schnitzell Re: TEST - THE NOWY WĄTEK 11.04.06, 14:27 To tylko test! Cos mi sie pomaglowalo i nie moglem na nic odpowiadac, ale - jak widac - wszystko powrocilo do normalnosci. Z oszczednosci mozna przerobic temat i pociagnac inny watek. Pozdrawiam. دردشة في الشغل Odpowiedz Link
gajasirocco Informacje dla poszczególnych forumowiczów!!!!! 11.04.06, 14:33 Nie ma sprawy, testuj, sprawdzaj i w ramach oszczęności przerabiamy wątek na info dla forumowiczów! Odpowiedz Link
schnitzell Re: Informacje dla poszczególnych forumowiczów!!! 11.04.06, 14:39 gajasirocco napisała: > Nie ma sprawy, testuj, sprawdzaj i w ramach oszczęności przerabiamy wątek na > info dla forumowiczów! No proszę! Ledwo'm zdążył coś napisać, już się temat przeobraził w info dla forumowiczów. Gaja - gratuluję refleksu :) (Pewnie już czeka riposta na tego posta) A co do inf dla poszczególnych forumowiczów, niniejszym chciałbym poinformować, żeby zerknęli w tym wątku na posta o القدس Odpowiedz Link
tetys Re: Informacje dla poszczególnych forumowiczów!!! 11.04.06, 16:13 schnitzell napisał: > A co do inf dla poszczególnych forumowiczów, niniejszym chciałbym > poinformować, żeby zerknęli w tym wątku na posta o القد > س Poszczególni forumowicze(sztuk 1) zerknęli do posta o Jerozolimie, jednak musisz poczekać, aż wybiorą się do dobrze zaopatrzonej bibloteki i odnajdą pare tytułów:) Odpowiedz Link
gajasirocco Informacje dla forumowiczów!!! Do Clavdii 11.04.06, 14:55 Iwonko- w Karawanseraju czekają na Ciebie przewodniki: Grecja, Kostaryka, Japonia, filmy o Egipcie, Tunezji, Grecji...Zapraszam! Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 11.04.06, 14:57 Nadeszła dla Ciebie koperta z Sosnowca (CD) Odpowiedz Link
tetys Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 11.04.06, 16:10 To przesyłka do Bogbastet, dzięki Iza! Teraz muszę się do Ciebie wybrać koniecznie:) W czwartek pracujesz, przed wyjazdem? Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 11.04.06, 16:12 Tak-zapraszam, będę w pracy przez cały dzień, no i będzie dla Ciebie nowa płytka o Egipcie! Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 13.04.06, 08:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=6116211&a=40220617 Już jest!!!!! A Ty będziesz? Zapraszam! Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 13.04.06, 15:35 Oglądam...tym razem mamy też trochę Kairu (jest Polska Stacja Archeologii- historia prac archeologicznych, nawet kucharz Mohammed :"mistrz kuchni polskiej", który pracuje w PSA od 1960 roku, czyli od samego początku)... - zresztą wkrótce sam zobaczysz. Odpowiedz Link
tetys Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 11.04.06, 16:15 Oczywiście pytam Gaję, bo do Sosnowca trochę daleko;) Odpowiedz Link
bogbastet Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tetyska 11.04.06, 18:03 Cieszę się, że płytka dotarła. Do Sosnowca zapraszam:) Dziękuję Gaji za pośrednictwo i przepraszam za swoje gapiostwo. Wstyd mi naprawdę! Tetysku, słwonik od Ciebie właśnie mi się przydał, bo nigdzie nie mogłam znaleźć jednego terminu, a tam był! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje dla forumowiczów!!! Do Tazegi 11.04.06, 15:41 Czekają Egipty z figurkami-2 sztuki! Jak minął pobyt w Sharmie?????? Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Informacje forumowiczów!!! Do Youmou 11.04.06, 18:11 Dotarł przewodnik z Damaszku! Podziękowania dla Beduinki i Mikołaja! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=39778019&a=40135309 Odpowiedz Link
schnitzell Re: Ziemia Święta 11.04.06, 14:35 Ostatnio wpadła mi w ręce książka pani Armstrong (imienia nie pomnę) pt. "Jerozolima - miasto trzech religii". Polecam wszystkim, którzy w kontekście tragedii Palestyńczyków zadają sobie pytanie w stylu: CZYJA jest ta ziemia, kto jest na niej okupantem i kto ma do niej prawo. Chętnie przetrawiłbym coś o podobnym smaku. Może być tendencyjnie arabski, żydowski, czy inny punkt widzenia. Jeśli ktoś może coś polecić - niech poleca. الملك الخفاش Odpowiedz Link
youmou Re: Ziemia Święta 13.04.06, 15:49 Książkę, o której mówisz, kupiłam kilka dni temu w taniej książce :) A może być film? 1) Gaza: strefa śmierci (Death in Gaza) - w części zrealizowany przez bryt. operatora, Jamesa Millera, który zginął w trakcie realizacji; o dzieciach palestyńskich; ukazuje złożoność problemu i mechanizm nakręcania się spirali nienawiści. 2) może ktoś pomoże, bo nie pamiętam tytułu o żydowskiej dziennikarce mieszkającej w Ramallah Jak znajdę tamten notes, to uzupełnię... Film zrobił na mnie niesamowite wrażenie 3) znów nie pamiętam tytułu - widziałam go na Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Krakowie (2003 lub 2004 rok); o Palestyńczyku i Żydzie (policjant), którzy poznają się na jakimś projekcie w Europie lub w Stanach i później decydują się wspólnie odwiedzić miejsca ważne dla konfliktu.. dużo muszą przełamać w sobie i zaufać temu drugiemu, bo jeżdżą po niebezpiecznych miejscach Przepraszam, że tytułów nie pamiętam, ale liczę na to, że ktoś skojarzy i moje rekomendacje nie będą bezużyteczne - bo te filmy wydały mi się bardzo "mądre" Odpowiedz Link
schnitzell Re: Ziemia Święta 14.04.06, 01:45 Ja tez kupilem w taniej ksiazce :)! A teraz w ramach kontynuacji czytam pozycje Kristofera Reutera "Zamachowcy samobojcy". Tamta skonczyla sie na Palestynie, a ta prowadzi przez troche iransko-libanskiego szyizmu i dalej ciagnie temat Palestyny, wiec mam bezposrednia kontynuacje. Jesli cos Ci sie przypomni, albo moze jesli masz to na kompie, to moze przez jakies DC++ bym to od Ciebie pociagnal. Sam mam rozne materialki, ale tak glownie pod katem nauki jezyka arabskiego. W sumie, to chetnie poczytalbym cos "tworczego", tzn. nie tylko mielenie w kolko o tragedniach, ktore burza krew w zylach i odbieraja zdolnosc myslenia, ale cos o jakichs pomyslach, inicjatywach pokojowych, zarowno ze strony palestynskiej, jak i izraelskiej. Odpowiedz Link
youmou Re: Ziemia Święta 16.04.06, 15:55 Jestem w trakcie przeprowadzki i trudno mi sie odnalezc. Filmy widzialam przy okazji festiwalow i roznej masci projekcji. Sprobuje znalezc tytuly. Ja jestem w trakcie czytania ksiazki o Hezbollahu. tu krotki opis: wysylkowa.pl/ks415494.html Co do inicjatyw pokojowych, to slyszlam o roznych kobiecych inicjatywach. Np. Zydowki monitorujace checkpointy. Slyszalam tez, ze prowadzone sa jakies badania socjologiczne czy psychologiczne nad matkami Palestynczykow i Izraelczykow... i byc moze tu jest sila, jakis potencjal uzdrawiajacy, ktory trzeba rozwijac. Na tym filmie Jamesa Millera fajna jest rozmowa z matka malego chlopca, ktory chce byc meczennikiem, a ona mowi, ze nie, ze chce pokoju, ze chce, by chlopiec odebral dobra edukacje, zalozyl rodzine, normalnie zyl. Tylko kobiety sa slabo slyszalne.. Odpowiedz Link
schnitzell Re: Ziemia Święta 18.04.06, 10:43 a , czytalem, czytalem. A co do filmow, to zaczyna mi sie nabywac Paradise now. Odpowiedz Link
tetys Re: Ziemia Święta 18.04.06, 10:48 "Paradise Now" - kiedy będzie w kinach? Może już był? Głośny film, przyznam się, że ściągam go z internetu... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
schnitzell Re: Ziemia Święta 18.04.06, 11:31 tetys napisał: > "Paradise Now" - kiedy będzie w kinach? Może już był? > Głośny film, przyznam się, że ściągam go z internetu... > > Pozdrawiam! Moze bedzie w kinach, ale raczej mala szansa, ze w CinemachCitach :), bo jak wiesz, to inwestycja izraelska. Lepiej sciagaj z netu, bo tego typu film nie straci wiele, gdy nie obejrzysz go na wielkim, perelkowym ekranie. Sam chetnie go zobacze i moze wtedy wyrobie sobie zdanie, z ktorym sie sam nie zgadzam. Odpowiedz Link
tetys Re: Ziemia Święta 18.04.06, 21:31 Podobno dobrą powieścią o losie Palestyńczyków jest przetłumaczona na angielski powieść Eliasa Churi, Libańczyka "Gate of the sun" - "Bab asz - szams". Info z internetu, próbuję zdobyć i przeczytać... Odpowiedz Link
gajasirocco Do Tetyska 21.04.06, 10:32 Wróciłam i gorąco pozdrawiam -masz w Karawanseraju odłożoną ostatnią płytkę Egiptu! Odpowiedz Link