07.07.06, 21:28
Czy ktos z was mieszkal moze w Beirucie? Wyjezdzam tam na studia na poczatku
lutego i poszukuje informacji przede wszystkim na temat kosztow zycia, jak
znaliesc mieszkanie i czy istnieje instytucja tzw dzielenia mieszkania z
kims, jak opinie ma Amerykanski Uniwersystet w Beirucie, w jakiej dzielnicy
najlepiej zamieszkac itd. Bede wdzieczna za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Beirut 08.07.06, 11:20
      ja osobiscie nie mieszkalam w Libanie na dluzej, bylam tam 6 razy, w tym
      dwukrotnie na okres miesiaca, pozostale razy po okolo tydzien, dwa tygodnie

w zwiazku z tym nie musialam nic wynajmowac i pomieszkiwalam u znajomych

natomiast chodzilam na AUB korzystac z biblioteki i widzialam, ze wisialy tam
      ogloszenia o poszukiwaniu flat mate

Liban, a szczegolnie Bejrut, jest drogi

Na jakim wydziala AUB bedziesz studiowac i jak dlugo? Dostalas stypendium czy
      sama sobie oplacasz nauke?
      • gusiekk Re: Beirut 09.07.06, 10:55
        Studia tak naprawde sa tylko przykrywka. Chcialam tam wyjechac ale na kilka
        miesiecy bo wydaje mi sie ze jest innaczej jesli jedziesz na tydzien lub dwa
        jako turysta. Chcialam troche lepiej poznac ten rejon swiata i oczywiscie w
        miedzy czasie troche tam popodrozowac.

Studia zgodnie z moim kierunkiem: finanse. Sama oplacam nauke.
        • kibitz Re: Beirut 10.07.06, 09:42
          Mieszkałam w Beirucie przez kilka lat (do 2003) i znam to miasto jak własne -
          ostatnio byłam tam w tym roku - z przyjemnością odpowiem na twoje pytania -
          napisz proszę bezpośrednio na: kibitz@gazeta.pl
          Ale uważaj, dla mnie to temat rzeka.
          • gajasirocco Re: Beirut 10.07.06, 09:46
            A może podzielisz się info na forum?????? Wielu Forumowiczów tam wyjeżdża i
            chętnie poczytają!
            • kibitz Re: Beirut 10.07.06, 10:38
              Na ogólne pytania mozna odpowiedzieć na forum, ale jeżeli mam na prawdę pomóc
              (dać namiary na ludzi którzy np. "mają mieszkania do podzielenia", lub będą
              pierwszym kontaktem w mieście, to wymaga to indywidualnego kontaktu.
              Tak - bardzo wielu młodych cudzoziemców dzieli mieszkania - w Libanie
              przeciętne mieszkania są b.duże co ułatwia życie we wspólnocie. Sa też libańscy
              studenci którzy żyja w takim "systemie" - choć rzadziej. AUB jest uznawany za
              jeden z najlepszych uniwersytetów w tym regionie świata. I najdroższych.
              Ukończenie AUB to dla wielu rodzin kwestia statusu społecznego. Oczywiście
              najwygodniej jest mieszkać blisko uniwersytetu - niestety dzielnica Hamra jest
              droga - przy darze szczęścia można tam jednak znaleźć właśnie mieszkających
              wspólnie ludzi którzy dzielą koszty (wynajem mieszkania w Hamrze to koszt
              ok.400-500$). Wszystko zależy od tego ile ma się w kieszeni. W bardziej
              oddalonych od centrum dzielnicach - łatwiej o tańsze lokum. Istnieje tez
              instytucja tzw. Furnished apartments hotel gdzie za malutkie w pełni umeblowane
              i wyposażone studio płaci się w zależności od standardu 350-700$ - trzeba się
              oczywiście mocno targować. - W sumie przyjemniej jest znaleźć współmieszkanie -
              no i łatwiej w ten sposób poznać ludzi i miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka