Dodaj do ulubionych

Jak działa BBcode na forum?

21.01.12, 08:59
Nad polem, w którym wpisujemy treść posta są buttony, to znaczy przyciski ułatwiające korzystanie z funkcjonalności. Pierwszy jest B. Służy do wpisywania tekstu pogrubionego. Gdy naciśnie się B przed wpisaniem tekstu pojawia się w polu treści w kwadratowych nawiasach najpierw b a potem /b. Nie mogę pokazać jak to wygląda bo wtedy ten tekst wyświetli się w pogrubionej formie, o takiej: pogrubiony tekst. Za i przed pogrubionym tekstem jest b w kwadratowych nawiasach [ ].
Następny jest przycisk i. Używa się go tak samo jak B w celu napisania tekstu kursywą.
Przycisk U służy do podkreślania wybranych fragmentów. Przykład podkreślenia tekstu.
No i przechodzimy do przycisku IMG. Wybieramy go wtedy, gdy chcemy umieścić w treści posta obrazek. Najpierw w osobnej zakładce wybieramy adres obrazka klikając prawym przyciskiem myszy na wybraną grafikę i wybieramy funkcję kopiuj adres IMG grafiki. Potem wracamy do edycji posta i wybieramy przycisk IMG. Pojawi się ramka gdzie jest napisane: komunikat ze strony forum gazeta.pl, pod tym jest miejsce na adres a pod spodem ok i anuluj.W puste miejsce wstawiamy adres obrazka i klikamy ok. I gotowe.

Z przyciskiem WIDEO jest podobnie. Najpierw wybieramy adres z YouTube, kopiujemy a potem wybieramy przycisk WIDEO i umieszczamy skopiowany adres w pustym polu ramki a następnie klikamy ok.

Kolejny przycisk URL służy do wpisywania własnego tekstu do treści linka. W tym celu wybieramy link, kopiujemy go, klikamy w URL, pojawi się ramka z pustym polem, umieszczamy adres linka w pustym polu, klikamy ok, potem już polu tekstu w treści linka jest podświetlone na niebiesko słowa treść linka i na tych słowach wpisujemy własny tekst a potem wysyłamy posta.

O sondzie, zmniejszaniu i powiększaniu liter oraz pisaniu w kolorach na następnej lekcji, moje drogie dzieci. A teraz proszę przećwiczyć coście się dzisiaj nauczyli. Na ocenę.
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger BBcode - kolorki pojedyncze 21.01.12, 09:28
      Pisanie w kolorach jest takie:
      - w nawiasie kwadratowym wpisujemy color=...
      - ... - to angielska nazwa koloru (np. red, orange, green, gray, itp.) lub jego kod, np. z tej strony
      - potem piszemy dany tekst, a potem dajemy /color - również w nawiasie kwadratowym.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger BBcode - kolorki zmieniające się 21.01.12, 09:36
      Można też pisać teksty w kolorach stopniowo przechodzących, cieniowane - o czym pisał 3,14Roman kiedyś u siebie na CP.

Tu jest strona, która to robi
      • dzidzia_bojowa Re: BBcode - kolorki zmieniające się 21.01.12, 09:45
        A w następnym semestrze pokażemy jak się robi screeny czyli zrzuty strony. W rozszerzeniu, dla chętnych podstawy programowania w C++, Java a nawet Pascalu.
        big_grinbig_grinbig_grin
        • stefcia41 Re: BBcode - kolorki zmieniające się 21.01.12, 09:48
          Ale najpierw muszę zaliczyć ten semestr? wink
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: BBcode - kolorki zmieniające się 21.01.12, 09:53
          to ja poproszę o tym programowaniu, bo nic a nic nie umiem, a przecież mogłabym big_grin
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger jak się robi screeny czyli zrzuty strony 21.01.12, 09:57
          zrzut z ekranu - krok po kroku
          1. znajdź na klawiaturze klawisz "print screen"
          2. wejdź na taki ekran, jaki chcesz zrucić
          3. naduś "print screen"
          4. wejdź w taki program, w którego dokument chcesz tego zrzuta wrzucić
          5. wybierz ctrl + V - i jusz - w skajpaju wystarczy, a np. w Paincie, czy Wordzie jeszcze: zapisz dokument
        • tygrysgreen Re: BBcode - kolorki zmieniające się 21.01.12, 17:06
          załóżmy że się nauczę
          tylko po co? co to do cholery jest ten zrzut strony i dlaczego kojarzy mi się tylko z Frankiem Dolasem na drzewie u braciszków?
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger BBcode - wielkość czcionki 21.01.12, 09:52
      W nawiasach kwadratowych piszemy size= (wielkość czcionki), po czym powiększany/zmniejszany tekst i na koniec również w nawiasach kwadratowych /size
      (wielkość czcionki) - domyślna jest 12, wpisując więcej niż 12, otrzymujemy większe literki - tu jest 20, pisząc mniej niż 12, mamy litery małe - tu jest 9.
      • dzidzia_bojowa Re: BBcode - pismo niewidoczne 21.01.12, 10:00
        Można też umieścić tekst pisany białym kolorem. W tym celu w kwadratowych nawiasach piszemy color=white ...tu wpisujemy co chcemy...kończymy w kwadratowym nawiasie /color. A wygląda to tak:
        A niech to wszystko dunder świśnie!!!
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: BBcode - pismo niewidoczne 21.01.12, 10:05
          hmmm... mało białe to... wink
          • stefcia41 Re: BBcode - pismo niewidoczne 21.01.12, 10:11
            Pisanie białym kolorem bardzo mnie się podoba big_grin

i tak sie rozpisałam wink
      • tygrysgreen Re: BBcode - wielkość czcionki 21.01.12, 17:10
        a to tak to działa smile
    • wmiesciejakrybytramwaje to teścik 21.01.12, 10:55
      piosenka na dzień dobry i pożegnanie

Dzięki, Dzidziu, tej funkcji nie znałam smile

Aaaa- ja nie mam przycisku video u góry. Wy macie? Mam tylko bolda, kursywe, podkrreślenie, obrazki i tekst linka
      • stefcia41 Re: to teścik 21.01.12, 11:23
        Mam video
        • old.bear Re: to teścik 21.01.12, 11:38
          I działa jeszcze ? wink A kasety też masz ? big_grin
          • stefcia41 Re: to teścik 21.01.12, 12:12
            Działa smile
            I kasety tez mam big_grin
            chcesz pożyczyć coś? wink
            • old.bear Re: to teścik 21.01.12, 12:31
              A z jakimi filmami te kasety ? wink
              • stefcia41 Re: to teścik 21.01.12, 15:04
                Różnymi Misiek ;-
        • wmiesciejakrybytramwaje Re: to teścik 21.01.12, 14:50
          no a ja nie. Obejrzałam z lewej, obejrzałam z prawej, zajrzałam nawet pod spód i kiszka- żadnego wideła sad
          • stefcia41 Re: to teścik 21.01.12, 15:06
            hmmm...dziwne ...
            może testują na ochotnikach dopiero? wink
            • wmiesciejakrybytramwaje Re: to teścik 21.01.12, 21:23
              o, mam i ja smile. Chyba stopniowo włączali.
              • kapitan_marchewa Re: to teścik 22.01.12, 06:29
                U mnie się pojawiło to widło dopiero jak Adblock Plusa wyłączyłem wink
    • tojabogdan Re: Jak działa BBcode na forum? 21.01.12, 14:42
      czasem trzeba się puknąć w głupi łeb, może to już nie ten wiek, albo inne czynniki, ale ja tych symboli, jak byk widocznych, dotychczas nie zauważałem. Nawet po tej Twojej lekcji numer jeden szukałem tego gorączkowo na klawiaturze czując się uczniem szkoły specjalnej, i wreszcie, eureka!!!
      Dzięki!
      coś dla duszy
    • tygrysgreen Re: Jak działa BBcode na forum? 21.01.12, 17:00
      a to wideło to kiedy się pojawiło? bo go nie było
      • stefcia41 Re: Jak działa BBcode na forum? 21.01.12, 17:07
        a nie wiem
        nie było i sie pojawiło
        • kapitan_marchewa Re: Jak działa BBcode na forum? 21.01.12, 17:38
          Ciiii, rozkminiam smile
          A kto ten wątek założył????11111
          Jak to było z wachmistrzem Kalitą i Czereśniakiem?
          "Przed gospodarza nie wychodź", czy jakoś tak.
          A miałem wątek o instrukcjach dla marudnych przyszpilić na górze forum... sad
          Deżawi mam jakby sad
          • dzidzia_bojowa Re: Jak działa BBcode na forum? 21.01.12, 17:56
            Sori, że wylazłam przed szefa szefie. Trza się było pośpieszyć. A bo ja zawsze i wszędzie chcę być pierwsza, skaza taka na charakterze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka