IP: *.aerostrada.com.pl 14.08.13, 18:42
W tym roku skończyłam studia informatyczne. Moim marzeniem jest praca w IT. W czasie studiów pracowałam w telemarketingu i teraz myślę aby pracować w branży IT ale jako przedstawiciel.
Moje plany zmieniły się po pewnym spotkaniu. Znajomy pracuje od kilku lat jako handlowiec w IT i opowiedział mi co nieco o pracy i zarobkach. Znajomy po kilku latach zarabia średnio 3000-10000zł. Nie ukrywam, że też pasuje mi taka kasa :-)

Praca polega na poszukiwaniu klientów na serwisy komputerowe, oprogramowanie, strony www i esklepy. Kolega dostaje z tego niezłe procenty. Działa jako niezależny handlowiec dla kilku firm.

Co myślicie o takim pomyśle? Czy dam radę przebić się w tej branży? Jak przekonać firmy IT do współpracy?
Obserwuj wątek
    • allerune Re: PH w IT 16.08.13, 11:29
      programista po paru latach zarabia 6000-10000
      • Gość: z Re: PH w IT IP: *.xdsl.centertel.pl 16.08.13, 12:17
        Raczej 2000-3000 zł/miesiąc po paru latach.
        • allerune Re: PH w IT 16.08.13, 12:46
          student 3 roku na początek tyle dostaje u mnie :)
          • Gość: z Re: PH w IT IP: *.xdsl.centertel.pl 16.08.13, 12:55
            No to gratuluje. U mnie jak się przenoszą do innych firm (ze względu na pieniądze) to żaden jeszcze nie dostał aż 6000 zł. Sam po 3,5 roku pracy na stanowisku programista .NET zarabiam bagatela 2 tys. zł netto/miesiąc :(
            • blahblahblah1 Re: PH w IT 05.09.13, 04:28
              Zmień firmę albo firmę i miasto. Zarabiałem więcej więcej na 3 roku studiów (~2007). Kontrakty za granicą z takim doświadczeniem płatne są od 250 EUR/day wzwyż.
      • Gość: Autor Re: PH w IT IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.13, 14:06
        A w przypadku Testera Oprogramowania jak płacowo to może wyglądać? I jakie perspektywy?
        • Gość: Q Re: PH w IT IP: 62.233.210.* 16.08.13, 14:15
          4tys netto po 2 latach doświadczenia.
    • pawelskrzyp4 Re: PH w IT 25.08.13, 08:40
      Dobry handlowiec zawsze będzie w cenie. Jeśli masz "gadane" i przeszkolisz się w zakresie sprzedaży, czy perswazji to czemu nie :) Z tego co mówisz zarobki się bardzo dobrze kształtują.
    • Gość: pihont Re: PH w IT IP: 93.154.187.* 29.08.13, 00:14
      Jak jesteś dobra w sprzedaży to po paru latach bez problemu osiągniesz kwoty ok 10 000. W IT się tanich rzeczy nie sprzedaje no może jakieś stronki na początku ale po paru latach pewnie będziesz się zajmować sprzedażą rzeczy bardziej zaawansowanych, tym badziej że skończysz studia IT. Programistę który jest w stanie wykonać zadaną robotę zawsze się znajdzie na rynku, ale utlentowany sprzedawca - handlowiec, przynoszący te zlecenia to prawdziwy skarb dla każdej firmy, chociaż nie wszystkie to jeszcze dostrzegają. A taki z doświadczeniem i kontaktami to jeszcze bardziej.
      pozdr.
      • Gość: Kate Re: PH w IT IP: *.static.chello.pl 05.09.13, 00:56
        Ale nie jest to też łatwy kawałek chleba. Duże kontrakty handlowiec przynosi do firmy raz na kilka lat, a bywa (najczęściej), że miesiącami nic nie sprzeda. Rotacja wśród handlowcow jest duża i nie tak łatwo się wykazać w tym zawodzie... Ale dobry handlowiec, to skarb - jest to fakt.
        Co do znajomego autorki wątku i jego średnich zarobków na poziomie 3-10 tys, to myślę, że częściej jest to 3-5, a rzadziej 5-10 tys.
    • Gość: Lu Re: PH w IT IP: *.jmdi.pl 29.08.13, 08:12
      nie musisz być nawet dobra w sprzedaży, wystarczy że firma w której pracujesz ma dobre produkty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka