Dodaj do ulubionych

Tolerancja

13.12.11, 20:57
Zadałam sobie przed chwilą pytanie: czy w każdej sytuacji tolerancja jest dobra? Co to znaczy tolerować kogoś/coś/czyjeś zachowanie/maniery/poglądy? Jakie poczynania powinniśmy tolerować by nie być posądzonym o nietolerancyjność. I kiedy nietolerancja ma negatywne konotacje?
Dużo pytań lecz odpowiedzi wydają się być oczywiste. Dla mnie oczywiste bo ja wiem, mam świadomość, że należy tolerować odmienny światopogląd, odmienne preferencje i wreszcie prawo do odmiennych gustów. Dobrze jest tolerować ekscentryzm o ile nie narusza dobrych obyczajów.
Jednak lista zachowań nietolerowanych jest dłuższa i dla każdego chyba inna. Nie toleruję na przykład chamstwa, nieprzestrzegania prawa i nie jestem w stanie zmusić się by patrzeć pobłażliwym okiem na niechlujstwo językowe. Wydaje mi się, że to nie ma nic wspólnego ze snobizmem. Po prostu zamiłowanie do poprawności wyniosłam z domu rodzinnego i ze szkoły, w której miałam świetnych nauczycieli, nie tylko języka polskiego.
Wiem, że nie jest w dobrym tonie poprawiać bliźnich i na ogół staram się tego nie robić, jednak czasem nie wytrzymuję bo na widok niektórych koszmarków językowych pęka mi żyłka i uzbrajam zęby jadowe. Wtedy też staję się nietolerancyjna.
Padły tu zarzuty, że forum jest nietolerancyjne, ą, ę i w ogóle nieprzyjemne towarzystwo piszące nieciekawe posty. Jednak z uporem godnym lepszej sprawy wciąż jest odwiedzane, komentowane i szczypane. Po co? Ja nieciekawe fora omijam szerokim łukiem, nie męczę pięknych oczu czytaniem nudnych wypocin.

Czy tolerancja więc jest Waszym ulubionym słowem?
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Tolerancja 13.12.11, 23:35
      oj,dzidka to ja od rasss przepraszam,źe masz ze mną problem.(ale kaźdy ma jakies probl. np.duży probl.sprawiają mi WIELKIE LITERY,gdy piszę przez tel.) ale co tam-niechluj ze mnie..czyli sam sobie jestem winien,że potem mnie ludzie nie rozumieją i biorą za faszystę! Nie! Nie zgadzaj sie na niechlujstwo i degrengoladę słowną. Na barykady Dzidka! Do piór! Dzis wyczytałem że w Holandii,w szkołach,kaźdy 'tolerancyjny" to synonim geja (?) Ja np.nie toleruję polityków udających archanioły i internautów zazdrosnych o innych internautów. Jest jeszcze parę innych rzeczy, ktorych nie toleruję ale mnie juz palec boli...
    • apersona Re: Tolerancja 14.12.11, 08:53
      dzidzia_bojowa napisała:

> Jakie poczynania powinniśmy tolerować by nie być posądzonym o nietolerancyjność.

To nie jest dobra motywacja, choć może lepsza taka (zachowam się przyzwoicie, bo co ludzie powiedzą) niż żadna.
      Tolerancja przestaje być dobrem, gdy staje się przyzwoleniem na zło.
    • tygrysgreen Re: Tolerancja 14.12.11, 09:18
      > Padły tu zarzuty, że forum jest nietolerancyjne, ą, ę i w ogóle nieprzyjemne towarzystwo >piszące nieciekawe posty. Jednak z uporem godnym lepszej sprawy wciąż jest odwiedzane, >komentowane i szczypane. Po co?

mnie też to dziwi. w końcu to forum prywatne Kapitana, jego cyrk jego małpy. jak się komuś nie podoba to ma full innych for(umow smile do wyboru.

> Wiem, że nie jest w dobrym tonie poprawiać bliźnich i na ogół staram się tego n
      > ie robić, jednak czasem nie wytrzymuję bo na widok niektórych koszmarków języko
      > wych pęka mi żyłka i uzbrajam zęby jadowe. Wtedy też staję się nietolerancyjna.

a owszem, prawda.

ja już z pękającej żyłki wyrosłam i teraz poprawiam tylko własne dzieci. a te wszystkie schizofremie, wziąśćie i kupywanie po prostu udaję że nie słyszę bo nie widzę sensu walki z wiatrakami.
      • apersona Re: Tolerancja 14.12.11, 09:21
        Ech, ja bym chciała o pryncypiach, a wy o ortografii
        • drzejms-buond Re: Tolerancja 14.12.11, 12:37
          ja też! Ja też poproszę o tych pryncypałach! Bo co się tyczy ortografjum to można długo i namiętnie. Jak kto ma siłę poprawiać innych,to prosiemy bardzo-mnie by się nie chciało. A skąd przypuszczenie że pole marchewkowe jest niesmaczne? Czy fakt,że ktoś ma inną wizję w jednej kwestii ma oznaczac ze nic innego nas nie łączy? Pisowskie podejscie do życia jest mi obce
          • tygrysgreen Re: Tolerancja 14.12.11, 15:15
            > ja też! Ja też poproszę o tych pryncypałach! Bo co się tyczy ortografjum to moż
            > na długo i namiętnie.

siem zgadzam. też chcem o prince-polach. i duuuużo czekolady

www.youtube.com/watch?v=aYZidNf6tFY
            • tetika Re: Tolerancja 14.12.11, 16:35
              wychodze z tego samego zalozenia
              lubie ludzi ktorzy tu pisza, dobrze sie znimi czuje a nawet jak nie dorownuje kunsztem pisarskim to przynajmniej sie posmieje.
              jestem niechlujem klawiaturowym , nie chce mi sie pisac wielkich liter i mam to gdzies.
              Jesli mi sie jakis watek nie podoba to poprostu w nim nie pisze bo nie wiem , nie mam nic do powiedzenia, nie interesuje mnie albo cokolwiek innego
              w koncu nie ma obowiazku pisac we wszystkich watkach.
              dajcie spokoj w koncu sie tacy wykrusza. ja zrobilam blad i nie przeczekalam tylko zwyczajnie zamknelam forum i ma to swoje wady, ktorych nie mozna juz odwrocic.
              i czasami trace swietne osoby ktore zajrza i uciekna bo lubia szersze grono piszacych.
              Nie toleruje chamstwa i prostactwa.
              Nie mam zwyczaju atakowac na forum dlatego ze ktos ma odmienne zdanie od mojego,, raczej wolalabym wymienic poglady i podyskutowac.
              Przewaznie jednak trafiam na agresora ktory moje wlasne zdanie odbiera jak napasc.
              chodzilam na rozne fora , gdzie mi nie pasowalo poprostu znikalam i czesc.
              Milo mi ze do mnie wracaja ludzie z roznych for , majacy wlasne ot tak z sasiedzka wizyta smile
              Dzidzka olej i juz a w razie co to ci pomoge smile
              • stefcia41 Re: Tolerancja 14.12.11, 16:48
                Ech...robaczki drogie...
                Zgadzam się w wielu sprawach z Wami.
                Traktuję forum jako formę zabawy. Ja robię koszmarne literówki, błędy pewnie też.
                Jest jedna rzecz której nie toleruję - chamstwa i wulgaryzmów, jeśli są atakiem na drugą osobę.

Gołąbka wypuściłam wink
                https://www.ewa.bicom.pl/karaoke4/images/dove_white.gif
                • drzejms-buond Re: Tolerancja 14.12.11, 17:38
                  a ja dopowiem tak. ZAFSZE CZEBA BYĆ SOBOM. Ale należy się liczyc z tym że nasze sobiebycie nie wszystkim się spodoba. Ky rop ka. Mnie imponuje pewien koleś forumowy,którego takt,wiedza i sposób traktowania interlokutora jest na takim poziomie,że nieświadomie,podwyższa sposób rozmowy i styl ogólnie panujący na forum ale i samych forumowiczów. Jeśli Dzidzia lubuje się w ortografii i stylu to to na pewno pozostawi w nas swój ślad bez szczególnej udręki pouczania. Co nie znaczy ze esemesowy styl pisania rozczochral u niejednego styl klasycznie polski. Chamstwu mówimy stanowcze- Nie! Tyle ze w necie czasem Q..rzucic trzeba
                  • dzidzia_bojowa Re: Tolerancja 14.12.11, 18:07
                    Przede wszystkim Drzejmsie, pisząc co napisałam, nie Ciebie miałam na myśli. Poza tym sama też czasem stworzę potworka i się potem wstydzę, nieważne. Ja jednak chciałam o tolerancji w ogóle no i przeczytałam co chciałam. Dziękuję.

Aaaaa tam, zaraz po napisaniu wczoraj pożałowałam, że wysłałam. Nie chcę by mnie tu uważano za strażnika poprawności ortograficznej i że będę kąsać za każdego babola. Po prostu krew się we mnie wzburzyła po komentarzu Pendzoncego, co tu ukrywać!
                    A drzejmsowe pisanie ma urok, uwielbiam jego styl.

Nie chcę byś przejmował cokolwiek ode mnie, Drzejmsie!
                    • kapitan_marchewa Re: Tolerancja 14.12.11, 18:23
                      Mną się w ogóle przejmować nie trzeba.
                      Tolerancja wysoko. Byle błędów się nie czepiam.
                      Co do błędów "cudownych" i co do przeinaczonych porzekadeł/powiedzeń - mam swoje dwa wątki, w których się realizuję.
                      A w przecinkach na Ortografii.
                      I to mi w zupełności wystarcza.
                      Nie lubię tylko chamstwa i osobistych wycieczek do introliga.. introkla.. interklu..interloklu..
                      Rozmówców.... ufff..
                    • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 14.12.11, 18:26
                      stara jestes , a nie nauczylas sie jeszcze ,ze najpierw sie mysli potem robi? mnie 12 lat pisania na forach wiele nauczylo. czego i szanownej kolezance zycze. na nauke nigdy za pozno.

dzidzia_bojowa napisała:

> Przede wszystkim Drzejmsie, pisząc co napisałam, nie Ciebie miałam na myśli. Po
                      > za tym sama też czasem stworzę potworka i się potem wstydzę, nieważne. Ja jedna
                      > k chciałam o tolerancji w ogóle no i przeczytałam co chciałam. Dziękuję.
                      >
                      >
                      > Aaaaa tam, zaraz po napisaniu wczoraj pożałowałam, że wysłałam. Nie chcę by mni
                      > e tu uważano za strażnika poprawności ortograficznej i że będę kąsać za każdego
                      > babola. Po prostu krew się we mnie wzburzyła po komentarzu Pendzoncego, co tu
                      > ukrywać!
                      > A drzejmsowe pisanie ma urok, uwielbiam jego styl.
                      >
                      > Nie chcę byś przejmował cokolwiek ode mnie, Drzejmsie!
    • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 14.12.11, 18:20
      przeciez wszyscy wiedza,ze chodzi ci o moja osobe, dlaczego wiec udajesz,ze chodzi ci o tolerancje? nie obchodzi mnie,ze mialas wspanialych nauczycieli i wspanialy dom, tak samo, jak ciebie nie nie interesuja moi nauczyciele i moj dom.
      dla mnie jestes sztuczna i egzaltowana. piszesz tak,jakbys pisala wypracowania, z nadzieja na dobra ocene. ja pisze od serca, to co mysle, nie poprawiam zdan, nie staram sie ich upiekszac zwrotami , ktorych nie ma w potocznej mowie. dla mnie jestes NUDNA.
      ps.a ta zylka to gdzie ci pekla?
      • dzidzia_bojowa Re: Tolerancja 14.12.11, 18:27
        Pax! Pax vobiscum!

https://mundialowo.blox.pl/resource/lista05.jpg

• kapitan_marchewa Re: Tolerancja 14.12.11, 18:45
          Polecane bardzo.
          Święta idą....
          • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 14.12.11, 18:50
            no i co ze ida? moze do mnie nie dojda?

kapitan_marchewa napisał:

> Polecane bardzo.
            > Święta idą....
            • tetika Re: Tolerancja 14.12.11, 20:05
              widze ze nie tylko mnie krolik zalazl za paznokcie i mimo lagodzenia sprawy dalej zieje jak samotna ( czytaj i tlumacz dokladnie tak jak tu powinno byc napisane) smoczyca.
              wiem dolalam oliwy , ale mnie tez czasem poderwie nieustanna agresja.
              • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 15.12.11, 20:04
                tetika napisała:

>> wiem dolalam oliwy , ale mnie tez czasem poderwie nieustanna agresja.

ej tam, nie schlebiaj sobie. zaraz oliwy, moze to zwykly tluszcz trans?
                druga czesc zdania swiadczy o problemach zbudowaniem zdan w jezyku polskim.
                ciekawam, co na to dzida_bojowa?
                • tetika Re: Tolerancja 15.12.11, 20:08
                  ty krolik to chyba jakas niedokochana jestes, ziejesz niechecia do ludzi i nienawiscia do swiata. nie wiem czy wogole chce z toba rozmawiac.
                  • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 15.12.11, 20:14
                    to nie rozmawiaj.dzida juz dawno by z toba skonczyla, bo walisz bledy orto, he he.
                    ps. swieta ida, moze wiecej milosci do blizniego, co?

tetika napisała:

> ty krolik to chyba jakas niedokochana jestes, ziejesz niechecia do ludzi i nien
                    > awiscia do swiata. nie wiem czy wogole chce z toba rozmawiac.
                    • tetika Re: Tolerancja 15.12.11, 20:19
                      ja bledy? kup sobie okulary
                      jak nie masz nic do powiedzenia to powiedz przepraszam a nie gryziesz gdzie popadnie....
                      • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 15.12.11, 20:24
                        ok

tetika napisała:

> ja bledy? kup sobie okulary
                        > jak nie masz nic do powiedzenia to powiedz przepraszam a nie gryziesz gdzie pop
                        > adnie....
        • pendzacy_krolik Re: Tolerancja 14.12.11, 18:49
          bo ida swieta,czy kreujesz sie znowu na kogos lepszego?

dzidzia_bojowa napisała:

> Pax! Pax vobiscum!
          >
          > https://mundialowo.blox.pl/resource/lista05.jpg
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka