Dodaj do ulubionych

Fałda dobrobytu,

28.11.13, 15:57
skad sie bierze to wiadomo smile ale Kicia.Yoda falde ma, Leiia/Miki faldy sie juz dorobila (glownie w czasie rekonwalescencji w budce), a Padme/Kluska faldy nie ma, za to elegancko kluskowo zaokraglony brzuszek i nic jej nie wisi i nie powiewa. U Luka/Grubsona tez faldy sie nie stwierdza, ale u niego w tym futrze to sporo ginie smile

Kicia.Yoda i Leia/Miki byly sterylizowane przed pierwsza rujka (takie zwyczaje) a Padme/Kluska wiadomo matka rodzacakarmiaca byla.

Moze tu wlasnie tu wlasnie pies (a raczej falda) pogrzebany i c\hormony cos mialy z tym wspolnego/
Obserwuj wątek
    • arim28 Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 16:16
      Moje spostrzezenia kieruja sie raczej do szycia po sterylce.
      Mam dwie kotki, sterylizowane u dwoch roznych wetow. Jedna nosi "fartuszek" druga po sterylce w tym samym wieku, karmiona tak samo i tym samym ale cieta i szyta inaczej faldki nie ma.
      • mysiulek08 Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 17:34
        Kicia.Yoda miala 'klasyczne' ciecie brzuszne, Leia/Miki i Padme/Kluska male boczne, wiec to raczej nie ciecie.

Falda u Lei/Miki pokazala sie mniej wiecej w tym wieku co u Kici.Yody.
        • karple Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 18:08
          He he moja Maja ma fałdkę dobrobytu ( cięcie boczne ) a Nelinka ma po prostu okrąglutki bandzioł dobrobytu ( cięcie brzuszne ), więc raczej sprawa cięcia to nie jest bo chyba powinno być odwrotnie??? Chociaz nie wiem...
          Od czego by to nie zależało to jak dla mnie i fałdka i okrągły bandziołek sa przesłodkie big_grinbig_grinbig_grin
          • yvi1 Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 19:36
            Nasza Gina nigdy nie miala,pisalam kiedys ,ze wlasciwie byla za chuda.
            Takze nie wiem,ale osobiscie ( sama takie cos podobnego mam ), lubie podrapac mojego kudlacza po jego faldce smile.
            A koty z okraglym brzusiem to juz wogole cud,miod i orzeszki smile.
            Nic tylko miziac i mietolic smile.
      • zielistka00 Re: Fałda dobrobytu, 02.12.13, 22:38
        No nie wiem czy sterylka ma coś do powstawania fałdy. Mamba miała początki swojej fałdy vel firanki jeszcze przed sterylizacją, aczkolwiek pełny jej rozkwit nastąpił po smile
        Pewnie tak jak u ludzi, tendencje konkretnego kota i za mało ruchu w stosunku do spożywanych kalorii...
    • wladziac Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 19:58
      ludzi się nie sterylizuje a też dopada ich fałda dobrobytu szczególnie w późniejszym wieku,brak hormonów,zwiotczała skóra do tego zawiązujące się sadełko i już jest,cała reszta zależy od organizmu jedni ją mają inni nie ale im większy brak ruchu tym wieksza,domowe koty mają gorzej bo wcześniej je dopada właśnie z powodu dobrobytu,nie zauważyłam u kotów wolnożyjących takich fałd mimo sterylizacji,jedzą mniej a więcej się ruszają
      • aankaa Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 20:05
        nasza kitka ma raczej fartuszek, tzn wór wiszącej luźnej skóry
        nieraz urządzaliśmy podśmiechujki, że weźmiemy ją do "fachowca od piękna" coby tą wiszącą fałdę wyciął i pięknie "wymodelował kota z boku" - bo patrząc z góry wygląda, o zgrozo, na zabiedzoną
        • salimis Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 20:30
          Nasza Misia była sterylizowana po drugiej może trzeciej rui i fałdy nie ma ale ona z natury szczypiorek. Może dlatego że swoją porcję dzieli na kilka części a nie tak jak pozostałe - całą zjedzą na raz.
    • kusama Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 20:58
      Jezusicku, mam trzy ogony, dwa samcze i jeden babski i ..... w s z y s t k i e mają piękne fałdy, ba! fałdziska dobrobytu. Łącznie, gdzieś tak z pół metra zwisu smile hahaha. Przysięgam, nie wiem skąd się toto wzięło. Córka mówi, że mają ciężką skórę wink

No, małe i szczupłe nie są. Krótko mówiąc, wszystkiego mają...dużo.

pzdr
    • miriam_73 Re: Fałda dobrobytu, 28.11.13, 21:03
      Miśka ma i zakładkę na dobrobyt i okrągły bębenek, a do tego kuse łapki... Natomiast Melka jest naturalnym "szczurkiem", acz lekkie fałdki występują (ale z góry te z wygląda na zabiedzona wink...
      • 3-mamuska Re: Fałda dobrobytu, 03.12.13, 11:03
        A moje nie maja,zadne z 3 kotow, ciotka wrecz anorektyczka, mamuska okragla ale bez faldu,dostep do jedzenia maja caly czas.
        • andy3458 Re: Fałda dobrobytu, 03.12.13, 14:56
          Wszystko zależy od tego czy dużo ruchu mają koty. Tak samo jak i u ludzi. Jeden uprawia sport i wygląda jak Schwarzenegger, a ktoś inny niewiele się rusza i wygląda jak Asterix. A jedzą tyle samo. Poza tym szybkość przemiany materii odgrywa dużą rolę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka