monia515
21.10.10, 12:29
Bardzo proszę o pomoc i radę, bo już sama nie wiem co robić.
Mam 9-letniego kota, oraz 2 kotki- 6-cio letnią i 2- letnią. Wszystkie są u mnie od małego, wszystkie to przygarnięte znajdy, wszystkie są wysterylizowane. W łazience mam 3 kuwety- zawsze czyste- dbam o to, żeby praktycznie po każdym siku je posprzątać. Z kotkami nie ma problemu- zawsze korzystają z kuwet. natomiast kot od 2 miesięcy sika wszędzie- na szafki w kuchni, w sypialni na łóżko, na stół... W domu panuje paranoja- wracam z pracy i szukam miejsca gdzie nasikał, bo od progu czuję mocz (najgorsze, że bardzo ciężko pozbyć sie potem tego smrodu). Mało tego- zaczął to robic jak jestem w domu- dzis nad ranem obudził mnie smród moczu- okazało się, że nasikał na szafkę nocną tuż przy moim łóżku.
Dodam, że zupełnie nie wiem co spowodowało u niego takie zachowanie- odkąd przyszedł do naszego domu - nic sie nie zmieniło- nie przeprowadzilismy się, dostaje to samo pożywienie, ma ten sam żwirek w kuwetach, jest tak samo traktowany jak pozostałe koty.
Co to może być? Dlaczego tak się zachowuje? mam wrażenie, że albo jest złośliwy, albo cos mu się w głowie przestawiło? Może jest chory psychicznie? Za każdym razem jak nasika- pokazuję mu co zrobił, mówię, że nie wolno, krzyczę... Niby sie boi i ucieka, a potem robi to samo.
Proszę o radę- co robić? Jak go tego oduczyć? Czy weterynarz coś pomoże?
Pozdrawiam,
m