Dodaj do ulubionych

Kilka pytań

18.01.11, 12:46

W kocim domku na podwórku: mam tam same polary , pocięte dosyć duże kawałki. Wypadałoby zmienić pościel. Czy mam wszystko wywalić i włożyć nowe, trochę gorsze. Czy wyjąć to co jest i uprać. W domu mam trzy koty, w tym dwa chorowite. Czy nie przyniosę zarazy moim kotom? Czy prać ręcznie? Bo chyba do pralki to nie?

Nie prać, wywalić włoźyć nowe pościele?
Obserwuj wątek
    • 0ffka Re: Kilka pytań 18.01.11, 13:19
      Ja robię tak, jeśli mam nowe kocyki polarowe, to stare wywalam i daje nowe (robię ze starych bluz, albo starych koców). Jeśli nie to piorę: najpierw wytrzepuje porządnie, następnie spłukuje w wannie i wrzucam wtedy do pralki i piorę długo w 40 st C. W budkach mam słomę, czasami suche siano( są dostępne z sklepach zoologicznych, lub hipermarketach). Ten wkład wymieniam tylko raz roku podczas lata. W myję wtedy dokładnie domki w środku(pewnie jestem brudasem crying ) Ewentualnie jeśli koty mają pchły (drapią się) to budki spryskuję w środku np: Frontlinem, Fipexem (w aerozolu) i mieszam słomę, ale rzadko, aby koty nie potruły się nim siedząc w budce.
      • maryshaa Re: Kilka pytań 18.01.11, 15:16
        Możesz wyprać w wyższej temperaturze, 60-90 stopni. Przecież jak się odbarwi czy delikatnie sfilcuje to się nic nie stanie, a przynajmniej zabijesz ewentualne bakcyle.
        • edytkus Re: Kilka pytań 18.01.11, 15:47
          Nie pralabym w pralce, po dlugim czasie na polarach na pewno jest duzo kociej siersci, klaki moga zapchac cos w pralce. IMO wymien na nowe.
          • mrumru81 Re: Kilka pytań 18.01.11, 15:58
            Ja się boję jakiejś kociej zarazy. Moje dwie kocice są słabego zdrowia. Mogą coś złapać. Trochę mi szkoda tych grubych polarów. Może upiorę je w wiadrze, którego już nie przyniosę do domu, w piwnicy. Podobno można kupić jakieś polarowe rzeczy w odzieży na wagę?
            • 0ffka Re: Kilka pytań 18.01.11, 17:22
              mrumru81 napisała:

> Ja się boję jakiejś kociej zarazy. Moje dwie kocice są słabego zdrowia. Mogą co
              > ś złapać. Trochę mi szkoda tych grubych polarów. Może upiorę je w wiadrze, któr
              > ego już nie przyniosę do domu, w piwnicy. Podobno można kupić jakieś polarowe r
              > zeczy w odzieży na wagę?

To wymień na nowe. Kup w Ikea za 7 zł
            • 0ffka Re: Kilka pytań 18.01.11, 17:25
              Mrumru używaj siana lub lepiej słomy. O kocach zapomnisz. Nie są wtedy potrzebne.
          • 0ffka Re: Kilka pytań 18.01.11, 17:24
            edytkus napisała:

> Nie pralabym w pralce, po dlugim czasie na polarach na pewno jest duzo kociej s
            > iersci, klaki moga zapchac cos w pralce. IMO wymien na nowe.

dlatego trzeba wstępnie dokładnie wytrzepać i wypłukać, zrobić wstępną ręczną przepierkę i dopiero bez kłaków wrzucić do pralki.
        • 0ffka Re: Kilka pytań 18.01.11, 17:23
          maryshaa napisała:

> Możesz wyprać w wyższej temperaturze, 60-90 stopni.

polar w 90 st. C ?
          • mrumru81 Re: Kilka pytań 19.01.11, 09:26
            Wczoraj trochę wywaliłam, wytrzepałam i zapakowałam do jednego pokoju. A do drugiego włożyłam nowe. Tak, do IKEI po pledy smile

Dzięki
            • annb Re: Kilka pytań 19.01.11, 09:55
              w jysku tez są smile
              tylko bardzo kolorowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka