jureek 07.04.16, 08:28 Słyszałem dzisiaj w wiadomościach, że ministerstwo infrastruktury chce wprowadzić obowiązkową kartę rowerową. Oj, tęskno niektórym za PRL-em. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 11:25 jureek napisał: >. Oj, tęskno niektórym za PRL-em. nie wszystko w PRL było złe. Widząc na co dzień w jaki sposób rowerzyści użytkują wspólne drogi uważam wprowadzenie kart rowerowych jako absolutną konieczność. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 11:41 a000000 napisała: > Widząc na co dzień w jaki sposób rowerzyści użytkują wspólne drogi uważam wprow > adzenie kart rowerowych jako absolutną konieczność. Ech, te urzędnicze złudzenia, że papierek jest dobry na wszystko. Odpowiedz Link
a000000 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 11:50 jureek napisał: > Ech, te urzędnicze złudzenia, że papierek jest dobry na wszystko. nie chodzi o papierek, tylko o zasób wiedzy konieczny do uzyskania tego papierka. Nigdy nie byłam urzędniczką. I raczej nie będę. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 11:58 a000000 napisała: > nie chodzi o papierek, tylko o zasób wiedzy konieczny do uzyskania tego papierk > a. Chodziło mi o urzędniczą mentalność, a nie to, co faktycznie robisz. Uważasz, że bez papierka tej wiedzy nie da się przekazać? Myślisz, że w w czasach PRL-u rowerzyści w Polsce lepiej zachowywali się na drogach niż rowerzyści np. w Czechach czy w Niemczech, gdzie taki papierek nigdy nie obowiązywał? Karta rowerowa to chyba czysto polski wymysł, nie znam żadnego innego kraju, gdzie obowiązywałby taki dokument. Nie dziwi mnie też wcale, że pomysły wprowadzenia dodatkowego dokumentu rodzą się w ministerstwie, gdzie wiceministrem jest pirat drogowy, który już dwa razy tracił prawo jazdy za punkty, bo właśnie piratom drogowym rowerzyści najbardziej przeszkadzają. Odpowiedz Link
a000000 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 12:07 jureek napisał: > Uważasz, że bez papierka tej wiedzy nie da się przekazać? uważam, że ja, nie będąca cyklistką, mająca prawo jazdy, wiem i widzę co wyprawiają cykliści. A moja siostra, która prawa jazdy nie ma, ani też "papierka" - nie ma pojęcia jakie ma prawa a jakie obowiązki. Jedzie do przodu a Bóg nad nią czuwa. Przydałoby się jej przeszkolenie bo stanowi zagrożenie i jest tego nieświadoma. Jak i wielu wielu innych cyklistów. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 12:09 a000000 napisała: > uważam, że ja, nie będąca cyklistką, mająca prawo jazdy, wiem i widzę co wypraw > iają cykliści. A moja siostra, która prawa jazdy nie ma, ani też "papierka" - n > ie ma pojęcia jakie ma prawa a jakie obowiązki. Jedzie do przodu a Bóg nad nią > czuwa. Przydałoby się jej przeszkolenie bo stanowi zagrożenie i jest tego nieśw > iadoma. Jak i wielu wielu innych cyklistów. Czy ktoś broni Twojej siostrze się doszkolić? I co z resztą moich pytań? Odpowiedz Link
alpepe Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 12:19 Aż muszę spytać córki, jak przyjdzie ze szkoły, bo bodajże w 5. klasie mieli naukę jazdy miejskiej na rowerze, czyli znaki i umiejętności praktyczne i coś mi świta, że taką kartę rowerową właśnie dostała. Ja zrobiłam kartę rowerową w wieku 12. lat, a wiem, że w Polsce była taka regulacja kiedyś, że karta rowerowa przestawała obowiązywać, jak ktoś zdobył prawo jazdy. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 12:42 alpepe napisała: > Aż muszę spytać córki, jak przyjdzie ze szkoły, bo bodajże w 5. klasie mieli na > ukę jazdy miejskiej na rowerze, czyli znaki i umiejętności praktyczne i coś mi > świta, że taką kartę rowerową właśnie dostała. Die meisten Grundschulen bieten ihren Schülern in der 4. Klasse den Fahrradführerschein an. Er wird von der Schule oder der Polizei ausgestellt, ist aber kein amtliches Zeugnis. Auch ohne Fahrradführerschein ist man in Deutschland berechtigt, mit dem Zweirad im Straßenverkehr unterwegs zu sein. Er soll vielmehr gewährleisten, dass Kinder die wichtigsten Verkehrsregeln kennen lernen. Takie rozwiązania popieram. Edukacja tak, a nie tworzenie kolejnych urzędniczych alibi, że cos tam robią dla poprawy bezpieczeństwa. Odpowiedz Link
alpepe Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 14:45 no to to córka ma. Niektórzy uczniowie musieli zdawać poprawki z jazdy, więc to był dość wymagający egzamin, moja córka zdała bez trudu, ale do szkoły jeździła od 2. klasy sama na rowerze, musiała przechodzić też przez bardzo ruchliwą drogę bez przejścia dla pieszych i świateł. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 19:50 jureek napisał: > a000000 napisała: > > > Widząc na co dzień w jaki sposób rowerzyści użytkują wspólne drogi uważam > wprow > > adzenie kart rowerowych jako absolutną konieczność. > > Ech, te urzędnicze złudzenia, że papierek jest dobry na wszystko. To może zlikwidujmy prawa jazdy dla zmechanizowanych, przecież to tylko papierek. > Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 20:20 astra18 napisał: > To może zlikwidujmy prawa jazdy dla zmechanizowanych, przecież to tylko papierek. > > Obowiązkowa karta rowerowa jest tak samo dobrym pomysłem, jak obowiązkowe pozwolenie na obsługę robota kuchennego. Instytucja podległa PiSowi może wprowadzić dokument zezwalający srać - elektorat ze spranym mózgiem będzie tego bronił jak lwica młodych. Pozdro od Trolla. Odpowiedz Link
jurasberlinczyk49 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 21:11 ja.nusz napisał: > Obowiązkowa karta rowerowa jest tak samo dobrym pomysłem, jak obowiązkowe pozwo > lenie na obsługę robota kuchennego. No bo przecież świat składa się z samych geniuszów-januszów, którzy spojrzą na mechanizm i już wiedzą że to snopowiązałka, a nie glebogryzarka... ;-) Po co w ogóle drukować te wszystkie instrukcje obsługi, prościej byłoby wyeliminować ze społeczeństwa osobniki niegramotne, złaszcza te wybierające PiS, które jednak nie "wyssały jazdę na rowerze z mlekiem matki", jak nasz forumowy cyklista Jureeku. Takie eksperymenty doskonale się przecież sprawdzały w latach III Reszy, więc dlaczego nie zastosować je w nowym świetlanym januszowym świecie postępu i wszechobecnej radości? ;-) > Instytucja podległa PiSowi może wprowadzić dokument zezwalający srać - elektora > t ze spranym mózgiem będzie tego bronił jak lwica młodych. A ta pisowska "instytucja" wprowadziła już taki "dokument" o "pozwoleniu srania"? Jeśli nie, to może "spranym mózgiem" mogą pochwalić się raczej osobnicy, którzy nie widzą potrzeby POWSZECHNYCH na świecie instrukcji obsługi różnych, coraz bardziej skomplikowanych urządzeń technicznych??? > Pozdro od Trolla. Dokładnie... Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 21:28 jurasberlinczyk49 napisał: > A ta pisowska "instytucja" wprowadziła już taki "dokument" o "pozwoleniu srania > "? Jeśli nie, to może "spranym mózgiem" mogą pochwalić się raczej osobnicy, któ > rzy nie widzą potrzeby POWSZECHNYCH na świecie instrukcji obsługi różnych, cora > z bardziej skomplikowanych urządzeń technicznych??? Proponowałbym zacząć od instrukcji obsługi mózgu, Panie Urban bis. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 20:24 astra18 napisał: > > Ech, te urzędnicze złudzenia, że papierek jest dobry na wszystko. > > To może zlikwidujmy prawa jazdy dla zmechanizowanych, przecież to tylko papiere > k. Naprawdę nie masz merytorycznych argumentów, że uciekasz się do takiego piaskownicowego argumentowania ad absurdum? Chociaż, gdyby się tak poważnie zastanowić, to biorąc pod uwagę bardzo słabą jakość szkolenia kierowców oraz to, jak wielu siada w Polsce za kółko nie mając do tego uprawnień, to zlikwidowanie obowiązku posiadania prawa jazdy aż tak bardzo absurdalne nie jest. Sam wiceminister Jerzy Szmit jest najlepszym przykładem na to, że samo posiadanie prawa jazdy nie jest jeszcze gwarancją, że ktoś umie jeździć. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 21:27 jureek napisał: > > Naprawdę nie masz merytorycznych argumentów, że uciekasz się do takiego piaskow > nicowego argumentowania ad absurdum? A gdzie tu widzisz absurd? Dlaczego wymagać od zmotoryzowanego uczestnika "papierka" a od cyklisty, korzystającego z tego samego środka przejazdu już nie? > Chociaż, gdyby się tak poważnie zastanowić, to biorąc pod uwagę bardzo słabą ja > kość szkolenia kierowców oraz to, jak wielu siada w Polsce za kółko nie mając d > o tego uprawnień, to zlikwidowanie obowiązku posiadania prawa jazdy aż tak bard > zo absurdalne nie jest. Aaa to jest merytoryczny argument:) > Sam wiceminister Jerzy Szmit jest najlepszym przykładem na to, że samo posiadan > ie prawa jazdy nie jest jeszcze gwarancją, że ktoś umie jeździć. Parę razy wypowiadałam się na temat tego pana i się zgodzę. Może jego przełożony poprawi tę statystyke. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 22:03 astra18 napisał: > A gdzie tu widzisz absurd? Dlaczego wymagać od zmotoryzowanego uczestnika "papi > erka" a od cyklisty, korzystającego z tego samego środka przejazdu już nie? Absurd jest w tym, że nie jest to ten sam środek przejazdu. Jak już taka "równościowa" jesteś, to powinnaś się domagać takich samych badań zdrowotnych powtarzanych tak samo często, jakie muszą przechodzić kierowcy borowcy, no bo ci naprawdę korzystają z tego samego środka przejazdu. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 22:11 jureek napisał: > > Absurd jest w tym, że nie jest to ten sam środek przejazdu. Jesli wyraziłam się nieprecyzyjnie, to uściśle - ścieżka. Oprócz tego rowerzyści są uprzywilejowani w stosunku do kierowcow pojazdów mechanicznych bo zabierają dużą część chodnika. Jak już taka "równo > ściowa" jesteś, to powinnaś się domagać takich samych badań zdrowotnych powtarz > anych tak samo często, jakie muszą przechodzić kierowcy borowcy, no bo ci napra > wdę korzystają z tego samego środka przejazdu. Nie każdy kierowca jest borowcem od którego -oprócz umiejętności kierowania pojazdem i znajomości przepisów ruchu drogowego - wymaga się dodatkowych kwalifikacji, które wymagają dodatkowych badań. Dlaczego rowerzysta korzystający z jezdni, nie posiadający prawa jazdy, nie ma być zobligowany do znajomości poruszania się po niej, tak jak to dotyczy kierowców? Proste pytanie. Dasz radę prosto odpowiedzieć? Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 22:24 astra18 napisał: > Nie każdy kierowca jest borowcem od którego -oprócz umiejętności kierowania poj > azdem i znajomości przepisów ruchu drogowego - wymaga się dodatkowych kwalifika > cji, które wymagają dodatkowych badań. W takim razie weźmy przykład kierowcy ciężarówki lub autobusu. On nie ma dodatkowych zadań jak borowiec, a jednak wymaga się od niego więcej badań niż od kierowcy osobówki. Jak myślisz, dlaczego tak jest? Jeżeli odpowiesz sobie na to pytanie, to od razu będziesz miała też odpowiedź na pytanie, które zadałaś mi poniżej. > Dlaczego rowerzysta korzystający z jezdni, nie posiadający prawa jazdy, nie ma > być zobligowany do znajomości poruszania się po niej, tak jak to dotyczy kierow > ców? > Proste pytanie. Dasz radę prosto odpowiedzieć? Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 22:31 jureek napisał: > W takim razie weźmy przykład kierowcy ciężarówki lub autobusu. On nie ma dodatk > owych zadań jak borowiec, a jednak wymaga się od niego więcej badań niż od kier > owcy osobówki. Ale od jednych i drugich wymagane jest prawo jazdy. Jak myślisz, dlaczego tak jest? Jeżeli odpowiesz sobie na to pyt > anie, to od razu będziesz miała też odpowiedź na pytanie, które zadałaś mi poni > żej. Nadal to nie jest odpowiedź bo powtórzę to w/w. Punktem stycznym jest droga poruszania a nie mniej lub więcej badań. Jak będziesz mieć ochotę to poproszę jednak o krótka odpowiedź na moje pytanie. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 23:01 Ten idiotyczny przepis uderzy prosto w Bronka w walonkach, który na rowerze marki Ukraina, zawsze przekracza wężykiem drogę krajową nr 6 na wysokości restauracji Polonez w Rymaniu - będzie mi go brakować. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 23:20 ja.nusz napisał: > Ten idiotyczny przepis uderzy prosto w Bronka w walonkach, Nie tylko w niego. Policja będzie teraz mogła poprawiać statystyki wykrywalności zaczajając się koło kościoła, gdy kończy się nabożeństwo i wyłapywać babcie, które przyjechały tam rowerem. Inny punkt, gdzie będą mogli się zaczaić, to będą nowo wytyczane i z wielką pompą reklamowane turystyczne trasy rowerowe. Tam z kolei będą mogli łupić zagranicznych cyklistów, którzy w życiu nie słyszeli o takim dziwolągu, jak karta rowerowa. Zamiast brać się za edukację, za zapewnienie bezpiecznej infrastruktury, to jak zwykle u nas tylko pozoruje się jakieś działania. Będzie papier, więc będzie bezpiecznie, a i do budżetu co nieco kapnie, bo przecież za darmo tych kart rowerowych wydawać nie będą. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 08:57 Porazajace jest wasza ignorancja. Przepisy odnosnie karty rowerowej ostatni raz korygowane byly w 2013 roku, przez wielmoznych POrabancow. Trzy lata pozniej rozwiniecie tych wczesniejszych zapisow na wszystkich doroslych nieposiadajachych prawa jazdy wzbudza u was masowa histerie! Jak jest to mozliwe, ze nie wstydzicie sie wlasnej glupoty? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 09:13 Powołujesz się na przepis z 2013 r., znoszący właśnie ten debilizm, który teraz chcą ponownie wprowadzić. I kto tu powinien się wstydzić swojej głupoty matołku? Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 12:47 Chcesz Jureekowi zarzucic, ze to nie jest powrot do PRL-u, tylko do PO-wskiej Zielonej Wyspy?? Zreszta wcale nie jest tak, jak namietnie tutaj probujesz glosic. W 2013 PO nie znioslo zadnego debilizmu. Wrecz przeciwnie probowano uregulowac zmiany jakie nastapily w rozbudowie infrastruktury, jak rowniez uwzgledniono tez potrzeby osob poruszajacych sie wozkami elktrycznymi i znanymi tobie z ojcowizny pojazdami zaprzegowymi Malo tego, samozwanczy medrcu, oprocz tej nowelizacji, obowiazuje rowniez PO-wska ustawa z 2011 o kierujacych pojazdami, ktora to wyraznie wyjasnia, gdzie takie przemadrzale ciele, jak ty moglo poruszac sie rowerem bez uprawnien. Racz zauwazyc, szanowny panie, ze kazdy uczestnik ruchu drogowego na wszystkich drogach musi wykazac sie znajomoscia przepisow ruchu drogowego. Ergo potrzebny jest odpowiedni dokument. Ten banal moze sprawiac tobie jednak problemy ze zrozumieniem. Zmiany, jakie teraz sa proponowane sa nam wszystkim potrzebne. Wokol nowelizacji z 2013 powstalo wiele mitow i nierzetelnych analiz. W tym nawiedzonym duchu okazalo sie, ze tramwajarze nie potrzebuja zadnych uprawnien, poza pozwoleniem na kierowanie tramwajem, udzielanym przez pracodawce. To jest panie dzieju bezprzykladny debilizm! Pora to uregulowac. Tak zwyczajnie, dla naszego wspolnego bezpieczenstwa! Madrze bylo by to uczynic na ogolnoeuropjskiej platformie. W Niemczech jest masa absurdow zwiazanych z rowerzystami. Tak dla przykladu rodzice nie moga jechac wspolnie z dziecmi po chodniku, a dzieci wspolnie z rodzicami na ulicy! Drogi dla rowerzystow sa bardzo czesto zle oznakowane. Nie ma obowiazku jechania w rzedzie, przy krawedzi ulicy? Mozna nawet jechac pod prad na oznakowanych drogach jednokierunkowych !!! Takimi sprawami UE niestety sie nie zajmuje. Dlugosc i ksztalt ogorkow sa wazniejsze dla naszej egzystencji Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 12:55 lepian4 napisał: > musi wykazac sie znajomoscia przepisow ruchu drogowego. Ergo potrzebny jest > odpowiedni dokument. Pokaż mądralo jakiś inny kraj, w którym od rowerzystów wymagany jest dokument potwierdzający znajomość przepisów ruchu drogowego. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 14:41 Strugasz wariata. Generalnie za rzucanie smeci, plucie na chodnik etc. sa tez kary pieniezne, ktorych zwykle sie nie respektuje. Zwlaszcza posrod kolorowych. Jesli policjanci nigdy nie domagali sie od ciebie prawa jazdy, albo innego dowodu, potwierdzajacego znajomosc regul ruchu drogowego, to tez niczego nie dowodzi. Wybierz sie na przejazdzke rowerowa wokol najblizszego posterunku policyjnego, to szybko poznasz taki kraj. Gdy tak namietnie zaklocisz im dyzurna drzemke, to predzej, czy pozniej ciebie wylegitymuja. Ba, moze dostaniesz nawet mandat za poruszanie sie po drogach bez okreslonego celu podrozy! Istnieja tez kraje, w ktorych w normalnych urzedach za 20 ? mozna kupic prawo jazdy, bez przystepowania do egzaminu. Nikogo nie interesuje, czy umiesz prowadzic samochod, czy znasz reguly ruchu drogowego. Po rownie nielegalnym przybyciu do Europy, te lewe dokumenty sa u nas uznawane! Po pisowskim powrocie do PRL-u proponuje wam urlop w Turcji. Tam na kazdym bazarze kupicie sobie karty rowerowe obowiazujace we wszystkich krajach na swiecie Odpowiedz Link
maria421 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 14:51 Lepian, nie sciemniaj tylko w koncu pokaz Jureekowi te inne kraje w ktorych od rowerzystow wymaga sie posiadania karty rowerowej. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 10:36 maria421 napisała: > Lepian, nie sciemniaj tylko w koncu pokaz Jureekowi te inne kraje w ktorych od > rowerzystow wymaga sie posiadania karty rowerowej. No i minęły dwa tygodnie, a odpowiedzi nie ma. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 23:13 astra18 napisał: > > W takim razie weźmy przykład kierowcy ciężarówki lub autobusu. On nie ma > dodatk > > owych zadań jak borowiec, a jednak wymaga się od niego więcej badań niż o > d kier > > owcy osobówki. > > Ale od jednych i drugich wymagane jest prawo jazdy. Inne prawo jazdy. Zastanowiłaś się, dlaczego inne? > Nadal to nie jest odpowiedź bo powtórzę to w/w. > Punktem stycznym jest droga poruszania a nie mniej lub więcej badań. To jest odpowiedź, bo chodzi o mniej lub więcej wymagań. > Jak będziesz mieć ochotę to poproszę jednak o krótka odpowiedź na moje pytanie. Proszę bardzo. Więcej wymaga się od kierowcy przewożącego materiały niebezpieczne niż od kierowcy zwykłego tira. Z kolei od kierowcy tego zwykłego tira wymaga się więcej niż od kierowcy osobówki. Mniej od kierowcy osobówki wymaga się od kierowcy skutera, a jeszcze mniej od rowerzysty. Jeśli zobaczysz logikę w tym różnicowaniu wymagań, to będzie to odpowiedź na Twoje pytanie. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 11:02 jureek napisał: > astra18 napisał: > > > Inne prawo jazdy. Zastanowiłaś się, dlaczego inne? Nie, bo przedmiotem dyskusji jest BRAK jakiegokolwiek potwierdzenia znajomosci przepisów dla rowerzysty korzystającego z takiej samej drogi jak kierowcy. > > > To jest odpowiedź, bo chodzi o mniej lub więcej wymagań. Ale tu nie chodzi o "mniej lub więcej" tylko braku dokumentu potwierdzającego choćby jakaś namiastkę kursu ze znajomosci przepisów dla rowerzysty. > > > > Proszę bardzo. Więcej wymaga się od kierowcy przewożącego materiały niebezpiecz > ne niż od kierowcy zwykłego tira. Z kolei od kierowcy tego zwykłego tira wymaga > się więcej niż od kierowcy osobówki. Mniej od kierowcy osobówki wymaga się od > kierowcy skutera, a jeszcze mniej od rowerzysty. Jeśli zobaczysz logikę w tym r > óżnicowaniu wymagań, to będzie to odpowiedź na Twoje pytanie. Od rowerzysty nie wymaga sie w ogóle, może taki nawet nie wiedzieć co oznacza poszczególny znak. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 11:21 astra18 napisał: > Od rowerzysty nie wymaga sie w ogóle, To jest oczywista nieprawda. Od rowerzysty tak samo jak od każdego innego użytkownika drogi wymaga się przestrzegania przepisów i tak samo pociąga się go do odpowiedzialności, jeśli te przepisy złamie. Odpowiedz Link
astra18 Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 11:26 jureek napisał: > astra18 napisał: > > > Od rowerzysty nie wymaga sie w ogóle, > > To jest oczywista nieprawda. Od rowerzysty tak samo jak od każdego innego użytk > ownika drogi wymaga się przestrzegania przepisów i tak samo pociąga się go do o > dpowiedzialności, jeśli te przepisy złamie. Od rowerzysty nie wymaga sie znajomosci przepisów potwierdzonych dokumentem. Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 08.04.16, 11:31 astra18 napisał: > Od rowerzysty nie wymaga sie znajomosci przepisów potwierdzonych dokumentem. Wymaga się przestrzegania przepisów, więc pośrednio także ich znajomości. We wszystkich cywilizowanych krajach w zupełności to wystarcza i jest tam bezpieczniej na drogach niż u nas. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 07.04.16, 15:45 Jureeku minister chce wprowadzic obowiazek posiadania karty rowerowej dla osob doroslych nie posiadajacych prawa jazdy! Dla mnie ten pomysl jest trafny. Malo tego powinien doyczyc rowniez uchodzcow, ktorzy oprocz tego powinni legitymowac sie ubezpieczeniem. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 08:59 Prawdziwy powrot do PRL i caje tej komunistycznej burdy zaprezentowali nam dawni przyjaciele ze STASI posrod nowych wyznawcow tej lewackiej doktryny nienawisci Odpowiedz Link
lepian4 Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 09:06 Posrod tych pieknych plakatow stoja oplacane tlumy wiwatujace na widok limuzyn dyktatorki Merkel z jej nadwornym blaznem Donaldem. Szkoda, ze nie poslala w rejs wzorem Pana Mysliwego swych kukiel. Wiecej Nowych Europejczykow by uszczesliwila Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 10:33 lepian4 napisał: > Posrod tych pieknych plakatow stoja oplacane tlumy wiwatujace Widzę, że jesteś dobrze poinformowany. Może zdradzisz w takim razie, ile płacą za wiwatowanie? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 10:57 jureek napisał: > lepian4 napisał: > > > Posrod tych pieknych plakatow stoja oplacane tlumy wiwatujace > > Widzę, że jesteś dobrze poinformowany. Może zdradzisz w takim razie, ile płacą > za wiwatowanie? Jura, on nie jest dobrze poinformowany, on jest dorze szurnięty. Dziś niedziela - pomódlmy się za nieuleczalnie chorych.... PS. A tan na marginesie, to spóźnione imieninowe - na zdrowie! Odpowiedz Link
jureek Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 11:04 ja.nusz napisał: > A tan na marginesie, to spóźnione imieninowe - na zdrowie! Dzięki! Jak tam kolano? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Kolejny powrót PRL-u 24.04.16, 12:16 Kolano lepiej, lecę je wygrzać na Kretę, do późnego lata powinno być OK. Odpowiedz Link