11.02.15, 15:29
Dzisiaj dowiedzialam sie z radia, ze znow podobno ponad 200 uchodzcow stracilo zycie przeprawiajac sie przez Morze Srodziemne do Europy, a konkretnie na wloska wyspe Lampedusa

www.spiegel.de/panorama/lampedusa-vermutlich-mehr-als-200-tote-bei-fluechtlingsdrama-a-1017861.html
Pani burmistrz Lampedusy miala powiedziec, ze takie sa rezultaty polityki UE wobec uchodzcow.

Nie do konca wiadomo jednak o co jej chodzilo, czy o to, ze UE nie daje wiekszych srodkow na ratowanie uchodzcow z fak morskich, czy tez ze UE nie bierze sobie za przyklad Australii ktora oficjalnie oglosila, ze nielegalni nie beda przyjeci, wiec niech nie ryzykuja.

Wiadomo ze najwiecej uchodzcow znajduje schronienie zawsze w krajach osciennych. Najwiecej uchodzcow z Syrii i Iraku jest w Jordanii, Libanie i Turcji.

Jezeli sie jednak patrzy na mape swiata, a dokladniej na mape naszej wschodniej polkuli, to widac przeciez ze wielu uchodzcow z Afryki mialoby blizej do RPA, Namibii, Maroka, czy tez do bogatych krajow arabskich jak Arabia Saudyjska czy ZEA. Blizej i bez ryzyka zamarzniecia czy utopienia sie w falach Morza Srodziemnego.

Czy sprawa uchodzcow nie powinna byc odpowiadzialnoscia najpierw kontynentalna?
Tzn. my przyjmujemy teraz uchodzcow z Ukrainy, a Namibia czy RPA z Nigerii czy Konga?
Maroko uchodzcow z Tunezji, Arabia Saudyjska z Egiptu?

Nie moglo by byc tak?

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Uchodzcy 11.02.15, 18:06
      ostatnio wpadła mi w oko zajawka, że Kosowianie ciągną do EU i to masowo.
      Co zaś do polityki, to już się wypowiedziałam, zresztą chyba nawet dziś był na morgenpost.de ciekawy artykuł, ilu to uchodźćom dano prawo pobytu, na palcach obu rąk można policzyć.
      • maria421 Re: Uchodzcy 11.02.15, 18:13
        alpepe napisała:

> ostatnio wpadła mi w oko zajawka, że Kosowianie ciągną do EU i to masowo.
        > Co zaś do polityki, to już się wypowiedziałam, zresztą chyba nawet dziś był na
        > morgenpost.de ciekawy artykuł, ilu to uchodźćom dano prawo pobytu, na palcach o
        > bu rąk można policzyć.

Ale ci, ktorzy nie dostali prawa pobytu i tak w wiekszosci zostaja.
        • alpepe Re: Uchodzcy 12.02.15, 11:55
          Niestety, tylko w Bawarii z tym walczą, Berlin jest ze względu na lewactwo pod tym względem beznadziejny.
          • lepian4 Re: Uchodzcy 02.03.15, 11:57
            Tak, ta Bawaria miodem i winem plynaca ma najwiecej Kosowian. Wynika to z tego, ze z tego bakanskiego wrzodu najwiecej uchodzcow jest posrod mlodocianych. A ci zgodnie z obowiazujacym prawem nie moga byc w tym wieku rozwozeni do innych Landow., Wiec zostaja zwykle w przygranicznym bawarskim landzie, blisko swej ojczyzny, gdzie wczesniej poraz pierwszy zaistnieli dla niemieckich urzednikow.

Szczerze powiedziawszy, nie wiem w jaki sposob Bawaria zwalcza ten precedens? Mlodocianym mozna nadmuchac. Zreszta, gdy dostana nakaz powrotu do ojczyzny, to wszyscy cudem przypominaja sobie, ze sa homusiami
    • maria421 Taksowka wodna do Europy 17.02.15, 09:25
      Metoda jest taka- gdzies w okolicach Trypolisu pakuje sie na lajbe maksymalna ilosc osob, czesto nawet wbrew ich woli. Po czym obiera sie kurs na polnoc i z telefonu satelitarnego dzwoni sie do centrali wloskiego ratownictwa morskiego w Rzymie, ktore wysyla statek ratunkowy i przejmuje uchodzcow z lajby.

Niedawno Wlosi poslali takie "morskie pogotowie ratunkowe" na wody Morza Srodziemnego w odleglosci 50 km od wybrzezy Libii, czyli wlasciwie na rejon podlegajacy ratownictwu libijskiemu, czy tez tunezyjskiemu. Kiedy po przeladowaniu "uchodzcow" Wlosi probowali zarekwirowac lajbe, "taksowkarze" zaczeli do nich strzelac z kalachow. Statki ratownicze nie sa uzbrojone.

Sytuacja w Libii jest taka, ze sa wlasciwie dwa rzady- jeden w Tobruku, drugi w Trypolis, miedzy nimi setki roznych klanow i ISIS, ktory deklaruje ze zdobedzie Rzym.

Kadafi, kiedy w 1986 roku wsciekl sie na USA, wystrzelil pare rakiet na Lampeduse, ktora lezy tylko 350 km od wybrzezy Libii. Podobno ISIS takimi rakietami nie dysponuje, podobno nie dysponuje zadna grozna bronia. Za to dysponuje "uchodzcami" ktorych Wlosi na wlasny koszt transportuja do Europy...
    • maria421 Drezno 02.03.15, 11:39
      tez sie doczekalo swojego dzikiego obozu protestujacych "uchodzcow":

www.mdr.de/sachsen/demo-theaterplatz102_zc-f1f179a7_zs-9f2fcd56.html
      "Uchodzcy" domagaja sie takich samych praw, jakie maja Niemcy. Wywiesili hasla "No Border, No Nation".
      Przyjechali tu po schronienie, czy zeby nas pouczac jak ma swiat wygladac?
      We wlasnych krajach pochodzenia tez praktykuja hasla "No Border, No Nation"?

Te hasla jak i ta akcja nie jest wymyslona przez nowych "uchodzcow". Jest wymyslona przez aktywistow ktorzy wykorzystuja "uchodzcow" do tworzenia jakiegos utopijnego swiata.
    • maria421 Re: Uchodzcy 21.03.15, 20:02
      Dzisiaj w TV mowili, ze UE chce placic rzadom panstw polnocnej Afryki, zeby patrolowaly wlasne wybrzeza i zawracaly statki z uchodzcami, a takze za powrot uchodzcow z czarnej Afryki do ich krajow pochodzenia.

Problem w tym, ze w Libii, skad wyrusza masa statkow, nie ma z kim rozmawiac.

Juz sie wypowiedzial jeden z Human Rights Watch ze to jest niemoralne, bo w ten sposob Europa zrzuca z siebie odpowiedzialnosc ( ale nie powiedzial za co odpowiedzialnosc) i ze jest to bezprawne, bo kazdy ma prawo do wystapienia o azyl. Tu sie pan bardzo myli, bo osoby z krajow uznanych za bezpieczne nie maja takiego prawa. Poza tym, kraje polnocnej Afryki, oprocz Libii, tez podpisaly Konwencje Genewska :

de.wikipedia.org/wiki/Abkommen_%C3%BCber_die_Rechtsstellung_der_Fl%C3%BCchtlinge

• maria421 Re: Uchodzcy 14.04.15, 13:12
      Kiedy wreszcie sie UE obudzi?

wyborcza.pl/1,75477,17750381.html#MTstream
      Kiedy obudza sie niemieccy politycy?

• maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 08:44
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17810202,Wlochy__Terrorysci_planowali_zamach_w_Watykanie__Watykan.html?lokale=lodz#BoxNewsLink
      Rozbita siatka zajmowała się również przerzutem docierających do Włoch afgańskich i pakistańskich imigrantów do innych krajów Europy. Zapewniano im np. fałszywe dokumenty stwierdzające, że w swoich krajach padali ofiarą prześladowań na tle etnicznym i religijnym.

Jezeli to nie jest budzik alarmowy dla lewactwa ktore demonstruje z transparentami "Refugees welcome", to znaczy ze to juz jest naprawde zmierzch Europy....

A tak ladnie bylo....
      • ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 09:11
        maria421 napisała:
        >
        > Jezeli to nie jest budzik alarmowy dla lewactwa ktore demonstruje z transparent
        > ami "Refugees welcome", to znaczy ze to juz jest naprawde zmierzch Europy....
        >
        > A tak ladnie bylo....

Krótko mówiąc - koniec świata i okolic....
        • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 09:22
          ja.nusz napisał:

> Krótko mówiąc - koniec świata i okolic....

Apokalipsa

13
          I ujrzałem Bestię wychodzącą z morza,
          mającą dziesięć rogów i siedem głów,
          a na rogach jej dziesięć diademów,
          a na jej głowach imiona bluźniercze.
          2 Bestia, którą widziałem, podobna była do pantery,
          łapy jej - jakby niedźwiedzia,
          paszcza jej - jakby paszcza lwa.
          A Smok dał jej swą moc, swój tron i wielką władzę.
          3 I ujrzałem jedną z jej głów jakby śmiertelnie zranioną,
          a rana jej śmiertelna została uleczona.
          A cała ziemia w podziwie powiodła wzrokiem za Bestią,
          4 i pokłon oddali Smokowi,
          bo władzę dał Bestii.
          I Bestii pokłon oddali
          , mówiąc:
          "Któż jest podobny do Bestii
          i któż potrafi rozpocząć z nią walkę?"
          5 A dano jej usta mówiące wielkie rzeczy i bluźnierstwa,
          i dano jej możność przetrwania czterdziestu dwu miesięcy.
          6 Zatem otworzyła swe usta dla bluźnierstw przeciwko Bogu,
          by bluźnić Jego imieniu i Jego przybytkowi,
          i mieszkańcom nieba.
          7 Potem dano jej wszcząć walkę ze świętymi
          i zwyciężyć ich,
          i dano jej władzę nad każdym szczepem, ludem, językiem i narodem.

Czytales Houllebecqa "Unterwerfung"?

Ludzie poddaja sie Bestii i sa jeszcze z tego zadowoleni ....
          • astra18 Re: Uchodzcy 25.04.15, 09:29
            maria421 napisała:

" Ludzie poddaja sie Bestii i sa jeszcze z tego zadowoleni ...."

Syndrom sztokholmski:)
            • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 10:28
              astra18 napisała:

> Syndrom sztokholmski:)

Swoja droga , Astro, jezeli ukaze sie polskie tlumaczenie tej ksiazki Houllebecqa , to goraco polecam.
              Tytul powinien byc "Poddanie", co jest wlasciwie znaczeniem slowa "islam", ale tez mowi o naszym dobrowolnym poddaniu sie islamizacji Europy.

Moja corka mi powiedziala "Mama, to nie moze byc, tak sie nigdy nie stanie", na to ja jej ze historia przeciez dowodzi ze ludzie podadwali sie "Bestiom" takim jak nazizm , faszyzm, komunizm. To juz wszystko bylo...
              • ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 10:50
                maria421 napisała:

> Tytul powinien byc "Poddanie", co jest wlasciwie znaczeniem slowa "islam", ale
                > tez mowi o naszym dobrowolnym poddaniu sie islamizacji Europy.

Polski tytuł to "Uległość", ale nie wiem czy tłumacze już przebrnęli.

PS.
                Prenumerowałaś w młodości czasopismo ""Fantastyka"? -
                Nie wiedziałem, że jesteś fanką litertury Science-Fiction.
                • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 11:13
                  ja.nusz napisał:

> PS.
                  > Prenumerowałaś w młodości czasopismo ""Fantastyka"? -
                  > Nie wiedziałem, że jesteś fanką litertury Science-Fiction.

To jest akurat political fiction, przypuszczam ze tak szybko jak to przewiduje Houllebecq sie nie sprawdzi.

A Ty juz czytales ze komentujesz?
                  • ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 11:30
                    maria421 napisała:
                    >
                    > A Ty juz czytales ze komentujesz?

Nie, czytałem i nie komentuję - i nie zamierzam czytać.
                    Wolę "Baśnie z 100 i Jednej Nocy" - np. "Alibabę i 40 rozbójników"
                    • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 11:45
                      ja.nusz napisał:

> Nie, czytałem i nie komentuję - i nie zamierzam czytać.
                      > Wolę "Baśnie z 100 i Jednej Nocy" - np. "Alibabę i 40 rozbójników"

Wlasciwie to nie spodziewalam sie innej odpowiedzi.
                      Szkoda ze zostales na poziome lektury dla dzieci.
                      • ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 12:18
                        maria421 napisała:

>
                        > Wlasciwie to nie spodziewalam sie innej odpowiedzi.
                        > Szkoda ze zostales na poziome lektury dla dzieci.

Mario, daj sobie na wstrzymanie - jest tyle pięknej literatury, dlatego czytanie takich książeczek jest czystą stratą czasu - poza tym, Ty wałkujesz ten tema tutaj od lat.
                        Nie dziwię się dlatego, że rzuciłaś się na Holoubka.
                        A baśnie czytałem w dzieciństwie - to się po prostu pamięta i przyjemnie wspomina.
                        • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 12:26
                          ja.nusz napisał:

> Mario, daj sobie na wstrzymanie - jest tyle pięknej literatury, dlatego czytani
                          > e takich książeczek jest czystą stratą czasu - poza tym, Ty wałkujesz ten tema
                          > tutaj od lat.
                          > Nie dziwię się dlatego, że rzuciłaś się na Holoubka.
                          > A baśnie czytałem w dzieciństwie - to się po prostu pamięta i przyjemnie wspomi
                          > na.

Janusz, niestety to widac ze dla Ciebie czytanie ksiazek jest strata czasu....

• ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 12:44
                            maria421 napisała:

> Janusz, niestety to widac ze dla Ciebie czytanie ksiazek jest strata czasu....

Czytasz wszystko, co jes wydawane?
                            Nie czytasz nawet 1% tego co jest warte przeczytania.
                            Literatura jest sztuką, a ta ma to do siebie, że jej "konsumpcja" jest zależna od gustu i upodobań odbiorcy.
                            Czytanie książek musi przynosić przyjemność - ja nie szukam w literaturze potwierdzenia moich własnych poglądów, tak ja Ty to najwyraźniej robisz - no ale chyba sprawia Ci to przyjemność, więc katuj się dalej - nie widzę problemu.
                            • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 12:56
                              ja.nusz napisał:

> Czytasz wszystko, co jes wydawane?
                              > Nie czytasz nawet 1% tego co jest warte przeczytania.

Oczywiscie ze nie, ale w przeciwienstwie do Ciebie nie madruje sie na temat ksiazek ktorych nie czytalam.

> Literatura jest sztuką, a ta ma to do siebie, że jej "konsumpcja" jest zależna
                              > od gustu i upodobań odbiorcy.

No wlasnie- Twoj gust zostal na poziomie bajek :)

> Czytanie książek musi przynosić przyjemność - ja nie szukam w literaturze potwi
                              > erdzenia moich własnych poglądów, tak ja Ty to najwyraźniej robisz - no ale chy
                              > ba sprawia Ci to przyjemność, więc katuj się dalej - nie widzę problemu.

Gdybys Ty czytal cos wiecej niz bajki, to bys wiedzial, ze literatura nie sluzy tylko rozrywce lecz ze literatura KSZTALCI.

Poza tym popelniasz blad logiczny piszac "chyba sprawia Ci to przyjemnosc, wiec sie katuj" :)

• ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 13:16
                                maria421 napisała:

> Oczywiscie ze nie, ale w przeciwienstwie do Ciebie nie madruje sie na temat ksi
                                > azek ktorych nie czytalam.

Coś Ci się chyba poje...ło - ja nic na temat tej książki nie pisałem - poza tym, że nie czytałem i nie zamirzam czytać.
                                >
                                > > Literatura jest sztuką, a ta ma to do siebie, że jej "konsumpcja" jest za
                                > leżna
                                > > od gustu i upodobań odbiorcy.
                                >
                                > No wlasnie- Twoj gust zostal na poziomie bajek :)

A skąd Ty to ciotka możesz wiedzieć?
                                >
                                > Gdybys Ty czytal cos wiecej niz bajki, to bys wiedzial, ze literatura nie sluzy
                                > tylko rozrywce lecz ze literatura KSZTALCI.

Czy jedno wyklucza drugie? Prawisz jak przedszkolak.
                                >
                                > Poza tym popelniasz blad logiczny piszac "chyba sprawia Ci to przyjemnosc, wiec
                                > sie katuj"

Masochiści katują się dla przyjemności - skąd mam wiedzieć, czy nie masz takich ciągot?
                                • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 13:34
                                  ja.nusz napisał:

> Coś Ci się chyba poje...ło - ja nic na temat tej książki nie pisałem - poza ty
                                  > m, że nie czytałem i nie zamirzam czytać.

Bez czytania oceniles te ksiazke jako "science fiction".

I uwazej na slownik, wykropkowanie nic nie daje.

> A skąd Ty to ciotka możesz wiedzieć?

Z tego co sam napisales, wuju.

> Czy jedno wyklucza drugie? Prawisz jak przedszkolak.

Napisalam ze wyklucza?
                                  >
                                  > Masochiści katują się dla przyjemności - skąd mam wiedzieć, czy nie masz takich
                                  > ciągot?

Twoj problem jest wlasnie taki, ze nie wiesz a piszesz.
          • ja.nusz Re: Uchodzcy 25.04.15, 09:37
            maria421 napisała:
            >
            > Apokalipsa

Nie boisz się jechać do Francji?
            Przecież oni dawno poddali się Allahowi i pedałom.
            • maria421 Re: Uchodzcy 25.04.15, 10:23
              ja.nusz napisał:

> Nie boisz się jechać do Francji?
              > Przecież oni dawno poddali się Allahowi i pedałom.

Front National znalazl sie na drugim miejscu w wyborach departamentowych.
              Jest nadzieja!

P.S.Pedalow nigdy sie nie balam i nie boje, i jestem gotowa bronic ich przed Bestia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka