Dodaj do ulubionych

Nereczki, wątróbka, serca itp

04.01.12, 14:36
Ponoc koty lubia podroby.
W zwiazku z tym pytanie- wieprzowe czy kurzęce?
Gotowac to czy dawac "zywe" ?
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 14:48
      Ja daje kurze lub krowie i oczywiscie surowe..
      Wieprzowiny z zasady kotom i psu nie daje.
      • olinka20 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 14:53
        Fakt, zapomniałam o wieprzowinie, ze niewskazana!
        • kontik_71 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 14:55
          Uwazaj z sercami. Zawieraj tauryne a ta mozna przedawkowac.
          • olinka20 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:02
            Ja podejrzewam, ze tylko te 2 co sie na ulicy wychowaly to to ruszą, rezydentka cale zycie kanapowa nie tknie.
            Ale dziekuje za ostrzezenie.
          • echtom Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:04
            Moim to nie grozi, bo rzadko udaje mi się kupić smile
    • echtom Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:02
      Ja daje kurzęce - serca surowe, wątróbkę sparzam (gdzieś wyczytałam lub słyszałam, że tak jest lepiej, ale nie pamiętam źródła albo coś pokręciłam). Wszystkie koty lubią, Pufcia mogłaby się żywić wyłącznie podrobami, bo kocią karmę pojada bez entuzjazmu.
    • noirdesir2 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:07
      cześć, mój kot dostaje ode mnie często żołądki drobiowe, rozmrożone, czaaaasem jej to gotuję. Rzadziej serwuję jej serca drobiowe, ale obydwa rodzaje podrobów lubi, zajada z apetytem. Kroję w małe kawałki, żeby mogła połknąć, czasem cos tam pociamka.
      Jeśli daję serca to w ilości m/w 4-5 sztuk dziennie na raz(np na sniadanie), jeśli żołądki - ze 2 na raz. Nerkę jakąś raz jej kupiłam, ale to był niewypał, odrzucał nas zapach, normalnie moczem śmierdziało, aż nie mogłam tego pokroić, bo mnie odrzucało... poza tym nie była to drobiowa nerka, bo za wielka. więcej nie kupowałam tego.
      • kontik_71 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:09
        Nie kroj im tego... takie duze kawalki to jest swietny sposob na wyczyszczenie zebow.
        • noirdesir2 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:12
          ok, spróbuję nie kroić smile
          • kontik_71 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:13
            Moje szyjki kurze w calosci dostaja i pracuja nad nimi az milo smile
            • noirdesir2 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:26
              a myśleliście kiedyś czy te podroby są wartościową karmą dla kotów? Bo nie wiem... tak w zasadzie sprawdzałam kiedyś wartości odżywcze na tej stronie:
              www.tabele-kalorii.pl/kalorie,%C5%BBo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-Constar.html
              ale nie podają tam np zawartości witamin. Czy te żołądki i serca zawierają takie składniki? nie jest to zbyt jałowe mięso?
            • kontik_71 Kot i szyjka kurza 04.01.12, 15:54
              Tak to wyglada smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/va/nd/ml2u/GQaDz4KSlnK4Tb9k7X.jpg
              • olinka20 Re: Kot i szyjka kurza 04.01.12, 15:59
                Dosc krwiozerczo big_grin
                • agnes-05 Re: Kot i szyjka kurza 04.01.12, 16:03
                  A ja wątróbki "po polsku" nie znoszę, natomiast fois gras, szczególnie bywając w Perigord uwielbiam. Dualizm???? smile
                  Natomiast moje koty żadnych podrobów nie chcą jeść, co nie dziwi, bo poprzednie egzemplarze za wątróbkę dałyby sie pokroić.
                  Czasami Omarek skubnie kawałek drobiowej wątróbki, a rudy nawet nie spojrzy...
                  Dziwolągi jedne...smilesmilesmile
                  • agnes-05 Re: Kot i szyjka kurza 04.01.12, 16:04
                    agnes-05 napisała:

co nie dziwi, smilesmilesmile
                    powinno być " co mnie dziwi".smile
      • noirdesir2 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:12
        a wątróbkę kiedyś dostawala przez miesiąc, dwa, co kilka dni ale w końcu zrzygała się tą wątróbką, po paru dniach znów zwymiotowała śniadanie więc zaprzestaliśmy dawania jej wątróbki. Ona na pewno ma to po mnie wink , bo ja z kilometra wyczuwam wątróbkę i nie jadam uncertain
        • olinka20 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:23
          Moja mama robi takie kotleciki z wątróbki, ze nwet moj brat, który reaguje jak ty zezarł z 5 i po fakcie, jak mu powiedziałam z czego to było, to był bardzo obrazonywink
          • noirdesir2 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:29
            hehe, też kiedyś rodzice chcieli mnie oszukać, jem i jem ale coś mi nie teges, i w końcu pytam "co to za dziwne mięso?" i wszyscy w śmiech big_grin i nawet próbowałam prawdziwego francuskiego fois gras z francji i nie mogłam przełknąć za nic w świecie.
            • olinka20 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:55
              Foie gras jadłam ( we francyi zreszta) 2 razy- pierwszy i ostatni i nigdy wiecej.
              Okropnosc.
          • mala_74 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 15:30
            no właśnie: sparzać czy nie sparzać? smile
            • andy3458 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 17:41
              Ja mojej Kitce daję wołowinę i podroby z kurczaka lekko podgotowane. Czasami daję kawałek surowego tylko dobrze opłukanego w ciepłej wodzie, ale generalnie wolę sparzyć we wrzątku- tak dla bezpieczeństwa co by żadnego świństwa w tym nie było. Wątróbki generalnie nie lubi, ale serca, żołądki albo pierś z kurczaka to i owszem.
    • miriam_73 Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 22:37
      Moje jedzą tylko wątróbkę, resztę olewają. Kupuję drobiową, kroję na kilka mniejszych kawałków, surową, raz w tygodniu, nigdy częściej. Robimy sobie "Święto wątróbki" wink

Btw. Nigdy dotąd nie podawałam kotom wieprzowiny. Tylko drób i wołowinę.
      • schiraz Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 04.01.12, 22:46
        Moje koty wyśmiałyby mnie, gdybym im cokolwiek ugotowała albo sparzyła. Kupuję świeże podroby, głównie drobiowe, i takie podaję. Też nie kroję, w końcu od czegoś te zęby mają smile Wieprzowinę mam z sprawdzonego źródła i jak kupuję dla ludzi szynkę czy polędwiczki to nie omieszkam uczęstować kociejstwa - lubią bardzo. Zastanawiam się nad żołądkami indyczymi, wyglądają monstrualnie przy kurzych, ale piersi indyczej moje koty nie lubią, więc może i tymi żołądkami pogardzą, muszę spróbować im kupić jeden. Jedno czego nie zeżrą to kupne mielone mięso - czym skutecznie oduczyły mnie kupować gotowe mięso mielone również dla ludzi. Koty mają siódmy zmysł co do świeżości surowego mięsa i zdrowy, regularnie karmiony kot nie zje takiego, które już jest nieświeże a według ludzi wciąż dobre.
        ------
        Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • sanna-ho Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 05.01.12, 15:31
      serca drobiowe są OK, to mięśnie przecież.

ostrożnie z wątróbką i nereczkami - często powodują biegunki albo wymioty, raczej nie nadają się na karmę podstawową, tylko jako uzupełnienie albo smakołyk.

a surowej wieprzowiny nie wolno dawać kotom.
    • salsadura Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 05.01.12, 23:13
      Mój Loko chyba jakiś inny,bo nie tknie za nic.Zainteresowany owszem jest,podchodzi i wącha,ale na tym się kończywink.
      Przepada za to za piersiami kurzęcymi,te wsuwa aż miło patrzećsmile.
      • roozyczzka Re: Nereczki, wątróbka, serca itp 07.01.12, 21:39
        a mi weterynarz poradził, żeby jednak sparzać mięso ze zwględu na salmonelle na przykład lub inne bakterie
        wątróbkę je
        serduszka z indyka też
        na razie się uczę, co lubi mój kotek, bo jest u mnie od niedawna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka