Dodaj do ulubionych

Osiedle Parzniew, developer Agroman.

02.08.05, 14:54
Witam wszystkich.

Osiedle Parzniew, powiat Pruszków, gmina Brwinów, developer Agroman.
Jestem zainteresowany mieszkaniem na tym osiedlu (planowana budowa pierwszego
etapu od jesieni 2005 do jesieni 2006).

Czy znajdą się na forum potencjalni sąsiedzi?

Pozdrawiam
Marcin.
Obserwuj wątek
    • ad_zajac Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 05.08.05, 22:31
      Potencjalni sasiedzi sie znajda. Tylko co wiemy o tym osiedlu???
      • marcin.parzniew Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 06.08.05, 15:20
        Wiem tyle, ile dostałem w emailu od biura sprzedaży, poniżej cytat:

"Osiedle Parzniew będzie realizowane w okolicy Pruszkowa przy ulicy Działkowej i
        nieopodal Alei Wojska Polskiego z przewidywanym terminem oddania na połowę 2006
        roku (dokładny harmonogram będzie ustalolony po uzyskaniu pozwolenia na budowę).
        Inwestycja ta będzie się cechowała niską dwupiętrową zabudową po 12 lokali w
        budynku i dużą ilością zieleni na terenie osiedla. Całość będzie zamknięta,
        chroniona i monitorowana. Metraże jakie będą realizowane to lokale małe 36m2,
        dwa pokoje po 45m2, duże lokale dwupokojowe 56-57m2 oraz trzy pokoje 65m2 i
        71-75m2. Cena za metr kwadratowy jest wspólna dla wszystkich mieszkań na osiedlu
        i wynosi 2675zł brutto. Cena ta, bez dodatkowych kosztów już obejmuje balkony
        oraz udział w gruncie osiedla. Standardem naszych inwestycji jest możliwość
        nabycia mieszkania na parterze z ogródkiem w cenie.
        Osiedle w Parzniewie jest bliźniaczą inwestycją osiedla Brzeziny, którą to
        ukończoną można oglądać na Białołęce."
        • Gość: Leon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.eranet.pl 23.09.05, 08:32
          Witam,
          kłaniam się nisko, jestem potencjalnym sąsiadem :)

Od tygodnia, czyli od chwili rozpoczęcia prac budowlanych zamęczam
          przedstawicieli Agromana setkami pytań i dość dużo wiem. Z przelaniem tego na
          forum będzie trudno, jednak proszę pytać. Jeśli będę znał odpowiedź z chęcią
          jej udzielę.

Tymczasem aby uprzedzić najwazniejsze pytania kilka słów od ojca prowadzącego:

- wszystkie papiery związane z budową wydają się ok (mam, prześwietliłem).
          - jest pozwolenie na budowę (sic!)
          - grunt należy do Agromana/Tonargo. Z hipoteką nie ma problemu.
          - KW, rejestr gruntów itp: ok.
          - nie potrafię biegle czytać rachuneku zysków i strat i bilansu. Poprosiłem
          magików (z firmy w którj pracuję) od finansów i controllingu o analizę: nie
          mają specjalnych zastrzeżeń.
          - budowa rozpoczęta o ile pamiętam w piątek 16.09.
          - budowę rozpoczęto jeszcze przed powstaniem biura handlowego i przed
          podpisaniem jakiejkolwiek umowy. Wnioskuję to z faktu, iż w biurze handlowym
          nie ma wzoru umowy.
          - od poniedziałku działa tymczasowe biuro w Hotelu Ideal w Pruszkowie. Za kilka
          dni przeniesie się na teren budowy. Baraczki na biuro stoją bodajże od środy.
          w pierwszym etapie ma powstać 12 budynków. Parter + 2 piętra, po 4 mieszkania
          na piętrze. Razem blisko 150 mieszkań. Mam nadzieję że tu się nie mylę bo do
          dokładnych planów budynków póki co nie ma wglądu.
          - o ile pomroczność jasna mnie nie myli to kilkanaście mieszkań jest już
          zarezerwowanych. Ale to nic nie znaczy bo zapewne większość sie wykruszy. tak
          jest zawsze :)
          - pobożne życzenie inwestora dotyczące terminu oddania wszystkich 12 budynków:
          koniec 2006 roku.

Tymczasem to tyle. Jeśli macie jakieś pytania i będe potrafił udzielić
          odpowiedzi, pytajcie :)

Leon.

ps. Nie. Nie jestem w jakikolwiek sposób bezpośrednio lub pośrednio związany z
          Agromanem i wszelkie zarzuty o mataczenie lub czasopisma potraktuję jako
          potwarz i ukarzę z bezwzględną bezwzględnością :)

• Gość: @ Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.05, 23:23
            no właśnie, bo ten termin wydaje się być mocno naciągany...
            • Gość: Leon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.telkab.pl 24.09.05, 13:11
              Ano właśnie. Sam postukałem się w czoło. Ale minął tydzień i powiem tyle:
              Wczoraj odbyłem spacerek po budowie. Wykopane są okopy pod pierwsze trzy
              budynki. Wylali też w nich pierwszą warstwę betonu (jak to się nazywa?). A
              koparka przygotowuje teren pod następne trzy budynki. Zwieźli też kupę towaru
              na zbrojenia. Jak na tydzień to tempo jest mocne.
              Spacerując spotkałem też kierownika budowy. Gość wydaje sie w porządku.
              Zaprosił do odwiedzania budowy kiedy będę miał ochotę :) O ile dobrze
              zrozumiałem to do końca tego roku (TEGO ROKU!) mają zamiar postawić szkielety
              wszystkich 12 budynków.
              I co o tym myśleć? Z jednej strony brzmi jak bajka, z drugiej widzę co zrobili
              w tydzień.
              • marcin.parzniew Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 26.09.05, 11:47
                Cieszę się, że znaleźli się potencjalni sąsiedzi, w dodatku tacy, którzy już coś
                posprawdzali. Nie wiedziałem, że już dostali pozwolenie i ruszyli z budową, bo
                mnie nie powiadomili, tak jak obiecali. Dzisiaj pojadę sobie pooglądać.
                • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 27.09.05, 10:12
                  Jak masz daleko to nie jeździj. Mieszkam 200 metrów do budowy i jak trzeba to
                  mogę wyjrzeć przez okno :)
                  • Gość: marcin 2 :) Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 27.09.05, 14:43
                    Witam. Równiez zarezerwowałem sobie lokal na tym osiedlu. Wczoraj byłem na
                    miejscu i faktycznie coś sie tam dzieje. A plan prac ambitny. Jednak znalazłem
                    też 1 opinie na temat kiepskiej jakosci wykonczenia budynków tej firmy na juz
                    zrealizowanym osiedlu.to mnie troszke zastanowiło.
                    • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 28.09.05, 18:49
                      Też czytałem cos na ten temat. Można poczytać conieco na forum ludzi z
                      Lewandowa i Brzezin. To poprzednie inwestycje Agromana. Narzekają ale bez
                      przesady. Z drugiej strony mozna poczytać sobie opowieści o innych developerach
                      i ich pomysłach. Tam dopiero włos się jeży. O JWC nie wspominam bo to
                      konstruktor baraków i się nie liczy ;).
                      Mam już projekt umowy z załącznikiem dotyczącym standardów mieszkań i budynków.
                      Rewelacji nie ma. Ale tragedii też nie.
                      A jeśli podpisze umowę to będe dzień w dzień pilnował swoich ścian. O ile
                      pozwolą :)))
                      • margott515 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 03.04.06, 14:56
                        czesc! szukam sąsiadów z Oriona 8
                      • margott515 Osiedle Parzniew, developer Agroman. 03.04.06, 14:56
                        czesc! szukam sąsiadów z Oriona 8
                        • Gość: hybryda Forum IP: 217.11.134.* 03.04.06, 16:19
                          Forum umarło ..... i nie żyje
                        • Gość: Gosc Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 213.17.171.* 25.04.06, 09:03
                          www.parzniew.prv.pl
                          • friizer Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 25.04.06, 09:12
                            www.parzniew.prv.pl
                        • Gość: zarucki Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 75.126.48.* 14.03.07, 00:10
                          czy ma ktos cos tam na sprzedaz ?
                          Prosze to dodac do stuFFLiX.com i podeslac tutaj
                          link z dokladna lokalizacja.
                          • Gość: anders Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:33
                            Moje mieszkanie miało mieć 46,47 a wyszło 46,17
                  • Gość: kamil Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 194.181.28.* 27.10.05, 15:23
                    witaj leon. mozesz mi cos wiecej powiedziec nt. okolicy i w ogole calego
                    pruszkowa. i jak masz dane to cos o pruszk. spółdz. mieszk. dzięki z góry
            • Gość: denim cena czynszu IP: 213.76.146.* 18.06.07, 16:26
              chciałabym nabyć mieszkanie 3 pokojowe.
              i to które mnie interesuje, ma rózne ceny, albo 2760zł/m2
              albo 4852 zł/m2, albo 4300zł/m2
              czy jest ktoś zorientowany które ceny są aktualne???
              aha i jeszcze jedno jak stoi sprawa czynszu (jaka to kwota?)
              pozdrawiam wszystkich.
              • betty.boop1 Re: cena czynszu 18.06.07, 17:42
                Byłabym zaskoczona gdyby którakolwiek z tych cen była aktualna. Z tego co
                pamiętam, ostatnia cena oscylowała w granicach 6 tys za metr. Czynsz 6zł/m2.
                • Gość: denim Re: cena czynszu IP: 213.76.146.* 20.06.07, 14:19
                  dzieki wielkie za odp.
                  a czy Ktos moze się orientuje na jakiej stronie internetowej można się
                  dowiedziec jakie mieszkania sa jeszcze wolne,i wógóle?
                  • borekt Re: cena czynszu 20.06.07, 16:34
                    Gość portalu: denim napisał(a):

> dzieki wielkie za odp.
                    > a czy Ktos moze się orientuje na jakiej stronie internetowej można się
                    > dowiedziec jakie mieszkania sa jeszcze wolne,i wógóle?

Ze skromnych informacji na stronie Agromana można się dowiedzieć, że wszystkie
                    mieszkania są już sprzedane (
                    www.agroman.pl/wer_html/index.php?dzial=pazniew ). Czy to prawda ?
                    • Gość: gość Re: cena czynszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 08:38
                      Jestem nabywcą mieszkania w IV etapie, po ciężkich bólach udało mi się zapisać
                      na mieszkanie w tym ostatnim etapie. Ceny z miesiąca na miesiac rosły a AGROMAN
                      wydzielał po parę mieszkań do sprzedaży. Sprzedaż mieszkań została zakończona
                      po sprzedaży 4 budynków IV etapu pozostałe mieszkania a raczej budynki wykupił
                      jakis prywatny inwestor. Tak więc mieszkań do sprzedania w Parzniewie już nie
                      ma. Jest jeszcze możliwość że AGROMAN wykiwa paru najemców lokali i Ci sami
                      zrezygnują z mieszkań, tamci oddadzą im włożone pieniądze a oni sprzedadzą
                      oczywiście za duuuużo większe pieniążki.
                      AGROMAN to jednym słowem mało poważny DEVELOPER - traktuje ludzi tak jak obecny
                      rząd (nic dziwnego przecież to spod ich parasola wyszli)
                      • Gość: DEVU Re: cena czynszu IP: *.devs.futuro.pl 21.06.07, 10:47
                        Na tym osiedlu są mieszkania do kupienia za cenę porównywalna do ceny
                        dewelopera , wystarczy poszukać w portalach
                      • Gość: marza Re: cena czynszu IP: 213.76.146.* 21.06.07, 14:38
                        A czy moze którys ze szczesliwych nabywców chciałby jednak sprzedac mieszkanie
                        w Parzniewie,
                        najbardziej interesuje mnie mieszkanie 3 pokojowe, na 1 piętrze (67,13z2)
                        • Gość: zbyszek Re: cena czynszu IP: *.Kuso.osi.pl 21.06.07, 18:58
                          Powiedzcie mi, proszę, jak się sprzedaje mieszkanie którego się nie ma (brak
                          aktu notarialnego)? Pytam się serio...
                          • Gość: Jaro Re: cena czynszu IP: 213.199.198.* 21.06.07, 21:13
                            też mnie to interesuje, więc podłączam się do pytania
                            • a1118 IV ETAP 21.06.07, 22:03
                              Niepokoi mnie sytuacja budowy IV etap tam się nic nie robi, opużnienia już
                              kilka miesięczne nie zgodne z harmonogramem wpłat, robotnicy twierdza że barak
                              cegieł i materiałów nie mają czym budować , III etap przejoł inny inwestor i
                              tam widać budowę,nie wiem czy możemy wystąbić do Agromanu z pismem o zmianę
                              inwestora II i IV ETAPu z powodu dużych opużnień na budowie nie zgodnych z
                              harmonogramem, a jeszcze kadra sprzedaży osiedla jest nie kompetentna, nie miła
                              i nie można prawie nic załatwić tylko odsyłają od jednej do drugiej osoby i tak
                              dalej
                              • Gość: bob Re: IV ETAP IP: 80.50.35.* 22.06.07, 07:45
                                Witam sąsiadkę. Ja jestem też z IV etapu i opóznienie jest już 2miesiące w
                                przyszłym tygodniu wybieram się ponownie o nowy aneks już trzeci. Nie wiem
                                czemu tak sobie z nami pogrywają , nikt nie potrafi nic powiedzieć, odsyłają
                                tylko.
                                Pozdrawiam
                            • rowins Sprzedam 67m 22.06.07, 20:17
                              Mam do sprzedania mieszkanie z I etapu, 3 pokoje 67 m. Osoby zainteresowane
                              proszę o tel. 502 26 88 66.
                          • basia1221 Re: cena czynszu 22.06.07, 13:58
                            jeżeli chciałbyś sprzedać mieszkanie kupione od dewelopera (brak jeszcze aktu
                            notarialnego) odsprzedajesz tylko udziały na zasadzie cesji, na którą
                            oczywiście swoją zgodę musi wyrazić deweloper.
          • Gość: Monika Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 83.17.192.* 02.10.05, 21:26
            Witam,
            ja jestem natomiast zainteresowana kupnem mieszkania na os.Lewandów. Co tak
            naprawdę mam sprawdzać?Chodzi o grunty developera itp??
            • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 02.10.05, 21:52
              Moniko,
              w tej kwestii polecam zadać pytanie na forum mieszkańców osiedla Brzeziny.
              www.osiedlebrzeziny.com
              Ci ludzie już to przeszli i zapewne lepiej Ci pomoga niż ktoś tutaj :)
          • Gość: joo Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.brutele.be 02.03.07, 13:51
            Od niedawna i ja!
            • Gość: buzz zdjęcia II etap 02/03/2007 IP: *.devs.futuro.pl 02.03.07, 18:02
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7f5eeebcc89dfc14
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=669b85d2b63cec68
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c4873cc748652a19
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e24c2cd7abede5a8
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e23bfc1300430f5e
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dc8d73511021dcd6
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9f72dc758be190ed
              www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7050e80944e61d98
              • Gość: OK. Re: zdjęcia II etap 02/03/2007 IP: *.eranet.pl 02.03.07, 20:20
                Cześć buzz! No, niestety muszę ci powiedzieć, że pomyliły Ci się Oriony na
                zdjęciu - jeżeli chodzi o numeracje! Ja będę mieszkała w Orionie 25, no i
                niestety musze ci powiedzieć, że chciałabym widzieć nakryty dach i okna, oj jak
                ja bym chciała!!!,bo właśnie już dawno Orion 25 powinien mieć i dach, i okna, i
                elewacje, powinni juz dawno zacząć prace wykonczeniowe w środku mieszkań, ale
                niestety nic z tych rzeczy, zmienili harmonogram i mój budynek Orion 25 stoi
                bez okien, bez dachu ... itd. A wiem, bo byłam na budowie. Więc na przyszłość
                proponuję wziaść mapkę,bo osłupłam jak zobaczyłam te zdjęcia, oczywiście ze
                szczęścia, ale szybko się obudziłam ze snu!!! Pozdrawiam sąsiadów z Oriona 25 i
                Ciebie również!!!
                • Gość: buzz Re: zdjęcia II etap 02/03/2007 IP: *.devs.futuro.pl 02.03.07, 22:44
                  Niestety fakt pomyliłem się zamiast 0-25 powinno być 0-22
                  prawidłowo powinno być tak
                  www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=71767e38cad3a7a3
                  • Gość: OK Re: zdjęcia II etap 02/03/2007 IP: *.eranet.pl 02.03.07, 22:50
                    WEJDŻ NA TĄ STRONĘ, TO BEDZIESZ WIEDZIAŁ DOKŁADNIE! POZDRAWIAM!!!
                    www.parzniew.waw.pl/forum/viewtopic.php?
                    t=14&sid=438facfa643e61fa1200aec828824f43
                    • Gość: buzz Re: zdjęcia II etap 02/03/2007 IP: *.devs.futuro.pl 02.03.07, 23:17
                      A po co mam tam wchodzić skoro mam przed sobą plan a tamtejsze forum nie jest
                      dla mnie źródłem informacji po za tym wydaje mi się że teraz numeracja jest
                      prawidłowa zresztą na innych zdjęciach zaznaczyłem numery poprawnie i każdy mógł
                      się zorientować że nie jest to budynek 25 tylko 22.
    • zz_marcin Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 29.09.05, 12:26
      Inwestycja fantastyczna, ale chyba dojazd fatalny.
      • tymczas123 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 22.11.05, 21:30
        Ponieważ umowa przedwstępna którą oferuje Agroman dla osiedla Parzniew zawiera
        dużo bardzo niekorzystnych dla klienta zapisów, nie należy jej podpisywać bez
        zmian. W celu zmiany zapisów umowy należy wysłać list do Agromana (wzór
        poniżej). List należy wysłać w formie papierowej, własnoręcznie podpisany,
        listem poleconym. Kopię listu należy wysłać do UOKiK.

Adres Agromana:
        Agro-Man sp. z o.o.
        ul. Małej Brzozy 12
        03-289 Warszawa

Adres UOKiK:
        Jolanta Markowska
        Powiatowy Rzecznik Konsumentów
        ul. Drzymały 30
        05-800 Pruszków

Wzór listu:
        [Imię] [Nazwisko] Warszawa 21.11.2005
        ul. [Ulica]
        [00-000] [Miasto]

Agro-Man sp. z o.o.
        ul. Małej Brzozy 12
        03-289 Warszawa

Do wiadomości: Jolanta Markowska
        w Pruszkowie

Proszę o zmianę wzoru umowy przedwstępnej sprzedaży lokalu mieszkalnego [tu
        wpisać numer zgodnie ze wzorcem w umowie] w zespole mieszkalnym „Twój Parzniew –
        Miasto Ogród” poprzez wykreślenie lub zmianę zapisów, które świadczą o nierównym
        traktowaniu stron, zawierają zakazane klauzule lub są sprzeczne z dobrymi
        obyczajami.

1. Wady uniemożliwiające korzystanie z lokalu.

Wnoszę o zmianę treści $4 ust 2. w którym jest mowa o usunięcia wad
        uniemożliwiających korzystanie z lokalu w terminie 31 dni od dnia zgłoszenia.
        Termin 31 dni jest niekorzystny dla nabywcy ponieważ z definicji uniemożliwia
        korzystanie z lokalu a jednocześnie jest sprzeczny z postanowieniami zawartymi w
        gwarancji.

Wnoszę o zmianę ustępu polegająca na wykreśleniu zapisu:
        „SPÓŁKA zobowiązuje się do usunięcia wad w terminie 31 dni od dnia zgłoszenia w
        formie pisemnej, lub w innym terminie ustalonym przez strony.”

i zastąpieniu go zapisem:
        SPÓŁKA zobowiązuje się do usunięcia wad w terminie 7 dni od dnia zgłoszenia w
        formie pisemnej, lub w innym terminie ustalonym przez strony.

2. Finansowanie.

Zgodnie z przepisami zawartymi w Kodeksie Cywilnym Dz.U.1964.16.93 Art. 385 ,
        orzeczeniami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, bezprawnym jest
        stosowanie w umowie zapisów zobowiązujących klienta do dokonywania wpłat za
        poszczególne etapy prac, niezależnie od ich wykonania.
        Również „Standard Agromana” gwarantuje „Płatności zgodnie z postępem prac na
        budowie”.

Powyższemu przeczą zapisy zawarte w:

$ 5 ust..2
        $ 5 ust..3
        $ 6 ust. 2
        $ 9 ust..2

Niniejszym wnoszę o zmianę powyższych zapisów w sposób, który uzależni terminy
        wpłat kolejnych wpłat, od postępu wykonanych robót.

3. Akt notarialny

Nawiązując do $ 6 ust 1 umowy przedwstępnej wnoszę o zmianę tego paragrafu
        poprzez sprecyzowanie niebudzącego wątpliwości terminu podpisania umowy
        przyrzeczonej. Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 389. § 2

4. Terminy

Terminy zawarte w:

$ 7 ust. 4
        $11 ust 1
        $11 ust 2

w sposób istotny naruszają prawo klienta do równego traktowania stron umowy.
        Na podstawie zapisów zawartych w powyższych paragrafach spółka dopuszcza rażąco
        wysokie opóźnienia w realizacji zobowiązań wobec nabywcy, w porównaniu ze
        zobowiązaniami nabywcy zawartymi w:

$ 5 ust. 3
        $ 9 ust. 2
        $ 10 ust 1
        $ 10 ust 2
        $ 10 ust 3

W związku z powyższym wnoszę o zmianę terminów od których postanowienia umowne
        staną się wiążące dla obydwu stron umowy zgodnie z poniższym wykazem:

$ 7 ust. 4 14 dni
        $11 ust 1 30 dni
        $11 ust 2 30 dni

5. Kary

Wnoszę o zastąpienie zapisu w $11 ust. 4, dotyczącego sposobu naliczania kary
        poprzez zastosowanie zapisu umożliwiającego naliczanie kary w wysokości odsetek
        ustawowych.
        Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 3852

6. Odstąpienie od umowy

Wnoszę o zmianę zapisu w $11 ust 3. poprzez dodanie klauzuli: „umowa niniejsza
        ulega rozwiązaniu za zgodną NABYWCY”

7. Klauzule zakazane.

Wnoszę o zmianę umowy poprzez wykreślenie zapisów noszących znamiona klauzul
        zakazanych zawartych $11 ust 5.
        Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 art. 395 oraz Rejestrem Klauzul Niedozwolonych
        wyszczególnionym przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

8. Umowa

Wnoszę o wykreślenie klauzuli zawartej w § 19 ust 1. poprzez usunięcie wpisu
        „zawarte w niej postanowienia nie budzą jego wątpliwości”

Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 385 1. § 2

9. Pozwolenie na użytkowanie.

Wnoszę o:
        - sprecyzowanie w $2 ust 3. ostatecznej daty, w której Spółka zobowiązuje się
        uzyskać pozwolenie na użytkowanie,
        - zobowiązanie Spółki do rozpoczęcia procedury odbioru technicznego lokalów
        niezwłocznie po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie.

Proszę o pisemną odpowiedź na powyższe uwagi oraz przesłanie kopii odpowiedzi do
        Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Pruszkowie na adres:
        Jolanta Markowska
        ul. Drzymały 30
        05-800 Pruszków

Z poważaniem
        [odręczny podpis]
      • tymczas123 UWAGA WAŻNE umowa przedwstępna parzniew agroman ! 22.11.05, 21:31
        Ponieważ umowa przedwstępna którą oferuje Agroman dla osiedla Parzniew zawiera
        dużo bardzo niekorzystnych dla klienta zapisów, nie należy jej podpisywać bez
        zmian. W celu zmiany zapisów umowy należy wysłać list do Agromana (wzór
        poniżej). List należy wysłać w formie papierowej, własnoręcznie podpisany,
        listem poleconym. Kopię listu należy wysłać do UOKiK.

Adres Agromana:
        Agro-Man sp. z o.o.
        ul. Małej Brzozy 12
        03-289 Warszawa

Adres UOKiK:
        Jolanta Markowska
        ul. Drzymały 30
        05-800 Pruszków

Wzór listu:
        [Imię] [Nazwisko] Warszawa 21.11.2005
        ul. [Ulica]
        [00-000] [Miasto]

Agro-Man sp. z o.o.
        ul. Małej Brzozy 12
        03-289 Warszawa

Do wiadomości: Jolanta Markowska
        w Pruszkowie

Proszę o zmianę wzoru umowy przedwstępnej sprzedaży lokalu mieszkalnego [tu
        wpisać numer zgodnie ze wzorcem w umowie] w zespole mieszkalnym „Twój Parzniew –
        Miasto Ogród” poprzez wykreślenie lub zmianę zapisów, które świadczą o nierównym
        traktowaniu stron, zawierają zakazane klauzule lub są sprzeczne z dobrymi
        obyczajami.

1. Wady uniemożliwiające korzystanie z lokalu.

Wnoszę o zmianę treści $4 ust 2. w którym jest mowa o usunięcia wad
        uniemożliwiających korzystanie z lokalu w terminie 31 dni od dnia zgłoszenia.
        Termin 31 dni jest niekorzystny dla nabywcy ponieważ z definicji uniemożliwia
        korzystanie z lokalu a jednocześnie jest sprzeczny z postanowieniami zawartymi w
        gwarancji.

Wnoszę o zmianę ustępu polegająca na wykreśleniu zapisu:
        „SPÓŁKA zobowiązuje się do usunięcia wad w terminie 31 dni od dnia zgłoszenia w
        formie pisemnej, lub w innym terminie ustalonym przez strony.”

i zastąpieniu go zapisem:
        SPÓŁKA zobowiązuje się do usunięcia wad w terminie 7 dni od dnia zgłoszenia w
        formie pisemnej, lub w innym terminie ustalonym przez strony.

2. Finansowanie.

Zgodnie z przepisami zawartymi w Kodeksie Cywilnym Dz.U.1964.16.93 Art. 385 ,
        orzeczeniami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, bezprawnym jest
        stosowanie w umowie zapisów zobowiązujących klienta do dokonywania wpłat za
        poszczególne etapy prac, niezależnie od ich wykonania.
        Również „Standard Agromana” gwarantuje „Płatności zgodnie z postępem prac na
        budowie”.

Powyższemu przeczą zapisy zawarte w:

$ 5 ust..2
        $ 5 ust..3
        $ 6 ust. 2
        $ 9 ust..2

Niniejszym wnoszę o zmianę powyższych zapisów w sposób, który uzależni terminy
        wpłat kolejnych wpłat, od postępu wykonanych robót.

3. Akt notarialny

Nawiązując do $ 6 ust 1 umowy przedwstępnej wnoszę o zmianę tego paragrafu
        poprzez sprecyzowanie niebudzącego wątpliwości terminu podpisania umowy
        przyrzeczonej. Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 389. § 2

4. Terminy

Terminy zawarte w:

$ 7 ust. 4
        $11 ust 1
        $11 ust 2

w sposób istotny naruszają prawo klienta do równego traktowania stron umowy.
        Na podstawie zapisów zawartych w powyższych paragrafach spółka dopuszcza rażąco
        wysokie opóźnienia w realizacji zobowiązań wobec nabywcy, w porównaniu ze
        zobowiązaniami nabywcy zawartymi w:

$ 5 ust. 3
        $ 9 ust. 2
        $ 10 ust 1
        $ 10 ust 2
        $ 10 ust 3

W związku z powyższym wnoszę o zmianę terminów od których postanowienia umowne
        staną się wiążące dla obydwu stron umowy zgodnie z poniższym wykazem:

$ 7 ust. 4 14 dni
        $11 ust 1 30 dni
        $11 ust 2 30 dni

5. Kary

Wnoszę o zastąpienie zapisu w $11 ust. 4, dotyczącego sposobu naliczania kary
        poprzez zastosowanie zapisu umożliwiającego naliczanie kary w wysokości odsetek
        ustawowych.
        Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 3852

6. Odstąpienie od umowy

Wnoszę o zmianę zapisu w $11 ust 3. poprzez dodanie klauzuli: „umowa niniejsza
        ulega rozwiązaniu za zgodną NABYWCY”

7. Klauzule zakazane.

Wnoszę o zmianę umowy poprzez wykreślenie zapisów noszących znamiona klauzul
        zakazanych zawartych $11 ust 5.
        Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 art. 395 oraz Rejestrem Klauzul Niedozwolonych
        wyszczególnionym przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

8. Umowa

Wnoszę o wykreślenie klauzuli zawartej w § 19 ust 1. poprzez usunięcie wpisu
        „zawarte w niej postanowienia nie budzą jego wątpliwości”

Podstawa prawna: Dz.U.1964.16.93 Art. 385 1. § 2

9. Pozwolenie na użytkowanie.

Wnoszę o:
        - sprecyzowanie w $2 ust 3. ostatecznej daty, w której Spółka zobowiązuje się
        uzyskać pozwolenie na użytkowanie,
        - zobowiązanie Spółki do rozpoczęcia procedury odbioru technicznego lokalów
        niezwłocznie po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie.

Proszę o pisemną odpowiedź na powyższe uwagi oraz przesłanie kopii odpowiedzi do
        Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Pruszkowie na adres:
        Jolanta Markowska
        ul. Drzymały 30
        05-800 Pruszków

Z poważaniem
        [odręczny podpis]
    • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 30.09.05, 12:28
      Czy ktoś z zainteresowanych tą inwestycją miał już w ręku umowę i ją analizował?
      • Gość: marcin2 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 02.10.05, 12:44
        Ja juz sie zapoznałem z umową i w poniedziałek zamierzam podpisac. Właściwie
        jest w porządku, jedynie nie podoba mi sie możliwosć opóźnienia prac w zwiazku
        z czynnikami atmosferycznymi(wyłacza to odpowiedzialność developera), co
        zostało zakwestionowane przez Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumenta( dzieki
        ludziom z Lewandowa sie tego dowiedziałem). W umowie zarzyczyłem soobie równiez
        aby wyszczególnili możliwe odstępstawa od projektu architektonicznego.

Czy może ktoś wybrał podobnjie jak ja mieszkanie w srodkowym budynku(1 rząd) od
        strony ul.Wojska polskiego?
        • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 02.10.05, 21:44
          No to z Ciebie prawdziwy szczęściarz :) Ja zantowałem do tej umowy prawie 80
          uwag, z czego kwestia "warunków atmosferycznych" należy do kategorii "waga
          piórkowa" :) A bez wyjaśnienia tych z kategorii "waga ciężka" za żadne
          pieniądze nie podpiszę tej umowy.
          Moja rada: nie spiesz się i przeczytaj umowę jeszcze raz bardzo dokładnie.
          Najlepiej z pomoca kogoś dobrze zorientowanego w temacie. I życzę powodzenia :)
          ps. Pod Twoim budynkiem powstają już fundamenty.
          • Gość: malabrzoza Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.europe.hp.net 03.10.05, 16:51
            Mieszkania na pewno Wam wybudują, zrobią to raczej w terminie, i będa do
            przyjęcia.

Nie dotrzymją za to warunku zabudowy otoczenia, albo na pewno będą je
            wielokrotnie zmieniać.
            Proponuje zapytać Agromana o dojazd, chodniki dla pieszych. Np. na osiedlu
            brzeziny Agroman nie potrafi zbudować chodnika dla pieszych przy swojej
            siedzibie choć zwiększyło by to bezpieczeństwo pieszych mieszkańców.
            Wielektotne prosby spełzły na niczym. Nie dość że mamy na brzezinach bardzo
            niebezpieczne skrzyżowanie dla samochodów. To jeszcze gorzej jest dla pieszych.

Jeśli przyjedziecie komunkacją miejską do siedziby firmy, nie zazdroszcze
            przejścia przez skrzyżowanie. Chodnik niestety zbudowali po przeciwnej stronie
            skrzyżowania, choć logiczniejszy by był wzdłuż zbiornika. I w zimę niestety
            trzeba chodzić po błocie, lub ryzykowac przejscie przez nioświetlone
            niebezpieczne skrzyżowanie.

Pod czas zakupu mieszkania nie zwracałem na to uwagi, wychodząc z założenia że
            Agroman mysli logicznie i ich hasło" Bezpieczne domy szczesliwych ludzi" bedzię
            obejmowało drogę do domu chociaż w podstawowym zakresie.

Zapytajcie o takie rzeczy żeby po wprowadzeniu do mieszkania nie spotkał was
            niemiły zawód.

Pozdrawiam,
            Arek
            Mieszkaniec Brzezin.

• l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 03.10.05, 18:06
              Czytałem o tym chodniku to tu to tam. To już prawie chodnik legenda. Tak jak
              srające pieski i panna joanna :)
              A noa poważnie: dzięki za cenną uwagę. Prawdę mówiąc wiem, że z umową dostaję
              plan zagospodarowania osielda a w samej umowie jest zobowiązanie agromana do
              zakończenia w takim to a takim terminie budowy infrastruktury.
              Czy dobrze sie domyślam, że macie taki zapis i nie przynosi on żadnego skutku?
              Czy może się mylę? (obyy...)
              • Gość: malabrzoza Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.europe.hp.net 04.10.05, 11:17
                Daty zakończenia budowy infrastruktury w naszych umowach niestety nie było, i
                to niestety nasze niedopatrzenie:(
                • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 04.10.05, 12:55
                  Ano właśnie... I dlatego niniejszym dopisuję klauzulę zwobowiązującą wykonawcę
                  do wykonania infrustraktury do dnia bla bla zgodnie z załączonym planem
                  zagospodarowania itp. Innym też polecam taki zapis :)
    • Gość: mona&pawel Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 81.210.125.* 03.10.05, 18:28
      my tez jestesmy zainteresowani tym osiedelm, bardzo chętnie nawiązemy kontakt z
      potencjalnymi sąsiadami :)
      czekamy na wieści
      • Gość: marcin2 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.05, 19:35
        Zapraszam na forum Osiedle parzniew w dziale spoøeczenstwo,wspólnoty i...
        Mysle ze to pomoze poznac sie przyszlym sasiada i podzielic sie uwagami i
        radami na temat developera,inwestycji i pomyslec juz o przyszlym
        administrowaniu jako wspólnota:)

• l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 04.10.05, 07:38
        A wieści z budowy są takie:
        pod pierwszymi trzema budynkami rosną fundamenty. Pod następnymi sześcioma
        wykopano okopy (Pod częścią z nich wylany jest już chudziak). Pod ostatnie trzy
        budynki na razie przygotowano teren (zerwany jest humus). Jak znam życie to
        dziś i tam powstaną okopy.

Wieść gminna niesie, że jest już gotowa docelowa wersja umowy i mozna je
        podpisywać? Czy pojawi się ktoś kto DOKŁADNIEJ się jej przyjrzał? Z chęcią bym
        przedyskutował moje 1000 pytań i wątpliwości :)
        • Gość: marcin2 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 04.10.05, 09:02
          Zapoznałem sie z tą wersją umowy.Wątpliwosci są.Developer zabezpiecza sie
          maksymalnie od odpowiedzialności za opóźnienia.Może jednak przytoczysz choc
          najwazniejsz punkty ,które budzą twe wątpliwości.
          Przegladałem fora Lewandowa, tam opóźnienia były niewielkie, opinie na temat
          umów też były róźne.
          Pozdrawiam
          • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 04.10.05, 10:48
            Nie wiem które sa najwazniejsze ale tak żeby liznąc temat kilka pierwszych:
            - brak informacji o infrastrukturze, standardach osiedla. Wybudują coś, nie
            wiadomo jak i kiedy.
            - "Wszelkie prace wykończeniowe NABYWCA może prowadzić po wydaniu lokalu przez
            SPÓŁKĘ". Bez sensu. Jak bede chciał podgrzewaną podłogę lub marmurowe parapety
            to mam po odbiorze wszystko rozpruć?
            - Brak zapisu o najpóźniejszej dacie podpisania aktu notarialnego.
            - Brak zapisu o przesunięciach wpłat w przypadku opóźnień w budowie.
            itp
            itd.
            Dużo tego mam i o wszystko powalczę.
            • Gość: marcin2 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 04.10.05, 12:53
              1) standart osiedla jest czesciowo okreslony w załączniku nr 2(ostatnie
              punkty).moze faktycznie mógłby byc b.precyzyjny, ale wystarczy obejrzec
              blizniacze osiedla(wczoraj byłem w lewandowie)
              2 jesli chodzi o wykonczenie to z ogrzewaniem podłogowym chyba faktycznie
              musiałbys sie dogadac z wykonawcą,z ich parapetów mozesz zrezygnowac.
              byłem dzis na rozmowie w Agromanie i poinformowano mnie że oprócz mozliwosci
              wykoania bezpłatnych zmian(jak w umowie) przedstawia nam kosztorys innych
              zmian,które mozna zamówic. Wiec bedzie to kosztowac ale mozesz zaplanowac
              mieszkanie przed odbiorem).
              3)$6 p.3- 3 miesiace od uzyskania zgody na uzytkowanie budynku
              4)$11 p.2- jesli opóxnienie wieksze niz 2 m-ce to można negocjowac wpłaty
              • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 04.10.05, 13:11
                A ja w załączniku 2 mam opisany standard mieszkania i budynku, o reszcie
                osiedla i najbliższych okolicach nie ma mowy. A to ważne (kłania sie chodniczek
                w Lewandowie)
                Pkt 2. No własnie: dogadac z wykonawcą. A co jesli mam sto takich pomysłów? Po
                piątym wykonawca pokaże mi projekt i każe sie wynosić. A jak zrezygnuję z
                parapetów i będe chciał wrzucić swoje to będe musiał kuć ściany. A jeśli
                ścianka czy tynk popęka to co? To będzie moja wina mimo że mogłem wstawić
                parapety przed otynkowaniem. I jeszce sie dowiem że straciłem gwarancję na to i
                tamto bo za mocno kułem. A jak za pół roku popęka elewacja to mi każą płącić za
                naprawę bo przeciez kułem pod parapety. Po co mi to skoro mogę się dogadać i
                zastrzec to w umowie? Powtórzę: to jeden z wielu przykładów, a mnożyc można je
                w nieskończoność.
                3. A teraz sprawdź jakie są warunki uzyskania zgody na użytkowanie budynku. I
                wszystkie zależności wstecz od tych "dat" :)
                4. Jak najbardziej. A teoretycznie może być opóźnienie 2 miesiecznie w każdym z
                etapów. Pamiętaj, że nie ma zapisu o podpisaniu aktu notarialnego w OKREŚLONEJ
                dacie. A bez tego budowę mozna ciągnąć w nieskończoność. Smutne ale prawdziwe.
    • marcin.parzniew Uwagi do umowy przedwstępnej. 04.10.05, 20:40
      Proponuję uporządkować wszystkie uwagi do umowy przedwstępnej w punktach, aby
      dało się na ich temat sprawnie dyskutować i na koniec wyprodukować listę rzeczy
      do negocjacji z Agromanem.

1. Niekorzystny zapis o możliwości opóźnienia prac w zwiazku z czynnikami
      atmosferycznymi(wyłacza to odpowiedzialność developera), co zostało
      zakwestionowane przez Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

2. Brak klauzuli zwobowiązującej wykonawcę do wykonania infrustraktury do danego
      dnia zgodnie z załączonym planem zagospodarowania.

3. Brak szczegółowych danych w planie zagospodarowania osiedla.

4. Niekorzystny zapis "Wszelkie prace wykończeniowe NABYWCA może prowadzić po
      wydaniu lokalu przez SPÓŁKĘ".

5. Brak zapisu o najpóźniejszej (konkretnej) dacie podpisania aktu notarialnego.

6. Brak szczegółowych danych o przesunięciach wpłat w przypadku opóźnień w budowie.

Czy ktoś ma więcej uwag?
      Może ktoś ma znajomego prawnika wyspecjalizowanego w tej dziedzinie?
      Albo może zrzucimy się na prawnika?
      • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 04.10.05, 22:01
        Jeśli ktoś ma PEWNOŚĆ, że ma zamiar w najbliższym czasie podpisać umowę proszę
        o kontakt via mail.
        • Gość: monika Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.dmz.str.seal.int / 62.180.124.* 05.10.05, 11:53
          Ja zamierzam podpisać umowę,... na jaki adres e-mail można się z Tobą
          skontaktować?
          • maximuss2 Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 05.10.05, 12:36
            A co myślicie o samej lokalizacji, blisko przejeżdzające pociągi i często
            jeżdżące tiry ulicą Działkową, a do tego osiedle jest oddalone od stacji PKP
            Pruszków o jakieś 30 minut szybkim krokiem.
            • Gość: marcin2 Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 05.10.05, 12:57
              Od torów jest kawałek i nie sadze zeby to było uciażliwe. Tiry bliżej ale
              uciażliwośc zależy w którym budynku sie bedzie mieszkać. Zreszta są ponoć plany
              budowy zjazdu z autostardy ok 3 km od osiedla wiec ruch samochodowy na
              działkowej osłabnie. blisko są przystanki rapidu i pks-u i miejskiego busiku.A
              jak obietnice staną sie ciałem to bedzie szynobus jeździł miedzy komorowem a
              PKP przez staszica:)
            • Gość: maciek5 Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.visp.energis.pl 06.11.05, 21:28
              Do stacji PKP jest dokładnie 20 min (sprawdzone). Żona często chodziła z
              Dębowej. Pozdrawiam
              • Gość: P&G Re: PKP Parzniew IP: 217.11.134.* 23.11.05, 09:56
                do pociągu jest 20- 25 minut, ale były kidyś plany aby była stacja PKP na
                parzniewie - może wrócą gdy powstanie tam osiedle i wtedy do PKP bedzie 10 minut
          • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 05.10.05, 15:18
            Ten z gazety.pl :)

l.eon@NOSPAM.gazeta.pl
          • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.05, 20:20
            A my juz swoja podpisalismy.Byla to 5 umowa na tym osiedlu.Teraz czekamy na
            sásiadów i pierwsze mury naszych Orionów:)
            • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 05.10.05, 21:00
              A można spytać czy załącznik 1 był?
              A inne plany były?
              Jeśli był to który to budynek, jesli to nie tajemnica...
              • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 06.10.05, 10:25
                Załącznik nr 1 otrzymalismy.Plany szczegółowe bedą za ok. tydzien. A budynek to
                orion 2-srodkowy w pierwszym rzedzie od W.Pol.
                • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 06.10.05, 10:42
                  To już wszystko jasne. Ja mam chętkę na budynek na drugim końcu osiedla. A
                  plany powstają w pewnej kolejności czyli chwilę jeszcze poczekam.
                  Swoją drogą ciekawe jaki będzis stetus prawny planów szczegółowych które
                  dostaniecie po podspisaniu umowy. Obyście nie mieli śmietnika pod oknem :)
                  • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 06.10.05, 12:22
                    Pozyjemy zobaczymy:)Wiemy że plac zabaw bedzie własnie w drugiej czesci, wiec
                    chociaż to nam oszczedzono. Pozatym nie bedzie pod domem parkingu, wiec
                    powietrze czystsze. A obecnośc smietnika przyjmiemy z godnościa, jako że ktoś
                    sie musi poswiecic dla społeczności. Pomoze nam w tym lenistwo, bo to męka z
                    takim towarem chodzic zbyt daleko:)
                    • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 06.10.05, 13:30
                      rozmawiałam dziś z Agromanem, za nic nie chcą udpstępnić kopii planu
                      zagospodarowania osiedla - podobno jest tylko do wglądu w salonie sprzedaży.
                      plan tez nie jest przewidziany jako załącznik do umowy gdyz jak powiedziano
                      mi "to się jeszce może zmienić" fakt w umowie jest iż "infrastruktura będzie
                      wykonana do II kwartału 2008" a żeby budynek był oddany do użytku musi mieć
                      jedynie zapewnioną drogę dojazdową i oświetlenie... a na resztę poczekamy ....i
                      jeszce jedna rzecz czy komuś wskazano miejsce parkingowe przypisane do
                      mieszkania? powiedziano mi iż będzie wskazane dopiero przy odbiorze
                      mieszkania... wiec w najgorszym (ale możliwym przypadku) przyjdzie mi latac na
                      drugi koniec osiedla do samochodu bo zapis w umowie jest bardzo bardzo
                      ogolny... pozdrowienia :)
                      • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 06.10.05, 14:40
                        Mona&Pawel. Odezwijcie sie do mnie na maila proszę. dzięki.
                      • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 06.10.05, 17:40
                        miejsca parkingowe bedą wyznaczane jak najbliżej miejsca zamieszkania.Gdyby
                        kazdy mógł sobie wybierac wtedy groziło by latanie po osiedlu. Aczkolwiek
                        mogłoby byc w przyblizeniu okreslone
                  • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 06.10.05, 17:48
                    Smietniki(sztuk 3) są zaznaczone na planie osiedla,który wisi w biurze
                    sprzedaży na scianie za Panią z Agromana.Ich lokalizacja może sie nieznacznie
                    zmienić ale będą oddalone od budynku o min 10 metrów.Polecam wizyte na osiedlu
                    Brzeziny, tam śa to zamkniete budyneczki i chyba nikomu nie wadzą. Na tej mapce
                    widać również lokalizacje placu zabaw. Teren 1 etapu bedzie ogrodzony. jedyną
                    niedogodnością do czasu zakonczenia wszystkich etapów będzie baraczek sprzedazy
                    Agromana, ale to już bierzemy na własne barki(bo w poblizu naszego lokum) :):):)
                    • Gość: zamek Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 06.10.05, 18:45
                      Witam!
                      Czy są osoby na forum, które podpisały już umowę? Pytam bo ciekawi mnie czy
                      znają już dokładny plan budynku w którym będą mieszkać. Podobno dokładne plany
                      bloku jak i mieszkania nie są jeszcze dostępne. Jeśli się mylę to proszę o
                      poprawienie. Jestem również zainteresowany kupnem mieszkania na tym osiedlu,
                      lecz chc wcześniej dokładniej poznać jak i gdzie będę mieszkał. Pozdrawiam
                      • Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.lj.pl / *.lj.pl 06.10.05, 19:00
                        My juz podpisalismy.Plany szczegółowe będą za ok.tydzień. Polecamy jednak
                        wizytę w salonie sprzedaży w hotelu Ideal w Pruszkowie.Tam dostepbny jest plan
                        osiedla i elektroniczne plany mieszkań i ich usytuowania w budynku. Ponadto
                        polecamy wizyte na bliźniaczym osiedlu Brzeziny, przynajmniej my tak
                        uczynilismy. Obejrzelismy mieszkanie wzorcowe i teren iosiedla jak i wnetrze
                        budynku. Nasze osiedle nie będzie sie wiele różniło.Jedynie budynki bedą
                        wolnostojące a nie łączone jak tam. Czyli będzie bardziej kameralnie/
                        • Gość: zamek Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 06.10.05, 19:09
                          Przyznam się szczerze, że również byłem na tym osiedlu Brzeziny. Tylko tak
                          naprawdę to ta część niebieskich bloków po prawej stronie (kilka budynków) to
                          są bliźniacze, Reszta to inne budynki. Rozmawiałem z lokatorami i nie mogą się
                          jeszcze doczekać aktu notarialnego!

• Gość: kasia&marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.polkomtel.com.pl 07.10.05, 09:57
                            o przepraszam chodziło oczywiście o osiedle Lewandów nie Brzeziny (głębockia
                            róg toruńskiej)naprzeciwko Carrefoura dokładnie na ul.Małej Brzozy 12.
                      • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 07.10.05, 07:26
                        Jest tak jak mówisz. Planów nie ma a umowy podpisane. Nie podejrzewam w tej
                        kwestii Agromana o złą wolę ale nie chciałbym w czasie odbioru technicznego
                        usłyszeć: widziały gały co brały. W razie jakiejkolwiek wpadki w budowie lokalu
                        wtopa na maksa. Mogą robić zo zechcą. No chyba, że zechcą przyznać sie do
                        nielegalnej umowy podpisując plany jako aneks do umowy. Ktoś zawarł taki zapis
                        w podpisanej umowie? Stawiam skrzynkę piwa, ze nie.
                        • Gość: Kris Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:37
                          Przpraszam, że wtrącam się do nie swojej inwestycji;))
                          Radzę wszystkim przyszłym mieszkańcom osiedla o wstrzymanie się z podpisywaniem
                          umów do czasu, aż będą dostępne plany mieszkań. Taki plan MUSI stanowić
                          załącznik do umowy. Bez tego możecie potem dostać tak naprawdę dowolne
                          mieszkanie, jakie przyjdzie do głowy developerowi. Chyba, że przynajmniej macie
                          opisane w umowach, jakiej powierzchni będą poszczególne pomieszczenia w lokalu.
                          Ale nawet gdyby, to bez planu odradzam podpisywanie umowy.
                        • Gość: kasia$marcin Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:40
                          Ale jesli dobrze rozumiem przed odbiorem technicznym będą już szczegółowe plany.
                          Te dołączone do umowy okreslają wymiar lokalu, rozkład pomieszczeń.Mieszkania
                          są standardowe takie jak w istniejących juz Orionach i nie sądze żeby coś sie
                          istotnie zmieniło.Jaki Agroman miałby w tym cel?
                          A na Brzezinachsą też Oriony ale jest ich mało.
                          • Gość: Kris Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:40
                            Nie twierdzę, że Agroman będzie miał w tym jakikolwiek cel, i że wogóle zrobi
                            jakiś numer. Ale plany szczegółowe, również branżowe, powinniście mieć od razu.
                            Tak naprawdę jeszcze na etapie wybierania mieszkania. Chociażby po to, żeby nie
                            okazało się, że gniazda elektryczne są na suficie (były podobne przypadki, nie
                            aż tak drastyczne, ale zbliżone).
                            Mając wszystkie te plany, jesteście zabezpieczeni przed niemiłymi
                            niespodziankami.
                            • Gość: ZAMEK Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 08.10.05, 14:43
                              Dokładnie masz rację, plany muszą być znane przed podpisaniem umowy. Taka
                              informacja słowna oraz kolorowy rysunek nie wystarczy. Myślę, że chyba
                              niespodzianek nie będzie, ale to my wpłacamy pieniądze i warto jest wiedzieć,
                              za co!!!

• l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 08.10.05, 19:33
                                Ano powinny być.
                                Jest na to jakieś umocowanie prawne? ktoś coś wie lub znalazł?
                                • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 10.10.05, 08:50
                                  Sam sobie odpowiem. Nie ma umocowania prawnego. Trzeba ostrzyć kły i walczyć :)
                                  • Gość: ZAMEK Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:12
                                    Witam!
                                    Sprawa jest prosta, nie podpisywać umowy przedwstępnej do czasu otrzymania
                                    planów. Agroman będzie musiał się pospieszyć z planami, bo nie będzie miała
                                    wpłat od potencjalnych klientów. Poczekamy, zobaczymy!!!
                                    • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 10.10.05, 15:41
                                      Pamiętaj, że wiele osób podpisało te umowy nawet do nich nie zaglądając. I
                                      znajdą się następne. Naiwnośc ludzka nie zna granic.
                                      • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 10.10.05, 17:51
                                        czy ktoś dokładnie przyjrzał się planom miejscowym okolicy? niestety nie mam
                                        mozliwości wybrania się do Brwinowa w najbliższym czasie i sprawdzenia tego co
                                        Gmina zamierza zrobić z bliższym i dalszym sąsiedztwem "naszego" osiedla...
                                        czekam na info...
                                        a co tam słychac na budowie????
                                        pozdrowienia!
                                        ps.kolego "l.eon" w sprawie umowy dam znać a priv maila... dziś zagłębimy się
                                        w Twoje uwagi.. niezła robota!!!
                                        • Gość: ZAMEK Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 10.10.05, 20:50

Budowa posuwa się do przodu, w budynkach "Orionach" 1,2,3 rosną już fundamenty.
                                          Reszta również idzie dosyć szybko. Jak na razie pogoda sprzyja i widać zmiany z
                                          dnia na dzień. Wracając do podpisywania umowy przedwstępnej. Samo podpisanie
                                          umowy nie obliguje nas (potencjalnych mieszkańców) do kupna mieszkania.
                                          Pamiętajmy, że dopiero pierwsza wpłata decyduje o wszystkim. Jeśli ktoś już
                                          podpisał umowę to ma 14 dni na wpłatę pieniędzy na konto Agromana. Tyle dni
                                          może wystarczyć, by developper posiadał już plany.
                                          • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 10.10.05, 22:25
                                            To ja przypominam, że plany po podpsianiu umowy można sobie w coś tam włożyć.
                                            Przykro mi ale niestety. Nie są zobowiązujące do czegokolwiek :(
                                        • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 10.10.05, 22:28
                                          W okolicy nic sie nie stanie niezwykłęgo. Oprócz domków nic tam nie zbudują.
                                          Mamy zresztą obok ośrodek MON'u a to gwarantuje względną ciszę. Przecież WŁADZA
                                          nie pozwoli sobie na autostradę pod nosem....
                                          Bardziej obawiam sie budynków usługowo-knajpiano-skleponocnych na terenie
                                          osiedla.
                                          ps. jo jo :)
                                          • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 11.10.05, 17:38
                                            oj jak przycichło na forum.... wszyscy pracują nad umową???? :)
                                            • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 11.10.05, 18:34
                                              Poczekaj aż nocnik sie wyleje, wtedy zacznie sie tu ruch :)

Byłem dziś na budowie. Oto raport:
                                              2 x fundamenty
                                              1 x leją fundamenty
                                              6 x chudziak (popękany bo koparka sobie po nich jeździ)
                                              3 x wykopane okopy

A za blaszanym płotkiem:
                                              2 x wino marki wino
                                              3 x 0,5 marki chyba "morska"
                                              nieokreślona liczba 0,1 L. piersiówek.
                                              nieokreślona liczba butelek po piwie z serii "granaty".

Panowie kopali dziury pod resztę płotu. Tzn jeden kopał a trzech sie
                                              przyglądało :)

Jak dla mnie wszystko w porządku bo na budowie było ze 30 osób czyli srednia
                                              spożycia poniżej wszelkich norm budowlanych.
                                              Niestety nie byłem w stanie stwierdzić ile butelek utoneło w fundamentach lub
                                              pod nimi :)
                                              • Gość: wawiak Parzniew - jak to wygląda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 21:17
                                                Witam wszystkich.
                                                Mieszkam obecnie w Wawce,w wynajmowanym lokum. Kilka dniu temu wpadłem ne trop
                                                tej inwestycji i nie ukrywam, ze się napaliłem - podzwoniłem, popatrzyłem na
                                                stronki i fora w necie (jest trochę narzekania, ale jak na razie bez koszmarów,
                                                jak bywało w innych tego typu przedsięwzięciach) i wyglada wszystko pięknie:
                                                nisko, kameralnie i zielono, a co najważniejsze - stać mnie tu na 3 pokoje
                                                (nareszcie!!) Widzę, że już trochę podłapaliście kontakt z tym developerem.
                                                Jak to widzicie? Będę wdzięczny za odpowiedź, bo dla mnie to by był lokal już
                                                docelowy, a podjechać przez jakiś czas na miejsce nie mam szans...
                                                • l.eon Re: Parzniew - jak to wygląda? 11.10.05, 23:10
                                                  To ja sobie pozwole w trzech zdaniach... gadatliwy jestem jak widać :)
                                                  Firma niby powazna bo panstwowa i zniknac nagle raczej nie da rady.
                                                  Budowa rozpoczela sie zanim podpisano pierwsza umowe. I nawet niezle posuwa sie
                                                  naprzód.
                                                  Jak na Pruszków to cena metra bez rewelacji. Jak na Warszawkę przyzwoita.
                                                  Na minus: Umowa przedwstępna, jednym zdaniem: bubel prawny. Chyba prawnik z
                                                  agromana miał pomrocznośc jasną jak ją pisał i niespecjalnie wie czym grozi
                                                  przelewanie bzdur na papier. Ale to juz nie nasze zmartwienie.
                                                  Podsumowując... a sam se podsumuj ;)))
                                                  • Gość: mona&pawel Re: Parzniew - jak to wygląda? IP: 81.210.125.* 12.10.05, 08:11
                                                    o witamy nowego potencjalnego mieszkańca! co do firmy: na koncie na 2 projekty
                                                    w tym jeden w trakcie budowy, a nasz w powijakach, wiec jak widać gagantem nie
                                                    jest ale markę na rynku ma nawet niezłą. agroman jest spółką z o.o. a wiec
                                                    pasc moze jak kazda inna a hasła "naszym udziałowcem jest skarb panstwa" moim
                                                    skormnym zdaniem niewiele znaczy... no chyba że udziałowiec poręczy...:)
                                                    umowa przedswtępna: tak, trzeba nad nią popracować zeby móc potem spac
                                                    spokojnie...
                                                  • Gość: gosiek Re: Parzniew - jak to wygląda? IP: *.dmz.str.seal.int / 62.180.124.* 12.10.05, 09:21
                                                    Aby zrozumieć, dlaczego ważne jest ustalenie z Agromanem wcześniej jak ma
                                                    wyglądać infrastruktura osiedla poniżej cytuję mieszkankę Osiedla Brzeziny:

"Obiecali też nam że w srodku osiedla zrobią ładny park dla mieszkańców gdzie
                                                    bedzie mozna milo spacerować i bawić się z dziećmi i.... I zbudowali, na srodku
                                                    parku wstawili zbiornik retencyjny a scieżke zamiast zbudować twardą z jakiejść
                                                    kostki lub płytek posypali żwirem, i dojscie z wózkiem do parku jest niemożliwe.

Jeśli chcielibyście zobaczyć nasz "wspaniały park" zapraszam na spacer za domki
                                                    brzezin willowych, scieżką wśród kszaków. Może dla was bedą lepsi. Żądajcie aby
                                                    szczegóły infrastruktury były zawarte w umowie inaczej też mogą wam wybudować
                                                    tanie ścieżki żwirowe, lub chodnik z bezsensownej strony."

www.osiedlebrzeziny.com/forum

• Gość: wawiak Re: Parzniew - jak to wygląda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:02
                                                    Dzięki za odpowiedzi. Ale nie powiem, żebym miał rozjaśnioną sprawę. hehe
                                                    Nic to, będę musiał i tak w końcu podjechać na miejsce i sam wszystko obejrzeć.
                                                    Jutro handlowiec ma mi przesłać umowę na maila, to zapoznam się z stroną
                                                    bardziej formalną całej sprawy.
                                                    Dzięki raz jeszcze i udanych zakupów ;)))
                                              • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 12.10.05, 16:28
                                                witam wszystkich,
                                                w ocenie prawnika umowa przedstępna, a w szczególności dotrzymanie terminów
                                                jest oględnie mówiąc "bardzo wątpliwe". w najgorszym scenariuszu, podpisanie
                                                aktu notraialnego może wypaść juz w 2008 r. co w przypadku wzrostu VAT-u do
                                                22%, wiąże się z dopłatą, a tego przecież chcemy uniknąć, prawda? nie wspomnę
                                                nic o tym kiedy otrzymamy pozowlenie na użytkowanie lokalu.... a co do nie
                                                wskazania miejsca parkingowego przy podpisaniu umowy: to jest niedopuszczalne
                                                gdyż przecież za to płacimy!!!!! i to naprawdę nie jest drobiazg....
                                                pozdrowienia
                                                ps. kolego l.eon przelewamy swoje mysli i propozycje co do kształtu umowy na
                                                papier i skontaktujemy się w celu ustalenia dalszych działań :)
                                              • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 12.10.05, 16:29
                                                witam wszystkich,
                                                w ocenie prawnika umowa przedstępna, a w szczególności dotrzymanie terminów
                                                jest oględnie mówiąc "bardzo wątpliwe". w najgorszym scenariuszu, podpisanie
                                                aktu notraialnego może wypaść juz w 2008 r. co w przypadku wzrostu VAT-u do
                                                22%, wiąże się z dopłatą, a tego przecież chcemy uniknąć, prawda? nie wspomnę
                                                nic o tym kiedy otrzymamy pozowlenie na użytkowanie lokalu.... a co do nie
                                                wskazania miejsca parkingowego przy podpisaniu umowy: to jest niedopuszczalne
                                                gdyż przecież za to płacimy!!!!! i to naprawdę nie jest drobiazg....
                                                pozdrowienia
                                                ps. bardzo prosze wszytskich poważnie zainteresowanych o dokładne czytanie
                                                umowy...
                                                ps. kolego l.eon przelewamy swoje mysli i propozycje co do kształtu umowy na
                                                papier i skontaktujemy się w celu ustalenia dalszych działań :)
                                                • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 12.10.05, 17:45
                                                  Aby dodać oliwy do ognia dodam:
                                                  W niektóych bankach wymagane jest ubezpieczenie kredytu do czasu podpsiania
                                                  aktu notarialnego.
                                                  Muszę pisać co to oznacza?
                                                  • Gość: mona&pawel Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 81.210.125.* 12.10.05, 18:09
                                                    oj praktycznie w każdym banku to ubezpieczenie jest wymagane.... trzeba dobrze
                                                    przemyśleć zakup tego mieszkania, wiem już na jakie zapisy agroman na 100% się
                                                    nie zgodzi :)
                                                    bo załozył by sobie pętle na szyję...
                                                  • Gość: ZAMEK Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 12.10.05, 21:24
                                                    Witam!
                                                    Może jakieś małe spotkanko osób zainteresowanych kupnem mieszkania?
                                                    Np.w sobotę lub niedzielę przy inwestycji?
                                                    Myślę, że to pomoże rozwiać niektóre wątpliwości i podjąć plan działania.
                                                    Lepiej wcześniej niż później!
                                                  • Gość: gosiek Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.dmz.str.seal.int / 62.180.124.* 13.10.05, 09:13
                                                    Myślę, że to dobry pomysł... tylko, może szczegóły spotkania ustalajmy przez e-
                                                    mail, a nie na forum ogólnym...Ponieważ Ty jesteś tu jako gość, to może na mail
                                                    I.eon, jeśli kolega I.eon oczywiście nie będzie miał nic przeciwko ;-))))
                                                    Poczekajmy na jego zgodę.....
                                                  • l.eon Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. 13.10.05, 10:02
                                                    Nie była to dla mnie prosta decyzja ale zgadzam sie :)

Slijcie maile z informacją w jakich godzinach możecie sie tam wybrać a ja to
                                                    zbiorę w wielką kupę i dam wszystkim znać o której wszystkim pasuje.

ps. Pozdrowienia dla czytaczy z Agromana :)
                                                  • Gość: Bartek- Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.rz / *.basf-ag.de 13.10.05, 12:36
                                                    ja nie przyjade ale na forum czekam na wyniki
                                                    w kazdym razie nie ma netu w pruszkowie i nic nie przesylaja...
      • Gość: Aga Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.chello.pl 09.11.05, 16:21
        Czy braliście pod uwagę podpisywanie umowy przedwstępnej notarialnie? Z własnego doświadczenia mogę Wam powiedzieć, że jest to bardzo korzystne rozwiązanie. W umowie przygotowanej przez notariusza znalazły się bowiem zapisy, na które developer (nie Agroman)wcześniej nie chciał się zgodzić, np. konkretna data podpisania aktu notarialnego.
        • Gość: marta_125 Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.pl / 195.205.163.* 10.11.05, 09:43
          Braliśmy(brałam) pod uwagę takie rozwiązanie. Niestety Agroman się na to nie
          zgadza-niestety.
          Próbowałam kilka tygodni temu skorzystać z tego rozwiązania i było to
          niemożliwe. Może coś się zmieniło? Jeśli ktoś załatwił coś takiego to niech się
          podzieli.
          Pozdrawiam Marta
          • Gość: Aga Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: *.chello.pl 11.11.05, 22:07
            W takim razie zastanawiałbym się, czy podpisywać umowę z tym developerem.
            Wydaje mi się to troszkę podejrzane. Prawnik, z którym rozmawiałam poradził mi
            abym umowę podpisywała tylko notarialnie, bo gdyby coś poszło nie tak (czego
            Wam nie życzę, ale może się zdarzyć) ma ona dużo większą wagę prawną.

A jakie podali powody tego, że nie chcą podpisywać notarialnie?
        • Gość: moniqa Re: Uwagi do umowy przedwstępnej. IP: 195.117.144.* 19.06.07, 13:14
          Czy ktos z forumowiczow posiada regulamin spolki agroman.....jesli tak to prosze
          o podeslanie na email:)gdyz niemoge sie handlowcow doprosic o nia;/
          tuptus@interia.pl
    • Gość: Bartek Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.rz / *.basf-ag.de 13.10.05, 12:21
      Mam rezerwacje -che polaczyc 2 mieszkania na parterze ale
      wlasnie dzis sie okazalo ze strop
      bedzie inny niz na brzezinach w zwiazku z tym arhcitekt i konstruktor musi
      sprawdzic czy mozna usunac i ktore sciany.

umowa jest do kitu
      najbardziej mi sie nie podoba plan splaty (55% w tym roku) a ostatnia rata w
      listopadzie 2006 a pozwolenie na uzytkowanie bedzie najwczesniej w kwotetniu
      2007 (jak bedzie....) chce to znegojowac ze wplacam kase z dniem odbioru
      technicznego i pozwoleniem na uzytkowanie
      • Gość: mona&pawel Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 81.210.125.* 13.10.05, 20:11
        L.eon.... chyba Cię przebiliśmy z uwagami do umowy.... wyślę jutro...
        • l.eon Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 13.10.05, 20:57
          Ten post łamie regulamin! :)))
          • wodnik Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 14.10.05, 12:02
            Właśnie również zastanawiam się nad tą inwestycją:)
            • Gość: tomek Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:50
              Takze jestem zaintersowny zakupem mieszkania na w.w. osiedlu, Mam nastepujące
              wątpliwosci ; po pierwsze słyszałem, ze na sąsiednim terenie należącym do
              Tonagro ma powstać supermarket(dla zainteresownych tonagro ogłasza sie w prasie
              ze sprzeda grunty w Parzniewie). Po drugie, prawnik w mojej firmie po
              obejrzeniu umowy stwierdził, że cytuje to umowa dla frajerów i według niego
              więcej rzeczy należałoby zmienić niż pozostawić. do zmiany kwalifikuje sie
              zatem między innymi paragraf mówiący o terminach oddania, o infrastukturze, o
              karach za odstapienie od umowy, o ewentualnym wzroście Vat-u i tego
              konsekwencjach, o karach za opóżnienia. Wymieniać mozna by wiele. Pytanie jest
              jedno, na ile agroman jest elestyczny i co za tym idzie ile punktów w umowie
              będzie mozna zmienić.
        • Gość: Bartek Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.rz / *.basf-ag.de 14.10.05, 14:13
          To moze sie podzielicie z propozycjami na forum?
          • Gość: gosiek Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.dmz.str.seal.int / 62.180.124.* 14.10.05, 14:55
            Co niektórzy z nas propozycje zmian do umowy już złożyli, czekamy na reakcje
            Agromana, duuuużo zmian, jeżeli ktoś będzie chciał się dowiedzieć jakie zmiany
            to najlepiej skontaktować się (przez e-mail) z osobami, które często udzielają
            się na tym forum. Po prześledzeniu wszystkich wypowiedzi będzie to wiadome.
            Im więcej osób złoży propozycje zmian to mamy większe szanse o coś powalczyć...
            • Gość: pytający Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.06, 00:07
              Przepraszam, ale mimo że dyskusja tym forum toczyła się przeszło rok temu,
              jednak aktualnie problemy forumowiczów stały się również naszym udziałem. czy
              istnieje szansa na uzyskanie odpowiedzi na jakie ustępstwa poszedł deweloper
              przy zawieraniu umów przedwstępnych, w zakresie zmian krytykowanych
              postanowień?.
              • Gość: gość Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 193.24.24.* 28.11.06, 09:54
                po zmianie zarządu w amanie pojawilo się zmienione podejście do pewnych spraw i
                to co możliwe było do wynegocjowania w 1 i 2 etapie nie jest już tak oczywiste.
                W tej chwili dla amana liczy się tylko kasa . Ceny poszybowały w górę ,
                standard a-mana został zmieniony nie tylko w zakresie odchudzenia względem
                osiedla w Brzezinach , ale finansowanie inwestycji ma odbywac się za pieniądze
                Klientów . Swiadczą o tym proponowane zapisy w umowie w odniesieniu do terminów
                płatności . Z przykrością stwierdzam że standard a- mana zdecydowanie się
                obniżył , a warunki na jakich proponowany jest III etap są dużo gorsze są dużo
                gorsze w stosunku do poprzednich .
                • Gość: kasia@marcin O2 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 10:20
                  Tyle ze tak naprawde nikt sie nie pochwalil co wynegocjowal w umowie 1 i 2
                  etapu- no moze z wyjatkiem harmonogramu wplat. Wiec nie wierze zbytnio w te
                  ustepstwa:)
                  • Gość: buzz Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.devs.futuro.pl 28.11.06, 12:11
                    Raczej ciężko było coś wynegocjować oprócz harmonogramu spłat ale sprawa wygląda
                    obecnie trochę inaczej. Część zapisów w umowie jest niezgodna z obowiązującym w
                    Polsce prawem gdyż znajduje się na liście zabronionych praktyk z UOKiK-u a wobec
                    uchwały Sadu Najwyższego z dnia 13.07.2006 sygn. akt III SZP 3/06 o tym że
                    wpisanie na listę jest obowiązujące dla wszystkich i dlatego Agroman powinien
                    zmienić umowy. Czyli chyba najlepiej podpisać umowę a później wystąpić do UOKiK
                    o zmianę umowy i wystarczy jedna decyzja UOKiK a Agroman będzie musiał zmienić
                    wszystkie umowy
                    • Gość: gość Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: 193.24.24.* 28.11.06, 14:12
                      czy możesz się podzielić informacjami dotyczącymi nie zgodnych zapisów w
                      proponowanej umowie a-mana ??Jeżeli tak to proszę o zalączenie wykazu na forum.
                      Z pożytkiem dla wszystkich zainteresowanych będzie zapoznanie się z nimi .
                      dziękuję w imieniu wszystkich zainteresowanych
                      • Gość: buzz Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.devs.futuro.pl 28.11.06, 14:58
                        Zabronionych praktyk jest dużo np, bezprawne potrącenia przy rezygnacji z umowy,
                        musi być jasno określona cena, zbyt wysoka kara umowna, odbiór jednostronny
                        mieszkania, można odmówić odbioru podczas drugiego odbioru technicznego, nie
                        można "zwalić" opóźnienia na siły wyższe (pogoda),nie można zmusić do kupna
                        miejsca postojowego/garażu pełny wykaz jest
                        www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/
          • Gość: Kolo Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:58
            Witam wszystkich.
            Tak sobie czytam rozmowy na forum i zastanawia mnie jedno, czy Agroman zmieni
            zapiski w umowie, jeśli każdy z zainteresowanych będzie miał inne uwagi. Czy
            umowa będzie każda indywidualna dla chętnego na mieszkanie. Myślę, że jeśli
            umowa nie będzie odpowiadać to Agroman będzie dziękował takim zainteresowanym.
            Obym się mylił. Pozdrawiam
            • jolaw74 Re: Osiedle Parzniew, developer Agroman. 22.10.05, 21:47
              Chciałąm się skontaktować z l.eon.Czy mógłbyś mi podać adres meilowy czy mam
              pisać na gazetowy?
    • marcin.parzniew Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstępnej ! 14.10.05, 16:44
      Agroman jest dobrą firmą, zapowiada się, że inwestycja w Parzniewie będzie
      bardzo fajna, zamierzam tam kupić mieszkanie, niestety jest ALE:

To co jest na folderach reklamowych i co opowiadają nie jest zapisane w umowie -
      kupujemy kota w worku! Umowa zawiera mnóstwo zapisów niekorzystnych dla nabywcy,
      a korzystnych dla developera. Nie polecam pośpiechu przy podpisywaniu, jeśli
      ktoś mi nie wierzy, to proszę skonsultować się z prawnikiem.

Niekorzystne dla klienta zapisy podzieliłem na trzy grupy:
      1. tzw. klauzule zakazane,
      2. niewystępujące u niektórych innych developerów,
      3. będące niestety standardem na naszym nienasyconym rynku.

Myślę, że zapisy z punktu 3 będzie ciężko zmienić, ale będziemy się starać.
      Natomiast zapisy z puntów 1 i 2 zmienimy łatwo, o ile odpowiednio Agromana
      przyciśniemy. Przycisnąć Agromana możemy tylko działając zbiorowo, pojedynczo
      zastraszą nas, że na nasze mieszkanie jest już kilku chętnych albo nas oleją.

Przed podpisaniem umowy proszę skontaktować się z l.eon@gazeta.pl -
      zorganizujemy się w grupę.

PODPISZMY UCZCIWĄ UMOWĘ!

• l.eon Re: Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstęp 14.10.05, 17:24
        1. kretom z agromana dziękujemy
        2. zapraszamy POWAŻNE osoby
        • Gość: tomek umowa przedwstępna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 19:36
          Witam,
          Poszukuje osób, którym juz cos się udało wynegocjować przy umowie
          przedwstepnej. Proszę o sugestie dotyczące tego co się da wynegocjowac pod
          adres tomekx2@gazeta.pl za wszelkie sugestie z góry dziekuje
          pozdrawiam,
          tomek
        • Gość: Bartek Re: Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstęp IP: *.plusgsm.pl 16.10.05, 21:29
          Wlasnie wrocileem od kolegi ktory pracuje w firmie developerskiej. Przejrzal
          umowe przy winku i na dzien dobry powiedzial co tzreba zmienic...
          1. Opoznienia budowy a hormonogram splat- w tej chwili z budowa moga sie
          spoznic o 60 dni, jak wyslemy list polecony w dniu 61 to bedzie mozna
          negocjowac transze. U mnie jest to niedopuszczalne -biore keredyt na 100% bank
          bedzie sprawdzal postepy budowy i po prostu nie przeleje kasy a wg umowy
          agroman naliczy sobie odsetki....
          2. nie ma daty odbioru technicznego ani co za tym idzie raty ktora u innych
          developerow wplaca sie wlasnie po odbiorze technicznym
          3. o 90 dni moga pezesunac wystapienie o pozwolenie na uzytkowanie...
          co za tym idzie mozemy sie wprowadzic np w listopadzie 2007....
          4. miejsce parkingowe powinno byc wyznaczone w umowie tak samo infrastruktura
          (po blocku mozemy kicac do kwietnia 2008....)

to takie glowne punkty na szybko-wczyta sie koles w tygodniu to mi wypunktuje
          co jeszcze
          reasumujac -zaplacimy za mieszkanie za rok a mozemy dostac za 2....

ps. jakos mi umknelo?- widzial ktos ostateczne pozwolenie na budowe?
          a moze ktos sie pofatygowal do gminy sprawdzic co w sasiedztwie moga budowac
          (domy sklepy wielkopowierzchniowe, punkty uslugowe, stawiac fabryki?))?
          ktora dzialka jest konkretnie na sprzedaz?

bartek (at) stawoz.pl
          pozdr
          Bartek
          • lskrzeczynski Re: Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstęp 17.10.05, 19:26
            To może wybierzemy się do wyspecjalizowanego w prawie budowlanym mecenasa.
            • l.eon Re: Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstęp 17.10.05, 20:49
              Ano właśnie. Ogłoszenie:
              Prawnik specjalizujący sie w prawie budowlanym pilnie poszukiwany.
          • Gość: marta_125 Re: Nie spieszcie się z podpisem umowy przedwstęp IP: *.pl / 195.205.163.* 18.10.05, 10:33
            Jesteśmy zainteresowani zakupem mieszkania na Parzniewie. Twoje uwagi są bardzo
            cenne. Ja spróbuję prześwietlić tę umowę, uruchomie wszystkie swoje znajomości
            i zobaczymy. Będziemy walczyć. Może coś nam się uda przewojować.
      • marcin.parzniew Przeczytaj przed podpisaniem umowy z Agromanem! 18.10.05, 09:51
        Jeszcze raz apeluję do wszystkich, którzy zamierzają podpisać umowę przedwstępną
        z Agromanem (osiedle Parzniew) oraz tych, którzy już ją podpisali (można
        odstąpić i podpisać jeszcze raz).

Przed podpisaniem proszę się skontaktować emailowo z l.eon@gazeta.pl

Umowa oferowana przez Agromana jest nieprecyzyjna i zawiera sporo niekorzystnych
        dla klienta zapisów (szczegóły emailem).
        Chcemy się zorganizować w grupę i podpisać uczciwą umowę.

Dziękuję.
      • Gość: Zbrodniciel www.parzniew.prv.pl leży ;-( IP: *.chello.pl 02.11.06, 21:16
        Niestety chwilowo forum jest niedostępne z przyczyn niezależnych (ode mnie).
        Niedługo zacznie działać po staremu. Więcej szczegółów na stronie
        www.tripod.lycos.co.uk/servicenews/
    • l.eon Ciekawostka :) 18.10.05, 19:40
      Dzwoniła do mnie prze sekundą siostra, przejeżdżała własnie obok budowy. Jest
      prawi 20.00. A tam praca wre, beton lejo... cuda?
      • Gość: Monika Re: Ciekawostka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:03
      • Gość: Monika Re: Ciekawostka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:12
        Jesteśmy z mężem zainteresowani kupnem mieszkania na osiedlu w Parzniewie. My
        dopiero dziś jedziemy do biura sprzedaży, porozmawiamy sobie z nimi, zobaczymy
        co nam powiedzą i co nam pokażą:) Cieszę się, że potencjalni sąsiedzi zwarli
        szyki i walczą o "czystą " prawnie umowę. My już raz byliśmy zainteresowani
        jednym z nowobudowanych osiedli w Ursusie i nie podjęliśmy ryzyka kupna tam
        mieszkania, właśnie m. in. dzięki forum, na którym dowiedzieliśmy się wiele
        istotnych informacji, które sprawdziliśmy i okazaŁO się, że dane osiedle
        jest "miną". Jetsem ciekawa jak tu wygląda sprawa z księgą wieczystą, czy
        ziemia jest pod hipoteke??? A tak z innej "beczki", to mnie osobiście martwi
        brak komunikacji. Do pociągu daleko, autobusy...hmmmm...cóż tylko jakieś pks i
        rapidy pewnie jeżdżące do Centrum. Jak ktoś nie ma samochodu, to ciężko będzie
        miał się przemieszczać. Chybaże powalczymy o przystanek i jakiś dodatkowy
        autobusik;););) Pozdrawiam wszystkich.
        • Gość: Ania Re: Ciekawostka :) IP: 212.160.172.* 20.10.05, 15:07
          Warto pojechać na Brzeziny aby obejrzeć gotową inwestycję Agromana i wtedy
          będziecie mieli jasną sytuację jak to będzie wyglądać, jeżeli chodzi o pkp to z
          osiedla idziesz ok 15 minut natomiast do WKD ok 35 minut (te warianty podrózy
          już przerobiłam). Poza tym szukam poptencjalnych sąsiadów w Orionie 12. Z tego
          co mi wiadomo firma jest dobrze postrzegana na rynku nieruchomości ( zrobiłam
          na ten temat stosowny wyawiad). Pozdrawiam :)