Dodaj do ulubionych

A propos czeków w Stanach

01.12.20, 13:40
Engine nigdy ani razu nie napisał DLACZEGO w Stanach tak popularne sa czeki.
Otóż czek to nie kawałek papieru ale papier dłużny. Zobowiązanie do wypłaty. Wystawienie czeku bez pokrycia to murowane więzienie.
W Europie nigdy nie mieliśmy tak restrykcyjnych czekowych regulacji. Więc czek jest bezpieczny.
Dwa - amerykańskie banki bez problemu keszują czeki czyli wsafzasz czek do koperty, wysylasz czy dajesz i realizujesz go.wszędzie, nie tylko u emitenta czeku. Trzy - jak prowadzi sie firmę do czek zastępuje fakturę - w sensie księgowym.
Ergo - nie śmiejmy sie z Amerykanów bo czek to nie przeżytek i jeszcze będzie używany barfzo długo...
Ciao
Jeep
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 15:49
      jeepwdyzlu napisał:

> Otóż czek to nie kawałek papieru ale papier dłużny. Zobowiązanie do wypłaty. Wy
      > stawienie czeku bez pokrycia to murowane więzienie.

Coś słyszałem, że czek bez pokrycia to przestępstwo federalne.
      Tylko że jak wystawisz sporo czeków i jeszcze porobisz przelewy to możesz zapomnieć że trochę za dużo kasy zeszło i może przydałoby się przelać z innego konta np.
      W przypadku operacji online takiego ryzyka nie ma.

> Trzy - jak prowadzi sie firmę do czek zastępuje fakturę - w sensie księgowym.

To fajne jest - ale mnie w czeku odrzuca jego papierowa i odręczna forma.
      Mają może jakieś e-czeki? Wyklikujesz, autoryzujesz odciskiem palca i załatwione?
      A nie autoryzacja gryzmołem.

BTW. Pamiętam, jak kiedyś przy płatności kartą podpisywało się długopisem zgodę na obciążenie - to już było i tak bardziej zaawansowane od czeku.
      • kokosowy15 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 16:50
        Teraz większość ludzi umie pisać, więc posługiwanie się piórem to nie ewenement.
        • nousecomplaining Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 19:19
          > Teraz większość ludzi umie pisać
          Skąd ta pewność? Ja mam duże wątpliwości.
          • kokosowy15 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 19:53
            No tak... Odruchowo pomyślałem o moim pokoleniu.
        • klemens1 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 20:46
          kokosowy15 napisał(a):

> Teraz większość ludzi umie pisać, więc posługiwanie się piórem to nie ewenement.

Ty też piszesz coś na kartce, skanujesz, OCR rozpoznaje pismo, po czym wysyłasz na to forum?
          • kokosowy15 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 22:45
            Na forum pisze na ekranie dotykowym i diabli mnie biorą. Notatki, listy pisze przy pomocy piora. Przekazy wypisuje ręcznie.
            • klemens1 Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 11:16
              Ale pytam o sytuację gdzie masz dostęp do normalnej klawiatury. Skoro umiesz pisać i wg ciebie oznacza to posługiwanie się piórem, więc powinieneś zrezygnować z klawiatury, pisać odręcznie, skanować to i dopiero wrzucać.
              • kokosowy15 Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 11:20
                Nie mam dostępu do normalne klawiatury, do skanera również. Nie zmienia to w niczym sposobu pisania, używam narzędzi adekwatnych do czynności. Nie należy komplikować spraw prostych. Można robić złoto z ołowiu, tylko po co?
                • klemens1 Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 16:24
                  No właśnie - skoro nie należy komplikować spraw prostych, to dlaczego chcesz wrzucać pisanie odręczne wszędzie, gdzie się da?
                  • kokosowy15 Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 20:55
                    Pisanie odręczne potrzebuje tanich, prostych, ogólnie dostępnych narzędzi. Pisząc odręcznie popełnia się mniej błędów polegających na złym trafieniu w odpowiedni klawisz, wystarczy popatrzeć na posty Endzina co z klawiatury wychodzi.
                    • klemens1 Re: A propos czeków w Stanach 03.12.20, 10:00
                      kokosowy15 napisał(a):

> Pisanie odręczne potrzebuje tanich, prostych, ogólnie dostępnych narzędzi.

Ale nie musisz kupować kolejnego narzędzia do kolejnego napisania czegoś.
                      Każdy już narzędzia ma kupione.

> Pisząc odręcznie popełnia się mniej błędów polegających na złym trafieniu w odpowie
                      > dni klawisz, wystarczy popatrzeć na posty Endzina co z klawiatury wychodzi.

Endżin to przypadek szczególny - on po prostu nie umie pisać ani nawet konfabulować nt. swojej przeszłości. Jak widać inni jakoś sobie radzą i to dużo lepiej. Zapewne też lepiej niż mieliby coś pisać odręcznie.

• engine8 Re: A propos czeków w Stanach 03.12.20, 19:00
                        LOL
    • liczbynieklamia Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 15:58
      > W Europie nigdy nie mieliśmy tak restrykcyjnych czekowych regulacji.
      W Polsce za wystawienie czeku bez pokrycia także grozi kara pozbawienia wolności (art. 61 ustawy prawo czekowe). I nie, w Stanach nie ma za to "murowanego" więzienia.
      • jeepwdyzlu Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 17:29
        W Polsce za wystawienie czeku bez pokrycia także grozi kara pozbawienia wolności (art. 61 ustawy prawo czekowe). I nie, w Stanach nie ma za to "murowanego" więzienia.
        ---
        U nas teoretycznie.
        U nich praktycznie.
        J.
        • liczbynieklamia Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 17:39
          > U nas teoretycznie.
          > U nich praktycznie.
          Bo u nas czeki teoretycznie można stosować, a tam praktycznie się je stosuje.
          Po prostu to, co napisałeś o rzekomej przewadze USA w tej materii jest zwykłą bzdurą.
          • trypel Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 17:43
            Przewaga jest
            W Bamako baby piorą gacie w rzece za pomocą drewnianych kijanek. Ktoś powie ze to przestarzałe ale po pierwsze to działa, po drugie jak zabraknie prądu to oni będą chodzili w czystych ciuchach a po trzecie trudno nauczyć 80letnia babcie naciskania guzików pralki automatycznej, a jak walić dechą to ona już wie.

No i z czekami tak samo.
            • vogon.jeltz Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 18:47
              > W Bamako

Coś się tak ostatnio tego biednego Mali uczepił?
              • trypel Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 18:49
                Bo zupełnie poważnie bardzo chciałbym tam pojechać :)
                A w tym roku nie wyszło.
                Ile można siedzieć w homeofisie
          • jeepwdyzlu Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 18:51
            Po prostu to, co napisałeś o rzekomej przewadze USA w tej materi jest bzdurą
            --
            Nic nie zrozumiałeś.z mojego postu.
            Nie twierdzię że ich rozwiązania są lepsze niz nasze. Wyjasniam, dlaczego czeki są popularne. EOT
            J.
            • liczbynieklamia Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 08:25
              A co miałem zrozumieć przez zdanie "W Europie nigdy nie mieliśmy tak restrykcyjnych czekowych regulacji."?
              • jeepwdyzlu Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 10:52
                A co miałem zrozumieć przez zdanie "W Europie nigdy nie mieliśmy tak restrykcyjnych czekowych regulacji."?
                --
                Skąd pomysł że restrykcyjna regulacja jest lepsza niż mniej restrykcyjna?
                • liczbynieklamia Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 11:53
                  > Skąd pomysł że restrykcyjna regulacja jest lepsza niż mniej restrykcyjna?
                  Mnie się pytasz? Sam wywnioskowałeś z tego większe bezpieczeństwo czeków:
                  "Więc czek jest bezpieczny."
                  • jeepwdyzlu Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 16:16
                    Nie. Bezpieczny bo wszędzie keszowany, bo powszechny, bo zwyczajowo akceotowalny. Zamiast grzecznie przeprosić brniesz dalej. Tym razem kończę bez odbioru.
                    Ciao
                    Jeep
                    • liczbynieklamia Re: A propos czeków w Stanach 02.12.20, 19:58
                      > Zamiast grzecznie przeprosić brniesz dalej.
                      Ja? xD
    • bywalec.hoteli Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 15:59
      Przecież taki czek jest łatwy dla fałszerzy, którzy sfałszują podpis?
      • engine8 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 20:38
        Nie za bardzo.
        Latwiej spisac wszytkiee dane i je uzyc bo to latowiejsze kiedy w ostantich latach umozliwiono "e-checks" czyli podakesz jedyni edane z czeku - infrma cje o banku, numer konta i nazwisko - wszytko to jest na czeku...
        Ale nie tak trudno sie i przed tym zabezpieczyc... bo banki biora za to odpwiedzilanosc jak za karty kredytowe
    • engine8 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 20:36
      Generalnie masz racje.
      Tak to wyglaada w teorii.
      W praktyce tylko jesli wystawisz czek bez pokrycia swiadomie i celm jest oczukanie to podlga prawu i mozna za to isc do pierdla. I takie rzeczy sie zdaraja kiedy robiat wileki formy na duze kwoty i sprawa jest w sadzie.
      Ale prywatnie to poniewaz jak pwtarzam a stanch glupota jerst legalna i 99% czekow bez pokrycia jest uwaznae za pomykle albo nieswiadomie (nie wiedzilaes ze ci braknie itp) .
      I teraz jesli wypiszesz czek bez pokrycia i ten jak sie tu mowi "bouncnie" czyli odbijje to obie strony placa kary w granicach $20 -$50....
      No wiec zabezpieczeniem jest zadzwonienie do baky "dawcy" i zapytanie czy ten czek ma pokrycie.... ni epwiedz ci nic oprocz tego ze w momencie keidy pytasz masz pokrycie....
      • engine8 Re: A propos czeków w Stanach 01.12.20, 22:31
        Zwykle nikt kogo nie znasz czy nie masz zaufani nie daje czeku personalnego na wieksza kwote. Jak np kupujesz auto dajesz czek "bankowy" wytawiony przez twoj bank gdzie bank gwarantuje ze sa pieniadze...
        Ale czeki osobiste zanikaja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka