Dodaj do ulubionych

barbarzynskie Niemcy

22.05.12, 10:48
"Däubler-Gmelin verwies darauf, dass die Bundesrepublik von den Vereinten Nationen 2011 zur Einhaltung des UN-Sozialpakts über wirtschaftliche, soziale und kulturelle Rechte ermahnt worden sei. So könne etwa die Pflicht von Hartz-IV-Empfängern, jegliche Arbeit anzunehmen, als menschenrechtswidrige "Zwangsarbeit" gewertet werden, sagte Däubler-Gmelin. Sie verwies zudem auf Verstöße gegen das Recht auf Gesundheit und Bildung: Illegale Einwanderer würden bei Krankheit nicht behandelt und ihre Kinder bekämen keinen freien Zugang zur Schulbildung".
Zrodlo:
www.n-tv.de/politik/Soziale-Grundrechte-in-Gefahr-article6316016.htmlk-r
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 11:07
      Kolescher, to nie jest niemieckie forum, nie wszyscy forumowicze znaja niemiecki.
      • koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 11:27
        Wymagasz ode mnie tlumaczen w czynie spolecznym???
        :-)
        k-r

maria421 napisała:

> Kolescher, to nie jest niemieckie forum, nie wszyscy forumowicze znaja niemieck
        > i.
        • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 11:43
          koelscher napisał:

> Wymagasz ode mnie tlumaczen w czynie spolecznym???
          > :-)
          > k-r

To nie ja wymagam, tylko zasady dobrego wychowania wymagaja uzywania jezyka dla wszystkich zrozumialego.
          Jezeli chcesz, zeby wszyscy forumowicze mogli dyskutowac na poruszony przez Ciebie temat, musisz napisac po polsku o co w zacytowanym fragmencie chodzi. Nie musisz tlumaczyc.
          • koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 12:49
            Kazdy nieznany Ci jezyk czyni z Ciebie osobe bardziej uposledzona....
            Uwazajac sie za obywatela Europy nalezy niezle znac przynajmniej:
            angielski
            francuski
            niemiecki
            hiszpanski
            wloski
            (o gece i lacinie nie wspomne).
            Takie jest moje swiete przekonanie.
            k-r
            PS
            Czy moze jest to forum dla barbarzyncow?

maria421 napisała:

> koelscher napisał:
            >
            > > Wymagasz ode mnie tlumaczen w czynie spolecznym???
            > > :-)
            > > k-r
            >
            > To nie ja wymagam, tylko zasady dobrego wychowania wymagaja uzywania jezyka dla
            > wszystkich zrozumialego.
            > Jezeli chcesz, zeby wszyscy forumowicze mogli dyskutowac na poruszony przez Cie
            > bie temat, musisz napisac po polsku o co w zacytowanym fragmencie chodzi. Nie m
            > usisz tlumaczyc.
            • ja.nusz Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:05
              koelscher napisał:

> Kazdy nieznany Ci jezyk czyni z Ciebie osobe bardziej uposledzona....
              > Uwazajac sie za obywatela Europy nalezy niezle znac przynajmniej:
              > angielski
              > francuski
              > niemiecki
              > hiszpanski
              > wloski
              > (o gece i lacinie nie wspomne).
              > Takie jest moje swiete przekonanie.

No to możesz być dumny, że należysz do tej garstki obywateli Europy, którzy spełniają kryteria twojego świętego przekonania.
              • koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:27
                Nie jestem dumny. Staram sie nie byc inwalida - to wszystko.
                k-r

ja.nusz napisał:
                > No to możesz być dumny, że należysz do tej garstki obywateli Europy, którzy spe
                > łniają kryteria twojego świętego przekonania.
                • ja.nusz Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:41
                  No to jeżeli znajomość 7 języków obcych (nie liczę tych, których nie wymieniłeś) nie jest powodem do dumy, to ja wymiękam.
            • jureek Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:15
              koelscher napisał:

> angielski
              > francuski
              > niemiecki
              > hiszpanski
              > wloski

Ja jestem Ślązakiem i jako Ślązakowi wystarcza mi polski, czeski i niemiecki (no i śląski oczywiście).
              Jura
            • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:43
              koelscher napisał:

> angielski
              > francuski
              > niemiecki
              > hiszpanski
              > wloski
              > k-r
              > PS
              > Czy moze jest to forum dla barbarzyncow?
              >

Nie nadymaj sie tak, bo jeszcze pekniesz.
              • koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 13:53
                To, ze ktos probuje nie byc inwalida - w tym przypadku jezykowym - jest zatem "nadymaniem sie"... Zaprawde nie wiem, czy musze to komentowac.
                k-r

maria421 napisała:

> koelscher napisał:
                >
                > > Kazdy nieznany Ci jezyk czyni z Ciebie osobe bardziej uposledzona....
                > > Uwazajac sie za obywatela Europy nalezy niezle znac przynajmniej:
                > > angielski
                > > francuski
                > > niemiecki
                > > hiszpanski
                > > wloski
                > > (o gece i lacinie nie wspomne).
                > > Takie jest moje swiete przekonanie.
                > > :-)
                > > k-r
                > > PS
                > > Czy moze jest to forum dla barbarzyncow?
                > >
                >
                > Nie nadymaj sie tak, bo jeszcze pekniesz.
                • ja.nusz Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 14:26
                  Jeżeli znajomość przynajmniej 7 języków obcych jest dla ciebie standardem, bez którego nie można czuć się Europejczykiem, to nadymanie się jest tu bardzo delikatnym określeniem tej postawy.

Na podstawie tej tezy szacuję, że min. 90% Europejczyków to inwalidzi językowi - żeby nie powiedzić tępy plebs.

• koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 14:38
                    Nie twierdze, ze JEST to standard, co wcale nie znaczy, ze nie moglby nim byc. Do czego wg. Ciebie ma dazyc ktos, uwazajacy sie za Europejczyka z krwi i kosci? - do inwalidztwa jezykowego, czy do proponowanego chocby przeze mnie standardu?
                    Na zupelnym marginesie: Jesli ktos (jeszcze) nie wlada tymi jezykami, nie oznacza to wcale, ze zalicza sie go do tepego plebsu. Bardzo ceniony przeze mnie uczony powiedzial kiedys: "Wazniejsze od tego, iloma jezykami wladasz jest to, co masz w jednym z tych jezykow do powiedzenia". I to jest TYZ prawda.
                    k-r
                    ja.nusz napisał:

> Jeżeli znajomość przynajmniej 7 języków obcych jest dla ciebie standarde
                    > m, bez którego nie można czuć się Europejczykiem, to nadymanie się jest tu bard
                    > zo delikatnym określeniem tej postawy.
                    >
                    > Na podstawie tej tezy szacuję, że min. 90% Europejczyków to inwalidzi językowi
                    > - żeby nie powiedzić tępy plebs.
                    >
                • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 16:16
                  koelscher napisał:

> To, ze ktos probuje nie byc inwalida - w tym przypadku jezykowym - jest zatem "
                  > nadymaniem sie"... Zaprawde nie wiem, czy musze to komentowac.
                  > k-r

Nadymaniem jest sugerowanie, ze Ty znasz wszystkie te jezyki w przeciwienstwie do pozostalych forumowiczow - inwalidow jezykowych.

Juz Ci powiedzialam, ze jezeli chcesz mi zaimponowac to musisz pisac po sindarinsku:)

Pisac, nie kopiowac :)

• koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 20:12
                    Jesli uwazasz, ze mozna sugerowac fakty - tak, jak najbardziej sugeruje.
                    Co zas do innego faktu, mianowicie ze nie mam najmniejszej potrzeby udowadniania czegokolwiek komukolwiek, powinien on byc od dawna znany.

k-r
                    maria421 napisała:

> Nadymaniem jest sugerowanie, ze Ty znasz wszystkie te jezyki w przeciwienstwie
                    > do pozostalych forumowiczow - inwalidow jezykowych.
                    • koelscher Nota bene 22.05.12, 20:51
                      (post illa verba textus):
                      Nemo dicit quicyuam ad propositum...
                      k-r

koelscher napisał:

> Jesli uwazasz, ze mozna sugerowac fakty - tak, jak najbardziej sugeruje.
                      > Co zas do innego faktu, mianowicie ze nie mam najmniejszej potrzeby udowadniani
                      > a czegokolwiek komukolwiek, powinien on byc od dawna znany.
                      >
                      > k-r
                      > maria421 napisała:
                      >
                      > > Nadymaniem jest sugerowanie, ze Ty znasz wszystkie te jezyki w przeciwien
                      > stwie
                      > > do pozostalych forumowiczow - inwalidow jezykowych.
                      >
                      >
                      >
                    • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 21:55
                      koelscher napisał:

> Jesli uwazasz, ze mozna sugerowac fakty - tak, jak najbardziej sugeruje.
                      > Co zas do innego faktu, mianowicie ze nie mam najmniejszej potrzeby udowadniani
                      > a czegokolwiek komukolwiek, powinien on byc od dawna znany.
                      >

Masz natomiast nieposkromiona potrzebe pisania o sobie jako o wielce wyjatkowej postaci :)

Nic to, gorsze przywary ludzie miewaja ;)
                      • koelscher Re: barbarzynskie Niemcy 22.05.12, 22:39
                        Ciekawe, rzadko pisze o sobie. Jesli zas tak to odbierasz - coz, moja wyjatkowosc musi lezec w oku czytelnika...
                        k-r

maria421 napisała:

> koelscher napisał:
                        >
                        > > Jesli uwazasz, ze mozna sugerowac fakty - tak, jak najbardziej sugeruje.
                        > > Co zas do innego faktu, mianowicie ze nie mam najmniejszej potrzeby udowa
                        > dniani
                        > > a czegokolwiek komukolwiek, powinien on byc od dawna znany.
                        > >
                        >
                        > Masz natomiast nieposkromiona potrzebe pisania o sobie jako o wielce wyjatkowej
                        > postaci :)
                        >
                        > Nic to, gorsze przywary ludzie miewaja ;)
                        • maria421 Re: barbarzynskie Niemcy 23.05.12, 09:08
                          koelscher napisał:

> Ciekawe, rzadko pisze o sobie. Jesli zas tak to odbierasz - coz, moja wyjatkowo
                          > sc musi lezec w oku czytelnika...
                          > k-r

Faktycznie, jestes wyjatkowym samochwala :)
    • maria421 Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 09:25
      na temat "barbarzynskich Niemiec"?

Wyreczam leniwego Koelschera i tlumacze ze chodzi o to, ze ONZ wezwala Niemcy do przestrzegania "paktu socjalnego" gwaratntujacego prawa ekonomiczne, socjalne i kulturalne.
      Tak na przyklad obowiazek podjecia jakiejkolwiek pracy nakladany na osoby pobierajace zasilek Hartz IV zostal uznany za niezgodna z prawami czlowieka "robota przymusowa", poza tym Niemcy lamia prawo do opieki spolecznej i edukacji- nielegalni imigranci nie sa leczeni a ich dzieci nie maja wolnego dostepu do edukacji.

Faktycznie, strasznie barbarzynskie Niemcy.....
      • koelscher Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 10:08
        Ooooooooh! Czyzby lacina nie byla Ci jednak calkiem obca??? :-)

maria421 napisała:

> na temat "barbarzynskich Niemiec"?
        forum.gazeta.pl/forum/w,103528,136060026,136077338,Nota_bene.html
        k-r
        • maria421 Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 10:55
          koelscher napisał:

> Ooooooooh! Czyzby lacina nie byla Ci jednak calkiem obca??? :-)

Nie, nie jst mi calkiem obca.

A teraz mozemy w koncu porozmawiac na temat watku, czy nie?
          • koelscher Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 11:40
            Zali nie mowie: barbarzynskie Niemcy???
            Toz to skandal nad skandale, zeby gosciom odmawiac finansowanej z naszych podatkow opieki zdrowotnej, a ich dzieciaczkom prawa do naszego systemu oswiatowego!!! Wprawdzie zapomnieli zapukac do drzwi, nie mowiac juz o pytaniu, czy wolno, ale co tam: Gosc w dom - Bog w dom!
            Poza tym, wg. EuGH nie sa w zadnym wypadku przestepcami.
            Nie nalezy im czynic nic zlego, az do momentu (powinno sie tego dyskomfortu zdecydowanie uniknac) wydalenia. Po wydaleniu mozna im wytoczyc proces wg. prawa krajowego, a nawet i skazac i zapudlowac...
            "Mit der Abschiebung ist nach den Luxemburger Maßgaben das EU-Rückkehrverfahren beendet. Das weitere Verfahren richtet sich daher nach dem Recht des jeweiligen Landes. Auch eine Verurteilung wegen illegalen Aufenthalts und eine entsprechende Strafhaft sind dann gegebenenfalls zulässig".
            k-r

maria421 napisała:

> A teraz mozemy w koncu porozmawiac na temat watku, czy nie?
            • maria421 Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 11:53
              koelscher napisał:

> Zali nie mowie: barbarzynskie Niemcy???
              > Toz to skandal nad skandale, zeby gosciom odmawiac finansowanej z naszych podat
              > kow opieki zdrowotnej, a ich dzieciaczkom prawa do naszego systemu oswiatowego!
              > !! Wprawdzie zapomnieli zapukac do drzwi, nie mowiac juz o pytaniu, czy wolno,
              > ale co tam: Gosc w dom - Bog w dom!
              > Poza tym, wg. EuGH nie sa w zadnym wypadku przestepcami.
              > Nie nalezy im czynic nic zlego, az do momentu (powinno sie tego dyskomfortu zde
              > cydowanie uniknac) wydalenia. Po wydaleniu mozna im wytoczyc proces wg.
              > prawa krajowego, a nawet i skazac i zapudlowac...
              > "Mit der Abschiebung ist nach den Luxemburger Maßgaben das EU-Rückkehrverfahren
              > beendet. Das weitere Verfahren richtet sich daher nach dem Recht des jeweilige
              > n Landes. Auch eine Verurteilung wegen illegalen Aufenthalts und eine entsprech
              > ende Strafhaft sind dann gegebenenfalls zulässig".
              > k-r

Pomijajac juz fakt, ze niemiecka sluzba zdrowia nie odmawia naglej pomocy nikomu ( co juz podwaza teze o blokowaniu dostepu nielegalnych imigrantow do sluzby zdrowia), to nie rozumiem jak mozna wymagac od panstwa niemieckiego zeby nakladalo obowiazek szkolny na dzieci o ktorych istnieniu nie wie.

Natomiast nakladanie obowiazku przyjecia jakiejkolwiek pracy na osoby utrzymywanych przez panstwo nie dotyczy tylko imigrantow lecz rowniez Niemcow.

Ja sie zastanawiam, jacy idioci pracuja w ONZ ze taki obowiazek porownuja do robot przymusowych.
              • ja.nusz Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 12:35
                maria421 napisała:

> Pomijajac juz fakt, ze niemiecka sluzba zdrowia nie odmawia naglej pomocy nikom
                > u ( co juz podwaza teze o blokowaniu dostepu nielegalnych imigrantow do sluzby
                > zdrowia),

Zacznijmy od tego, że ONZ w sprawie wszystkich tych zarzutów może Niemcom skoczyć.
                ta organizacja robi bardzo dużo dobrego, ale czasami najwyrańniej brak im zajęcia i wymyślają takie babole.

A nagłej pomocy nie ma prawa odmówić żadna służba zdrowia - wszyscy lekarze na całym świecie składali tę samą przysięgę.
                Nikt nie może się jednak położyć w szpitalu i czekać np. na przeszczep serca jeżeli nie jest ubezpieczony lub nie zapłaci za wszystko gotówą.
                Służbę zdrowia gówno interesuje czy ktoś jet legalny czy nie - ważna jest tylko odpowiedź na pytanie - "kto za to zapłaci"?

to nie rozumiem jak mozna wymagac od panstwa niemieckiego zeby naklad
                > alo obowiazek szkolny na dzieci o ktorych istnieniu nie wie.

To nie do końca jest tak - w Niemczech nie ma ukrywających się w lasach nielegalnych imigrantów. Nielegalni są dokładnie policzeni i skatalogizowani, a ich dzieci chodzą normalnie do szkół - o ile są tam posyłane.

> Natomiast nakladanie obowiazku przyjecia jakiejkolwiek pracy na osoby utrzymywa
                > nych przez panstwo nie dotyczy tylko imigrantow lecz rowniez Niemcow.
                W twoim tłumaczeniu tekstu nie ma zróżnicowania na Niemców i imigrantów.

> Ja sie zastanawiam, jacy idioci pracuja w ONZ ze taki obowiazek porownuja do ro
                > bot przymusowych.

Oczywiście jest to idiotyczne porównanie, ale tzw. "1 Euro Jobs" są wg mnie nieporozumieniem.
                • koelscher Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 12:52
                  Nie musza ukrywac sie w lasach; wystarcza im dzungla miejska. O policzeniu, nie mowiac juz o "skatalogizowaniu" nie moze byc w ogole mowy. Powierzchowne szacunki dochodza do 2 milionow.
                  k-r

ja.nusz napisał:

> To nie do końca jest tak - w Niemczech nie ma ukrywających się w lasach nielega
                  > lnych imigrantów. Nielegalni są dokładnie policzeni i skatalogizowani, a ich dz
                  > ieci chodzą normalnie do szkół - o ile są tam posyłane.
                  • maria421 Re: Moze jednak porozmawiamy 23.05.12, 12:57
                    Niedawno w TV szukano rodzicow 3 letniego chlopczyka, ktorego znaleziono samego w poblizu jakiegos dworca. Chlopczyk mowil w jakims z jezykow uzywanych w Afganistanie. Najprawdopodobniej przybyl do Niemiec wraz z rodzicami jakims nielegalnym transportem.

Panstwo nie ma zadnych mozliwosci skatalogowania takich osob tak dlugo, jak same sie nie ujawnia lub nie zostana zlapane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka