Dodaj do ulubionych

oddam za darmo

15.02.09, 17:26
na forum miau powstal watek, gdzie mozna oddac za darmo kocie rzeczy lezace
niepotrzebnie w domu, a mogace sie przydac innym kotom, zwlaszcza tym
bezdomnym... akcesoria, karmy, leki (te ostatnie tylko wtedy, gdy lekarz je
zleci, nie leczymy na wlasna reke), czesto sie zdarza, ze kotu sie "odwidzi"
jakas karma, czy pasta, a na miau mnostwo osob dokarmia bezdomne kocie biedy i
im sie na pewno przyda. serdecznie zapraszam. uprzedzam, ze trzeba sie
zalogowac na miau, jesli chce sie przeczytac ten watek, wlasnie ze wzgledu na
te leki.

forum.miau.pl/viewtopic.php?t=88335
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: oddam za darmo 15.02.09, 17:33
      inicjatywa szlachetna - ja dodam jeszcze, że taką samą akcję prowadzą
      niejednokrotnie wasze lokalne fundacje (część z nich może właśnie poszukiwać
      różnych rzeczy na forum miau) - ja np. mam dostęp do skrawków polarowych (panie
      w sklepach z materiałami i w ciucholandach w mojej okolicy wiedzą o tym i dają
      mi znać jak jakieś polary u nich się pojawia) - zbieram je, czasem kupuję za
      grosze i zawożę do lokalnej fundacji - oni z tego robią naprawdę fajne rzeczy do
      wypełniania domków dla kotów. Tak więc nawet stara bluza polarowa może się
      przyczynić do polepszenia jakości kociego życia.
      • bezola Re: oddam za darmo 15.02.09, 17:49
        inicjatywa powstala w momencie, gdy przypadkiem przeczytalam, ze dziewczyna z
        miau leczy tymczaska antybiotykiem za 60 zl, ktorego cale opakowanie mam w domu
        i ono tylko lezy i sie kurzy. skontaktowalam sie z nia i okazalo sie, ze za 2
        dni antybiotyk jej sie konczy i musialaby go kupic u weta ponownie. potem
        okazalo sie, ze ludzie maja takie rzeczy i albo nie wiedza, co z nimi zrobic,
        albo o nich zapomnieli. wiec nawet jesli sie nie wpisza do watku, ale przypomna
        o zbednych rzeczach i zaniosa je do schroniska, to bedzie super. kazda pomoc
        dobra. ja osobiscie sie nastawiam na pomoc prywatnym osobom, ktore bez zadnych
        dotacji panstwowych ratuja, lecza i szukaja domom dziesiatkom kotow. ich
        dzialania zapieraja mi dech, ja tak nie potrafie, ale uwazam, ze kazdy na swoja
        skale moze cos zrobic, nawet najmniejszasmile
        • wiesia.and.company Re: oddam za darmo 16.02.09, 02:41
          Tak, to bardzo cenna inicjatywa.
          Ja zawiozłam specjalistyczne karmy, leki i pieluszki po Felutku cukrzyku i
          nerkowcu do pani Ireny Jarosz do Azylu w Konstancinie.
          Także kafelki (przydatne do budowy kolejnych boksów). Schroniskom i azylom
          przydaje się wszystko, także wiórki (odpady drewniane), miski plastikowe też i
          takie do prania, kołdry, polary, legowiska, inne ocieplające, ręczniki,środki
          czystości, no w ogóle wiele rzeczy...
          • nioma Re: oddam za darmo 16.02.09, 09:11
            w chwili obecnej zbiorke darow prowadzi Zycie Warszawy, rzeczy mozna
            zawozic do siedziby redakcji na ul. Prosta (szczegoly na zw.com.pl)
            Wspomogli juz Boguszyce i Konstancin.
            Nie zawsze kazdy z nas moze pojechac gdzies dalej do schroniska,
            wiec moze to Warszawiakow zacheci?

Inicjatywa z ogloszeniami bardzo pomocna.
            • barba50 Re: oddam za darmo 16.02.09, 09:54
              Dzięki Nioma za namiar na artykuł na stronie Życia Warszawy. Może nie każdy zada sobie trud odszukania i przeczytania apelu, więc pozwoliłam sobie zacytować i wyboldować co ważniejsze fragmenty z tekstu.

Bezpańskie koty i psy czekają na pomoc

Koce, poduszki, sucha karma – to dary, których najbardziej potrzebują zwierzęta w schroniskach. Czekamy na nie w redakcji. Możesz też pomóc adoptując jedno z bezpańskich zwierząt. Część z nich znalazło już nowy dom.

Wsparcie jest ważne, szczególnie w czasie zimowych chłodów.

– To ciężki okres, zwłaszcza dla starszych psów i szczeniaków – mówi Agnieszka Karolak z Azylu pod Psim Aniołem w Falenicy. – Psy i koty mogą się przeziębić i zachorować na zapalenie płuc.

Czekamy na koce, nieduże dywany, kołderki, poduszeczki, legowiska (np. koszyki, budki), a także miski, smycze i obroże. Zbieramy też materiały do ocieplenia klatek: starą pościel czy ręczniki. Ważne, aby rzeczy te nie były ciężkie i nadawały się do ręcznego prania. Potrzeba również jedzenia: suchej karmy i puszek mięsnych dla psów i kotów.

Dary dla czworonogów ze schronisk przyjmujemy w redakcji „Życia Warszawy” (ul. Prosta 51). Osoby, które chcą je przynieść, prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny pod nr. tel. 022 622 75 98. Można także wysłać e-mail na adres: nbet@zw.com.pl.

Wszystkie zebrane dary przekażemy najbardziej potrzebującym schroniskom dla zwierząt.

Przeczytaj też artykuł o sylwestrowych zgubach. Może tutaj właśnie znajdziesz nowego przyjaciela?

Jest również artykuł o gali w Hotelu Gromada, wystawie i tytułach Kociarza Roku 2008
              www.zw.com.pl/artykul/234248,335229_Mruczki_luksusowe__i_calkiem_dzikie_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka