24.03.16, 13:50
nie jest czescia polskiego oreza, wedlug pana Cenckiewicza.

polska-zbrojna.pl/home/articleshow/18662
Ludzie, kiedy wreszcie wroci opamietanie?

Najpierw nie uznawano wkladu AK do walki z hitlerowskim okupantem , pozniej wykleto zolnierzy ktorzy nie godzili sie na sowietyzacje Polski, teraz z kolej LWP nie jest czescia polskiego oreza...

Rece opadaja :-(
Obserwuj wątek
    • astra18 Re: LWP 24.03.16, 17:56
      maria421 napisała:

> nie jest czescia polskiego oreza, wedlug pana Cenckiewicza.

Takie kategoryczne stwierdzenie nie padło.
      Przeczytaj cały kontekst.
      >
      > polska-zbrojna.pl/home/articleshow/18662
      > Ludzie, kiedy wreszcie wroci opamietanie?
      >
      > Najpierw nie uznawano wkladu AK do walki z hitlerowskim okupantem , pozniej wyk
      > leto zolnierzy ktorzy nie godzili sie na sowietyzacje Polski,

A przy czyjej pomocy wykurzano ich z lasu? Krasnoludki to robiły?

>
      > Rece opadaja :-(

Nie upadaj na duchu i przeczytaj jeszcze raz tekst. :)
      • maria421 Re: LWP 24.03.16, 18:17
        Astra, czytalam kontekst i cytuje :

Trudno mi uznać tę formację za część historii naszego oręża.

A teraz mi tlumacz ze on nie powiedzial tego co powiedzial.

Nie wyjezdzaj mi tez z tym kto wyganial Wykletych z lasow, bo sama napisalam ze po wojnie najpierw nie uznawano wkladu AK w walke z hitlerowskim okupantem a pozniej ( a raczej jednoczesnie) wykleto Wykletych.

Ale w koncu musi byc KONIEC! Koniec dzielenia zolnierzy ktorzy walczyli z hitleryzmem na dobrych i zlych!
        Cenckiewicz tym idiotycznym stwierdzeniem robi dokladnie to samo co po wojnie robili komunisci. To samo!
        • astra18 Re: LWP 24.03.16, 18:31
          maria421 napisała:

> Astra, czytalam kontekst i cytuje :
          >
          > Trudno mi uznać tę formację za część historii naszego oręża.

A dalej?
          >
          > A teraz mi tlumacz ze on nie powiedzial tego co powiedzial.

"Trudno uznać" nie jest tak kategoryczne jak Twoje "nie uznaje".
          >
          > Nie wyjezdzaj mi tez z tym kto wyganial Wykletych z lasow, bo sama napisalam ze
          > po wojnie najpierw nie uznawano wkladu AK w walke z hitlerowskim okupantem a p
          > ozniej ( a raczej jednoczesnie) wykleto Wykletych.
          >
          > Ale w koncu musi byc KONIEC! Koniec dzielenia zolnierzy ktorzy walczyli z hitle
          > ryzmem na dobrych i zlych!

Zabronisz historykom ocen?:)
          Poza tym w tym wywiadzie nie tylko jest mowa o czasach wojny, ale i o latach po.
          Czy Polska, nie będąc suwerennym państwem, mogła mieć "swoją" kadrę wojskową?

> Cenckiewicz tym idiotycznym stwierdzeniem robi dokladnie to samo co po wojnie r
          > obili komunisci. To samo!
          • maria421 Re: LWP 24.03.16, 19:02
            Astra, jezeli LWP nie jest "czescia historii naszego oreza", to i PRL nie jest czescia historii tysiacletniej Polski.

• astra18 Re: LWP 24.03.16, 19:10
              maria421 napisała:

> Astra, jezeli LWP nie jest "czescia historii naszego oreza", to i PRL nie jest
              > czescia historii tysiacletniej Polski.

Jeśli chodzi o kadry LWP to rzeczywiście trudno nazwać ich "polskim orężem" i do tego sprowadza się konkluzja Cenckiewicza.
              >
              • maria421 Re: LWP 24.03.16, 19:13
                astra18 napisał:

> Jeśli chodzi o kadry LWP to rzeczywiście trudno nazwać ich "polskim orężem" i d
                > o tego sprowadza się konkluzja Cenckiewicza.

Moze kiedys znajdzie sie ktos kto uzna ze Wojsko Polskie w NATO trudno jest nazwac "polskim orezem", szczegolnie kadry i szczegolnie jednego ministra obrony ;-)
                • astra18 Re: LWP 24.03.16, 19:18
                  maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                  >
                  > > Jeśli chodzi o kadry LWP to rzeczywiście trudno nazwać ich "polskim oręże
                  > m" i d
                  > > o tego sprowadza się konkluzja Cenckiewicza.
                  >
                  > Moze kiedys znajdzie sie ktos kto uzna ze Wojsko Polskie w NATO trudno jest naz
                  > wac "polskim orezem", szczegolnie kadry i szczegolnie jednego ministra obrony ;
                  > -)

Skoro takie porównanie przychodzi Ci do głowy, w świetle zmian ustrojowych po 1989 roku, no to nic nie poradzę:)
          • ja.nusz Re: LWP 24.03.16, 19:22
            astra18 napisał:

> Czy Polska, nie będąc suwerennym państwem, mogła mieć "swoją" kadrę wojskową?
            >
            A jednak miała - całe peerelowskie trepostwo było wykształcone w Polsce - w ważniejszych jednostkach mieli jednak zawsze jakiegoś oficera po dodatkowych studiach w Moskwie.
            PRL była w ramach określonego systemu jak najbardziej suwerennym państwem, pomimo tego, że w najważnieszych sprawach musieli się konsultować z wielkim bratem.
            W czasach zimnej wojny na Zachodzie nie było wiele inaczej - Niemcy tańczyli tak jak im zagrała Ameryka - i nie tylko Niemcy.
            Podstawowa różnica była w systemie gospodarczym - u nas była w kioskach "Prawda" a u nich Playboy.
            • lepian4 Re: LWP 29.03.16, 11:52
              Roznica polegala jedna na tym, ze Niemcy tanczac, jak im zagrala Ameryka, nie zwalczali swoich bylych kombatantow, tak, jak to mialo miejsce w Polsce. LWP bylo na uslugach USSR i zajmowalo sie w pierwszym rzedzie siepactwem i niestety dokonalo licznych zbrodni na wlasnym narodzie. Stad sluszne obiekcje z uznaniem tych jednostek do polskiego oreza
              • maria421 Re: LWP 29.03.16, 11:56
                Lepian, co Ty wypisujesz? Jakich "wlasnych kombatantow" mieli Niemcy "tanczac jak im Ameryka zagrala" zwalczac?

Chcialabym sie tez czegos wiecej dowiedziec o tym "zbrodniach na wlasnym narodzie" jakiego dokonalo LWP.
                • lepian4 Re: LWP 29.03.16, 13:10
                  Wcale sie nie zdziwie, gdy sie okaze, ze nigdy nie slyszalas o Uroczysku Baran, kolo Radzynia Podlaskiego. Miejsce to znane jest tez pod nazwa Malego Katynia. W tym Miejscu LWP rozstrzeliwalo masowo zolnierzy AK, WiNu, dezerterow i nawet Batalionow Chlopskich, ktore zajmowaly sie obrona polskich chlopow przez nazistowskim, co tu duzo gadac, rowniez zydokomunistycznym terrorem. Obrona BCh skupiala sie przede wszystkim na zwalczaniu ekslopatacji gospodarczej przez najezdzcow.

Przemilczane sa tez waleczne czyny LWP na Ukrainie w Gorajcu, w Lachawie, w Terece...

Wiele powodow do dumy ma LWP po braterskich pomocach na Wegrzech, w Czechoslowacji...

Wiesz, kiedy polscy zolnierze przestali ukrywac sie w lasach przed LWP? Albo dlaczego Taki sprawiedliwy Marcel Reich-Ranickiaktywny czlonek LWP nazywany jest Eichmannem z Katowic? Pewnie tez nie wiesz kiedy LWP zakonczylo akcje zwalczajace polskich "imperialistow".

Marycha, doksztalc sie, a pozniej wyrazaj swiete oburzenie
                  • maria421 Re: LWP 29.03.16, 14:32
                    Lepian, a co z tymi Niemcami ktorzy , jak piszesz, pomimo ze tanczyli jak im Ameryka zagrala , nie zwalczali wlasnych kombatantow?

Daj mi liste zbrodni LWP na wlasnym narodzie po II wojnie swiatowej. Mam nadzieje ze walk z UPA do tego nie wliczysz.
                    • astra18 Re: LWP 29.03.16, 20:19
                      maria421 napisała:

> Daj mi liste zbrodni LWP na wlasnym narodzie po II wojnie swiatowej.

Pytasz o coś na co znasz odpowiedź - 24.03, godz.18.17

"Nie wyjezdzaj mi tez z tym kto wyganial Wykletych z lasow, bo sama napisalam ze po wojnie najpierw nie uznawano wkladu AK w walke z hitlerowskim okupantem a pozniej ( a raczej jednoczesnie) wykleto Wykletych."

A w jaki sposób "wyklęto Wykletych"?Odezwą czy konkretnymi zbrodniami?

• maria421 Re: LWP 29.03.16, 20:42
                        Astra, "Wykletych" to zdaje sie nawet Kosciol Katolicki wyklnal. Przynajmniej oficjalnie.
                        Cenckiewicz moze z tego wyciagnac wniosek ze kosciol katolicki nie byl polska formacja :-)

Co do zbrodni, byly po obu stronach. "Bury" i "Szary" wzorem honoru i humanizmu raczej nie sa,prawda?

• astra18 Re: LWP 30.03.16, 10:35
                          maria421 napisała:

> Astra, "Wykletych" to zdaje sie nawet Kosciol Katolicki wyklnal. Przynajmniej o
                          > ficjalnie.

Tak mi sie wydaje ze Ci sie wydaje.
                          Chciałaś przykład zbrodni LWP na własnym narodzie to go masz

>
                          > Co do zbrodni, byly po obu stronach. "Bury" i "Szary" wzorem honoru i humanizmu
                          > raczej nie sa,prawda?

Są.Szczegolnie honoru.
                          >
                          • maria421 Re: LWP 30.03.16, 11:10
                            astra18 napisał:

> maria421 napisała:
                            >
                            > > Astra, "Wykletych" to zdaje sie nawet Kosciol Katolicki wyklnal. Przynajm
                            > niej o
                            > > ficjalnie.
                            >
                            > Tak mi sie wydaje ze Ci sie wydaje.

Jednam mi sie nie wydawalo :

Kościół katolicki, potępiając zgodnie ze swymi założeniami każdą zbrodnię, zwalczać będzie również zbrodniczą działalność band podziemia oraz będzie piętnował i karał konsekwencjami kanonicznymi duchownych, winnych udziału w jakiejkolwiek akcji podziemnej i antypaństwowej

pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_Pa%C5%84stwo-Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_1950
                            > Są.Szczegolnie honoru.

Mord na ludnosci cywilnej ma dla Ciebie cos wspolnego z honorem?
                            • astra18 Re: LWP 30.03.16, 11:25
                              maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                              >
                              >
                              >
                              > Jednam mi sie nie wydawalo :
                              >
                              > Kościół katolicki, potępiając zgodnie ze swymi założeniami każdą zbrodnię, z
                              > walczać będzie również zbrodniczą działalność band podziemia oraz będzie piętno
                              > wał i karał konsekwencjami kanonicznymi duchownych, winnych udziału w jakiejkol
                              > wiek akcji podziemnej i antypaństwowej

>
                              > pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_Pa%C5%84stwo-Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_1950

Dziś kościół inaczej interpretuje to porozumienie które Wyszynski - w imię dobra pozycji kościoła? Nie wiem -zawarł.
                              Efektem jest przywrócenie pamięci o tych żołnierzach a nie bandach podziemia, w których kościół brał teraz udział.

> > Są.Szczegolnie honoru.
                              >
                              > Mord na ludnosci cywilnej ma dla Ciebie cos wspolnego z honorem?

Podaj mi zródło a powiem Ci co wiesz.
                              • maria421 Re: LWP 30.03.16, 11:35
                                astra18 napisał:

> Dziś kościół inaczej interpretuje to porozumienie które Wyszynski - w imię dob
                                > ra pozycji kościoła? Nie wiem -zawarł.
                                > Efektem jest przywrócenie pamięci o tych żołnierzach a nie bandach podziemia, w
                                > których kościół brał teraz udział.

Napisalam ze "Wykletych nawet kosciol wyklnal". Uzylam czasu przeszlego.

> Podaj mi zródło a powiem Ci co wiesz.

Ty mi powiesz co ja wiem? :-))))))))))))

Zrodla sa ogolnie dostepne :

pl.wikipedia.org/wiki/Romuald_Rajs
                                pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Pazderski
                                To sa dla Ciebie wzory honoru?
                                • astra18 Re: LWP 30.03.16, 17:37
                                  maria421 napisała:

> Zrodla sa ogolnie dostepne :
                                  >
                                  > pl.wikipedia.org/wiki/Romuald_Rajs
                                  > pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Pazderski
                                  > To sa dla Ciebie wzory honoru?

Naloty na aliantów na Drezno też uznasz za niehonorowe?:)
                                  • maria421 Re: LWP 30.03.16, 18:11
                                    astra18 napisał:

> Naloty na aliantów na Drezno też uznasz za niehonorowe?:)

Astra, rozumiem ze uwazasz zbrodnie dokonane przez Burego i Szarego na ludnosci cywilnej za honorowe.

Przyjmuje to do wiadomosci, ocene zachowuje dla siebie....

Nalotow na Drezno i Hamburg nie oceniam w kategoriach "honoru" , staram sie zrozumiec koniecznosc strategiczna tych nalotow w wojnie z hitleryzmem, ale nigdy w zyciu by mi do glowy nie przyszlo nazwac te naloty "honorowymi"...

OK, pozostanmy przy tym ze Astra uwaza za honor mordowanie cywilnej ludnosci, jezeli sprawcami sa antykomunisci.
                                    • astra18 Re: LWP 30.03.16, 18:25
                                      maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                      >
                                      > > Naloty na aliantów na Drezno też uznasz za niehonorowe?:)
                                      >
                                      > Astra, rozumiem ze uwazasz zbrodnie dokonane przez Burego i Szarego na ludnosci
                                      > cywilnej za honorowe.

Tak samo jak uważasz jako cel strategiczny:

"
                                      > >
                                      > Nalotow na Drezno i Hamburg nie oceniam w kategoriach "honoru" , staram sie zro
                                      > zumiec koniecznosc strategiczna tych nalotow w wojnie z hitleryzmem, ale nigdy
                                      > w zyciu by mi do glowy nie przyszlo nazwac te naloty "honorowymi"...
                                      > Przyjmuje to do wiadomosci, ocene zachowuje dla siebie....

Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjęcie warunków wizji Polski jaka wówczas nastała więc Twoja teza jest nadinterpretacją.

> OK, pozostanmy przy tym ze Astra uwaza za honor mordowanie cywilnej ludnosci, j
                                      > ezeli sprawcami sa antykomunisci.

Odpowiedziałam powyżej dlaczego uważam ich za ludzi honoru, a "mord" o którym piszesz nie był tym w znaczeniu który przypiujesz, inaczej ludzie ci nie zostaliby zrehabilitowani, więc waż słowa. Czystki i mordy dokonywało w tym czasie właśnie LWP na własnym narodzie.

• maria421 Re: LWP 30.03.16, 18:34
                                        Astra, wybacz, ale to co wypisujesz potwierdza wlasnie slusznosc mojego wniosku ze uwazasz zbrodnie na ludnosci cywilnej za akt honoru jezeli dokonana zostala przez antykomunistow.

P.S. Bury i Szary zostali hurtem wzieci w poczet Wykletych. Teraz juz nawet Kukiz mowi ze IPN powinien zbadac zbrodnie dokonywane przez Wykletych.
                                        • astra18 Re: LWP 30.03.16, 18:43
                                          maria421 napisała:

> Astra, wybacz, ale to co wypisujesz potwierdza wlasnie slusznosc mojego wniosku
                                          > ze uwazasz zbrodnie na ludnosci cywilnej za akt honoru jezeli dokonana zostala
                                          > przez antykomunistow.

Nie interesuje mnie to jaki wniosek wyciągasz, a nie odnosisz się to słów jakie napisałam na temat honoru.
                                          >
                                          > P.S. Bury i Szary zostali hurtem wzieci w poczet Wykletych. Teraz juz nawet Kuk
                                          > iz mowi ze IPN powinien zbadac zbrodnie dokonywane przez Wykletych.

Bury i Szary zostali zrehabilitowani, doczytałaś?
                                          • maria421 Re: LWP 30.03.16, 20:05
                                            astra18 napisał:

> Nie interesuje mnie to jaki wniosek wyciągasz, a nie odnosisz się to słów jakie
                                            > napisałam na temat honoru.

Co konkretnie napisalas na temat honoru?

> Bury i Szary zostali zrehabilitowani, doczytałaś?

Jeden prokurator IPN uznal rehabilitacje Burego za skandal. Doczytalas?
                                            • astra18 Re: LWP 30.03.16, 20:37
                                              maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                              >
                                              > > Nie interesuje mnie to jaki wniosek wyciągasz, a nie odnosisz się to słów
                                              > jakie
                                              > > napisałam na temat honoru.
                                              >
                                              > Co konkretnie napisalas na temat honoru?

To co napisałam, mam powtarzać czy przeczytaz sobie jeszcze raz?
                                              >
                                              > > Bury i Szary zostali zrehabilitowani, doczytałaś?
                                              >
                                              > Jeden prokurator IPN uznal rehabilitacje Burego za skandal. Doczytalas?

W linku który zamieściłaś tego nie ma, ale gdzie indziej znalazłam.
                                              Jeden miał inne zdanie od kilku innych.

• maria421 Re: LWP 30.03.16, 20:45
                                                astra18 napisał:

> To co napisałam, mam powtarzać czy przeczytaz sobie jeszcze raz?

Prosze zebys powtorzyla
                                                • astra18 Re: LWP 30.03.16, 21:57
                                                  maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                  >
                                                  > > To co napisałam, mam powtarzać czy przeczytaz sobie jeszcze raz?
                                                  >
                                                  > Prosze zebys powtorzyla

"Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjecie warunków wizji Polski jaka wówczas nastała.."

Proszszsze bardzo:)
                                                  • zbyfauch Re: LWP 30.03.16, 22:06
                                                    astra18 napisał:

> "Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjecie warunków wizji Polski ja
                                                    > ka wówczas nastała.."
                                                    >
                                                    > Proszszsze bardzo:)

Nie wnikając w szczegóły historyczne (tudzież moje zdanie na temat tzw. "honoru"), niezgoda na warunki wizji jest wystarczającym warunkiem usprawiedliwiającym mordowanie ludzi.
                                                    Bajeczka. :)
                                                  • astra18 Re: LWP 30.03.16, 22:16
                                                    zbyfauch napisał:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > "Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjecie warunków wizji Pol
                                                    > ski ja
                                                    > > ka wówczas nastała.."
                                                    > >
                                                    > > Proszszsze bardzo:)
                                                    >
                                                    > Nie wnikając w szczegóły historyczne (tudzież moje zdanie na temat tzw. "honoru
                                                    > "), niezgoda na warunki wizji jest wystarczającym warunkiem usprawiedliwiającym
                                                    > mordowanie ludzi.
                                                    > Bajeczka. :)

Z powodu nie wnikania w szczegóły historyczne pewna dowolność w stawianiu powyższych wniosków jest tylko a może aż, radosna twórczością autora.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • ja.nusz Re: LWP 30.03.16, 22:27
                                                    astra18 napisał:

> Z powodu nie wnikania w szczegóły historyczne pewna dowolność w stawianiu powyż
                                                    > szych wniosków jest tylko a może aż, radosna twórczością autora.

Z powodu wnikania w szczegóły historyczne, zostało bez cienia wątpliwości dowiedzione, że wśród członków zbrojnego podziemia nie brakowało zwykłych bandytów.
                                                  • lepian4 Re: LWP 31.03.16, 09:01
                                                    Dopowiedz jeszcze przez kogo i w jakim celu zostalo to dowiedzione?
                                                    Gdybys jeszcze wytlumaczyl, dlaczego posrod Gwardzistow nie wykryto bandytow, choc udalo im sie zrownac z ziemia liczne wioski? Zwlaszcza na terenach dzisiejszej Litwy.
                                                  • maria421 Re: LWP 31.03.16, 09:53
                                                    astra18 napisał:

> "Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjecie warunków wizji Polski ja
                                                    > ka wówczas nastała.."
                                                    >
                                                    > Proszszsze bardzo:)

Dziekuje bardzo.

Bardzo wielu ludzi nie godzilo sie na "przyjecie warunkow wizji Polski jaka wowczas nastala", ale wiekszosc z nich nie mordowala niewinnej ludnosci cywilnej.

Stawiasz ich na tym samym poziomie? Tych ktorzy sie nie godzili i np. honorowo odmawiali wysokich stanowisk panstwowych z tymi ktorzy mordowali?
                                                  • astra18 Re: LWP 31.03.16, 11:04
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > "Uznałam ich za ludzi honoru za nie zgodę na przyjecie warunków wizji Pol
                                                    > ski ja
                                                    > > ka wówczas nastała.."
                                                    > >
                                                    > > Proszszsze bardzo:)
                                                    >
                                                    > Dziekuje bardzo.
                                                    >
                                                    > Bardzo wielu ludzi nie godzilo sie na "przyjecie warunkow wizji Polski jaka wow
                                                    > czas nastala", ale wiekszosc z nich nie mordowala niewinnej ludnosci cywilnej.

W zasadzie kolaboracja z wrogiem była i jest uznawana za największe przestępstwo.
                                                    >
                                                    > Stawiasz ich na tym samym poziomie? Tych ktorzy sie nie godzili i np. honorowo
                                                    > odmawiali wysokich stanowisk panstwowych z tymi ktorzy mordowali?

Na taki zestaw nie dam odpoweidzi bo jest fałszywy w założeniu.
                                                  • maria421 Re: LWP 31.03.16, 11:26
                                                    astra18 napisał:

> W zasadzie kolaboracja z wrogiem była i jest uznawana za największe przestępstw
                                                    > o.

Astra, mord na niewinnych pozostaje mordem obojetnie czy robia to kolaboranci czy przeciwnicy nowego rezimu.

> Na taki zestaw nie dam odpoweidzi bo jest fałszywy w założeniu.

Nie dasz odpowiedzi bo sama widzisz ze sie zaplatalas uznajac mordercow za ludzi honoru.
                                                  • astra18 Re: LWP 31.03.16, 18:29
                                                    maria421 napisała:

> Astra, mord na niewinnych pozostaje mordem obojetnie czy robia to kolaboranci c
                                                    > zy przeciwnicy nowego rezimu.

Tylko że ci "niewinni" byli kolaborantami.
                                                    >
                                                    > > Na taki zestaw nie dam odpoweidzi bo jest fałszywy w założeniu.
                                                    >
                                                    > Nie dasz odpowiedzi bo sama widzisz ze sie zaplatalas uznajac mordercow za ludz
                                                    > i honoru.

Nie będe odpowiadać na z góry założoną fałszywą tezę. Proste jak konstrukcja cepa.

• maria421 Re: LWP 31.03.16, 18:34
                                                    astra18 napisał:

> Tylko że ci "niewinni" byli kolaborantami.

Ach, czyli po prostu Bury sam ich oskarzyl, sam wydal wyrok smierci i sam go wykonal.
                                                    Czym sie wobec tego roznil od hitlerowskich czy stalinowskich oprawcow? Czym?

> Nie będe odpowiadać na z góry założoną fałszywą tezę. Proste jak konstrukcja ce
                                                    > pa.

Trzeba bylo nie odpowiadac ze uwazasz Burego i Szarego za wzor honoru.

• astra18 Re: LWP 31.03.16, 18:47
                                                    maria421 napisała:

> Ach, czyli po prostu Bury sam ich oskarzyl, sam wydal wyrok smierci i sam go wy
                                                    > konal.

Tak samo jak ci którzy wydali "wyrok" na Burego.

> Czym sie wobec tego roznil od hitlerowskich czy stalinowskich oprawcow? Czym?

To samo pytanie zadasz w przypadku akcji pod Arsenałem?
                                                    >
                                                    > > Nie będe odpowiadać na z góry założoną fałszywą tezę. Proste jak konstruk
                                                    > cja ce
                                                    > > pa.
                                                    >
                                                    > Trzeba bylo nie odpowiadac ze uwazasz Burego i Szarego za wzor honoru.

Bee odpowiadać tak jak mi pasuje.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: LWP 31.03.16, 19:18
                                                    OK, Astra, juz wczoraj przyjelam do wiadosci ze uwazasz za wzor honoru kogos kto morduje ludnosc cywilna tylko dlatego ze jest antykomunista.

Wiec nie krec juz ze nie powiedzialas tego co powiedzialas, ja przyjelam do wiadomosci i koniec.
                                                  • astra18 Re: LWP 31.03.16, 19:21
                                                    maria421 napisała:

> OK, Astra, juz wczoraj przyjelam do wiadosci ze uwazasz za wzor honoru kogos kt
                                                    > o morduje ludnosc cywilna tylko dlatego ze jest antykomunista.

Napisałam to inaczej, no ale zapomniałam na chwilkę z kim mam do czynienia:)
                                                    >
                                                    > Wiec nie krec juz ze nie powiedzialas tego co powiedzialas, ja przyjelam do wia
                                                    > domosci i koniec.

Stary numer, ale jak widzę wciąż aktualny. Nie ze mną Brunner, nie ze mną:)
                                                  • maria421 Re: LWP 31.03.16, 19:26
                                                    Astra, nie krec.

Uwazaj sobie zbrodniarza za wzor honoru, swiadczy to tylko o Tobie....
                                                  • astra18 Re: LWP 31.03.16, 19:32
                                                    maria421 napisała:

> Astra, nie krec.

Kochana, wiem że na takim etapie ZAWSZE kończą Ci się argumenty.
                                                    Pamiętam o tym, nie musisz tego piać 5 raz jednego dnia:)
                                                    >
                                                    > Uwazaj sobie zbrodniarza za wzor honoru, swiadczy to tylko o Tobie....

Nie rozwine tematu co świadczy i obrona kogo świadczy o Tobie.
                                                    Piaskownica i tyle.
                                                  • maria421 Re: LWP 01.04.16, 11:47
                                                    Astra, zamiast gadac o piaskownicy moze powiedz jak godzisz Twoj katolicyzm z uznaniem Burego za wzor honoru?

• lepian4 Re: LWP 01.04.16, 11:13
                                                    Marycha nie strugaj wariata i nie cytuj bredni wybiorczej i patologicznych filmikow chocby Agnieszki Arnold. A moze wychowalas sie na serii Tygrysa i nie zadalas sobie trudu ustalenia prawdy historycznej. Bury nie dokonal nigdy samodzielnych akcji, wykonywal rozkazy swoich dowodcow, ktorzy wszelkimi sposobami probowali zapobiec komunistycznemu terrorowi. Zdaniem IPN-u "Akcja miała być wymierzona nie tylko w siatkę agenturalną resortu bezpieczeństwa, miała mieć również charakter ?odwetu na wrogiej ludności do sprawy konspiracyjnej?. Z grona tych 16 ofiar polowa nalezy do rodziny Niczyporuk. O czym to swiadzcy? Bez watpienia nie bylo to spontaniczne ludobojstwo, tylko przemyslana i skutecznie zrealizowana akcja!
                                                    Malo tego, Bury zostal w 2005 roku zrehabilitowany. Dlaczego upierasz sie przy wybiorczej historii, ktora nigdy nie napietnowala zbrodniczych Gwardzistow, ktorzy bezkarnie mordowali Polakow. Na terenach dzisiejszej Litwy wybili cale wioski i male miejscowosci. Nie interesowaly ich ani przekonania polityczne, ani przyeznosc narodowa. Chcieli pozyskac jedynie srodki na materialne na tych zgliszczach Nowej Jerozolimy!
                                                    Dlaczego nie uwzglednisz tla historycznego? W 1939 roku Polacy na Kresach przezyli pieklo. Zgotowali im to Sowieci na spolke ze Starszymi Bracmi w Wierze? Zginelo wtedy przeszlo 3 miliona Polakow, badz zeslani zostali na Syberie. To nie jest zbrodnia? Czy ty naprawde jestes tak naiwna, ze wierzysz jedynie w wybiorczo-komunistyczne pomowienia?
                                                    Powiedz lepiej, gdzie Bury zostal pochowany? Tak wlasnie wygladaly prawomocne wyroki LWP! Nie wystarczylo bezpodstawnie zamordowac wrogow komuny. Nalezalo ich maksymalnie upokorzyc, przesladowac niezlomnie reszte rodziny?
                                                    Dla mnie Bury jest bohaterem, ktory nie musial ponosic odpowiedzialnosci moralnej za sowieckich siepaczy, przed ktorymi strzegl swoja ojczyzne, bliskich? To przykre, ze ronisz lzy nad kolaborantami i wywiadowcami NKWD. To bardzo zle o tobie swiadczy
                                                  • maria421 Re: LWP 01.04.16, 11:45
                                                    Lepian, przyjmuje do wiadomosci ze jestes nie tylko antysemita, ale tez wielbicielem mordercy.

• lepian4 Re: LWP 31.03.16, 11:57
                                              Jedna jaskolka wiosny nie czyni. Nie jest to zaden powazny argument.
                                  • ja.nusz Re: LWP 30.03.16, 19:47
                                    astra18 napisał:

> Naloty na aliantów na Drezno też uznasz za niehonorowe?:)

Prosiłbym o krótkie wyjaśnienie, co było honorowego w bombardowaniu Drezna.
                                    I błagam, żadnego filozofowania i kręcenia - prosta odpowiedź na proste pytanie.
                                    • lepian4 Re: LWP 31.03.16, 11:54
                                      Nic, kompletnie nic.

Jednak alianci osiagneli swoj cel. Wzbudzili panike posrod Niemcow, zwlaszcza uchodzcow, ktorzy garneli masami do wielkich miast.
                      • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 10:36
                        Jak to nie uznawano wkladu AK w walce z hitleryzmem? Grozila za to nawet kara smierci!
                        Byl duzy popyt na AK-owcow, wiec wystarczaly zwykle rozzprawy kiblowe. Jedynie wybitniejszym przywodcom wytaczano propagandowe rozprawy sadowe
                    • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 10:13
                      Przeczytaj uwaznie moj wczesniejszy wpis uwazniej.

Co wiesz na temat Uroczysku Baran? Pewnie nic, w komunistycznych szkolach o tym nie mowiono, podobnie jak o eksterminacji Ak-owcow, ich rodzin, a nawet osob jedynie podejrzanych o wspolrace z rzekomymi silami imperialistycznymi.
                      Opdpowiedz mi prosze, dlaczego Marcel Reich- Ranicki nazywany byl Eichmannem z Katowic? Choc faktycznie, ten slugas bardziej zwiazany byl z KGB, niz z LWP.
                      Inawzje w Czechoslowacji i na Wegrzech faktycznie nie sa zbrodniami na wlasnym narodzie. Slawy polskiemu orezu jednak nie przycznily.
                      Pan Stolzmann vel. Kwasniewski bardzo chetnie wyslugilaw sie LWP, ale o zydach, zwlaszcza o przodkach naszych dzisiejszych politykach, nie chcesz dyskutowac.
                      A szkoda, bo takich zydowskich perelek z LWP jest masa.
                      Wspomne tylko jednego:
                      Kilka dni temu bezmyslnie oburzylas sie czytajac wybiorcze sensacje o Lichieniu. Nawet nie zauwazylas, ze w tym artykule oswiecone bydlaki robia sobie polewke z polskiego oreza. Warto wiedziec kto to wypowiada? Nie jest zadna tajemnica, ze brat Adama Michnika, kapitan Ludowego Wojska Polskiego, scigany jest ciagle listem gonczym za zbrodnie, ktorych dokonal na narodzie polskim. Zadaj sobie trudu i zapoznaj sie z histria. Struganie wariata i zwalczanie wyuzdanego antysemityzmu, ktorego nauczaja zbrodniarze i ich krewni, nie jest zadnym sensownym rozwiazaniem.
                      • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 10:32
                        Dorzuce jeszcze bajki rodzinne Adama Michnika, vel Schechter o Karolu Szwedowiczu, vel Stefan Michnik, albo po ojcu Schechter, poszukiwanym bracie zbrodniarzu.

Marycha, znajdz trzy watki antykoscielne, albo antypolskie. Dlaczego zbrodnie tego zasranego kapitana LWP tlumaczy sie antysemityzmem?
                        • maria421 @Lepian 30.03.16, 10:37
                          Jezeli Ty myslisz ze ja bede sie wdawala w rozmowy na temat zbrodniczego zydowskiego pochodzenia roznych osob, to sie mylisz.

• lepian4 Re: @Lepian 30.03.16, 14:26
                            Rozmawiamy, o zydowskim zbrodniarzu, kapitanie Ludowego Wojska Polskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zapoznaj sie z jego zyciorysem, to poznasz zbrodnie LWP od podszewki.
          • wkkr Re: LWP 30.03.16, 12:42
            Droga pani Astra
            Królestwo Polskie po 1815 nie było bytem suwerennym. W pełni zależało od Rosji.
            Miało oczywiście swoją formację zbrojna na czele której stał książę Konstanty, brat cara Rosji.
            Stosując logikę tego pożal się boże historyka, sile te należało by wykluczyć z historii polskiej wojskowości. A to prowadzi do konkluzji, że powstanie Listopadowe nie było żadnym zrywem narodowy a tylko wojenką w rodzinie Romanowych....
            • maria421 Re: LWP 30.03.16, 13:28
              wkkr napisał:

> Droga pani Astra
              > Królestwo Polskie po 1815 nie było bytem suwerennym. W pełni zależało od Rosji.
              >
              > Miało oczywiście swoją formację zbrojna na czele której stał książę Konstanty,
              > brat cara Rosji.
              > Stosując logikę tego pożal się boże historyka, sile te należało by wykluczyć z
              > historii polskiej wojskowości. A to prowadzi do konkluzji, że powstanie Listopa
              > dowe nie było żadnym zrywem narodowy a tylko wojenką w rodzinie Romanowych....
              >

Brawo!
            • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 15:31
              Powstanie Listopadowe nie jest najlepszym przykladem. Do tego powstania doszlo jedynie z powodu przemian ogolnoeuropejskich: najpierw Grecy odzyskali niepodleglosc w 1829 roku, pozniej Belgowie w 1930 roku, nastepnie doszlo do rewolucji we Francji. Ot, korzystny zbieg okolicznosci.

W rzeczywistosci car rozpracowal kolebke insurekcji Szkole Oodchorazych Piechoty i rzutem na tasme porwali sie na Ruskich. Oni faktycznie planowali powstanie, chcieli jedynie zapobiec uczestnictwa wojsk Krolestwa Polskiego w sporach niepodleglosciowych na Zachodzie. Pozniej dorzucono notoryczne lamanie kosntytucji przez cara, censzure..

Udalo im sie zdobyc Warszawe, ale celem byl zamach na Wielkiego Ksiecia Konstantego, nie zdobycie miasta. Zreszta udalo sie to dzieki wsparciu ludu warszawskiego, nie talentom militarnym chaotycznych oficerow.

Nastepnie Chlopicki wykorzystal proznie organizacyjna i spontanicznie oglosil sie dyktatorem. Tak namietnie rokowal z carem Mikolajem I o przestrzeganiu konstytucji na terenach wczesniej przynaleznych do Polski, ze w momencie, gdy car odrzucil postulaty , natychmiast podal sie do dymisji. Nastepnie Rzad Tymczasowy sklocil sie w kwestii chlopskiej. Ostatecznie chlopi wiosna 1931 roku masowo opuszczali szeregi wojsk powstanczych.

W sumie byl to bajzel, ktory niewiele rozni sie od wspolczesnych POPisowskich pyskowek o konstytucji. Wtedy Warszawiacy napierdzielali sie na ulicach miasta na powaznie, nie tak jak dzis jedynie pomowieniami i wyzwiskami. Calosc niewiele ma wspolnego z tradycja militarna polskieskiego oreza.

• wkkr Re: LWP 31.03.16, 10:09
                Nie zrozumiałeś kompletnie mojej wypowiedzi.
                Nie dotyczyła ona powstania tylko wojska Królestwa Polskiego oraz jego miejsca w historii polskiej wojskowości.
                Naucz się czytać ze zrozumieniem.
                • lepian4 Re: LWP 31.03.16, 10:51
                  To ty nie zrozumiales istoty Powstania Listopadowego.
                  Pionierzy tego powstania sprzeciwic chieli sie jedynie uczestnictwu polskich jednostek w tlumieniu walk narodowosciowych na Zachodzie. W tym celu chciano posluzyc sie zamachem na Wielkiego Ksiecia. To wszystko. Dopiero pozniej, gdy chcieli wyjsc z tej porazki obronna reka, zaczeli napomykac o respektowaniu konstytucji, o cenzurze...

Oficjalnie tych kilku szalencow ze Szkoly Podchorazych Piechoty nie stworzyla nigdy powaznych polskich formacji wojskowych- nawet pod sztandarem cara, ktory starannie przygotowywal ich na mieso armatnie. Poczatkowo pozyskali sympatie chlopow, ale juz po kilku tygodniach chlopi nie mieli ochoty na te bezsensowne pyskowki i kompromitacje polityczne.

Rownie dobrze moglbys dowodzic, ze gornicy naleza do wojskowych organizacji, bo przeciez wielokrotnie do nich strzelano
            • astra18 Re: LWP 30.03.16, 17:36
              wkkr napisał:

> Droga pani Astra
              > Królestwo Polskie po 1815 nie było bytem suwerennym. W pełni zależało od Rosji.
              >
              > Miało oczywiście swoją formację zbrojna na czele której stał książę Konstanty,
              > brat cara Rosji.
              > Stosując logikę tego pożal się boże historyka, sile te należało by wykluczyć z
              > historii polskiej wojskowości.

A czyż była to w takim razie "polska wojskowość"?Nikt nie wyklucza bytu, jedynie przynależność.

A to prowadzi do konkluzji, że powstanie Listopa
              > dowe nie było żadnym zrywem narodowy a tylko wojenką w rodzinie Romanowych....

Dlatego też z założenia konkluzja fałszywa.

>
              • wkkr Re: LWP 31.03.16, 10:29
                Ty naprawdę jesteś gotowa stwierdzić, że armia Królestwa Polskiego nie jest częścią historii polskiej wojskowości?????
    • fan.club Re: LWP 29.03.16, 12:22
      Polskie oręże... no nie wiadomo... Dowódca mojego plutonu nazywał się Heidenreich. No co powiecie na takie LWP?
      • maria421 Re: LWP 29.03.16, 12:34
        fan.club napisał:

> Polskie oręże... no nie wiadomo... Dowódca mojego plutonu nazywał się Heidenrei
        > ch. No co powiecie na takie LWP?

To byla zakamuflowana opcja niemiecka :-)
        • lepian4 Re: LWP 29.03.16, 12:43
          Dabrowski tez nie mowil po polsku! Nieuki zakichane!!
          • fan.club Re: LWP 29.03.16, 12:59
            Jak zwykle znów coś pokręciłeś. Heidenreich jak najbardziej mówił po polsku.
            • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 09:10
              Moze u schylku zycia namietnie staral sie poznac jezyk przodkow, co niekoniecznie oznacza, ze nim wladal wymienicie.
              Gdyby bylo inaczej, krytycy Mazurka Dabrowskiego nie oburzaliby sie z tego powodu, ze posrod bohaterow narodowych wymienionych w hymnie, jedynie Czarnecki i glupiutka Basienka znali swoj jezyk ojczysty
              • wkkr Re: LWP 30.03.16, 14:17
                A ojciec wspomnianej Basieńki to niby po jakiemu do niej mówił?
                • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 14:23
                  Niech ci bedzie, bylo ich troje. Ale tylko dlatego, ze w Polsce panuje zwyczaj, ze za mundurem panny ciagna sznurem
    • wkkr Re: LWP 30.03.16, 12:37
      Pan Cenckiewicz jest idiotą.
      Mój ojciec w 56 był studentem. Miał w tym czasie szkolenie wojskowe. Prowadził je oficer LWP, weteran września i AK oraz Powstania Warszawskiego. W październiku, gdy wojska sowieckie już szły na Warszawę facet chłopakom powiedział, że ostatnia rzeczą jakiej potrzebujemy to wojna z ruskimi ale jeśli trzeba będzie to ich poprowadzi choć rzeczą pewna jest to że będzie to rzeź.
      W tym samym czasie na przedmieściach warszawskiej Pragi pozycje obronne zajmowały wojska KBW oraz DPanc. im. Tadeusza Kościuszki.
      LWP biłoby się z ruskimi o Warszawę. Tylko decyzja Chruszczowa o wstrzymaniu interwencji zapobiegła tragedii.
      Jest więcej niż pewne że pan Cenckiewicz własnej krwi dla ojczyzny by nie zaryzykował, więc
      niech spierdala bo goowno wie o życiu.
      ====
      LWP jest częścią polskiej historii tak samo jak armia Królestwa Polskiego.
      To że nie bili się z ruskim to tylko takie a nie inne zrządzenie losu.
      • lepian4 Re: LWP 30.03.16, 14:30
        Wytlumacz to rodzinom ofiar LWP, ktorych nie interesuje, ze LWP nie bilo sie z Ruskimi, tylko mordowalo uczciwych obywateli, bliskich, ukochanych...
        • wkkr Re: LWP 31.03.16, 10:36
          To że LWP było częścią komunistycznego aparatu represji nie ma wpływu na jego miejsce w historii polskiej wojskowości.
          Gdyby przyjąć twoje stanowisko, nie było by miejsca w historii polskiej wojskowości dla tej części WP które wywołało i przeprowadziło zamach majowy. W szczególności nie było by miejsca dla marszałka Piłsudskiego. To on ma na rękach krew kilkuset ofiar zamachy majowego.
          Było by to oczywiście absurdalne....
          ==
          Czy się komuś podoba czy nie istnieje ciągłość historyczna IIRP - PRL - IIIRP
          • lepian4 Re: LWP 31.03.16, 11:12
            Proponowales mi czytanie ze zrozumieniem.

Nie podwazalem ciaglosci historycznej. Poprosilem ciebie jedynie, bys wytlumaczyl twoja teze rodzinom ofiar komunistycznego terroru, ze LWP nie zamierzalo bic sie z Ruskimi, tylko na zyczenie Ruskich bic mialo Polakow. Ostatecznie czynili to z przekonania i bardzo sumiennie
      • astra18 Re: LWP 30.03.16, 17:44
        wkkr napisał:

> Pan Cenckiewicz jest idiotą.
        > Mój ojciec w 56 był studentem. Miał w tym czasie szkolenie wojskowe. Prowadził
        > je oficer LWP, weteran września i AK oraz Powstania Warszawskiego. W październi
        > ku, gdy wojska sowieckie już szły na Warszawę facet chłopakom powiedział, że os
        > tatnia rzeczą jakiej potrzebujemy to wojna z ruskimi ale jeśli trzeba będzie to
        > ich poprowadzi choć rzeczą pewna jest to że będzie to rzeź.
        > W tym samym czasie na przedmieściach warszawskiej Pragi pozycje obronne zajmowa
        > ły wojska KBW oraz DPanc. im. Tadeusza Kościuszki.
        > LWP biłoby się z ruskimi o Warszawę. Tylko decyzja Chruszczowa o wstrzymaniu in
        > terwencji zapobiegła tragedii.
        > Jest więcej niż pewne że pan Cenckiewicz własnej krwi dla ojczyzny by nie zaryz
        > ykował, więc
        > niech spierdala bo goowno wie o życiu.

A Ty skąd wiesz tyle o życiu więcej niż Cenckiewicz?:) Pochwal się dorobkiem historycznym to może staniesz do dyskusji historycznej a nie pisał opowieści oficera LWP ze szkolenia obronnego.
        > ====
        > LWP jest częścią polskiej historii tak samo jak armia Królestwa Polskiego.

A kto napisał że nie jest częścią polskiej historii o wątpliwym pochodzeniu oręza?

> To że nie bili się z ruskim to tylko takie a nie inne zrządzenie losu.

Nie zrządzenie losu tylko taka a nie inna decyzja ustrojowa.
        >
        • wkkr Re: LWP 31.03.16, 10:45
          astra18 napisał:

> A Ty skąd wiesz tyle o życiu więcej niż Cenckiewicz?:)
          ======
          Po owocach ich poznacie. Pan ten rodzi jedynie truciznę i jad. Generalnie sprawia ważnienie psychopaty.

====
          > A kto napisał że nie jest częścią polskiej historii o wątpliwym pochodzeniu orę
          > za?
          ========
          To w końcu LWP jest częścią polskiej wojskowości czy nie? Czy Legiony Dąbrowskiego są częścią polskiej wojskowości czy nie? Czy armia Królestwa Polskiego oraz Księstwa Warszawskiego są częścią polskiej wojskowości czy nie?
          ========
          > Nie zrządzenie losu tylko taka a nie inna decyzja ustrojowa.
          > >
          ========
          Widzę że kompletnie nie kumasz historii polski.
          Otóż nie. To ze nie doszło do wojny polsko-sowieckiej w 56 to zrządzenie losu.
          Do walk nie doszło tylko dlatego ze Gomułka potrafił w sposób rozumny postawić się Chruszczowowi.
          Tylko i wyłącznie postawie Gomułki który w pewnym momencie wprost powiedział "bijemy się czy nie?" zawdzięczamy to że LWP nie zapisało się chlubną kartą w historii Polski bijąc się w nierównym boju z armia sowiecką.
          • astra18 Re: LWP 31.03.16, 11:00
            wkkr napisał:

> astra18 napisał:
            >
            > > A Ty skąd wiesz tyle o życiu więcej niż Cenckiewicz?:)
            > ======
            > Po owocach ich poznacie. Pan ten rodzi jedynie truciznę i jad. Generalnie spraw
            > ia ważnienie psychopaty.

Zarzuć mu fałsz historyczny, polemizuj merytorycznie, bo to co piszesz jest po prostu głupie, tak jak opowieści za szkolenia wojskowego.
            >
            > ====
            > > A kto napisał że nie jest częścią polskiej historii o wątpliwym pochodzen
            > iu orę
            > > za?
            > ========
            > To w końcu LWP jest częścią polskiej wojskowości czy nie?

Jest częścią bytu w historii polskiej, czegoś nie zrozumiałeś?

Czy Legiony Dąbrowski
            > ego są częścią polskiej wojskowości czy nie? Czy armia Królestwa Polskiego oraz
            > Księstwa Warszawskiego są częścią polskiej wojskowości czy nie?

Po co mowa o Legionach skoro skupiamy sie na powojennej historii Polski?
            > ========

>
            • wkkr Re: LWP 31.03.16, 13:36
              Bo brzydzę się relatywizmem historycznym.
              Jeśli częścią historii polskiej wojskowości są formacje wojskowe polskich niesuwerennych bytów państwowych to dotyczy to wszystkich tego typu bytów a nie tylko wybranych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka