maracuja999 24.05.07, 15:32 Kochani, mam jeszcze jedno zapytanie, nasz Rupert bardzo lubi grysc wszelkiego rodzaju kable. Mowimy mu ze nie wolno, ale moze macie jakies sposoby, aby przestal to robic? Dziekuje za wszelkie odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.kunc Re: kotek i kable 24.05.07, 15:47 przetrzyj kable czyms o silnym zapachu cutrusow. ja przecieralam taka 'cytrynka' do herbaty jak tig byl bablem i gryzl wszystko i wszystkich Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: kotek i kable 24.05.07, 15:52 Marto, w Polsce w sprzedaży jest płyn "Przeciwko obgryzaniu przedmiotów przez zwierzęta" produkcji Z Laboratorium Dr. Seidla, kosztuje ok. 11 zł. Naprawdę bardzo, bardzo skuteczny. Oparty jest na wyciągu z orzecha włoskiego, gorzki jak piołun. Zapytaj w jakimkolwiek sklepie z art. dla zwierząt, to jest banalny środek i w Anglii na pewno jest ogólnie dostępny. Chyba, że masz pod ręką (albo z zielarni albo z apteki) wyciąg z orzecha włoskiego. To ten właśnie piołun. Moje koty omijały kable skropione i inne rzeczy z daleka. Pozdrawiam. Wiesia + 7 Odpowiedz Link
maracuja999 Re: kotek i kable 24.05.07, 15:57 Dziekuje za porady, mieszkamy w Portugalii, a tu wielu rzeczy nie ma, ale sprobujemy z cytrynka, jak nie wyjdzie to poprosze o przesylke z Polski. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
marta.kunc Re: kotek i kable 24.05.07, 15:59 wiesia moje koty teraz to by sie MOZE zainteresowaly kablem gdybym ow kabel wysmarowala w zoltku tudziez w tluszczyku z kurczaka a jak tiger byl maly to ja taka zielona w temacie kotow bylam ze sie wstyd przyznac. ale zaobserwowalam ze prycha na moja herbate z owa cytrynka no to posmarowalam Odpowiedz Link
annb Re: kotek i kable 25.05.07, 08:37 moja gaba ma odruch pawłowa jak biorę do reki pomarańczę, to mruzy oczy i zajmuje miejscówkę kilometry ode mnie jej wystarczy sam widok cytrusa aby się schowac Odpowiedz Link
iris101 Re: kotek i kable 24.05.07, 18:53 wiesia.and.company napisała: > Marto, w Polsce w sprzedaży jest płyn "Przeciwko obgryzaniu przedmiotów przez > zwierzęta" produkcji Z Laboratorium Dr. Seidla, kosztuje ok. 11 zł. Naprawdę > bardzo, bardzo skuteczny. Oparty jest na wyciągu z orzecha włoskiego, gorzki > jak piołun. Zapytaj w jakimkolwiek sklepie z art. dla zwierząt, to jest banalny > > środek i w Anglii na pewno jest ogólnie dostępny. Chyba, że masz pod ręką (albo > > z zielarni albo z apteki) wyciąg z orzecha włoskiego. To ten właśnie piołun. > Moje koty omijały kable skropione i inne rzeczy z daleka. > Pozdrawiam. Wiesia + 7 wiesiu, super! mnie się też przyda! a ma jakąś nazwę? Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: Ten płyn tak się nazywa - jest tutaj 25.05.07, 10:00 www.zoolandia.pl/sklep/z,laboratorium,dr,seidla,plyn,przeciwko,obgryzaniu,przedmiotow,0,1,1002.html Jeśli się ścieżka nie skopiowała to szukać można na www.zoolandia.pl lub wjakimkolwiek sklepie internetowym animalia, itp. A swoją drogą, cytrusy (skórka pomarańczowa) są polecane w poradnikach jako odstraszacze dla kotów, tyle że trzeba bez przerwy podrzucać nowe. Zauważyłam, że moje koty gwałtownie się wycofują, gdy podtykam im pod nos skórkę od banana. Może za gwałtownie podtykam, albo jest to coś, czego nie lubią...? Nie wiem. Na pewno sok z orzecha włoskiego jest gorzki i można tym natrzeć przedmioty i kable (samemu trzeba uważać, gdy się skrapia, bo potem zostaje gorycz w ustach, więc płynem trzeba skrapiać tak, żeby okryć swoją rękę, bo potem kanapka w takiej łapie to tfu, tfu, nie do zjedzenia. Pozdrawiam. Wiesia + 7 Odpowiedz Link