maria421 18.06.15, 20:02 Kolejny oddzial upada : wyborcza.biz/finanse/1,105684,18146584.html#MTstream A SKOK Holding w Luxemburgu kumuluje mliony wyprowadzone z kraju. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: SKOKi 24.06.15, 13:49 Bałagan, który pozostał po ponad 20 latach funkcjonowania SKOK-ów poza państwowym nadzorem, do tej pory kosztował klientów banków (bo to z ich kieszeni fundowane są gwarancje depozytów dla członków upadłych Kas) ponad 3,2 mld zł. Według niedawnych szacunków wiceszefa Związku Banków Polskich docelowo pomoc dla SKOK-ów może kosztować bankowców i ich klientów ponad 7 mld zł. Chodzi o to, by podobny dramat już się więcej nie powtórzył. Regulacje, które KNF przygotowała dla SKOK-ów, są - cytując klasyka - "oczywistą oczywistością". Nie mieści się w głowie, że przez ponad 20 lat rządów w Kasie Krajowej SKOK ekipy prezesa Grzegorza Biereckiego (dziś senatora PiS) system SKOK nie dopracował się standardów gwarantujących bezpieczną działalność. Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,18219153,Zeby_SKOKI_znow_byly_silne_i_bezpieczne.html#ixzz3dymarjfw ------------------- A moze powinnam byla umiescic to w watku "Postkomuszy establishment"? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 24.06.15, 14:31 maria421 napisała: > > A moze powinnam byla umiescic to w watku "Postkomuszy establishment"? Cos w tym jest, biorąc pod uwagę kto szefował SKOKowi z Wołomina - oficer WSI, a wyprowadzenie kasy wspomogła spółka w której zasiada syn Komorowskiego. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 24.06.15, 14:54 astra18 napisała: > Cos w tym jest, biorąc pod uwagę kto szefował SKOKowi z Wołomina - oficer WSI, > a wyprowadzenie kasy wspomogła spółka w której zasiada syn Komorowskiego. Natomiast do Luxemburga to senator PiS Bierecki tylko "nadwyzki" wyprowadzal:) Ciekawe od czego te "nadwyzki". No i robil to dla "optymalizacji podatkow".... co ciemny lud uzna za jaks inwestycje na korzsc ciulacza pewnie :) No i jasne, ze jezeli Komorowski kogos tam znal, to z pewnoscia musi byc sam mocno zaplatany w sprawe. Natomiast to, czy bracia Kaczynskcy znali czy nie senatora Biereckiego jest sprawa zupelnie nieistotna :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 24.06.15, 15:04 maria421 napisała: "Natomiast do Luxemburga to senator PiS Bierecki tylko "nadwyzki" wyprowadzal:) > Ciekawe od czego te "nadwyzki"." Jakby to była bomba newsowa - idąc tropem Twoich fantazji - Duda poległby w przedbiegach, a PiS już dawno się rozleciał na kawałeczki, bo takie dorzynanie watahy było w planie ( no nie? pamiętamy rozmówki przy winku o wyprowadzaniu kasy z NBP do PO w celu udupienia opozycji ), ale się nie udało znaleźć lewych haków więc jojczyć będą jeszcze długo, tak jak Ty fantazjować. "No i robil to dla "optymalizacji podatkow".... co ciemny lud uzna za jaks inwes > tycje na korzsc ciulacza pewnie :)" Ty się tak nie troszcz o ten "ciemny lud" bo i tak nie leci z Twojego portfela, a prezesi upadających SKOKów odpowiedzą przed sądem, mam nadzieję że kumpel Komorowskiego też. " No i jasne, ze jezeli Komorowski kogos tam znal, to z pewnoscia musi byc sam mo > cno zaplatany w sprawe." Piszesz o juniorze czy seniorze? " Natomiast to, czy bracia Kaczynskcy znali czy nie senatora Biereckiego jest spr > awa zupelnie nieistotna :-) Rzeczywiście jest to tajemnica poliszynela:))))) > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 24.06.15, 15:10 Astro, slaboscia PO jak i ostatniej kampanii wyborczej Komorowskiego jest wlasnie to, ze nie potrafia grac tak samo jak PiS. Nie potrafia okrzyknac kogos zlodziejem zanim mu to udowodnia. PiSowi natomiast wystarcza same watpliwosci lub poszlaki zeby z tego konstruowac wlasne teorie, czego najlepszym dowodem jest katastrofa smolenska. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.06.15, 06:00 maria421 napisała: " Astro, slaboscia PO jak i ostatniej kampanii wyborczej Komorowskiego jest wlasn > ie to, ze nie potrafia grac tak samo jak PiS. > Nie potrafia okrzyknac kogos zlodziejem zanim mu to udowodnia." Nie potrafili przez lata udowodnić że niby mają haki na AM i JK. A pomyje jak leciały tak lecą, i ostatnie przemówienie pani Kopacz jest tego dowodem - zero konkretów za to troska o "uwięzionych" i "abdykacji" JK. A co do złodziejstwa...nie pogrążaj się w swoim otumanieniu uczciwości PO bo urągasz swojej inteligencji, no chyba że ten wątek sprowadzasz do konwencji kabaretowej...to tak. "PiSowi natomiast wystarcza same watpliwosci lub poszlaki zeby z tego konstruowa > c wlasne teorie, czego najlepszym dowodem jest katastrofa smolenska. " Coś podobnego - piszesz tak jakby pan Lasek bazował na dowodach:)))) > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.06.15, 09:10 Astro, Ty mi powiedz GDZIE ja pisalam o uczciwosci PO??? Chodzi mi o to, zebyscie w koncu zrozumieli, wyznawcy PiSu, ze ZADNA PARTIA nie jest uczciwa. W kazdej partii sa uczciwi jak i nieuczciwi politycy. Wladza korumpuje, w kazdej partii sa skorumpowani politycy. Jednym chodzi tylko o nachlapanie sie przy korycie, innym nie tyle chodzi o pieniadze, co o wladze, ale bez pieniedzy trudno dojsc do wladzy, wiec zamykaja oczy na machlojki partyjne. To, co mnie mierzi w PiSie, to HIPOKRYZJA, to mi sie kojarzy z "Polska Partia Uczciwosci" senatora Koziola z "Rancza" :) Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.06.15, 09:19 maria421 napisała: "Astro, Ty mi powiedz GDZIE ja pisalam o uczciwosci PO???" A o nieuczciwosci coś bąknęłaś bo chyba przeoczyłam? "Chodzi mi o to, zebyscie w koncu zrozumieli, wyznawcy PiSu, ze ZADNA PARTIA ni > e jest uczciwa. W kazdej partii sa uczciwi jak i nieuczciwi politycy." Moja droga, sprawy które poruszasz jako "przekręty" PiS są akurat kulą w płot. Ja Ci już pisałam, że cos by się znalazło, ale jeszcze do tego nie dotarłaś a ja Ci nie będę ułatwiać zadania. "To, co mnie mierzi w PiSie, to HIPOKRYZJA, to mi sie kojarzy z "Polska Partia > Uczciwosci" senatora Koziola z "Rancza" :)" Akurat ten wątek jest kreowany od początku pod Samoobronę. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.06.15, 12:33 astra18 napisała: > A o nieuczciwosci coś bąknęłaś bo chyba przeoczyłam? Zdarzylo sie, ale glownie inni za mnie to robia, a ja wtedy nie stawiam sie w poprzek wolajac ze PO jest jedyna ucziwa partia w Polsce. > Moja droga, sprawy które poruszasz jako "przekręty" PiS są akurat kulą w płot. > Ja Ci już pisałam, że cos by się znalazło, ale jeszcze do tego nie dotarłaś a j > a Ci nie będę ułatwiać zadania. Jezeli to nie sa przekrety, to musisz miec dziwna skale przekretow. > Akurat ten wątek jest kreowany od początku pod Samoobronę. Samoobrona jednak splajtowala. PiS sie tak zabezpieczyl ze nie splajtuje. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 25.06.15, 11:17 maria421 napisała: > Chodzi mi o to, zebyscie w koncu zrozumieli, wyznawcy PiSu, ze ZADNA PARTIA ni > e jest uczciwa. W kazdej partii sa uczciwi jak i nieuczciwi politycy. Wladza k > orumpuje, w kazdej partii sa skorumpowani politycy. Jednym chodzi tylko o nachl > apanie sie przy korycie, innym nie tyle chodzi o pieniadze, co o wladze, ale be > z pieniedzy trudno dojsc do wladzy, wiec zamykaja oczy na machlojki partyjne. Tylko, że nieuczciwość nieuczciwości nierówna. To tak jakby nieustannie pijanego menela porównać do królowej angielskiej, bo oboje lubią pić alkohol. Wprawdzie Elżbieta II delektuje się chętnie szkalneczką ginu z tonicem po 17-stej i to nie codziennie, ale – jak tłumaczy mam Maria – CÓŻ TO ZA RÓŻNICA? Spożywa alkohol czy nie? Jest więc TAKA SAMA jak menel! Podczas gdy PiS za czasów swych epizodycznie krótkich rządów wyrzuca ministra sportu PRZED formalnym oskarżeniem, czy, już jako opozycja, usuwa ze swoich szeregów Hofmanna and Co. PRZED jakimikolwiek zarzutami prokuratorskimi, bez oglądania się na fakt, że Sikorski i inni platformersi popełnili podobne, a nawet gorsze przekręty, PO wszystkie afery (a było ich bez liku!) bezczelnie i z premedytacją zamiata pod dywan! Nawet po takim skandalu jakim było ujawnienie treści „pogaduszek“ u Sowy i Przyjaciół potrzeba było aż ROKU, żeby "chłopców z ferajny" odsunąć od koryta... Co na to nasza trzeźwa analityczka Maria? Wszyscy są TACY SAMI… Otóż nie, droga Mario, NIE SĄ! Oczywiście w każdej partii trafiają się karierowicze, ludzie pazerni na kasę, dorobkiewicze i cwaniacy. Każda partia dąży też do władzy; także w tym nie ma nic zdrożnego, bo o to chodzi w polityce. Nikt tego nie neguje. Ale najważniejsze są jednak standardy jakie w poszczególnych paritach panują, czyli w JAKI sposób reaguje się na uchybienia i przekręty we własnych szeregach, PO CO dąży się do władzy, JAKIMI metodami and so on. Czy chodzi jedynie o koryto, o kariery, o to przyszłowiowe „nachapanie się“, czy o SŁUŻENIE Narodowi i Ojczyźnie. Aktualnie rządząca partia, to kupa aroganckich, pazernych celebrytów, którym się wydaje, że wszystko im wolno, a największym zmartwieniem Polaków jest niespodziewana możliwość dojścia do władzy opozycji, którą w związku z tym, dla „dobra“ Polaków należy niszczyć wszelkim możliwymi sposobami... > To, co mnie mierzi w PiSie, to HIPOKRYZJA, to mi sie kojarzy z "Polska Partia > Uczciwosci" senatora Koziola z "Rancza" :) > Żeby się nie rozpisywać o oczywistych oczywistościach: Na polskiej scenie politycznej póki co PiS, to taka “alkoholiczka” Elżbieta II-a, a PO i te wszystkie pozostałe Twoje Ruchy, PSL-y czy postkomusze „Socjaldemokracje“, to wsiowe, popegeerowskie menele spod budki z piwem. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.06.15, 12:41 Juras, juz Ci mowilam ale jeszcze raz powtorze : sluzeniem ojczynie to sobie wszyscy geby wycieraja, a najbardziej ci, ktorzy najwiecej maja za uszami. Problemem jest jednak to, ze tacy "sluzacy ojczyznie" potrafia przekonac wiernych Jurasow ze to tylko im chodzi o ojczyzne, a wszyscy inni chca te ojczyzne pograzyc. Gdyby jednak zrobic rachunek CO konkretnie PiS dla tej ojczyzny zrobil, to by sie okazalo, ze moze wiecej zlego niz dobrego. Ale tu zaraz wierni PiSu wyskocza z argumentem ze przeciez PiS rzadzil tylko 2 lata, wiec to za malo czasu (prawda!) , a poza tym, to wina koalicjantow, nie PiSu. Tak czy inaczej, jaki jest bilans dotychczasowej dzialalnosci PiS? Juz Cie kiedys o to pytalam, i pamietam ze w odpowiedzi przyslales mi..... program PiSu :-))) Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 25.06.15, 13:34 maria421 napisała: > Juz Cie kiedys o to pytalam, i pamietam ze w odpowiedzi przyslales mi..... prog > ram PiSu :-))) Uzbrój się w cierpliwość, już za dobry tydzień PiS przedstawi program, z którym pójdzie na wybory, a ja natychmiast Ci go podeślę. Przypomnę tylko, że PiS od 2007 roku jest W OPOZYCJI, czyli NIE MA żadnego wpływu na sposób sprawowania władzy przez PO i jej decyzje polityczne. A z tym „podsyłaniem Ci programu“, to opowiadasz bzdury, bo akurat to doskonale pamiętam. Zapytałaś wtedy przed kilku laty, co takiego dobrego zrobił PiS W CZASIE gdy miał władzę, a ja w odpowiedzi przysłałem Ci materiał pod nazwą „Rządy PiS 2005 – 2007. Dwa lata Solidarnego Państwa“. Obecnie te materiały w formie broszury, w której PiS wylicza wszystko to, co zdążył zrobić, możesz sciągnąć sobie jako plik PDF z tej oto strony. Więc proszę nie ściemniaj... Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.06.15, 13:54 jurasberlinczyk49 napisał: > Uzbrój się w cierpliwość, już za dobry tydzień PiS przedstawi program, z którym > pójdzie na wybory, a ja natychmiast Ci go podeślę. Ale ja nie chce programu, ja chce rezultaty 2 lat rzadow! Najchetniej Twoimi wlasnymi slowami, nie ze strony internetowej PiSu . > Przypomnę tylko, że PiS od 2007 roku jest W OPOZYCJI, czyli NIE MA żadnego wpły > wu na sposób sprawowania władzy przez PO i jej decyzje polityczne. Wiem. Ale je nie prosze o to, co PiS zrobil od jesieni 2007 roku jako opozycja, tylko co zrobil przez 2 lata rzadow. > A z tym „podsyłaniem Ci programu“, to opowiadasz bzdury, bo akurat > to doskonale pamiętam. Zapytałaś wtedy przed kilku laty, co takiego dobrego zro > bił PiS W CZASIE gdy miał władzę, a ja w odpowiedzi przysłałem Ci materiał pod > nazwą „Rządy PiS 2005 – 2007. Dwa lata Solidarnego Państwa“. > Obecnie te materiały w formie broszury, w której PiS wylicza wszystko to, co zd > ążył zrobić, możesz sciągnąć sobie jako plik PDF z tej oto strony. No wlasnie- poslales mi papke propagandowa ze strony interenetowej PiSu, nic wiecej. > Więc proszę nie ściemniaj... Kto tu sciemnia? Przeciez Ty sam nawet nie zadales sobie trudu zweryfikowania czy ta propaganda PiSu sie kupy trzyma. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 26.06.15, 09:03 maria421 napisała: > Kto tu sciemnia? Przeciez Ty sam nawet nie zadales sobie trudu zweryfikowania c > zy ta propaganda PiSu sie kupy trzyma. Noo, nie, moja droga, skoro pytasz mnie o to co PiS zrobił w czasie dwóch lat swoich rządów, a ja podsyłam Ci odpowiednie zestawienie, to TY, a nie ja powinnaś je zweryfikować, wymieniając po kolei, punkt po punkcie, gdzie i w czym jest ta „propagandowa papka“, tj. gdzie i w czym PiS kłamie lub oszukuje. Tak więc – do roboty, Mario! ;-) Oczywiście Ty czegoś takiego nigdy nie zrobisz, bo Ty, jak każdy szanujący się leming z góry „wiesz“ jak traktować przedłożoine Ci konkrety i fakty o dokonaniach PiSu, ale wymaganie ode mnie, abym to ja dokonywał jakieś dodatkowej analizy, to już mała bezczelność. Dla mnie te konkrety i fakty są wystarczyjąco zrozumiałe, jeśli masz z tym jakieś problemy, poproś kogoś bardziej bystrego, żeby Ci je wyjaśnił. ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 26.06.15, 09:10 Juras, powiedz mi jedno- jezeli Kaczynski chce robic "audyt" 8 lat rzadow PO, czyli jezeli on sam uznaje ze to opozycja powinna ocenic rzadzacych , to dlaczego w stosunku do 2 lat rzadow PiSu ja mam sie opierac na ich samoocenie zamieszczonej na ich stronie internetowej? Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 26.06.15, 09:23 maria421 napisała: > Juras, powiedz mi jedno- jezeli Kaczynski chce robic "audyt" 8 lat rzadow PO, c > zyli jezeli on sam uznaje ze to opozycja powinna ocenic rzadzacych , to dlaczeg > o w stosunku do 2 lat rzadow PiSu ja mam sie opierac na ich samoocenie zamieszc > zonej na ich stronie internetowej? > :-)))))))))) Czy ty wiesz, co Ty piszesz? Czy może ze względu na wczesną porę, trawisz jeszcze śniadanie i nie jesteś na “pełnych obrotach”? KTO jest “w opozycji” do PiSu, ja czy TY??? Ja w imieniu PiSu przedkładam Ci listę jego dokonań, a Ty (jako “opozycja”) możesz zrobić z tego “audyt”, czyli udowodnić kłamstwa i oszustwa PiSu i mi je przedłożyć. Zalecam dodatkową filiżankę mocnej kawy... ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 26.06.15, 09:35 jurasberlinczyk49 napisał: > Czy ty wiesz, co Ty piszesz? Czy może ze względu na wczesną porę, trawisz jeszc > ze śniadanie i nie jesteś na “pełnych obrotach”? > > KTO jest “w opozycji” do PiSu, ja czy TY??? Ja w imieniu PiSu przed > kładam Ci listę jego dokonań, a Ty (jako “opozycja”) możesz zrobić > z tego “audyt”, czyli udowodnić kłamstwa i oszustwa PiSu i mi je pr > zedłożyć. > > Zalecam dodatkową filiżankę mocnej kawy... > > ;-) Faktycznie! Ciagle zapominam ze nie rozmawiam z obiektywnym obserwatorem polskiej sceny politycznej lecz z wyznawca i propagandzista PiSu:-))))) OK, postaram sie ja zrobic "audyt" w wolnej chwili :-) Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 26.06.15, 10:02 maria421 napisała: > Faktycznie! > Ciagle zapominam ze nie rozmawiam z obiektywnym obserwatorem polskiej sceny pol > itycznej lecz z wyznawca i propagandzista PiSu:-))))) Tak jest! I proszę mi o tym w przyszłości częściej na tym forum przypominać, żebym miał się czym wykazać u moich mocodawców... Wiesz, renty w Niemczech głodowe, samo zbieranie butelek nie wystarcza, więc trzeba sobie jakoś radzić. ;-) > OK, postaram sie ja zrobic "audyt" w wolnej chwili :-) W takim razie czekam z niecierpliwością, aż nie będziesz taka „zajęta“. Myślę, że wrzucenie do Googla hasła. „Co porządny leming powinien wiedzieć na temat tzw. „osiągnięć“ rządów PiSu“ powinno dać niezłe rezultaty… Porządnemu lemingowi samodzielne myślenie raczej nie służy, poza tym po co się trudzić, kiedy demaskacje obłudy PiSu leżą na wyciągnięcie wirtualnej ręki? ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 26.06.15, 10:15 Juras, dzisiaj naprawde jestem na forum z doSKOKu, jutro corka przyjezdza, wiec mam malo czasu Odpowiedz Link
maria421 Z doSKOKu- audyt rzadow PiS 26.06.15, 12:52 Pierwsza rzecz jaka mi przyszla do glowy to gwaltowny skok cen nieruchmosci przypadajacych wlasnie na lata rzadow PiSu. Z pobieznego surfowania w necie wynika ze ceny mieszkan w Warszawie skoczyly az o 130% a najwieksze nozyce miedzy srednia pensja a srednia cena za m2 przypadaly wlasnie w roku 2007. Z czego to sie wzielo? Z obnizenia stop procentowych i wprowadzenia tzw. "kredytow preferencyjnych" w ramach programu Rodzina na Swoim. To spowodowalo boom developerski i skok cen nieruchomosci. Po nasyceniu sie rynku ceny sie ustabilizowaly i beda spadac, ale kredytobiorca zostanie z kredytem wtedy zaciagnietym, i z mieszkaniem ktore nie bedzie warte ceny za jaka zostalo zakupione, tym bardziej ze coraz wieksza konkurencje robi rynek wtorny. "Kredyty preferencyjne" oznaczaja ze panstwo dofinansowuje wlasciwie banki.... Czyli ze do kredytow zaciaganych przez mlodych ludzi ze "zdolnoscia kredytowa" doplacaja wszyscy, rowniez ci, ktorzy sa za biedni zeby dostac kredyt. A co robia ludzie ktorzy wtedy rzucili sie na kredyt? Czesc z nich wyjechala za granice zeby go splacac... Na ale "banka nieruchomosci" to przeciez w USA, nie u nas... Odpowiedz Link
maria421 SKOKi niewyplacalne 24.07.15, 15:08 wyborcza.pl/1,75478,18414464,minister-finansow-informuje-poslow-skok-i-sa-niewyplacalne.html Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi niewyplacalne 24.07.15, 16:33 maria421 napisała: > wyborcza.pl/1,75478,18414464,minister-finansow-informuje-poslow-skok-i-sa-niewyplacalne.html Kłódka. Masz całość?Chciałabym sie dowiedzieć gdzie MF "umknął" dodatni wynik w sprawozdaniu. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi niewyplacalne 24.07.15, 18:12 astra18 napisała: > Kłódka. > Masz całość?Chciałabym sie dowiedzieć gdzie MF "umknął" dodatni wynik w sprawoz > daniu. Tez juz klodka. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 15:26 Nowy artykul: - Niewypłacalność w powiązaniu z ujemnym wynikiem finansowym daje sytuację jak w przypadku piramidy finansowej, która może jakiś czas działać, a potem przestaje i upada. I to jest ten przypadek - mówił w czwartek w Sejmie szef resortu finansów. Po chwili powtórzył słowo "piramida": - Malowanie rzeczywistości lub fałszowanie jej za pomocą zasad specjalnych czy też w ramach sprawozdań finansowych niczego nie zmienia. Piramida pozostaje piramidą. Ona może funkcjonować przy wsparciu Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, ale to też kiedyś się kończy. Zaskoczeni byli nie tylko posłowie PiS oraz PO (którzy wcześniej mówili, że SKOK-i da się uratować), ale też obecni na sali przedstawiciele Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych z szefem Kasy Krajowej Rafałem Matusiakiem na czele. Słowa ministra wywołały taki szok, że komisja finansów przeciągnęła obrady do 22.30. Szczurek: SKOK-i niewypłacalne Minister Szczurek wystąpił po półtoragodzinnej dyskusji nad sprawozdaniem podkomisji finansów, która badała sytuację SKOK-ów. Prace zakończyła dwa dni wcześniej wnioskiem o powołanie w przyszłym Sejmie komisji śledczej. Miałaby ustalić, dlaczego przez lata SKOK-i unikały zewnętrznego nadzoru, w jaki sposób wspierały PiS i media sprzyjające tej partii oraz jak na majątku SKOK-ów uwłaszczył się senator PiS Grzegorz Bierecki, jego współpracownicy i rodzina. Podkomisja wyliczyła, że 3,2 mld zł wypłacone przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny (BFG) klientom dwóch upadłych SKOK-ów to cztery razy więcej niż kwota, jaką przez 20 lat istnienia BFG wypłacił właścicielom depozytów we wszystkich bankach, które popadły w kłopoty. Szczurek skierował dyskusję na nowe tory: - Poprosiłem o głos dlatego, że 20 lipca odbyło się posiedzenie Komitetu Stabilności Finansowej zwołane na wniosek Komisji Nadzoru Finansowego (w Komitecie są szefowie resortu finansów, NBP, KNF i BFG). Zawierało informacje, które nie w pełni przedstawione są w omawianych tutaj raportach i uwagach do nich. Minister relacjonował: - Na posiedzeniu przedstawiono wyniki badania sprawozdań finansowych pięciu największych SKOK-ów za 2013 r. Szósty SKOK odmówił wpuszczenia audytorów. Wyniki pokazały bardzo istotne rozbieżności z danymi prezentowanymi przez same SKOK-i. Wszystkie pięć największych SKOK-ów reprezentujących 70 proc. aktywów sektora, 67,8 proc. depozytów, ma fundusze własne ujemne. Według tego badania wszystkie pięć Kas było niewypłacalnych. Ten wynik łączny to było minus 1,23 mld zł. Szczurek wymienił też "nieprawidłowości" w trakcie kontroli: "odmowa dostarczania danych przez SKOK-i, odmowa podpisania sprawozdania przez zarządy Kas, nieuwzględnienie poinspekcyjnych korekt". - Audytorzy odstąpili od wydania opinii, bo przy takiej współpracy nie byli w stanie stwierdzić, jak wielka jest skala tych nieprawidłowości - powiedział. "W drugiej części posiedzenia Komitetu - informował minister - prezes BFG porównywał koszty restrukturyzacji poszczególnych podmiotów sektora na przykładzie jednego z nich. Wynikało z tego, że restrukturyzacja poprzez przejęcie przez inny SKOK albo bank jest albo bardzo trudna, albo w ogóle niewyobrażalna z uwagi na wielkość ujemnych funduszy własnych i ustawowo ograniczony poziom możliwej dotacji, a w związku z tym niepokryte dotacją BFG pasywa" (chodzi zapewne o to, że BFG gwarantuje depozyty klientów tylko do równowartości 100 tys. euro). - W każdym z przypadków restrukturyzacji Kas z dużymi ujemnymi kapitałami fundusz stabilizacyjny Kasy Krajowej byłby w praktyce pozbawiony środków, co musiałoby rzutować na cały sektor ze względu na możliwą utratę płynności. Nie starczyłoby środków na zapewnienie płynności innych podmiotów sektora - wyliczał Szczurek. A bez pieniędzy z BFG "cały sektor byłby w znacznie poważniejszych problemach niż dotychczas". Minister polemizował z posłami PO, którzy twierdzili, że wprowadzenie nadzoru uzdrowi SKOK-i. - Nadzór KNF przyszedł za późno. Sytuacja sektora jest bardzo, bardzo zła, czego dowodem jest niewypłacalność większości podmiotów sektora - opisywał. Dodał, że "podczas posiedzenia padały pytania dotyczące dalszego rozwoju sytuacji i jak długo podmiot, który ma ujemne fundusze własne i jest niewypłacalny, może w ogóle funkcjonować na rynku". - Nie pojawiły się przekonujące mechanizmy, które mogłyby doprowadzić do szybkiej sanacji czy uzdrowienia sytuacji w sektorze SKOK - zakończył minister. KNF: Depozyty są przejadane Następnie szef KNF Andrzej Jakubiak poinformował, że na koniec marca 2015 r. fundusze własne Kas wynosiły minus 444 mln zł, a współczynnik wypłacalności - minus 3,81 proc., przy minimalnym dopuszczalnym współczynniku plus 5 proc. Według Jakubiaka 27 Kas wymaga restrukturyzacji, ale tylko osiem realizuje program naprawczy rekomendowany przez KNF. W 30 Kasach (na 50 działających) wykazano wynik ujemny. Szef KNF ukazał przykładowy mechanizm manipulacji księgowych w Kasach. - Kasa, gdy miała np. 20 mln zł straty, sprzedawała za te 20 mln określonemu podmiotowi prawa do swojego logo, niwelując stratę. To jednak tylko zabieg rachunkowy. Jakubiak ocenia, że mimo działań naprawczych "nie jest lepiej, jest cały czas źle", bo "depozyty są po prostu przejadane", a środki finansowe Kasy Krajowej "są na wyczerpaniu". Z kolei prezes BFG Jerzy Pruski mówił, że gdyby nie przejęcia niektórych Kas przez banki, wypłaty z BFG byłyby czterokrotnie wyższe niż wypłacone już 3,2 mld zł. PiS: Tylko nie przy kamerach Przed wystąpieniem ministra prezes Kasy Krajowej krytykował tezy ze sprawozdania podkomisji jako "niezgodne ze stanem faktycznym i z zebranym materiałem dowodowym". Matusiak podkreślał, że zła sytuacja bilansowa SKOK-ów w 2012 r., gdy weszły pod nadzór KNF, wynikała m.in. ze zbyt szybkiej zmiany przepisów księgowych, do których Kasy nie zdążyły się dostosować. - Niestety, wątek ten też nie pojawił się w sprawozdaniu podkomisji - ubolewał Matusiak. SKOK-i dołączyły do sprawozdania 70 uwag. Posłowie PiS usilnie zabiegali, by komisja nie głosowała nad sprawozdaniem. Jerzy Szmit, który zanim został posłem PiS, był szefem SKOK-u w Olsztynie, chciał, by zwrócono je do podkomisji. - O to, panowie, wam chodzi, by kłaść kolejne SKOK-i? - pytał. Jerzy Żyżyński oburzył się na określenie "piramida", a zwłaszcza na to, że przez PAP dostało się do mediów. - Czy to było celowe? Pan minister nie wie, co można powiedzieć publicznie, a co nie? Co innego na zamkniętych posiedzeniach, gdy nie ma mediów. Poważni ludzie w tak trudnej sytuacji ze sobą rozmawiają nie przy kamerach - upominał. Dodał, że ministrowi Szczurkowi należy się wniosek o wotum nieufności. A Szmit wymógł na komisji zgodę na odczytanie swojej wersji sprawozdania, co trwało ponad godzinę. Podważała ona wszystkie krytyczne uwagi wobec SKOK-ów. SKOK-i: To jest nagonka Rzeczniczka PiS Elżbieta Witek nie odpowiedziała nam wczoraj na pytanie, jak jej partia skomentuje słowa ministra Szczurka. Komunikat wydały za to SKOK-i. Czytamy w nim, że "mimo wielu prób i wysiłków organów państwowych zmierzających do osłabienia systemu SKOK Kasy zanotowały na koniec maja 2015 r. dodatni wynik wynoszący ponad 58 mln zł". Komunikat mówi o "bezpardonowym ataku" podczas czwartkowego posiedzenia komisji finansów. "Plan zaatakowania SKOK-ów powstawał już jesienią ubiegłego roku i jest związany z kampaniami wyborczymi, najpierw prezydencką, a teraz z parlamentarną. SKOK-i nadal są w kręgu zainteresowań polityków Platformy Obywatelskiej i nadal są wykorzystywane do brudnej gry politycznej" - napisał rzecznik Kasy Krajowej Andrzej Dunajski. Wypowiedzi ministra Szczurka komunikat określa jako "nieodpowiedzialne i niezrozumiałe". SKOK apeluje o "zaprzestanie nagonki", bo "wywoływanie awantury przez polityków PO burzy spokój przeszło 2 mln Polaków zrzeszonych w Kasach". <a href=" Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 15:27 wyborcza.pl/1,75478,18423746,o-skok-ach-bez-zludzen-minister-finansow-sa-niewyplacalne.html#MTstream Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 16:11 maria421 napisała: > wyborcza.pl/1,75478,18423746,o-skok-ach-bez-zludzen-minister-finansow-sa-niewyplacalne.html#MTstream wpolityce.pl/gospodarka/260278-na-nic-zdaja-sie-kolejne-ataki-osob-zwiazanych-z-obozem-wladzy-skok-i-zanotowaly-na-koniec-maja-2015-r-dodatni-wynik-z-dzialalnosci-podstawowej wpolityce.pl/gospodarka/260189-kasa-krajowa-obala-tezy-ze-sprawozdania-swiecickiego-apelujemy-o-zaprzestanie-politycznej-nagonki-na-skok-i Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 16:25 Niewyplacalnosc SKOKow to dla PiSu i jego mediow "nagonka obozu rzadzacego".... Ciekawe dlaczego tak bronia akurat SKOKow? Czy gdyby padaly inne banki to PiS tez by nazywal "nagonka" mowienie o tym? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 16:35 maria421 napisała: > Niewyplacalnosc SKOKow to dla PiSu i jego mediow "nagonka obozu rzadzacego".... > > Ciekawe dlaczego tak bronia akurat SKOKow? Czy gdyby padaly inne banki to PiS t > ez by nazywal "nagonka" mowienie o tym? Ile jest SKOKów? Wiesz, że każdy oddział jest niezależną jednostką? Dlaczego MF pomija sprawozdanie z maja? Ocywiście nie dziwi Cię, że akcję prowadzi od początku GW, żadna inna gazeta. Której sprzedaż leci na łeb na szyję bo być może "parasol ochronny" w postaci reklam Spółek Skarbu Państwa się skończy. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 16:42 astra18 napisała: > Ile jest SKOKów? > Wiesz, że każdy oddział jest niezależną jednostką? > Dlaczego MF pomija sprawozdanie z maja? > Ocywiście nie dziwi Cię, że akcję prowadzi od początku GW, żadna inna gazeta. > Której sprzedaż leci na łeb na szyję bo być może "parasol ochronny" w postaci r > eklam Spółek Skarbu Państwa się skończy. Ja wiem jedno :jezeli kasy oszczednosciowo- kredytowe sa niewyplacalne, to jest to PROBLEM, a mowienie o tym problemie to nie nagonka. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 16:51 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Ile jest SKOKów? > > Wiesz, że każdy oddział jest niezależną jednostką? > > Dlaczego MF pomija sprawozdanie z maja? > > Ocywiście nie dziwi Cię, że akcję prowadzi od początku GW, żadna inna gaz > eta. > > Której sprzedaż leci na łeb na szyję bo być może "parasol ochronny" w pos > taci r > > eklam Spółek Skarbu Państwa się skończy. > > Ja wiem jedno :jezeli kasy oszczednosciowo- kredytowe sa niewyplacalne, to jest > to PROBLEM, a mowienie o tym problemie to nie nagonka. No właśnie: bo Ty wiesz. W głowie się ułożyło i nic nie jest w stanie przestawić. Ale objawy przyczynowo - skutkowe są pomijane, bo Ty wiesz. Zanim padł Wołomin na dłuuugo przed tym już zaczęła się własnie nagonka. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 17:00 Astro- raz jeszcze: jezeli kasy oszczednosciowe padaja czy sa niewyplacalne, to jest to problem o ktorym nalezy mowic a nie zamiatac go pod dywan. Mowienie o tym problemie nie jest naganka. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 21:11 maria421 napisała: > > > Mowienie o tym problemie nie jest naganka. Mówienie o SKOKach jako piramidzie finansowej jest sporym nadużyciem jakiego dokonał minister Szczurek, za co powinien być przez SKOKi pozwany. To jest zachowanie lobbysty bankowego. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 25.07.15, 21:17 astra18 napisała: > Mówienie o SKOKach jako piramidzie finansowej jest sporym nadużyciem jakiego d > okonał minister Szczurek, za co powinien być przez SKOKi pozwany. > To jest zachowanie lobbysty bankowego. Czyli- niewazne ze SKOKi upadaja, ze sa niewyplacalne, wazne jakiego sformulowania uzywa minister? Jezeli to nie jest proba odwrocenia uwagi od sytuacji SKOKow , to ja nie wiem co to jest .... Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 21:24 maria421 napisała: > > > Czyli- niewazne ze SKOKi upadaja, ze sa niewyplacalne, wazne jakiego sformulowa > nia uzywa minister? Cała struktura czy oddział? Bo do tego chce doprowadzić MF. > > Jezeli to nie jest proba odwrocenia uwagi od sytuacji SKOKow , to ja nie wiem c > o to jest .... Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 25.07.15, 21:32 Czy dla dobrze prosperujących oddziałów taka wypowiedź nie będzie mieć negatywnych - a może własnie celowo użytych słów - skutków?: wpolityce.pl/gospodarka/260334-szydlo-odpowiada-szczurkowi-ws-jego-wypowiedzi-o-skok-od-ministra-oczekiwalabym-rozwagi-i-jezyka-ekonomicznego-a-nie-publicystyki Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 27.07.15, 08:42 Astro, ja sie zastanawiam jaki interes ma PiS w bagatelizowaniu problemu o ktorym juz od jakiegos czasu jest glosno. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 27.07.15, 10:52 Kryzys gospodarczy w Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Słowenii, na Cyprze zaczął się od problemów bankowych. To, że Polska nie doświadczyła recesji, w którą w 2009 r. wpadły wszystkie kraje UE, było w dużej mierze zasługą dobrego systemu bankowego. Polskie banki są stabilne, gdyż zostały w większości sprywatyzowane, a więc uniezależnione od ingerencji polityków. Prywatni właściciele, na ogół zagraniczni, zwiększyli kapitał banków, usprawnili zarządzanie, wprowadzili nowoczesne systemy informatyczne. Liczba niespłacalnych kredytów nie przekracza poziomu zagrażającego stabilności banków. Spełniają one surowe kryteria określone przez Komisję Nadzoru Finansowego i Bazylejski Komitet Nadzoru Bankowego. Na dość jasnym obrazie sektora jest jedna plama - Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe, czyli popularne SKOK-i. W zamyśle miały to być małe instytucje w formie spółdzielni udzielające niewielkich kredytów i przyjmujące niewielkie depozyty. Miały być bezpieczne, bo ich klientami są sami właściciele-spółdzielcy, ludzie "z sąsiedztwa", których sytuacja finansowa jest znana. Działające od 1992 r. SKOK-i zyskały polityczny parasol, gdy PiS stał się silną partią. Związki polityków PiS ze SKOK-ami są powszechnie znane. Przez 20 lat szefem Kasy Krajowej SKOK był Grzegorz Bierecki, obecnie senator z list PiS. Współtwórcą SKOK-ów był zmarły prezydent Lech Kaczyński, gdy pracował w Komisji Krajowej "Solidarności". Został pierwszym przewodniczącym Rady Fundacji SKOK-ów. W SKOK-u pracował były przewodniczący Klubu Parlamentarnego PiS Przemysław Gosiewski, a także wielu mniej znanych polityków tej partii. Posłowie PiS i prezydent Kaczyński blokowali objęcie Kas nadzorem bankowym. Odpowiedni wniosek do Trybunału Konstytucyjnego opracował w kancelarii prezydenta Kaczyńskiego Andrzej Duda, dziś prezydent elekt. Posłowie PiS występowali z wieloma interpelacjami przygotowanymi przez osoby związane ze SKOK-ami. PiS zapowiada, że jeśli dojdzie do władzy, nałoży na banki specjalny podatek. Wyjątkiem mają być oczywiście SKOK-i. - Bo płacą podatki w Polsce - tłumaczy kandydatka PiS na premiera Beata Szydło, przemilczając fakt, że banki komercyjne też płacą w Polsce, i to znacznie więcej. A oprócz tego płacą na upadające SKOK-i. Te ostatnie odwdzięczają się PiS, finansując media zaangażowane w obronę partii Jarosława Kaczyńskiego oraz samych Kas. Pod polityczną "opieką" PiS system SKOK-ów stał się imperium finansowym - tyle że fatalnie zarządzanym. Gdy Kasy zostały w końcu poddane nadzorowi finansowemu, kilka z nich okazało się niewypłacalnych. Wymagają ratunku Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, na który składają się banki, a pośrednio - ich klienci. BFG wydał już na upadające SKOK-i 3,2 mld zł, ale - jak twierdzi minister finansów i szef Komisji Nadzoru Finansowego - mają one ujemne kapitały, 27 z nich wymaga restrukturyzacji, a koszty ich ratowania znacznie przekroczą 1 mld zł. Łączny koszt może wynieść ok. 5 mld zł. Gdyby jakaś inna firma lub instytucja poniosła tak kolosalne straty, za które płacić musieliby klienci banków, PiS uznałby to za niesłychaną aferę, największą w ostatnich 25 latach. Ale za tę aferę politycy PiS nie czują się odpowiedzialni i informowanie o niej nazywają atakiem na swoją partię. W sobotę Beata Szydło skrytykowała ministra finansów Mateusza Szczurka za to, że ujawnia złą sytuację finansową Kas. Znowu więc ważny polityk PiS stawia interes władz SKOK-ów ponad interesem publicznym. Dowodzi to, jak mocne są związki PiS ze SKOK-ami. Można przypuszczać, że jeśli PiS ponownie obejmie władzę, rząd pani Szydło stworzy przepisy korzystne dla ulubionych Kas, nawet gdyby miało to kosztować Polaków kolejne miliardy. Klęska SKOK-ów powinna być dla nas wszystkich przestrogą. Nie pozwólmy politykom mieszać się do instytucji finansowych, w których trzymamy pieniądze. Nie dajmy się nabrać na hasło "polonizacji banków", które oznaczać będzie ich nacjonalizację - po to, by politycy mogli je zmuszać do finansowania zadań wyznaczonych przez władzę. To się zawsze kończy katastrofą, za którą płacą tysiące ludzi. Cały tekst: wyborcza.biz/biznes/1,100897,18430404,polityka-finanse-katastrofa-skok-ow.html#ixzz3h50hPDXF Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 27.07.15, 11:52 wpolityce.pl/polityka/260475-komisja-sledcza-zbada-role-premierow-ministrow-i-poslow-po-w-niszczeniu-skok-ow Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 27.07.15, 12:20 astra18 napisała: > wpolityce.pl/polityka/260475-komisja-sledcza-zbada-role-premierow-ministrow-i-poslow-po-w-niszczeniu-skok-ow Najlepsza obrona jest atak? :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 06:43 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > wpolityce.pl/polityka/260475-komisja-sledcza-zbada-role-premierow-ministrow-i-poslow-po-w-niszczeniu-skok-ow > > Najlepsza obrona jest atak? :-) Merytoryczna odpowiedź na zarzuty. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 08:25 astra18 napisała: > Merytoryczna odpowiedź na zarzuty. Zadnego meritum sie tam nie dopatrzylam. Zreszta niczego innego po pismie finansowanym ze SKOK Holding sie nie spodziewam. Widac w tym zwykla PiSowska metode : my ( i nasze pupilki SKOKi) jestesmy swieci i nietykalni, nawet jezeli wyprowadzamy kase SKOKow (dla optymalizacji zyskow!) do Luksemburga i tym finansujemy wlasna propagande to jest to dla dobra Narodu, wiec zajmowanie sie katastrofalna sytuacja SKOKow jest: -odwracaniem uwagi od wazniejszych tematow -proba demontazu SKOKow, wiec atakiem na prostego czlowieka trzymajacego tam swoje oszczednosci -dzielem pazernych bankow Za tym wszystkim stoi oczywiscie PO- czyli corka dialba i prostytutki, co my udowodnimy jak tylko dojdziemy do wladzy. Bedzie specjalna komisja do zbadania udzialu premierow , ministrow i poslow PO, zajmie sie tym Macierewicz, i on juz udowodni co jest do udowodnienia. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 28.07.15, 08:43 maria421 napisała: > Za tym wszystkim stoi oczywiscie PO- czyli corka dialba i prostytutki, co my ud > owodnimy jak tylko dojdziemy do wladzy. Bedzie specjalna komisja do zbadania ud > zialu premierow , ministrow i poslow PO, zajmie sie tym Macierewicz, i on juz u > dowodni co jest do udowodnienia. > Maria na prezydenta! Albo na premiera! Albo na ministra finansów! Albo na szefa CBA! No, ostatecznie na koordynatorkę aktywistów PO, które rozesłane po Polsce mogłyby na szybach oddziałów SKOK-ów malować (niemieckim sprayem, oczywiście) hasła: "Polacy nie lokujcie swoich pieniędzy w SKOK-ach!", "To parszywi złodzieje!", "SKOK-i raus aus Pole..." Oj, przepraszam, naturalnie: "SKOK-i wynocha z naszego ukochanego II-go PRL-u!" Gdyby akcja się nie powiodła, można by ustawić przy wejściu do wszystkich oddziałów bojówki, które mogłyby nie wpuszczać do nich klientów, waląc ich po głowach zwiniętą Gazetą Wyborczą, najlepiej numerami z "ciężkimi" artykułami krytykującymi SKOK-i. Potem można by rozpocząć kryształową akcję wybijania szyb. Kamieniami zresztą. Zastępy antyskokowców mogłyby następnie zacząć wywlekać pracowników SKOK-ów z ich biur i zakładać im odpowiednio wyraźne opaski z napisem: "Jestem parszywym SKOK-owcem i okradam Polaków!" Wszytko należałoby zorganizować jak najszybciej, bo czas nagli, pieniądze na przedwyborczy szał rozdawnictwa Platformy się kurczą, Bank Światowy drugiej pożyczki może odmówić, a jak się zgarnie kasę SKOK-ów, to do października może da się jakoś pozałatać niektóre największe finansowe czarne dziury i dalej jeszcze jakiś czas wspierać wierną Wyborczą zamówieniami na całostronicowe reklamy... Maria prawdopodobnie skoordynowałaby takie akcje za friko, z czystej, ideologicznej miłości do II-go PRL-u. ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 08:52 Juras, czy moze wiesz jaki koncept na ratowanie SKOKow ma Twoj ukochany PiS? Bo wiesz, nawet jak Macierewicz wszystkich premierow , ministrow i poslow wina za bankructwo SKOKow obarczy, to i tak to SKOKow nie uratuje. Moze wiesz czy SKOK Holding zamiast finansowac tuby propagandowe PiSu takie jak "WPolityce" zwroci forse wyprowadzona z Polski? Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 28.07.15, 09:26 maria421 napisała: > Moze wiesz czy SKOK Holding zamiast finansowac tuby propagandowe PiSu takie jak > "WPolityce" zwroci forse wyprowadzona z Polski? Pociesznie to wygląda! Siedzisz po uszy w ober-tubie propagandowej platfusów (utrzymywanej przez PO za pieniądze WSZYSTKICH Polaków-podatników), wierzysz w ich brednie bardziej niż w Pismo Święte, linkujesz w zasadzie TYLKO ich absurdalne publikacje, a pieprzysz coś o prywatnych SKOK-ach, "wpolityce" i PiS-e! Tak jakbyś nie wiedziała, że udziały w mediach (zwłaszcza tak prężnie się rozwijających jak "wpolityce" czy "W sieci") to doskonały, jak najbardziej uzasadniony ekonomicznie, intratny business, który póki co ma prawo robić w Polsce KAŻDA prywatna firma... A wiesz co mnie najbardziej śmieszy? Paranoiczna sytuacja, w jakiej się znajdujesz. Zmusza Cię ona z jednej strony do bezgranicznej wiary w absurdy wypisywane w sprawach politycznych przez GW , czyli ober-tubę PO, przy jednoczesnej świadomości zakłamania tej antypolskiej gadzinówki w sprawach ideologicznych i obyczajowych. To musi być straszne, takie rozdwojenie jaźni! Musieć wierzyć ewidentnym kłamcom! Ba, nawet starać się przekonywać o "prawdziwości" tych bredni innych! To tak jakbyś chwaliła sąsiada i z wypiekami na policzkach powoływała się na jego nieprzychylne islamowi opinie (które akurat podzielasz), a o którym to sąsiedzie dokładnie wiesz, że jest agresywnym ateista, regularnie bije żonę i dzieci i przepija zarobki... Nie mając takich dylematów z partią, której póki co kibicuję i mediami, które póki co śledzę, autentycznie mi Ciebie szkoda... ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 09:34 Juras, Ty mi lepiej powiedz czyich interesow Ty wlasciwie bronisz? Bo interesow ciulaczy ktorzy ulokowali swoje pieniadze w tych kasach, z ktorych jedna po drugiej upada, z pewnoscia nie.... Wyobraz sobie ze taka sama sytuacja ma miejsce w Niemczech. Jedna po drugiej Sparkasse upada, okazuje sie ze istnieje jakis Sparkassen Holding za granica ktory zainwestowal pieniadze wszystkich ciulaczy w propagande JEDNEJ partii, czyli np. Twoje pieniadze w propagande Die Linke. Tez bys wlasna piersia bronil takiej instytucji, czy tez bronil bys interesow ciulaczy ktorzy tam ulokowali swoje oszczednosci? Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 28.07.15, 09:53 maria421 napisała: > Juras, Ty mi lepiej powiedz czyich interesow Ty wlasciwie bronisz? > (...) Trochę kamieni do kryształowego wybijania szyb w oddziałach SKOK-ów można przewieść w bagażniku nawet z i Niemiec, ale ich ilość zależy już tylko od "tłustości" fury, jaką się posiada... Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 11:31 jurasberlinczyk49 napisał: > maria421 napisała: > > > Juras, Ty mi lepiej powiedz czyich interesow Ty wlasciwie bronisz? > > > (...) > > Trochę kamieni do kryształowego wybijania szyb w oddziałach SKOK-ów można przew > ieść w bagażniku nawet z i Niemiec, ale ich ilość zależy już tylko od "tłustośc > i" fury, jaką się posiada... Glupie zlosliwosci zamiast zwyklej odpowiedzi CZYICH interesow bronisz. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 28.07.15, 12:05 jurasberlinczyk49 napisał: > Trochę kamieni do kryształowego wybijania szyb w oddziałach SKOK-ów można przew > ieść w bagażniku nawet z i Niemiec, ale ich ilość zależy już tylko od "tłustośc > i" fury, jaką się posiada... Aleś odjechał tym porównaniem do kryształowej nocy? Grzybków się objadłeś? Czy zioła się napaliłeś? Poza tym nie jest to chyba Twoje autorskie porównanie, bo widziałem już to stawianie się w roli prześladowanych Żydów na portalu wPolityce. Wstydu nie macie. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 12:47 jureek napisał: "Wstydu nie macie." Czasy kiedy zwracano się per wy chyba minęły:) Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 28.07.15, 13:06 astra18 napisała: > Czasy kiedy zwracano się per wy chyba minęły:) Zdradzisz, jaka jest teraz prawidłowa forma zwracania się w drugiej osobie liczby mnogiej? Zwracałem się do tych, którzy używają porównania do nagonki przeciw Żydom i wśród których jest Jurek z Berlina (oraz autor lub autorzy tekstu na portalu wPolityce), dlatego użyłem liczby mnogiej. Jeżeli Jurek i autor tekstu wPolityce to jedna i ta sama osoba, to faktycznie powinienem był użyć liczby pojedynczej. P.S. Na Śląsku forma "wy" funkcjonuje nadal również jako forma grzecznościowa, ale nie w tym sensie jej tu użyłem. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 13:14 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Czasy kiedy zwracano się per wy chyba minęły:) > > Zdradzisz, jaka jest teraz prawidłowa forma zwracania się w drugiej osobie licz > by mnogiej? > Zwracałem się do tych, którzy używają porównania do nagonki przeciw Żydom OK, z kontekstu wynika ło że do 1 osoby. > > P.S. Na Śląsku forma "wy" funkcjonuje nadal również jako forma grzecznościowa, > ale nie w tym sensie jej tu użyłem. Ale forma o której piszesz funkcjonowała zanim komuch się rozpanoszyły w Polsce, i oczywiście zupełnie w innym charakterze, więc nie musisz tego przypominać, szczególnie w poście do mnie. > Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 10:10 Po takiej podłej akcji wobec ukochanej pani premier, należy natychmiast wypuścić szczurka, o przepraszam, ministra Szczurka, żeby ogłosił, że Youtube jest finansowana przez piramidę finansową! Koniecznie! ;-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 10:20 jurasberlinczyk49 napisał: > Po takiej podłej [url=https://www.youtube.com/watch?v=xApa458f55I]akcji[ > /url] wobec ukochanej pani premier, należy natychmiast wypuścić szczurka, o prz > epraszam, ministra Szczurka, żeby ogłosił, że Youtube jest finansowana przez pi > ramidę finansową! Koniecznie! > > ;-) jestem ciekawa ile odpalił pani premier Jeronimo Martins za reklamę zakupów w Biedronce:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 11:30 astra18 napisała: > jestem ciekawa ile odpalił pani premier Jeronimo Martins za reklamę zakupów w B > iedronce:) Kupil ja. Zwyczajnie ja kupil. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 12:48 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > jestem ciekawa ile odpalił pani premier Jeronimo Martins za reklamę zakup > ów w B > > iedronce:) > > Kupil ja. Zwyczajnie ja kupil. Całą panią premier czy cały rząd? Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 13:37 astra18 napisała: > Całą panią premier czy cały rząd? Wszystkich! Oprocz swietego PiSu, oczywiscie. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 29.07.15, 06:24 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Całą panią premier czy cały rząd? > > Wszystkich! Oprocz swietego PiSu, oczywiscie. Oczywiscie. A w podziękowaniu to chyba ten medal: telewizjarepublika.pl/wiklo-kpi-z-odznaczenia-dla-dyrektora-biedronki-lidl-powinien-dostac-virtuti-militari,22070.html Jaki ten rząd "nieukładny" wcale... Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 11:29 jurasberlinczyk49 napisał: > Po takiej podłej [url=https://www.youtube.com/watch?v=xApa458f55I]akcji[ > /url] wobec ukochanej pani premier, należy natychmiast wypuścić szczurka, o prz > epraszam, ministra Szczurka, żeby ogłosił, że Youtube jest finansowana przez pi > ramidę finansową! Koniecznie! > > ;-) Youtube nalezy do Google Inc. a ta ma wartosc gieldowa ponad 80 miliardow USD (dane z 2008) wiec nie potrzebuje finansowania przez banki. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 13:47 maria421 napisała: > Youtube nalezy do Google Inc. a ta ma wartosc gieldowa ponad 80 miliardow USD ( > dane z 2008) wiec nie potrzebuje finansowania przez banki. No paczpan jak szybko Ci idzie z tym prześwietlaniem finansowym firm! I to globalnie działających! Czapki z głów! Drugi szczurek, jak Boga kocham, drugi szczurek... ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 14:18 jurasberlinczyk49 napisał: > No paczpan jak szybko Ci idzie z tym prześwietlaniem finansowym firm! I to glob > alnie działających! Czapki z głów! > > Drugi szczurek, jak Boga kocham, drugi szczurek... > > ;-) Juras, ja wiem ze Ty potrafisz szydzic, chcialabym sie dowiedziec czy potrafisz tez cos konkretnego napisac. Odpowiedz Link
jureek Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 13:20 jurasberlinczyk49 napisał: > Po takiej podłej [url=https://www.youtube.com/watch?v=xApa458f55I]akcji[ > /url] wobec ukochanej pani premier, należy natychmiast wypuścić szczurka, o prz > epraszam, ministra Szczurka, żeby ogłosił, że Youtube jest finansowana przez pi > ramidę finansową! Koniecznie! Coś wybiórczy ten filmik. Protestu Cyganów i lewaków z organizacji Nomada, którzy protestowali tam równocześnie z narodowcami (wiedziałem, że skrajności się przyciągają), na tym filmiku nie widać. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: Ciekawe jaki bank finansuje Youtube! 28.07.15, 16:12 jureek napisał: > Coś wybiórczy ten filmik. Protestu Cyganów i lewaków z organizacji Nomada, któr > zy protestowali tam równocześnie z narodowcami (wiedziałem, że skrajności się p > rzyciągają), na tym filmiku nie widać. Może Youtube nie lubi lewaków, cyganów i narodowców? Myślę, że dla katolockich sympatyków "rudych" transwestytów to jeszcze jeden powód, aby dokładnie prześwietlić ten nikczemny portal... No to "do działa!" - jak mawiał bombardier Onuca... Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 09:48 maria421 napisała: "Bo wiesz, nawet jak Macierewicz wszystkich premierow , ministrow i poslow wina > za bankructwo SKOKow obarczy, to i tak to SKOKow nie uratuje." Bo tak ogłosił specjalista od piramid finansowych. A Macierewicz niech się zajmie tym co zaczął, do końca. Liczę na to. " Moze wiesz czy SKOK Holding zamiast finansowac tuby propagandowe PiSu takie jak > "WPolityce" zwroci forse wyprowadzona z Polski? > A komu ma zwrócić? Konkretnie. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 11:34 astra18 napisała: > Bo tak ogłosił specjalista od piramid finansowych. Bo taka jest sytuacja SKOKOw. > A Macierewicz niech się zajmie tym co zaczął, do końca. Liczę na to. Tylko tyle? Niech wiecej zrobi! :) > A komu ma zwrócić? Konkretnie. Upadajacym SKOKOm . Czyli ciulaczom ktorzy tam zdeponowali pieniadze. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 12:53 maria421 napisała: " Bo tak ogłosił specjalista od piramid finansowych. > > Bo taka jest sytuacja SKOKOw." Których oddziałów? Wołomina na pewno. > A Macierewicz niech się zajmie tym co zaczął, do końca. Liczę na to. > > Tylko tyle? Niech wiecej zrobi! :) Nie trzeba, wystarczy jedno. > "> A komu ma zwrócić? Konkretnie. > > Upadajacym SKOKOm . Czyli ciulaczom ktorzy tam zdeponowali pieniadze." Niech oddadzą cz lonkowie zarządu tych skoków, ci którzy rąbneli. I jesteśmy wtedy "w domu". Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 09:44 maria421 napisała: "Zadnego meritum sie tam nie dopatrzylam. Zreszta niczego innego po pismie finan > sowanym ze SKOK Holding sie nie spodziewam." To trzeba czytać ze zrozumieniem. GW "ustawowo" i finansowo jest bardziej wiarygodna.... "Za tym wszystkim stoi oczywiscie PO- czyli corka dialba i prostytutki," Jeśli minister finansów jest jednocześnie przedstawicielem banku to szczególnych możliwości w umiejętności wyciągania wniosków nie trzeba. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 11:36 astra18 napisała: > maria421 napisała: > > "Zadnego meritum sie tam nie dopatrzylam. Zreszta niczego innego po pismie fina > n > > sowanym ze SKOK Holding sie nie spodziewam." > > To trzeba czytać ze zrozumieniem. > GW "ustawowo" i finansowo jest bardziej wiarygodna.... Wiarygodne sa fakty. > Jeśli minister finansów jest jednocześnie przedstawicielem banku to szczególnyc > h możliwości w umiejętności wyciągania wniosków nie trzeba. Jednoczesnie? Pracuje na pol etatu w rzadzie i na pol etatu w banku? Ja sie ciesze ze na temat bankow mowi FACHOWIEC. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 12:57 maria421 napisała: " To trzeba czytać ze zrozumieniem. > > GW "ustawowo" i finansowo jest bardziej wiarygodna.... > > Wiarygodne sa fakty." Podane przez GW. Nie mam pytań. "Jednoczesnie? Pracuje na pol etatu w rzadzie i na pol etatu w banku?" A to mało takich przypadków w tym rządzie? Dołącz do tego Zembalę. "Ja sie ciesze ze na temat bankow mowi FACHOWIEC." BANKOWIEC. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 27.07.15, 12:42 Firma doradcza Deloitte przeprowadziła audyt pięciu największych SKOK-ów: Stefczyka, Chmielewskiego, Wielkopolska, Piast i Jaworzno (70 proc. wartości sektora). Jak twierdzi nasz rozmówca, nie podpisała tego audytu, bo nie chciała brać odpowiedzialności za analizę całości finansów Kas, gdyż nie badała np. jakości udzielonych kredytów. Według naszego rozmówcy raport wypadł źle. W SKOK-ach brakuje 1,2 mld zł. Kontrole w innych SKOK-ach prowadził też KNF. - Dlatego mamy dziś pewność, że 70-80 proc. sektora jest niewypłacalne - mówi urzędnik. - Dopuszczalny wskaźnik wypłacalności to plus 5 proc., tymczasem SKOK-i mają ten współczynnik na poziomie grubo poniżej minus 3 proc. - twierdzi. Pokazuje przy tym raport KNF, z którego wynika, że jeden SKOK ma współczynnik wypłacalności na poziomie minus 18 proc. - Tego nie da się uratować - wzdycha. Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,18423780,skok-i-czekaja-az-ktos-zgasi-swiatlo-sa-niewyplacalne-urzednik.html#ixzz3h5SdsD3M ------------------------ A jedyne co chce zrobic PiS to komisja sledzcza badajaca "role premierow, ministrow i poslow PO w niszczeniu SKOKow".... Na zlodzieju czapka gore???? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 06:48 maria421 napisała: " A jedyne co chce zrobic PiS to komisja sledzcza badajaca "role premierow, minis > trow i poslow PO w niszczeniu SKOKow".... > > Na zlodzieju czapka gore???? " Najpierw trzeba udowodnić że ktoś jet złodziejem. Kiedy kasy nnie podlegały KNF miały swój BFG, i jakoś audyty wypadały pomyślnie. Minister finansów, który sam jest stroną jako bankowiec, nie bierze pod uwagę sprawozdania kasy krajowej tylko strzela w eter opinią o piramidzie, to nie próba destabilizacji i wykończenia kas? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 08:29 astra18 napisała: > Najpierw trzeba udowodnić że ktoś jet złodziejem. > Kiedy kasy nnie podlegały KNF miały swój BFG, i jakoś audyty wypadały pomyślnie Dziwi Cie to? Powiedz dlaczego Kasy nie mialyby podlegac KFN? > Minister finansów, który sam jest stroną jako bankowiec, nie bierze pod uwagę s > prawozdania kasy krajowej tylko strzela w eter opinią o piramidzie, to nie prób > a destabilizacji i wykończenia kas? Jezeli te dane o zdolnosciach finansowych kas sa prawdziwe, to one sie same zdestabilizowaly i wykonczyly dlugo ZANIM minister nazwal je piramida. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 08:36 maria421 napisała: " Dziwi Cie to? > Powiedz dlaczego Kasy nie mialyby podlegac KFN?" A w których krajach podobne kasy podlegają? A przedtem kiedy nie podlegały było to sprzeczne z prawem? " Jezeli te dane o zdolnosciach finansowych kas sa prawdziwe, to one sie same zde > stabilizowaly i wykonczyly dlugo ZANIM minister nazwal je piramida." Acha, "jeżeli".....Zanim ustali się to "jeżeli"....to można wydawać ocenę o "piramidzie", żeby przypadkiem ludzie mający tam woje ozczędności za dobrze się nie poczuli... Niech się zabiorą za zarząd kas "Wołomin" i "Wspólnota". Potem pogadamy. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 09:06 astra18 napisała: > A w których krajach podobne kasy podlegają? W Niemczech Sparkassen podlegaja kontroli BaFin. > A przedtem kiedy nie podlegały było to sprzeczne z prawem? Przedtem bylo przedtem, teraz jest teraz. Powiedz DLACZEGO mialyby byc wyjete spod kontroli KNF > Acha, "jeżeli".....Zanim ustali się to "jeżeli"....to można wydawać ocenę o "pi > ramidzie", żeby przypadkiem ludzie mający tam woje ozczędności za dobrze się ni > e poczuli... To znaczy lepiej jest dla ludzi, zeby ryzykowali utrate pieniedzy? Nie uwazasz ze jezeli SKOKi naprawde runa, to ludzie ktorzy ulokowali tam pieniadze poczuja sie oszukani ze nikt ich wczesniej nie uprzedzil? O czyje dobro tu chodzi? O dobro instytucji SKOKow, czy o dobro drobnych ciulaczy? > Niech się zabiorą za zarząd kas "Wołomin" i "Wspólnota". Potem pogadamy. Niech sie zabiora za caly system. Niech ratuja to co jest do uratowania, i zamkna to, co juest do zamkniecia. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 09:15 maria421 napisała: " W Niemczech Sparkassen podlegaja kontroli BaFin." Co to jest? A w innych krajach? ? Przedtem bylo przedtem, teraz jest teraz. Powiedz DLACZEGO mialyby byc wyjete s > pod kontroli KNF" A ja się pytam dlaczego przedtem było ok, teraz nagle jest "nie-halo"? >" To znaczy lepiej jest dla ludzi, zeby ryzykowali utrate pieniedzy?" To ryzyko ma wypływać z konkretnych danych obu stron a nie tylko jednej. "Niech sie zabiora za caly system. Niech ratuja to co jest do uratowania, i zamk > na to, co juest do zamkniecia. " Ogłaszając bujdy o piramidzie finansowej? Aby pieniążki szybko ludzie wyjmowali i wkładały do banków którego przedstawicielem jet m.in.Szczurek? wpolityce.pl/polityka/260472-czy-trybunal-konstytucyjny-moze-usankcjonowac-bezprawie-mf-i-knf-daza-do-ratowania-bankow-za-pieniadze-depozyty-i-kredyty-spoldzielczych-kas-oszczednosciowo-kredytowych-skok Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 09:28 astra18 napisała: > Co to jest? www.bafin.de/DE/Startseite/startseite_node.html Niemiecki urzad federalny kontrolujacy banki. > A w innych krajach? Poszukaj sobie. Powiem Ci tylko, ze niemieckie Sparkassen (czyli kasy oszczednosciowe), maja podlegac kontroli Europejskiego Banku Centralnego : www.handelsblatt.com/unternehmen/banken-versicherungen/ezb-kontrolle-sparkassen-geben-der-bankenaufsicht-den-kleinen-finger/7156230.html > A ja się pytam dlaczego przedtem było ok, teraz nagle jest "nie-halo"? Przedtem bylo zle, teraz jest dobrze. Dlaczego akurat SKOKi mialyby byc wyjete spod kontroli KNF? Bo PiS tak chce? > To ryzyko ma wypływać z konkretnych danych obu stron a nie tylko jednej. Jakich "obu stron"??? To ciulacz podejmuje ryzyko lokujac pieniadze. Astra, od kiedy zalezy Ci bardziej na dobru instytucji niz zyklego czlowieka? > "Niech sie zabiora za caly system. Niech ratuja to co jest do uratowania, i zam > k > > na to, co juest do zamkniecia. " > > Ogłaszając bujdy o piramidzie finansowej? Aby pieniążki szybko ludzie wyjmowali > i wkładały do banków którego przedstawicielem jet m.in.Szczurek? I co sie stanie jezeli ludzie wyciagna pieniazki ze SKOKow? Co sie KOMU stanie? Ludziom, ktorzy wyciagna pieniazki NIC sie nie stanie, uratuja je i beda je mogli trzymac nawet w skarpecie. > wpolityce.pl/polityka/260472-czy-trybunal-konstytucyjny-moze-usankcjonowac-bezprawie-mf-i-knf-daza-do-ratowania-bankow-za-pieniadze-depozyty-i-kredyty-spoldzielczych-kas-oszczednosciowo-kredytowych-skok Prosze Cie, w sprawie SKOKow cytuj mi cos bardziej obiekrywnego niz finansowana przez SKOK Holding "WPolityce". Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 09:40 maria421 napisała: " > A ja się pytam dlaczego przedtem było ok, teraz nagle jest "nie-halo"? > > Przedtem bylo zle, teraz jest dobrze." A dlaczego źle? Bo państwo nie miało "łapy" na kasach? I na jakiej podstawie źle?Wyniki finansowe były złe? Może jakiś audyt znajdziesz? "Jakich "obu stron"??? To ciulacz podejmuje ryzyko lokujac pieniadze. Wynik sprawozdania SKOKu. > Astra, od kiedy zalezy Ci bardziej na dobru instytucji niz zyklego czlowieka? Nie zasłaniaj się dobrem człowieka jeśli w grę wchodzi interes banków i partii rządzącej. " I co sie stanie jezeli ludzie wyciagna pieniazki ze SKOKow? Co sie KOMU stanie?" I dadzą do banków..a... to o to chodzi..trzeba było tak od razu... "Prosze Cie, w sprawie SKOKow cytuj mi cos bardziej obiekrywnego niz finansowana > przez SKOK Holding "WPolityce"." Oczywiście ma to być GW..finansowana m.in.z moich podatków....czy tego chcę czy nie chcę. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 11:43 astra18 napisała: > A dlaczego źle? Bo państwo nie miało "łapy" na kasach? Ach, to przedtem panstwo mialo lape na kasach? Czyli rzady PiSu i prezydenta Kaczynskiego tez? To dlatego Lech Kaczynski tak opoznial ustawe o poddaniu SKOKow kontroli? > I na jakiej podstawie źle?Wyniki finansowe były złe? Może jakiś audyt znajdzies > z? Sugerujesz wiecze to KNF doprowadzila do upadku SKOKow? Masz na to jakies dowody? > Wynik sprawozdania SKOKu. Jednego? Wczoraj pisalas ze sa to niezalezne oddzialy:) > Nie zasłaniaj się dobrem człowieka jeśli w grę wchodzi interes banków i partii > rządzącej. Jaki interes mialaby PO z upadku SKOKow? JAKI???? > I dadzą do banków..a... to o to chodzi..trzeba było tak od razu... No i? Nie lepiej lokowac w banku ktory jest pewny, niz w niepewnym SKOKu? > > Oczywiście ma to być GW..finansowana m.in.z moich podatków....czy tego chcę czy > nie chcę. Tylko jedyna GW jest z pieniedzy podatnika finansowana? Kurcze, gdyby tu jakies Sparkassen wyprowadzily forse do Luxemburga i uzywaly jej na finansowanie propagandy JEDNEJ partii, to by bylo pieklo! Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 13:09 maria421 napisała: " Ach, to przedtem panstwo mialo lape na kasach? Czyli rzady PiSu i prezydenta Ka > czynskiego tez? To dlatego Lech Kaczynski tak opoznial ustawe o poddaniu SKOKow > kontroli?" A kondycja finansowa SKOKów jaka wtedy była? "Sugerujesz wiecze to KNF doprowadzila do upadku SKOKow? Masz na to jakies dowod > y?" Ja tylko stwierdzam fakt. "Jednego? Wczoraj pisalas ze sa to niezalezne oddzialy:)" I co się zmieniło? "Jaki interes mialaby PO z upadku SKOKow? JAKI????" Najlepszy z możliwych - spadek notowań PiS. Piechociński już się wypowiedział w tej sprawie, a nie ma dementi PO. " No i? Nie lepiej lokowac w banku ktory jest pewny, niz w niepewnym SKOKu?" A który jest pewny? DB kiepsko, RF też, BOŚ idzie w obce ręce... A może ING, który jest bliski sercu ministra Szczurka? "Tylko jedyna GW jest z pieniedzy podatnika finansowana?" Ok 60% w stosunku do pozostałych na rynku. Gigant co? " Kurcze, gdyby tu jakies Sparkassen wyprowadzily forse do Luxemburga i uzywaly j > ej na finansowanie propagandy JEDNEJ partii, to by bylo pieklo!" Gdyby UKRADŁY to tak, więc kiepskie por ownanie. U nas robi się ustawę żeby ukraść obywatelom pieniądze, aby ratować własną d.. i windować notowania. Ciekawe jak Niemcy by zareagowali. > > > Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 28.07.15, 13:26 Chronologia prac nad ustawami: www.pb.pl/4042134,50251,chronologia-prac-nad-ustawami-dotyczacymi-skok-ow Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 28.07.15, 14:17 Dziwi mnie niesamowicie ta zacieta obrona SKOKow przez Jurasa i Astre. Banki sa , szczegolnie w opinii Jurasa zle, tym gorsze jezeli zagraniczne panoszace sie w Polsce. SKOKi sa dobre? Dlaczego? Kasy oszczednosciowo-kredytowe , czyli polskie SKOKi, niemieckie Sparkassen to tez sa wlasciwie banki. W Niemczech tak banki, jak i Sparkassen podlegaja panstwowemu nadzorowi BaFin i nikt do tego nie ma pretensji. Skad wiec ten niesamowity opor przeciw poddaniu SKOKow pod KNF? Dlaczego SKOKi mialyby byc wylaczone z tej kontroli? Ani Astra , ani Juras do tej pory mi na to pytanie nie odpowiedzieli. Jezeli Jurasowi czy Astrze nie podoba sie to co pisze GW, to proponuje lekture strony NBP : Gwarancjami BFG nie były objęte depozyty zgromadzone w Spółdzielczych Kasach Oszczędnościowo–Kredytowych (SKOK), bo według przepisów prawa nie są one bankami. SKOK-i miały dotąd własny i niezależny system gwarantowania depozytów stworzony przez Kasę Krajową SKOK i Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych SKOK. W połowie maja 2013 r. prezydent Bronisław Komorowski podpisał jednak nowelizację ustawy o SKOK-ach, która ma zwiększyć bezpieczeństwo ulokowanych tam pieniędzy – zgodnie z nowym prawem SKOKI będą odtąd objęte gwarancjami BFG. Ustawa, zdaniem prezydenta, zawiera jednak również przepisy budzące wątpliwości konstytucyjne. Dlatego właśnie Bronisław Komorowski podjął wprawdzie decyzję o podpisaniu ustawy, ponieważ zwiększa ona bezpieczeństwo oszczędności wielu Polaków oraz poprawia stabilność krajowego systemu finansowego, ale zamierza skierować część zapisów nowelizacji do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli następczej. www.nbportal.pl/wiedza/artykuly/pieniadz/co_nam_gwarantuje_bankowy_fundusz_gwarancyjny BFG to Bankowy Fundusz Gwarancyjny, ktory gwarantuje pokrycie do € 100.000 depozytow bankowych w razie upadlosci banku. Jezeli upadlo juz kilka SKOKow a inne sa w fatalnej sytuacji finansowej, to wszystko jedno czy sie to nazwie "piramida", czy sie powie ze byly fatalnie zarzadzane, to jest PROBLEM, glownie dla ludzi ktorzy tam ulokowali pieniadze, ale takze dla BFG czyli dla panstwa, dla podatnika. Nie rozumiem, jak w takiej sytuacji mozna bronic SKOKow . Bronic PRZED czym? Przed poddaniem ich panstwowej kontroli? Przed poddaniem ich gwarancjom BFG? Przed uzdrowieniem ich poprzez zarzadzanie komisaryczne czy przejecie ich przez inne banki? Przeciez tu chodzi o pieniadze zwyklych ludzi, ktorzy maja konta w SKOKach! Astra czepia sie nawet tego ze minister finansow Szczurek jest bankowcem. Co w tym zlego? Lepiej jakby byl historykiem czy etnografem i wcale nie mial pojecia o resorcie? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 29.07.15, 06:34 maria421 napisała: > Dziwi mnie niesamowicie ta zacieta obrona SKOKow przez Jurasa i Astre. Prawda? Jak to możliwe, żeby wytykać przekręty PO, no nie? Nieprawdopodobne. > > Banki sa , szczegolnie w opinii Jurasa zle, tym gorsze jezeli zagraniczne panos > zace sie w Polsce. SKOKi sa dobre? Dlaczego? > > Kasy oszczednosciowo-kredytowe , czyli polskie SKOKi, niemieckie Sparkassen to > tez sa wlasciwie banki. W Niemczech tak banki, jak i Sparkassen podlegaja panst > wowemu nadzorowi BaFin i nikt do tego nie ma pretensji. > Skad wiec ten niesamowity opor przeciw poddaniu SKOKow pod KNF? A w USA nie podlegają, i jaki wniosek? Że nie mamy do czynienia ze wzorcem z Sevres? > > Dlaczego SKOKi mialyby byc wylaczone z tej kontroli? A dlaczego "muszą" skoro w USA takiego nadzoru nie ma kas spółdzielczych? > > Ani Astra , ani Juras do tej pory mi na to pytanie nie odpowiedzieli. Astra i Juras tyiąc razy Ci odpowiedzieli, ale Ty tego nie przyjmujesz do wiadomości bo nie jest to po "linii" obrazu jaki sobie wykoncypowałaś. > > Jezeli Jurasowi czy Astrze nie podoba sie to co pisze GW, to proponuje lekture > strony NBP : > > [i]Gwarancjami BFG nie były objęte depozyty zgromadzone w Spółdzielczych Kasach > Oszczędnościowo–Kredytowych (SKOK), bo według przepisów prawa nie są one > bankami. SKOK-i miały dotąd własny i niezależny system gwarantowania depozytów > stworzony przez Kasę Krajową SKOK i Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych SKOK.[/ > i] > > W połowie maja 2013 r. prezydent Bronisław Komorowski podpisał jednak noweli > zację ustawy o SKOK-ach, która ma zwiększyć bezpieczeństwo ulokowanych tam pien > iędzy – zgodnie z nowym prawem SKOKI będą odtąd objęte gwarancjami BFG. U > stawa, zdaniem prezydenta, zawiera jednak również przepisy budzące wątpliwości > konstytucyjne. Dlatego właśnie Bronisław Komorowski podjął wprawdzie decyzję o > podpisaniu ustawy, ponieważ zwiększa ona bezpieczeństwo oszczędności wielu Pola > ków oraz poprawia stabilność krajowego systemu finansowego, ale zamierza skiero > wać część zapisów nowelizacji do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli na > stępczej. A przeczytałaś CAŁY harmonogram prac związanych ze SKOKami które linkowałam, czy jak zwykle wyrywasz z kontekstu? > > www.nbportal.pl/wiedza/artykuly/pieniadz/co_nam_gwarantuje_bankowy_fundusz_gwarancyjny > BFG to Bankowy Fundusz Gwarancyjny, ktory gwarantuje pokrycie do € 100.00 > 0 depozytow bankowych w razie upadlosci banku. > > Jezeli upadlo juz kilka SKOKow a inne sa w fatalnej sytuacji finansowej, to wsz > ystko jedno czy sie to nazwie "piramida", czy sie powie ze byly fatalnie zarzad > zane, to jest PROBLEM, glownie dla ludzi ktorzy tam ulokowali pieniadze, ale ta > kze dla BFG czyli dla panstwa, dla podatnika. > > Nie rozumiem, jak w takiej sytuacji mozna bronic SKOKow . Bronic PRZED czym? Pr > zed poddaniem ich panstwowej kontroli? Przed poddaniem ich gwarancjom BFG? Prze > d uzdrowieniem ich poprzez zarzadzanie komisaryczne czy przejecie ich przez inn > e banki? > > Przeciez tu chodzi o pieniadze zwyklych ludzi, ktorzy maja konta w SKOKach! Tu nie chodzi o "troskę" PO o pieniądze obywateli tylko przejęcie zysków przez banki i doprowadzenie do spadku notowań PiS. > > Astra czepia sie nawet tego ze minister finansow Szczurek jest bankowcem. Co w > tym zlego? Lepiej jakby byl historykiem czy etnografem i wcale nie mial pojecia > o resorcie? A nie widzisz tu konfliktu interesów? Tak samo jak w przypadku Zembali? > > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 29.07.15, 09:18 astra18 napisała: > > Prawda? Jak to możliwe, żeby wytykać przekręty PO, no nie? Nieprawdopodobne. Momencik. To obrona SKOKow jest wytykaniem przekretow PO???? > A w USA nie podlegają, i jaki wniosek? Że nie mamy do czynienia ze wzorcem z Se > vres? To nie jest odpowiedz na moje pytanie. Dlaczego sie upierasz ze SKOKi powinny byc wylaczone z nadzoru KNF? > A dlaczego "muszą" skoro w USA takiego nadzoru nie ma kas spółdzielczych? A co to jest? en.wikipedia.org/wiki/National_Credit_Union_Administration > Astra i Juras tyiąc razy Ci odpowiedzieli, ale Ty tego nie przyjmujesz do wiado > mości bo nie jest to po "linii" obrazu jaki sobie wykoncypowałaś. Juras mi odpowiedzial? Juras nie wiedzac co odpowiedziec wymyslil ze mam zaladowac moja "tlusta bryke" kamieniami i powybijac szyby w SKOKach. To jest wdlug Ciebie odpowiedz? Ty tez nie odpowiadasz inaczej jak linkujac "WPolityce". > A przeczytałaś CAŁY harmonogram prac związanych ze SKOKami które linkowałam, cz > y jak zwykle wyrywasz z kontekstu? Co ma harmonogram do tego czy kontrola KNF nad SKOKami jest potrzebna czy nie? > Tu nie chodzi o "troskę" PO o pieniądze obywateli tylko przejęcie zysków przez > banki i doprowadzenie do spadku notowań PiS. Przejecie "zyskow" upadlych kas??? Przezciez jak kasa upada, to jest na minusie! I co ma "przejecie zyskow przez banki" do "spadku notowan PiS"??? Wyjasnij mi, prosze, te zaleznosc. > A nie widzisz tu konfliktu interesów? > Tak samo jak w przypadku Zembali? Astra, od kiedy to wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe ministra jest "konfliktem interesow"??? Czy jezeli ministrem zdrowia jest profesor medycyny (np. Religa) z dlugoletnim doswiadczeniem to jest to jakis "konflikt interesow"??? Konflikt interesow jest wtedy , kiedy premier posiada prase i stacje telewizyjne, jak Berlusconi we Wloszech. Konfliktem interesow byloby gdyby Kulczyk zostal ministrem przemyslu. Ale Szczurek??? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 29.07.15, 09:48 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > > Prawda? Jak to możliwe, żeby wytykać przekręty PO, no nie? Nieprawdopodob > ne. > > Momencik. To obrona SKOKow jest wytykaniem przekretow PO???? > A jakiej kasie wypłacił BFG pieniądze? I dlaczego Bierecki nie miał już nic do gadania, dzięki ustawie przeforsowanej przez PO? Poszukaj sobie. > > A w USA nie podlegają, i jaki wniosek? Że nie mamy do czynienia ze wzorce > m z Se > > vres? > > To nie jest odpowiedz na moje pytanie. Dlaczego sie upierasz ze SKOKi powinny b > yc wylaczone z nadzoru KNF? Nie wiem czy to proces odwracalny, stwierdzam fakt, że przed KNF kasy miały dobre wyniki finansowe. > > > A dlaczego "muszą" skoro w USA takiego nadzoru nie ma kas spółdzielczych? > > A co to jest? > > en.wikipedia.org/wiki/National_Credit_Union_Administration TO jest odpowiednik KNF? > > > Astra i Juras tyiąc razy Ci odpowiedzieli, ale Ty tego nie przyjmujesz do > wiado > > mości bo nie jest to po "linii" obrazu jaki sobie wykoncypowałaś. > > Juras mi odpowiedzial? Juras nie wiedzac co odpowiedziec wymyslil ze mam zalado > wac moja "tlusta bryke" kamieniami i powybijac szyby w SKOKach. To jest wdlug C > iebie odpowiedz? > Ty tez nie odpowiadasz inaczej jak linkujac "WPolityce". Bo jak Ty linkujesz GW to jest "wiarygodnie". > > > A przeczytałaś CAŁY harmonogram prac związanych ze SKOKami które linkował > am, cz > > y jak zwykle wyrywasz z kontekstu? > > Co ma harmonogram do tego czy kontrola KNF nad SKOKami jest potrzebna czy nie? Po to linkowałam abyś wyciągnęła wnioski z prac i ustaw i kto/co podpisywał. > > > Tu nie chodzi o "troskę" PO o pieniądze obywateli tylko przejęcie zysków > przez > > banki i doprowadzenie do spadku notowań PiS. > > Przejecie "zyskow" upadlych kas??? Przezciez jak kasa upada, to jest na minusie Jak kasy upadły to kto przejął kasę? A zyski miały trafiać z kas dobrze prosperujących. > ! > I co ma "przejecie zyskow przez banki" do "spadku notowan PiS"??? Aby udowodnić że SKOKi - to "przekręt" PiSu. > > Wyjasnij mi, prosze, te zaleznosc. > > > A nie widzisz tu konfliktu interesów? > > Tak samo jak w przypadku Zembali? > > Astra, od kiedy to wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe ministra jest "konfli > ktem interesow"??? Konfliktem interesów jest zaangażowanie zawodowe w dwóch podmiotach będących wobec siebie w "kontrze". > Czy jezeli ministrem zdrowia jest profesor medycyny (np. Religa) z dlugoletnim > doswiadczeniem to jest to jakis "konflikt interesow"??? Tak. > > Konflikt interesow jest wtedy , kiedy premier posiada prase i stacje telewizyjn > e, jak Berlusconi we Wloszech. Konfliktem interesow byloby gdyby Kulczyk zostal > ministrem przemyslu. Ale Szczurek??? Szczurek jest członkiem TEP i gł.ekonomistą grupy ING na Europe Środkową i Wschodnią Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 29.07.15, 11:46 astra18 napisała: > A jakiej kasie wypłacił BFG pieniądze? Nie kasie tylko jej klientom. 2,25 mld klientom SKOK Wolomin, a i tak 800 osob zostalo poszkodowanych na 120 mln. I dlaczego Bierecki nie miał już nic do > gadania, dzięki ustawie przeforsowanej przez PO? Poszukaj sobie. Sam zrezygnowal , nie? > Nie wiem czy to proces odwracalny, stwierdzam fakt, że przed KNF kasy miały dob > re wyniki finansowe. To znaczy ze upadek niektorych kas dokonal sie w dwa lata? Ze to, ze wiele innych jest na krawedzi bankructwa dokonalo sie zaledwie w dwa lata? Mozesz to jakos udowodnic a takze powiedziec jakie to nagle trzesienie ziemi doprowadzilo do tego stanu? > TO jest odpowiednik KNF? Nie wiem czy to jest dokladnie odpowiednik KFN, nie mam zamiaru studiowac calych stron statustu jednej i drugiej rzeczy. > Bo jak Ty linkujesz GW to jest "wiarygodnie". GW nie jest na garnuszku SKOK Holding. > Po to linkowałam abyś wyciągnęła wnioski z prac i ustaw i kto/co podpisywał. Rozumiem ze wszystko co podpisywalo PO bylo zle, bylo wymierzone w SKOKi itp? > Jak kasy upadły to kto przejął kasę? A zyski miały trafiać z kas dobrze prosper > ujących. > > ! Kasa ktora bankrutuje nie ma zyskow, natomiast klient moze zawsze wycofac depozyt. > Aby udowodnić że SKOKi - to "przekręt" PiSu. Jasne, nie ma zadnego przekretu, Bierecki byl senatorem PO, SKOK Holding finansuje propagande PO :-))))))))))))))) > Konfliktem interesów jest zaangażowanie zawodowe w dwóch podmiotach będących wo > bec siebie w "kontrze". To Szczurek w banku pracuje? W ktorym? Wyjasnij mi , prosze, ten konflikt interesow ministra zdrowia prof. Religi. > Szczurek jest członkiem TEP i gł.ekonomistą grupy ING na Europe Środkową i Wsch > odnią To moze Duda tez JEST wykladowca UJ? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 29.07.15, 12:27 maria421 napisała: > > > A jakiej kasie wypłacił BFG pieniądze? > > Nie kasie tylko jej klientom. 2,25 mld klientom SKOK Wolomin, a i tak 800 osob > zostalo poszkodowanych na 120 mln. A kto był w zarządzie tego SKOKu? > > I dlaczego Bierecki nie miał już nic do > > gadania, dzięki ustawie przeforsowanej przez PO? Poszukaj sobie. > > Sam zrezygnowal , nie? Nie. Ustawa go z tego wyłączyła. > > > Nie wiem czy to proces odwracalny, stwierdzam fakt, że przed KNF kasy mia > ły dob > > re wyniki finansowe. > > To znaczy ze upadek niektorych kas dokonal sie w dwa lata? Ze to, ze wiele inny > ch jest na krawedzi bankructwa dokonalo sie zaledwie w dwa lata? Mozesz to jako > s udowodnic a takze powiedziec jakie to nagle trzesienie ziemi doprowadzilo do > tego stanu? A to jest coś niemożliwego? > > > TO jest odpowiednik KNF? > > Nie wiem czy to jest dokladnie odpowiednik KFN, nie mam zamiaru studiowac calyc > h stron statustu jednej i drugiej rzeczy. To nie jest odpowiednik KNF, tylko unia kas kredytowych. > > > Bo jak Ty linkujesz GW to jest "wiarygodnie". > > GW nie jest na garnuszku SKOK Holding. Pewnie że nie jest, tylko podatników i spółek Skarbu Państwa. > > > Po to linkowałam abyś wyciągnęła wnioski z prac i ustaw i kto/co podpisyw > ał. > > Rozumiem ze wszystko co podpisywalo PO bylo zle, bylo wymierzone w SKOKi itp? > > > Jak kasy upadły to kto przejął kasę? A zyski miały trafiać z kas dobrze p > rosper > > ujących. > > > ! > > Kasa ktora bankrutuje nie ma zyskow, natomiast klient moze zawsze wycofac depoz > yt. I o to chodzi, prawda? > > > Aby udowodnić że SKOKi - to "przekręt" PiSu. > > Jasne, nie ma zadnego przekretu, Bierecki byl senatorem PO, SKOK Holding finans > uje propagande PO :-))))))))))))))) Oczywiście Bierecki ma postawione zarzuty prokuratorskie:))))))) > > > Konfliktem interesów jest zaangażowanie zawodowe w dwóch podmiotach będąc > ych wo > > bec siebie w "kontrze". > > To Szczurek w banku pracuje? W ktorym? > > Wyjasnij mi , prosze, ten konflikt interesow ministra zdrowia prof. Religi. Był, i dlatego był w sporze z Piechą. > > > Szczurek jest członkiem TEP i gł.ekonomistą grupy ING na Europe Środkową > i Wsch > > odnią > > To moze Duda tez JEST wykladowca UJ? Możesz rozwinąć? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 29.07.15, 12:59 astra18 napisała: > A kto był w zarządzie tego SKOKu? No kto? Pewnie jakis senator z PO? ;-) A kto rzadzil w Wolominie w latach 2010-2014? Jaka partia? > Nie. Ustawa go z tego wyłączyła. Czytalam ze sam zrezygnowal. I jasne, ze skoro SKOKi przeszly pod KNF, to Bierecki stacil posade. Uwazasz ze powini go zrobic szefem KFN? Dozywotnim? :) > A to jest coś niemożliwego? Nie pytam o to czy to jest mozliwe, tylko czy tak sie stalo. Czyli czy przez 2 lata tak gwaltownie pogorszyla sie sytuacja SKOKow. > To nie jest odpowiednik KNF, tylko unia kas kredytowych. NCUA jest tak samo niezalezna od rzadu jak CIA albo NASA :) en.wikipedia.org/wiki/Independent_agencies_of_the_United_States_government > Pewnie że nie jest, tylko podatników i spółek Skarbu Państwa. Nie tylko ona. > I o to chodzi, prawda? Astra, czy po oswiadczeniu Szczurka ze kasy to piramida widzialas przed SKOKami jakies kolejki ludzi chcacych wycofac wlasne pieniadze? Jakas panike, czy cos? > > To moze Duda tez JEST wykladowca UJ? > > Możesz rozwinąć? Skoro Duda przedluzyl urlop na UJ to jest nadal wykladowca na UJ. Czy nie? Konflikt interesow jak nic! Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 29.07.15, 13:21 maria421 napisała: > > > > A kto był w zarządzie tego SKOKu? > > No kto? Pewnie jakis senator z PO? ;-) Pytam o Wołomin. > A kto rzadzil w Wolominie w latach 2010-2014? Jaka partia? ??????? > > > Nie. Ustawa go z tego wyłączyła. > > Czytalam ze sam zrezygnowal. I jasne, ze skoro SKOKi przeszly pod KNF, to Biere > cki stacil posade. Uwazasz ze powini go zrobic szefem KFN? Dozywotnim? :) Jak z mocy ustawy to stracił a nie sam zrezygnował , chyba logiczne? Nic mi nie wiadomo aby ubiegał się o posadę szefa KNF, jeszcze go stać na mieszkanie a nie robić przekręt z puli komunalnych. > > > A to jest coś niemożliwego? > > Nie pytam o to czy to jest mozliwe, tylko czy tak sie stalo. Czyli czy przez 2 > lata tak gwaltownie pogorszyla sie sytuacja SKOKow. Przez 20 lat nie było upadłoci, cholerka, jak KNF położył łapę to się zaczęło. > > > To nie jest odpowiednik KNF, tylko unia kas kredytowych. > > NCUA jest tak samo niezalezna od rzadu jak CIA albo NASA :) Skoro jet unią kas kredytowych nie może być KNF-em. > > en.wikipedia.org/wiki/Independent_agencies_of_the_United_States_government > > > Pewnie że nie jest, tylko podatników i spółek Skarbu Państwa. > > Nie tylko ona. 60% wystarczy aby mieć pakiet większościowy. > > > I o to chodzi, prawda? > > Astra, czy po oswiadczeniu Szczurka ze kasy to piramida widzialas przed SKOKami > jakies kolejki ludzi chcacych wycofac wlasne pieniadze? Jakas panike, czy cos? To że tych kolejek jeszcze nie ma nie znaczy że minister może sobie takie banialuki bezkarnie na konferencjach opowiadać. Zobaczymy, że zarząd SKOKów dotrzyma słowa i pozwie Szczurka i Muchę. > > > > > To moze Duda tez JEST wykladowca UJ? > > > > Możesz rozwinąć? > > Skoro Duda przedluzyl urlop na UJ to jest nadal wykladowca na UJ. Czy nie? > Konflikt interesow jak nic! A jaki może wyniknąć w kompilacji UJ z urzędem prezydenta? Poza tym Szczurek i Zembala nie zawiesili swojej działalności zawodowej. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 29.07.15, 14:10 astra18 napisała: > maria421 napisała: > > > > > > > > A kto był w zarządzie tego SKOKu? > > > > No kto? Pewnie jakis senator z PO? ;-) > > Pytam o Wołomin. Wlasnie o Wolominie pisze :) > > A kto rzadzil w Wolominie w latach 2010-2014? Jaka partia? > > ??????? Prawo i Sprawiedliwosc. > Jak z mocy ustawy to stracił a nie sam zrezygnował , chyba logiczne? > Nic mi nie wiadomo aby ubiegał się o posadę szefa KNF, jeszcze go stać na miesz > kanie a nie robić przekręt z puli komunalnych. No wiec o co Ci chodzi z tym Biernackim? Krzywda mu sie jakas stala, czy co? > Przez 20 lat nie było upadłoci, cholerka, jak KNF położył łapę to się zaczęło. KNF po prostu odkryl to, co kasy ukrywaly. > Skoro jet unią kas kredytowych nie może być KNF-em. Jasne, skoro jest amerykanska, to nie moze byc KFN. I skoro w USA, jak twierdzisz, kasy nie maja nadzoru, to w Polsce tez powinny nie miec. Ale odpowiedzi DLACZEGO kasy mialyby byc wylaczone spod KFN jak nie bylo tak nie ma... > 60% wystarczy aby mieć pakiet większościowy. Nie tylko GW jest subwencjonowana przez podatnika. > To że tych kolejek jeszcze nie ma nie znaczy że minister może sobie takie bania > luki bezkarnie na konferencjach opowiadać. Zobaczymy, że zarząd SKOKów dotrzyma > słowa i pozwie Szczurka i Muchę. Jane, nalezy jak najszybciej ukarac Szczurka! Bo jak Szczurek nazwie kasy piramida , to zaraz go pod sad. Jak natomiast Macierewicz pieprzy o zamachu, a Kaczynski mowi "sfalszowaliscie wybory", to jest to tylko prawda i sama prawda! > A jaki może wyniknąć w kompilacji UJ z urzędem prezydenta? Bedzie faworyzowal jeden uniwersytet, a nie wszystkie rowno. > Poza tym Szczurek i Zembala nie zawiesili swojej działalności zawodowej. Czyli Szcurek pracuje na pol etatu w ministerstwie i na pol etatu w banku??? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 07:04 maria421 napisała: " Pytam o Wołomin. > > Wlasnie o Wolominie pisze :)" To podaj mi te nazwiska członków zarządu powiązanych z PiS-em, szczególnie tych z WSI:) " > A kto rzadzil w Wolominie w latach 2010-2014? Jaka partia? > > > > ??????? > > Prawo i Sprawiedliwosc. > W Kasie Wołomin?????? " Jasne, skoro jest amerykanska, to nie moze byc KFN. I skoro w USA, jak twierdzi > sz, kasy nie maja nadzoru, to w Polsce tez powinny nie miec. " Skoro ja piszę o KNF to po co mi linkujesz Unię Kredytową? "> 60% wystarczy aby mieć pakiet większościowy. > > Nie tylko GW jest subwencjonowana przez podatnika. > Ale GW się utrzymuje dzięki tym reklamom. Bez nich nie będzie istnieć. A to czyni różnicę:) "> A jaki może wyniknąć w kompilacji UJ z urzędem prezydenta? > > Bedzie faworyzowal jeden uniwersytet, a nie wszystkie rowno." A w jaki sposób może prezydent "faworyzować" uniwersytet w ramach swoich kompetencji?:) " Czyli Szcurek pracuje na pol etatu w ministerstwie i na pol etatu w banku???" A o czym ja piszę? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 09:22 astra18 napisała: > To podaj mi te nazwiska członków zarządu powiązanych z PiS-em, szczególnie tych > z WSI:) > W Kasie Wołomin?????? Astra, nie udawaj. W miescinie Wolomin przez dlugie lata rzadzi PiS, burmistrz i szefostwo SKOKu urzadzaja wspolne imprezy, ale to oczywiscie nic a nic nie znaczy. Wspolne zdjecia szefow SKOK z Komorowskim obciazaja Komorowskiego, ale wspolne zdjecia szefow SKOKu Wolomin z PiSowskim burmistrzem Wolomina wcale ale to wcale burmistrza nie obciazaja, bo jak wiadomo PiSowski burmistrz jest, z racji przynaleznosci partyjnej, swiety. > Skoro ja piszę o KNF to po co mi linkujesz Unię Kredytową? To po kie licho pytasz mnie jak jest w USA? Na drugi raz sama sobie sprawdzaj. > Ale GW się utrzymuje dzięki tym reklamom. Bez nich nie będzie istnieć. A to czy > ni różnicę:) "WPolityce" i inne media finansowane przez SKOK Holding z Luksemburga wcale by nie istnialy gdyby ten "odsuniety" Bierecki nie wyprowadzil milionow z pieniedzy SKOKow do Luksemburga. Ale to nie jest zadna afera, bo jak wiadomo, PiS jest swiety itd ... :) > A w jaki sposób może prezydent "faworyzować" uniwersytet w ramach swoich kompet > encji?:) Znajdzie sposob. > A o czym ja piszę? To moze jeszcze napisz w jakich godzinach pracuje w banku, a w jakich w ministerstwie :) Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 09:34 maria421 napisała: "Wspolne zdjecia szefow SKOK z Komorowskim obciazaja Komorowskiego, ale ws > polne zdjecia szefow SKOKu Wolomin z PiSowskim burmistrzem Wolomina wcale ale t > o wcale burmistrza nie obciazaja, bo jak wiadomo PiSowski burmistrz jest, z rac > ji przynaleznosci partyjnej, swiety." Burmistrz z PiS też w WSI?Trzeba się temu przyjrzeć bliżej:) Wstawić Dudę na miejsce Komorowskiego...tego Twoja szpilka by nie wytrzymała... "> Skoro ja piszę o KNF to po co mi linkujesz Unię Kredytową? > > To po kie licho pytasz mnie jak jest w USA? Na drugi raz sama sobie sprawdzaj." Droga moja, ja wiedziałam jak jest w USA, tylko Tobie ię chyba "mylnęła" unia z knf-em i teraz udajesz że pytałam Cię o informacje. ""WPolityce" i inne media finansowane przez SKOK Holding z Luksemburga wcale by > nie istnialy gdyby ten "odsuniety" Bierecki nie wyprowadzil milionow z pieniedz > y SKOKow do Luksemburga. Ale to nie jest zadna afera, bo jak wiadomo, PiS jest > swiety itd ... " Dobrze dobrze, pokaż mi oficjlne dane na temat sposoringu "innych" mediów. W takim zakresie jak to ma GW z publicznych pieniędzy. PUBLICZNYCH - wołami to piszę żeby ten szczególik nie umknął jak zwykle Twojej uwadze. "> A w jaki sposób może prezydent "faworyzować" uniwersytet w ramach swoich > kompet > > encji?:) > > Znajdzie sposob." Tylko Tobie znany i opisany na szpileczce.Nawijaj dalej ten makaron tylko słabo już strawny. " To moze jeszcze napisz w jakich godzinach pracuje w banku, a w jakich w ministe > rstwie :) " Polecam takie śledztwo Twojej wnikliwej uwadze, Zembala sam się wypowiedział w jakie dni pracuje w MZ a w jakie "u siebie". Odpowiedz Link
astra18 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 09:53 "Otóż, panie pośle: przepisy, które zabraniają wszelkim podmiotom gospodarczym finansowania partii i kampanii wyborczych, istnieją. To ustawa o partiach politycznych z 1997 r.! I ani Kasy, ani żadne inne spółdzielnie nie są spod niej wyłączone. Członkowie Kas mogą wspierać działalność dowolnej politycznej partii - ale na własny rachunek." Jak państwo pompuje gazetę dla której ta pani pracuje to jej to nie przeszkadza. Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,18450947,skok-i-w-trybunale-bezwstyd-posla-pis.html#ixzz3hMKQ1McZ Odpowiedz Link
maria421 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 10:26 astra18 napisała: > "Otóż, panie pośle: przepisy, które zabraniają wszelkim podmiotom gospodarczym > finansowania partii i kampanii wyborczych, istnieją. To ustawa o partiach polit > ycznych z 1997 r.! I ani Kasy, ani żadne inne spółdzielnie nie są spod niej wył > ączone. Członkowie Kas mogą wspierać działalność dowolnej politycznej partii - > ale na własny rachunek." > > Jak państwo pompuje gazetę dla której ta pani pracuje to jej to nie przeszkadza > . Panstwo to jest "podmiot gospodarczy"???? > Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,18450947,skok-i-w-trybunale-bezwstyd-posla-pis.html#ixzz3hMKQ1McZ Klodka. Odpowiedz Link
astra18 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 10:34 maria421 napisała: " Panstwo to jest "podmiot gospodarczy"????" A spólki Skarbu Państwa to.... "Klodka. " Nie masz czego żałować, na Wirtualnej Polsce masz opis bez komentarza. Odpowiedz Link
maria421 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 11:15 astra18 napisała: > maria421 napisała: > > " Panstwo to jest "podmiot gospodarczy"????" > > A spólki Skarbu Państwa to.... > To w koncu kto finansuje GW- panstwo czy Spolki Skarbu Panstwa i konkretnue jakie? Wiesz, ja sie zastanawiam jak ta GW w ogole przezyla za rzadow PiSu. Skad brala forse? :-) Zreszta, wszystko jedno, przyjdzie PiS i wszystkie reklamy np. Poczy Polskiej nagle ukaza sie w "Wpolityce" i w "Niazaleznej" i bedzie w koncu sprawiedliwie, nie? Odpowiedz Link
astra18 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 11:21 maria421 napisała: "To w koncu kto finansuje GW- panstwo czy Spolki Skarbu Panstwa i konkretnue jak > ie? > To sobie przeczytaj w infografice o podziale reklamodawców na pozczególne tytuły prasowe. A pytanie dot.państwa i spółek pomijam bo obrażasz swoją inteligencję a ja do tego ręki nie przyłożę. " Wiesz, ja sie zastanawiam jak ta GW w ogole przezyla za rzadow PiSu. Skad brala > forse? :-" Te 2 lata "opresyjnego państwa" przeżyła i odżyła z nawiązką w ciągu 8, a było za co dziękować:) " Zreszta, wszystko jedno, przyjdzie PiS i wszystkie reklamy np. Poczy Polskiej n > agle ukaza sie w "Wpolityce" i w "Niazaleznej" i bedzie w koncu sprawiedliwie, > nie?" MArio, jak już swoje umiarkowanie w sondażach wyraziłam, więc w magiczną kulę się nie bawię.I będę się tego trzymać do 25 października. Odpowiedz Link
maria421 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 11:29 Astra, jezeli PiS wygra wybory i nadal np. Poczta Polska bedzie cos reklamowala w GW, to powiem, ze Szydlo finansuje GW :) Odpowiedz Link
astra18 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 13:41 maria421 napisała: > Astra, jezeli PiS wygra wybory i nadal np. Poczta Polska bedzie cos reklamowala > w GW, to powiem, ze Szydlo finansuje GW :) Ula la, już widzę jak rząd PiS pakuje w GW 60% reklam:)))))) Odpowiedz Link
maria421 Re: Bezwstyd wg Bianki Mikołajewskiej 30.07.15, 14:09 astra18 napisała: > Ula la, już widzę jak rząd PiS pakuje w GW 60% reklam:)))))) Astra, przeciez kazde dziecko wie, ze zeby dotrzec do najwiekszego grona odbiorcow nalezy sie reklamowac w mediach o najwiekszym zasiegu, czyli w gazetach o najwiekszych nakladach i o ogolnokrajowym zasiegu. To jest zwykle prawo ekonomii, ale najwidoczniej PiS sie jeszcze w tym nie polapal. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 10:24 astra18 napisała: > Burmistrz z PiS też w WSI?Trzeba się temu przyjrzeć bliżej:) Nie wiem czy jest w WSI czy nie, wiem ze razem z szefostwem SKOKu biesiadowal... > Droga moja, ja wiedziałam jak jest w USA, tylko Tobie ię chyba "mylnęła" unia z > knf-em i teraz udajesz że pytałam Cię o informacje. Astra, nie krec, OK? Pytalas o panstwowy nadzor kas w innych krajach, czy nie pytalas? Pytalas o to jak jest w USA czy nie pytalas? No to wiesz, ze w USA kasy sa kontrolowane przez instytucje ktora jest na takiej samej liscie "niezaleznosci" od rzadu co CIA. > Dobrze dobrze, pokaż mi oficjlne dane na temat sposoringu "innych" mediów. > W takim zakresie jak to ma GW z publicznych pieniędzy. PUBLICZNYCH - wołami to > piszę żeby ten szczególik nie umknął jak zwykle Twojej uwadze. Co Ty mi z tymi "publicznymi" pieniedzmi wyjezdzasz? Bo sie nie godzisz zeby Twoje podatki na to szly? A czy ktos sie pytal ludzi ktorzy ulokowali pieniadze w SKOKach czy chca zeby ich pieniadze szly na propagande tylko jednej partii? Co bys powiedziala gdyby to Palikot wyprowadzil pieniadze ze SKOKow do Luksemburga i stamtad finansowal prase propagujaca Twoj Ruch? Podobalo by Ci sie to? > Tylko Tobie znany i opisany na szpileczce.Nawijaj dalej ten makaron tylko słabo > już strawny. No popatrz! Wszyscy poprzedni prezydenci mieli jakies mozliwosci wplywow tu i tam, a Duda nagle ich miec nie bedzie! > Polecam takie śledztwo Twojej wnikliwej uwadze, Zembala sam się wypowiedział w > jakie dni pracuje w MZ a w jakie "u siebie". Zembala to Szczurek? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 10:43 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Burmistrz z PiS też w WSI?Trzeba się temu przyjrzeć bliżej:) > > Nie wiem czy jest w WSI czy nie, wiem ze razem z szefostwem SKOKu biesiadowal.. A to czyni różnice, jak mawia moja ulubiona reklama:) > . > > > Droga moja, ja wiedziałam jak jest w USA, tylko Tobie ię chyba "mylnęła" > unia z > > knf-em i teraz udajesz że pytałam Cię o informacje. > > Astra, nie krec, OK? Pytalas o panstwowy nadzor kas w innych krajach, czy nie > pytalas? Pytalas o to jak jest w USA czy nie pytalas? To nie było zapytanie o info tylko skierowanie uwagi. Kurde, nie kręce, daj spokój. No to wiesz, ze w USA kas > y sa kontrolowane przez instytucje ktora jest na takiej samej liscie "niezalezn > osci" od rzadu co CIA. > > > Dobrze dobrze, pokaż mi oficjlne dane na temat sposoringu "innych" mediów > . > > W takim zakresie jak to ma GW z publicznych pieniędzy. PUBLICZNYCH - woła > mi to > > piszę żeby ten szczególik nie umknął jak zwykle Twojej uwadze. > > Co Ty mi z tymi "publicznymi" pieniedzmi wyjezdzasz? Bo sie nie godzisz zeby Tw > oje podatki na to szly? A czy ktos sie pytal ludzi ktorzy ulokowali pieniadze w > SKOKach czy chca zeby ich pieniadze szly na propagande tylko jednej partii? Tak, bo mają na to wpływ, lokując pieniądze gdzie indziej. Jeżeli państwo lokuje m.in. moje pieniądze na promocję jednej partii w gazecie to ja mam prawo wydać głos oburzenia. [b > ] Co bys powiedziala gdyby to Palikot wyprowadzil pieniadze ze SKOKow do Luksem > burga i stamtad finansowal prase propagujaca Twoj Ruch?[/b] Podobalo by Ci sie > to? Nie wkręcisz mnie w swój ulubiony ton bo hasło"wyprowadzenie"w przypadku nadwyżek z legalnej działalności SKOKu ma pejoratywny przekaz, nie mający nic wspólnego z okolicznościami prawnymi tego kroku. > > > Tylko Tobie znany i opisany na szpileczce.Nawijaj dalej ten makaron tylko > słabo > > już strawny. > > No popatrz! Wszyscy poprzedni prezydenci mieli jakies mozliwosci wplywow tu i t > am, a Duda nagle ich miec nie bedzie! Na UNIWERSYTETY???????????? Dawaj przykład konfliktu interesów prezydenta z uczelnią:) Już się nie mogę doczekać:) > > > Polecam takie śledztwo Twojej wnikliwej uwadze, Zembala sam się wypowiedz > iał w > > jakie dni pracuje w MZ a w jakie "u siebie". > > Zembala to Szczurek? Zembala sam się przyznał, o Szczurku musisz doczytać. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 11:26 astra18 napisała: > A to czyni różnice, jak mawia moja ulubiona reklama:) Jasne. Bo jak sie nie jest we WSI to na mur beton jest sie uczciwym :) > To nie było zapytanie o info tylko skierowanie uwagi. Kurde, nie kręce, daj spo > kój. Sama krecisz. > Tak, bo mają na to wpływ, lokując pieniądze gdzie indziej. Ach! To teraz nagle maja prawo ulokowac pieniadze gdzie indziej? Ale jak ja mowie to samo, to wlasna piersia bronisz SKOKow przed wypowiedzia Szczurka ze to jest "piramida" :-)) > Jeżeli państwo lokuje m.in. moje pieniądze na promocję jednej partii w gazecie > to ja mam prawo wydać głos oburzenia. Tak sie sklada, ze ta gazeta od wielu lat jest ma najwiekszy naklad w Polsce. Ale Ty tez masz wybor- nie kupowac tej gazety! > Nie wkręcisz mnie w swój ulubiony ton bo hasło"wyprowadzenie"w przypadku nadwyż > ek z legalnej działalności SKOKu ma pejoratywny przekaz, nie mający nic wspólne > go z okolicznościami prawnymi tego kroku. Dla Ciebie tylko w kontekscie SKOKu wyprowadzenie pieniedzy za granice ma pejoratywny przekaz.... Gdzies czytalam, ze SKOKi maja "misje" obslugiwania drobnych klientow, nie sa nastawione na wlasny zysk jak te paskudne banki. A tu, popatrz, nagle "nadwyzki" i nie akumulowane w kraju , nie przeznaczane dla dobra klienta, lecz wyprowadzane do Luksemburga zeby finansowac propagande jednej partii... Na pytanie jednak nie odpowiedzialas. > Na UNIWERSYTETY???????????? > Dawaj przykład konfliktu interesów prezydenta z uczelnią:) Już się nie mogę doc > zekać:) Juz Ci mowie- faworyzowanie tak uniwersytetu jak i naukowcow tam pracujacych. > Zembala sam się przyznał, o Szczurku musisz doczytać. Astra, albo masz dowody na to, ze Szcurek na pol etatu zasuwa w ministerstwie i na pol etatu w banku, albo ich nie masz. Jezeli nie masz, to nie mow ze tak jest. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 14:00 maria421 napisała: "Ach! To teraz nagle maja prawo ulokowac pieniadze gdzie indziej? Ale jak ja mow > ie to samo, to wlasna piersia bronisz SKOKow przed wypowiedzia Szczurka ze to j > est "piramida" :-))" Moja wypowiedź dotyczyła wyboru ulokowania pieniędzy nie między "piramidą" a jakimś bankiem tylko wyboru opcji, ktora sugerowałaby powiązania z jakimś środowiskiem, Czy ja napisałam gdzieś że ludzie nie mają prawa ulokować pieniędzy gdzie indziej? Mogliby nawet zrobić tacy którzy slepo wierzą w banialuki ministra, ale to już ich kłopot. " Tak sie sklada, ze ta gazeta od wielu lat jest ma najwiekszy naklad w Polsce. A > le Ty tez masz wybor- nie kupowac tej gazety!" Gadasz jak Kopacz z in vitro - nikt nie zmusza do stosowania. Ale zmusza do "sponsorowania". Rozumiesz w końcu tę różnicę czy nie? " > Gdzies czytalam, ze SKOKi maja "misje" obslugiwania drobnych klientow, nie sa n > astawione na wlasny zysk jak te paskudne banki. " A Ty liczyz że będzie to wolontariat? " A tu, popatrz, nagle "nadwyzki" > i nie akumulowane w kraju , nie przeznaczane dla dobra klienta," Jak coś jest legalnie zarobione i legalnie ulokowane to jest to zarzut? A na czym traci klient który jest zadwolony z usług i pozostaje członkiem kas, na tym rzekomym "wyprowadzeniu"? "Na pytanie jednak nie odpowiedzialas." Jakieś nowe czy takie na które odpowiedziałam 1000 razy tylko werja dla Ciebie jest nie do przełknięcia? "Juz Ci mowie- faworyzowanie tak uniwersytetu jak i naukowcow tam pracujacych. > A jakie kompetencje i na czym to faworyzowanie miałoby polegać? Chyba sobie kupię popcorn bo zaczyna być ciekawie....:)))) " > Astra, albo masz dowody na to, ze Szcurek na pol etatu zasuwa w ministerstwie i > na pol etatu w banku, albo ich nie masz. > Jezeli nie masz, to nie mow ze tak jest." Dossier moja droga. I nie mów czego mam nie mówić. Tobie wolno a mnie nie? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 14:50 astra18 napisała: > Moja wypowiedź dotyczyła wyboru ulokowania pieniędzy nie między "piramidą" a ja > kimś bankiem tylko wyboru opcji, ktora sugerowałaby powiązania z jakimś środowi > skiem, > Czy ja napisałam gdzieś że ludzie nie mają prawa ulokować pieniędzy gdzie indzi > ej? Nie, nie pisalas ze nie maja prawa, tylko wyrazalas obawe o to jaki efekt dla SKOKow moze miec "nagonka" na nie. > Mogliby nawet zrobić tacy którzy slepo wierzą w banialuki ministra, ale to już > ich kłopot. Klopot? Dlaczego klopot? > Gadasz jak Kopacz z in vitro - nikt nie zmusza do stosowania. Bo to prawda- nikt nie zmusza do stosowania in vitro, tak jak Ciebie nikt nie zmusza do czytania GW. Twoj wybor. > Ale zmusza do "sponsorowania". Rozumiesz w końcu tę różnicę czy nie? Rozumiesz rachunek ekonomiczny czy nie? Rozumiesz ze reklama docierajaca do najwiekszej ilosci osob jest bardziej ekonomiczna? Przeciez spolki Skarbu Panatwa musza dzialac ekonomicznie, nie? > A Ty liczyz że będzie to wolontariat? Przeciez nie mowie ze pracownicy SKOKow maja pracowac za darmo. > Jak coś jest legalnie zarobione i legalnie ulokowane to jest to zarzut? Jezeli jest to po mysli PiSu to absolutnie jest wszystko OK :) Gorzej jakby jakby PO wyprowadzilo... > A na czym traci klient który jest zadwolony z usług i pozostaje członkiem kas, > na tym rzekomym "wyprowadzeniu"? Drobny klient nie, ale taki ktory w upadajacej kasie ma wiecej niz wynosi gwarancja panstwowa, traci w przypadku niewyplacalnosci kasy. > "Na pytanie jednak nie odpowiedzialas." > > Jakieś nowe czy takie na które odpowiedziałam 1000 razy tylko werja dla Ciebie > jest nie do przełknięcia? Pytanie jest ciagle to samo : dlaczego SKOKi mialy by byc wylaczone spod kontroli KNF? > "Juz Ci mowie- faworyzowanie tak uniwersytetu jak i naukowcow tam pracujacych. > > > A jakie kompetencje i na czym to faworyzowanie miałoby polegać? > Chyba sobie kupię popcorn bo zaczyna być ciekawie....:)))) A kto nadaje tytuly profesora? > Dossier moja droga. Przedstaw. > I nie mów czego mam nie mówić. Tobie wolno a mnie nie? Czy ja twierdze ze ktos pracuje na dwoch stanowiskach jezeli nie mam na to dowodu? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 20:49 maria421 napisała: " Gadasz jak Kopacz z in vitro - nikt nie zmusza do stosowania. > > Bo to prawda- nikt nie zmusza do stosowania in vitro, tak jak Ciebie nikt nie z > musza do czytania GW. Twoj wybor. Nie ucinaj mojej dalszej wypowiedzi na ten temat tak żeby Ci kkontekst do Twojej odpowiedzi pasował, dobrze? Nikt nie zmusza do stosowania/czytania ale trzeba płacić. " Rozumiesz rachunek ekonomiczny czy nie? Rozumiesz ze reklama docierajaca do naj > wiekszej ilosci osob jest bardziej ekonomiczna? Przeciez spolki Skarbu Panatwa > musza dzialac ekonomicznie, nie?" A skąd te wyliczenia na temat ilości osób? Wejdź sobie na wirtualnemedia i tam znajdziesz jaka jest sprzedaż GW. " > Jezeli jest to po mysli PiSu to absolutnie jest wszystko OK :) Gorzej jakby jak > by PO wyprowadzilo..." Zabrali klientom z kont? PO zabrała, więc o co chodzi? " Pytanie jest ciagle to samo : dlaczego SKOKi mialy by byc wylaczone spod kon > troli KNF? " A ja Ci już kurdemol odpowiedziałam, że nie wiem czy taki proces może być odwracalny. Jeżeli nie to zobaczymy co TK powie. Może jutro, bo obrady się przeciągnęły Nie wiesz może - tak BTW - czy ustawa, którą upchnął kolanem BK z PO o liczbie sędziów w TK już weszła w życie?:) " A kto nadaje tytuly profesora?" A kto jest promotorem takiego wyboru? "> Dossier moja droga. > > Przedstaw. > Paluszki bolą od googlania? O Zembalę nie pytasz i nie masz wątpliwości? > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 21:10 astra18 napisała: > Nie ucinaj mojej dalszej wypowiedzi na ten temat tak żeby Ci kkontekst do Twoje > j odpowiedzi pasował, dobrze? > Nikt nie zmusza do stosowania/czytania ale trzeba płacić. Astro, przeciez jezeli ludzie zaczna bojkotowac GW, przestana ja kupowac, to jej naklad zmaleje tak, ze sobie reklamodawcy beda musieli poszukac lepszej gazety. > A skąd te wyliczenia na temat ilości osób? Wejdź sobie na wirtualnemedia i tam > znajdziesz jaka jest sprzedaż GW. Szukalam, GW jest w tej chwili druga po Fakcie jezeli chodzi o naklad. Fakt z kolei to Axel Springer, wiec nie sadze zebys chciala zeby tam sie reklamowaly spolki Skarbu Panstwa :) > Zabrali klientom z kont? PO zabrała, więc o co chodzi? O to ze wyprowadzili a teraz SKOKi jeden po drugim upadaja. > A ja Ci już kurdemol odpowiedziałam, że nie wiem czy taki proces może być odwra > calny. Ja nie pytalam o odwracalnosc procesu, tylko dlaczego SKOKi nie mialyby podlegac KNF Czekam na odpowiedz. > Jeżeli nie to zobaczymy co TK powie. Może jutro, bo obrady się przeciągnęły > Nie wiesz może - tak BTW - czy ustawa, którą upchnął kolanem BK z PO o liczbie > sędziów w TK już weszła w życie?:) Nie wiem. > A kto jest promotorem takiego wyboru? Ale to prezydent nadaje. W czasie, w jakim zechce. > Paluszki bolą od googlania? O Zembalę nie pytasz i nie masz wątpliwości? Jest taka zasada ze dowod powienien przedstawic ten, kto postawil twierdzenie. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 21:18 maria421 napisała: " Astro, przeciez jezeli ludzie zaczna bojkotowac GW, przestana ja kupowac, to je > j naklad zmaleje tak, ze sobie reklamodawcy beda musieli poszukac lepszej gazet > y. Wydawałoby się to logiczne ale tak nie jest, udział reklamodawców się nie zmniejszył. " Szukalam, GW jest w tej chwili druga po Fakcie jezeli chodzi o naklad." A sprzedaż? "O to ze wyprowadzili a teraz SKOKi jeden po drugim upadaja." Nie dlatego ,że "wyprowadzili". "Ja nie pytalam o odwracalnosc procesu, tylko dlaczego SKOKi nie mialyby podl > egac KNF > > Czekam na odpowiedz. > A dlaczego mogły nie podlegać wczesniej?Było to niezgodne z czymś? "Ale to prezydent nadaje. W czasie, w jakim zechce." Ale prezydent nie jest recenzentem!!!! "Jest taka zasada ze dowod powienien przedstawic ten, kto postawil twierdzenie." Ale ja Ci nie muzę udowadniać czegoś co jest faktem łatwyn do sprawdzenia:) To Ty mi przedstaw dowód na to, że się mylę:) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 30.07.15, 21:23 astra18 napisała: > Wydawałoby się to logiczne ale tak nie jest, udział reklamodawców się nie zmnie > jszył. Bo to ciagle jest jedna z dwoch najwiekszych gazet w Polsce!!!! > A sprzedaż? Powinien sie pokrywac, skoro naklad sie zmiejsza. > "O to ze wyprowadzili a teraz SKOKi jeden po drugim upadaja." > > Nie dlatego ,że "wyprowadzili". Moze ROWNIEZ dlatego. > "Ja nie pytalam o odwracalnosc procesu, tylko dlaczego SKOKi nie mialyby pod > l > > egac KNF > > > > Czekam na odpowiedz. > > > A dlaczego mogły nie podlegać wczesniej?Było to niezgodne z czymś? OK, znaczy ze nie wiesz dlaczego akurat SKOKi mialyby byc wyjete spod kontroli KFN. Trzeba bylo tak od razu. > Ale prezydent nie jest recenzentem!!!! Ale jest ostatnim ogniwem, tym krory nadaje tytul. > Ale ja Ci nie muzę udowadniać czegoś co jest faktem łatwyn do sprawdzenia:) > To Ty mi przedstaw dowód na to, że się mylę:) Jak nie kaze Ci szukac dowodow na moje twierdzenia, wiec nie mam zamiarow szukac dowodow na Twoje twierdzenia. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 30.07.15, 21:37 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Wydawałoby się to logiczne ale tak nie jest, udział reklamodawców się nie > zmnie > > jszył. > > Bo to ciagle jest jedna z dwoch najwiekszych gazet w Polsce!!!! > > > A sprzedaż? > > Powinien sie pokrywac, skoro naklad sie zmiejsza. Pisałaś że nakład to 2 miejsce więc się nie zmniejszył w przeciwieństwie do sprzedaży. Więc się nie pokrywa. Częć sprzedaży jest w prenumeracie po zakładach pracy i obsługi pasażerskiej w samolotach:) > > > "O to ze wyprowadzili a teraz SKOKi jeden po drugim upadaja." > > > > Nie dlatego ,że "wyprowadzili". > > Moze ROWNIEZ dlatego. Może to morze niedomówień:) > > > "Ja nie pytalam o odwracalnosc procesu, tylko dlaczego SKOKi nie mialy > by pod > > l > > > egac KNF > > > > > > Czekam na odpowiedz. > > > > > A dlaczego mogły nie podlegać wczesniej?Było to niezgodne z czymś? > > OK, znaczy ze nie wiesz dlaczego akurat SKOKi mialyby byc wyjete spod kontroli > KFN. > Trzeba bylo tak od razu. Wiem ale jak zwykle stawiasz swoje odpowiedzi. Czy wcześniej była to działalność nielegalna? Tu jest odpowiedź. > > > Ale prezydent nie jest recenzentem!!!! > > Ale jest ostatnim ogniwem, tym krory nadaje tytul. Nadaje tytuł z rekomendacji merytorycznej. > > > Ale ja Ci nie muzę udowadniać czegoś co jest faktem łatwyn do sprawdzenia > :) > > To Ty mi przedstaw dowód na to, że się mylę:) > > Jak nie kaze Ci szukac dowodow na moje twierdzenia, wiec nie mam zamiarow szuka > c dowodow na Twoje twierdzenia. To tkwij dalej w niewiedzy. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 31.07.15, 08:20 astra18 napisała: > Pisałaś że nakład to 2 miejsce więc się nie zmniejszył w przeciwieństwie do spr > zedaży. > Więc się nie pokrywa. Częć sprzedaży jest w prenumeracie po zakładach pracy i o > bsługi pasażerskiej w samolotach:) Sama zobacz : pl.wikipedia.org/wiki/Gazeta_Wyborcza#Nak.C5.82ad_i_sprzeda.C5.BC > Może to morze niedomówień:) Zgoda, dlatego nalezy dokladnei sie temu przyjrzec. Moze sie okaze ze afera Amber Gold to peanuts w porownaniu do SKOKow. > Wiem ale jak zwykle stawiasz swoje odpowiedzi. > Czy wcześniej była to działalność nielegalna? Tu jest odpowiedź. To nie jest zadna odpowiedz tylko wymigiwanie sie od odpowiedzi. Jak bym Ci napisala ze kiedys aborcja byla w Polsce latwo dostepna, to tez bys argumentowala ze dalej ma tak byc? > Nadaje tytuł z rekomendacji merytorycznej. Wiem. Ale to on jest ostatnim ogniwem. > To tkwij dalej w niewiedzy. Tkwie w przekonaniu ze stawiasz twierdzenia ktorych nie jestes w stanie udowodnic. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 31.07.15, 08:37 maria421 napisała: > > Zgoda, dlatego nalezy dokladnei sie temu przyjrzec. Moze sie okaze ze afera Amb > er Gold to peanuts w porownaniu do SKOKow. Amber Gold jest zamieciona pod dywan tak jak pozostałe. > > > Wiem ale jak zwykle stawiasz swoje odpowiedzi. > > Czy wcześniej była to działalność nielegalna? Tu jest odpowiedź. > > To nie jest zadna odpowiedz tylko wymigiwanie sie od odpowiedzi. Ja się nie wymiguję, tylko jak zwykle jak Ci coś nie pasuje to piszesz że brak odpowiedzi. > Jak bym Ci napisala ze kiedys aborcja byla w Polsce latwo dostepna, to tez bys > argumentowala ze dalej ma tak byc? Jeżeli SKOKi przed nadzorem funkcjonowały dobrze to dlaczego jest jak jest. Nie stawiam znaku ? żeby Ci ułatwić przekaz. > > > Nadaje tytuł z rekomendacji merytorycznej. > > Wiem. Ale to on jest ostatnim ogniwem. Ogniwem który nie ma wpływu na nominacje. > > > To tkwij dalej w niewiedzy. > > Tkwie w przekonaniu ze stawiasz twierdzenia ktorych nie jestes w stanie udowodn > ic. Bo Ty tak twierdzisz? Ja z premedytacją nie bawię się w linki, i tak wiem że mam rację, ta wiedza jest ogólnodostępna. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 11.10.15, 11:20 wpolityce.pl/spoleczenstwo/268061-ujawniamy-wymyslona-afera-oswiadczenie-wydawcy-wprost-odwoluje-wszystkie-zarzuty-wobec-senatora-biereckiego Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 11.10.15, 12:37 Nie bardzo rozumiem. Jeżeli ktoś rzucałby na mnie oszczerstwa i byłbym pewien, że jestem niewinny, to pociągnąłbym sprawę do końca, żeby sąd mnie oczyścił i skazał oszczercę, a nie zadowalał się jakąś ugodą. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 11.10.15, 14:00 jureek napisał: > Nie bardzo rozumiem. Jeżeli ktoś rzucałby na mnie oszczerstwa i byłbym pewien, > że jestem niewinny, to pociągnąłbym sprawę do końca, żeby sąd mnie oczyścił i s > kazał oszczercę, a nie zadowalał się jakąś ugodą. Widać nie chodzi o skazanie tylko "odszczekanie". Taki zwyczaj przy pomowieniach prasowych. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 11.10.15, 14:08 astra18 napisała: > Widać nie chodzi o skazanie tylko "odszczekanie". Masz jakiś link do tego "odszczekania"? Ciekaw jestem jego treści. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 11.10.15, 17:26 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Widać nie chodzi o skazanie tylko "odszczekanie". > > Masz jakiś link do tego "odszczekania"? Ciekaw jestem jego treści. W linku który wkleiłam jest podana treść jakiej sobie życzy Bierecki. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 11.10.15, 19:41 astra18 napisała: > W linku który wkleiłam jest podana treść jakiej sobie życzy Bierecki. Szukałem oryginału oświadczenia wydawcy Wprost, ale nie znalazłem. Mam rozumieć, że to oświadczenie się dopiero ukaże? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 06:28 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > W linku który wkleiłam jest podana treść jakiej sobie życzy Bierecki. > > Szukałem oryginału oświadczenia wydawcy Wprost, ale nie znalazłem. Mam rozumieć > , że to oświadczenie się dopiero ukaże? Też tak rozumiem. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 06:43 astra18 napisała: > jureek napisał: > > > astra18 napisała: > > > > > W linku który wkleiłam jest podana treść jakiej sobie życzy Biereck > i. > > > > Szukałem oryginału oświadczenia wydawcy Wprost, ale nie znalazłem. Mam ro > zumieć > > , że to oświadczenie się dopiero ukaże? > > Też tak rozumiem. Jest w bieżącym wydaniu podobno: www.wirtualnemedia.pl/artykul/wydawca-wprost-zgodzil-sie-przeprosic-szefow-fundacji-skok-autorka-tekstu-zdumiona-latkowski-poinformowany-sms-em Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 12.10.15, 15:14 astra18 napisała: > Jest w bieżącym wydaniu podobno: > > www.wirtualnemedia.pl/artykul/wydawca-wprost-zgodzil-sie-przeprosic-szefow-fundacji-skok-autorka-tekstu-zdumiona-latkowski-poinformowany-sms-em Tak sobie myślę, że platformiane papugi i propagandziści mediów głównego ścieku niczego nie odszczekają, chociaż temat Biereckiego "grzali" tygodniami. To nie tak liga uczciwości politycznej i dziennikarskiej. Tak przy okazji, odszczekać kalumie powinna chyba także nasza Adminka, bo "afera Biereckiego" to był jej ulubiony argument we wszystkich wpisach na temat tych "okropnych" SKOK-ów... No cóż, narazie Maria milczy... Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 15:49 jurasberlinczyk49 napisał: > > www.wirtualnemedia.pl/artykul/wydawca-wprost-zgodzil-sie-przeprosic-szefow-fundacji-skok-autorka-tekstu-zdumiona-latkowski-poinformowany-sms-em > > Tak sobie myślę, że platformiane papugi i propagandziści mediów głównego ścieku > niczego nie odszczekają, chociaż temat Biereckiego "grzali" tygodniami. To nie > tak liga uczciwości politycznej i dziennikarskiej. > > Tak przy okazji, odszczekać kalumie powinna chyba także nasza Adminka, bo "afer > a Biereckiego" to był jej ulubiony argument we wszystkich wpisach na temat tych > "okropnych" SKOK-ów... > > No cóż, narazie Maria milczy... > Juras, jak znajdziesz GDZIE ja w tym watku stawialam zarzuty Biereckiemu takie jakie postawilo mu "Wprost", to to odszczekam. Jezeli natomiast nie znajdziesz, to czekam zebys TY odszczekal to co powyzej napisales. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 17:48 maria421 napisała: > Juras, jak znajdziesz GDZIE ja w tym watku stawialam zarzuty Biereckiemu takie > jakie postawilo mu "Wprost", to to odszczekam. Mnie to wisi czy będziesz szczekać ale dla przypomnienia podaję Twój post z 28.07, godz.8.25, i taki fragment: " > Widac w tym zwykla PiSowska metode : my ( i nasze pupilki SKOKi) jestesmy swieci i nietykalni, nawet jezeli wyprowadzamy kase SKOKow (dla optymalizacji zyskow!) do Luksemburga i tym finansujemy wlasna propagande to jest to dla dobra Narodu, wiec zajmowanie sie katastrofalna sytuacja SKOKow jest: -odwracaniem uwagi od wazniejszych tematow -proba demontazu SKOKow, wiec atakiem na prostego czlowieka trzymajacego tam swoje oszczednosci -dzielem pazernych bankow". Proponuję przyjrzeć się słowu "wyprowadzamy" - czyż autorka nie równoważyła tego ze słowem zawartym w przeprosinach Wprostu:przywłaszczaniem? Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 18:02 astra18 napisała: > Proponuję przyjrzeć się słowu "wyprowadzamy" - czyż autorka nie równoważyła teg > o ze słowem zawartym w przeprosinach Wprostu:przywłaszczaniem? Autorka sugerowała, że Bierecki przywłaszczył sobie to dla siebie, Maria zaś pisała, że wyprowadził w celu optymalizacji zysków i finansowania z nich partyjnej propagandy. To jest różnica. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 18:09 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Proponuję przyjrzeć się słowu "wyprowadzamy" - czyż autorka nie równoważy > ła teg > > o ze słowem zawartym w przeprosinach Wprostu:przywłaszczaniem? > > Autorka sugerowała, że Bierecki przywłaszczył sobie to dla siebie, "..a Pan Grzegorz Bierecki, Pan Adam Jedliński oraz Pan Jarosław Bierecki dopuścili się przywłaszczenia środków pieniężnych, są nieuprawnione". Maria zaś pi > sała, że wyprowadził w celu optymalizacji zysków i finansowania z nich partyjne > j propagandy. > To jest różnica. Ta optymalizacja zysków to chyba po to aby zarobić i coś z tego mieć, czyz nie? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 18:13 astra18 napisała: > > Mnie to wisi czy będziesz szczekać ale dla przypomnienia podaję Twój post z 28. > 07, godz.8.25, i taki fragment: > > " > > Widac w tym zwykla PiSowska metode : my ( i nasze pupilki SKOKi) jestesmy > swieci i nietykalni, nawet jezeli wyprowadzamy kase SKOKow (dla optymalizacji > zyskow!) do Luksemburga i tym finansujemy wlasna propagande to jest to dla dobr > a Narodu, wiec zajmowanie sie katastrofalna sytuacja SKOKow jest: > -odwracaniem uwagi od wazniejszych tematow > -proba demontazu SKOKow, wiec atakiem na prostego czlowieka trzymajacego tam sw > oje oszczednosci > -dzielem pazernych bankow". > > Proponuję przyjrzeć się słowu "wyprowadzamy" - czyż autorka nie równoważyła teg > o ze słowem zawartym w przeprosinach Wprostu:przywłaszczaniem? > Niedlugo dojdzie do tego, ze PiSowcy powiedza ze pieniadze ze SKOKow same sie przetransferowaly do Luxemburga :-) Poza tym, droga Astro, jezeli juz cytujesz moj tekst, to powinnas go czytac ze zrozumieniem. Nie ma w nim nic pod adresem Biereckiego. Ten tekst odnosi sie do OBLUDY PiSu. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 18:27 maria421 napisała: Oj, słabiutko, słabiutko. Sugerujesz, że np. MY, Astra i Juras, razem z pupilkami czyli SKOKami wyprowadzamy kasę Biereckiego do Luksemburga?:)))) > > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 18:29 astra18 napisała: > Oj, słabiutko, słabiutko. Sugerujesz, że np. MY, Astra i Juras, razem z pupilka > mi czyli SKOKami wyprowadzamy kasę Biereckiego do Luksemburga?:)))) Sugeruje tylko ze jestescie slepi na hipokryzje PiSu. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 18:44 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Oj, słabiutko, słabiutko. Sugerujesz, że np. MY, Astra i Juras, razem z p > upilka > > mi czyli SKOKami wyprowadzamy kasę Biereckiego do Luksemburga?:)))) > > Sugeruje tylko ze jestescie slepi na hipokryzje PiSu. A ja nie sugeruję tylko podałam dowód na Twoje oskarżenia pod adresem Biereckiego, tak jak robił to Wprost. Kuniec. > Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 18:53 astra18 napisała: > A ja nie sugeruję tylko podałam dowód na Twoje oskarżenia pod adresem Biereckie > go, tak jak robił to Wprost. Kuniec. Przecież Maria nie oskarżała go to samo, o co oskarżało go Wprost. Więc Twój dowód mocno jest naciągany. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:02 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > A ja nie sugeruję tylko podałam dowód na Twoje oskarżenia pod adresem Bie > reckie > > go, tak jak robił to Wprost. Kuniec. > > Przecież Maria nie oskarżała go to samo, o co oskarżało go Wprost. Więc Twój do > wód mocno jest naciągany. Jureek, już Ci napisałam w poprzednim poście do Ciebie na czym polega to porównanie. "Wyprowadzenie" kasy jest równoznaczne z "przywłaszczeniem", bo po co - pytam Cię po raz drugi i ostatni - się "wyprowadza"? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:13 astra18 napisała: > Jureek, już Ci napisałam w poprzednim poście do Ciebie na czym polega to porówn > anie. > "Wyprowadzenie" kasy jest równoznaczne z "przywłaszczeniem", bo po co - pytam C > ię po raz drugi i ostatni - się "wyprowadza"? Wyprowadzenie kasy wcale nie jest rowne z przywlaszczeniem. Wyprowadza sie rowniez WLASNE pieniadze za granice. Jezeli ja zaloze konto w Szwajcarii i na nie przeleje pieniadze z mojego konta w Niemczech, to znaczy ze "wyprowadze" pieniadze z Niemiec do Szwajcarii, ale to beda zawsze MOJE pieniadze. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:23 maria421 napisała: > Wyprowadzenie kasy wcale nie jest rowne z przywlaszczeniem. Ale PO CO się to robi? Żeby mieć z tego ZYSK i zrobić z nimi co się uzna za stosowne. > > Wyprowadza sie rowniez WLASNE pieniadze za granice. Jezeli ja zaloze konto w Sz > wajcarii i na nie przeleje pieniadze z mojego konta w Niemczech, to znaczy ze " > wyprowadze" pieniadze z Niemiec do Szwajcarii, ale to beda zawsze MOJE pieniadz > e. A taki fakt miał miejce w przypadku Biereckiego, skoro od czapy podajesz w/w przykład?:) > > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:27 Astra, czekam ciagle na dowod ze ja sugerowalam ze sie Bierecki osobiscie wzbogacil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luksemburga. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:32 maria421 napisała: > Astra, czekam ciagle na dowod ze ja sugerowalam ze sie Bierecki osobiscie wzbog > acil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luksemburga. Że se nowe bokserki kupił za to, no to nie mam dowodu:) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:38 astra18 napisała: > maria421 napisała: > > > Astra, czekam ciagle na dowod ze ja sugerowalam ze sie Bierecki osobiscie > wzbog > > acil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luksemburga. > > Że se nowe bokserki kupił za to, no to nie mam dowodu:) Masz archiwum tego forum, poszukaj dowodu na to co mi zarzucasz, czyli ze sugerowalam ze Bierecki OSOBISCIE sie wzbogacil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luksemburga . Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:41 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > maria421 napisała: > > > > > Astra, czekam ciagle na dowod ze ja sugerowalam ze sie Bierecki oso > biscie > > wzbog > > > acil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luksemburga. > > > > Że se nowe bokserki kupił za to, no to nie mam dowodu:) > > Masz archiwum tego forum, poszukaj dowodu na to co mi zarzucasz, czyli ze suger > owalam ze Bierecki OSOBISCIE sie wzbogacil na wyprowadzeniu kasy SKOKow do Luks > emburga . Nie myśl, że słówkiem OSOBIŚCIE zabijesz teorię o braku Twoich zarzutów wobec Biereckiego. Nie ze mną ten numer. > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:54 astra18 napisała: > Nie myśl, że słówkiem OSOBIŚCIE zabijesz teorię o braku Twoich zarzutów wobec B > iereckiego. > Nie ze mną ten numer. To chodzi Ci o to, ze Biereckiemu nie mozna zadnych zarzutow stawiac, czy o co Ci wlasciwie chodzi? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 20:01 maria421 napisała: > To chodzi Ci o to, ze Biereckiemu nie mozna zadnych zarzutow stawiac, czy o co > Ci wlasciwie chodzi? Chodzi o to że powoływałaś się w swoich zarzutach na to za co teraz przeprasza WPROST. Tylko że Ciebie nie stać na przyznanie się do błędu. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 20:06 astra18 napisała: > Chodzi o to że powoływałaś się w swoich zarzutach na to za co teraz przeprasza > WPROST. > Tylko że Ciebie nie stać na przyznanie się do błędu. Przecież Wprost nie przeprasza za to, że powoływało się na raport KNB, lecz za to, że wyciągnęło z tego raportu nieuprawnione wnioski, jakoby Bierecki wyprowadził pieniądze dla osobistych korzyści. A Ty uważasz, że należy przepraszać za samo powoływanie się na te same źródła co Wprost? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 20:17 jureek napisał: > > Przecież Wprost nie przeprasza za to, że powoływało się na raport KNB, lecz za > to, że wyciągnęło z tego raportu nieuprawnione wnioski, jakoby Bierecki wyprowa > dził pieniądze dla osobistych korzyści. A ja pisałam coś innego? > A Ty uważasz, że należy przepraszać za samo powoływanie się na te same źródła c > o Wprost? Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam - ja sugerowałam Marii aby przeprosiła czy co? Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 20:41 astra18 napisała: > Chodzi o to że powoływałaś się w swoich zarzutach na to za co teraz przeprasza > WPROST. Konkretnie jakie stawialam zarzuty Biereckiemu? DOWODY w postaci moich postwo prosze. > Tylko że Ciebie nie stać na przyznanie się do błędu. Jak mi wreszcie przedstawisz dowody ze stawialam Biereckiemu takie same zarzuty za ktore przeprosilo "Wprosz" to sie przyznam do bledu. Najpierw jednak czekam na te dowody , poszukaj ich w archiwum. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:31 astra18 napisała: > Ale PO CO się to robi? Żeby mieć z tego ZYSK i zrobić z nimi co się uzna za sto > sowne. Astram wez sie zastanow co piszesz zanim znow cos palniesz, OK? Jak sie WLASNA kase wyprowadza , to sie jej sobie nie przywlaszcza. Jasne? > A taki fakt miał miejce w przypadku Biereckiego, skoro od czapy podajesz w/w pr > zykład?:) Pomijajac juz fakt, ze Bierecki wlasnej kasy nie wyprowadzal, to przypominam, ze chcialam Ci tylko wytlumaczyc ze sforumlowanie "wyprowadzic kase" nie oznacza wcale przywlaszczenia jej sobie. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:39 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Ale PO CO się to robi? Żeby mieć z tego ZYSK i zrobić z nimi co się uzna > za sto > > sowne. > > Astram wez sie zastanow co piszesz zanim znow cos palniesz, OK? > > Jak sie WLASNA kase wyprowadza , to sie jej sobie nie przywlaszcza. Jasne? Myślisz że jak podasz coś na własnym przykładzie to będzie to kompatybilne do przypadku Biereckiego, bo akurat na taki pomysł wpadłaś?:) > > > A taki fakt miał miejce w przypadku Biereckiego, skoro od czapy podajesz > w/w pr > > zykład?:) > > Pomijajac juz fakt, ze Bierecki wlasnej kasy nie wyprowadzal, to przypominam, z > e chcialam Ci tylko wytlumaczyc ze sforumlowanie "wyprowadzic kase" nie oznacza > wcale przywlaszczenia jej sobie. To po co był ten Twój kilkudniowy wrzask na temat tego pana? Przecież ten wątek oparłaś na doniesieniach KNF, na którego powoływał się WPROST!!!!:))) Za co teraz WPROST przeprasza. I kółko się zamyka. > > > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:53 astra18 napisała: > Myślisz że jak podasz coś na własnym przykładzie to będzie to kompatybilne do p > rzypadku Biereckiego, bo akurat na taki pomysł wpadłaś?:) Moge to podac tez na Twoim przykladzie, bedzie tak samo pasowalo- tak wiec jezeli Ty, Astra wyprowadzisz TWOJA kase z TWOJEGO konta w Polsce na TWOJE konto za granica to, nie przywlaszczysz sobie kasy, bo to ciagle bedzie TWOJA kasa. > To po co był ten Twój kilkudniowy wrzask na temat tego pana? > Przecież ten wątek oparłaś na doniesieniach KNF, na którego powoływał się WPROS > T!!!!:))) > Za co teraz WPROST przeprasza. I kółko się zamyka. Dostane w koncu ten dowod na to ze insynuowalam ze Bierecki sie osobiscie na tym wzbogacil, czy tez dalej bedzies krecic ? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:59 maria421 napisała: > Moge to podac tez na Twoim przykladzie, bedzie tak samo pasowalo- tak wiec jeze > li Ty, Astra wyprowadzisz TWOJA kase z TWOJEGO konta w Polsce na TWOJE konto za > granica to, nie przywlaszczysz sobie kasy, bo to ciagle bedzie TWOJA kasa. A chwilę temu pisałaś że to nie była kasa Biereckiego:) > > Dostane w koncu ten dowod na to ze insynuowalam ze Bierecki sie osobiscie na ty > m wzbogacil, czy tez dalej bedzies krecic ? Już Ci napisałam że chyba bokserek za to sobie nie kupił:) Pisałaś o wyprowadzaniu w kontekście przywłaszczenia dla określonych celów, to za co przeprasza WPROST, więc Ty mi tu nie kręć kręcąc słówkiem OSOBIŚCIE. WPROST też nie pisało OSOBIŚCIE. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 20:27 astra18 napisała: > A chwilę temu pisałaś że to nie była kasa Biereckiego:) Bo Bierecki nie swoja kase wyprowadzal. Ale to ze ja "wyprowadzil" nie znaczy ze ja sobie przywlaszczyl. Zrozumialas juz, czy nadal masz klopoty? > Już Ci napisałam że chyba bokserek za to sobie nie kupił:) > Pisałaś o wyprowadzaniu w kontekście przywłaszczenia dla określonych celów, to > za co przeprasza WPROST, więc Ty mi tu nie kręć kręcąc słówkiem OSOBIŚCIE. WPRO > ST też nie pisało OSOBIŚCIE. DOWODY w postaci cytatow z moich postow prosze. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 07:27 maria421 napisała: > > Bo Bierecki nie swoja kase wyprowadzal. Ale to ze ja "wyprowadzil" nie znaczy z > e ja sobie przywlaszczyl. > Zrozumialas juz, czy nadal masz klopoty? Ja nie mam kłopotów z odczytaniem Twoich intencji odwracania kota ogonem. Jeśli Bierecki kasę "wyprowadził" to zrobił to dla swoich korzyści, prawda?, a nie jak - wyśmiewałaś się - dla "optymalizacji" z czego i tak miał korzyść:)I tego dotyczyły zarzuty WPROST i Twoje. Kręcisz ogonem dalej? > > > Już Ci napisałam że chyba bokserek za to sobie nie kupił:) > > Pisałaś o wyprowadzaniu w kontekście przywłaszczenia dla określonych celó > w, to > > za co przeprasza WPROST, więc Ty mi tu nie kręć kręcąc słówkiem OSOBIŚCIE > . WPRO > > ST też nie pisało OSOBIŚCIE. > > DOWODY w postaci cytatow z moich postow prosze. Uważaj żebyś tym ogonem nie oberwała:) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 09:07 astra18 napisała: > Ja nie mam kłopotów z odczytaniem Twoich intencji odwracania kota ogonem. > Jeśli Bierecki kasę "wyprowadził" to zrobił to dla swoich korzyści, prawda?, a > nie jak - wyśmiewałaś się - dla "optymalizacji" z czego i tak miał korzyść:)I t > ego dotyczyły zarzuty WPROST i Twoje. Kręcisz ogonem dalej? Zacytujesz mi wreszcie moja wypowiedz w ktorej twierdzilam ze Bierecki sam sie bogacil na wyprowadzeniu kasy ze SKOKow, czy dalej bedziesz kombinowac? > Uważaj żebyś tym ogonem nie oberwała:) Nie mozesz mi udowodnic "winy", wiec grozisz ze oberwe? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 09:18 maria421 napisała: > > Zacytujesz mi wreszcie moja wypowiedz w ktorej twierdzilam ze Bierecki sam sie > bogacil na wyprowadzeniu kasy ze SKOKow, czy dalej bedziesz kombinowac? Ile razy będziesz się domagać dowodu który już Ci dostarczyłam? Cały wątek jest dowodem na to! > > > Uważaj żebyś tym ogonem nie oberwała:) > > Nie mozesz mi udowodnic "winy", wiec grozisz ze oberwe? O matko, grożę?????Ja tylko pokornie wskazuję na efekt mataczenia:) W zasadzie nie musiałam wysilać się z szukaniem jednego Twojego postu, taka wyrywna byłam, cały wątek który utworzyłaś jest tym dowodem. Ech, powtarzam się..... Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 09:22 astra18 napisała: > Ile razy będziesz się domagać dowodu który już Ci dostarczyłam? Cały wątek jest > dowodem na to! Caly watek jest o SKOKach, nie o Biereckim. Nadal czekam na cytat z mojego postu ze Bierecki osobiscie sie wzbogacil na wyprowadzeniu kasy ze SKOKow do Luxemburga. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 09:27 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Ile razy będziesz się domagać dowodu który już Ci dostarczyłam? Cały wąte > k jest > > dowodem na to! > > Caly watek jest o SKOKach, nie o Biereckim. A Bierecki spadł Ci w wątku z księżyca. > Nadal czekam na cytat z mojego postu ze Bierecki osobiscie sie wzbogacil na wyp > rowadzeniu kasy ze SKOKow do Luxemburga. Cały wątek jest o wyprowadzeniu kasy do Luksemburga przez Biereckiego, słówko "osobiście" dołożyłaś teraz sama, żeby próbować się wyplątać się z rzucania oskarżeń. A ono - to słówko - niczego tu nie zmienia. Opierałąś swoje zarzuty na tych samych materiałach na których poległ WPROST. > > Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 09:51 astra18 napisała: > Opierałąś swoje zarzuty na tych samych materiałach na których poległ WPROST. Już raz pisałem, ale widocznie nie dotarło. Opieranie się na tych materiałach, na których opierało się Wprost, nie jest czymś, za co trzeba przepraszać. Wprost musiało przeprosić za to, że wyciągnęło zbyt daleko idące wnioski z tych materiałów, a Maria tak daleko idących wniosków nie wyciągnęła. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 10:06 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Opierałąś swoje zarzuty na tych samych materiałach na których poległ WPRO > ST. > > Już raz pisałem, ale widocznie nie dotarło. Opieranie się na tych materiałach, > na których opierało się Wprost, nie jest czymś, za co trzeba przepraszać. Wpros > t musiało przeprosić za to, że wyciągnęło zbyt daleko idące wnioski z tych mate > riałów, a Maria tak daleko idących wniosków nie wyciągnęła. Przyjmuję do wiadomości Twoją opinię, która odbiega od intencji wyrażonych przez Marię w tym wątku. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 20:08 astra18 napisała: > Jureek, już Ci napisałam w poprzednim poście do Ciebie na czym polega to porówn > anie. > "Wyprowadzenie" kasy jest równoznaczne z "przywłaszczeniem", bo po co - pytam C > ię po raz drugi i ostatni - się "wyprowadza"? Wyprowadzenie nie jest równoznaczne z przywłaszczeniem. To są dwie różne rzeczy. Tak więc założenia Twojego dowodu są mocno naciągane. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 20:18 jureek napisał: > Wyprowadzenie nie jest równoznaczne z przywłaszczeniem. To są dwie różne rzeczy > . Tak więc założenia Twojego dowodu są mocno naciągane. To za co przepraszał WPROST na którego wnioski powoływała się również MAria? Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 20:50 astra18 napisała: > To za co przepraszał WPROST na którego wnioski powoływała się również MAria? Wprost przepraszało za sugestie przywłaszczenia, Maria przywłaszczenia nie zarzucała. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 07:29 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > To za co przepraszał WPROST na którego wnioski powoływała się również MAr > ia? > > Wprost przepraszało za sugestie przywłaszczenia, Maria przywłaszczenia nie zarz > ucała. Bo takim "przywłaszczeniem" miało być "wyprowadzenie" kasy. Zmiana "opakowania". Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 09:09 astra18 napisała: > Bo takim "przywłaszczeniem" miało być "wyprowadzenie" kasy. > Zmiana "opakowania". Astra, czy mozesz odpowiedziec na nastepujace pytania? 1. Skad sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu? 2. W jakim celu powstal SKOK Holding w Luxemburgu? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 09:23 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > Bo takim "przywłaszczeniem" miało być "wyprowadzenie" kasy. > > Zmiana "opakowania". > > Astra, czy mozesz odpowiedziec na nastepujace pytania? > > 1. Skad sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu? Oszczercy twierdzą, aby kumulować zyski a nie poprawiać kondycję kas. Jako i Ty tak twierdziłaś. > > 2. W jakim celu powstal SKOK Holding w Luxemburgu? Patrz powyżej. > > Z gory dziekuje za odpowiedz. Do usług. > > > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 09:32 astra18 napisała: > > Astra, czy mozesz odpowiedziec na nastepujace pytania? > > > > 1. Skad sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu? > > Oszczercy twierdzą, aby kumulować zyski a nie poprawiać kondycję kas. > Jako i Ty tak twierdziłaś. Pytanie brzmi S K A D sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu. > > 2. W jakim celu powstal SKOK Holding w Luxemburgu? > > Patrz powyżej. Odpowiedzialas powyzej ze bylo to w celu "poprawy kondycji kas" a nie "kumulowania zysku" . Po pierwsze- ja nigdzie nie pisalam o "kumulacji zysku", tylko o "optymalizacji" . Po drugie- w jaki sposob SKOK Holding proprawil kondycje kas ? Prosze o konkretne przyklady. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 09:50 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > > Astra, czy mozesz odpowiedziec na nastepujace pytania? > > > > > > 1. Skad sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu? > > > > Oszczercy twierdzą, aby kumulować zyski a nie poprawiać kondycję kas. > > Jako i Ty tak twierdziłaś. > > Pytanie brzmi S K A D sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu. Mario, nie żartuj, mało czytelnie napisałam? Chyba nie chodzi Ci o środek transportu?:) > > > > 2. W jakim celu powstal SKOK Holding w Luxemburgu? > > > > Patrz powyżej. > > Odpowiedzialas powyzej ze bylo to w celu "poprawy kondycji kas" a nie "kumulowa > nia zysku" . Nie, napisałam odwrotnie. > > Po pierwsze- ja nigdzie nie pisalam o "kumulacji zysku", tylko o "optymalizacji > " . Kumulacja zysków nie formą wyznaczania najlepzego rozwiązania jakim jest optymalizacja? Grasz w słówka jak widzę. > Po drugie- w jaki sposob SKOK Holding proprawil kondycje kas ? > Prosze o konkretne przyklady. A jest to przedmiotem tego sporu? Skoro sama sugerowałaś że nie robi tego, to podaj Ty konkretny przykład co robi ZAMIAST.:) > Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 11:38 astra18 napisała: > Mario, nie żartuj, mało czytelnie napisałam? Chyba nie chodzi Ci o środek trans > portu?:) Pytajas o to SKAD sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu pytalam o ZRODLO pochodzenia tej kasy. Dostane odpowiedz? > > Kumulacja zysków nie formą wyznaczania najlepzego rozwiązania jakim jest optyma > lizacja? > Grasz w słówka jak widzę. Nie przypisuj mi czegos, czego niegdy nie napisalam. Kumulacja a optymalizacja to sa dwie rozne rzeczy. > A jest to przedmiotem tego sporu? Skoro sama sugerowałaś że nie robi tego, to p > odaj Ty konkretny przykład co robi ZAMIAST.:) Znow uciekasz od odpowiedzi. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 11:53 maria421 napisała: > > Pytajas o to SKAD sie wziela kasa w SKOK Holding w Luxemburgu pytalam o ZRODLO > pochodzenia tej kasy. Tt mnie pytasz o coś co sama dawno stwierdziłaś:) W ciuciubabkę się bawisz? > Dostane odpowiedz? > > > > Kumulacja zysków nie formą wyznaczania najlepzego rozwiązania jakim jest > optyma > > lizacja? > > Grasz w słówka jak widzę. > > Nie przypisuj mi czegos, czego niegdy nie napisalam. Kumulacja a optymalizacja > to sa dwie rozne rzeczy. No to po co zakładałaś ten wątek?Potrafisz w skrócie to zrekapitulować? Żeby pochwalić zaradność Biereckiego? > > > A jest to przedmiotem tego sporu? Skoro sama sugerowałaś że nie robi tego > , to p > > odaj Ty konkretny przykład co robi ZAMIAST.:) > > Znow uciekasz od odpowiedzi. Odpowiedź jest skumulowana w moich wypowiedziach, więc nie zmuszaj mnie do "masła maślanego polanego maślanką". Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 11:59 astra18 napisała: > Tt mnie pytasz o coś co sama dawno stwierdziłaś:) W ciuciubabkę się bawisz? Czyzby Ci nie moglo przez gardlo przejsc ze kasa w SKOK Holding w Luxemburgu wziela sie ze SKOKow w Polsce??? > No to po co zakładałaś ten wątek?Potrafisz w skrócie to zrekapitulować? > Żeby pochwalić zaradność Biereckiego? Zeby skrytykowac wyprowadzanie pieniedzy polskich SKOKow (z ktorych kilka upadlo) do Luksemburga. > Odpowiedź jest skumulowana w moich wypowiedziach, więc nie zmuszaj mnie do "mas > ła maślanego polanego maślanką". Tak wiec jednak Ty sama tez nie wiesz w jaki sposob SKOK Holding w Luksemburgu pomaga polskim SKOKom... Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 12:08 maria421 napisała: > > Czyzby Ci nie moglo przez gardlo przejsc ze kasa w SKOK Holding w Luxemburgu wz > iela sie ze SKOKow w Polsce??? A ja coś twierdziłam innego????Linki proszę!!!! Pytam: co było według Ciebie nagannego w tym działaniu skoro założyłaś ten wątek? > > > No to po co zakładałaś ten wątek?Potrafisz w skrócie to zrekapitulować? > > Żeby pochwalić zaradność Biereckiego? > > Zeby skrytykowac wyprowadzanie pieniedzy polskich SKOKow (z ktorych kilka upadl > o) do Luksemburga. Ale DLACZEGO skrytykowałaś? > > > Odpowiedź jest skumulowana w moich wypowiedziach, więc nie zmuszaj mnie d > o "mas > > ła maślanego polanego maślanką". > > Tak wiec jednak Ty sama tez nie wiesz w jaki sposob SKOK Holding w Luksemburgu > pomaga polskim SKOKom... Ja nie wiem ale Ty wiesz, bo założyłaś ten wątek, tak? > Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 09:47 astra18 napisała: > Bo takim "przywłaszczeniem" miało być "wyprowadzenie" kasy. > Zmiana "opakowania". To Ty twierdzisz, że to znaczy to samo, ale tak nie jest. Wyprowadzenie wcale nie musi być przywłaszczeniem. Zmieniasz znaczenie słów, żeby tylko Tobie pasowało. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 09:51 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Bo takim "przywłaszczeniem" miało być "wyprowadzenie" kasy. > > Zmiana "opakowania". > > To Ty twierdzisz, że to znaczy to samo, ale tak nie jest. Wyprowadzenie wcale n > ie musi być przywłaszczeniem. Zmieniasz znaczenie słów, żeby tylko Tobie pasowa > ło. Bo czynność jaką jest wyprowadzenie jest obliczona na zysk, kapujesz? Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 09:55 astra18 napisała: > Bo czynność jaką jest wyprowadzenie jest obliczona na zysk, kapujesz? Nie każda czynność obliczona na zysk jest przywłaszczeniem. Polecam zapoznać się ze słownikową definicją przywłaszczenia. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 10:11 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Bo czynność jaką jest wyprowadzenie jest obliczona na zysk, kapujesz? > > Nie każda czynność obliczona na zysk jest przywłaszczeniem. To odnieś się do czynności "wyprowadzenie" a nie skręcaj na "obliczenie na zysk", bo oderwanie tej drugiej od pierwszej w tym kontekście się nie mieści. Lokowanie oszczędności na procent jest obliczeniem na zysk, ale tu nie o to chodzi. > Polecam zapoznać się ze słownikową definicją przywłaszczenia. A jest tam coś o wyprowadzeniu pieniędzy w celu przywłaszczenia? Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 10:16 astra18 napisała: > To odnieś się do czynności "wyprowadzenie" a nie skręcaj na "obliczenie na zysk Ja skręcam? A kto wprowadził to "obliczenie na zysk" do dyskusji? > ", bo oderwanie tej drugiej od pierwszej w tym kontekście się nie mieści. > Lokowanie oszczędności na procent jest obliczeniem na zysk, ale tu nie o to cho > dzi. > > > Polecam zapoznać się ze słownikową definicją przywłaszczenia. > > A jest tam coś o wyprowadzeniu pieniędzy w celu przywłaszczenia? Maria nie twierdziła, że Bierecki wyprowadził te pieniądze w celu przywłaszczenia. Finansowanie z tych zysków propisowskiej prasy to nie jest przywłaszczenie. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 10:26 jureek napisał: > Ja skręcam? A kto wprowadził to "obliczenie na zysk" do dyskusji? Ja, w odpowiednim kontekście który Ty z uporem odrywasz. > > > ", bo oderwanie tej drugiej od pierwszej w tym kontekście się nie mieści. > > Lokowanie oszczędności na procent jest obliczeniem na zysk, ale tu nie o > to cho > > dzi. > > > > > Polecam zapoznać się ze słownikową definicją przywłaszczenia. > > > > A jest tam coś o wyprowadzeniu pieniędzy w celu przywłaszczenia? > > Maria nie twierdziła, że Bierecki wyprowadził te pieniądze w celu przywłaszczen > ia. Finansowanie z tych zysków propisowskiej prasy to nie jest przywłaszczenie. Przecież gdyby nie "przywłaszczył" to skąd miałby na "finansowanie"?:) To tak jakby nazwać g..cukierkiem, tylko opakowanym w ładną folię a nie papierem toaletowym:) Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 10:54 astra18 napisała: > Przecież gdyby nie "przywłaszczył" to skąd miałby na "finansowanie"?:) > To tak jakby nazwać g..cukierkiem, tylko opakowanym w ładną folię a nie papiere > m toaletowym:) Przywłaszcza się dla siebie. On tych zysków użył nie dla siebie, tylko dla partii. Naprawdę nie widzisz różnicy? To podobna sprawa do sprawy byłego ministra spraw wewnętrznych (o imigu "low and order") z CDU w niemieckim rządzie - Manfreda Kanthera. Wyprowadził on dla dobra partii pieniądze z darowizn do Szwajcarii. Nikt nie zarzucał mu jednak przywłaszczenia tych pieniędzy, bo nie dla siebie te pieniądze do Szwajcarii transferował. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 11:05 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > Przecież gdyby nie "przywłaszczył" to skąd miałby na "finansowanie"?:) > > To tak jakby nazwać g..cukierkiem, tylko opakowanym w ładną folię a nie p > apiere > > m toaletowym:) > > Przywłaszcza się dla siebie. On tych zysków użył nie dla siebie, tylko dla part > ii. Naprawdę nie widzisz różnicy? Jeśli miał z tego mieć "profity" w postaci poparcia partii dla której te zyski podobno miał inwestować, i to partii której był senatorem, to nie jest to przywłaszczeniem? > To podobna sprawa do sprawy byłego ministra spraw wewnętrznych (o imigu "low an > d order") z CDU w niemieckim rządzie - Manfreda Kanthera. Wyprowadził on dla do > bra partii pieniądze z darowizn do Szwajcarii. Nikt nie zarzucał mu jednak przy > właszczenia tych pieniędzy, bo nie dla siebie te pieniądze do Szwajcarii transf > erował. A jaki miał z tego zysk? Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 11:33 astra18 napisała: > On tych zysków użył nie dla siebie, tylko dla part > > ii. Naprawdę nie widzisz różnicy? > > Jeśli miał z tego mieć "profity" w postaci poparcia partii dla której te zyski > podobno miał inwestować, i to partii której był senatorem, to nie jest to przyw > łaszczeniem? To w tej partii tak jest, jedynym motywem zrobienia czegoś dla tej partii są osobiste profity? > A jaki miał z tego zysk? Nie wiem. Może taki, jak opisujesz powyżej? Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 11:47 jureek napisał: > > To w tej partii tak jest, jedynym motywem zrobienia czegoś dla tej partii są os > obiste profity? To nie ja taką tezę wysunęłam. To cała ta otoczka pod hasłem "wyprowadzenie kasy", m.in. naszej Adminki. > > > A jaki miał z tego zysk? > > Nie wiem. Może taki, jak opisujesz powyżej? Chciałeś napisać chyba - taki miałby być gdyby oskarżenia ię potwierdziły. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 12:01 astra18 napisała: > To nie ja taką tezę wysunęłam. Owszem, Ty. Maria i ja natomiast zaprzeczamy, że działanie na rzecz partii jest równoznaczne z osobistymi korzyściami. > To cała ta otoczka pod hasłem "wyprowadzenie kasy", m.in. naszej Adminki. Ile razy trzeba Ci tłumaczyć, że wyprowadzenie kasy wcale nie musi się wiązać z zyskami dla siebie. Jeżeli Ty tak to kojarzysz, to jest to Twój problem. Ani Maria, ani ja nie stawiamy znaku różności między "wyprowadzeniem" i "przywłaszczeniem". Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 13.10.15, 12:15 jureek napisał: > astra18 napisała: > > > To nie ja taką tezę wysunęłam. > > Owszem, Ty. Maria i ja natomiast zaprzeczamy, że działanie na rzecz partii jest > równoznaczne z osobistymi korzyściami. Gdzie jest to zaprzeczenie, byłbyś łaskaw.....???? > > > To cała ta otoczka pod hasłem "wyprowadzenie kasy", m.in. naszej Adminki. > > Ile razy trzeba Ci tłumaczyć, że wyprowadzenie kasy wcale nie musi się wiązać z > zyskami dla siebie. Nie byłoby tego wątku, bo i po co? Jeżeli Ty tak to kojarzysz, to jest to Twój problem. Nie sądzę, cała akcja medialna związana ze SKOKami jak i zawartość merytoryczna wypowiedzi Marii, a poniekąd i Twoich - skoro zaprzeczasz temu samemu co Maria - tego dowodzi. Zapytam ostatni raz - po coż byłby założony ten wątek, skoro ta kasa wg Marii nie była na ratownie kas, więc na co innego? Ani M > aria, ani ja nie stawiamy znaku różności między "wyprowadzeniem" i "przywłaszcz > eniem". Chyba chciałeś napisać "równości". Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 13:31 astra18 napisała: > - tego dowodzi. Zapytam ostatni raz - po coż byłby założony ten wątek, skoro t > a kasa wg Marii nie była na ratownie kas, więc na co innego? Przecież już napisałem. Na wspieranie partyjnej propagandy PiS. Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 12.10.15, 19:09 astra18 napisała: > A ja nie sugeruję tylko podałam dowód na Twoje oskarżenia pod adresem Biereckie > go, tak jak robił to Wprost. Kuniec. Astra, nie krec, zadnego dowodu nie podalas. Przyszlas w sukurs Jurasowi ktory uwaza ze skoro Wprost musialo przeprosic Biereckiego, to znaczy ze Bierecki jest czysty jak lza i wobec tego wszyscy ktorzy mogli watpic w te krysztalowa postac i jego krysztalowe intencje wyprowadzenia , oh, pardon, transferu pieniedzy ze SKOKow do Luksemburga watpia powinni tak samo pasc przed nim na twarz i posypac glowe popiolem. Odpowiedz Link
astra18 Re: SKOKi 12.10.15, 19:19 maria421 napisała: > Astra, nie krec, zadnego dowodu nie podalas. Nawet gdybym capslokiem napisała i tak byś się wyparła. NAWET jak jest czarno na białym. Przyszlas w sukurs Jurasowi No a Tobie Jureek, i cóż? ktory > uwaza ze skoro Wprost musialo przeprosic Biereckiego, to znaczy ze Bierecki jes > t czysty jak lza i wobec tego wszyscy ktorzy mogli watpic w te krysztalowa post > ac i jego krysztalowe intencje wyprowadzenia , oh, pardon, transferu pieniedzy > ze SKOKow do Luksemburga watpia powinni tak samo pasc przed nim na twarz i posy > pac glowe popiolem. No widzisz, sama wpadasz jak śliwka w kompot:) Nie twierdzę że pan Bierecki jest jak kryształ - napisałam tak?może jakiś dowód na takie słowa? - napisałam o zdarzeniu jakie miało ostatnio miejsce - o przeprosinach wydawcy Wprost. Skoro napisali że przepraszają tzn że nie mieli podstaw do postawienia takich zarzutów Biereckiemu, na podstawie m.in. Ty mu stawiałaś, czemu idiotycznie teraz zaprzeczasz. > > > > > > Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 13.10.15, 09:57 maria421 napisała: > Juras, jak znajdziesz GDZIE ja w tym watku stawialam zarzuty Biereckiemu takie > jakie postawilo mu "Wprost", to to odszczekam. > > Jezeli natomiast nie znajdziesz, to czekam zebys TY odszczekal to co powyzej na > pisales. Senator Bierecki i fakt wyprowadzenia pieniędzy do Luksemburga pojawiał się w wątkach o SKOK-ach kilkakrotnie. Za głównym ściekiem także Ty sugerowałas, że to „wyprowadzenie“ było czymś paskudnym, czymś na szkodę klientów SKOK-ów, czymś na wskroś nieetycznym (sugerując tym samym, że Bierecki dokonał go z korzyścią dla samych wyprowadzających, czyli również dla siebie). Gdyby takich sugesti nie było, to PO CO i W JAKIM CELU przywoływałabys sprawę wyprowadzania pieniędzy przez Biereckiego? Czy moze po to, aby pochwalić jego obrotność czy zmysł menedżerski? Mario, postąpiłaś dokładnie tak jak główny ściek, a właściwie z radością podjęłaś jego oczywistą i nie pierwszą tego typu manipulację, polegającą na tym, że rzuca się jakieś zawoalowane oskarżonko, sugeruje przekręcik, następnie podgrzewa się tygodniami „aferę“, wdrukowując ją w główki przyzwyczajonych do bezkrytycznego wchłaniania medialnej papki lemingów, oczywiście za każdym kolejnym razem przedstawiając wcześniejszą insynuację już jako fakt bezspornie udowodniony, no i mamy wrednego pisowca i jego nie mniej wredną partię na widelcu... Teraz odwracasz kota dupą do uczestników forum i przy pomocy speca od czepiania się słówek, kombinujesz jak koń pod górkę, przy okazji stosując Twoją ulubioną metodę: „linki proszę!“ No bo przecież zawsze uważałaś Biereckiego za niezkazitelny wzór managera i do głowy by Ci nie przyszło oskarżać go o jakieś „afery“, jak to uczynił ten podły Wprost i reszta mainstreamowego szamba, prawda? Przypomina mi to scenę za jakiejś starej kryminalnej komedii: Niewielki wzrostem, niezbyt przerażająco wyglądający bandziorek zaczepia w ciemnej uliczce przechodnia, żądając portfela. Ten odpowiada: „spadaj synku bo dostaniesz...“ Nie kończy zdania, bo zza rogu wyłania się kumpel bandziorka postury Schwarzeneggera i rzuca w kierunku przechodnia: „Coś ty powiedział?“ Na to tamten: „no właśnie powiedziałem do kolegi, że oczywiście dostanie mój portfel...“. ;-) Odpowiedz Link
maria421 Re: SKOKi 13.10.15, 11:45 jurasberlinczyk49 napisał: > Senator Bierecki i fakt wyprowadzenia pieniędzy do Luksemburga pojawiał się w w > ątkach o SKOK-ach kilkakrotnie. Za głównym ściekiem także Ty sugerowałas, że to > „wyprowadzenie“ było czymś paskudnym, czymś na szkodę klientów SKO > K-ów, czymś na wskroś nieetycznym (sugerując tym samym, że Bierecki dokonał go > z korzyścią dla samych wyprowadzających, czyli również dla siebie). Gdyby takic > h sugesti nie było, to PO CO i W JAKIM CELU przywoływałabys sprawę wyprowadzani > a pieniędzy przez Biereckiego? Czy moze po to, aby pochwalić jego obrotność czy > zmysł menedżerski? Juras, zdajesz sobie chyba sprawe z tego, ze krytykowanie Biereckiego za wyprowadzenie kasy SKOKow do Luxemburga ( co robilam, robie i bede robic) a sugerowanie ze on sie na tym osobiscie wzbogacil to sa dwie rozne rzeczy?????????????????????????????????????????????? Rozumiem ze dla Was PiSowcow kazda krytyka Biereckiego jest swietokradztwem, ale nie dla mnie. > Mario, postąpiłaś dokładnie tak jak główny ściek, a właściwie z radością podjęł > aś jego oczywistą i nie pierwszą tego typu manipulację, polegającą na tym, że r > zuca się jakieś zawoalowane oskarżonko, sugeruje przekręcik, następnie podgrzew > a się tygodniami „aferę“, wdrukowując ją w główki przyzwyczajonych > do bezkrytycznego wchłaniania medialnej papki lemingów, oczywiście za każdym ko > lejnym razem przedstawiając wcześniejszą insynuację już jako fakt bezspornie ud > owodniony, no i mamy wrednego pisowca i jego nie mniej wredną partię na widelcu > Teraz odwracasz kota dupą do uczestników forum i przy pomocy speca od czepiania > się słówek, kombinujesz jak koń pod górkę, przy okazji stosując Twoją ulubioną > metodę: „linki proszę!“ > > No bo przecież zawsze uważałaś Biereckiego za niezkazitelny wzór managera i do > głowy by Ci nie przyszło oskarżać go o jakieś „afery“, jak to uczyn > ił ten podły Wprost i reszta mainstreamowego szamba, prawda? > > Przypomina mi to scenę za jakiejś starej kryminalnej komedii: > > Niewielki wzrostem, niezbyt przerażająco wyglądający bandziorek zaczepia w ciem > nej uliczce przechodnia, żądając portfela. Ten odpowiada: „spadaj synku b > o dostaniesz...“ Nie kończy zdania, bo zza rogu wyłania się kumpel bandzi > orka postury Schwarzeneggera i rzuca w kierunku przechodnia: „Coś ty powi > edział?“ Na to tamten: „no właśnie powiedziałem do kolegi, że oczyw > iście dostanie mój portfel...“. > > ;-) Juras, zamiast pisac bla bla bla moze Ty mi w koncu KONKRETNIE odpowiesz na proste pytanie : Co SKOKi w Polsce maja z wyprowadzenia kasy do SKOK Holding w Luxemburgu? KONKRETY PROSZE ! Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 12.10.15, 16:01 jurasberlinczyk49 napisał: > Tak sobie myślę, że platformiane papugi i propagandziści mediów głównego ścieku > niczego nie odszczekają, chociaż temat Biereckiego "grzali" tygodniami. To nie > tak liga uczciwości politycznej i dziennikarskiej. Rzucisz jakieś przykłady odszczekiwania przez tę lepszą ligę? Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: SKOKi 13.10.15, 09:52 jureek napisał: > Rzucisz jakieś przykłady odszczekiwania przez tę lepszą ligę? Żeby coś odszczekać, przeba najpierw rzucić bezpodstawne oskarżenie. Prawdy, nawet tej najbardziej nieprzyjemnej odszczekiwać nie ma potrzeby. Odpowiedz Link
jureek Re: SKOKi 13.10.15, 09:58 jurasberlinczyk49 napisał: > Żeby coś odszczekać, przeba najpierw rzucić bezpodstawne oskarżenie. Prawdy, na > wet tej najbardziej nieprzyjemnej odszczekiwać nie ma potrzeby. No tak, zapomniałem, że ta Twoja wyższa LIGA pisze prawdę i tylko prawdę. To tylko kłamliwe sądy zmuszają ją czasem do zamieszczania jakichś przeprosin, z czego ta Twoja LIGA też się miga jak może, nieraz lekceważąc sądowe wyroki. Pamiętasz ile to trwało, zanim Kaczyński wreszcie przeprosił Agorę? Odpowiedz Link