Dodaj do ulubionych

PO się stacza

27.02.14, 08:27
Jeżeli Tusk nie wypierniczy takich jak ten Protasiewicz na zbity pysk, niech nie liczy więcej na mój głos. To nie pierwszy przypadek aroganckich peowców.
Protasiewicz powinien być już wcześniej jako polityk skończony, takie są skutki, gdy toleruje się przekręty.
www.bild.de/regional/frankfurt/politiker/loest-nazi-skandal-am-flughafen-aus-34850856.bild.html
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: PO się stacza 27.02.14, 08:47
      Calkowita zenada. Wstyd!
    • ja.nusz Re: PO się stacza 27.02.14, 09:24
      Burak z dyplomatycznym paszportem - postanowił przebić Janka Rokitę - udało się.
    • ja.nusz Re: PO się stacza 27.02.14, 09:29
      jureek napisał:

> Protasiewicz powinien być już wcześniej jako polityk skończony, takie są skutki
      > , gdy toleruje się przekręty.

A za co Ci tak podpadł? Za brudne tramwaje, za stadion czy jakieś inne krzywe krawężniki?
      Wyczytałem, że działał we Wrocławiu, więc przypuszczam, że coś tam musiał spieprzyć.
      • zbyfauch Re: PO się stacza 27.02.14, 09:33
        Na pewno był przeciwny ograniczeniom prędkości. :)
      • jureek Re: PO się stacza 27.02.14, 09:35
        ja.nusz napisał:

> A za co Ci tak podpadł? Za brudne tramwaje, za stadion czy jakieś inne krzywe k
        > rawężniki?
        > Wyczytałem, że działał we Wrocławiu, więc przypuszczam, że coś tam musiał spiep
        > rzyć.

Kupował za obietnice stanowisk w spółkach skarbu państwa głosy delegatów na wojewódzką konwencję partii.
        Jura
        Jura

• astra18 Re: PO się stacza 27.02.14, 13:19
          jureek napisał:

"Kupował za obietnice stanowisk w spółkach skarbu państwa głosy delegatów na woj
          > ewódzką konwencję partii."

Jeżeli za to nie wyleciał, a miałby za swoje zachowanie na lotnisku, to rzeczywiście proporcje przewinień zdecydowanie zachwiane.
          • jureek Re: PO się stacza 27.02.14, 13:49
            astra18 napisała:

> Jeżeli za to nie wyleciał, a miałby za swoje zachowanie na lotnisku, to rzeczyw
            > iście proporcje przewinień zdecydowanie zachwiane.

Uważasz, że jego zachowanie na lotnisku to nic takiego?
            Jura
            • astra18 Re: PO się stacza 27.02.14, 15:58
              jureek napisał:

> astra18 napisała:
              >
              > > Jeżeli za to nie wyleciał, a miałby za swoje zachowanie na lotnisku, to r
              > zeczyw
              > > iście proporcje przewinień zdecydowanie zachwiane.
              >
              > Uważasz, że jego zachowanie na lotnisku to nic takiego?
              > Jura

Nie uważam tak, miałam na myśli to, że skoro nie wyleciał za taką afere to nie wyleci za mniejsze przewinienie. Bo korupcja jest zdecydowanie większego kalibru niż incydent na lotnisku.
    • zbyfauch Dlaczego cytujesz tę 27.02.14, 09:35
      szmatę dla półanalfabetów. Nie było innego źródła?
      • jureek Re: Dlaczego cytujesz tę 27.02.14, 09:36
        zbyfauch napisał:

> szmatę dla półanalfabetów. Nie było innego źródła?

Bo byli pierwsi z tą informacją.
        Jura
    • maria421 GW tez donosi 27.02.14, 10:41
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15533526,_Bild___Protasiewicz_wyzywal_obsluge_od_nazistow_.html#BoxSlotIMT
      Ten idiota przyznaje ze pytal niemieckiego celnika, czy on wie co znaczy "raus"???

• alpepe Re: GW tez donosi 27.02.14, 10:47
        uśmiałam się setnie, najlepiej, że Protasiewicz się tak durnie tłumaczy, że boki zrywać. Raus to zwykłe wynocha, ale Protasiewiczowi się skojarzyło z piecami krematoryjnymi w KZ Auschwitz, to ci dopiero ekwilibrystyka mentalna!
        • maria421 Re: GW tez donosi 27.02.14, 10:52
          alpepe napisała:

> uśmiałam się setnie, najlepiej, że Protasiewicz się tak durnie tłumaczy, że bok
          > i zrywać. Raus to zwykłe wynocha, ale Protasiewiczowi się skojarzyło z piecami
          > krematoryjnymi w KZ Auschwitz, to ci dopiero ekwilibrystyka mentalna!

A do tego oczywiscie niemieccy celnicy uwazajacy sie za nadludzi...

W jakim swiecie, w jakiej Europie ten pajac zyje?
        • annajustyna Re: GW tez donosi 27.02.14, 11:56
          Najlepsze jest to, ze w kontekscie to raus wcale nie musialo znaczyc won, tylko np. prosze wyjsc etc. A ze pan Protasiewicz po niemeicku tylko raus, Hände hoch i Auschwitz :/.
          • annajustyna Re: GW tez donosi 27.02.14, 11:57
            A w ogole to smiech na sali, ze PO jest w Europarlamencie jako chrzescijanscy demokraci - powinni pürzeciez z liberalami siedziec...
          • astra18 Re: GW tez donosi 27.02.14, 13:23
            annajustyna napisała:

> Najlepsze jest to, ze w kontekscie to raus wcale nie musialo znaczyc won, tylko
            > np. prosze wyjsc etc. A ze pan Protasiewicz po niemeicku tylko raus, Hände hoc
            > h i Auschwitz :/.

Może włada biegle po angielsku, nie wiadomo, pan elektryk był prezydentem i z tego co wiem to ani mru mru w żadnym obcym języku:)
            • annajustyna Re: GW tez donosi 27.02.14, 13:34
              Ale co to ma do tego, ze Protasiewicz niemieckiego nie zna oprocz paru slow z filmow wojennych i mogl calkowicie blednie zrozumiec pojedyncze slowo wyrwane z kontekstu?
              • ja.nusz Re: GW tez donosi 27.02.14, 14:25
                annajustyna napisała:

> Ale co to ma do tego, ze Protasiewicz niemieckiego nie zna oprocz paru slow z f
                > ilmow wojennych i mogl calkowicie blednie zrozumiec pojedyncze slowo wyrwane z
                > kontekstu?

Najprawdopodobniej celnik powiedział do niego "bitte gehen sie raus (może hinaus lub heraus).
                Protasiewisz wyłowił tylko "raus" i zapaliły mu się czerwone lampy....
                • ja.nusz Re: GW tez donosi 27.02.14, 14:38
                  Poza tym mogli go wyprosić w super wulgarny sposób, gdzie gość nie zrozumiałby nic kompletnie i nie i nawet by się nie mógł poskarżyć.
                  Np.:
                  verpiss dich du Wixer, verschwinde du Affe, zieh Leine du Penner, hau ab du Schwachkopf - itd, itd.
                  • zbyfauch Wichser, 27.02.14, 14:52
                    wixer a właściwie Wixxer to coś innego. :)
                    https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAMCEedIGpM1MRjkT0lKz16Uqw8LkWXFY1adChugqAX7nFyzeoVw
                    • ja.nusz Re: Wichser, 27.02.14, 15:32
                      zbyfauch napisał:

> wixer a właściwie Wixxer to coś innego. :)

Byłem zainspirowany tekstem, który rzucił kiedyś Holender Erik Meijer w kierunku sędziego podczas meczu piłkarskiego Bundesligi - ."...du Mixer mit W...." - konsekwencja: czerwona kartka.

Dawno temu inny Holender dostał czerwoną kartkę za następującą wymianę zdań:

Sędzia: „Herr Lippens, ich verwarne Ihnen“
                      Piłkarz: „Herr Schiedsrichter, ich danke Sie“:)

Po zakończeniu kariery piłkarskiej Lippens otworzył restaurację pod nazwą "Ich danke Sie" - czy miał sukcesy (g)astronomiczne - nie wiem.
            • jureek Re: GW tez donosi 27.02.14, 13:52
              astra18 napisała:

> Może włada biegle po angielsku, nie wiadomo, pan elektryk był prezydentem i z t
              > ego co wiem to ani mru mru w żadnym obcym języku:)

Był też prezydent ze studiami wyższymi i też ani mru mru. Ale nie o to chodzi, tylko o to, że jak się nie zna jakiegoś języka, to nie robi się afery, że ktoś coś w tym nieznanym języku powiedział.
              Jura
              • astra18 Re: GW tez donosi 27.02.14, 16:33
                jureek napisał:

"Był też prezydent ze studiami wyższymi i też ani mru mru"

A który?

"Ale nie o to chodzi,
                > tylko o to, że jak się nie zna jakiegoś języka, to nie robi się afery, że ktoś
                > coś w tym nieznanym języku powiedział.'

Pewnie by to wiedział, gdyby nie pomroczność jasna:)
                • maria421 Re: GW tez donosi 27.02.14, 16:35
                  astra18 napisała:

> jureek napisał:
                  >
                  > "Był też prezydent ze studiami wyższymi i też ani mru mru"
                  >
                  > A który?

Zdaje sie ze wszyscy prezydenci :-)

• ja.nusz Re: GW tez donosi 27.02.14, 16:44
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > jureek napisał:
                    > >
                    > > "Był też prezydent ze studiami wyższymi i też ani mru mru"
                    > >
                    > > A który?
                    >
                    > Zdaje sie ze wszyscy prezydenci :-)

Kwach dobrze radził sobie po radziecku - im więcej wyłykał tym lepiej, ale tak chyba mają wszyscy.
                  • astra18 Re: GW tez donosi 27.02.14, 16:51
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > jureek napisał:
                    > >
                    > > "Był też prezydent ze studiami wyższymi i też ani mru mru"
                    > >
                    > > A który?
                    >

Jurek widać wie na pewno a Tobie się zdaje więc już jestem skołowana:)
                    >
                    >
                  • jureek Re: GW tez donosi 27.02.14, 17:18
                    maria421 napisała:

Nie wszyscy mieli studia wyższe :)
                    Ale masz rację, że w językach żaden z prezydentów mocny nie był.
                    Te języki to w ogóle jakaś nasza słabość. Pod koniec lat siedemdziesiątych pojechałem do Pragi z misją specjalną, żeby skontaktować się z czeskimi opozycjonistami z Karty 77 (to wtedy miałem zaszczyt zamienić parę słów z Havlem). Chodziło między innymi o przygotowanie spotkania Karty 77 i KOR-u na tzw. drodze przyjaźni w Karkonoszach, czyli szlaku biegnącym wzdłuż granicy i przez to dostępnym dla Polaków i Czechów. Rozmawiałem głównie z Petrem Uhlem, który bardzo dobrze mówił po polsku. Skarżył się on właśnie na to, że przy spotkaniach z polskimi opozycjonistami jest problem z dogadaniem się, bo Polacy nie znają języków. Jako przykład podał Michnika, który był rok w Paryżu, a nie nauczył się francuskiego. Podczas jakieś towarzyskiej imprezy (wesele kogoś z krakowskiego SKS-u) przypomniała mi się ta rozmowa z Uhlem i przyczepiłem się jak pijawka do Michnika marudząc, czy mu nie wstyd, że nie zna francuskiego. Michnik obiecał wtedy, że zacznie się uczyć, żebym tylko się od niego odczepił. Jeszcze przez parę miesięcy po tej akcji, gdy ktoś w kręgach opozycyjnych chciał Michnika wkurzyć, to pytał go, czy zaczął się wreszcie uczyć francuskiego. Dla mnie z tego wyjazdu pożytek był taki, że zaraz po powrocie z Pragi zapisałem się na lektorat czeskiego i zawziąłem się, żeby nauczyć się tego języka.
                    Jura
                    • annajustyna Re: GW tez donosi 27.02.14, 18:04
                      I nauczyles sie? BTW, pan Protasiewicz widac wstydzi sie bardzo praktycznych dla polityka studiow polonistycznych, bo podaje tylko sam fakt ukonczenia Uniwersytet Wroclawskiego ;).
                      • jureek Re: GW tez donosi 27.02.14, 19:08
                        annajustyna napisała:

> I nauczyles sie?

Trudno samego siebie oceniać, żadnych państwowych egzaminów nie zdawałem, ale raczej dość swobodnie się w Czechach dogaduję. Zdarzyło mi się nawet tłumaczyć z czeskiego na niemiecki i odwrotnie, gdy znajomi Czesi mieli problemy z niemiecką policją. W pracy też miałem okazję wykorzystać znajomość czeskiego. Na ogół Czesi poznają po akcencie, że nie jestem rodowitym Czechem, przeważnie myślą, że przyjechałem ze Słowacji albo po wielu latach wróciłem z emigracji. Jeszcze 20 lat temu pytali, skąd jestem, teraz osiedliło się u nich tylu obcokrajowców, że ktoś mówiący po czesku z obcym akcentem jest dla nich rzeczą normalną.
                        W nauce pomagała mi znajomość śląskiego oraz to, że mogłem odbierać czeską telewizję.
                        Jura
                        • annajustyna Re: GW tez donosi 27.02.14, 19:25
                          To tylko pogratulowac!
                          A propos pana Protasiewicza:
                          wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,15538995,Relacja_swiadka__Protasiewicz_byl_mocno_pijany_i_chamski.html#BoxSlotI3img
                        • maria421 Re: GW tez donosi 27.02.14, 19:32
                          Nie kazdy ma glowe do jezykow. Jedni sie ucza w blyskawicznym tempie, inni nigdy nie potrafia sie nauczyc. Rok pobytu we Francji moze nie starczyc na nauczenie sie francuskiego na poziomie takim, ze mozna swobodnie w tym jezyku konwersowac, szczegolnie jezeli wczesniej nie bralo sie zadnych lekcji , wiec ja Michnika rozgrzeszam.
                          Pobyt za granica, czyli uczenie sie jezyka od tubylcow, tez nie zawsze moze przynosic dobre efekty. Wyobraz sobie, Jurek, ze Francuz jedzie do Krapkowic i uczy sie polskiego od Slazakow :-)
                          • jureek Re: GW tez donosi 27.02.14, 20:07
                            "Mój" Helmut też uczy się polskiego od Ślązaka :) A Michnik był w Paryżu, a nie gdzieś w Wissembourgu w Alzacji. Oczywiście to były żarty z tymi zarzutami, że nie nauczył się francuskiego. Czescy opozycjoniści przeważnie znali język polski przynajmniej biernie, bo np. regularnie czytali kupowane w polskim ośrodku kultury i informacji w Pradze polskie czasopisma takie jak Więź, Znak lub Tygodnik Powszechny. Natomiast Michnik w Paryżu miał co innego do roboty niż nauka języka. Pisał wtedy swoją książkę "Kościół, lewica, dialog" i obracał się głównie wśród Polaków z kręgu paryskiej Kultury.
                            Jura
                            • maria421 Popieram 28.02.14, 11:41
                              propozycje odbierania imunitetu za zachowania pod wplywem alkoholu.

Swoja droga, nie rozumiem jaka czlowiek ma potrzebe pic alkohol w podrozy. Co to za przyjemnosc pic alkohol w czasie krotkiego lotu samolotem liniowym?

• maria421 Re: Popieram -link 28.02.14, 11:42
                                www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,15540584,Zakowski__Potrzeba_zmian___pijany_bez_immunitetu_.html#BoxSlotI3img
                              • annajustyna Re: Popieram 28.02.14, 12:34
                                Jak sie jest alkoholikiem, to widac jest :/.
    • annajustyna Sorry, ale sie usmialam :) 28.02.14, 12:49
      Memy
      • maria421 Re: Sorry, ale sie usmialam :) 28.02.14, 12:52
        annajustyna napisała:

> Memy

:-))))
    • astra18 Re: PO się stacza 28.02.14, 15:03
      jureek napisał:

"Jeżeli Tusk nie wypierniczy takich jak ten Protasiewicz na zbity pysk, niech ni
      > e liczy więcej na mój głos. To nie pierwszy przypadek aroganckich peowców.
      > Protasiewicz powinien być już wcześniej jako polityk skończony, takie są skutki
      > , gdy toleruje się przekręty"

Raus, sraus itp, jeszcze trochę pomiędlą ten temat, a te "kręcenie lodów" po cichutku gdzieś tam na szarym końcu wiadomości:

www.wprost.pl/ar/437337/Najzdrowsze-przekrety-wiceminister-i-prywatna-klinika-szef-NFZ-i-protokoly-CBA/
      Jeszcze Neumann dziś w radiu, gdzieś pomiędzy przerywnikamni o STRASZNYM SKANDALU z Protasiewiczem, nieśmiało wybąkał, że papiery do sądu przygotowane - no! oby nie skończył jak zegarkowy Lolo Pindolo.
      Tu masz powód do tego aby ci ręka zadrżałą nad urną wyborczą.
      • jureek Re: PO się stacza 28.02.14, 16:08
        astra18 napisała:

> Jeszcze Neumann dziś w radiu, gdzieś pomiędzy przerywnikamni o STRASZNYM SKANDA
        > LU z Protasiewiczem, nieśmiało wybąkał, że papiery do sądu przygotowane - no! o
        > by nie skończył jak zegarkowy Lolo Pindolo.
        > Tu masz powód do tego aby ci ręka zadrżałą nad urną wyborczą.

Na przekręty finansowe, podobnie jak na pijaństwo PO wcale nie ma monopolu. Wszystkie partie traktują posady w spółkach skarbu państwa jak zdobyczny łup, we wszystkich trafiają się kolesie zgarniający pod siebie, pamiętam zakup pendolino, pamiętam uszczęśliwienie kolesi budujących ekrany akustyczne przy drogach, pamiętam boje o listy leków refundowanych, pamiętam przekręty spółek zarządzających stadionami, pamiętam topienie komunalnych pieniędzy w kluby piłkarskie - jeżeli założyłem wątek o skandalicznym zachowaniu Protasiewicza, to nie znaczy, że o tych wszystkich przekrętach zapomniałem.
        Jura
        • astra18 Re: PO się stacza 28.02.14, 19:22
          jureek napisał:

"Na przekręty finansowe, podobnie jak na pijaństwo PO wcale nie ma monopolu."

Nie ma ale chodzi o dziś i teraz. Rozliczyć.

"jeż
          > eli założyłem wątek o skandalicznym zachowaniu Protasiewicza, to nie znaczy, że
          > o tych wszystkich przekrętach zapomniałem."

Ty może nie ale "góra" chce pierdołami z Protasiewiczem zagłuszyć większe skandale.
          • maria421 Re: PO się stacza 28.02.14, 19:37
            astra18 napisała:

> Ty może nie ale "góra" chce pierdołami z Protasiewiczem zagłuszyć większe skand
            > ale.

Gora? Mowisz o wierchowce PO? Przeciez oni sa w tej wstydliwej kwestii bardzo powsciagliwi.
          • jureek Re: PO się stacza 28.02.14, 19:38
            astra18 napisała:

> Ty może nie ale "góra" chce pierdołami z Protasiewiczem zagłuszyć większe skand
            > ale.

Mocna ta "góra", skoro nawet niemiecki Bild tak tańczy, jak ta "góra" zagra :D
            Jura
          • ja.nusz Re: PO się stacza 28.02.14, 21:07
            astra18 napisała:

> jureek napisał:
            >
            > "Na przekręty finansowe, podobnie jak na pijaństwo PO wcale nie ma monopolu."
            >
            > Nie ma ale chodzi o dziś i teraz. Rozliczyć.

Jak już jesteśmy przy rozliczaniu, to pragnę przypomnieć, że odpowiedzialnego za największą katastrofę w historii Polski już nie da się rozliczyć - leży sobie wygodnie obok Piłsudskiego za "zasługi" dla ojczyzny.....zamiast za nie wisieć....
            • ja.nusz Re: Kolejna ofiara 28.02.14, 21:34
              Została poddana obowiązującym procedurom, ale czuje się upokorzona - za mało im jeszcze obciachu?
              • jureek Re: Kolejna ofiara 28.02.14, 21:54
                ja.nusz napisał:

> Została po
                > ddana obowiązującym procedurom, ale czuje się upokorzona - za mało im jeszcze o
                > bciachu?

Przyzwyczaili się w kraju, że należy im się specjalne traktowanie, i jeśli są traktowani jak każdy pasażer, to odczuwają to jako upokorzenie.
                Oglądałeś film Drogówka? Jeśli nie, to polecam.
                Jura
                • ja.nusz Re: Kolejna ofiara 02.03.14, 11:24
                  Tu jest ta scena z Drogówki, którą Jura miał na myśli - chyba nie jest nietypowa dla polskiego środowiska politycznego. Kiedyś w podobny sposób zachowywał się jakiś polski europoseł w stosunku do policjantów w Niemczech - nie był wprawdzie po spożyciu, ale jechał za zo na wstecznym po autostradzie - machnął paszportem duplomatycznym i pojechał dalej - już do przodu
              • maria421 Re: Kolejna ofiara 01.03.14, 08:51
                ja.nusz napisał:

> Została po
                > ddana obowiązującym procedurom, ale czuje się upokorzona - za mało im jeszcze o
                > bciachu?

Przy wylocie do USA procedury sa dosyc ostre i to pewnie na wszystkich europejskich lotniskach.
                Pytanie o to w jakim celu leci sie do USA personel nie zadaje z wlasnej ciekawosci, lecz dlatego ze taka jest procedura , wiec odpowiedz ze to nie ich sprawa jest zwyklym chamstwem.
                W samolocie wypelnia sie formularz w ktorym tez jest takie pytanie i tez nalezy na nie odpowiedziec.
                Osoby z rozrusznikami serca czy z protezami konczyn maja odpowiednie legitymacje ktore moga przedstawic kontrolerom, nie musza sie tlumaczyc z protezy po przejsciu przez bramke.

• annajustyna Re: PO się stacza 28.02.14, 23:12
              Jaka to najwieksza katastrofe w historii Polski?
              • ja.nusz Re: PO się stacza 28.02.14, 23:42

annajustyna napisała:

> Jaka to najwieksza katastrofe w historii Polski?

Smoleńsk?
            • astra18 Re: PO się stacza 01.03.14, 06:40
              ja.nusz napisał:

> astra18 napisała:
              >
              > > jureek napisał:
              > >
              > > "Na przekręty finansowe, podobnie jak na pijaństwo PO wcale nie ma monopo
              > lu."
              > >
              > > Nie ma ale chodzi o dziś i teraz. Rozliczyć.
              >
              > Jak już jesteśmy przy rozliczaniu, to pragnę przypomnieć, że odpowiedzialnego z
              > a największą katastrofę w historii Polski już nie da się rozliczyć - leży sobie
              > wygodnie obok Piłsudskiego za "zasługi" dla ojczyzny.....zamiast za nie wisieć
              > ....

To widać słabo znasz historię Polski, nie dziwię się zreszta po tym co tu wypisujesz.
              • ja.nusz Re: PO się stacza 01.03.14, 09:04
                astra18 napisała:

> To widać słabo znasz historię Polski, nie dziwię się zreszta po tym co tu wypis
                > ujesz.

No rzeczywiście przesadziłem - były większe ktastrofy. Przepraszam na kolanach.
                Cieszy mnie jednak, że nie ma zastrzeżeń do pozostałej części mojej wypowiedzi.
                • astra18 Re: PO się stacza 01.03.14, 09:19
                  ja.nusz napisał:

" No rzeczywiście przesadziłem
                  Przepraszam na kolanach."

Lepiej późno niż wcale.
                  • ja.nusz Re: PO się stacza 01.03.14, 09:58
                    astra18 napisała:

> ja.nusz napisał:
                    >
                    > " No rzeczywiście przesadziłem
                    > Przepraszam na kolanach."
                    >
                    > Lepiej późno niż wcale.

Skrucha jest często niedocenianą cnotą.

A przy okazji przypomniało mi się, co jest największą katastrofą Polaków - oni sami....
                    I żeby nie było nieporozumień - sam noszę część tej katastrofy w moim patriotycznym sercu;)
                    • astra18 Re: PO się stacza 01.03.14, 10:15
                      ja.nusz napisał:

" moim patriotyc
                      > znym sercu;)"

Najpierw musisz się dowiedzieć co oznacza ten przymiotnik i rzeczownik.
                      • maria421 Re: PO się stacza 01.03.14, 10:18
                        astra18 napisała:

> ja.nusz napisał:
                        >
                        > " moim patriotyc
                        > > znym sercu;)"
                        >
                        > Najpierw musisz się dowiedzieć co oznacza ten przymiotnik i rzeczownik.

Astro, czyzbys uwazala ze ktos kto nie glosuje na PiS nie moze wiedziec co to jest "patriotyczne serce"? Ze nie moze takiego miec?
                        A moze uwazasz ze emigrant nie moze wiedziec co to "patriotyczne serce" i nie moze go miec?
                        • astra18 Re: PO się stacza 01.03.14, 10:25
                          maria421 napisała:

"Astro, czyzbys uwazala ze ktos kto nie glosuje na PiS nie moze wiedziec co to j
                          > est "patriotyczne serce"? Ze nie moze takiego miec?
                          > A moze uwazasz ze emigrant nie moze wiedziec co to "patriotyczne serce" i nie m
                          > oze go miec?"

Mario, czy ja ten post adresowałam do Ciebie?
                          Jego odbiorcą był konkretny osobnik. Nie dokonałam żadnego uogólnienia.
                          • ja.nusz Re: Precz z uogólnieniami 01.03.14, 10:57
                            Ja też mógłbym skierować post do konkretnej forumtutki, ale Maria i tak wytnie.
                            • astra18 Re: Precz z uogólnieniami 01.03.14, 11:19
                              ja.nusz napisał:

> Ja też mógłbym skierować post do konkretnej forumtutki, ale Maria i tak wytnie.

Ze względu na powtarzalne, ograniczone środki wyrazu:)
        • astra18 Re: PO się stacza 28.02.14, 19:37
          jureek napisał:

"Na przekręty finansowe, ..."

Pamiętaj - może to nie dotyczy bezpośrednio Ciebie - o zagrabieniu przez rząd pieniędzy Polaków, na łatanie dziury budżetowej - sprawy OFE.

• jureek Re: PO się stacza 28.02.14, 19:47
            astra18 napisała:

> Pamiętaj - może to nie dotyczy bezpośrednio Ciebie - o zagrabieniu przez rząd p
            > ieniędzy Polaków, na łatanie dziury budżetowej - sprawy OFE.

Jeśli chodzi o OFE, to największym oszustwem było w ogóle ich powstanie i przymus odprowadzania składek do tych złodziejskich instytucji. Emeryci na OFE nie skorzystali nic, jedyni beneficjenci to były osoby z zarządów tych funduszy. Zarobili też w początkowej fazie naganiacze do funduszy, wiesz jakie były astronomiczne prowizje z złapanie kogoś, żeby zapisał się do tego, a nie innego funduszu? Zbyt dobrze powodziło się zarządzającym funduszami (kasa zarabiana praktycznie bez ryzyka, bo nie za inwestowanie, lecz za pożyczanie pieniędzy państwu), żebym naiwnie uwierzył, że obrońcom OFE chodzi akurat o dobro przyszłych emerytów.
            Jura
    • maria421 Przy okazji 28.02.14, 16:36
      Polacy moze sie doszukaja ze slowo "raus" to jest jedynie to samo co angielskie "out".

Ze "rausgehen" to jest to samo co "to go out".

Ze gdyby celnik powiedzial mu po angielsku "out!" to znaczyloby to samo co "raus!"
      Oczywiscie jezeli celnik powiedzial tonem rozkazujacym "Raus!" a nie "Gehen Sie bitte raus", czyli po prostu "Prosze , niech pan wyjdzie".

• annajustyna Re: Przy okazji 28.02.14, 17:49
        A nawet jakby powiedzial Raus etc., to powazny polityk nie reaguje niczym Lew z forum polonijnego ;),
        • maria421 Re: Przy okazji 28.02.14, 19:01
          annajustyna napisała:

> A nawet jakby powiedzial Raus etc., to powazny polityk nie reaguje niczym Lew z
          > forum polonijnego ;),

Nie tylko powazny polityk, ale zaden powazny czlowiek tak nie reaguje.
    • fan.club Po górkę się stacza? 01.03.14, 09:46
      • astra18 Re:Zatacza 01.03.14, 10:16
    • wkkr Dlatego w najbliższych wyborach 07.03.14, 07:39
      zagłosuję na SLD.
      Najchętniej bym nie głosował wcale, ale jakoś PiS trzeba powstrzymywać....
    • jureek Re: PO się stacza 10.03.14, 23:43
      No i mamy kolejny przejaw staczania się PO, a mianowicie umieszczenie na listach wyborczych do parlamentu europejskiego niejakiej Otyli Jędrzejczak.
      Jura
      • maria421 Re: PO się stacza 11.03.14, 08:52
        jureek napisał:

> No i mamy kolejny przejaw staczania się PO, a mianowicie umieszczenie na listac
        > h wyborczych do parlamentu europejskiego niejakiej Otyli Jędrzejczak.
        > Jura

Niektorzy ludzie nie moga rozstac sie z kariera, dlatego po skonczonej karierze sportowej czy aktorskiej ida do polityki. Jak Tomaszewski albo Schwarzenegger. No to czemu nie Otylia?
        • jureek Re: PO się stacza 11.03.14, 09:10
          Nie chodzi mi o Otylię, tylko o partię, która takich ludzi wystawia. A dopiero co parę tygodni temu Tusk deklarował, że na listach PO nie będzie celebrytów.
          Jura
          • maria421 Re: PO się stacza 11.03.14, 09:18
            jureek napisał:

> Nie chodzi mi o Otylię, tylko o partię, która takich ludzi wystawia. A dopiero
            > co parę tygodni temu Tusk deklarował, że na listach PO nie będzie celebrytów.
            > Jura

A dlaczego nie mialoby byc celebrytow?
            Celebryta tez czlowiek, obywatel i nie moze byc dyskryminowany.

Ronald Reagan byl miernym aktorem, ale za to swietnym prezydentem.
            • jureek Re: PO się stacza 11.03.14, 10:00
              maria421 napisała:

> A dlaczego nie mialoby byc celebrytow?

Spytaj Tuska, a nie mnie.

> Ronald Reagan byl miernym aktorem, ale za to swietnym prezydentem.

Nie mam nic przeciwko, jeśli były aktor czy sportowiec bierze się poważnie za politykę (chociażby ostatnio Kliczko). Co jednak taka Jędrzejczak czy Tomaszewski zrobili w polityce, zanim znaleźli się na partyjnych listach?
              Jura
              • maria421 Re: PO się stacza 11.03.14, 10:43
                jureek napisał:

> Spytaj Tuska, a nie mnie.

Myslalam ze popierasz pomysl Tuska.

> Nie mam nic przeciwko, jeśli były aktor czy sportowiec bierze się poważnie za p
                > olitykę (chociażby ostatnio Kliczko). Co jednak taka Jędrzejczak czy Tomaszewsk
                > i zrobili w polityce, zanim znaleźli się na partyjnych listach?
                > Jura

W polityce nic :-)
    • jureek Re: PO się stacza 27.03.14, 22:46
      I kolejny kamyczek:
      www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140327/POWIAT01/140329484
      • maria421 Re: PO się stacza 28.03.14, 08:17
        jureek napisał:

> I kolejny kamyczek:
        > www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140327/POWIAT01/140329484

Jureek, a jak Ty to widzisz? Czy ktos, kto ma wszelkie kwalifikacje do wziecia udzialu w konkursie nie ma prawa tego robic tylko ze wzgledu na skoligacenie z kims zarzadzajacym branza? Czy to nie bylaby dyskryminacja?

Nie zapominaj ze mielismy juz braci blizniakow na dwoch najwyzszych stanowiskach w panstwie :-)
        • astra18 Re: PO się stacza 29.03.14, 10:00
          maria421 napisała:

"Nie zapominaj ze mielismy juz braci blizniakow na dwoch najwyzszych stanowiskac
          > h w panstwie :-)"

Naród wybrał a nie lipna rekrutacja:)
          A za co Gilowską PO pogoniło, co???
          • maria421 Re: PO się stacza 29.03.14, 10:52
            astra18 napisała:

> Naród wybrał a nie lipna rekrutacja:)

W obu przypadkach kandydatow wybrano.

• astra18 Re: PO się stacza 29.03.14, 13:24
              maria421 napisała:

> astra18 napisała:
              >
              > > Naród wybrał a nie lipna rekrutacja:)
              >
              > W obu przypadkach kandydatow wybrano.

Jako przedstawicieli partii a partię wybrał naród:)
              >
              • maria421 Re: PO się stacza 29.03.14, 13:35
                astra18 napisała:

> Jako przedstawicieli partii a partię wybrał naród:)

Czesc narodu.
        • jureek Re: PO się stacza 29.03.14, 10:10
          maria421 napisała:

> Jureek, a jak Ty to widzisz? Czy ktos, kto ma wszelkie kwalifikacje do wziecia
          > udzialu w konkursie nie ma prawa tego robic tylko ze wzgledu na skoligacenie z
          > kims zarzadzajacym branza? Czy to nie bylaby dyskryminacja?

No tak, uprawianie karate i grzanie stołków w radach nadzorczych to rzeczywiście najlepsze kwalifikacje do kierowania szpitalem ginekologicznym. Do konkursu stanęli dużo lepsi kandydaci, ale wybrano zięcia. I tak dobrze, że nie brata, który też ma doświadczenia w zarządzaniu - mianowicie od lat prowadzi burdel, dla zmylenia nazywany agencją towarzyską. Tak to na prowincji wygląda.
          Jura
          • maria421 Re: PO się stacza 29.03.14, 10:51
            jureek napisał:

> No tak, uprawianie karate i grzanie stołków w radach nadzorczych to rzeczywiści
            > e najlepsze kwalifikacje do kierowania szpitalem ginekologicznym. Do konkursu s
            > tanęli dużo lepsi kandydaci, ale wybrano zięcia. I tak dobrze, że nie brata, kt
            > óry też ma doświadczenia w zarządzaniu - mianowicie od lat prowadzi burdel, dla
            > zmylenia nazywany agencją towarzyską. Tak to na prowincji wygląda.
            > Jura

Jureek, a jakie Ty masz kompetencje do oceny kandydatow w tym akurat konkursie?

Poza tym, moje pytanie bylo czysto teoretyczne- czy ktos , kto ma kompetencje nie powinien miec takich samych szans w konkursie ze wzgledu na spowinowacenie?
            • jureek Re: PO się stacza 29.03.14, 11:03
              maria421 napisała:

> Jureek, a jakie Ty masz kompetencje do oceny kandydatow w tym akurat konkursie?

Sam takich kompetencji nie mam, więc opieram się na opiniach osób kompetentnych. W takich małych ośrodkach ludzie wiedzą, kto jest kim. To była hucpa, a nie wybór najlepszego kandydata.

> Poza tym, moje pytanie bylo czysto teoretyczne- czy ktos , kto ma kompetencje n
              > ie powinien miec takich samych szans w konkursie ze wzgledu na spowinowacenie?

Nie wiem, jak reguluje to prawo. Ale oprócz prawa jest jeszcze przyzwoitość.
              Prawnie pewnie nie można nic Schroederowi zrobić za to, że poszedł pracować do Gazpromu i łazi wieczorami do ruskiej ambasady po instrukcje, co ma gadać, mogę jednak napisać, co myślę o takim postępowaniu.
              Natomiast w konkretnym opolskim przypadku, to nawet nie spowinowacenie było największym problemem, lecz absolutne nienadawanie się gościa na stanowisko dyrektora szpitala.
              Jura
              • ja.nusz Re: PO się stacza 29.03.14, 11:40
                To się nazywa po niemiecku Vetternwirtschaft - zjawisko powszechne i nie do wykorzenienia.
                • maria421 Re: PO się stacza 29.03.14, 11:46
                  ja.nusz napisał:

> To się nazywa po niemiecku Vetternwirtschaft - zjawisko powszechne i nie do wyk
                  > orzenienia.

Po polsku nazywa sie kumoterstwo, ale to zawsze trzeba udowodnic, nie mozna z gory przsadzac ze osoba wygrala konkurs tylko dlatego ze jest spowinowacona.
                  • astra18 Re: PO się stacza 29.03.14, 13:20
                    maria421 napisała:

"Po polsku nazywa sie kumoterstwo"

Modniej: nepotyzm. I za takie "akcje" wylatywali już niektórzy, np.wspomniana Gilowska.
                    Skoro w jej przypadku to działało - jestem "za"- dlaczego nie stosuje się względem innych.
                    Nepotyzm jest zjawiskiem negatywnym i raczej partie się od tego odżegnują, prznajmniej w kampaniach wyborczych.
            • astra18 Re: PO się stacza 29.03.14, 13:22
              maria421 napisała:

"czy ktos , kto ma kompetencje n
              > ie powinien miec takich samych szans w konkursie ze wzgledu na spowinowacenie?"

Absolutnie nie, jeśli dotyczy to stanowisk w spółkach skarbu państwa czy podległym samorządom itp.
              • maria421 Re: PO się stacza 29.03.14, 13:37
                Astro, ale wykluczanie kogos kompetentnego z konkursu czy przetargu tylko ze wzgledu na spowinowacenie nie jest dyskryminacja?
                • astra18 Re: PO się stacza 29.03.14, 14:10
                  maria421 napisała:

> Astro, ale wykluczanie kogos kompetentnego z konkursu czy przetargu tylko ze wz
                  > gledu na spowinowacenie nie jest dyskryminacja?

To się nazywa dbanie o przejrzyste standardy. Gdyby ten człowiek, który "wygrał" konkurs był na stanowisku jakiś czas a jego teść zostałby szefem struktur lokalnej PO wtedy mówi się trudno - podobna sprawa dotyczyła syna eks ministra Kalemby ( domagano się aby syn zrezygnował ze stanowiska z powodu nominacji ojca).
                  Jakoś nikt jeszcze nie podał do sądu potencjalnego pracodawcę o dyskryminację.
        • jureek Re: PO się stacza 05.04.14, 21:19
          maria421 napisała:

> Jureek, a jak Ty to widzisz? Czy ktos, kto ma wszelkie kwalifikacje do wziecia
          > udzialu w konkursie nie ma prawa tego robic tylko ze wzgledu na skoligacenie z
          > kims zarzadzajacym branza? Czy to nie bylaby dyskryminacja?

Oj, straszna byłaby dyskryminacja, gdyby absolwentki AWF nie wziąć do kilku rad nadzorczych. Przecież takie studia na AWF dają wszelkie kwalifikacje do takich stanowisk.
          www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140405/REGION/140409753
          • maria421 Re: PO się stacza 06.04.14, 08:30
            jureek napisał:

> Oj, straszna byłaby dyskryminacja, gdyby absolwentki AWF nie wziąć do kilku rad
            > nadzorczych. Przecież takie studia na AWF dają wszelkie kwalifikacje do takich
            > stanowisk.
            > www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140405/REGION/140409753

Nie pytalam o branie do rad, tylko o dopuszazcnie do konkursu.
            Uwazasz ze w podaniu o dopuszczenie do konkursu powinno sie podawac wlasne skoligacenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka