maria421 Re: Przegląd prasy 20.07.16, 09:12 Tak to wlasnie teraz jest. Jak w PRLu gdzie byl premier, byl prezydent, ale rzadzil I sekretarz PZPR Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Przegląd prasy 20.07.16, 09:25 maria421 napisała: > Tak to wlasnie teraz jest. Jak w PRLu gdzie byl premier, byl prezydent, ale rza > dzil I sekretarz PZPR PRL prezydenta posiadała jedynie na początku i na końcu swojego niesławnego bytu. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Przegląd prasy 20.07.16, 09:28 zbyfauch napisał: > PRL prezydenta posiadała (...) Posiadał - złamałem własną regułę, według której skróty traktuję, jak samodzielne wyrazy. Odpowiedz Link
a000000 Re: Przegląd prasy 20.07.16, 11:47 maria421 napisała: > Tak to wlasnie teraz jest. Jak w PRLu gdzie byl premier, byl prezydent, ale rza > dzil I sekretarz PZPR W PRL-u był tylko jeden prezydent - Bierut - i to on rządził. Pełnił równocześnie funkcje premiera i sekretarza partii. Po jego śmierci (1956r) urząd prezydenta zlikwidowano. Ponownie urząd prezydenta wprowadzono po 1989r. Mario! nie jest jak w PRL-u..... najwyraźniej już nie pamiętasz tamtych czasów. A i obecne znasz tylko z opowieści. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Przegląd prasy 20.07.16, 12:29 a000000 napisała: > maria421 napisała: > > > Tak to wlasnie teraz jest. Jak w PRLu gdzie byl premier, byl prezydent, a > le rza > > dzil I sekretarz PZPR > > W PRL-u był tylko jeden prezydent - Bierut - i to on rządził. Pełnił równocześ > nie funkcje premiera i sekretarza partii. > Po jego śmierci (1956r) urząd prezydenta zlikwidowano. > Ponownie urząd prezydenta wprowadzono po 1989r. > > Mario! nie jest jak w PRL-u..... najwyraźniej już nie pamiętasz tamtych czasów > . A i obecne znasz tylko z opowieści. No to muszę Panią nieco naprostować, bo widzę, że też z pamięcią krucho. Jaruzel był prezydentem PRL-u w 1989 - czyli było 2 prezydentów - dla ułatwienia: 1+1=2 A przez cały PRL tą funkcję sprawował przewodniczący Rady Państwa - to były marionetki 1. sekretarza KC PZPR - głupkowato się uśmiechali, przecinali wstęgi i mieli gówno do gadania - dokładnie jak aktualny Maliniak. Odpowiedz Link
zbyfauch O czym już byłem łaskaw wspomnieć kilka linijek 20.07.16, 12:46 powyżej. "PRL prezydenta posiadał jedynie na początku i na końcu swojego niesławnego bytu. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: O czym już byłem łaskaw wspomnieć kilka linij 20.07.16, 13:03 zbyfauch napisał: > powyżej. > > "PRL prezydenta posiadał jedynie na początku i na końcu swojego niesławnego byt > u. Ty sie tu nie mondruj - PiStuby wiedzo lepiej. Odpowiedz Link
a000000 Re: O czym już byłem łaskaw wspomnieć kilka linij 20.07.16, 22:33 zbyfauch napisał: > powyżej. > > "PRL prezydenta posiadał jedynie na początku i na końcu swojego niesławnego byt > u. owszem, tylko ten na końcu był takim "papierowym" prezydentem. Ale był. Odpowiedz Link
maria421 Re: Przegląd prasy 20.07.16, 13:47 ja.nusz napisał: > No to muszę Panią nieco naprostować, bo widzę, że też z pamięcią krucho. > Jaruzel był prezydentem PRL-u w 1989 - czyli było 2 prezydentów - dla ułatwieni > a: 1+1=2 > > A przez cały PRL tą funkcję sprawował przewodniczący Rady Państwa - to były mar > ionetki 1. sekretarza KC PZPR - głupkowato się uśmiechali, przecinali wstęgi i > mieli gówno do gadania - dokładnie jak aktualny Maliniak. Dokladnie tak bylo. Henryk Jablonski urzedowal przeciez w Belwederze. Odpowiedz Link
jureek Re: Przegląd prasy 20.07.16, 13:06 a000000 napisała: > Mario! nie jest jak w PRL-u..... Jeszcze wszystko tak nie jest, ale w tym kierunku to zmierza. I nie pisz mi proszę, że obecną rzeczywistość znam tylko z opowieści. Odpowiedz Link
a000000 Re: Przegląd prasy 20.07.16, 22:26 jureek napisał: > I nie pisz mi proszę, że obecną rzeczywistość znam tylko z opowieści. a dlaczego miałabym tak pisać? Wszak mieszkasz jedną nogą w Niemczech a drugą pod Opolem... Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Przegląd prasy 20.07.16, 22:39 jureek napisał: > a000000 napisała: > > > Mario! nie jest jak w PRL-u..... > > Jeszcze wszystko tak nie jest, ale w tym kierunku to zmierza. > I nie pisz mi proszę, że obecną rzeczywistość znam tylko z opowieści. Jura, ta przycinka była do Marii, bo to jest babska kłótnia i nic tu nie poradzisz. Te zaśmione kaczą propagandą pisuarskie ciotki, nie mogą po prostu znieść, że ktoś mieszkający poza Polską ma zwyczajne trzeźwe spojrzenie na sytuację w Najjaśniejszej. Tragedią tej części społeczeństwa jest to, że siedzą tam na miejscu i nie kumają, że robi się z nich idiotów - moja teoria jest taka, że oni (one) już zawsze byli idiotami - beznadziejne przypadki. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Przegląd prasy 22.07.16, 14:46 Jureeku, nie zgadzam sie z toba. Ten watek dowodzi, ze jest juz tak samo, jak w PRL-u. Taki marny paszkwil wystarczyl wam, by rozpetac swe umysly, powspominac stare, dobre czasy... Kiedys potrzebne byly ubeckie donosy i ich rownie marne podstawki, dzis wystarczy internetowy belkot. Nawet januszek odkryl, ze pierwszy i ostatni to jest z matematycznego punktu widzenia tylko jeden. Ech, totalny syf Odpowiedz Link
maria421 Re: Przegląd prasy 22.07.16, 15:12 lepian4 napisał: > Jureeku, nie zgadzam sie z toba. Ten watek dowodzi, ze jest juz tak samo, jak w > PRL-u. Taki marny paszkwil wystarczyl wam, by rozpetac swe umysly, powspominac > stare, dobre czasy... > Kiedys potrzebne byly ubeckie donosy i ich rownie marne podstawki, dzis wystarc > zy internetowy belkot. Nawet januszek odkryl, ze pierwszy i ostatni to jest z m > atematycznego punktu widzenia tylko jeden. Ech, totalny syf Lepian, moze jak nie wiesz do czego sie przyczepic, to lepiej wcale sie nie czepiaj? Odpowiedz Link
maria421 Re: Przegląd prasy 21.07.16, 09:09 a000000 napisała: > Mario! nie jest jak w PRL-u..... najwyraźniej już nie pamiętasz tamtych czasów > . A i obecne znasz tylko z opowieści. Oczywiscie ze nie jest tak jak w PRLu. Nie ma gospodarki planowej, nie ma systemu jednopartyjnego, nie ma "braterskiej przyjazni z ZSRR" (ZSRR tez juz nie ma), nie ma powszechnego obowiazku pracy, nie ma zamknietych granic i Urzedow Paszportowych wydajacych paszporty wedlug wlasnego widzimisie. Nie ma kartek na zywnosc, nie ma kolejek w sklepach. Ale tak jak w PRLu krajem rzadzi szef partii a nie premier czy prezydent (dawniej przewodniczacy Rady Panstwa) . Co do zarzutow ze obecne realia znam tylko z opowiesci. Prawda! Tylko z opowiesci wiem ze mozna przezyc miesiac za sume jaka ja tu czasami naraz w sklepie wydaje. Tak samo jak tylko z opowiesci wiem ze mozna mieszkac w Warszawie w apartamencie na poziomie zegara na Placu Kultury. Tylko z opowiesci wiem ze wielu rencistow nie stac na wykupienie lekow i tylko z opowiesci wiem ze innych stac na swiatowy luksus. Ale co to ma do tematu ze obecnie polska pani premier ma nad soba szefa, czyli prezesa PiSu? Co to ma do tematu ze tenze Prezes faktycznie rzadzi, ale nie ponosi za to zadnej odpowiedzialnosci? To nawet gorzej niz w PRLu, bo w PRLu Gomulka i Gierek musieli ustapic. W obecnej Polsce nawet jezeli PiS przegra nastepny wybory, Prezes i tak bedzie Prezesem. Odpowiedz Link
astra18 Re: Przegląd prasy 20.07.16, 18:08 wpolityce.pl/media/301507-oswiadczenie-zarzadu-pwpw-sa-stanowczy-protest-wobec-inwigilacji-przez-dziennikarza-newsweeka Odpowiedz Link
zbyfauch Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 10:00 będzie to rzeczywista a w jakiej moherowa młodzież. :) Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 10:02 zbyfauch napisał: > będzie to rzeczywi > sta a w jakiej moherowa młodzież. :) Link ma tyle związku z wpisem, że luźno wskazuje na wydarzenie. W końcu to "przegląd prasy". :) Odpowiedz Link
a000000 Re: Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 17:46 zbyfauch napisał: > Link ma tyle związku z wpisem, że luźno wskazuje na wydarzenie. W końcu to "prz > egląd prasy" ale tytuł linku ciekawy.... co to jest młodzież rzeczywista i młodzież moherowa? ta moherowa to nierzeczywista, czyli jej nie ma? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 20:30 a000000 napisała: > ale tytuł linku ciekawy.... co to jest młodzież rzeczywista i młodzież moherowa > ? ta moherowa to nierzeczywista, czyli jej nie ma? Młodzież moherowa to młodzież jeżdżąca motorowerami na herbatę. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 20:32 zbyfauch napisał: > Młodzież moherowa to młodzież jeżdżąca motorowerami na herbatę. Znaczy paliwem motorowerów jest benzyna, herbata jest celem wypraw młodzieży moherowej. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ciekawe, w jakiej części 22.07.16, 22:55 zbyfauch napisał: > zbyfauch napisał: > > Młodzież moherowa to młodzież jeżdżąca motorowerami na herbatę. > > Znaczy paliwem motorowerów jest benzyna, herbata jest celem wypraw młodzieży mo > herowej. mógłbyś bardziej rozwinąć??? Odpowiedz Link