24.09.17, 21:11
dla Astry i Azerki - tak wygladaja protesty ludzi ktorzy nie zgadzaja sie z wynikiem demokratycznych wyborow :

www.faz.net/aktuell/politik/bundestagswahl/protest-gegen-afd-in-berlin-koeln-frankfurt-15215197.html?GEPC=s6&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&utm_campaign=Echobox#link_time=1506279105
konkretnie przeciw wejsciu AfD do Bundestagu.

Takich protestow w Polsce nie bylo ani po ogloszeniu wynikow wyborow prezydenckich, ani po ogloszeniu wynikow wyborow parlamentarnych w 2015 roku.

Obserwuj wątek
    • zbyfauch Jakby nie było, 24.09.17, 21:36
      te śmieszne łajzy od niemieckiego stolca dostały, czego chciały, smutne to. Mimo, że przewidywalne.
      Dobrze, że FDP weszło, niechby ze względu na nazwę.
      • jureek Re: Jakby nie było, 25.09.17, 00:25
        zbyfauch napisał:

> te śmieszne łajzy od niemieckiego stolca dostały, czego chciały, smutne to.

Komentarz Zandberga:
        "Prawicowe lemingi, samozwańcze "trzecie pokolenie AK", oklaskują fanów Wehrmachtu z AfD. Logika nigdy nie była silną stroną polskiej prawicy"
        • maria421 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 09:54
          jureek napisał:

> Komentarz Zandberga:
          > "Prawicowe lemingi, samozwańcze "trzecie pokolenie AK", oklaskują fanów Wehrmac
          > htu z AfD. Logika nigdy nie była silną stroną polskiej prawicy"

Za to Zandberg z pewnoscia nie ma nic przeciw Die Linke, czyli spadkobiercom SED.
          • jureek Re: Jakby nie było, 25.09.17, 10:10
            maria421 napisała:

> Za to Zandberg z pewnoscia nie ma nic przeciw Die Linke, czyli spadkobiercom SE
            > D.

Nie wiem jak Zandberg, mogę tylko powiedzieć za siebie, że mam dużo przeciw Die Linke,
            Czytałaś jakieś wypowiedzi Zandberga na temat Die Linke? Mi nic o nich nie wiadomo, wiem tylko tyle, że nie ma oficjalnej współpracy między Linke a Razem.
            • maria421 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 10:32
              jureek napisał:

> Nie wiem jak Zandberg, mogę tylko powiedzieć za siebie, że mam dużo przeciw Die
              > Linke,
              > Czytałaś jakieś wypowiedzi Zandberga na temat Die Linke? Mi nic o nich nie wiad
              > omo, wiem tylko tyle, że nie ma oficjalnej współpracy między Linke a Razem.

Nie czytalam, dlatego wnioskuje ze Zandberg nie ma nic przeciw Die Linke w Bundestagu. Jakby mial, to by pewnie cos napisal.

• jureek Re: Jakby nie było, 25.09.17, 11:53
                maria421 napisała:

> Nie czytalam, dlatego wnioskuje ze Zandberg nie ma nic przeciw Die Linke w Bund
                > estagu. Jakby mial, to by pewnie cos napisal.

No dobra, dam upust swojej belferskiej naturze. Popełniasz dwa błędy logiczne:
                1. Z tego, że nie czytałaś, nie wynika, że nie napisał.
                2. Z tego, że nie napisał, nie wynika, że nie ma nic przeciwko.
                Dodam jeszcze, że wypowiedź Zandberga nie tyle odnosiła się do AfD, lecz do polskiej prawicy, która z jednej strony wyskakuje z żądaniami reparacji, a z drugiej strony cieszy się z wyniku wyborczego partii, której czołowy przedstawiciel mówi, że trzeba być dumnym z osiągnięć wermachtu. Już to widzę, jak AfD popiera wypłacenie Polsce reparacji.

• maria421 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 13:16
                  Jureek, ja zawsze lubie sama przeczytac tekst o ktorym mowa. Znalazlam wiec wypowiedz Gaulanda i brzmi ona tak :

"Ich bestreite überhaupt nicht, dass die Wehrmacht im Zweiten Weltkrieg in Verbrechen verwickelt war“, sagte Gauland am Rande eines AfD-Wahlkampftermins in Berlin der Nachrichtenagentur dpa. „Aber ich habe Namen genannt, Rommel und Stauffenberg, und ich habe ganz deutlich gesagt, dass Millionen deutscher Soldaten tapfer waren und nicht in Verbrechen verwickelt waren.“ Und es müsse erlaubt sein, diese zu loben.

„Ich weiß auch, dass sechs Millionen Juden ermordet worden sind“, sagte Gauland weiter. „Aber Millionen deutscher Soldaten haben ihre Pflicht getan für ein verbrecherisches System. Aber da ist das System schuld und nicht die Soldaten, die tapfer waren.“

Im Übrigen habe er nichts anderes gesagt als Frankreichs damaliger Präsident François Mitterrand am 8. Mai 1995 in einer Rede. „Da hat er die Tapferkeit der deutschen Soldaten wie auch der anderen Soldaten gelobt und hat diese Tapferkeit dem verbrecherischen Regime gegenübergestellt“, so Gauland. „Und diese persönliche Tapferkeit, auf die kann man stolz sein.“

www.welt.de/politik/deutschland/article168696834/Gauland-verteidigt-seine-Aussage-ueber-Wehrmachtssoldaten.html
                  Dla nas, Polakow, kazdy niemiecki zolnierz to byl trybik w wielkiej maszynie hitlerowskiej wojny. Dla Niemcow zolnierze Wehrmachtu to byli ich dziadkowie, ojcowie, wujkowie, kuzyni, mezowie ktorzy, chcieli czy nie chcieli, musieli isc na wojne.
                  • jureek Re: Jakby nie było, 26.09.17, 10:01
                    maria421 napisała:

> Jureek, ja zawsze lubie sama przeczytac tekst o ktorym mowa. Znalazlam wiec wyp
                    > owiedz Gaulanda i brzmi ona tak :

Oryginalna wypowiedź Gaulanda brzmiała tak:
                    "Ja, wir haben uns mit den Verbrechen der zwölf Jahre auseinandergesetzt. Und, liebe Freunde, wenn ich mich in Europa umgucke: Kein anderes Volk hat so deutlich mit einer falschen Vergangenheit aufgeräumt wie das deutsche.
                    Man muss uns diese zwölf Jahre jetzt nicht mehr vorhalten. Sie betreffen unsere Identität heute nicht mehr. Und das sprechen wir auch aus.
                    Und deshalb, liebe Freunde, haben wir auch das Recht, uns nicht nur unser Land, sondern auch unsere Vergangenheit zurückzuholen. Wenn die Franzosen zu Recht stolz auf ihren Kaiser sind und die Briten auf Nelson und Churchill, haben wir das Recht, stolz zu sein auf die Leistungen deutscher Soldaten in zwei Weltkriegen."
                    To, co zacytowałaś, to były jego późniejsze tłumaczenia.
                    Mój dziadek też służył w wermachcie podczas drugiej wojny i z tej wojny już do domu nie wrócił. Mogę dziadkowi współczuć, ale nie bardzo rozumiem, jak można być dumnym z tego, że musiał walczyć w imię jakichś chorych ambicji i narodowego stolca.
                    Ostatnia wojna to nie była jakaś rycerska walka, to był gnój i syf. Tak jak nie lubię PiS-u, tak uważam, że bardzo słusznie główne uroczystości rocznicowe zorganizowano w tym roku w Wieluniu, a nie na Westerplatte. Trzeba przypominać, że już na samym początku wojny mieliśmy do czynienia ze zbrodnią na ludności cywilnej, jaką było bombardowanie Wielunia. Takie to były "Leistungen deutscher Soldaten".
                    • maria421 Re: Jakby nie było, 26.09.17, 11:15
                      jureek napisał:

> Oryginalna wypowiedź Gaulanda brzmiała tak:
                      > "Ja, wir haben uns mit den Verbrechen der zwölf Jahre auseinandergesetzt. Und,
                      > liebe Freunde, wenn ich mich in Europa umgucke: Kein anderes Volk hat so deutli
                      > ch mit einer falschen Vergangenheit aufgeräumt wie das deutsche.

Prawda.

> Man muss uns diese zwölf Jahre jetzt nicht mehr vorhalten. Sie betreffen unsere
                      > Identität heute nicht mehr. Und das sprechen wir auch aus.

Prawda. Nikt nie jest odpowiedzialny za winy ojcow.

> Und deshalb, liebe Freunde, haben wir auch das Recht, uns nicht nur unser Land,
                      > sondern auch unsere Vergangenheit zurückzuholen. Wenn die Franzosen zu Recht s
                      > tolz auf ihren Kaiser sind und die Briten auf Nelson und Churchill, haben wi
                      > r das Recht, stolz zu sein auf die Leistungen deutscher Soldaten in zwei Weltkr
                      > iegen
                      ."
                      > To, co zacytowałaś, to były jego późniejsze tłumaczenia.
                      > Mój dziadek też służył w wermachcie podczas drugiej wojny i z tej wojny już do
                      > domu nie wrócił. Mogę dziadkowi współczuć, ale nie bardzo rozumiem, jak można b
                      > yć dumnym z tego, że musiał walczyć w imię jakichś chorych ambicji i narodowego
                      > stolca.

Ja to widze w ten sposob- kazdy powinien miec prawo do osobistego decydowania o tym czy jest dumny czy nie. Dumy nie mozna odgornie ani nakazac, ani zakazac.

> Ostatnia wojna to nie była jakaś rycerska walka, to był gnój i syf. Tak jak nie
                      > lubię PiS-u, tak uważam, że bardzo słusznie główne uroczystości rocznicowe zor
                      > ganizowano w tym roku w Wieluniu, a nie na Westerplatte. Trzeba przypominać, że
                      > już na samym początku wojny mieliśmy do czynienia ze zbrodnią na ludności cywi
                      > lnej, jaką było bombardowanie Wielunia. Takie to były "Leistungen deutscher Sol
                      > daten".

Wiem :-(
                      • ja.nusz Re: Jakby nie było, 26.09.17, 11:23
                        Podsumowując, AfD jest partią, która wypłynęła na populistycznych hasełkach, nie posiadając żadnego programu dotyczącego gospodarki i spraw socjalnych.
                        Faszyzująca zgraja skłóconych we własnych szeregach frustratów.

• maria421 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 13:20
                  Oczywiscie AfD nie poprze wyplaty reparacji dla Polski, ale ze strony Niemiec temat byl zamkniety jeszcze przed wyborami.

PiS zachowuje sie jak zwykle , uwazajac ze PiS to Polska. Tymczasem AfD moze sie laczyc z PiSem w eurosceptyzmie i polityce imigracyjnej, ale w niczym wiecej.
                • astra18 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 15:07
                  jureek napisał:
                  >
                  > No dobra, dam upust swojej belferskiej naturze. Popełniasz dwa błędy logiczne:

> Dodam jeszcze, że wypowiedź Zandberga nie tyle odnosiła się do AfD, lecz do pol
                  > skiej prawicy, która z jednej strony wyskakuje z żądaniami reparacji, a z drugi
                  > ej strony cieszy się z wyniku wyborczego partii, której czołowy przedstawiciel
                  > mówi, że trzeba być dumnym z osiągnięć wermachtu.

Nie wiem kogo mial Zandberg na mysli,chyba nie czytal wypowiedzi Blaszczaka.

>
                  • maria421 Re: Jakby nie było, 25.09.17, 18:41
                    AfD nie ma problemu z Polakami :

www.dw.com/pl/wiceszef-afd-nie-mamy-problemu-z-polakami/a-19566836?maca=pl-Facebook-sharing

• jureek Re: Jakby nie było, 26.09.17, 09:22
                    astra18 napisał:

> Nie wiem kogo mial Zandberg na mysli,chyba nie czytal wypowiedzi Blaszczaka.

Przecież napisał, kogo ma na myśli. Tych polskich patriotycznych prawicowców, którzy cieszą się z dobrego wyniku wyborczego AfD.
                    Co napisał Błaszczak?
                    • astra18 Re: Jakby nie było, 26.09.17, 09:30
                      jureek napisał:

> astra18 napisał:
                      >
                      > > Nie wiem kogo mial Zandberg na mysli,chyba nie czytal wypowiedzi Blaszcza
                      > ka.
                      >
                      > Przecież napisał, kogo ma na myśli. Tych polskich patriotycznych prawicowców, k
                      > tórzy cieszą się z dobrego wyniku wyborczego AfD.

Napisał coś "z sufitu", po prostu. Ten "potomek mentalny" Marksa i Lenina.

• astra18 Re: Jakby nie było, 26.09.17, 09:32
                      jureek napisał:

> Co napisał Błaszczak?

Powiedział, pardon.

dorzeczy.pl/kraj/42339/Blaszczak-o-AfD-Obawiam-sie-gloryfikacji-Wehrmachtu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka