Dodaj do ulubionych

a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :)

13.07.08, 20:02
moj bandzior na poczatku uzywal cat's best, ale ze wynosil wyjatkowo
duzo na lapkach i znajdowalam ten zwirek po prostu wszedzie,
przeszlismy niedawno na silikonowy. na szczescie kot go zaakceptowal
chociaz pierwszego dnia patrzyl na niego bardzo nieufnie smile
najpierw byl hilton (ktory ma bardzo dobre opinie) i byl jak
najbardziej ok, dzisiaj kupilam brylant, jest juz w kuwecie i wydaje
sie rownie dobry.
w ogole dzieki tym zwirkom jest duzo mniej sprzatania rowniez w
kuwecie smile tylko to moje kocisko to gornik z zamilowania i okropnie
halasuje kopiac w tym nowym zwirku.
jakich Wy uzywacie? chce kupic od razu kilka workow np. na allegro,
zeby taniej bylo, ale zupelnie juz nie wiem ktory uncertain
Obserwuj wątek
    • nann Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 13.07.08, 22:14
      produkty.animalia.pl/artykuly.php?id=69
      • dziewczynka_do_bicia Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 00:03
        Ja nie pomoge bo niestety zrazilam sie do silikonowych
        kupialm taki:
        Trixie Fresh&Easy

i niestety mocne rozczarowanie sad
        tzn. niecale 2 pierwsze tygodnie bylam zachwycona - bo faktycznie oprocz
        wyrzucania kocich kupek - kuweta "samoobsługowa"
        niestety po niecalych (!!!) 2 tyg zwirek zaczal mocno smierdziec - wiec te
        zapewniwnienia producentow o tym ze przy 1 kocie trzyma miesiac - mocno trzeba
        (moim zdaniem oczywiscie) zweryfikowac uncertain

Ja juz silikonowego nie kupie (no moze po tym tescie dam jeszcze szanse temu
        Hiltonowi- sama nie wiem) - przerzucilam sie na Cat;s Eko Plus - i tu faktycznie
        nie czuc zapachu w ogole!
        • dziewczynka_do_bicia Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 00:05
          POPRAWKA! Sprawdzilam w zamowieniech i sie pomylilam
          Kupilam wlasnie ten polecany "Hilton Żwirek Silikonowy" a nie ten Trixie
          (trixie kupowalam cos innego stad mi sie pomylilo-przepraszam)
          Niestety - ja nie polecem - no chyba ze wymiana zwirku co min. 14 dni - to wtedy
          jest ok. (aha i BARDZO zmienia kolor ! staje sie żolty juz po ok 10 dniach -
          wiec zupelnie nie zgadzam sie z opinia w tescie ze "zmiana koloru b. nieznaczna")
          • stary_gruby_kot Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 07:05
            no wlasnie, ja wymienilam tego hiltona juz po 2 tygodniach, a nie po
            miesiacu, bo zrobil sie zolty, a teoretycznie powinien wystarczac na
            30 dni.
            zobacze jak bedzie z brylantem, ktory mamy teraz, bo jesli tez
            bedzie do wymiany po 2 tygodniach to chyba srednio sie to zaczyna
            oplacac.
            nie wiem juz, moze lepiej wrocic do poczciwego cat's best i znowu
            codziennie odkurzac wink
            poczekam jeszcze jak sprawdzi sie ten nowy zwirek.
            • dziewczynka_do_bicia Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 07:59
              Jak ci sie jakis sprawdzi to daj znac smile

ps. ja odkurzalam tez po silikonie - moj kot mocno kopie a kuweta odkryta i
              chyba troszke za plytka
              wiec zwirek jest w lazience a czasem i w "salonie". Minusem bylo tez to ze jhak
              sie nastapi gola stopa to ten silikonowy jest duzo bardziej "bolesny" smile
              • stary_gruby_kot Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 09:38
                ok smile

hehe dokladnie, jak wejdzie sie boso na ten silikonowy to moze
                niezle zabolec.
                zastanawiam sie czy kotu jest wygodnie i czy nie wbija mu sie on za
                bardzo w lapki.
            • magdaksp Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 15.07.08, 00:12
              mi przy jednym kocie hilton starczal na 30 dni.przy 4 i 3 kuwetach uzywam
              tanszego-benka crystala ale hilton jednak lepszy.
      • orchidka77 Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 13:30
        Hmmm... nie wiem kto przyznał Hiltonowi najwięcej punktów, bo wg mnie to najgorszy z silikonowych żwirkówuncertain

Wypróbowałam kilka firm i mnie najbardziej pasuje Benek Crystal.
        Ceny Benka i Hiltona w większości sklepów też są prawie identyczne mimo, że Benka jest w paczce wiecej.

Niestety wszystkie sklepy żwirki silikonowe uważają, chyba za coś luksusowego i ceny mają wywindowane maksymalnieuncertain W związku z tym kupuję Crystala na Allegro w dużych paczkach(7,6l) i mam paczkę na 2 razysmile

Wypróbowałam praktycznie wszystkie silikony na rynku i niestety żaden nie starcza na tyle ile sugerują producenci (no chyba, że moje koty nadprogramowo dużo sikają i dlatego są kiepskimi betatesterami żwirkówsmile)))
        • stary_gruby_kot Orchidka 14.07.08, 13:37
          dziekuje Orchidka.
          bardzo lubie czytac Twoje odpowiedzi, widac ze wiesz naprawde
          duuuuzo o kotach smile
          • orchidka77 Re: Orchidka 15.07.08, 14:45
            Dziękuję bardzo za komplementsmile

Wiesz, 3 rezydentów i kilkanaście tymczasów w ciągu roku - uczy Cię różnych rzeczywink
            No i czerpię garściami z wiedzy największej "bandy" kociarzy - forum.miau.plsmile))
    • uli Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 12:21
      żwirek silikonowy jest ok przy jednym kocie 3-4 tyg, ale kuweta musi stac w
      dobrze wentylowanym, suchym pomieszczeniu. Nie sprawdza sie w krytej kuwecie,
      chyba ze sa zdjete drzwiczki i wyjety filtr. nam najbardziej pasowal hilton w
      Polsce.
      • stary_gruby_kot Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 12:36
        u mnie kuweta stoi w lazience no i jest kryta sad
        ale drzwiczki sa zdjete bo moj kot sie ich boi.
        • zazaz3 Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 13:41
          Ja (no,moje koty..)testowałam i Hiltona, i Benka ,i Magic ,i
          Karli...I przy dwóch kotach wymiana jest konieczna po 14-16
          dniach,nie po 21 jak deklarują(zapach i kolor).Więc lepiej kupić
          taniej na Allegro...bo bywał w Realu Hilton Crystal po 22 zł za
          paczkę ,więc zdzierstwo!!!!
        • uli Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 13:54
          oj, łazienka jest jednak wilgotnym miejscem słabo wentylowanym. u mnie kuweta ze
          zwirkiem silikonowym wytrzymała tez tylko 2 tyg (mój kot tez się bał drzwiczek
          wiec nigdy nie była calkiem zamykana). potem powędrowała do kuchni, w której
          jest okno i balkon po przeciwnych stronach i mozna tam nieźle wywietrzyc wink

planowałam przeniesc ją całkiem na balkon ale zainteresowany się "wyprowadzil".
          • uli aha 14.07.08, 13:59
            - aha - nie napisałam że W ŁAZIENCE kuweta ze żwirkiem silikonowym wytrzymała te
            2 tyg. poza tym bardzo sobie chwalę żwirki silikonowe, to ogromna oszczędosc czasu.
    • jarka63 Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 15:44
      Do tej pory wypróbowałam (na kocie, rzecz jasna) Hiltona, Trixie i
      Bento Kronen, ten trzeci wydaje mi się najlepszy, także cenowo
      nieźle wychodzi (18 zł za 5 l). Zimą wymieniałam go co 3 tygodnie,
      latem starcza na 2, bo jest cieplej, no i kocia więcej pije, więc
      więcej leje.
      • nowahania Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 18:07
        J przerobiłam już wszystkie żwirki: drewniany cats best... sylikonowy Benek i
        jakiś tam tez podobno najlepszy no i skończyłam na bentonitach 0 golden grey i
        jestem zadowolona żwirek nie zmienia barwy, zbryla się w kuleczki, pachnie
        dziecięcym pudrem, jak wspomniałam zbryla się w kulki i tylko to się wyrzuca
        reszta żwirku nie ulega zanieczyszczeniu. Koty są zadowolone smile a że kuweta jest
        kryta to kopią w niej do woli.
        • mist3 Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 20:22
          Ja mam pod kuwetą dywanik, więc kot te ilości cat's best wynosi na łapkach
          właśnie na ten dywanik i nie muszę odkurzać całego mieszkania. Zresztą moja
          kicia wynosi naprawdę niewiele.
          Potwierdzam, że golden grey betonitowy jest naprawdę naprawdę super - dla mnie
          jednak wadą jest to, że nie wyrzuca się go do toalety. Ale jeśli komuś to nie
          przeszkadza to też mogę z czystym sumieniem golden grey polecić.
          • paulina.galli Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 14.07.08, 23:00
            ja mam cat's eko plus (ten do wrzycania do kibelka)- ogolnie fajny bardzo pochlania zapach - nawet kupy kociej nie czuc zaraz po wyprodukowaniu przez siersciucha !smile natomiast jestem przerazona ile tego idzie!
            bardzo duzo "sie zbryla" - jedno sikniecie kocie a ja wywalam taka sierczysta czubata łopate do kibelka!
            Zuzywa sie jak cholera a jest wzglednie drogi
            dzis zakupilam taniego Benka (5 l za 10 zł (bo to ten lepsiejszy złoty , ten tanszy za niecale 7 zł jest) i zobaczymy
            Nie mozna co prawda wrzucac go do kibelka ale ten eko cats's tez zalega w toalecie i moze nie zatyle ale brudzi i brzydko to wyglada a ja nie lubie kibla czyscic 2 x dziennie uncertain
            • annb Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 15.07.08, 07:58
              ??
              ze duzo??
              ja jestem zachwycona cbe+
              u mnie schodzi w przeliczeniu 10 litrow na glowe kota na miesiac
              wiem bo robie zakupy na allegro i sprawdzam daty zamowien
              • paulina.galli Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 15.07.08, 09:33
                ja kupuje mniejsze bo 5 litrowe - i staczy moze na dwa tyg. czyli bedzie
                podobnie jak u ciebie
                uwazam ze to sporo
                5 l. to duuuzy wor zakupiony niecale 10 dni temu a zostało na dnie
                Moze nie jestem przyzwyczajona (poprzedni kot sikal do kibelka i w ogole nie
                kupowalam zwirku) ale uwazam ze schodzi tego sporo
                U znajomych zwirek (niestety nie wiem jaki) zbijal sie w takie malutkie "bobki"
                - w sumie do wyrzucenia bylo cos o wielkosci kurzego jajka
                u mnie do wywalenia po jednorazowym kocim wysiusianiu jest - tak jak juz pisalam
                - wielka czubata łopata uncertain
                • annb Re: a jaki zwirek silikonowy jest najlepszy? :) 15.07.08, 10:01
                  powinnas sie cieszyc
                  kiedy zaczelam wybierac z kuwety male kuleczki
                  wiedzialam ze kot mi sie "zatkal"
                • stary_gruby_kot Paulina 15.07.08, 12:14
                  jak to sikal do kibelka? ale madry kot!!!
                  • biljana Re: Paulina 15.07.08, 12:19
                    stary_gruby_kot napisała:

> jak to sikal do kibelka? ale madry kot!!!

hehe to prawda, nawet widziałam zdjęcia! smile
                    • stary_gruby_kot Re: Paulina 15.07.08, 12:46
                      niezle smile)
                      ciekawe czy moj by sie nauczyl, moim zdaniem on jest nieprzecietnie
                      inteligentny, ale pewnie kazdy tak mysli o swoim kocie wink

on np. nigdy nie podrapal ani nie ugryzl mojego synka jakby wiedzial
                      ze to male dziecko i nie mozna, a mnie czasem podgryza wink
                      • paulina.galli Re: Paulina 15.07.08, 21:39
                        tary_gruby_kot napisała:

> niezle smile)
                        > ciekawe czy moj by sie nauczyl, moim zdaniem on jest nieprzecietnie
                        > inteligentny, ale pewnie kazdy tak mysli o swoim kocie wink
                        >

nie wiem, my nie uczylismy
                        kot przyszedl do nas (na wigilie) kiedy mial ~3 lat i po prostu juz umial smile
                        nigdy nie uczylam kota siusiac do kibelka smile
                  • paulina.galli Re: Paulina 15.07.08, 19:23
                    stary_gruby_kot napisała:
                    > jak to sikal do kibelka? ale madry kot!!!

Normalnie smile wskaiwal na muszle wystawial tylek do otworu i bylo siku (a czasem
                    i kupka)
                    no tylko wody nie spuszczal smile Felek (obecnie u rodzicow) jest nieludzko (a moze
                    "ludzko"?smile) madry smile
                    teraz juz kuwetkowy bo ma ponad 15 lat i ma problemy ze wskakiwaniem i
                    zeskakiwaniem - ale fakt faktem ze przez ponad 10 lat jego pobytu u nas nie
                    "zhańbililsmy" sie zakupem jakiegokolwiek żwirku smilesmilesmile
    • uli CZY WIREK SILIKONOWY JEST TOKSYCZNY? 27.07.08, 12:36
      Mój mały synek raczkuje i wszystko mamla, sprzatamy dosyc często, ale niestety
      koci żwirek jest wynoszony z kuwety w rózne okolice. Boję się co będzie jak
      synek schrupie taki żwirek, wynajdzie go pod kanapą albo gdzieś...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka