magdaksp 26.09.06, 12:01 czy wasze kotki utyly po sterylizacji?co zrobic ze bt\y kotka nie utyla?mam zamiar karic ją karmą dla sterylizowanych ale czy to wystarczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika605 Re: pytanie mam:) 26.09.06, 12:29 Kotka mojej cioci baaaardzo przytyła po sterylizacji. Zrobiła się leniuszkiem, praktycznie prawie cały czas śpi, a przy tym apetyt bardzo jej się poprawił. Gdy probują ograniczać jej jedzenie, podjada psu, kradnie wszystko, co da się zjeść. Karma dla sterylizowanych kotów jest chyba dobrym pomysłem. Oprócz karmy potrzebna będzie dyscyplina Odpowiedz Link
crissy Re: pytanie mam:) 26.09.06, 12:46 Ja myslę ze tendencja do tycia jest, ale wszystko zależy od danego egzemplarza i trybu życia. Moj 6-letni Kropek był kastrowany 5 lat temu i waży tylko 3,5 kilo. Od jakiegoś czasu ma chorą trzustkę i jest na specjalnej diecie, ale nawet wczesniej nie ważył więcej niż 4 kilo. Jest on jednak kotem wychodzącym i ma ruchu pod dostatkiem. Nelka ma trochę ponad rok, sterylizowana była w kwietniu i jeszcze nie bardzo widać jak to na nią wpłynie. Również je juz karmę dla młodych kotek po sterylizacji. Staramy się z nią dośc sporo bawić, np.rzucając różne rzeczy (ma swoje ulubione piłeczki, malutkie maskotki, itp.). Trzymam w ręku tą rzecz, Nelka się jak widzi że chcę ją rzucić czai się, chowa za jakimś meblem i po rzuceniu przedmiotu stara się go upolować po czym uciek znowu za jakiś mebel. Ja biorę zabawkę i od początku zabawa się zaczyna. Polecam gorąco - radość nie tylko dla kota ale i właściciel jak widzi w jaki sposób kot zaczaja się i potem atakuje. Kropek nie bardzo się do zabaw z Nelką nadaje, bo przychodzi wieczór do domu tak wykończiny, że tylko je i idzie spać do rana. Odpowiedz Link
misia007 Re: pytanie mam:) 26.09.06, 13:38 Ninka miała sterylke w styczniu w wieku 5 miesięcy.Pozostala malutka i szczupła, ale ma dwóch kolegów z którymi szaleje no i my sie z nia duzo bawimy. Odpowiedz Link
bellisea Re: pytanie mam:) 26.09.06, 13:54 Moja bestia nie utyla....ale trzymam mu diete. Dostaje tylko tyle ile wynosi norma dobowa dla jego wagi. Tylko czasami mnie zlamie jak urzadza nasiadowki nad micha, mialki...a ostatnio nawet sie polozyl przy swoim talerzu. Wszystko po to, aby durny czlowiek zauwazyl, ze KOT JEST GLODNY. A przeciez doskonale wiem, ze nieraz chce jesc z nudow...jak to jedynak....niestety. Odpowiedz Link
smillaaraq Re: pytanie mam:) 26.09.06, 14:23 bellisea napisała: > Moja bestia nie utyla....ale trzymam mu diete. Dostaje tylko tyle ile wynosi > norma dobowa dla jego wagi. > > Tylko czasami mnie zlamie jak urzadza nasiadowki nad micha, mialki...a ostatnio > > nawet sie polozyl przy swoim talerzu. Wszystko po to, aby durny czlowiek > zauwazyl, ze KOT JEST GLODNY. A przeciez doskonale wiem, ze nieraz chce jesc z > nudow...jak to jedynak....niestety. Właśnie w tym cała rzecz. Kompensowanie nudy przeze jedzenie. Przerabiałam to z Balbiną. I potem odchudzałam ją, co początkowo było dość ciężkie (ale sukces jest). Chociaż znam i jedynaków, którzy nie utyli. Ale to wyjątki z zespołem ADHD W ogóle, to nie podzielam tego zdania, że sterylizacja, bach - i już nadwaga! Bo znam takie koty (a i po domu się przykład kręci), które wcale nie utyły. Wyjście jest takie - nie przekarmiać. Niektóre karmy sa naprawdę kaloryczne, ja np. Hillsa dawałam mniej, niż zalecana dawka. Dawki zalecane zresztą są często obliczone na koty wychodzące albo na koty, które - jak w hodowlach - zawsze mają towarzystwo i więcej się ruszają, dla przeciętnego domowego jedynaka zazwyczaj są na wyrost. No, chyba że kot wykastrowany tak koło 6-8 miesiaca, wtedy jeszcze rośnie, więc można dawać tę dawkę zalecaną (ale karmę dla dorosłych, nie dla kociąt). Co do karm 'dla kastrowanych' - to jest to trochę chwyt marketingowy. Większość dobrych karm dla kotów dorosłych ma podobny skład jeśli chodzi o zapobieganie struwitom (i podobną skuteczność, o czym też się przekonałam niejednokrotnie ). Bardziej bym się skłaniała do podziału: wychodzące/niewychodzące (ta dla wychodzących będzie bardziej kaloryczna). Odpowiedz Link
aniabe13 Re: pytanie mam:) 26.09.06, 22:24 Moja kota przytyła, nie je dużo ale widać że powinna mniej Trzeba trzymać dietę i "ruszać" kota. Bo kot z natury jest leniuch. Swojej kupuję suchą karmę light i pilnuję dziennej dawki, oprócz tego dostaje jedną szaszetkę mokrego rozłożoną na dwa posiłki. Odpowiedz Link
magdaksp Re: pytanie mam:) 27.09.06, 00:04 umnie jest otyle dobrze ze jest tez mala kotka ktora zaczepia brawurke i zacheca do zabawy wiec moze nie bedszie tak zle.ale bedziemy sie znia bawic. zeby sie nie roztyla Odpowiedz Link
smillaaraq Re: pytanie mam:) 27.09.06, 00:14 magda, młoda rozrusza, przynajmniej na jakiś czas Ale z karmą tak czy inaczej warto zwracać uwagę. Suche jest bardziej kaloryczne. Można dawać mniej (moja Balbina w analogicznej sytuacji przytyła własnie ) powodzenia Odpowiedz Link