Dodaj do ulubionych

Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć?

03.08.09, 16:14
Zwracam się z prośbą o pomoc - radę.
Otóż jedna z moich pięknych, co jakiś czas - nieregularnie, ostatnio zdarzyło
się to tej nocy - sika do łóżka, na pościel. W kuwecie było czysto (staramy
się na bieżąco wyjmować z kuwety brudy). Kotka jest po sterylce - wcześniej
obie tak się zachowywały, zdecydowanie częściej, niemal regularnie, po
sterylce problem zasadniczo zniknął, ale jedna właśnie od jakiegoś czasu
zaczęła znowu sikać - zdarza się to raczej rzadko, ale nie wiemy, czy to może
symptomy jakiejś choroby, czy może kot coś komunikuje w ten sposób? ale co?

Aby uniknąć ewentualnych podejrzeń i niejasności - opcje typu "wyrzucić kota z
domu" nie są w ogóle brane pod uwagę i nie wchodzą w grę - zresztą to chyba
jasne.
Obserwuj wątek
    • wladziac Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 16:35
      na tym forum porady w stylu o którym piszesz też nie wchodzą w
      grę,zacznij od badania moczu bo kotka moze wymagać leczenia,np
      zapalenia pęcherza i sikanie do kuwety kojarzy jej się z bólem,jedna
      z moich kotek wielkie strachajło czasami siknie pod drzwiami
      wejściowymi ze stresu jak nie podoba jej się że wyszłam z domu a na
      codzień załatwia się do kuwety,przyczyn takiego zachowania koteczki
      może być wiele łącznie ze zmianami w domu które się kotce nie
      podobają i w ten sposób protestuje
      • jungleman Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 16:55
        wladziac napisała:

> na tym forum porady w stylu o którym piszesz też nie wchodzą w
        > grę

Wiem wiem, piłem do pewnego wątku, który tu swego czasu widziałem i napisałem
        tak, aby nikt nie pomyślał że ja mógłbym pomyśleć... wink

Co do zasadniczego tematu - ta kotka normalnie sika do kuwety, nie ma z tym
        problemu, nie zdradza też żadnych innych objawów chorobowych, je normalnie, bawi
        się, biega, skacze.
        Co jeszcze mi przychodzi do głowy - czy zapach kociego moczu może powodować
        czasem takie zachowanie? Jak już pisałem wcześniej, przed sterylką, obie koty
        regularnie lały w pościel i na łóżka, niestety na materacach trochę tego
        zostało, my nie czujemy, ale kot może - czy to tak działa, czy nie?
        • scrivo osikiwanie terenu 03.08.09, 17:43
          miałam podobny problem z 3,5roczną Norką, która załatwiała się do kuwety (no może czasem obok kuwety bo za wysoko się dupencja podniosła)nawet wtedy gdy zaszła wielka zmiana i przybył nowy młody kociak 11 miesięcy temu.
          Koty tolerowały wspólny kibelek. Późną zimą Norka zaczeła raz dziennie podsikiwac drzwi wejściowe. Próbowałam używac repelentu, skrapiać sokiem z cytryny, myć domestosem, zakładac blokadę pt duże pudło, kawałek deski.... nie pomagało nic, znalazła zawsze kacik by nalać po swojemu. Nie było przy tym karcenia, krzyczenia z nszej strony. Tylko próby upilnowania tej czynności.
          Cos pomogło bo kocia przestała znaczyć. Połozyliśy 3 tygodnie temu wylewke i nowe kafle podłogowe. Problem zniknął. Kot leje tam gdzie należy.
          Przypuszczam zę ślady zapachowe jej własne lub kota sąsiadów, który do nas raz zajrzał, mogły prowokować podsikiwanie miejsca. I tak jest pewnie i u was z tą pościelą.Chyba będzie trzeba wyminic materacsad Powodzeniasmile))
        • annb Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 18:18
          Bardzo mozliwe ze zapach moczu prowokuje ją do sikania w tym własnie
          miejscu
          Polecam odsmradzacze-na rynku jest tego sporo - vitopar/elfix/
          beaphar stain remover.
          • jungleman Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 19:06
            Dzięki, spróbuję z tymi odśmierdzaczami, poza kuwetą ona leje tylko na łóżka, a
            oba łóżka w domu były często zasikiwane przed sterylką.
            Wymiana materacy nie wchodzi w grę ze względów finansowych, ale myślałem też o
            zamówieniu firmy piorącej dywany - materac chyba też mogli by potraktować takim
            karcherem?
            • 0ffka Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 19:20
              Jeśli ma zdrowy pęcherz to a tylko jedna kuwetkę z drugą kotką to może kupcie
              drugą kuwetę?
              • wladziac Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 03.08.09, 21:50
                zapach czy raczej smrodek moczowy zostaje bardzo długo i bardzo
                długo jest wyczuwalny dla kota i to też może być przyczyną lania w
                jednym miejscu,jeżeli można czyścić tapicerkę to i materace chyba
                też,podzwoń do punktów usługowych,jeżeli się zdecydujesz to raczej
                już dopóki jest ciepło bo materac będzie jakiś czas "sechł" i
                najlepiej żeby go wystawić na przewiew powietrza może na balkonie
                żeby się szybko wysuszył bo przy powolnym schnięciu może zajeżdzać
                później stęchlizną
                • mrumru81 Re: Oznaka choroby, czy kot chce coś powiedzieć? 04.08.09, 12:39
                  web.archive.org/web/20060930081113/www.vetserwis.pl/kot_mocz.html

Ponownie wklejam, pomaga. Pozdrawiam. Mru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka