Dodaj do ulubionych

Musisztomiecie 40+

25.01.18, 19:20
Jakie znacie/macie/polecacie cudowne kosmetyki na zmarchy, przebarwienia i inne cuda dla cery 40+? ;)

Przy założeniu, że można to kupić samemu (a nie robić z jakichś tam składników), nie są to jakieś mega żrące kwasy, które wymagają późniejszego zastosowania iluś tam dalszych specyfików, nadają się do codziennego stosowania albo przeciwnie, np. raz w tygodniu, bo wyżerają wszystko do kości ;)
Załóżmy, że mogą być polskie, zagraniczne, internetowe, różne półki cenowe :)
Obserwuj wątek
    • genepi Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 07:46
      Dla mnie wit C w duzym stężeniu, czyli nie kremy z rossmana a np serum Liq albo biochemia urody: www.biochemiaurody.com/sklep/serumferulicCE.html
      I zaczęłam przygode z retinolem, widzę efekty ale retinol wymaga specjalnej pielęgnacji w trakcie użytku więc nie spełnia warunków startowych watku :)
      • yaga7 Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 07:51
        Kiedyś zakupiłam jakieś serum z witaminą C, śmierdziało strasznie, po 2 użyciach wywaliłam ;)

Czy to zalinkowane to nie jest zestaw do samodzielnego zrobienia?
        • genepi Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 08:32
          Tak, sle bardzo prostego zrobienia. Wszystkie elementy w zestawie, wlewasz, wsypujesz, mieszasz i gotowe.
          • yaga7 Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 08:59
            To na razie nie dla mnie, na pewno szukam czegoś, co jest od razu gotowe :)

Ale może sobie poszukam jakiegoś innego serum z witaminą C po prostu.
            • genepi Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 14:04
              Serum LIQ jest gotowcem: www.aptekagemini.pl/liq-cc-serum-rich-30ml.html
    • maggianna Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 19:41
      Polecam wątek poniżej o The Ordinary :) maja świetne Wit C (używam ta: theordinary.com/product/rdn-vitamin-c-suspension-30pct-in-silicone-30ml ), polecam tez od nich retinol, kwasy, antyoksydanty - dawno nie miała tak gładkiej i napiętej skory.
      • yaga7 Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 20:03
        Tak, nawet rzuciłam okiem na ten wątek, ale tam jest strasznie dużo produktów i ciężko wyczuć, od czego zacząć, co jest dobre i co można kupić najpierw i stosować bez problemu :)

Co do retinolu i kwasów, to to już chyba wymaga jakiejś specjalistycznej dodatkowej pielęgnacji, nie?

Może zacznę od samej witaminy C na początek.
        • maggianna Re: Musisztomiecie 40+ 27.01.18, 21:38
          Jedyna dodatkowa pielęgnacja to krem z filtrem ale przy Wit C tez trzeba używać.
          Na noc zaczęłabym od tego: theordinary.com/product/rdn-advanced-retinoid-2pct-30ml
          Na dzien Wit C która juz podałam (ja dodatkowo miesza, wir C z tym: theordinary.com/product/rdn-resveratrol-3pct-ferulic-acid-3pct-30ml
          Pod oczy używam theordinary.com/product/rdn-caffeine-solution-5pct-egcg-30ml i do kompletu na dzien NMF
          theordinary.com/product/rdn-natural-moisturizing-factors-ha-30ml
          Na noc używam olejków mieszanych z kwasem hialuronowym (mozna np ten theordinary.com/product/rdn-hyaluronic-acid-2pct-b5-30ml ) ale mam sucha skore.
          I zaczęłabym powoli tzn wprowadzając jeden produkt na tydzień. Jak bedzie ok to potem mozna dokładać kolejne produkty, np kwasy:
          theordinary.com/product/rdn-azelaic-acid-suspension-10pct-30ml
          theordinary.com/product/rdn-alpha-lipoic-acid-5pct-30ml

Mam wrażliwa i dosc sucha skórę (i jestem po 40), wiele kosmetyków mnie uczula albo podrażnia a The Ordinary poza 1 produktem toleruje swietnie - czasem mnie coś szczypie ale nic mi nie szkodzi (a np próby używania kosmetyków eco czyli Weledy czy Lavery kończyły sie fatalnie).
          • yaga7 Re: Musisztomiecie 40+ 31.01.18, 07:30
            Dzięki za listę :) To będę czytać i pewnie coś zamówię.
          • yo_anka Re: Musisztomiecie 40+ 31.01.18, 10:07
            Mam podobnie, a niestety nie jestem biegła w kosmetologii.
            Tu przeczytałam, tam coś zasłyszałam; a na opiniach znajomych głownie polegam.

Też skołowała mnie mnogość wyboru w The Ordinary.
            Patrzyłam jak osiołek nad żłobem: i to się podoba i to by się przydało, ale co byłoby najlepsze?!?!?
            zgłupiałam i odeszłam ze stronki bez zakupów finalnie :<

Dzięki za wskazówki, muszę zgłębić temat
            Bo i vit A i C są jak dla mnie stworzone, na pajączki, przebarwienia i szara cerę, ale korzystałam tylko z zabiegów w gabinetach albo linii aptecznych typu Vichy, Avene itp.
    • teresa104 Re: Musisztomiecie 40+ 30.01.18, 19:52
      Poza sportem, seksem, spacerami i spokojem (spokój dodałam niedawno i też jest na "s") czterdziestolatka może już mieć, a wręcz powinna, jakieś zmarchy i przebarwienia.

Ja cenię krem Bielendy Neuro Collagen 40+, maseczkę Jandy Czarna Róża z retinolem, maseczkę Bielendy Skuteczny Lifitng 50+ oraz krem z filtrem, dziwnie też Bielendy, Bikini SPF 50 (uwaga: wersję niekolorującą, ta w kolorze jakoby skóry ma odcień papierowych toreb na pieczywo).
      W dodatku codziennie zmuszam się by godzinę spędzić z psem w leśnym parku, akurat blisko takiego mieszkam. Czasem nie jest łatwo, ale skoro i tak kundlisko muszę wyprowadzić, to zamiast tuptać z nim wokół bloku, ciągać go za szelki, żeby szczochów nie wąchał, gnamy do parku. W rok posiadania psa straciłam na wadze chyba cały kilogram od tych spacerów, słowo daję;)
      • yaga7 Re: Musisztomiecie 40+ 31.01.18, 07:29
        Spacery bardzo chętnie bym uprawiała, ale w krakowskim smogu zimą jest to po prostu niemożliwe. I nawet nie ma co myśleć o wycieczce za miasto, bo jest to samo :( I tak naprawdę zdrowotnie czuję się lepiej od czasu, gdy przestałam zimą wychodzić i siedzę w chałupie z oczyszczaczem. Na szczęście wkrótce i tak się przeprowadzam, aczkolwiek lasów to też tam nie będzie, za to pozostałe 'esy' bez problemu, więc będzie lepiej ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka