem po tej wspanialej wyspie i wszytskim polecam jej
      odwiedzenie
      • melsted1 Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 29.07.03, 22:01
        Koniecznie trzeba zjeść w wędzarni, gdzie funkcjonuje
        tzw. szwedzki stół. Jesz tyle ile zmieścisz - za 68 koron
        w Gudhjem Rogeri. Polecam bardzo wędzone krewetki i
        gorące wędzone śledzie.
        • olejna Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 04.08.03, 12:49
          Witam. Niestety już po powrocie. Bufet rybny w wędzarni - podrożało ale nadal
          równie pyszne - 79 DKK (cena w Snogeback i w Swaneke, możliwe że w Gudhejm 69),
          polecam gorąco, ja za każdym razem odchodziłam sztywna bo uwielbiam ryby.
          Pieczywo w piekarni można kupić od 18 DKK, najtańsze w supermarkecie było za 9
          DKK (czarny chleb - brrrr). Mleko od 7 DKK za litr, śmietana ok. 15 DKK za 1/2
          litra, Cola 1,5 litra chyba ok.20 DKK (w tym kaucja za butelkę 4,25). Ogórki na
          sztuki - jeden ok. 8 DKK (średniej wielkości), papryka 1 szt. 5 DKK, pomidory 2
          szt. - 5 DKK. Soki przywiozłam z Polski i zapomniałam sprawdzić. Papierosy
          średnio 34 DKK za paczkę. Zachowałam paragon z wolnocłowego na promie więc
          jeszcze mogę podać ceny alkoholi i kosmetyków. Pozdrawiam - Beata.
          ps. ale mimo wysokich cen naprawdę warto.
          • 2lilka Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 04.08.03, 13:37
            Bea,dzięki za pamięć !Już nie mogę się doczekać wyjazdu ,wody i soki biorę ze
            sobą .Trochę chrupek i mleka.Głównie nastawiam się na obolałe nogi (i nie
            tylko } po rowerze ,rybki i piwo !Pzdr Lilka
            • olejna Re: Bornholm-ceny art.spożywczych 04.08.03, 15:46
              Lilka - życzę ci pięknej pogody, dobrej do jazdy na rowerze a do opalania i
              kąpieli morskiej polecam plażę w Dueodde (a na wydmach rozpalcie sobie w nocy
              ognisko - księżyc, gwiazdy i morze, o rany ale się rozmarzyłam). No i
              koniecznie rejs na Christanso. Ale ci zazdroszczę że ty dopiero "przed" a ja
              już "po". Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka