Dodaj do ulubionych

Żwirek biodegradowalny

21.01.14, 23:15
Kupiłam nowy żwirek dla mojej kotki. Na opakowaniu jest informacja, że jest on w 100% biodegradowalny, ale ani słowa o możliwości wyrzucania go do toalety, a skądinąd wiem, że żwirki biodegradowalne mogą być usuwane w toalecie.

Czy każdy żwirek biodegradowalny można wyrzucać do toalety?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Żwirek biodegradowalny 21.01.14, 23:28
      jakoś nie wierzę w owe biodegradowalne, usuwalne do toalety
      skoro w kuwecie to zwarta bryła - wolę wrzucić do kubła niż narazić się na wizytę hydraulika + przepychanie rury (nawet nie chcę sobie wyobrazić mieszkania tuż przed jego wizytą)
      od lat kupuję CBE+, do toalety wrzucam jedynie "konkrety"
      • 3-mamuska Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 03:57
        Ja wrzucam po 3 kotach, bo one w wodzie się rozpuszczają, pod wpływem moczu się zbrylaja.
        Wrzucam po 1-2 kulki i spuszczam wodę. Od 3 lat bez problemu.
        Na początku nie wierzyłam i wrzuciłam trochę do wiaderka i poczekalam co się stanie, rozmiekl się i rozpad. Może sprawdź sama swój.
      • wadera3 Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 09:32
        Używam od paru już lat Cats Best Eco Plus, po 4 kotach wywalam wszystko do toalety. Żadnych problemów z kanalizacją. A wyrzucam 3-4-5x dziennie, bo moje koty lubią tylko świeże kuwety😊
      • zew-is Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 11:10
        Wg mnie to kwestia układu rur kanalizacyjnych. Ja używam drewnianego eco plus, ale do toalety wrzucam tylko kupiszcze dobrze otrzepane smile Owszem próbowałam więcej, ale teraz już wiem, że takie mam rury i mogę wrzucać jedynie papier toaletowy i to nie za wiele. Tobie faktycznie pozostaje test wodny smile
        • pi.asia Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 17:40
          Zew-is, bryłki z moczem po wpadnięciu do wody się rozlatują i robi się rzadka papka. Jeśli ludzki koopal przechodzi przez rury, to rzadka papka tym bardziej. Tylko nie wolno wrzucać pięciu na raz, bo się przytka.
          Zrób doświadczenie - wrzuć bryłkę do naczynia z wodą i zobaczysz co się dzieje.
          • zew-is Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 19:59
            Hydraulik był innego zdania jak przepychał big_grin Możliwe, że się rozpada, ale ja mam źle ułożone rury, z dużą ilością zakrętów i wygięć. Dlatego wrzucam jak najmniej. A kuwetę sprzątam po każdej wizycie, więc nie było mowy o więcej niż 1 kulce na raz. Średnio co drugi miesiąc coś przepycham, bo wanna z umywalką wydają się jeszcze wrażliwsze smile
            • aankaa Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 20:35
              no, drogie Panie, Wy tu piszecie o "kulce" a moje futrzate jak przycupnie to "kulka" ma średnicy prawie 10 cm. I jak to do toalety wrzucić ?
              • pi.asia Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 21:01
                Toż przecie mówimy, że kulka rozpada się w wodzie na rzadką papkę! Niezależnie od wielkości! Możesz ją rozbełtać, szybciej się rozleci i papka będzie jeszcze rzadsza.
                • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 23.01.14, 03:24
                  > Możesz ją rozbełtać

Zobaczyłam to oczyma wyobraźni i z ciekawości zapytam: czym? big_grin
                  • pi.asia Re: Żwirek biodegradowalny 23.01.14, 06:16
                    Czymkolwiek, choćby metodą zakręcenia wiaderkiem. A poza tym patykiem, szczotką do wc, łopatką do wyciągania żwirku....
                    • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 23.01.14, 06:38
                      Myślałam, że chodziło o zabełtanie w muszli, ale jak widać, nie.

Z ostatniej chwili - Lizusek zaakceptowała (czytaj osikała) nowy żwirek. Kochana koteńka smile
    • jarka63 Re: Żwirek biodegradowalny 22.01.14, 21:02
      U mnie czasem się zapycha, ale józef daje radę.
      • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 23.01.14, 03:26
        O, a kto/co to jest józef?
        • jarka63 Re: Żwirek biodegradowalny 24.01.14, 15:42
          emigrantkaaa napisał:

> O, a kto/co to jest józef?
          Oto on: homeideas.pl/images/large/f1962aad20514118e92073ee91c6a426a8c83245.jpg
          • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 25.01.14, 02:48
            Aaa... przepychacz znaczy.
    • mysiulek08 Re: Żwirek biodegradowalny 23.01.14, 15:43
      Mam watpliowosci czy jakikolwiek zwirek (w tym drzewny i silikatowy) jest w 100% rozkladalny w kanalizacji. Owszem z bentonitu robi sie ciapa i grube rury daja rade. Ale gdzies w koncu ta ciapa sie osadzi. Podobnie z trocinami czy wiorami ze zwirkow drzewnych, wszak trociny sie w wodzie nie rozpuszcza a rozklad bio potrwa, wiec i kumulacja gdzies moze sie przytkac.

Zdaje sobie sprawe, ze w unii efropejskiej sprawy takich odpadow w smieciach moga byc problematyczne tongue_out
      • lysy-jack Re: Żwirek biodegradowalny 25.01.14, 14:17
        emigrantkaaa napisał:

CytatCzy każdy żwirek biodegradowalny można wyrzucać do toalety?

To, że jakaś substancja jest biodegradowalna, nie ma żadnego związku z możliwością wrzucania jej do toalety. Ważny jest również czynnik możliwości przyjścia substancji w masę płynną lub półpłynną z drobinkami, które nie mają tendencji do osadzania się w rurach kanalizacyjnych - np. celuloza.
        Zapewne do głowy nikomu nie przyjdzie wrzucanie do toalety worków foliowych lub butelek po wodzie mineralnej, mimo tego, że spora ich część jest biodegradowalna. Podobnie np. benzyny czy rozpuszczalników nikt nie wylewa do ubikacji.

To, czy możemy wrzucać do toalety żwirek, wyczytamy na opakowaniu. Jeśli brak takiej informacji, to bym nie ryzykował, niezależnie od informacji, czy żwirek jest biodegradowalny, czy nie.

• emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 26.01.14, 03:35
          Być może Ci umknęło, więc powtórzę: w kilku miejscach przeczytałam, że żwirki drewniane, jako biodegradowalne, można wyrzucać do toalety. Stąd moje pytanie.

A, wątek dotyczy żwirku biodegradowalnego, niczego innego, i tego się trzymajmy tongue_out
          • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 26.01.14, 08:37
            Może jeszcze raz, bardziej precyzyjnie:
            z tego, co wyczytałam w kilku miejscach, wynika, że w przypadku żwirku biodegradowalność ma związek z możliwością wyrzucania do toalety - niektóre żwirki, te biodegradowalne, można wyrzucać do toalety, podczas gdy innych, tych niebiodegradowalnych, nie można.
            • wadera3 Re: Żwirek biodegradowalny 26.01.14, 09:44
              Nie, żwirek biodegradowalny niekoniecznie może nadawać się do usuwania kanalizacją. "Biodegradowalność" polega na tym, czy produkt rozkłada się bez uwalniania szkodliwych czynników.
              • pi.asia Re: Żwirek biodegradowalny 26.01.14, 10:19
                Na Benku wyczytałam kiedyś, że można go wyrzucać na kompost, bo się rozłoży. Czyli jest biodegradowalny. A do toalety absolutnie nie można go wyrzucać, bo zaklei rury na amen.
                • andy3458 Re: Żwirek biodegradowalny 26.01.14, 10:28
                  Nigdy żadnego żwirku nie wyrzucałem do toalety. Bez względu na to co pisze na opakowaniu. Z kuwety wędruje do woreczka foliowego, zawiązuję to i wywalam do śmieci ogólnych. Koleżanka kiedyś wyrzucała do toalety ( bo się rozpuści), ale kiedy jej rury przytkało na amen, to też dała z tym spokój.
    • emigrantkaaa Re: Żwirek biodegradowalny 28.01.14, 03:31
      Wpadłam na pomysł (dlaczego tak późno?), aby zapytać producenta żwirku, który nabyłam, czy można go wyrzucać do toalety. Napisałam e-maila i otrzymałam odpowiedź, która brzmi: nie polecamy tego robić. I wszystko jasne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka