Dodaj do ulubionych

kocia spiżarnia

02.12.12, 19:25
w przerwach kiedy nie gotuję kotu dostaje gotowce ze sklepu. I tu zaczyna się problem. Gdzie to przechowywać ? Kupienie kilku puszek/saszetek to nie problem ale gdybym chciała zaopatrywać się przez net - d. blada sad Już nie mówię o większym niż standardowy 5-7 l worku żwirku.

Jak sobie z tym radzicie ?
Pytam przede wszystkim mieszkańców bloków bo, wiadomo, w domku to nawet tonę żwirku można przechować
Obserwuj wątek
    • salimis Re: kocia spiżarnia 02.12.12, 19:55
      No cóż, jeśli chodzi o karmę mokrą to mam w kuchni szafkę z garami w której sporo się mieści a kupuję w sklepie internetowym zapas na miesiąc dla czterech kotów i psa. Suchą kupuję na bieżąco aczkolwiek pojawiła się dodatkowa możliwość . Sąsiad podarował mi nieużywany już kibelek na półpiętrze. Spłuczki już nie ma, wystarczy wywalić jeszcze muszlę, zabezpieczyć rurę kanalizacyjną i mam niezły schowek na wór żarcia oraz transportery. Zrobimy jeszcze półeczki i miejsce na mokre się znajdzie smile
      • aankaa zapasy 02.12.12, 20:00
        szybkie pytanie - czy jest możliwość skomponowania smaków puszek/saszetek ?
        jakoś nie wyobrażam sobie, że nasze futro będzie przyswajać jeden rodzaj karmy przez dłuższy czas
        • salimis Re: zapasy 02.12.12, 20:12
          Kupuję w Zwierzakowie i tam mają mixy np. Miamor Ragout Royale Mix galaretka 12x100g po 3 sztuki z pysznych smaków: kurczak, łosoś, królik, indyczka lub Mixy w sosie Po 4 sztuki ze smaków: kaczka/drób, tuńczyk/kurczak, indyk/dziczyzna.
          Gourmet tez miksuje i taniej wszystko wychodzi w takich pakiecikach niż gdybyś kupowała saszetki na sztuki.
        • jarka63 Re: zapasy 02.12.12, 20:14
          aankaa napisała:

> szybkie pytanie - czy jest możliwość skomponowania smaków puszek/saszetek ?
          > jakoś nie wyobrażam sobie, że nasze futro będzie przyswajać jeden rodzaj karmy
          > przez dłuższy czas

Jeśli zamawiasz pakiet, to zwykle są to puszki/saszetki w tym samym smaku, chyba że jest to tzw. pakiet próbny (ma je w swojej ofercie zooplus). Możesz oczywiście zamówić dowolną ilość puszek w różnych smakach, ale zapłacisz trochę więcej niż za pakiet.
          • salimis Re: zapasy 02.12.12, 20:26
            No i taniej wychodzi kupić puszkę 200 gramową niż 2 saszetki po 100 gram wink
      • jarka63 Re: kocia spiżarnia 02.12.12, 20:05
        Suchą karmę przesypuję do plastikowych wiaderek po farbie i trzymam w szafie, puszki - w kuchennej szafce. Z tym, że ja nie mam wielu różnych kuchennych rzeczy do przechowywania, które ludzie na ogół mają, typu zastawa stołowa, robot itp., więc miejsca jest trochę więcej. Spiżarnia to świetna sprawa, w moim rodzinnym domu jest i bardzo się przydaje.
        • aankaa Re: kocia spiżarnia 02.12.12, 20:10
          ostatnio z suchą mam (ja ?) problem. Sonia przestała pogryzać, wcześniej miseczka była napełniana raz na dzień/dwa. Teraz garstka leży całymi dniami i co najwyżej kilka chrupków dziennie zjada. Z zębami nie ma problemów.
    • biedroneczka47 Re: kocia spiżarnia 02.12.12, 20:11
      Kupuję raz na miesiąc saszetki w kolorze ciemnoróżowym na W. to są takie paczki po 12 saszetek w zgrabnych pudełkach z pokrywką. Pudełka stoją sobie równym rzędem na lodówce. oprócz tego jeszcze różna saszetki bajeranckie, ktróe też wkłądam do tych pudełek tylko z odzysku.
      Na odkrytej półce narożnej przy wejściu do kuchni stoi sobie koszyk z zapasem rozpakowanych saszetek ułożonych w dwa rzędy w z góry zaplanowanej kolejności i tylko biorę za każdym razem od prawej strony i nie muszę się zastanawiać, czy mi nie wyjdzie kaczka 2x w ciągu dnia. Co do suchego: kupiłam niedawno w Biedronce taki pojemnik niby na karmę dla psa. Jest szczelnie zamykany i mieszczą się w nim koło siebie dwie paczki suchej karmy w zielonkawych opakowaniach na P. te paczki mają swoje zamykanie a oprócz tego pojemnik chroni je przed wietrzeniem. Stoi na dolnej półce pod koszykiem z saszetkami.
      Żwirek taki do 10 kg stoi sobie w dużym pokoju za zasłoną aczkolwiek zdarzyło mi się kupić w promocji 20 kg i ta paka stała w piwnicy. Kiedy potrzebowałam zrobić pełną wymianę szłam do piwnicy z 5-litrowym wiaderkiem, nasypywałam żwirku ile trzeba i finał. Tak na marginesie trzymam tam też wielką pakę proszku do prania a do łazienki przynoszę go w 1,5 litrowym pudełku po lodach.
      Mieszkanie 52 m2 więc trzeba dobrze upychać wink
      • aankaa piwnica 02.12.12, 21:43
        Biedroneczko, dzięki za przypomnienie, że mam taki skarb smile
        pewnie i kurier się ucieszy, że nie musi targać 40 kg żwirku na 4 piętro (bez windy) a ja sobie zbiegnę (na + gimnastyka dla mnie jak zapomnę wracając z pracy) po wiaderko
        • karple Re: piwnica 03.12.12, 09:05
          Ja suchą zawsze kupuję w dużej ilości bo moje panny dużo spożywają suspicious i przechowuję w wiaderku po Whiskasie, które bardzo dawno temu było dołączone do karmy w jakiejś promocji i wchodzi tam około 5 kg karmy. Jest nawet ładne takie różowe jak whiskas i ma śliczne koty naklejone, choć mało kto je podziwia bo z racji gabarytów stoi w szafce pod zlewem. Natomiast saszetki przechowuję w metalowej prostokątnej puszce ( też z promocji z whiskasa ) ale tym razem na szafce bo jest ładna, różowiutka z wymalowanymi kotami smile
          Gorzej ze żwirkiem bo nie mam w czym trzymać więc zostaje w torbie i kładę w przedpokoju obok szafki z butami.
          Piwnica w moim przypadku zupełnie odpada bo śmierdzi brrrrr
    • beverly1985 Re: kocia spiżarnia 03.12.12, 09:43
      Mam jedna szafkę całą na kocie rzeczy (karmy, misieczki itp.). Zwirek chowam w szafie wnękowej. Spokojnie wszystko wchodzi.
      • xxagaxx Re: kocia spiżarnia 03.12.12, 10:06
        mój metraż jest wogóle minimalistyczny wink, więc żwirek we wiaderku (dołączali kiedyś w promocji do Cat`s Best) trzymam na balkonie
        a mokre żarcie i suche w naszej szafce kuchennej typu cargo (tam gdzie nasze zapasy mleka, mineralnej, makaronów itp.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka