Dodaj do ulubionych

Klub Miłośników Synaju- 13.09.

13.09.05, 23:23
Właśnie dzisiaj miłośniczki Sharmu, Dahabu, Nuweiby, raf, delfinów...założyły
w Karawanseraju "Klub Miłośników Synaju". Docierają już do nas mailowo głosy
poparcia, więc informuję, iż KMS jest otwarty dla wszystkich...więcej info
innym razem, bo padam ze zmęczenia (dopiero teraz opuścili Karawanseraj
Libijczycy)
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 14.09.05, 00:34
      -miłośników Ras Nasrani, Blue Hole, Góry Horeb i przede wszytkim Hadaby!!!!
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 14.09.05, 09:33
      Skopiowałam 1 mail naszej nowej korespondentki z Sharmu:

"A za zalozeniem klubu jestem jak najbardziej za!!!
      Moge byc potem korespondentka, jak juz wyjade, hihi.

Buzka,
      Aga"
      A więc Hadabowcy łączmy się"!!!
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 14.09.05, 13:02
      www.sharmwomen.com/
      • clavdia Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 15.09.05, 02:03
        No to czuję się współzałożycielką i proponuję LISTĘ MIEJSC ULUBIONYCH czyli
        wszystko co na Synaju najpiękniejsze, niezapomniane i "klimatyczne".

Dla mnie najcudowniejszym dziełem natury jest zaskakująca swymi
        kolorami,rzeźbami i ukrytym życiem ... ( a nie zgadliście, właśnie,że nie
        rafa) - PUSTYNIA!
        Zakochałam się w tych rozpalonych od białości do czerwoności górach.

Z miejsc bardziej ucywilizowanych moje ulubione to DAHAB.
        Tamtejszy wiatr od morza ma właściwości narkotyczne: kiedy go czuję, chce mi
        się śmiać i śpiewać i czuję się lekka jak on. A nie wspomnę o smaku świeżo
        złowionych i ugrillowanych rybek ... Niebo w gębie!

I jeszcze z sentymentem wspominam egipską kawiarnię na Hadabie w Sharmie (na
        dachu nad pralnią niedaleko meczetu). Nigdzie szisza nie smakuje tak jak tam o
        wieczornej porze w otoczeniu gwiazd i migających lampek.

Ach, rozmarzyłam się ...

Pozdr
        I.

• gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- "RAS NASRANI"!!! 15.09.05, 10:50
          A ja uwiebiam moją ukochaną rafę Ras Nasrani znajdującą się na wysokości
          lotniska (więc nadal bardzo dziewiczą), ciągnącą się od hotelu Baron na płd.
          Jest łatwo dostępna z brzegu (więc tania), od strony morza przechodzi w
          podwodne zatoki o głębokości 5-6m. Niestety dalej rafa się ostro załamuje, a
          jej pionowe ściany schodzą do głębokości 60m. Najwięcej jest tu hiszpańskich
          tancerek, kalmarów, krabów, pojawiają się barakudy, skrzydlice, a nawet rafowe
          rekiny. Kolorów nie da się opisać- wzsystkie mozliwe- jak w najpiękniejszym
          ogrodzie!!!
          • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- "RAS NASRANI"!!! 30.12.05, 08:37
            images.google.pl/images?hl=pl&lr=&q=+site:www.taucher.net+Ras+Nasrani
            -a tak wygląda to moje cudeńko! Wszystkim polecam, bo to Raj na ziemi!
        • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 18.09.05, 16:46
          Kochana współzałożycielko! Odłożyłam dla Ciebie przewodnik Włochy! Zapraszam
          przy okazji i cieplutko pzdr
          • clavdia Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 18.09.05, 18:53
            Dziękuję za pamięć! W tym tygodniu nie dam rady wpaść. Zmarła moja Babcia spod
            Konina i jutro tam jadę. Odezwę się.
            Uściski.I.
            • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 18.09.05, 19:17
              Współczuję.
              Książeczka będzie czekała do oporu- bez pospiechu-następny Egipt!
              • tetys Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 18.09.05, 21:33
                Czy mówicie o tych przewodnikach z GW?
                Ile kosztują?

Pozdrawiam
                • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 18.09.05, 22:18
                  Są po 25PLN-dosyć drogie, lecz ładnie wydane. Następny będzie Egipt!
                  • zuza1976 Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 19.09.05, 20:18
                    A ja kocham zachody slonca ogladane z dachu domu na Hadabie w Sharmie!!
                    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 19.09.05, 21:01
                      NA DACHY TAM JESZCE NIE WCHODZIŁAM-muszę też spróbować!No i planujemy następny
                      wypad do Sharmu, prawda?
                      • zuza1976 Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 19.09.05, 21:24
                        Och, moja droga to wiele stracilas.
                        Musisz koniecznie nastepnym razem to zrobic.
                        A jesli bedziemy w Sharmie w tym samym czasie to napewno Cie zabiore na jeden z
                        "moich" dachow.
                        Wyjazd planujemy, jak najbardziej. Ja juz z niecierpliwosci nozkami przebieram.
                        • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 19.09.05, 21:44
                          Już się nie mogę doczekać. W Tunisie to często biegałam po dachach. W Sharmie
                          jakoś mnie nikt nie zapraszał. Wiecej czasu spędzałam na dnie morza-z rybkami...
                          A więc do zobaczenia na hadabskich daszkach!
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 01.12.05, 19:28
      Czy jakaś miłośniczka Synaju ma ochotę na tani pobyt w Sharmie! 3.12.-2 tyg. za
      799,50 w 3*HB!
    • travel10 Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 01.12.05, 23:04
      Gaju a może klub miłośników Maroka? Co ty na to, dla zainteresowanych można
      zrobić prezentację!
      • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- 13.09. 02.12.05, 00:08
        Nie ma sprawy! Powołaj! Zobaczymy, jaki odzew-prezentacja może być ciekawa!

(Ale ja kocham Synaj!!!)
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- Quady 22.12.05, 18:06
      Moja nowa fascynacja na Synaju to quady -czyli jazda na czterokołowcach buggy
      oraz nurkowanie w okolicach lasów namorzynowych-REWELACJA!!!
      • tetys Re: Klub Miłośników Synaju- Quady 22.12.05, 19:13
        nurkowanie w okolichach lasów namorzynowych musi być niesamowite!
        Kiedyś marzyłem o tym, żeby zobaczyc namorzynowy las, co prawda w Ameryce
        Południowej:) Ale ten egipski też może być super:) Gdzie na Synaju można tak
        ponurkować? Ten niemiecki przewodnik, który dostałem w prezencie spisuje się,
        ale o namorzynach pierwsze słyszę:))

Właśnie dzisiaj sprezentowałem sobie gwiazdkową skarbonkę:) na której napisałem
        markerem: "Misr" - czyli Egipt:))) Nietrudno zgadnąc, na co zbieram:)

Pzdr.
        • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- lasy namorzynowe 22.12.05, 19:44
          Namorzyny (lasy mangrowe) to wiecznie zielone lasy, położone na płaskich
          wybrzeżach morskich. Zwykle są niewysokie (5-20 metrów) i bardzo gęste.

Pasma namorzyn mogą stanowić pewną ochronę przed zagrożeniami ze strony oceanu,
          takimi jak tsunami lub znacznie częściej występujące cyklony.
          Znajdują się w okolicach Nabq Bay i wygladają fascynująco, więc znów POLECAM!!!
          • tetys Re: Klub Miłośników Synaju- lasy namorzynowe 22.12.05, 19:50
            No to niedaleko Sharmu:) Na pewno skorzystam:))))
            • tetys Re: Klub Miłośników Synaju- lasy namorzynowe 26.12.05, 20:40
              Dowiedziałem się też, że można tam "spotkać" pozostałe po wojnach izraelsko-
              egipskich miny! – w 1995 r. zginęło w ten sposób kilkoro turystów podróżujących
              jeepem.

Masz Gaju może jakieś fotki?

pzdr.
              • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju- lasy namorzynowe 27.12.05, 09:02
                Jakieś mam, zeskanuję dla Ciebie (niewiele cykałam, bo wolałam przeżywać-
                nurkowałam, szalałam na quadach i gadałam z Beduinami)
    • gajasirocco Klub Miłośników Synaju- mapka Sharmu z hotelami 04.08.06, 19:09
      www.wernerlau.com/egypt/loc/1st.htm
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju (żeby pomarzyć!) 10.08.06, 17:03
      www.sinaidivers.com/english.htm
    • gajasirocco Re: Klub Miłośników Synaju-hotelik Tazegi 13.08.06, 19:04
      Nasza forumowa Tazega- mieszkała w takim hotelu i bardzo sobie chwaliła!
      www.dyarnahotel.com
    • gajasirocco Kolorowy Kanion 25.08.06, 22:28
      www.geographia.com/egypt/sinai/coloredcanyon.htm
    • gajasirocco Mapa Sharmu-prawa 25.08.06, 22:36
      sharm-el-sheikh.ovh.org/mapa_prawa.html
    • gajasirocco Mapa Sharmu-lewa (Hadaba) 25.08.06, 22:37
      sharm-el-sheikh.ovh.org/mapa_lewa.html
    • gajasirocco Dla miłośników Dahabu! 15.10.06, 16:01
      www.123cam.com/site.php?var=58&site=http://www.ilovedahab.com/webcam/
    • gajasirocco Jezirat Farun - wyspa na Morzu Czerwonym w Tabie 05.11.06, 15:44
      Moim nowyn odkryciem jest Jezirat Farun - wyspa na Morzu Czerwonym z zamkiem
      Ile De Graye (inne nazwy wyspy: Geziret Faraum; Wyspa Faraona; Wyspa Koralowa) -
      leży 10 km przed przejściem granicznym w Tabie -250 m od brzegu plazy hotelu
      Salah el Dinn. Otoczona bajecznymi rafami cieszy się popularnością wśród nurków
      (spotkałam ogromne żółwie, barakudy, napoleony i najróżniejsze kolorowe rybki-
      delfinów nie było). Warte obejrzenia są dobrze utrzymane ruiny zamku krzyżowców
      z 1115 roku, strzegącego niegdyś bezpieczeństwa pielgrzymów zmierzających do
      Ziemi Świętej.
      Taba - leżąca na granicy z Izraelem - do Egiptu wróciła dopiero w 1989 r. Na
      miejscu jest kilka restauracji, kawiarń oraz hoteli, ale większość turystów
      tylko przekracza tu granicę. 70-kilometrowy pas wybrzeża między Tabą a Nuweibą
      zwany jest oficjalnie Egipską Riwierą. Jest to obszar pokaźnych inwestycji, na
      którym wznosi się obecnie liczne hotele i ośrodki wakacyjne.

Wstęp na Wyspę Faraona 10,- EP, przeprawa łódką 15,-EP.(a ja sama dopływałam,
      więc wychodziło gratisowo- trzeba mieć tylko specjalne pozwolenie z marynarki
      wojennej lub zostawić w biurze paszport, bowiem miejsce to ma strategiczne
      znaczenie-leży na styku kilku granic Egiptu z Izraelem, Jordanii i Arabii
      Saudyjskiej)
      A widoki zapierają dech w piersi!!! Niesamowite wrażenie- cudowne morze, wyspa,
      ruiny i monumentalne góry, a wokół spokój i cisza.
      • gajasirocco Trochę z życia Saladyna.....Salah el Dina 05.11.06, 15:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=41122810&a=51564951
      • gajasirocco Jezirat Farun - wyspa na Morzu Czerwonym-zdjęcia 17.11.06, 14:18
        www.goredsea.com/en_travelguide-placestosee-attractionsdetails-doc6-historicalsites.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka