Dodaj do ulubionych

Problemy z wymiotami

10.05.06, 19:06
Witajcie, właśnie wróciłam od weta bo mój kocurek ma problem z wymiotami. Mam
mu podać 3 razy dziennie płynną parafinę, potem 2 razy dziennie a potem raz.
Czy ktoś z Was robił już coś takiego? Nie wiem jakiej reakcji mogę się
spodziewać? Podobno bedzie miał rozwolnienie...

Bardzo proszę jeżeli przechodziliście przez coś takiego napiszcie jak
wyglądało to w praktyce.

Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Problemy z wymiotami 10.05.06, 21:05
      Ja podawałam olej parafinowy - ponieważ mój kot jest dzikuskiem, więc jedna
      osoba wlewała powolutku do pyszczka strzykawką, a druga (czyli ja) trzymała
      kotka. W sumie okazało się to nie do końca potrzebne - ponieważ olej parafinowy
      jest bez smaku, więc kotek był raczej zaskoczony tą sytuacją, ale się specjalnie
      nie opierał. Zasada podstawowa - nie wlewać za szybko, żeby się kicia nie
      zakrztusiła, poza tym wszystko powinnno być ok smile
    • carmella Re: Problemy z wymiotami 11.05.06, 07:27
      ja podaje parafine kiedy kot sie dlugo nie zalawtai, kiedy jest podejrzenie ze
      sie zaklaczyl i klaki pomogly zatorom kałowym i sie dza w jelicie. Parafina
      pomaga przemiescic sie tym masom. Podanie zbyt duzo parafiny spowoduje biegunke.
      Nie wiem dlaczego twoj wet polecil parafine przy wymiotach??. Troche mnie to
      dziwi. A powiedzial dlaczego kot wymiotuje? Kot moze pawikowac klakami i to jest
      ogolnie powod blachy, moze tez wymiotowac z powodow zdrowotnych.

Jezeli ma problemy z klakami, ok mozna by podac z dwa razy parafine, ale potem
      podawac paste malt zeby pomoc klakom sie wydostac. Jak kot ma takie klopoty non
      stop to i pasta odklaczajaca powinna sie na stale znalezc w "menu" kota.
      • netka6666 Re: Problemy z wymiotami 11.05.06, 08:35
        Moje też wymiotowały. Gdy im podałam np. surową wątróbkę. No i kłakami. Odkąd
        mieszam im karmę z karmą na rozpuszczanie kłaków w brzuszku - nie ma problemu.
        A mięsko gotuję. i jest OKsmile
        • naszita Re: Problemy z wymiotami 11.05.06, 09:38
          No właśnie, mój nie miał na stałe w menu pasty, ale też i wcześniej nie było
          problemów. Parafine ma dostać dlatego, że właśnie istnieje obawa, że ma kłębek
          z włosó toruje mu dojście (chyba) do żąłądka i nie może przyjmować pokarów.
          Badania miał zrobione i jak narazie wykluczone są jakieś inne dolegliwości.
          Zobaczamy co będzie po parafinie,chociaż dzisiaj śniadanko zostało w brzuszku a
          nie na podłodze smile
          • carmella Re: Problemy z wymiotami 11.05.06, 09:53
            aha, no skoro jest wlasnie podejrzenie zatkania to parafina pomoze. aczkolwiek
            jak zobaczysz ze ma biegunke to przestan ja dawac (mimo ze lekarz kazal), bo to
            znaczy ze juz sie przewod pokarmowy przetkal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka