zbyfauch 17.03.17, 20:25 Już sobie wyobrażam te tabuny mercedesów z poodkręcanymi szybami, grzmiące orientalnie tureckim narodowym stolcem. Mario, to byłby dopiero horror. :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Armagedon! 17.03.17, 20:28 Oberturek wyzywa Niemców i Holendrów od nazistów, kiedy turecki, narodowy stolcowy szowinizm bije chyba na łeb nawet trzeciorzeszową megalomanię stadną. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 17.03.17, 20:43 zbyfauch napisał: > Oberturek wyzywa Niemców i Holendrów od nazistów, kiedy turecki, narodowy stolc > owy szowinizm bije chyba na łeb nawet trzeciorzeszową megalomanię stadną. > Jak powiedzial H. Broder, ktorego wypowiedz tu linkowalam, skandalem nie jest to co ten "Oberturek" wygaduje, lecz to ze Niemcy mu na to pozwalaja. Nalezy wstrzymac wszelkie unijne dotacje dla Turcji. Na urlop tez nie powinno sie tam teraz jezdzic. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Armagedon! 17.03.17, 20:49 maria421 napisała: > Jak powiedzial H. Broder, ktorego wypowiedz tu linkowalam, skandalem nie jest t > o co ten "Oberturek" wygaduje, lecz to ze Niemcy mu na to pozwalaja. Bez przesady, są ograniczeni cywilizacyjnie w reakcjach. Przecież nie będą porykiwać na jego modłę, a jakby nie było, parę spędów zakazali. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Armagedon! 17.03.17, 20:52 maria421 napisała: > Na urlop tez nie powinno sie tam teraz jezdzic. Ja nie jeżdżę. W zimie jest tam za zimno a jesienią całkiem przyjemnie jest we Włoszech, co autopsjowałem własnoosobowo we wrześniu przeszłego roku. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Armagedon! 18.03.17, 00:18 zbyfauch napisał: > maria421 napisała: > > Na urlop tez nie powinno sie tam teraz jezdzic. > > Ja nie jeżdżę. W zimie jest tam za zimno a jesienią całkiem przyjemnie jest we > Włoszech, co autopsjowałem własnoosobowo we wrześniu przeszłego roku. > Tureckie spaliły ostatnio francuską flagę, bo pomylili zez holenderską - a przy okazji opluły portret prezydenta Olą - bo też im się kojarzył z Holandią - rzeczywiście potrzebują dobrych szkół... Odpowiedz Link
jureek Re: Armagedon! 18.03.17, 14:56 maria421 napisała: > Jak powiedzial H. Broder, ktorego wypowiedz tu linkowalam, skandalem nie jest t > o co ten "Oberturek" wygaduje, Naprawdę Broder nie uważa za skandaliczne tyrad tureckiego dyktatora? Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 18.03.17, 15:07 jureek napisał: > Naprawdę Broder nie uważa za skandaliczne tyrad tureckiego dyktatora? www.youtube.com/watch?v=fm8q_IXuDPI 1:20 Odpowiedz Link
jureek Re: Armagedon! 18.03.17, 18:51 maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Naprawdę Broder nie uważa za skandaliczne tyrad tureckiego dyktatora? > > www.youtube.com/watch?v=fm8q_IXuDPI > 1:20 No faktycznie powiedział "Das Skandal ist nicht, dass die das Machen" w domyśle, że skandalem nie jest to, że tureccy politycy dokonują porównań do nazizmu. Miałem go za mądrzejszego gościa, ale tym bagatelizowaniem tego, co robi turecki rząd, nie wystawia sobie dobrego świadectwa. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 18.03.17, 19:51 jureek napisał: > No faktycznie powiedział "Das Skandal ist nicht, dass die das Machen" w domyśle > , że skandalem nie jest to, że tureccy politycy dokonują porównań do nazizmu. M > iałem go za mądrzejszego gościa, ale tym bagatelizowaniem tego, co robi turecki > rząd, nie wystawia sobie dobrego świadectwa. Jureek, mysle ze nie do konca zrozumiales. Oczywiscie ze skandalem jest jak ktos komus ubliza. Ale jeszcze wiekszym skandalem jest (o ile dobrze pamietam Broder mowi "das eigentliche Skandal ") , ze ten, komu ublizaja, pokornie to przyjmuje i tym samym przyzwala na takie traktowanie. Rzad Niemiec nie jest odpowiedzialny za to, co mowi rzad Turcji, ale jest odpowiedzialny za to czy i jak na obelgi reaguje. W Spieglu z ubieglego tygodnia Jan Fleischhauer napisal ze ma "swojego" zebraka ktoremu codziennie daje pare groszy, nie pytajac czy on sobie za to kupi jedzenie czy alkohol. Zebrak za kazdym razem dziekuje, ale gdyby sie zdarzylo ze zamiast podziekowac zebrak puscilby wiazanke przeklenstw pod adresem autora, to wiecej by od niego jalmuzny nie dostal. Odpowiedz Link
jureek Re: Armagedon! 18.03.17, 20:55 maria421 napisała: > Jureek, mysle ze nie do konca zrozumiales. Oczywiscie ze skandalem jest jak kto > s komus ubliza. Ale Broder mówi przecież, że to nie jest skandal i o to mi chodzi. On nie mówi, że jest to mniejszy skandal, on mówi, że to nie jest skandal. Po prostu Broder podobnie jak pisowcy propagandyści w przypadku Holandii wykorzystuje sytuację do upieczenia swojej własnej politycznej pieczeni. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 19.03.17, 08:58 jureek napisał: > Ale Broder mówi przecież, że to nie jest skandal i o to mi chodzi. On nie mówi, > że jest to mniejszy skandal, on mówi, że to nie jest skandal. Po prostu Broder > podobnie jak pisowcy propagandyści w przypadku Holandii wykorzystuje sytuację > do upieczenia swojej własnej politycznej pieczeni. Broder nie jest politykiem, wiec zadnej politycznej pieczeni piec nie musi. O tym ze nazywanie Niemcow czy Holendrow nazistami jest skandalem wielu juz mowilo i pisalo, Broder stwierdzil ze wlasciwym skandalem jest ze "my" na to pozwalamy. Odpowiedz Link
jureek Re: Armagedon! 19.03.17, 09:25 maria421 napisała: > Broder nie jest politykiem, wiec zadnej politycznej pieczeni piec nie musi. Jest komentatorem politycznym. > O tym ze nazywanie Niemcow czy Holendrow nazistami jest skandalem wielu juz mow > ilo i pisalo, Broder stwierdzil ze wlasciwym skandalem jest ze "my" na to pozwa > lamy. No więc wielu mówiło, że wyzywanie Niemców czy Holendrów od nazistów jest skandalem, a Broder musi być oryginalny i stwierdzić, że to nie jest skandal. To właśnie mi się nie podoba, że bardziej potępia on ofiarę agresji niż agresora. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 19.03.17, 10:06 jureek napisał: > Jest komentatorem politycznym. To, ze czesto komentuje fakty polityczne nie znaczy ze jest komentatorem politycznym. > No więc wielu mówiło, że wyzywanie Niemców czy Holendrów od nazistów jest skand > alem, a Broder musi być oryginalny i stwierdzić, że to nie jest skandal. To wła > śnie mi się nie podoba, że bardziej potępia on ofiarę agresji niż agresora. On nigdzie ani nie powiedzial ze to nie jest skandal ani nie potepil ofiary. On po prostu ma odmienne zdanie od wszystkich tych ktorzy uwazaja ze w imie spokoju, "deeskalacji" , nalezy pochylic glowe i udawac ze nic sie nie stalo. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 17.03.17, 20:39 zbyfauch napisał: > Już sobie > wyobrażam te tabuny mercedesów z poodkręcanymi szybami, grzmiące orientalnie tu > reckim narodowym stolcem. > > Mario, to byłby dopiero horror. :) Niech im jeszcze powie jak maja te luksusy sfinansowac. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Armagedon! 17.03.17, 20:47 maria421 napisała: > Niech im jeszcze powie jak maja te luksusy sfinansowac. Przecież mają dzieci posyłać do najlepszych szkół. Finansować edukację będą żony i córki (rozumiem, że chodzi o męskich potomków, skoro mowa o szkołach). Odpowiedz Link
jureek Re: Armagedon! 18.03.17, 14:54 Zaś w pomstowaniu na tę brzydką Unię Europejską sekunduje mu dzielnie niejaki Klarenbach i inni propagandyści z pisowskiej telewizji. Jak to się ten Klarenbach o rozbieganych oczkach w rozmowie z którymś z polityków Nowoczesnej oburzał, że w Holandii nie ma demokracji, bo nie nie wpuścili pani minister do spraw rodziny (z akcentem na rodzinę oczywiście). Oczywiście nie omieszkał też nadworny pochlebca pisowskiej władzy zasugerować, że za ten brak demokracji w Holandii objawiający się niedopuszczaniem do agitacji przez tureckich polityków odpowiedzialny jest między innymi wróg numer jeden pisowców, który ośmieszył pytaniami premier Szydło, czyli Timmermans. Skąd pisowski elektorat (bo to do niego adresowane jest to pomstowanie na brak demokracji w Holandii) ma wiedzieć, że ten paskudny Timmermans nie ma nic wspólnego z polityką wewnętrzną Holandii. Nie dziwi mnie to popieranie przez pisich Turcji w konflikcie z Holandią, bo Kaczyński i Erdogan to naturalni sojusznicy, podobnie manipulują i zamiast zabrać się do roboty nakręcają tylko narodowego stolca. Odpowiedz Link
maria421 Re: Armagedon! 18.03.17, 15:12 jureek napisał: > Zaś w pomstowaniu na tę brzydką Unię Europejską sekunduje mu dzielnie niejaki K > larenbach i inni propagandyści z pisowskiej telewizji. Jak to się ten Klarenbac > h o rozbieganych oczkach w rozmowie z którymś z polityków Nowoczesnej oburzał, > że w Holandii nie ma demokracji, bo nie nie wpuścili pani minister do spraw rod > ziny (z akcentem na rodzinę oczywiście). Oczywiście nie omieszkał też nadworny > pochlebca pisowskiej władzy zasugerować, że za ten brak demokracji w Holandii o > bjawiający się niedopuszczaniem do agitacji przez tureckich polityków odpowiedz > ialny jest między innymi wróg numer jeden pisowców, który ośmieszył pytaniami p > remier Szydło, czyli Timmermans. Skąd pisowski elektorat (bo to do niego adreso > wane jest to pomstowanie na brak demokracji w Holandii) ma wiedzieć, że ten pas > kudny Timmermans nie ma nic wspólnego z polityką wewnętrzną Holandii. > Nie dziwi mnie to popieranie przez pisich Turcji w konflikcie z Holandią, bo Ka > czyński i Erdogan to naturalni sojusznicy, podobnie manipulują i zamiast zabrać > się do roboty nakręcają tylko narodowego stolca. Pawlowicz tez wykorzystala fakt ze rzad Holandii nie pozwolil tureckim ministrom na wiece wyborcze w Holandii do ataku na Timmermansa i pytania czy tez wysle Komisje Wenecka do Turcji. Ciemny lud juz zapomnial ze do Polski KW sprowadzil sam PiS (Waszczykowski) , i ze Turcja nie jest w UE. Odpowiedz Link