Dodaj do ulubionych

Parę rzeczy

29.01.14, 19:42
Po pierwsze - pocieszające:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15356843,Die_Welt___Nasze_matki__nasi_ojcowie__ostro_skrytykowane.html

Swoją drogą, pytanie do naszej forumowej Polonii niemieckiej: zgadzacie się, że Niemcy chcą z siebie zrzucić winę? Wy bliżej tego wszystkiego siedzicie...

Po drugie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15353680,Posel_PiS_wzywa_do_bojkotu_banku___Adamczyk_jak_Hitler_.html

W komentarzach pojawiły się opinie, że trzeba być głupim, by mieć takie skojarzenia. No to może jestem głupi, bo mi akurat też się to skojarzyło :)

BTW. Mario, posłałem Ci maila.
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Parę rzeczy 29.01.14, 19:49
      Ad " po pierwsze"- nie widzialam filmu, od dluzszego huz czasu unikam filmow wojenynch, wiec nie widzialam "Katynia", nie ogladam "Czasu honoru" ani tego filmu nie widzialam.
      Nie, Niemcy nie chca zrzucic z siebie ciezaru odpowiedzialnosci za II wojne swiatowa.

Ad "po drugie"- nie mialam takiego skojarzenia

Ad "BTW"- chcialabym zaczeta na forum dyskusje kontynuowac na forum, nie prywatnie.
    • zbyfauch Re: Parę rzeczy 29.01.14, 21:25
      Nie wiem, dlaczego aktor Adamczyk popadł w niełaskę prawactwa, skoro tak pięknie grał Jana Pawła Wielkiego.
    • ja.nusz Re: Parę rzeczy 29.01.14, 23:56
      stephen_s napisał:

> Po pierwsze - pocieszające:
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15356843,Die_Welt___Nasze_matki__nasi_ojcowie__ostro_skrytykowane.html
      >
      > Swoją drogą, pytanie do naszej forumowej Polonii niemieckiej: zgadzacie się, że
      > Niemcy chcą z siebie zrzucić winę? Wy bliżej tego wszystkiego siedzicie...

Nikt nie padał tak często na kolana (dosłownie i w przenośni) za swoje winy jak Niemcy.
      Nikt za swoje zbrodnie nie zapłacił tyle dolarów co Niemcy.
      Wiadomo, że w każdym narodzie są tzw. wiecznie wczorajsi, którzy nigdy nie zrozumieją, ale w żadnym wypadku nie można mówić o generalnej próbie wybielania swoich win przez Niemców.
      Antysemityzm wśród Polaków z tamtgo okresu jest niepodważalny, dlaczego więc o nim nie mówić - niemiecki antysemityzm jest powszechnie znany, polski mniej.
      W Niemczech byli tacy, którzy ostro krytykowali Willy Brandta za to, że padł w Warszawie na kolana - daleko jednak tym protestom do polskiej awantury wokół Jedwabnego.

> W komentarzach pojawiły się opinie, że trzeba być głupim, by mieć takie skojarz
      > enia. No to może jestem głupi, bo mi akurat też się to skojarzyło :)

Nie jesteś głupi - po prostu dałeś się zwariować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka