Dodaj do ulubionych

drapak - dylematy

20.11.10, 20:54
Skoro mam mieć dwa koty to czas na drapak.
Tylko JAKI?? tyle tego jest.... na co zwracać uwage??
Miejsca mam sporo.
Budki - z jednym czy 2 wejściami?
hamak?
półki?
Nie kupię z firmy Rufus bo nie mają odpowiednich kolorów (szary, grafitowy lub czarny)
no i oni mają ciut za drogie wink
myślę że 200-max 300zł moge na to przeznaczyć
pomożecie?
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: drapak - dylematy 20.11.10, 20:58
      allegro.pl/drapak-dla-kota-producent-duzy-wybor-nr-027-i1321695940.html
      taki wydaje się fajny tylko po co drabinki?? przy skoczności Mamby to wskoczy na najwyższą półke bez użycia drabinki smile
      Może zamiast niej wynegocjować hamak??
      • wiesia.and.company Re: drapak - dylematy 20.11.10, 21:15
        Koty nie wspinają się po drabinkach, natomiast po pniach tak i skok także jest łatwiejszy. Co do wyboru to należy zwrócić uwagę na to, żeby było kilka pięter na różnych poziomach (koty lubią patrzeć na wszystko z góry, z takiej pozycji łatwiej im podjąć decyzję smile co dalej robić. Żeby mogły podrapać pień wyciągając się na caaaaałą długość (czyli pień długi, nie krótki), duża ilość budek wcale nie jest konieczna. Nie wiem dlaczego, ale wcale nie chcą sypiać w budce, wolą na łóżku. Moja jedna budka wystarcza dla dziewiątki, a i to sypia w tej budce czasem Natalka, czasem Filipek, a najczęściej stoi "odłogiem". Drapak musi mieć niewywrotną podstawę, czyli dosyć dużą podstawę. Hamak... hm... może tak, ale generalnie koty nie lubią niepewnego, chwiejnego podłoża, raczej nie lubią balansowania ciałem na takim nieprzewidywalnym "czymś", co może im wysunąć się spod łapek powodując niekontrolowany upadek (a nie kontrolowany zeskok). Są koty, które leżą w takim hamaku, no ale wejść do hamaka to co innego wink To tak z grubsza. Acha, najlepiej żeby jednak pień takiego drzewka był obleczony sizalem (nie pluszem), bo o sizal pięknie się zaczepia pazurki.
        smile W ogóle uważam, że drzewko to podstawowy mebel w "ukoconym" mieszkaniu smile
        • wiesia.and.company Re: drapak - dylematy 20.11.10, 21:16
          Acha, budki z dwoma wejściami są fajne, bo dwa koty doskonale się bawią w chowanego i gonionego smile
    • jarka63 Re: drapak - dylematy 20.11.10, 21:24
      Szkoda, ze Rufi Ci nie pasuje, bo dziś właśnie oglądałam ich drapaki na wystawie kotów rasowych i jestem pod wrażeniem - są doskonale wykonane, prawdziwy mercedes wśród drapaków. Ich legowiska też są świetne.
      -
      • saraanna Re: drapak - dylematy 20.11.10, 21:46
        Ja kupilam prosty drapak bo na wymyslne nie mam miejsca,ale koty go lubia.
        Oto Nobel w akcji smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/sa/of/2pf0/NiWFJ4ORi2HtAV2BbX.jpg
        • opium74 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 10:20
          Jarka - nie każdy chce kupić mercedesa bo czaem i budżet nie ten a czasem kolor nie pasuje smile
          Po co miałabym wstawiać sobie beżowy drapak (tylko takie robi Rufus) do wnętrza w którym zupełnie by nie pasował??

saraanna - super fotka smile
          • jarka63 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 13:11
            opium74 napisała:
            > Po co miałabym wstawiać sobie beżowy drapak (tylko takie robi Rufus) do wnętrza
            > w którym zupełnie by nie pasował??
            >
            Hm, no ja myślałam, że nie sobie ten drapak wstawiasz, a kotom wink
    • cameoo Re: drapak - dylematy 21.11.10, 13:12
      Rufi ma fantastyczne drapaki! podziwiałam kiedyś na wystawach. Są stabilne, mocne, a co najważniejsze - koty wręcz je uwielbiają wink będę odkładać na taki drapak, bo wiem że warto. Czasem lepiej kupić jedną rzecz, ale porządną.

Moje koty mają taki drapak (nie widziałaś, bo stały w drugim pokoju. Niedawno je przeniosłam)

www.armarkat.com.pl/index.php?page=produkt&id=AC4301B

Generalnie Armarkat ma świetne drapaki, tylko po jakimś czasie trzeba go wymienić. U nas już:

- odpadło kilka śrub
      - zlazł sznur sizalowy
      - oderwała się przyczepiona zabawka
      - plusz w strzępach...

Tutaj Fela na tle drapaków... do powiększenia.

https://img530.imageshack.us/img530/4893/dsc01793y.th.jpg
    • jarka63 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 13:40
      Opium74 za chwilę pomyśli, że Rufi nam płaci, ale ja jeszcze w kwestii koloru: jeśli drapaki mają pień pokryty sizalem (najlepszy do drapania), którego naturalny kolor to ecru (barwnik mógłby zaszkodzić kotom), wówczas używa się jasnego pluszu, żeby nie tworzyć oczorypnych kontrastów.
      -
      • opium74 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 16:02
        Nie jeżdżę mercedesem i nie kupię Rufusa.
        Sizal wybielany plus np. szary plusz wygląda OK (mam jasne drewno na schodach i podłogach). Mieszkanie jest dla mnie i ja mam się w nim dobrze czuć i mnie ma się podobać.
        Biorę pod uwagę że drapak trzeba będzie wymienić - i to nawet jest zaleta - zmiany bywają OK smile
        • mysiulek08 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 16:33
          gdybym miala wybierac to fundnelabym Kici takiego rollsa :

allegro.pl/4w1-domek-legowisko-drapak-wspinaczka-dla-kota-i1327003830.html
          no, ale przesylko z efropy by mnie zrujnowala, a dodatkowo Kicia moglaby wyszydzic prezent. "Drapak" zrobiony przez wujkow, obity skora kurzy sie sie w kacie a Kicia woli materac, ktory najlepiej sie sprawdza ustawiony w przedpokoju smile

Opium, koniecznie kup jeszcze taki tunel:

allegro.pl/zabawka-tunel-szeleszczacy-dla-kota-130-cm-i1313741973.html
          ten jest najdluzszy, krotszy nie ma sensu, kolory pewnie nie beda Ci pasowac, ale to sie szybko zwija i rozwija. Tunel jest jedynym kupnym gadzetem, ktory Kicia lubi smile
          • opium74 Re: drapak - dylematy 21.11.10, 18:56
            Tunel już ma, Trixie, pluszowy, w kolorze grafitowym suspicious
            ale go nie lubi big_grin
            może ma coś to wspólnego z 3,5 latniekm który żywiołowo się tym tunelem bawił big_grin

Ten drapak który pokazałaś całkiem fajny.
            Zobacze jeszcze jakie będą ceny hurtowe tych co pokazała Cameo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka