Dodaj do ulubionych

Alkohol w podrozy

05.11.14, 18:41
Czy naprawde nie mozna sie obejsc bez drinka w samolocie i bez piwa w pociagu?

W zyciu by mi nie przyszlo do glowy zeby sobie w samolocie drinka zamowic, lub zeby sie zapotarzyc w alkohol na podroz samolotem.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16917270,Awantura_na_pokladzie_samolotu_Ryanair__Zony_politykow.html#BoxSlotIMT
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Alkohol w podrozy 05.11.14, 20:28
      Tak mi się przypomniało, że Protasiewicz odgrażał się, że pozwie do sądu Bild za to, że gazeta ta opisała jego pijackie ekscesy na frankfurckim lotnisku. Słyszał ktoś, czy taki pozew gdzieś wpłynął?
      • maria421 Re: Alkohol w podrozy 06.11.14, 08:07
        jureek napisał:

> Tak mi się przypomniało, że Protasiewicz odgrażał się, że pozwie do sądu Bild z
        > a to, że gazeta ta opisała jego pijackie ekscesy na frankfurckim lotnisku. Słys
        > zał ktoś, czy taki pozew gdzieś wpłynął?

Nic mi o tym nie wiadomo.
    • jureek Re: Alkohol w podrozy 07.11.14, 18:25
      Właśnie słyszałem w radio, że całej trójce zawieszono członkostwo w PiS
      • maria421 Re: Alkohol w podrozy 07.11.14, 20:26
        jureek napisał:

> Właśnie słyszałem w radio, że całej trójce zawieszono członkostwo w PiS

Ja wlasnie slyszalam w telewizyjnych "Wiadomosciach".
      • astra18 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 08:20
        jureek napisał:

> Właśnie słyszałem w radio, że całej trójce zawieszono członkostwo w PiS"

Brawo za szybką reakcję.
        To czas na to aby wyjaśnić aferę.
        Swoją drogą pana Hofmana chętnie bym widziała w politycznym niebycie, nie mówiąc już o stanowisku rzecznika partii.
        • astra18 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 08:33
          A swoją drogą niezłe kuriozum:

"O wyjaśnienia dotyczące delegacji trzech posłów PiS do Hiszpanii zwrócił się także marszałek sejmu Radosław Sikorski."

Że też mu ta kolacyjka za tysioncpincet w gardle nie stoi..:)
          • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 08:46
            Przylaczam sie do braw za szybka reakcje.

A dlaczego Sikorski nie powinien byl sie zwracac o wyjsnienie sprawy? Moze wyjasnienie uniewinni pasazerow?
            • astra18 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 08:54
              maria421 napisała:

> Przylaczam sie do braw za szybka reakcje.
              >
              > A dlaczego Sikorski nie powinien byl sie zwracac o wyjsnienie sprawy? Moze wyja
              > snienie uniewinni pasazerow?

Nie napisałam, że nie powinien, skoro to należy do obowiązków marszałka sejmu.
              Mając na uwadze grzeszki jakie ma za skórą Sikorski w temacie "służbowych pieniędzy" jest to taki sobie chichocik sytuacyjny.
              • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 09:24
                Oprocz tej kolacji za "tysiacpiecset" ( na siebie samego?) ma jeszcze jakies inne udowodnione grzeszki?

• jureek Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 09:33
                  maria421 napisała:

> Oprocz tej kolacji za "tysiacpiecset" ( na siebie samego?) ma jeszcze jakies in
                  > ne udowodnione grzeszki?

Tak, ma.
                  • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 11:11
                    jureek napisał:

> Tak, ma.

Jakie?
                    • jureek Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 11:30
                      maria421 napisała:

> Jakie?

Na przykład takie:
                      wpolityce.pl/polityka/186614-wersal-w-msz-meble-za-miliony-ekspres-do-kawy-za-7-tys-zl-stylowy-sprzet-trafial-min-do-gabinetu-sikorskiego
                      • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 11:40
                        To jest wlasnosc MSZ, a nie prywatna wlasnosc Sikorskiego kupiona za panstwowe pieniadze.
                        • jureek Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 11:51
                          maria421 napisała:

> To jest wlasnosc MSZ, a nie prywatna wlasnosc Sikorskiego kupiona za panstwowe
                          > pieniadze.

Ponieważ to nie jest jego własność, to można nią rozrzutnie dysponować?
                          • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 12:19
                            jureek napisał:

> Ponieważ to nie jest jego własność, to można nią rozrzutnie dysponować?

Rozrzutnie? Podobno tylko 0,3 % z budzetu ministerstwa.

No ale jasne, mozna bylo kupic meble w IKEI , byloby taniej.
                            • a000000 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 12:34
                              maria421 napisała:

> No ale jasne, mozna bylo kupic meble w IKEI , byloby taniej.

a po co kupował? w pokoju w którym miał pracować nie było niczego???? Poprzednik pracował na podłodze?
                              • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 12:44
                                a000000 napisała:

> a po co kupował? w pokoju w którym miał pracować nie było niczego???? Poprze
                                > dnik pracował na podłodze?

Gabinet ministra spraw zagranicznych to jest miejsce reprezentacyjne, nie jakis kantorek.
                            • jureek Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 12:41
                              maria421 napisała:

> No ale jasne, mozna bylo kupic meble w IKEI , byloby taniej.

Nie trzeba było kupować w ogóle, bo meble były i to w bardzo dobrym stanie. Ale nieswoje pieniądze łatwo się wydaje.
                              • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 12:45
                                jureek napisał:

> Nie trzeba było kupować w ogóle, bo meble były i to w bardzo dobrym stanie. Ale
                                > nieswoje pieniądze łatwo się wydaje.

Nie widzialam starych mebli, wiec nie znam ich stanu.
                                Interesowaloby mnie raczej jaki byl budzet na te cele , czy zostal przekroczony i o ile.
                              • jureek Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 13:30
                                jureek napisał:

> maria421 napisała:
                                >
                                > > No ale jasne, mozna bylo kupic meble w IKEI , byloby taniej.
                                >
                                > Nie trzeba było kupować w ogóle, bo meble były i to w bardzo dobrym stanie. Ale
                                > nieswoje pieniądze łatwo się wydaje.

Tak swoją drogą, to ten nasz nowy marszałek w swoim nadęciu bardzo mi Jeckiego vel Koelschera przypomina :)
                                • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 13:49
                                  jureek napisał:

> Tak swoją drogą, to ten nasz nowy marszałek w swoim nadęciu bardzo mi Jeckiego
                                  > vel Koelschera przypomina :)

;-)
                • astra18 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 14:51
                  maria421 napisała:

> Oprocz tej kolacji za "tysiacpiecset" ( na siebie samego?) ma jeszcze jakies in
                  > ne udowodnione grzeszki?

A jakie to ma znaczenie? Taki przypadek, że jeden, który żarł i pił nie za swoje, a potem po wielkiej awanturze podooobno oddał, rozliczać będzie podejrzanych o to samo.
                  >
                  • maria421 Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 15:42
                    astra18 napisała:

> A jakie to ma znaczenie? Taki przypadek, że jeden, który żarł i pił nie za swoj
                    > e, a potem po wielkiej awanturze podooobno oddał, rozliczać będzie podejrzanych
                    > o to samo.

Napisalas "grzeszki", w liczbie mnogiej, wiecy pytalam czy znasz jeszcze jakies inne grzeszki Sikorskiego.
        • stephen_s Re: Alkohol w podrozy 08.11.14, 18:35
          Zgadzam się, że ostra reakcja Kaczyńskiego budzi szacunek.

Tak BTW., to rozbawiło mnie to, o czym wczoraj pisała GW: Błaszczak zmieniający zdanie. Kiedy zapytano go o aferę na początku, to od razu wszedł w tryb automatycznego bagatelizowania wszelkiej krytyki osób związanych z PiS: "kaliber sprawy przesadzony" itd. 20 minut później (kiedy to w międzyczasie okazało się, że Kaczyński się jednak wkurzył), Błaszczak już uderzał w ton, że oczywiscie sprawa jest poważna, winnych rozliczymy itd...
          • a000000 Re: Alkohol w podrozy 10.11.14, 10:02
            stephen_s napisał:

>Błaszczak zmieniający
            > zdanie.

w miarę napływu nowych informacji -każdy z nas zmienia zdanie. W pierwszej wypowiedzi wyraźnie mówił: zaczekajmy na szczegóły..... najwidoczniej te szczegóły do niego dotarły.

Niektórzy mówią, że "zarabianie" na delegacjach to sejmowa powszechność.... I że prawdziwe lody posłowie kręcą gdzie indziej.

• stephen_s Tak trochę a propos... 08.11.14, 15:47
      Wczoraj widziałem w TVN24, jak Morozowski komentował tę całą sytuację. Powiedział mianowicie, że dla niego zachowanie posłów to zachowanie ludzi, którzy nie zarabiają zbyt dużo i leczą swoje kompleksy...

Kurde! "Nie zarabiają zbyt dużo"? Poseł zarabia z 6000 zł. Nie jest jakaś bajońska suma, ale kupa ludzi w Polsce marzy pewnie, by tyle zarabiać...

Morozowski trochę chyba stracił kontakt z rzeczywistością :(
      • maria421 Re: Tak trochę a propos... 08.11.14, 15:55
        Stefan, kultura osobista jest niezalezna od zarobkow.
        Wiele biedniejszych ludzi potrafi sie godniej zachowac.

• stephen_s Re: Tak trochę a propos... 08.11.14, 16:27
          Morozowskiemu raczej chodziło nie o awanturę, ale o te pieniądze wzięte z Sejmu...

Jakby nie było, od stwierdzenie, że zarabianie 6000 zł miesięcznie to niedużo, mnie lekko trafił szlag. Ja zarabiam 1300 zł miesięcznie, więc co mam powiedzieć..?
          • maria421 Re: Tak trochę a propos... 08.11.14, 16:55
            Ktokolwiek planuje podroz do Madrytu samochodem (samochodami?) , planuje przekret, ktokolwiek to zatwierdza, zatwierdza przekret.

Odleglosc Warszawa -Madryt = 2856 km , w obie strony 5712 km
            Ryczalt za 1 km dla samochodu powyzej 900 cm3 = 0,80 gr, to znaczy ze ryczalt wynosi 4569 zlotych!
            Podroz w jedna strone trwa ponad 28 godzin (dane z Michelin) , wiec po drodze nalezy zatrzymac sie na nocleg i pare poslikow....
            Do kosztow nalezy dodac zmarnowane dwa dni ktore zamiast na podroz mozna poswiecic na prace.
            Bilet na lot RyanAir w obie strony, rezerwowany z odpowiednim wyprzedzeniem kosztuje ok 500 zlotych.
    • maria421 Video z Hofmanem 10.11.14, 09:48
      Ja osobiscie Hofmana na tym video nie rozpoznaje, wierze na slowo ze to jest on.

Samo video nie jest wcale skandaliczne, ale ktos o twarzy tak znanej w mediach jak Hofman, w miejscu pelnym turystow (rowniez z Polski) jak Madryt, powinien sie pilnowac...
      • fan.club A ja się pytam... 10.11.14, 09:58
        kto za tym stoi i czemu to służy?
        • a000000 Re: A ja się pytam... 10.11.14, 10:07
          fan.club napisał:

> kto za tym stoi i czemu to służy?

kto za tym stoi???? - głupota i zadufanie. To są młodzi ludzie, którzy jeszcze figlują.....

a czemu to służy? .... może przyczyni się do zasadniczej reformy Sejmu?
          • maria421 Re: A ja się pytam... 10.11.14, 12:47
            a000000 napisała:

> kto za tym stoi???? - głupota i zadufanie. To są młodzi ludzie, którzy jeszcze
            > figlują.....

Mlodzi? To nie sa jakies szczeniaki ze szkoly sredniej, czy nawet studencka brac, lecz löudzie na eksponowanych stanowiskach.

Stoi za tym absolutny brak kultury osobistej, przyslowiowa "sloma w butach".

> a czemu to służy? .... może przyczyni się do zasadniczej reformy Sejmu?

OBY!
            Oby wreszcze ktos ruszyl glowa i obliczal jakie srodki podrozy sa bardziej ekonomiczne.
      • a000000 Re: Video z Hofmanem 10.11.14, 10:04
        maria421 napisała:

> Samo video nie jest wcale skandaliczne,

mnie takie zachowanie POSŁA gorszy. Zwłaszcza, że jest on w pracy, na koszt podatnika.
        • astra18 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:06
          ..no właśnie - wszystkie media trąbią o złodziejstwie panów posłów, że pobrali, i co?
          Nie zamierzali się rozliczyć skoro to była zaliczka? Na słowo honoru w sejmie zdaje się relację finansową z podróży czy jak? Przecież gdyby się nie rozliczyli to prędzej czy później by to wyszło, durne z nich pały ale żeby aż tak?
          Nic z tego nie rozumiem..Najnowsze wieści są takie, że najpierw kupili bilety na samolot a potem wzięli zaliczkę na samochód. Więc z góry zakładali, że się nie rozliczą?To kto w sejmie przyklepałby ten przekręt? Jest tam księgowa czy nie?

• maria421 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:31
            astra18 napisała:

> ..no właśnie - wszystkie media trąbią o złodziejstwie panów posłów, że pobrali,
            > i co?
            > Nie zamierzali się rozliczyć skoro to była zaliczka? Na słowo honoru w sejmie z
            > daje się relację finansową z podróży czy jak? Przecież gdyby się nie rozliczyli
            > to prędzej czy później by to wyszło, durne z nich pały ale żeby aż tak?

Jezeli jada w podroz sluzbowa samochodem, to musza tylko obliczyc przejechane kilometry i ryczalt za nie. Kazdy moze sprawdzic odleglos miedzy Warszawa i Madrytem a ryczalt za kilometr jest prawnie ustanowiony.
            Oczywiscie nie mogliby przedstawic rachunku za noclegi czy posilki w drodze.

> Nic z tego nie rozumiem..Najnowsze wieści są takie, że najpierw kupili bilety n
            > a samolot a potem wzięli zaliczkę na samochód. Więc z góry zakładali, że się ni
            > e rozliczą?To kto w sejmie przyklepałby ten przekręt? Jest tam księgowa czy nie
            > ?

Z gory zakladali, ze sie rozlicza z ryczaltu kilomentrowego i na tym zarobia.

I, jak juz pisalam, ktos kto zezwala poslom na podroz sluzbowa samochodem z Warszawy do Madrytu sam kryje przekret. Albo jest glupi.
            • astra18 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:51
              maria421 napisała:

"Jezeli jada w podroz sluzbowa samochodem, to musza tylko obliczyc przejechane k
              > ilometry i ryczalt za nie. Kazdy moze sprawdzic odleglos miedzy Warszawa i Madr
              > ytem a ryczalt za kilometr jest prawnie ustanowiony."

OK.
              Czyli powiino się wprowadzić obowiązek przedstawiania faktur za benzynę, tak jak to się robi w firmach. Mnie księgowa nie przepuściłaby grosza z pobranej zaliczki.

"Z gory zakladali, ze sie rozlicza z ryczaltu kilomentrowego i na tym zarobia."

Acha. jasne.

" I, jak juz pisalam, ktos kto zezwala poslom na podroz sluzbowa samochodem z War
              > szawy do Madrytu sam kryje przekret. Albo jest glupi. "

Albo po prostu trzeba wprowdzić takie przepisy jakie obowiązują zwykłego śmiertelnika w firmie.
              • jureek Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:56
                astra18 napisała:

> Albo po prostu trzeba wprowdzić takie przepisy jakie obowiązują zwykłego śmiert
                > elnika w firmie.

W wszystkich firmach obowiązują takie same przepisy? To właściciel nie może po prostu zaufać pracownikowi i nie żądać faktur? Tu, gdzie pracuję, nigdy nie musiałem przedstawiać faktur za paliwo, po prostu dostawałem ryczałt za kilometr, który pokrywał nie tylko paliwo, ale też zużycie mojego prywatnego samochodu (albo roweru - bo roweru w delegacjach też już używałem)
                • astra18 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 13:03
                  jureek napisał:

"W wszystkich firmach obowiązują takie same przepisy? To właściciel nie może po
                  > prostu zaufać pracownikowi i nie żądać faktur?"

Nie słyszałam o takim przypadku. Ale nie wykluczam, że takie układy gdzieś istnieją. Dla mnie roz;iczanie delegacji na podstawie faktur jest normalną procedurą i nie przyszłoby mi do głowy czuć się dotknięta z tego powodu, że takie przepisy isntnieją.
                  • jureek Re: Zaliczka.. 10.11.14, 14:57
                    astra18 napisała:

> Nie słyszałam o takim przypadku. Ale nie wykluczam, że takie układy gdzieś istn
                    > ieją. Dla mnie roz;iczanie delegacji na podstawie faktur jest normalną procedu
                    > rą i nie przyszłoby mi do głowy czuć się dotknięta z tego powodu, że takie prze
                    > pisy isntnieją.

Nie chodzi o czucie się dotkniętym, tylko o oszczędzanie na papierkologii. W firmie, w której pracuję, na około 150 pracowników zatrudnione są tylko 3 osoby w księgowości. Po prostu szkoda ich czasu na sprawdzanie takich drobnych faktur.
                    Podobnie wygląda sprawa ze zwolnieniami lekarskimi. Gdy zacząłem pracować w Niemczech, byłem zdziwiony, że w przypadku nieobecności w pracy z powodu choroby do 3 dni nie trzeba dostarczać zwolnienia od lekarza, wystarczy zadzwonić, że jest się chorym i nie przyjdzie się do pracy. Całkiem możliwe, że jakiś niewielki procent kombinatorów nadużywa tego zaufania, jednak w sumie to się opłaca. Gabinety lekarskie nie są zapychane ludźmi z przeziębieniem, które i tak samo przejdzie, a pracownicy po jednym-dwóch dniach wracają do pracy, a gdyby poszli do lekarza, to na pewno dostaliby zwolnienie na dłuzej.
              • maria421 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:57
                astra18 napisała:

> OK.
                > Czyli powiino się wprowadzić obowiązek przedstawiania faktur za benzynę, tak ja
                > k to się robi w firmach. Mnie księgowa nie przepuściłaby grosza z pobranej zali
                > czki.

Faktury za benzyne przedstawia sie jak sie uzywa samochodu sluzbowego.
                Jezeli uzywa sie samochodu prywatnego, to sie dostaje ryczalt za kazdy przejechany kilometr.
                >
                > Albo po prostu trzeba wprowdzić takie przepisy jakie obowiązują zwykłego śmiert
                > elnika w firmie.

W porzadnej firmie jak sie wysyla pracownika na delegacje, to mu sekretarka szuka najdogodniejszego i najszybszego polaczenia. Nie wysyla pracownika samochodem do Madrytu, zeby tracil 4 dni czasu w podrozy, zamiast pracowac w firmie.
          • jureek Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:45
            astra18 napisała:

> Nic z tego nie rozumiem..Najnowsze wieści są takie, że najpierw kupili bilety n
            > a samolot a potem wzięli zaliczkę na samochód. Więc z góry zakładali, że się ni
            > e rozliczą?

Jeżeli mieli bilety na samolot, to żadna zaliczka na samochód im się nie należała, więc już w tym miejscu jest oszustwo, że w ogóle o taką zaliczkę wystąpili.
            Nie rozumiem też, dlaczego mieliby z góry zakładać, że zaliczki nie rozliczą. Najprawdopodobniej zamierzali jak najbardziej rozliczyć tę zaliczkę podając niezgodnie z prawdą, że jechali samochodem, a nie samolotem.

P.S. ten Hoffman to odważny gościu, że tak publicznie dotyka żonę Jackiewicza. We Wrocławiu też jakiś typek jego żony dotykał i niedługo potem już nie żył.
            • maria421 Re: Zaliczka.. 10.11.14, 12:50
              jureek napisał:

> Jeżeli mieli bilety na samolot, to żadna zaliczka na samochód im się nie należa
              > ła, więc już w tym miejscu jest oszustwo, że w ogóle o taką zaliczkę wystąpili.

Jezeli kupili prywatnie bilety na samolot, to w Sejmie nikt o tym nie wiedzial i dlatego wyplacono im zaliczke.
              Czyli, oni te zaliczke wyludzili, jak to Giertych tlumaczyl.

• astra18 Re: Video z Hofmanem 10.11.14, 12:08
          a000000 napisała:

> maria421 napisała:
          >
          >
          > > Samo video nie jest wcale skandaliczne,
          >
          > mnie takie zachowanie POSŁA gorszy. Zwłaszcza, że jest on w pracy, na koszt pod
          > atnika.

Tak jest, delegacja to służba 24 godziny.
          • maria421 Re: Video z Hofmanem 10.11.14, 12:42
            astra18 napisała:

> Tak jest, delegacja to służba 24 godziny.

Bez przesady. Po odpracowaniu godzin na konferencji (cze gdzie posel zostal wydelegowany) , posel ma czas wolny i ma prawo pojsc wieczorem na prywatna kolacje, na spacer czy na zakupy pamiatek dla dzieci.

Gdyby posla Hofmana przylapano jak robi z siebie malpe w Polsce, w godzinach wolnych od pracy, to byloby to samo oburzenie, choc nie mozna byloby mu zarzucic ze sie wyglupia za panstwowe pieniadze.
            • astra18 Re: Video z Hofmanem 10.11.14, 12:57
              maria421 napisała:

"> Bez przesady. Po odpracowaniu godzin na konferencji (cze gdzie posel zostal wyd
              > elegowany) , posel ma czas wolny i ma prawo pojsc wieczorem na prywatna kolacje
              > , na spacer czy na zakupy pamiatek dla dzieci. "

Coś mi się widzi że masz słabość do tego Adasia:)))))))
              Ale nadal ten poseł jest na tzw.stanbayu. I jeżeli wyczynia jakieś ekscesy to nie tylko przynosi wstyd państwu które reprezentuje ale robi to również na koszt podatnika.
              Zaznaczam - nie widziałam materiału z FAKTU i nie oceniam ponoć negatywnego zachowania Hofmana.
              • maria421 Re: Video z Hofmanem 10.11.14, 13:05
                astra18 napisała:

> Coś mi się widzi że masz słabość do tego Adasia:)))))))

Nie cierpie typa, ale nie mam zwyczaju kopac lezacego.

> Ale nadal ten poseł jest na tzw.stanbayu. I jeżeli wyczynia jakieś ekscesy to n
                > ie tylko przynosi wstyd państwu które reprezentuje ale robi to również na koszt
                > podatnika.

Z tym sie zgadzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka