Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"pytanie do Janowicza"

IP: *.ny325.east.verizon.net 17.02.09, 16:54
    tanisista:" pytanie do Janowicza w którą stronę podąży jego tenis,
    ale jak będzie wszystko opierał na zagrywce i ratował się serwisem,
    w dzisiejszych czasach kiedy coraz częściej serwis załatwia sprawę,
    to nie ma się czym zachwycać. trzeba by go w paru meczach pooglądać
    i dopiero zobaczyć jak gra."
    -------
    Zobacz jak ladnie Murray serwuje i ile ciala na siebie wrzucil.Biega
    tez bez problemu po calym korcie.
    Sam Qerrey jest na 34 miejscu i tez poza serwem malo umie.
    Janowicz ma 18 lat i w tenisie meskim duzo trudniej przebic sie niz
    w zenskim,wiec ja mu daje 2 lata czasu na pierwsza setke.

Obserwuj wątek
      • Gość: tenisista Maciej, o Murrayu to Ty mi nawet nie mów! IP: *.chello.pl 17.02.09, 17:11
        kiedyś miałem alergię na jego nazwisko brzmiące. no właśnie Murray jest
        przykładem że można grać głównie z kontry jednocześnie broniąc się niezłym
        serwisem. tak też nie chcę żeby grał Janowicz! wolę żeby grał jak Ljubo :).
        Janowiczowi daję 5 lat jak ma 18, bo to jest moment żeby dojrzewać, nie wszyscy
        duzi tenisiści przychodzą z wiekiem kilkunastu lat. ogólnie nie podoba mi się
        'nowy tenis'. najczęściej jest to mocny serwis, i albo kontra, albo pojedyncze
        strzały. Janowicz powinien mieć więcej szaleństwa i charyzmy niż Querrey, który
        z "diablo" to ma chyba tylko rakietę Prince. oraz niż Berdych który gra
        schematem na rozłożystych zamaszystych uderzeniach - nic kombinacji. nie daj
        boże żeby grał jak Karlovic bo to już tylko serwis, czasem wolej. to są jego
        "wzrosty". powiedzmy Del Potro - to też mi nie pasi. jest to taki tenis z głębi
        kortu - jak na 10 to nie jest to co lubię. niezłe ale bez błysku jednak.

Janowicz chciałbym żeby grał jak Chardy na przykład, albo jak Roddick. zobaczymy
        jak to będzie, ale właśnie ci wielcy tenisiści, on ma chyba 208 cm, najczęściej
        grają jednostronny tenis. do tego widzę że na razie jest dość słaby fizycznie,
        więc pewnie jest to taki tenis oparty na długich uderzeniach zamaszysty i
        serwisie, a nie ma tego czucia i techniki, tak to zawsze było. z takim serwisem
        można wejść do 100, tylko że to nie jest "to". popatrz na Mullera, długo czekał
        na swoje 5 minut. ale Muller dzisiaj, to jest Rusedski z dobrym bekhendem i
        poziom pierwszej 30, 20 nawet na szybkie nawierzchnie. a Berdych owszem jest
        całkiem skuteczny ale jego tenis jest zgaszony, i nudny bo ciągle ten sam
        schemat. jak zobaczysz 2 zagrania to nawet nieźle się zapowiada. a potem masz
        kolejne mecze i wszędzie to samo, jak piłka na odpowiednim poziomie wysokości to
        strzela po rogach i tym forhendem, nieprzyjemny bekhend, wolej wzdłuż siatki -
        to wszystko. serwis pozwala mu grać na skutecznym poziomie pierwszej 50, ale gry
        nie ma żadnej od kilku lat ewolucji. dla mnie Janowicz jeśli to prawda co o nim
        mówią może być szybko właśnie w pierwszej 100, bo tak jak w babkach możesz być
        szybko regularną kontrą w 100, tak w mężczyznach mocnym serwisem ale nie wolejem
        tylko mocną grą na strzały z głębi kortu. wtedy jesteś mocny w challengerach,
        przechodzisz eliminacje i grasz w głównych - 2 lata, i jesteś potem w stanie
        wystrzelać serwisem jak Karlovic sobie stabilną pozycję w 100, nawet bliżej
        środka. tylko no nie porywa mnie taki tenis. chciałbym żeby Janowicz teraz póki
        jest czas skupił się na rozbudowywaniu swojej bazy niż na poprawianiu 2 uderzeń,
        w porywach do 3 awaryjnego bo wtedy będzie tylko tenisistą na setkę, a do tego
        bez żadnego polotu. wolę żeby nawet trochę się gubił ale szedł w technikę. może
        wtedy dłużej ale dojrzeje do wszechstronnej gry. może nie opłacalnej dzisiaj, bo
        patrz gdzie są tacy tenisiści jak powiedzmy Tipsarevic czy Kiefer. oni potrafią
        wszystko, 50 miejsce to dla nich jest dobry wynik. ale to jest lepsza gra niż
        Berdych, którego trenował obecny trener Janowicza, a ten trener też trenował
        Novaka chyba, Jiri Novaka. a jak tak, to wytrenował dwóch ospałych
        flegmatycznych tenisistów, jeden tragiczny tenis 'czeski' - Novak, beznadziejny
        taki jak Simon tenisista który taką nudną grą wspiął się na 10 miejsce, i grał
        chyba nawet kiedyś w Masters, nie znosiłem tego tenisisty, oraz Berdych - flegma
        tylko z bardzo nieprzyjemnymi strzałami z serwisu i pojedynczego forhendu czy
        bekhendu. niech Janowicza potrenuje ktoś kto trenował ciekawszych tenisistów.
        może to się za rok czy coś tam więcej zmieni.
        • maksimum Re: Maciej, o Murrayu to Ty mi nawet nie mów! 17.02.09, 22:26
          > Janowicz chciałbym żeby grał jak Chardy na przykład,

Niedoczekanie twoje. Jak zobaczylem Chardego ostatnio,to az oczy
          otworzylem,ze tak dobrze gra,ale on jest 20 cm nizszy od Janowicza i
          ma lepsza koordynacje.Chardy powinien szybko pojsc w gore rankingu.

> patrz gdzie są tacy tenisiści jak powiedzmy Tipsarevic czy Kiefer.

Tipsarevic nawet mnie sie podoba,ale nie przepadam za Kieferem.Tipo
          potrafi sie wzniesc od czasu do czasu na najwyzszy poziom,ale Kiefer
          jest ciagle taki sam.

> Berdych, którego trenował obecny trener Janowicza,

Moze go nie stac na lepszego? Ale jesli juz ma tego,to przynajmniej
          wiem,ze trener widzi w nim potencjal na pierwsza setke,albo nawet
          wyzej,bo inaczej by go nie wzial.

• Gość: tenisista Chardy jest taką perełką francuskiego tenisa IP: *.chello.pl 17.02.09, 22:37
            jak Tsonga. Tsondze potrzeba było z 3 lat żeby zaznaczyć swoją klasę, Chardy
            moim zdaniem będzie przykładem Marty Domachowskiej. odpowiednio do poziomu
            rozgrywek damskich i męskich, potrafi grać genialnie ale nie opłacalnie.
            Domachowska żeby nie być w 50, na poziomie pań, musi popełniać 20 za dużo
            niepotrzebnych błędów i kiepsko biegać, i nie wykorzystać kilku nadarzających
            się okazji. Chardy wystarczy że nie wykorzysta na cały mecz 3 piłek przy
            poziomie rozgrywek panów a umie tego nie dokonać. poza tym tenis z czołówki. to
            prawda że Chardy jest niższy, dlatego mówiłem o Karlovicu, czy Berdychu, czy
            Querreyu, on pewnie będzie leciał na taki styl.

zaznaczę Macieju że Kiefera nigdy nie lubiłem, jakoś tak osobiście. ale jego
            tenis jest wszechstronny, potrafi tyle co Tipsi. jest do tego dojrzalszy, jego
            tenis jest tak wszechstronny jak rzadko którego dziś tenisisty. a mimo to jest
            średnio 50. nie porównasz go do Berdycha cz Querreya czy Karlovica.

Janowicz ma tego trenera / czy miał? / bo mamy dobre kontakty z Czechami.
            obawiam się że go prowadzi jak Berdycha, a taki tenis dla mnie jest niestety
            tym, na co będę musiał narzekać w przyszłości. może nie tak jak na Radwańską,
            ale jak na Berdycha po prostu :). wolę żeby już grał jak Joachim Johansson; co
            prawda to był tylko forhend i tylko serwis, ale coś w sobie miał. Berdych ma
            kilka nieźle opanowanych zagrań ale od lat gra ciągle ten sam schemat i nie jest
            w tym imponujący.

• Gość: MACIEJ "Berdych ma kilka nieźle opanowanych zagrań" IP: *.ny325.east.verizon.net 18.02.09, 04:44
              "Berdych ma kilka nieźle opanowanych zagrań ale od lat gra ciągle ten sam
              schemat i nie jest w tym imponujący."
              ---------
              Berdych jeszcze jest mlody i ciagle jest problemem dla Federera.
              • Gość: tenisista Karlovic też jest problemem dla Federera IP: *.chello.pl 18.02.09, 04:59
                i każdego tenisisty. i co z tego? beznadziejnie grają i sam wiesz to najlepiej.
                tylko serwis albo tylko schemat. taka gra się nie liczy. Simon też jest
                problemem dla Federera a może być i Andreev, Simon to najgorszy tenisista w
                historii jaki się pojawił w top 100, a Andreev to jest tylko forhend, i tylko
                przyzwoity jako taki serwis, gra jak chochlą. jeden forhend - zero urozmaicenia
                i prosty serwis. i Federerowi nie podchodzi! to nie jest żaden argument. Berdych
                gra beznadziejnie i koniec dyskusji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka