Dodaj do ulubionych

CIAO RAGAZZI!!! :)

19.11.04, 12:11
Wlasnie odnalazlam to forum w necie i... EUREKA! To jest to! Tego mi
potrzeba! (...)
Takze mieszkam we Wloszech, kolo Bolonii, pracuje jako kosmetyczka, mieszkam
z moim ragazzo italiano i... eh, jakzez ja tesknie za Polska... :(
Jestem tu (w porownaniu do Was, tych co po 14, 20 lat) dopiero 2 i pol roku
ale nostalgia mnie zzera do kosci... :(
No, wiec witam sie z Wami wszystkimi! :)
Od dzisiaj bede tu czestym gosciem. Mam nadzieje, przygarniecie mnie w swoje
progi?... ;)
Czesc i czolem Wszystkim!
Obserwuj wątek
    • evaan Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 12:50
      Witammmmmmmmm!! :-))) Im nas więcej tym ciekawiej:-)
      • krowkasmieszka Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 15:21
        Benvenuta!!! :-)
    • jarunczyk Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 17:34
      piacere , io sono Yarosław
      • agator3 Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 20:05
        Mysle ze jesli jestes polka powinnam Cie ppowitac po polsku.......
        WITAJJJJJJJJJJ
        • italiano2407 Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 20:32
          Ciao, Ciao, Ciao :*
        • femme_banale Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 19.11.04, 22:20
          A tak, tak, jako Polacy mozemy mowic po polsku, ale zauwazylam, ze Polacy
          mieszkajacy we Wloszech (czy tez w jakimkolwiek innym kraju) zaczynaja mieszac
          jezyk ojczysty ze slowkami tego "nowoojczystego"... ;) Sa tez, na przyklad,
          Polacy, ktorzy ojczysty jezyk wrecz z dnia na dzien zapominaja, no taka dziura
          w "czerwellu" im sie wytwarza i wszysciuchny jezyk polski ulatuje niczym para z
          gara pelnego spaghetti... he, he...
          Nawet Polak z Polakiem zaczyna po "obcemu" gadac...
          Ja oczywiscie do nich nie naleze, ale przyznam, ze lubie od czasu do czasu
          wtracic jakies wloskie slowko, bo taki jezyk mieszany polsko-wloski jest typowy
          wlasnie dla nas, polskich emigrantow we Wloszech... To jest nawet zabawne... :)
          Tworzymy w ten sposob swoj wlasny, nowy jezyk, mowimy po polsku, po wlosku i
          po "polsko-wlosku"... Ha! :)
          • italiano2407 Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 20.11.04, 09:07
            Hehe :) Ja też wtrącam włoskie słówka jak gadam z kimś po polsku :D Z tym że ja
            mieszkam w Polsce i przeważnie rozmawiam z ludźmi, którzy po wlosku ni w ząb,
            ale cóż :D Ich strata ;)

Saluto :*
          • agator3 Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 20.11.04, 13:15
            Ja raczej wchodzac na forum wloskie gdzie przewaznie mozna spotkac polakòw
            lubie rozmawiac po polsku z wloskim mam do czynienia na codzien.Spotkalam sie
            ròwniez ze jesli spotkam kogos z polski tutaj(zwlaszcza supermarket)i slysza ze
            mòwie po polsku ich polska rozmowa milknie i zaczynaja rozmawiac po
            wlosku....Ciekawa jestem dlaczego???Czyzby sie wstydzili rozmawiac po polsku
            lub nie chca byc rozpoznani??Smieszy mnie to a Ciebie??
            • femme_banale Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 21.11.04, 15:45
              No, pewnie, ze smieszy! ;) Rozmawiac po polsku Polak z Polakiem, to przeciez
              powinna byc najnaturalniejsza, rozumiejaca sie sama przez sie rzecz na
              swiecie... Przeciez o wiele latwiej wyrazac mysli w ojczystym jezyku, ktorego
              nie kaleczymy np. akcentem. Dla mnie to jest jasne. To nawet sama przyjemnosc
              moc porozmawiac w SWOIM jezyku. Moze wypowiedza sie Ci, ktorzy z Polakami za
              granica rozmawiaja w jezyku obcym? ;)
              Acha, przykladowo mozna rozmawiac po wlosku w gupie gdzie sa Polacy i np. jeden
              Wloch, w ten sposob okazujemy szacunek dla Wlocha, nie wylaczamy go z dyskusji,
              nie czuje sie obco, glupio... Po prostu dobre maniery. Ale jesli sa sami Polacy
              to po prostu "tristezza" gdy zaczynaja rozmawiac w nie swoim jezyku... :)
    • krupcok Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 26.11.04, 05:20
      femme_banale napisał(a):

> Takze mieszkam we Wloszech, kolo Bolonii, pracuje jako kosmetyczka, mieszkam
      > z moim ragazzo italiano i... eh, jakzez ja tesknie za Polska... :(

Mieszkasz kolo Bolonii, to sie swietnie sklada, bo my tez. Mowia my to moja
      druga polowka - maz, ktorego sobie przywiozlam z Polski i 2 rozbrykanych
      dzieciaczkow, tez "made in poland".

> Jestem tu (w porownaniu do Was, tych co po 14, 20 lat) dopiero 2 i pol roku

Ty tu jestes dopiero 2 i pol roku, co mamy mowic my, ja od lutego, a reszta
      mojej rodzinki od lipca.
      Jezyka Polskiego jeszcze nie zapomnielismy i na razie nie sprawia mi trudnosci
      bedac w towarzystwie mieszanym poslugiwac sie jez. Polskim.
      A z polakami nie wyobrazam sobie rozmowy po wlosku, choc zaraz po przyjezdzie
      uslyszalam od Polki(12 lat w Italii): "gdy bedziesz tu mieszkala tak dlugo jak
      ja to twoim jezykiem przewodnim stanie sie Wloski i nawet z twoja kolezanka
      polka bedzie ci latwiej rozmawiac po wlosku". Koniec durnego cytatu.
      Femme, jezeli masz ochote mozemy porozmawiac w realu po Polsku. Napisz mi na
      skrzynke.
      pozdrowienia Krupcok (umieszczony miedzy Bolonia a Ferrara)

• femme_banale Re: CIAO RAGAZZI!!! :) 04.12.04, 18:49
        Jesli pomiedzy Bolonia a Ferrara to moze w Cento? :)
        A co Cie do Italli przywialo? Bo jesli nie wiatry milosci (maz Polak) to jak to
        sie stalo, ze zdecydowaliscie sie cala rodzinka przyjechac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka