Dodaj do ulubionych

35 lat temu

13.12.16, 08:31
zabrali nam nadzieje na to, ze cos sie zmieni, zrujnowali to, co zaczelismy zmieniac. Zniewolili zamykajac granice, nie pozwalajac na swobodne podrozowanie , wprowadzili godzine policyjna , wylaczyli telefony , pozamykali szkoly i uczelnie, internowali mase osob, ocenzurowali listy i nawet kartki pocztowe. Gdzies w jakiejs szufladzie mam jeszcze koperte z tamtego czasu ze stemplem "ocenzurowano".

Przegrali!

Obserwuj wątek
    • a000000 Re: 35 lat temu 13.12.16, 11:05
      maria421 napisała:

> Przegrali!

wcale nie przegrali....uwłaszczeni na majątku mają się bardzo dobrze.... A wielu ludziom życia złamali.... naród podzielili.... bo to wówczas rozpoczęła się walka z opozycją, taka podstępna, hybrydowa...... Pierwsza spontaniczna Solidarność została wówczas zabita, zniszczona.... powstała inna Solidarność, która doprowadziła do okrągłego stołu, ale ruch był na tyle podzielony, że kłócą się i nienawidzą do dziś....
      Pierwsza Solidarność walczyła o "socjalizm z ludzką twarzą".... druga Solidarność już wiedziała, że próżno w socjalizmie radzieckim szukać tej ludzkiej twarzy, więc postawiła na liberalny kapitalizm....

• maria421 Re: 35 lat temu 13.12.16, 11:53
        a000000 napisała:

> wcale nie przegrali....uwłaszczeni na majątku mają się bardzo dobrze.... A wie
        > lu ludziom życia złamali.... naród podzielili.... bo to wówczas rozpoczęła się
        > walka z opozycją, taka podstępna, hybrydowa...... Pierwsza spontaniczna Solida
        > rność została wówczas zabita, zniszczona.... powstała inna Solidarność, która d
        > oprowadziła do okrągłego stołu, ale ruch był na tyle podzielony, że kłócą się i
        > nienawidzą do dziś....
        > Pierwsza Solidarność walczyła o "socjalizm z ludzką twarzą".... druga Solidarno
        > ść już wiedziała, że próżno w socjalizmie radzieckim szukać tej ludzkiej twarzy
        > , więc postawiła na liberalny kapitalizm....

Azerko, wybacz, ale Ty coraz bardziej odlatujesz :-(

• ja.nusz Re: 35 lat temu 13.12.16, 17:24
          https://m.natemat.pl/598a032e93be23a4b1e1cc3eb36b8206,641,0,0,0.jpg
        • a000000 Re: 35 lat temu 13.12.16, 18:22
          maria421 napisała:

> Azerko, wybacz, ale Ty coraz bardziej odlatujesz

Może i odlatuję, ale taka jest moja ocena tamtych wydarzeń, z perspektywy osoby, która siedziała w samym środku tornada....

A Ty, zamiast przyjąć do wiadomości, jako kolejną opinię uczestnika, obrażasz mnie...

• maria421 Re: 35 lat temu 13.12.16, 18:38
            a000000 napisała:

> Może i odlatuję, ale taka jest moja ocena tamtych wydarzeń, z perspektywy osoby
            > , która siedziała w samym środku tornada....
            > A Ty, zamiast przyjąć do wiadomości, jako kolejną opinię uczestnika, obrażasz m
            > nie...

Powiedzialam ze ci ktorzy wprowadzili stan wojenny przegrali.
            Przegrali bo system ktorego bronil w koncu upadl. Mialam nadzieje ze nie musialam wyjasniac dlaczego przegrali, wszyscy widza przeciez ze juz od wielu lat nie zyjemy w PRLu.
            Wiec powiedz mi, Azerko, czy Ty tego nie zauwazasz, ze protestujesz ze "nie przegrali"?
            A potem jeszcze sie obrazasz jak Ci mowie ze odlatujesz?
            Oczywiscie ze niektorzy sie swietnie urzadzaja w kazdym systemie, jak np. prokurator Piotrowicz. Ale to nie on wprowadzal stan wojenny.
            • maria421 Re: 35 lat temu 13.12.16, 19:22
              Boze, Ty slyszysz i nie grzmisz!

- Dokładnie stan wojenny był po to, by jacyś działacze "S" poszli razem z SB-kami, ORMO-wcami, komunistycznymi działaczami z wojskowych służb Oni są sukcesem stanu wojennego. Przyjrzyjmy się im uważnie, bo to ich stworzył stan wojenny. To stan wojenny powołał KOD-y, Nowoczesną, Platformę Obywatelską, te partie, które dzisiaj idą razem z SB-kami - grzmi Sakiewicz.

• ja.nusz Re: 35 lat temu 13.12.16, 19:50
                maria421 napisała:

> Boze, Ty slyszysz i nie grzmisz!
                >
                > - Dokładnie stan wojenny był po to, by jacyś działacze "S" poszli razem z SB
                > -kami, ORMO-wcami, komunistycznymi działaczami z wojskowych służb Oni są sukces
                > em stanu wojennego. Przyjrzyjmy się im uważnie, bo to ich stworzył stan wojenny
                > . To stan wojenny powołał KOD-y, Nowoczesną, Platformę Obywatelską, te partie,
                > które dzisiaj idą razem z SB-kami - grzmi Sakiewicz.

Mario,
                dokładnie tak samo mają w czaszkach poukładane A&A, z którymi toczysz od lat walkę z wiatrakami.

I już za chwilę przekonasz się, że mam rację.
                • ja.nusz Re: 35 lat temu 13.12.16, 19:53
                  Nie spodziewaj się riposty przed 20:30 - muszą obejrzeć Wiadomości TVPiS, żeby wiedzieć po jakiej linii Cię gnoić...
                  • maria421 Re: 35 lat temu 13.12.16, 20:13
                    www.youtube.com/watch?v=y7G9NyMq1eo
                    • a000000 Re: 35 lat temu 13.12.16, 23:09
                      To jest podłe.

I kłamliwe. Janek Wiśniewski, czyli Zbigniew Godlewski, 18 letni uczeń technikum z Gdańska został zamordowany w Gdyni w grudniu 1970r. Żołnierze go zastrzelili.

11 lat później, gdy wprowadzano stan wojenny, Jarosław Kaczyński spał, do czego się przyznaje... Zresztą wówczas wielu spało....

Zrobienie pastiszu z pieśni napisanej ku pamięci Janka Wiśniewskiego jest podłe.... Kaczmarski pewnie by temu bufonowi strzelił w pysk...
                      • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 08:25
                        a000000 napisała:

> To jest podłe.
                        >
                        > I kłamliwe. Janek Wiśniewski, czyli Zbigniew Godlewski, 18 letni uczeń technik
                        > um z Gdańska został zamordowany w Gdyni w grudniu 1970r. Żołnierze go zastrzeli
                        > li.

Przeciez nikt temu nie zaprzecza, wiec dlaczego "klamliwe"?

> 11 lat później, gdy wprowadzano stan wojenny, Jarosław Kaczyński spał, do czego
                        > się przyznaje... Zresztą wówczas wielu spało....

A kto z tych ktorzy wtedy spali robi z siebie teraz bohatera i opluwa tych, ktorzy wtedy nie spali bo ich sen przerwalo internowanie?

> Zrobienie pastiszu z pieśni napisanej ku pamięci Janka Wiśniewskiego jest pod
                        > łe.... Kaczmarski pewnie by temu bufonowi strzelił w pysk...

Mysle ze Kaczmarski by zaspiewal cos z lepszym tekstem do nowej muzyki.
                        • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 09:58
                          BRAWO!

www.youtube.com/watch?v=12JsXV2rQjE

• astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 11:36
                            maria421 napisała:

> BRAWO!
                            >
                            > www.youtube.com/watch?v=12JsXV2rQjE
                            >

Ten pan na pewno miał zakupy w domu"zza żółtych" firanek wiec niech sie tak nie rozpędza.
                            I górnicy kupowali w specjalnych sklepach....
                            O jednym "zapomniał"- iść wjednym marszu z esbekami to naprawdę wstyd.
                            • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 12:45
                              astra18 napisał:

> Ten pan na pewno miał zakupy w domu"zza żółtych" firanek wiec niech sie tak nie
                              > rozpędza.

Ten pan na pewno 35 lat temu byl zbyt maly zeby samodzielnie robic zakupy , ale poniewaz skrytykowal PiS to juz go zaszufladkowalas.

> I górnicy kupowali w specjalnych sklepach....
                              > O jednym "zapomniał"- iść wjednym marszu z esbekami to naprawdę wstyd.

Stac po stronie prezesa ktory wola "cala polska sie z was smieje" to jest obciach.
                              • astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 18:22
                                maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                >
                                > > Ten pan na pewno miał zakupy w domu"zza żółtych" firanek wiec niech sie t
                                > ak nie
                                > > rozpędza.
                                >
                                > Ten pan na pewno 35 lat temu byl zbyt maly zeby samodzielnie robic zakupy ,

Przecież wyraźnie napisałam że miał je w domu a nie samodzielnie je robił.
                                Tatuś miał z racji odpowiedniej "funkcji".

ale
                                > poniewaz skrytykowal PiS to juz go zaszufladkowalas.

Sama to zrobiłaś, ale w odwrotną stronę.
                                >
                                > > I górnicy kupowali w specjalnych sklepach....
                                > > O jednym "zapomniał"- iść wjednym marszu z esbekami to naprawdę wstyd.
                                >
                                > Stac po stronie prezesa ktory wola "cala polska sie z was smieje" to jest obcia
                                > ch.

Kwestia gustu.
                                • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:17
                                  astra18 napisał:

> Przecież wyraźnie napisałam że miał je w domu a nie samodzielnie je robił.
                                  > Tatuś miał z racji odpowiedniej "funkcji".

Ach, zapomnialam ze wedlug Was , PiSowcow, jest to pewno jakies "resortowe dziecko" bardziej odpowiedzialne za to co robili jegon rodzice niz Piotrowicz za wlasne dokonania jako prokurator stanu wojennego.
                                  • astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:28
                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                    >
                                    > > Przecież wyraźnie napisałam że miał je w domu a nie samodzielnie je robił
                                    > .
                                    > > Tatuś miał z racji odpowiedniej "funkcji".
                                    >

Znowu weszłaś w swoje fantazje - odniosłam się tylko do argumentów pt."żólte firanki", o których tak kwieciście pan opowiadał, celując w Piotrowicza.

niz Piotrowicz za wl
                                    > asne dokonania jako prokurator stanu wojennego.

Juz o tych "dokonaniach" tyle napisano i tylu świadków przywołano, że hasło "prokurator stanu wojennego"wykreowane na potrzebę chwili zostało już z lekka wyświechtane.
                                    • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:34
                                      astra18 napisał:

> Znowu weszłaś w swoje fantazje - odniosłam się tylko do argumentów pt."żólte fi
                                      > ranki", o których tak kwieciście pan opowiadał, celując w Piotrowicza.

Za te "zolte firanki" chcesz schowac cala reszte wypowiedzi tego pana.

> Juz o tych "dokonaniach" tyle napisano i tylu świadków przywołano, że hasło "pr
                                      > okurator stanu wojennego"wykreowane na potrzebę chwili zostało już z lekka wyś
                                      > wiechtane.

Wyswiechtane to sa te Wasze okrzyki o komunistach i zlodziejach , ubekach, esbekach pod adresem ludzi ktorzy byli ofiarami takich piotrowiczow.
                                      • astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:41
                                        maria421 napisała:

>
                                        > Za te "zolte firanki" chcesz schowac cala reszte wypowiedzi tego pana.

Bo reszta wypowiedzi opierała się na zdementowanych już faktach.
                                        >
                                        > > Juz o tych "dokonaniach" tyle napisano i tylu świadków przywołano, że has
                                        > ło "pr
                                        > > okurator stanu wojennego"wykreowane na potrzebę chwili zostało już z lekk
                                        > a wyś
                                        > > wiechtane.
                                        >
                                        > Wyswiechtane to sa te Wasze okrzyki o komunistach i zlodziejach , ubekach, esbe
                                        > kach pod adresem ludzi ktorzy byli ofiarami takich piotrowiczow.

Ja nigdzie nie krzyczałam i nie rozumiem dlaczego piszesz do mnie per "wy" towarzyszko.
                                        A swoje niezadowolenie z bezczelności konkretnych ubeków sbeków którzy mają czelność protestować bo im "odbierają emeryturę" - co nie jest prawdą, ale jak widzę ma niezły przekaz dla niektórych, kierowałam w stronę odpowiednich osób.
                                        A ci, którzy szli z nimi wczoraj ramię w ramię to sami sobie wystawili świadectwo.
                                        • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 09:23
                                          astra18 napisał:

> Bo reszta wypowiedzi opierała się na zdementowanych już faktach.

Cos przegapilam? Zdementowano fakt ze Piotrowicz byl prokuratorem stanu wojennego i ze jego podpis jest na akcie oskarzenia przeciw Pikulowi? Ze byl medalowym funkcjonariuszem PZPR?

> Ja nigdzie nie krzyczałam i nie rozumiem dlaczego piszesz do mnie per "wy" towa
                                          > rzyszko.

Bo calym sercem i dusza popierasz tych ktrorzy tak krzycza.

> A swoje niezadowolenie z bezczelności konkretnych ubeków sbeków którzy mają cze
                                          > lność protestować bo im "odbierają emeryturę" - co nie jest prawdą, ale jak wid
                                          > zę ma niezły przekaz dla niektórych, kierowałam w stronę odpowiednich osób.
                                          > A ci, którzy szli z nimi wczoraj ramię w ramię to sami sobie wystawili świadect
                                          > wo.

Najgorsze swiadectwo wystawiaja sobie ci, ktorzy jak idioci wolaja "cala Polska sie z was smieje komunisci i zlodzieje" ,a sami cholubia komuszego prokuratora w swych szeregach.
                                          Jeden taki kiedys powiedzial "O tym kto jest Zydem decyduje ja"... Taraz o tym kto jest komuchem decyduje Prezes.
                                          • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 09:42
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                            >
                                            > > Bo reszta wypowiedzi opierała się na zdementowanych już faktach.
                                            >
                                            > Cos przegapilam? Zdementowano fakt ze Piotrowicz byl prokuratorem stanu wojenne
                                            > go

W stanie wojennym rownież,jak cała masa innych prokuratorów.

i ze jego podpis jest na akcie oskarzenia przeciw Pikulowi?

Na takim akcie który był z założenia do obalenia przez sąd.
                                            Rzeczywiście przegapiłas.
                                            Acha,przegapiłas jeszcze wypowiedx Pikula z 2005 roku ,przyznając ze Piotrowicz mu nie zaszkodził.

Ze byl medalowym
                                            > funkcjonariuszem PZPR?

Dostał medal za oskarżanie opozycjonistów?
                                            Chyba nieeee,wiec nie kontynuuj tematu bo Ci zaraz wypisze kto,za których tu "Rejtanem"stajesz, dostawał medale,w tamtych czasach.

>
                                            > > Ja nigdzie nie krzyczałam i nie rozumiem dlaczego piszesz do mnie per "wy
                                            > " towa
                                            > > rzyszko.
                                            >
                                            > Bo calym sercem i dusza popierasz tych ktrorzy tak krzycza.

A Ty tych którzy z esbekami w parze pod rączkę demonstrują.
                                            >
                                            > > A swoje niezadowolenie z bezczelności konkretnych ubeków sbeków którzy ma
                                            > ją cze
                                            > > lność protestować bo im "odbierają emeryturę" - co nie jest prawdą, ale j
                                            > ak wid
                                            > > zę ma niezły przekaz dla niektórych, kierowałam w stronę odpowiednich osó
                                            > b.
                                            > > A ci, którzy szli z nimi wczoraj ramię w ramię to sami sobie wystawili św
                                            > iadect
                                            > > wo.
                                            >
                                            > Najgorsze swiadectwo wystawiaja sobie ci, ktorzy jak idioci wolaja "cala Polska
                                            > sie z was smieje komunisci i zlodzieje" ,a sami cholubia komuszego prokuratora
                                            > w swych szeregach.

> Jeden taki kiedys powiedzial "O tym kto jest Zydem decyduje ja"... Taraz o tym
                                            > kto jest komuchem decyduje Prezes.

Tak,i jeszcze kiedy wzejdzie słońce.

• maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 10:05
                                              astra18 napisał:

> W stanie wojennym rownież,jak cała masa innych prokuratorów.

Nie wszyscy prokuratorzy stanu wojennego oskarzali opozycjonistow.

> Na takim akcie który był z założenia do obalenia przez sąd.
                                              > Rzeczywiście przegapiłas.

To jest tzw. prawda postfaktyczna.

> Acha,przegapiłas jeszcze wypowiedx Pikula z 2005 roku ,przyznając ze Piotrowicz
                                              > mu nie zaszkodził.

To, ze sad wojskowy nie skazal pikula nie jest zadna zasluga Piotrowicza.

> Dostał medal za oskarżanie opozycjonistów?
                                              > Chyba nieeee,wiec nie kontynuuj tematu bo Ci zaraz wypisze kto,za których tu "R
                                              > ejtanem"stajesz, dostawał medale,w tamtych czasach.

Dostal medal za zaslugi partyjne. Czyli w stanie wojennym byl komuchem, teraz jest farbowanym lisem.

> A Ty tych którzy z esbekami w parze pod rączkę demonstrują.

A kto jest esbekiem to definiuje oczywiscie Prezes, nie?

> Tak,i jeszcze kiedy wzejdzie słońce.

Na szczescie tego jeszcze nie.

• astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 10:16
                                                maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                >
                                                > > W stanie wojennym rownież,jak cała masa innych prokuratorów.
                                                >
                                                > Nie wszyscy prokuratorzy stanu wojennego oskarzali opozycjonistow.
                                                >
                                                Ilu oskarżył Piotrowicz?konkretnie.Tylko sobie sprawę Pikula już daruj bo jest jasny obraz sytuacji.

> > Na takim akcie który był z założenia do obalenia przez sąd.
                                                > > Rzeczywiście przegapiłas.
                                                >
                                                > To jest tzw. prawda postfaktyczna.

Liczy sie efekt-Pikula nie skazano dzięki Piotrowiczowi.
                                                >
                                                > > Acha,przegapiłas jeszcze wypowiedx Pikula z 2005 roku ,przyznając ze Piot
                                                > rowicz
                                                > > mu nie zaszkodził.
                                                >
                                                > To, ze sad wojskowy nie skazal pikula nie jest zadna zasluga Piotrowicza.

To jesteś niedoinformowana,wychodzi na to ze m.in.jego.
                                                >
                                                > > Dostał medal za oskarżanie opozycjonistów?
                                                > > Chyba nieeee,wiec nie kontynuuj tematu bo Ci zaraz wypisze kto,za których
                                                > tu "R
                                                > > ejtanem"stajesz, dostawał medale,w tamtych czasach.
                                                >
                                                > Dostal medal za zaslugi partyjne.

I Katarsinska tez np i wielu innych.

Przecież tego nie zataił:)
                                                >
                                                > > A Ty tych którzy z esbekami w parze pod rączkę demonstrują.
                                                >
                                                > A kto jest esbekiem to definiuje oczywiscie Prezes, nie?
                                                >
                                                > > Tak,i jeszcze kiedy wzejdzie słońce.
                                                >
                                                > Na szczescie tego jeszcze nie.

To wyraźnie przeoczyłas te jego wybitne zdolności.
                                                >
                          • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 12:53
                            maria421 napisała:

> BRAWO!

komu to brawo? temu młodemu kłamcy? który stan wojenny zna z opowieści takich jak on?

Już na samym wstępie skłamał..... jest już udowodnione że to nie Piotrowicz żądał 3 lat paki dla Pikula, nawet znane jest nazwisko tego prokuratora wojskowego.

Jakiś kolejny fanatyk KOD-u który piał z zachwytu nad wczorajszą manifestacją...

szkoda czasu.
                            • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:05
                              a000000 napisała:

> komu to brawo? temu młodemu kłamcy? który stan wojenny zna z opowieści takich j
                              > ak on?
                              > Już na samym wstępie skłamał..... jest już udowodnione że to nie Piotrowicz żą
                              > dał 3 lat paki dla Pikula, nawet znane jest nazwisko tego prokuratora wojskoweg
                              > o.
                              > Jakiś kolejny fanatyk KOD-u który piał z zachwytu nad wczorajszą manifestacją..
                              > szkoda czasu.

Azerko, ja wiem ze Tobie jest przykro sluchac o HIPOKRYZJI PiSu, ktory wola "cala Polska sie z was smieje komunisci i zlodzieje" , nazywa ich esbekami, ubekami, a w swoich wysokich szeregach ma prokuratora stanu wojennego Piotrowicza....
                              • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:16
                                maria421 napisała:

> Azerko, ja wiem ze Tobie jest przykro sluchac o HIPOKRYZJI PiSu,

a dlaczego Ty ciągle mnie pouczasz ? Sądzisz, że nie wiem, że KAŻDA partia polityczna to stado hipokrytów? PO to zgromadzenie Świętych Pańskich????? naiwna jesteś? bo ja nie.

"ca
                                > la Polska sie z was smieje komunisci i zlodzieje"

bardzo nie podoba mi się takie zachowanie. Dziecinada.

>a w swoich wysokich szeregach ma prokuratora stanu wojennego Piotrowicza....

dlatego mam ich potępić??? kurna. Chyba się wypiszę z kościoła - też ma w swoich szeregach grzeszników.

• maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:21
                                  a000000 napisała:

> a dlaczego Ty ciągle mnie pouczasz ? Sądzisz, że nie wiem, że KAŻDA partia poli
                                  > tyczna to stado hipokrytów? PO to zgromadzenie Świętych Pańskich????? naiwna j
                                  > esteś? bo ja nie.

Dlatego ze ich bronisz. Nawet Piotrowicza. Za to rownasz z ziemia wszystkich ktorzy odwaza sie przeciw nim wystapic.

> dlatego mam ich potępić??? kurna. Chyba się wypiszę z kościoła - też ma w swoi
                                  > ch szeregach grzeszników.

Pomijajac juz fakt ze juz dawno nie bylo papieza-grzesznika, to kosciol potrafi swoich grzesznikow ukarac.

• a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:29
                                    maria421 napisała:

to kosciol potrafi
                                    > swoich grzesznikow ukarac.

a możesz mi opisać w jaki to sposób kościół karze? głowy ucina? publicznie batoży?
                                    A może przebacza?????
                                    • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 14:31
                                      a000000 napisała:

> a możesz mi opisać w jaki to sposób kościół karze? głowy ucina? publicznie bato
                                      > ży?
                                      > A może przebacza?????

Co Ty takie krwawe mysli masz? Raz piszesz o publicznym obcinaniu czesci ciala, raz o szubienicy, teraz o obcinaniu glow czy batozeniu.

Lemanskiego jak pokaral?
                                  • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:41
                                    maria421 napisała:

> Dlatego ze ich bronisz. Nawet Piotrowicza. Za to rownasz z ziemia wszystkich kt
                                    > orzy odwaza sie przeciw nim wystapic.

znam z reala bardzo podobną sprawę... człowiek naraził własne życie ratując opozycjonistów, po czym ci uratowani zniszczyli swego wybawcę.... nie wierzyli, że ktoś bezinteresownie może pomóc nieznajomemu.
                                    Dlatego dopuszczam, że to co mówi Piotrowicz to prawda. Dopuszczam, że w szeregach po drugiej stronie znajdowali się ludzie, którym coraz bardziej nie podobało się to co widzą....
                                    i potajemnie pomagali opozycji.... taka pomoc miała wielkie konsekwencje, więc pomagali niejako w tajemnicy.... często nawet sam uratowany nie nie znał swego wybawcy.

Więc nie osądzam człowieka... a ponieważ wiki rzuciły się mu do gardła - mam chrześcijański odruch obrony.... i nie osądzania po pozorach.

Widzę Mario że najchętniej to cały PiS widziałabyś na szubienicy... powiedz mi DLACZEGO???
                                    Od pewnego czasu zastanawia mnie to....
                                    • ja.nusz Re: Chrzecijański odruch 14.12.16, 14:11
                                      a000000 napisała:

> Więc nie osądzam człowieka... a ponieważ wiki rzuciły się mu do gardła - mam
                                      chrześcijański odruch obrony....

Tu jeszcze jeden "chrześcijański" odruch tej pani:

" tak samo bym potraktowała oprawców, a następnie ucięła co należy - publicznie, siekierą. W sposób bardzo niehumanitarny.
                                      Oko za oko".

Ni ma co chrześcijanka cało gębo.
                                    • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 14:28
                                      a000000 napisała:

> znam z reala bardzo podobną sprawę... człowiek naraził własne życie ratując opo
                                      > zycjonistów, po czym ci uratowani zniszczyli swego wybawcę.... nie wierzyli, że
                                      > ktoś bezinteresownie może pomóc nieznajomemu.
                                      > Dlatego dopuszczam, że to co mówi Piotrowicz to prawda. Dopuszczam, że w szereg
                                      > ach po drugiej stronie znajdowali się ludzie, którym coraz bardziej nie podobał
                                      > o się to co widzą....
                                      > i potajemnie pomagali opozycji.... taka pomoc miała wielkie konsekwencje, więc
                                      > pomagali niejako w tajemnicy.... często nawet sam uratowany nie nie znał swego
                                      > wybawcy.
                                      >
                                      > Więc nie osądzam człowieka... a ponieważ wiki rzuciły się mu do gardła - mam ch
                                      > rześcijański odruch obrony.... i nie osądzania po pozorach.

Tu nie chodzi o samego Piotrowicza, lecz o HIPOKRYZJE PiSu.
                                      O to, ze potrafia zmieszac z blotem i nazwac komuchami, esbakami, ubekami kazdego kto jest przeciw PiSowi, ale we wlasnych szeregach tzrzymaja kogos kto w stanie wojennym tak dobrze interesy wladzy reprezentowal, ze dostal medal za to.

> Widzę Mario że najchętniej to cały PiS widziałabyś na szubienicy...

Zle widzisz. Jestem bardziej lagodna w moich wypowiedziach pod adresem PiSu niz Ty pod adresem opozycji.
                                      I, prosze Cie, nie mierz mnie miara PiSowskich zwolennikow ktorzy Tuska chca widziec na szubienicy.
                                      Ja bym chciala zeby PiS przegral nastepne wybory. I Duda tez. Tylko tyle.

> powiedz mi DLACZEGO???
                                      > Od pewnego czasu zastanawia mnie to....

Z powodow o ktorych tu ciagle pisze.
                    • ja.nusz Re: 35 lat temu 13.12.16, 23:10
                      A nie mówiłem?
                      Po wysłuchaniu "Wiadomości" PiS na klęczkach, odlot osiągnął apogeum debilizmu.
            • a000000 Re: 35 lat temu 13.12.16, 22:59
              maria421 napisała:

> Przegrali bo system ktorego bronil w koncu upadl.

upadł całkiem przypadkiem, przy okazji rozpadu ZSRR. Gdyby wówczas Rosja była silna - moglibyśmy tylko pomarzyć...

nie przegrali, bo się URZĄDZILI!!! władzy politycznej może nie mają (wpływy mają), ale za to mają kasę - a duża kasa to znacznie więcej niż stołki rządowe....

nie przegrali, bo na tyle zabili nadzieję w narodzie, że do dziś ludzie się nienawidzą i do gardeł z pretensjami skaczą....

nie przegrali bo podzielili kraj na długie lata , a podzielonymi się ładnie steruje..

nie przegrali, bo do końca swych dni żyją sobie dostatnio i śmieją się z "ideałów".

A ci którzy niby wygrali, żyją często w zapomnieniu i nędzy....
              • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 08:18
                a000000 napisała:

> upadł całkiem przypadkiem, przy okazji rozpadu ZSRR. Gdyby wówczas Rosja była s
                > ilna - moglibyśmy tylko pomarzyć...
                > nie przegrali, bo się URZĄDZILI!!! władzy politycznej może nie mają (wpływy ma
                > ją), ale za to mają kasę - a duża kasa to znacznie więcej niż stołki rządowe...

Azerko, ja nie wiem jak mam tlumaczyc zebys zrozumiala ze ci ktorzy wprowadzili stan wojenny dla utrzymania systemu przegrali bo system upadl? Jakie byly przyczyny upadku systemu wszyscy wiemy, ale jednak upadl i ci ktorzy go bronili zniewoleniem ludzi w stanie wojennym przegrali.
                Ci, ktorzy wprowadzili stan wojenny to byla stosunkowo nieduza grupa ludzi:

Także we wrześniu 1981 na kolejnym posiedzeniu KOK, jego uczestnicy uznali, iż MSW i wojsko ukończyły niezbędne przygotowania. Postanowiono odczekać na odpowiedni moment, w którym pogłębi się zmęczenie społeczeństwa i narastanie niepokoju o przyszłość oraz pojawi się niezbędny pretekst, który pozwoli obarczyć odpowiedzialnością za wprowadzenie stanu wojennego NSZZ „Solidarność”[13]. O pracach tych nie informowano członków rządu, Sejmu i Rady Państwa. Nie informowano o tym nawet członków Biura Politycznego i Sekretariatu KC PZPR.

Ci ludzie, jezeli jeszcze zyja, to sa staruszkami i wcale nie wiesz czy sie potem urzadzili i jak sie urzadzili.

Tak jak mowilam , sa ludzie ktorzy w kazdym systemie plyna z pradem jak ryba, doskonalym przykladem tego jest prokurator Piotrowicz, ale jemu nie mozna zarzucic ze wprowadzil stan wojenny.

> nie przegrali, bo na tyle zabili nadzieję w narodzie, że do dziś ludzie się nie
                > nawidzą i do gardeł z pretensjami skaczą....
                > nie przegrali bo podzielili kraj na długie lata , a podzielonymi się ładnie ste
                > ruje..
                > nie przegrali, bo do końca swych dni żyją sobie dostatnio i śmieją się z "ideał
                > ów".

> A ci którzy niby wygrali, żyją często w zapomnieniu i nędzy....

I jak tu z czyms takim rozsadnie dyskutowac?

Azerko, Ty masz chyba jednak jakies ciagoty do PRLu, kiedy wszyscy byli mniej wiecej rowno i sprawiedliwie biedni , malo kto sie wychylal, a partia gwarantowala spokoj spoleczny.
                Tak mi sie wydaje ze caly Twoj sprzeciw wobec dzisiejszej opozycji wynika wlasnie z jakiejs tesknoty do tego spokoju jaki daje posluszenstwo wladzy.
                • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 10:06
                  Azerko, cos dla Ciebie :

www.youtube.com/watch?v=Hdr6ynOpdN0

• a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 12:58
                    maria421 napisała:

> Azerko, cos dla Ciebie

w jakim sensie dla mnie?
                    • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:07
                      a000000 napisała:

> maria421 napisała:
                      >
                      > > Azerko, cos dla Ciebie
                      >
                      > w jakim sensie dla mnie?

W sensie ze moze zastanowisz sie nad ta "sprawiedliwoscia" PiSowska ktora, jak zreszta wszystko co PiS wyprodukuje, popierasz.
                      • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 13:28
                        maria421 napisała:

> W sensie ze moze zastanowisz sie nad ta "sprawiedliwoscia" PiSowska

i może to co mówi opozycyjny młodzian z trybuny mam uważać z słowa świętej ewangelii????

Przecież ten pan poseł Szłapka jest śmieszny.... merytoryka jego wypowiedzi jest poniżej krytyki... Co ma poseł Piotrowicz do snu Kaczyńskiego? też spał ??? A co robił poseł Szłapka? no tak, nie było go jeszcze na świecie.... ale pyszczy i gardłuje, bo na stanie wojennym zna doskonale....

Widzisz, jak to pośród ludzi nie warto być szczerym? Kaczyński opowiedział jak było naprawdę - choć nikt by nie potrafił zweryfikować tego co powiedział!!! - i stał się przedmiotem szyderstw.

• maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 14:36
                          a000000 napisała:

> i może to co mówi opozycyjny młodzian z trybuny mam uważać z słowa świętej ewan
                          > gelii????

Wystarczyloby gdybys sie nad tymi slowami zastanowila.

> Przecież ten pan poseł Szłapka jest śmieszny.... merytoryka jego wypowiedzi jes
                          > t poniżej krytyki... Co ma poseł Piotrowicz do snu Kaczyńskiego? też spał ??? A
                          > co robił poseł Szłapka? no tak, nie było go jeszcze na świecie.... ale pyszczy
                          > i gardłuje, bo na stanie wojennym zna doskonale....

OK, znaczy ze sie nie zastanowisz nad sensem nowej ustawy dezubekizacyjnej, ani nad hipokryzja PiSu.

> Widzisz, jak to pośród ludzi nie warto być szczerym? Kaczyński opowiedział jak
                          > było naprawdę - choć nikt by nie potrafił zweryfikować tego co powiedział!!! -
                          > i stał się przedmiotem szyderstw.

Juz to napisalam, ale powtorze- nie on jeden spal i nie on jeden nie byl internowany.
                          Ale on jeden z tych ktorzy spali i nie byli internowani stroi sie w piorka tego jedynego, prawdziwego opozycjonisty zarzucajac innym ze "stoja tam gdzie ZOMO".... jednoczesnie dopieszczajac prokuratora stanu wojennego.

• astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:16
                            maria421 napisała:

> Juz to napisalam, ale powtorze- nie on jeden spal i nie on jeden nie byl intern
                            > owany.

Nie wiem czy wszyscy internowani mieli takie "specjały" na życzenie, ale ten, który je miał to miał spa a nie "internat":

pbs.twimg.com/media/Czo7UNVXUAA8iIA.jpg:large
                            Akta BOR,sygn.IPN BU 2321/1 - żeby nie było że wzięte "z sufitu".
                            • maria421 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:37
                              astra18 napisał:

> Nie wiem czy wszyscy internowani mieli takie "specjały" na życzenie, ale ten, k
                              > tóry je miał to miał spa a nie "internat":
                              >
                              > pbs.twimg.com/media/Czo7UNVXUAA8iIA.jpg:large
                              > Akta BOR,sygn.IPN BU 2321/1 - żeby nie było że wzięte "z sufitu".

Odgrzewane kotlety.
                              • astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 19:44
                                maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                >
                                > > Nie wiem czy wszyscy internowani mieli takie "specjały" na życzenie, ale
                                > ten, k
                                > > tóry je miał to miał spa a nie "internat":
                                > >
                                > > pbs.twimg.com/media/Czo7UNVXUAA8iIA.jpg:large
                                > > Akta BOR,sygn.IPN BU 2321/1 - żeby nie było że wzięte "z sufitu".
                                >
                                > Odgrzewane kotlety.

Ale wciąż "dymiące" biorąc pod uwagę "zarzuty" Wałęsy nie tylko do Kaczyńskiego ale i Morawieckiego, którego tamta władza siłą wepchnęła do samolotu i kazała się wynosić z kraju.
                            • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 20:39
                              astra18 napisał:

pbs.twimg.com/media/Czo7UNVXUAA8iIA.jpg:large
                              A Wałęsa gdy to zobaczył, mało udaru nie dostał.... pijaka z niego zrobili.... w Arłamowie był od 11 maja 1982 do 14 listopada 1982.... czyli 5 miesięcy, czyli 150 dni.... wypił 1115 butelek piwa, 158 wina, 289 wódki, 238 szampana, 59 koniaków, nawet 2 butelki spirytusu!!!
                              Wałęsa oświadczył, że opróżnienie tych hektolitrów to robota strażników.... i ja mu wierzę...
                              Bo o ile pamiętam - Wałęsa wcale tak wielu gości nie przyjmował aby wychlali 12,5 butelki dziennie....
                              wypalił prawie 8 paczek dziennie...
                              Ubectwo sugeruje że Wałęsa balangi na koszt państwa urządzał....
                              Jak już się kłamie, to trzeba kłamstwo urealnić....

• astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 21:11
                                a000000 napisała:

> astra18 napisał:
                                >
                                > pbs.twimg.com/media/Czo7UNVXUAA8iIA.jpg:large

> A Wałęsa gdy to zobaczył, mało udaru nie dostał.... pijaka z niego zrobili....
                                > w Arłamowie był od 11 maja 1982 do 14 listopada 1982.... czyli 5 miesięcy, czyl
                                > i 150 dni.... wypił 1115 butelek piwa, 158 wina, 289 wódki, 238 szampana, 59
                                > koniaków, nawet 2 butelki spirytusu!!!
                                > Wałęsa oświadczył, że opróżnienie tych hektolitrów to robota strażników.... i j
                                > a mu wierzę...
                                > Bo o ile pamiętam - Wałęsa wcale tak wielu gości nie przyjmował aby wychlali 12
                                > ,5 butelki dziennie....
                                > wypalił prawie 8 paczek dziennie...
                                > Ubectwo sugeruje że Wałęsa balangi na koszt państwa urządzał....
                                > Jak już się kłamie, to trzeba kłamstwo urealnić....

Przeliczyc mozna i pewnie w IPN maja wlasny osad co do mozliwosci takiej ilosci alkoholu i papierosow na jednego czlowieka.
                                Bardziej zstanawia fakt co to za rodzaj internownia ze na zyczenie takiego goscia - jesli nawet zmanipulowane -. takie zamowienie dostarczano.
                                >
                                • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 21:56
                                  astra18 napisał:

> Bardziej zstanawia fakt co to za rodzaj internownia ze na zyczenie takiego gosc
                                  > ia - jesli nawet zmanipulowane -. takie zamowienie dostarczano.

to nie było życzenie gościa, tylko życzenie pod gościa podłożone... pamiętaj, że wówczas wszystko robiono aby Wałęsę zohydzić... doskonale zdawano sobie sprawę, że mieszkańcy z okolicy pinie obserwują.... i rozpowiadają... o luksusach w jakich pławi się przywódca robotniczej braci, która to jęczy uciemiężona twardą ręką komuny i nędzą.... i butelkach wożonych furgonetkami, o żarciu za 150 tys na miesiąc.... takie wiadomości doskonale szczuły przeciw Wałęsie.... oto zdrajca!
                                  Nie, esbecji to ja nie wierzę. To byli patologiczni kłamcy i manipulatorzy.

• astra18 Re: 35 lat temu 14.12.16, 22:15
                                    a000000 napisała:

>
                                    >
                                    > to nie było życzenie gościa, tylko życzenie pod gościa podłożone...

Rozumiem,ze tak moglo byc ale moje watpliwosci dotycza tego dlaczego owczesna wladza mialaby takie "zyczenie" spelniac dla internowanego.
                                    Szefem straznikow byl ten sam osobnik ktorego potem Walesa zrobil szefem BORu.
                                    A sam Walesa lubi tam po latach przyjezdzac i odpoczywac.
                                    Trauma bym tego nie nazwala.

pamiętaj, ż
                                    > e wówczas wszystko robiono aby Wałęsę zohydzić... doskonale zdawano sobie spr
                                    > awę, że mieszkańcy z okolicy pinie obserwują.... i rozpowiadają... o luksusach
                                    > w jakich pławi się przywódca robotniczej braci, która to jęczy uciemiężona twar
                                    > dą ręką komuny i nędzą.... i butelkach wożonych furgonetkami, o żarciu za 150 t
                                    > ys na miesiąc.... takie wiadomości doskonale szczuły przeciw Wałęsie.... oto
                                    > zdrajca!
                                    > Nie, esbecji to ja nie wierzę. To byli patologiczni kłamcy i manipulatorzy.
                                    >
                                    >
                                    >
                              • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 09:08
                                a000000 napisała:

> A Wałęsa gdy to zobaczył, mało udaru nie dostał.... pijaka z niego zrobili....
                                > w Arłamowie był od 11 maja 1982 do 14 listopada 1982.... czyli 5 miesięcy, czyl
                                > i 150 dni.... wypił 1115 butelek piwa, 158 wina, 289 wódki, 238 szampana, 59
                                > koniaków, nawet 2 butelki spirytusu!!!
                                > Wałęsa oświadczył, że opróżnienie tych hektolitrów to robota strażników.... i j
                                > a mu wierzę...
                                > Bo o ile pamiętam - Wałęsa wcale tak wielu gości nie przyjmował aby wychlali 12
                                > ,5 butelki dziennie....
                                > wypalił prawie 8 paczek dziennie...
                                > Ubectwo sugeruje że Wałęsa balangi na koszt państwa urządzał....
                                > Jak już się kłamie, to trzeba kłamstwo urealnić....

Wszyscy sie przy nim dobrze bawili i jeszcze do domu wynosili.

P.S. Ciesze sie ze potrafisz to tak sensownie ocenic.
                          • a000000 Re: 35 lat temu 14.12.16, 21:46
                            maria421 napisała:

> Wystarczyloby gdybys sie nad tymi slowami zastanowila.

zastanowiłam się - typowe nienawistne szczucie - zero merytoryki. W ramach debaty nad którym artykułem ustawy ten pan tak gromko deliberował?

> OK, znaczy ze sie nie zastanowisz nad sensem nowej ustawy dezubekizacyjnej, ani
                            > nad hipokryzja PiSu.

na temat ustawy znam tylko nieprawdopodobne wymysły opozycji, a hipokrytów wszędzie pełno...

> Ale on jeden z tych ktorzy spali i nie byli internowani stroi sie w piorka tego
                            > jedynego, prawdziwego opozycjonisty

przyznając się, że stan wojenny go kompletnie zaskoczył? Że przy strajkach był tylko doradcą?
                            nie przesadzaj... są inni którzy nie w piórka się stroją a w pawie pióra i ogony stroszą...

• jureek Re: 35 lat temu 14.12.16, 23:08
                              a000000 napisała:

> przyznając się, że stan wojenny go kompletnie zaskoczył?

Oj, nie słuchałaś wczoraj wywiadu z PrezesPanem w Trójce.
                              • ja.nusz Re: 35 lat temu 15.12.16, 00:42
                                jureek napisał:

> a000000 napisała:
                                >
                                > > przyznając się, że stan wojenny go kompletnie zaskoczył?
                                >
                                > Oj, nie słuchałaś wczoraj wywiadu z PrezesPanem w Trójce.

Całe szczęście nie włączałem wczoraj Trójki - zaoszczędziłem sobie słuchania tej mendy.
                                • jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 00:54
                                  ja.nusz napisał:

> Całe szczęście nie włączałem wczoraj Trójki - zaoszczędziłem sobie słuchania te
                                  > j mendy.

Prowadzący wywiad Lisicki popisał się pełnym profesjonalizmem i szacunkiem dla słuchacza. Godnie zastąpił Karnowskich, którzy też wywiady z pisowskimi politykami prowadzili na kolanach.
                                  • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 08:59
                                    jureek napisał:

> ja.nusz napisał:
                                    >
                                    > > Całe szczęście nie włączałem wczoraj Trójki - zaoszczędziłem sobie słucha
                                    > nia te
                                    > > j mendy.
                                    >
                                    > Prowadzący wywiad Lisicki popisał się pełnym profesjonalizmem i szacunkiem dla
                                    > słuchacza. Godnie zastąpił Karnowskich, którzy też wywiady z pisowskimi polityk
                                    > ami prowadzili na kolanach.

Taaaa,ostatni wywiad Lisa z Tuskiem to jedna wielka rozpacz i błaganie o powrót dotkniętego geniuszem,do Polski.
                                    Podawał na tacy odpowiedzi swojemu "pryncypałowi".
                                    • jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 12:48
                                      astra18 napisał:

> Taaaa,ostatni wywiad Lisa z Tuskiem to jedna wielka rozpacz i błaganie o powrót
                                      > dotkniętego geniuszem,do Polski.
                                      > Podawał na tacy odpowiedzi swojemu "pryncypałowi".

Nie bardzo rozumiem, do czego się odnosisz. Czy ja tu chwalę Lisa i piszę, że powinien pracować w Trójce?
                                      • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 17:21
                                        jureek napisał:

> astra18 napisał:
                                        >
                                        > > Taaaa,ostatni wywiad Lisa z Tuskiem to jedna wielka rozpacz i błaganie o
                                        > powrót
                                        > > dotkniętego geniuszem,do Polski.
                                        > > Podawał na tacy odpowiedzi swojemu "pryncypałowi".
                                        >
                                        > Nie bardzo rozumiem, do czego się odnosisz.

Odnoszę się do tego jak dziennikarze rozmawiają z politykami, z którymi zgadzają się poglądowo.

Czy ja tu chwalę Lisa i piszę, że p
                                        > owinien pracować w Trójce?

A skąd Ci niby do przyszło do głowy, że wyciągnęłam taki wniosek, to doprawdy nie wiem.

• jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:07
                                          astra18 napisał:

> A skąd Ci niby do przyszło do głowy, że wyciągnęłam taki wniosek, to doprawdy n
                                          > ie wiem.

Stąd, że wyskoczyłaś z tym Lisem ni w pięć, ni w dziesięć. Chyba tylko na zasadzie, że u was to murzynów biją. Tyle, że to akurat wcale nie "u nas", bo Lis akurat nie jest z mojej bajki.

• a000000 Re: 35 lat temu 15.12.16, 10:23
                                jureek napisał:

> Oj, nie słuchałaś wczoraj wywiadu z PrezesPanem w Trójce.

nie nie słuchałam.... i nie zamierzam. Ten pan nigdy nie był, nie jest i nie będzie moim idolem. Przez przypadek mamy zbieżne poglądy w niektórych sprawach.
                                Ale bardzo mnie wkurza hipokryzja atakujących... sami nie lepsi... typowy kalizm.
                            • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 09:15
                              a000000 napisała:

> zastanowiłam się - typowe nienawistne szczucie - zero merytoryki. W ramach de
                              > baty nad którym artykułem ustawy ten pan tak gromko deliberował?

OK, Azerko, znaczy ze popierasz redukcje emerytur coraz wiekszemu kregowi "mundurowych" i wdow po nich, jednoczesnie nie przeszkadza Ci hipokryzja PiSu ktory lustruje i dezubekizuje wszedzie tylko nie u siebie.

> na temat ustawy znam tylko nieprawdopodobne wymysły opozycji, a hipokrytów wsz
                              > ędzie pełno...

Prokurator stanu wojennego w lustrujacym , dekomunizujacym, dezubekizujacym, nazywajacym przeciwnikow politycznych "komunistami i zlodziejami" to jest MtEverest hipokryzji.

> przyznając się, że stan wojenny go kompletnie zaskoczył? Że przy strajkach był
                              > tylko doradcą?
                              > nie przesadzaj... są inni którzy nie w piórka się stroją a w pawie pióra i ogo
                              > ny stroszą...

Podobno mowil ze on przewidzial stan wojenny...

• a000000 Re: 35 lat temu 15.12.16, 10:33
                                maria421 napisała:

> OK, Azerko, znaczy ze popierasz redukcje emerytur coraz wiekszemu kregowi "mund
                                > urowych"

popieram redukcję tym wszystkim, którzy wspierali zależność kraju od Moskwy i którzy tępili tych co chcieli suwerenności.
                                Na emerytury składa się całe społeczeństwo... mundurowi składek nie płacą... z jakiej paki mam fundować luksusowe życie mojemu prześladowcy????

> Prokurator stanu wojennego w lustrujacym , dekomunizujacym, dezubekizujacym, na
                                > zywajacym przeciwnikow politycznych "komunistami i zlodziejami" to jest MtEvere
                                > st hipokryzji.

znowu nie wiem o co chodzi....

> Podobno mowil ze on przewidzial stan wojenny...

A pamiętasz koniec roku 1981???? Ja pamiętam.... wszyscy czuli, że coś wisi w powietrzu.... Związkowcy z Solidarności wyraźnie prowokowali, władza się namawiała.... Byłam pewna że coś wisi ..... ale stan wojenny mnie zaskoczył.
                                • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 11:20
                                  a000000 napisała:

> popieram redukcję tym wszystkim, którzy wspierali zależność kraju od Moskwy i k
                                  > tórzy tępili tych co chcieli suwerenności.

Z wyjatkiem , oczywiscie, prokuratora Piotrowicza....

> Na emerytury składa się całe społeczeństwo... mundurowi składek nie płacą... z
                                  > jakiej paki mam fundować luksusowe życie mojemu prześladowcy????

Azerko, jak Cie przesladowala pani w okienku paszportowym? Albo WOPista? Albo wdowa po BORowiku?

> znowu nie wiem o co chodzi....

O hipokryzje PiSu chodzi. O to ze chce zredukowac emerytury bylym WOPistom ale prokuratorowi stanu wojennemu ktory sie przefarbowal na PiS placi wysokie diety. Tez z kieszeni podatnika.

> A pamiętasz koniec roku 1981???? Ja pamiętam.... wszyscy czuli, że coś wisi w
                                  > powietrzu.... Związkowcy z Solidarności wyraźnie prowokowali, władza się namawi
                                  > ała.... Byłam pewna że coś wisi ..... ale stan wojenny mnie zaskoczył.

Ale tylko on jedny teraz dorabia sobie mine proroka.
                                  • a000000 Re: 35 lat temu 15.12.16, 13:01
                                    maria421 napisała:

> Z wyjatkiem , oczywiscie, prokuratora Piotrowicza....

tak uważasz?

> Azerko, jak Cie przesladowala pani w okienku paszportowym?

była zarozumiała, wyniosła, traktowała petenta jak gnidę...

Ludzie pracujący w SB, obojętnie na jakim stanowisku, mieli poczucie wyższości.... i pogardliwie traktowali obywateli, jednocześnie byli służalczy wobec władz...

No ale za lizusostwo i podłość ludzi się nie karze....

Powiem Ci tak..... wielu do SB szło do pracy aby skorzystać z przywilejów , z większych wynagrodzeń, z wczasów w NRD, z mieszkań poza kolejką, z żółtych firanek .... doskonale wiedzieli, że pracują w organie opresji. Sprzedali swój honor i wyłamali się ze społeczeństwa... dlaczego społeczeństwo ma im gwarantować luksusowe życie?

> Ale tylko on jedny teraz dorabia sobie mine proroka.

Kaczyński prorokiem!!!! tego jeszcze nie było.... Bardzo musisz go nienawidzić...

• jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 13:36
                                      a000000 napisała:

> Kaczyński prorokiem!!!! tego jeszcze nie było....

Gdybyś słuchała jego wywiadu dla Trójki, to nie byłabyś zaskoczona. Chwalił się w tym wywiadzie, że przewidział już latem, JAK będzie wyglądał stan wojenny.
                                      Oprócz przechwałek zabrzmiały też groźniejsze tony, gdy zapowiadał, że na razie są pilniejsze sprawy, ale kiedyś trzeba się będzie zabrać za uporządkowanie opozycji.
                                      • a000000 Re: 35 lat temu 15.12.16, 15:22
                                        jureek napisał:

> Gdybyś słuchała jego wywiadu dla Trójki,

znalazłam, wysłuchałam...
                                        faktycznie całkiem inaczej świat postrzegamy, gdyż niczego złego nie zauważyłam...
                                        wcale mnie nie dziwi, że Kaczyński przed stanem wojennym opisywał możliwe reakcje władzy.... ja takie opisy widziałam i czytałam, autorów było wielu.... zło się czaiło, wisiało w powietrzu... nie mniej jednak wielu zostało zaskoczonych.... nie wiem, może gdzieś w głębi uważaliśmy, że ta władza aż tak się nie posunie? posunęła się.

no a co do uporządkowania opozycji? Czego się boisz? On chce opozycję zorganizować na wzór brytyjski, gdzie opozycja jest zinstytucjonalizowana a przywódca ma nawet w Sejmie przywileje..
                                        Ciekawe kto na naszej opozycji zdobędzie pozycję przywódcy.... to będzie krwawy bój!!!

• maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 15:56
                                          a000000 napisała:

> znalazłam, wysłuchałam...
                                          > faktycznie całkiem inaczej świat postrzegamy, gdyż niczego złego nie zauważyłam
                                          > ...

A czy Ty kiedykolwiek zauwazylas cos zlego u Kaczynskiego? :-)

> no a co do uporządkowania opozycji? Czego się boisz? On chce opozycję zorganizo
                                          > wać na wzór brytyjski, gdzie opozycja jest zinstytucjonalizowana a przywódca m
                                          > a nawet w Sejmie przywileje..
                                          > Ciekawe kto na naszej opozycji zdobędzie pozycję przywódcy.... to będzie krwawy
                                          > bój!!!

Azerko, wiesz ze w brytyjskim parlamencie partia opozycyjna tworzy gabinet cieni?
                                          Zdaje sie ze bylas przeciwna temu jak to robil Schetyna, ale jak to by mialo wyjsc od wladzy, to popiarasz?
                                          >
                                          >
                                        • jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 16:50
                                          a000000 napisała:

> no a co do uporządkowania opozycji? Czego się boisz?

Powrotu komuny z "konstruktywną" (a tak naprawdę żadną) opozycją. Tego się boję i w tę stronę to zmierza. Nie jest zadaniem partii rządzącej zajmowanie się opozycją.
                                          • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 17:01
                                            jureek napisał:

> Powrotu komuny z "konstruktywną" (a tak naprawdę żadną) opozycją. Tego się boję
                                            > i w tę stronę to zmierza. Nie jest zadaniem partii rządzącej zajmowanie się op
                                            > ozycją.

Ciekawa jestem jak on ma zamiar to zrobic? Ustawowo? Wbrew konstytucji?

• astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 17:26
                                        jureek napisał:

> Gdybyś słuchała jego wywiadu dla Trójki, to nie byłabyś zaskoczona. Chwalił się
                                        > w tym wywiadzie, że przewidział już latem, JAK będzie wyglądał stan wojenny.
                                        > Oprócz przechwałek zabrzmiały też groźniejsze tony, gdy zapowiadał, że na razie
                                        > są pilniejsze sprawy, ale kiedyś trzeba się będzie zabrać za uporządkowanie op
                                        > ozycji.

A może jednak Cię zaskoczy wywiad dla RzP, który ukaże się jutro, i okaże się, że to nie o groźby chodziło?

pbs.twimg.com/media/CzurggmWIAAmHFA.jpg:large
                                        • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:06
                                          astra18 napisał:

> A może jednak Cię zaskoczy wywiad dla RzP, który ukaże się jutro, i okaże się,
                                          > że to nie o groźby chodziło?
                                          >
                                          > pbs.twimg.com/media/CzurggmWIAAmHFA.jpg:large

Powinien wiedziec ze w Polsce nie ma systemu dwupartyjnego, wiec nie ma tez "lidera opozycji".
                                          • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:13
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                            >
                                            > > A może jednak Cię zaskoczy wywiad dla RzP, który ukaże się jutro, i okaże
                                            > się,
                                            > > że to nie o groźby chodziło?
                                            > >
                                            > > pbs.twimg.com/media/CzurggmWIAAmHFA.jpg:large
                                            >
                                            > Powinien wiedziec ze w Polsce nie ma systemu dwupartyjnego, wiec nie ma tez "li
                                            > dera opozycji".

No ale on o zmianach a nie groźbach jak sugerował Jureek.

• jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 19:22
                                              astra18 napisał:

> No ale on o zmianach a nie groźbach jak sugerował Jureek.

Oczywiście, że groźne jest, gdy partia rządząca chce ingerować w działalność opozycji. Ten pomysł z nadaniem znaczenia kogoś w rodzaju wicepremiera dla lidera opozycji też oceniam jako groźny. To jest działanie w kierunku tworzenia opozycji koncesjonowanej.
                                              • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 19:50
                                                jureek napisał:

> astra18 napisał:
                                                >
                                                > > No ale on o zmianach a nie groźbach jak sugerował Jureek.
                                                >
                                                > Oczywiście, że groźne jest, gdy partia rządząca chce ingerować w działalność op
                                                > ozycji.

Czy propozycja jest ingerencją w działalność opozycji?
                                                Możesz rozwinąć myśl?

Ten pomysł z nadaniem znaczenia kogoś w rodzaju wicepremiera dla lidera
                                                > opozycji też oceniam jako groźny. To jest działanie w kierunku tworzenia opozy
                                                > cji koncesjonowanej.

To nawiązanie do rozmów magdalenkowych?
                                                • jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 20:07
                                                  astra18 napisał:

> Czy propozycja jest ingerencją w działalność opozycji?

Tak. Propozycja ta oznacza nakazanie opozycji wyłonienia jej lidera.

> Możesz rozwinąć myśl?

patrz wyżej

> To nawiązanie do rozmów magdalenkowych?

nie
                                                  • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 20:11
                                                    jureek napisał:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Czy propozycja jest ingerencją w działalność opozycji?
                                                    >
                                                    > Tak. Propozycja ta oznacza nakazanie opozycji wyłonienia jej lidera.

Widzę sprzeczność w powiązaniu propozycji z nakazem.To się wyklucza.
                                                    Natomiast sam pomysł moze pokazać jak bardzo opozycja nie ma punktów stycznych co do pomysłów gospodarczych, ekonomicznych itp, bo jedyne są ich łączy to odsunąć PiS od władzy.
                                                    A co potem to hulaj dusza.
                                                  • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 21:20
                                                    astra18 napisał:

> > Tak. Propozycja ta oznacza nakazanie opozycji wyłonienia jej lidera.
                                                    >
                                                    > Widzę sprzeczność w powiązaniu propozycji z nakazem.To się wyklucza.

To po co w ogole ta gadka Kaczynskiego? Opozycja jak bedzie chciala to sama sobie znajdzie lidera.

> Natomiast sam pomysł moze pokazać jak bardzo opozycja nie ma punktów stycznych
                                                    > co do pomysłów gospodarczych, ekonomicznych itp, bo jedyne są ich łączy to odsu
                                                    > nąć PiS od władzy.
                                                    > A co potem to hulaj dusza.

To identycznie jak PiS ktorego naczelnym celem bylo "Tusk musi odejsc", "Rzad Tuska musi odejsc".
                                                    A potem zadluzanie kraju...
                                                  • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 21:37
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > > Tak. Propozycja ta oznacza nakazanie opozycji wyłonienia jej lidera
                                                    > .
                                                    > >
                                                    > > Widzę sprzeczność w powiązaniu propozycji z nakazem.To się wyklucza.
                                                    >
                                                    > To po co w ogole ta gadka Kaczynskiego?

Kaczynski mowi o propozycji, ktora Jureek definiuje jako nakaz. Moze oba wpisy mnie przypisalas stad Twoje pytanie.

Opozycja jak bedzie chciala to sama sob
                                                    > ie znajdzie lidera.

Jak nie bedzie chciala skorzystac z propozycji to pewnie tak bedzie.
                                                    W kazdym razie grozby,ktora przypisuje temu pomyslowi Jureek, ja tu nijak nie widze.

>
                                                    > > Natomiast sam pomysł moze pokazać jak bardzo opozycja nie ma punktów styc
                                                    > znych
                                                    > > co do pomysłów gospodarczych, ekonomicznych itp, bo jedyne są ich łączy t
                                                    > o odsu
                                                    > > nąć PiS od władzy.
                                                    > > A co potem to hulaj dusza.
                                                    >
                                                    > To identycznie jak PiS ktorego naczelnym celem bylo "Tusk musi odejsc", "Rzad T
                                                    > uska musi odejsc".

Pis byl najwieksza liczebnie opozycja i widac po wyborach,ze nie tylko na tym hasle bazowal.

> A potem zadluzanie kraju...

I ludzie z opozycji pozamykani w wiezienach:)
                                    • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 14:41
                                      a000000 napisała:

> tak uważasz?

Tak uwaza PiS.

> była zarozumiała, wyniosła, traktowała petenta jak gnidę...
                                      > Ludzie pracujący w SB, obojętnie na jakim stanowisku, mieli poczucie wyższości.
                                      > ... i pogardliwie traktowali obywateli, jednocześnie byli służalczy wobec władz
                                      > ...
                                      Czyli zupelnie tak samo jak wiekszosc pan w okienkach na poczcie czy na dworcach kolejowych, wiekszosc ekspedientek w sklepach , urzedniczek w jakimkolwiek urzedzie.
                                      Im tez koniecznie nalezy zredukowac emerytury bo przesladowali ludzi.

> No ale za lizusostwo i podłość ludzi się nie karze....

Czego przykladem Piotrowicz jest :-)

> Powiem Ci tak..... wielu do SB szło do pracy aby skorzystać z przywilejów , z w
                                      > iększych wynagrodzeń, z wczasów w NRD, z mieszkań poza kolejką, z żółtych firan
                                      > ek .... doskonale wiedzieli, że pracują w organie opresji. Sprzedali swój hono
                                      > r i wyłamali się ze społeczeństwa... dlaczego społeczeństwo ma im gwarantować l
                                      > uksusowe życie?

Wyobrazam sobie jakie luksusy musi miec ta pani co pracowala w okienku paszportowym alebo jakie luksusy moze miec wdowa po WOPiscie...

> > Ale tylko on jedny teraz dorabia sobie mine proroka.
                                      >
                                      > Kaczyński prorokiem!!!! tego jeszcze nie było.... Bardzo musisz go nienawidzić
                                      > ...

I znowu ja jestem winna a nie autokreacja Kaczynskiego. Musisz go bardzo wielbic..
                                      • astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 17:28
                                        maria421 napisała:

> Wyobrazam sobie jakie luksusy musi miec ta pani co pracowala w okienku paszport
                                        > owym alebo jakie luksusy moze miec wdowa po WOPiscie...

Emeryturka proszę pani, emeryturka dla resortowych:)

• maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:04
                                          astra18 napisał:

> Emeryturka proszę pani, emeryturka dla resortowych:)

Wdowia renta po WOPiscie to naprawde musi byc luksus.
                                          Z pewnoscia wiekszy niz dieta posla- prokuratora stanu wojennego oskarzajacego opozycjoniste.

• astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:10
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                            >
                                            > > Emeryturka proszę pani, emeryturka dla resortowych:)
                                            >
                                            > Wdowia renta po WOPiscie to naprawde musi byc luksus.

Renta to nie to samo co emerytura:)

> Z pewnoscia wiekszy niz dieta posla- prokuratora stanu wojennego oskarzajacego
                                            > opozycjoniste.

Ty dalej jestes niedoinformowana?:)

A pani z okienka paszportowego , o która tak gardłujesz, to niby dlaczego ma mieć ok.3- krotnie większa emeryturkę niż pani, która wydaje dziś paszporty, hę?

>
                                            >
                                            • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:16
                                              astra18 napisał:

> Renta to nie to samo co emerytura:)

A jak jest wdowia renta po WOPiscie, to tez zredukowac?

> Ty dalej jestes niedoinformowana?:)

A co? To nie podpis Piotrowicza widnieje na akcie oskarzenia przeciw Pikulowi? Orderu za zaslugi dla PRLu nie dostal? Nie jest funkcjonariuszem PiSu? Nie pobiera z tej racji wyplat z budzetu panstwa?

> A pani z okienka paszportowego , o która tak gardłujesz, to niby dlaczego ma mi
                                              > eć ok.3- krotnie większa emeryturkę niż pani, która wydaje dziś paszporty, hę?

Udowodnij.

• astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 18:34
                                                maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                >
                                                > > Renta to nie to samo co emerytura:)
                                                >
                                                > A jak jest wdowia renta po WOPiscie, to tez zredukowac?

Nie rozumiem do czego dązysz. Poprowadź:)
                                                >
                                                > > Ty dalej jestes niedoinformowana?:)
                                                >
                                                > A co? To nie podpis Piotrowicza widnieje na akcie oskarzenia przeciw Pikulowi?

A co wynikło z tak skonstruowanego oskarżenia?
                                                Chyba już o tym była dziś rano mowa.

> Orderu za zaslugi dla PRLu nie dostal?

Dostał, czy sugerujesz że za "gnębienie" opozycji?
                                                Też o tym rano była mowa.

Nie jest funkcjonariuszem PiSu?

Jest takim samym "funkcjonariuszem" PiS jak Kopacz "funkcjonariuszem" PO.

Nie pobi
                                                > era z tej racji wyplat z budzetu panstwa?

Tak jak wszyscy inni posłowie.
                                                >
                                                > > A pani z okienka paszportowego , o która tak gardłujesz, to niby dlaczego
                                                > ma mi
                                                > > eć ok.3- krotnie większa emeryturkę niż pani, która wydaje dziś paszporty
                                                > , hę?
                                                >
                                                > Udowodnij.

Ale co mam Ci udowodnić?
                                                >
                                                • jureek Re: 35 lat temu 15.12.16, 19:25
                                                  Podzielę się tylko takim skojarzeniem, że jak patrzę na Piotrowicza, to przypomina mi się serial o porwaniu Baltazara Gąbki :)
                                                • maria421 Re: 35 lat temu 15.12.16, 20:17
                                                  astra18 napisał:

> Nie rozumiem do czego dązysz. Poprowadź:)

Do tego zebys zrozumiala efekty .

nikło z tak skonstruowanego oskarżenia?
                                                  > Chyba już o tym była dziś rano mowa.

Sedzia uniewinnil, ale zaslugi za to ma zbierac Piotrowicz??????????

> Dostał, czy sugerujesz że za "gnębienie" opozycji?
                                                  > Też o tym rano była mowa.

Za bycie weirnym poddanym. PiS tez tego farbowanego lisa moze kiedys nagrodzi.

> Jest takim samym "funkcjonariuszem" PiS jak Kopacz "funkcjonariuszem" PO.

Ale Kopacz byla lekarka, nie prokuratorem stanu wojennego. Podpisy Kopacz moze sa na receptach ale nie na aktach oskarzenia za roznoszenie ulotek.

> Tak jak wszyscy inni posłowie.

I jemu, z jego komusza przeszloscia sie nalezy, ale wdowie po WOPiscie albo pani z okienka paszportowego nie?

> > > A pani z okienka paszportowego , o która tak gardłujesz, to niby dl
                                                  > aczego
                                                  > > ma mi
                                                  > > > eć ok.3- krotnie większa emeryturkę niż pani, która wydaje dziś pas
                                                  > zporty
                                                  > > , hę?
                                                  > >
                                                  > > Udowodnij.
                                                  >
                                                  > Ale co mam Ci udowodnić?

To co powyzej napisalas.

• astra18 Re: 35 lat temu 15.12.16, 21:55
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie rozumiem do czego dązysz. Poprowadź:)
                                                    >
                                                    > Do tego zebys zrozumiala efekty .

Ciagle to mgliste co masz na mysli:)
                                                    >
                                                    > nikło z tak skonstruowanego oskarżenia?
                                                    > > Chyba już o tym była dziś rano mowa.
                                                    >
                                                    > Sedzia uniewinnil, ale zaslugi za to ma zbierac Piotrowicz??????????

A dlaczego nie?
                                                    >
                                                    > > Dostał, czy sugerujesz że za "gnębienie" opozycji?
                                                    > > Też o tym rano była mowa.
                                                    >
                                                    > Za bycie weirnym poddanym.

Pytalam czy za gnebienie opozycji, co mu zarzucasz.

PiS tez tego farbowanego lisa moze kiedys nagrodzi.
                                                    >
                                                    > > Jest takim samym "funkcjonariuszem" PiS jak Kopacz "funkcjonariuszem" PO.
                                                    >
                                                    > Ale Kopacz byla lekarka, nie prokuratorem stanu wojennego.

Stal sie prokuratorem w stanie wojennym na potrzrby tamtej chwili?

Podpisy Kopacz moze
                                                    > sa na receptach ale nie na aktach oskarzenia za roznoszenie ulotek.

Aktach czy akcie.
                                                    Akcie ktory ochronil opozycjoniste od kary.
                                                    Ech, i tak w kolko...
                                                    >
                                                    > > Tak jak wszyscy inni posłowie.
                                                    >
                                                    > I jemu, z jego komusza przeszloscia sie nalezy,

Tak jk innym prokuratorom pracujacym wtedy i dzis.
                                                    Chyba ze beda dalsze projekty wzgledem tych ktorzy gnebili opozycje.

ale wdowie po WOPiscie albo pan
                                                    > i z okienka paszportowego nie?

Wiadomo ze nie wszystkim.
                                                    >

> > > > A pani z okienka paszportowego , o która tak gardłujesz, to n
                                                    > iby dl
                                                    > > aczego
                                                    > > > ma mi
                                                    > > > > eć ok.3- krotnie większa emeryturkę niż pani, która wydaje dz
                                                    > iś pas
                                                    > > zporty
                                                    > > > , hę?
                                                    > > >
                                                    > > > Udowodnij.
                                                    > >
                                                    > > Ale co mam Ci udowodnić?
                                                    >
                                                    > To co powyzej napisalas.

Nikt nie zaprzecza ze emerytury pracownikow administracyjnych dawnego MSW powiazanemu z resortem SB sa znacznie wyzsze od odpowiednikow po 1990r.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: 35 lat temu 16.12.16, 09:03
                                                    Astra, widze ze juz poslusznie uwierzylas ze to tylko i wylacznie dzieki prokuratorowi Piotrowiczowi a nie dzieki sedziemu Pikul nie poszedl siedziec, ale ciagle mnie jednak intryguje ta "trzy razy wieksza emerytura" pani ktora w PRL pracowala w okienku paszportowym od emerytury pani "ktora dzisiaj wydaje paszporty".
                                                    Pomine juz drobiazg ze pani ktora dzisiaj wydaje paszporty jeszcze nie pobiera emerytury :-)
                                                  • astra18 Re: 35 lat temu 16.12.16, 09:32
                                                    maria421 napisała:

> Astra, widze ze juz posłusznie

Nie widzę po prostu dowodów na to ze swoim działaniem jakiemuś opozycjoniście złamał życie, sprawił ze ten trafil domwiezienia, No po prostu sprawa sie rypla.
                                                    Wiec zarzut posłuszeństwa nietrafiony, raczej z piaskownicy wzięty.

uwierzylas ze to tylko i wylacznie dzieki prokur
                                                    > atorowi Piotrowiczowi a nie dzieki sedziemu Pikul nie poszedl siedzieć

A masz jakiś nowy dowód ze tak nie było?
                                                    Proszę. Czekam.
                                                    Choć temat przed końcem kadencji Rzeplinskiego pogrzało i już wygasa.

ale cia
                                                    > gle mnie jednak intryguje ta "trzy razy wieksza emerytura" pani ktora w PRL pra
                                                    > cowala w okienku paszportowym od emerytury pani "ktora dzisiaj wydaje paszporty
                                                    > ".
                                                    > Pomine juz drobiazg ze pani ktora dzisiaj wydaje paszporty jeszcze nie pobiera
                                                    > emerytury :-)
                                                    >
                                                    No ale będzie i na pewno z innego przelicznika niż pani pracująca kiedyś w dawnym "zaszczytnym resorcie" podlegającym bezpośrednio urzędowi SB.
                                                  • maria421 Re: 35 lat temu 16.12.16, 09:35
                                                    www.youtube.com/watch?v=99qLjyOHfpM
                                                  • maria421 Re: 35 lat temu 16.12.16, 09:48
                                                    astra18 napisał:

> Nie widzę po prostu dowodów na to ze swoim działaniem jakiemuś opozycjoniście z
                                                    > łamał życie, sprawił ze ten trafil domwiezienia, No po prostu sprawa sie rypla.
                                                    > Wiec zarzut posłuszeństwa nietrafiony, raczej z piaskownicy wzięty.

Nikt z opozycjonistów o tym nie wspominał, a byłem wtedy w centrum wydarzeń. W krośnieńskiej prokuraturze był tylko jeden życzliwy opozycji prokurator, i nie był to Stanisław Piotrowicz - mówi nam adwokat. Przypadków pomagania ludziom Solidarności nie pamiętają ówcześni aktywni związkowcy struktur podkarpackich - Andrzej Kachlik czy Zygmunt Błaż. Antoni Pikul (dziś wiceburmistrz Jasła) niechętnie wraca do sprawy sprzed ponad 30 lat.

Czytaj więcej: www.nowiny24.pl/reportaze/art/9181536,nowa-gwiazda-pis-z-krosna-kim-pan-jestes-panie-piotrowicz,id,t.html

Oczywiscie kiedy mowa o farbowanym lisie PiSowcu Piotrowiczu to nalezy udowodnic ze on komus zlamal zycie. Wobec innych wystaczy sama przynaleznosc do PZPR lub bycie "resortowym dzieckiem" zeby miec pieczec "komucha".

> uwierzylas ze to tylko i wylacznie dzieki prokur
                                                    > > atorowi Piotrowiczowi a nie dzieki sedziemu Pikul nie poszedl siedzieć

> A masz jakiś nowy dowód ze tak nie było?
                                                    > Proszę. Czekam.

Astra, Piotrowicz bylby z pewnoscia dumny z jakim zapalem bronisz jego PZPRowskiej i prokuratorskiej czynnosci w stanie wojennym :-)
                                                    Jak Ty to godzisz z oskarzaniem zwyklych ludzi ze sie ze stanem wojennym szybko oswoili, zostanie Twoja tajemnica.

> Choć temat przed końcem kadencji Rzeplinskiego pogrzało i już wygasa.

PiS zawsze bierze na przeczekanie. Ale z biegiem czasu ta plama sama sie nie wywabi.

> No ale będzie i na pewno z innego przelicznika niż pani pracująca kiedyś w dawn
                                                    > ym "zaszczytnym resorcie" podlegającym bezpośrednio urzędowi SB.

Wez sie moze zastanow zanim znow palniesz cos w stylu ze pani z okienka paszportowego w PRL bedzie miala 3 razy wieksza emeryture niz pani co teraz wydaje paszporty.
    • jureek Re: 35 lat temu 14.12.16, 15:01
      www.youtube.com/watch?v=y7G9NyMq1eo
      • jureek skasuj proszę to Mario 14.12.16, 18:27
        jureek napisał:

> www.youtube.com/watch?v=y7G9NyMq1eo

nie zauważyłem, że to już było

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka