02.09.11, 13:48
o polskie szkoly na Litwie.O to co przed chwila uslyszalem w TV.Kobieta wyjasnia o co w tym konflikcie chodzi i mowi ,ze czesto jej mowia,ze moze wyniesc sie do Polski,na to ja im odpowiadam :tu jest Polska. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: walka 02.09.11, 14:06
      rek888 napisał:

>:tu jest Polska. Co wy na to?

a ja na to, że pani ta jeszcze się nie pogodziła z faktami historycznymi. Zamiast ją prześladować, należy ją wyedukować.
      Litwa NIGDY nie była polską ziemią, za Jagiellonów była Wielkim Księstwem Litewskim w unii personalnej z Polską. W 20-leciu międzywojennym ziemie te były, stwierdzam to z przykrością, okupowane przez Polaków. A teraz Litwa jest niezależnym państwem.

Co wcale nie oznacza, że pochwalam trendy litewskie polegające na wynarodowianiu mniejszości.
    • maria421 Re: walka 02.09.11, 15:05

Litwa jest suwerennym panstwem ale to ja nie zwalnia z respektowania praw mniejszosci polskiej.
      • a000000 Re: walka 02.09.11, 15:18
        maria421 napisała:

>
        > Litwa jest suwerennym panstwem ale to ja nie zwalnia z respektowania praw mniej
        > szosci polskiej.

To, że szkoły uczą w języku urzędowym to nic zdrożnego, tu na miejscu tamtejszych Polaków bym się nie buntowała... Każdy obywatel musi znać ten język. I to biegle. Taki młody Polak, wchodząc na rynek i słabo znając język urzędowy, ma mniejsze szanse...

Polacy mieszkający na Litwie robią błąd. Jakby to wyglądało, gdyby w Niemczech dzieci Polaków uczyły się wyłącznie po polsku, w wyniku czego nie poznały w stopniu dostatecznym języka urzędowego?
        Przed chwilą w TV pani mówiła, że nie chce, aby dziecko ślęczało nad trudnym językiem litewskim i zaniedbywało historię czy geografię...
        Tu chyba coś na głowie stoi. Jeśli ci Polacy z Litwy czekają na Andersa na białym koniu, to lepiej niech się do Polski przeniosą...
        • rek888 Re: walka 02.09.11, 16:45
          Tu chyba coś na głowie stoi. Jeśli ci Polacy z Litwy czekają na Andersa na białym koniu, to lepiej niech się do Polski przeniosą...

No nie,tego by nikt nie wymyslil :) Na Litwie chyba juz nikt nie wie co oznaczalo czekanie na Andersa na bialym koniu.( zreszta ten slogan wymyslila komuna) Polacy na Litwie to produkt CCCP i nastepne pokolenie to jeszcze dzieci. Jest im wszystko jedno co mowi prawo.Troche zbyt nieostroznie niektore organizacje w PL. Opowiadaja im bzury.Nikt ich nie wynarodawia.
          Wiecej przedmiotow po litewsku,nie jest wynaradawianiem.Szkol z j.polskim jest ponad 100.W jakim innym kraju nawet w proporci do mniejszosci jest tak duzo.Zreszta nawet jak sie powoluja na Unie,to przeciez palajacy taka miloscia do Polski i polskiego jezyka,moga sie przeniesc do kraju.Ale co innego darmowe studia,pomoce dla organizacji,rynek sprzedazy papierosow bez akcyzy a co zyc w PL. Wiadomo ,ze takim sowieckim Polakom z Litwy ,Bialorusi,ciezko sie zyje w nowym,starym kraju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka