Dodaj do ulubionych

W sprawie Oriany Fallaci

11.07.06, 11:28
Jestem inicjatorem i współautorem oświadczenia wydanego w związku z
afirmowaniem przez czołowe postaci polskiego życia publicznego rasistowskiej
postawy tej osoby. Zapoznać się z oświadczeniem i podpisać się pod nim można
pod adresem:
www.petitiononline.com/bkm7mpz6/petition.html
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: W sprawie Oriany Fallaci 11.07.06, 11:39
      Obrona Oriany Fallaci to obrona swobody podzegania do nienawisci i przemocy na
      tle narodowym, rasowym i religijnym
      -podpisuję się i klikam!
    • beduinka podpisalam / bt 11.07.06, 13:28
      • axisofevil Spamer 12.07.06, 14:46
        Niestety, mamy problemy ze spamerem, który z pasją godną lepszej sprawy psuje
        petycję. "Patrzcie Państwo, od roku 1967 nic się nie zmieniło. Według ZMK i jego
        koleżków, nie wolno popierać Izraela. Ale dlaczego oni koniecznie chcą, żebym ja
        popierał Hamas, Hezbollach i Nation of Islam?" (podpisane: Antoni Słonimski). "W
        czerwcu 1967 naszym nie udało się zniszczyć Izraela, ale teraz się uda. Sierot
        po mnie, Demce vel Moczarze, w tym głowa!" (podpisane: Mikołaj Demko). "Zabrać
        tę Falllaci na Łubiankę i po kłopocie!" (podpisane: Laurenty Beria). Gdzie
        indziej podpis: Mieczysław Moczar. Spamer tak się rozochocił, że w końcu
        (pozycja 112) podpisał się własnym imieniem i nazwiskiem.
        • gajasirocco Re: Spamer 12.07.06, 15:04
          Smutne....
    • michaues Re: W sprawie Oriany Fallaci 12.07.06, 22:14
      Czy Fallaci myli się twierdząc, że za noszenie krzyżyka w niektórych krajach
      islamskich spotkałyby ja represje?
      Trochę stara informacja, ale nie sądzę, żeby dzisiaj było lepiej:
      "Do modlitwy w intencji uwięzionego w Arabii Saudyjskiej za praktykowanie swej
      wiary indyjskiego katolika wezwała misyjna agencja Fides. W minioną środę
      trybunał w Riadzie przedstawił Brianowi Savio O’Connorowi cztery zarzuty. Trzy z
      nich zdaniem rodziny jak i osób znających Briana zostały sfabrykowane. Jedyny
      prawdziwy dotyczył posiadania Pisma świętego i głoszenia swej wiary. Oskarżony
      miał w swym mieszkaniu kilka egzemplarzy Biblii, w tym także w języku arabskim.
      Ponadto prowadził tam spotkania modlitewne, w których brali udział wyłącznie
      katolicy różnych narodowości przebywający w Arabii Saudyjskiej ze względu na
      wykonywaną pracę.

Brian Savio O’Connor potraktował poważnie wiadomość podaną publicznie przez
      władze w Riadzie, że wyznawcy religii innych niż islam mogą prywatnie
      praktykować swą wiarę. W marcu został aresztowany przez Muttawę – muzułmańską
      policję religijną. Bito go, torturowano i grożono śmiercią. W minioną środę po
      przedstawieniu zarzutów nie ogłoszono wyroku ani też nie poinformowano go o
      dalszym losie".

W którym chrześcijańskim kraju muzułmanie są tak traktowani?

pzdr
      MS
      • kiranna Re: W sprawie Oriany Fallaci 14.07.06, 23:02
        Fallaci myli sie, a raczej uogolnia, a to jest bardzo niebezpieczne i przeciwko
        temu protestujemy. Nie mozna stosowac zbiorowej odpowiedzialnosci wobec
        wszystkich muzulmanow, tylko dlatego ze czesc z nich jest groznymi fanatykami i
        terrorystami.
        Zauwaz, ze Oriana pisze, iz represje za posiadanie krzyzyka i Biblii spotkalyby
        ja "w krajach muzulmanskich", a nie w NIEKTORYCH krajach muzulmanskich. Niby
        jedno male slowko roznicy, a zmienia calkiem sens wypowiedzi. I to jest grozne,
        szczegolnie jesli odbiorca jej tekstu jest osoba nieznajaca osobiscie swiata
        islamskiego i slepo ufajaca znanej dziennikarce. O porownywaniu ludzi do
        szczurow nie ma co wspominac, bo tu sie Pani zagalopowala i chyba wiekszosc ma
        podobne zdanie.

Mieszkam od kilkunastu lat w Turcji. Mamy w Stambule wiele kosciolow
        katolickich, w ktorych co niedziela praktykowane sa msze w roznych jezykach, w
        tym po polsku, turecku, angielsku, wlosku, hiszpansku, francusku. Miesiac temu
        bylam w jednym z nich na chrzcinach dziecka kolezanki, niedawno tez odbywaly
        sie jak co roku komunie.
        Najslynniejszy ok 100-letni kosciol Sw. Antoniego na Beyoglu jest otwarty przez
        caly tydzien dla wszystkich, nie tylko dla chrzescijan. Bardzo czesto zaglada
        tam turecka mlodziez, ktora z zaciekawieniem patrzy na oltarz, posazki i droge
        krzyzowa. Widuje tez muzulmanki w chustach siedzace w lawkach, szczegolnie
        duzo ich bylo zaraz po pogrzebie Jana Pawla II, niektore plakaly. Ten kosciol
        ma charyzme i to sie czuje, wszyscy moi tureccy znajomi to potwierdzaja. To
        zreszta Turcy mnie tam zabrali wiele lat temu po raz pierwszy.
        Mam w domu Biblie w jez. tureckim, ktora moj maz muzulmanin kupil na ulicy w
        Stambule od zwyklego straganiarza, "bo moze kiedys sie przyda naszemu dziecku".
        W Biblii byla ulotka - telefon zaufania obslugiwany przez tureckich zakonnikow
        dla osob z problemami rodzinnymi, osobistymi czy po prostu ciekawych wiary
        chrzescijanskiej. Niedawno ruszyl tez program chrzescijanski na jednym z
        kanalow TV. U zlotnikow bez problemu znajdziesz medaliki z Matka Boska czy
        krzyzyki z Jezusem, nie tylko katolickie. Niedawno na tureckich aukcjach
        widzialam stare dewocjonalia.

Z drugiej strony muzulmanie w Polsce (zwlaszcza cudzoziemcy) nie sa juz w tak
        dobrej sytuacji jak my. Znajomy Turek, praktykujacy muzulmanin, nie ma sie
        gdzie modlic, bo brakuje meczetow, a piatkowa modlitwa odbywa sie RAZ w
        miesiacu, zamiast co tydzien. Meczety sa w calej Polsce chyba 3 plus 2 domy
        modlitewne, za to ja w samym Stambule znam 4 koscioly katolickie, a innych
        chrzescijanskich jest ponoc ponad 40, w tym kilka ormianskich. W Antalyi, gdzie
        osiedla sie coraz wiecej cudzoziemcow, ma byc niedlugo otwarty (lub jest
        otwarty) nowy kosciol, a na pewno dziala kaplica.

Jak widac, w Turcji mozesz praktykowac bez przeszkod, wiec Pani Oriana albo
        jest niekompetentna w tym temacie albo celowo mija sie z prawda. Trudno mi
        uwierzyc, ze dziennikarka tego kalibru nie dysponuje odpowiednimi informacjami.
        My, chrzescijanie w Turcji, zyjemy normalnie, nie musimy sie ukrywac, nie
        wchodzimy do kosciola pod oslona nocy i po podaniu hasla ;) Nie znaczy to tez,
        ze wszyscy muzulmanie jak jeden maz nas lubia, ale toleruja i to nam wystarcza.
        Byl, co prawda, przypadek morderstwa jednego z zakonnikow w Trabzonie kilka
        miesiecy temu, zabojca-nastolatek zostal natychmiast aresztowany, ale prosze,
        pokaz mi kraj, w ktorym NIGDY nie bylo ani jednego ataku na innowierce.

Pytasz, w ktorym chrzescijanskim kraju muzulmanie sa tak traktowani jak Brian
        O'Connor w A.S.? Nie wiem w ktorym, ale czy masz wystarczajace informacje, by
        twierdzic, ze w zadnym? Coz, ja znajac dobrze Polske i Turcje, twierdze, ze
        wieksza wrogosc, brak zaufania, brak szacunku wobec innych nacji i religii
        przejawia jednak statystyczny Kowalski niz statystyczny Demir, a to wszystko za
        cichym przyzwoleniem Rzadu RP, pomimo odpowiednich zapisow w Konstytucji. O
        jawnej nietolerancji Ojca Rydzyka czy Jankowskiego nie wspomne. I to mnie
        bardzo niepokoi...
    • michaues Ponawiam pytanie: 14.07.06, 14:59
      w którym kraju europejskiem (a szerzej: chrześcijańskim) stosowane są represje
      za posiadnie Koranu?
      Jeśli chcecie możecie ignorować niewygodne pytania, ale chluby to nie przynosi.

pzdr
      MS
      • gajasirocco Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego innego 14.07.06, 15:40
        Do "jasnej Anielki" jakiej odpowiedzi się spodziewasz, gdy w naszych ukochanych
        krajach (w Libanie, Palestynie) giną dzieci...
        Czy w ogóle masz pojęcie czego dotyczy ten protest? Protestujemy: bo "Oriana
        Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego innego, zagrażającego naszej
        tożsamości, naszym domom i dzieciom..
        O Arabach mówi się w sposób, który byłby absolutnie niedopuszczalny w stosunku
        do Żydów czy Afroamerykanów"
        A dzisiaj mamy poważniejsze problemy, niż zastanawianie się nad Twoimi
        pytaniami o represje za posiadanie Koranu.
        A chluby nam ludziom nie przynoszą ataki bombowe na sąsiadów, a nie odpowiedzi
        na pytania!!!!!!
        • michaues Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 14.07.06, 15:55
          I po co te nerwy?
          Jeśli masz poważniejsze problemy, ja zaczekam na odpowiedź.

pzdr
          MS
        • michaues Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 25.07.06, 11:41
          Widzę po nowych wpisach o wczasach, że "powazniejsze problemy" chwilowo masz z
          głowy.
          Ponawiam zatem swoje pytanie. Może czegoś nie wiem, więc chętnie sie dowiem.

Co do Turcji, o której pisała wcześniej Kiranna - to nie gdzie indziej, tylko w
          Trabzonie zastrzelono w lutym włoskiego księdza na stopniach kościoła. O
          napaściach, które nie skończyły się na cmentarzu, ale 'tylko' w szpitalu nie
          wspomnę. A ciebie niepokoi nietolerancja Jankowskiego czy Rydzyka?! Przy całej
          głupocie, jaką reprezentuja, czy nawoływali do mordowania?! W wielu meczetach to
          niestety norma.

pzdr
          MS
          • gajasirocco Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 25.07.06, 15:15
            michaues napisał:

> Widzę po nowych wpisach o wczasach, że "powazniejsze problemy" chwilowo masz z
            > głowy....

Przestań się zajmować moimi problemami, króre ja mam na głowie, czy z głowy!
            To nie Twoja sprawa.
            Jeżeli chcesz podyskutować na temat księdza Rydzyka lub innych księży, to zmień
            forum-źle trafiłeś!
            A najlepiej załóż sobie własne i zmuszaj wszystkich, by odpowiadali pod Twoje
            dyktando!!! U nas ludzie mają swój rozum!!!

> Ponawiam zatem swoje pytanie. Może czegoś nie wiem, więc chętnie sie dowiem.

> ...a jak czegoś nie wiesz, to czytaj, ucz się, podróżuj, a nie wymuszaj
            rozmów na swoje tematy!!!!!!

> Co do Turcji, o której pisała wcześniej Kiranna - to nie gdzie indziej, tylko
            w
            > Trabzonie zastrzelono w lutym włoskiego księdza na stopniach kościoła. O
            > napaściach, które nie skończyły się na cmentarzu, ale 'tylko' w szpitalu nie
            > wspomnę. A ciebie niepokoi nietolerancja Jankowskiego czy Rydzyka?! Przy całej
            > głupocie, jaką reprezentuja, czy nawoływali do mordowania?! W wielu meczetach
            t
            > o
            > niestety norma.

Jakim prawem posądzasz muzułmanów do nawoływania do mordowania???
            Zanim zabierzesz głos, to się zastanów i nie oczerniaj ludzi innego wyznania!
            >
            > pzdr
            > MS
            • michaues Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 09:22
              O Rydzyku i Jankowskim pierwsza napisała Kiranna, więc to na nią możesz
              nawrzeszczeć. A "moi" to oni są tak, jak i twoi - bo żyjemy w Polsce. Tyle mnie
              z nimi łączy.

Forum powinno służyc wymianie myśli, niekoniecznie zgodnych poglądów. Ty jednak
              masz inną wizję. To, że moderujesz forum nie znaczy, że masz prawo decydować o
              czym się na nim dyskutuje i kto zabiera głos. Dopóki jest ono publicznie
              dostępne na portalu, dopóki za darmo możesz na nim reklamować swoją firmę (mnie
              to nie przeszkadza, widzę, że pomagasz ludziom jeździć za mniejsze pieniądze)
              nie masz prawa mi zamykać ust.
              Nie masz argumentów, nie potrafisz odpowiedzieć na moje niewygodne pytania i w
              tym tkwi Twój problem.
              Jakoś mnie to nie zraża. Będę próbował i nie zamierzam tego forum opuszczać.
              Miłego dnia.

pzdr
              MS
          • gajasirocco Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 25.07.06, 15:45
            Jeżeli uważasz, że poważniejsze problemy mam teraz z głowy, to ja poza wojną
            bardziej przejmuję się głodem w Afryce niż Twoimi księżmi!!!!! Oni niech się
            troszczą o siebie sami lub Ty się nimi zatroszcz!!!!!! To nie moja działka!
            Każdy niech ma swoje powołanie!

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/zderzenia_060725/zderzenia_a_11.html
      • michaues Pytanie wciąż aktualne 16.08.06, 23:21
        Chyba było dość czasu do namysłu?

pzdr
        MS
        • jolitha Re: Pytanie wciąż aktualne 21.08.06, 19:49
          "W którym chrześcijańskim kraju muzułmanie są tak traktowani?"
          Szczerze mowiac nie wiem do czego zmierzasz tym pytaniem, prawdopodobnie do
          udowodnienia, slusznosci stwierdzen pani Fallaci. Nie jestem ekspertem w tych
          sprawach i tak jak duza wiekszosc ludzi nie bylam naocznym swiadkiem , zadnego
          z opisywanych i przytaczanych tu, a takze w kasiazkach czy prasie wydarzen,
          dlatego nie moge ani ja ani nikt na forum dac stuprocentowo pewnej odpowiedzi
          jak to jest naprawde. Wszyscy wiem jak jest z mediami i z ludzmi, zawsze jest
          druga strona medalu. W Arabii Saudyjskiej nie ma jako takiej swobody wyznania,
          zakazane jest tez wszelkie nawolywanie, propagowanie i publiczne praktykowanie
          wiary innej niz muzulmanska. Jest to oczwiscie powszechnie wiadome i kazdy kto
          sie tam wybiera powinien liczyc sie z ryzykiem jakie niesie za soba
          nieprzestrzeganie tej reguly. Prawa danego kraju sa jego indywidualna kwestia i
          czy sa sluszne czy nie cudzoziemcy sa zobowiazani do ich przestrzegania.
          Wspomniany obywatel Indii (jesli sie nie myle) wedlug saudyjskiej policjii
          religijnej zlamal zakaz. Piszesz, ze dozwolone jest prywatne praktykowanie
          religii )nie wiem jak to jest w praktyce szczerze mowiac), ale ten czlowiek z
          tego co zrozumialam prowadzil u siebie zebrania i modlitwy ,a to wydaje mi sie
          jest juz nielegalne, nawet jesli uczestnicy byli chrzescijanami i odbywalo sie
          to za zamknietymi drzwiami . Wynika z tego, ze dzialanie policjii bylo zgodne z
          prawem. Posiadanie przez niego biblii itd. mialo byc dowodem na stawiane mu
          zarzuty, a nie samo w sobie przestepstwem. Jezeli mial w domu przedmioty
          sluzace do odprawiania nabozenstw min. bibile, to prawdopodonie takie spotkania
          organizowal. Oczywiscie jest to jawne lamanie swobod, praw czlowieka, nie
          tolerancja religijna itp. itd., ale takie jest prawo w Arabii Saudyjskiej i
          chcac nie chcac trzeba go przestrzegac, jesli sie tam wybieramy. A teraz
          odpowiedz na Twoje pytanie: Nie znam konkretnego przykladu. Oficjalnie cos
          takiego jest u nas niedopuszczalne (naszczescie takie mamy prawo). W praktyce
          trzeba by zapytac osoby najbardziej zainteresowane czyli muzulmanow. Wydaje mi
          sie, ze nie jedna osoba mogla by podac tu przyklad dyskryminacji, nietolerancji
          itd. Sama slyszalam o takich przypadkach, poza tym slysze opinie ludzi i widze
          nienawisc z jaka wypowiadaja sie o muzulmanach, islamie i Arabach. W Polsce nie
          mamy z nimi duzego kontaktu, wiec takie przypadki raczej sie nie beda zdarzac.
          Ale ciekawa jestem co by bylo gdyby nagle pojawilo sie wiecej muzulmanow i
          zaczeli oficjalnie propagowac swoja wiare?? Wole sobie tego chyba nie
          wyobrazac... I druga rzecz: W jakim kraju europejskim tak traktowano Zydow? W
          jakim kraju europejskim tak traktowano chrzescijan?
          Rozpisalam sie troche. Sorry za wszelkie niescislosci i bledy ;)
      • leneen Re: Ponawiam pytanie: 16.09.06, 10:15
        Pamiętacie jak we francuskich szkołach zabroniano muzułmańskim dziewczynom
        chodzenia w chustkach na głowach. Mi to wygląda właśnie na represje muzułmanów
        w kraju europejskim.

pozdrawiam
        Darek
    • kiranna Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 00:48
      tetys napisał:

> michaues napisał:
      > >W wielu meczetach t
      > > o
      > > niestety norma.
      >
      > A w ilu meczetach i gdzie zdarzyło Ci się to usłyszeć?

O to samo chcialam zapytac :)
      Morderstwo ksiedza z Trabzonu to incydent jeden na kilkudziesieciu, jesli nie
      kilkuset duchownych chrzescijanskich przebywajacych na misji w Turcji. Nie jest
      tajemnica, ze mial miejsce, napisalam o nim chyba w poprzednim poscie.
      Mlodociany morderca (chyba 17 lat) zostal natychmiast aresztowany i jest
      sadzony, nikt mu z tego powodu kwiatow pod nogi nie sypal. Spytam jeszcze raz,
      bo chyba czytales po lebkach moj post - pokaz mi kraj, w ktorym NIGDY nie
      zostal zaatakowany przedstawiciel innej rasy czy wyznania? Czytales wczorajsze
      wiadomosci z Olsztyna?
      Bede sie upierac, ze Turcja jest bardziej otwarta i przyjazna innowiercom niz
      Polska, szczegolnie na linii islam-chrzescijanstwo, pomimo wydarzen z Trabzonu.
      Na glupote ludzka nie mamy wplywu, wszedzie trafiaja sie fanatycy, u nas do
      tego jeszcze wspierani przez rzad.
      Nasza dyskusja dotyczy jednak O.Fallaci i chocby na przykladzie Turcji widac,
      ze kobieta nie ma dobrych intencji piszac swoje artykuly, bo nie wierze, zeby
      nie posiadala stosownych informacji.
      • stanrick Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 01:45
        > Bede sie upierac, ze Turcja jest bardziej otwarta i przyjazna innowiercom niz
        > Polska, szczegolnie na linii islam-chrzescijanstwo, pomimo wydarzen z
        Trabzonu.
        >

Czy mozesz podac kiedy to w Polsce zostal zamordowany na tle religijnym jakis
        imam?
        > Na glupote ludzka nie mamy wplywu, wszedzie trafiaja sie fanatycy, u nas do
        > tego jeszcze wspierani przez rzad.

To jak nazwiesz rzad Egipski dopuszczajacy programy w panstwowej TV w ktorej
        namawia sie dzieci do nienawisci i pochwala zabojstwa?

• kiranna Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 11:11
          A ilu masz w Polsce cudzoziemskich imamow, moze od tego zacznijmy?
          Powtorze - znajomy Turek nie znalazl ani jednego meczetu, a sa tylko 3 w CALEJ
          Polsce, gdzie odprawianoby CO TYDZIEN piatkowa modlitwe. Nawet w Kruszynianach
          muzulmanie modla sie RAZ W MIESIACU. W Warszawie, stolicy, nie ma ANI JEDNEGO
          meczetu, jest tylko dom modlitewny.
          Dla porownania, w Stambule, nie stolicy, sa 4 mnie osobiscie znane koscioly
          katolickie, wygladajace faktycznie jak koscioly, a nie jak prywatne wille. Plus
          ostatnio w comiesiecznym informatorze wydawanym po angielsku w dziale "obce
          wyznania" znalazlam adres dwoch nastepnych. Oprocz tego Istanbul od wiekow
          jest siedziba Patriarchy KOsciola Ortodoksyjnego, czyli Patriarchy
          KOnstantynopola. Jest wiec odpowiednikiem naszego Watykanu dla prawoslawnych.

Co do ksiezy w Turcji i przypadku z Trabzonu, to nie wiemy jak
          bardzo "agresywnie" prowadzil swoja misje owy ksiadz. Jakby nie bylo jest to
          kraj muzulmanski, Trabzon lezy na wschodzie w raczej religijnym regionie. Z
          autopsji wiem, ze nie kazdy ksiadz raczy zauwazyc specyfike tego kraju czy
          chocby okazac szacunek jego mieszkancom. Moze nie powinnam tego publicznie
          pisac, ale znam tutaj osoby gleboko wierzace i co tydzien uczestniczace w mszy
          swietej, byle nie u polskiego ksiedza...Glownie dotyczy to osob, ktorych
          partnerzy sa Turkami. O czyms to chyba swiadczy?
          Sama mialam do czynienia z polskimi misjonarzami w jednym z panstw Azji Sr. i
          nie sa to mile wspomnienia. Pomimo, ze nie bylo tam innych POlakow, oprocz
          mojego kolegi z pracy, a mnie bardzo zalezalo na kontakcie z rodakami,
          skonczylo sie na jednym spotkaniu. Ksiadz z niesmakiem na nas popatrzyl i
          spytal czy POlakow juz zabraklo, gdy dowiedzial sie, ze nasi malzonkowie to
          Turcy i muzulmanie. Na odchodne wreczyl nam katolickie gazetki, ktore moznaby
          spokojnie zakwalifikowac jako antytolerancyjne i bardzo niesmaczne. Wiekszych
          glupot w zyciu nie czytalam. Wiecej tam nie poszlismy.

Ja nie pisze o Egipcie, wiec mnie o to nie pytaj. Odnosze sie do tekstow
          O.Fallaci, w ktorych WSZYSTKICH muzulmanow zniewaza i wrzuca do jednego wora z
          terrorystami. Najgorsze jest to, ze wykorzystujac sile swojego nazwiska, na
          ktore pracowala kilkadziesiat lat, jest w stanie zasiac zamet i niepewnosc w
          umyslach ludzi, ktorzy tematu nie znaja osobiscie. Na przykladzie Turcji widac,
          ze Fallaci mija sie i to bardzo z prawda.
          A jesli bardzo chcesz przykladow, to na Cyprze Pd, czyli w greckiej czesci
          dzieciom w szkolach rozdaje sie koszulki z napisem "dobry Turek to martwy
          Turek". Pierwszy raz o tym uslyszalam z pierwszej reki mieszkajac na Cyprze
          Polnocnym i trudno mi bylo w to uwierzyc, ale kilka tygodni temu czytalam na
          ten temat artykul w tureckiej prasie, czyli jednak nie udalo sie rozwiazac
          konfliktu przez tyle lat. Grecy jakos nie wstydza sie mieszania swoich dzieci w
          polityke. Jak ci sie to podoba?

Mam prosbe, zanim odpiszesz, przeczytaj moje posty raz jeszcze, bo mam
          wrazenie, ze caly czas piszemy o tym samym. Przepraszam, ale nie jestem w
          stanie bardziej lopatologicznie wyjasnic tematu :) Sa na temat Turcji stosowne
          publikacje opracowane przez profesorow Uniwersytetu Warszawskiego, mozesz z
          nich skorzystac na przyszlosc.
      • michaues Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 09:26
        Wracam do pytanie, bo usilnie staracie się je zepchnąć i przykryć paplanina nie
        na temat - w którym chrześcijańskim kraju za posiadanie Koranu, modlitwę do
        Allaha, czy przejście z chrześcijaństwa na islam karze się ludzi?

pzdr
        MS
    • michaues Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 09:24
      A ty skąd wiesz o rzeczach, których nie widziałaś i nie słyszałaś osobiście?
      Pytanie raczej tendencyjnie i obliczone na poklask.
      Czytam, interesuję się tematem terroryzmu, więc siłą rzeczy uwagę skupiam na
      islamistach.

pzdr
      MS
      • kiranna Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 11:30
        nie rozumiem pytania... czego nie widzialam i nie slyszalam osobiscie?
        skoro mieszkam w tym regionie (w sumie w 6 panstwach przez 12 lat), to sila
        rzeczy slyszy sie to i owo. znam kilka jezykow, czytam codziennie prase, mam
        kontakt z inteligentnymi ludzmi, ogladam wiadomosci, na tej podstwie wyrabiam
        swoj swiatopoglad. czego jeszcze ci trzeba? czy bardziej wiarygodny jest dla
        ciebie dziennikarzyna, ktory dla chwilowej slawy jest w stanie zrownac z blotem
        jakis narod, religie, kulture, bo tego oczekuje jego wydawca i czytelnicy?
        Nawet bodajze polski Newsweek znizyl sie do podobnego chwytu chyba w zeszlym
        roku, szkalujac Polki zwiazane z Arabami przy pomocy wymyslonej osoby i
        zmontowanego wywiadu bez autoryzacji, glosno bylo o tym na forach.

Wiekszosc moich znajomych po przyjezdie do Turcji jest w szoku, bo na podstawie
        polskiej prasy wyobrazali ja sobie jak co najmniej panstwo Trzeciego Swiata,
        gdzie niemal poluje sie z nozem na innowiercow i porywa niebieskookie
        blondynki ;)

Nam zarzucasz paplanine, a sam uzywasz pustoslowia. Z twoich postow oprocz
        zarzutow bez pokrycia, wlasciwie nic nie wynika. Jesli jeszcze wierzysz, ze na
        swiecie jest gdzies panstwo i rzad bez winy, w 100% tolerancyjni dla
        mniejszosci narodowych, a ludzie kochaja sie bez wzgledu na kolor skory,
        wyznianie czy status majatkowy - to pora sie ocknac ;) niestety, taki kraj nie
        istnieje...kazdy ma cos za uszami, tylko nie kazdy smiertelnik ma szeroki
        dostep do tego typu wiadomosci...
        • kiranna Re: Fallaci wykreowała Arabów na diabolicznego in 26.07.06, 11:38
          A jesli chodzi o islamistow, to dobrze ze sie na nich skupiasz. Skupia sie na
          nich rowniez swiecki rzad Turcji, dlatego m.in. byly premier Erbakan i jego
          stricte islamska partia, maja dozywotni zakaz prowadzenia dzialalnosci
          politycznej. To z kolei w Polsce zostalo odebrane jako ograniczenie swobod
          wyznaniowych, czyli i tak zle i tak niedobrze? Gdyby Erbakanowi ok 10 lat
          temu nie utracono skrzydel byc moze Europejczycy nie jezdziliby dzis do Turcji
          na wakacje, a swiat mialby powtorke z Iranu :(
          Poczekamy, zobaczymy do czego doprowadzi rzad Kaczorow, bo jak na razie Polska
          jest pod znacznie silniejszym wplywem kleru niz Turcja.
    • michaues Nienawiść w meczetach 26.07.06, 10:14
      Amerykańska organizacja pozarządowa 'Freedomhouse' opublikowała w 2005 roku
      raport na temat propagandy jaką uprawia w amerykańskich meczetach Arabia
      Saudyjska. Wzywa się tam do nienawidzenia chrześcijan i żydów, zabijania
      homoseksualistów oraz odstępców od islamu.

W cytowanych w raporcie broszurach opisuje się, że nie powinno się spotykać z
      niewiernymi (niemuzułmanami), życzyć im wesołych świąt, gdy takowe obchodzą.
      Minister ds. Religii w Arabii Saudyjskiej wzywa także, by w przypadku
      dowiedzenia się o odstępstwie muzułmanina od islamu zabić go: „możesz przelać
      jego krew i wziąć jego pieniądze”. W publikacjach znalezionych w meczetach
      autorstwa Ambasady Arabii Saudyjskiej w Waszyngtonie, jeden z islamskich
      „mędrców” nazywa niewiernym pewnego imama z Europy, który głosił szacunek i
      pokój dla niemuzułmanów.

I jeszcze z Gazety Wyborczej (2005-07-07):

Obok meczetów muzułmańskich postępowców Londyn dostrzegł też wreszcie domy
      modlitwy, które w istocie były wylęgarniami terrorystów. Nawet jeśli w
      większości przypadków nie udało się udowodnić organizacyjnych powiązań wielu
      duchownych z al Kaidą, to ich kazania oraz gazetki (w tym internetowe) wydawane
      przez ich meczety wstrząsnęły niejednym Brytyjczykiem.

Imram Wahid jest londyńskim przedstawicielem Muzułmańskiej Partii wyzwolenia
      (Hizbut Tahrir), która do niedawna deklarowała przywiązanie do taktyki
      niestosowania przemocy, ale jednocześnie popierała samobójcze zamachy w Izraelu
      i czciła ich sprawców jako męczenników. Wahid jednoczy zwolenników pod hasłami
      budowy światowego kalifatu, czyli państwa muzułmańskiego. - Islam zapanuje
      kiedyś także nad Wlk. Brytanią - wykrzykuje do swych uczniów w meczetach.
      Oficjalnie jednak wciąż deklaruje, że Europa nie jest polem "świętej wojny",
      choć walczących w Iraku Brytyjczyków nazywa krzyżowcami.

Szejk abu Hamza al Masri (z pochodzenia Egipcjanin) to bezręki i niewidomy na
      jedno oko muzułmański bojownik, który stał się kaleką podczas walk z armią
      radziecką w Afganistanie. Wlk. Brytania udzieliła mu azylu w 1978 r.
      - Nasz plan przewiduje wysadzanie samolotów i wypuszczenie w powietrze balonów z
      przymocowanymi do nich minami, aby bronić Afganistan i Irak przed USA - mówił al
      Masri w 1999 r. Jest duchowym przywódca czczonym przez wiernych z Meczetu
      Finsbury Park. Meczet jest obecnie zamknięty, ale gromadzące się tam wcześniej
      środowisko utrzymuje więzi i - wedle danych brytyjskiego wywiadu - "sympatyzuje"
      bądź wspiera terrorystów.
      Uczniem al Masriego był "shoe bomber" Richard Reid - nawrócony na islam
      Brytyjczyk, który w 2002 r. usiłował wysadzić amerykański samolot pasażerski za
      pomocą bomby umieszczonej w bucie.
      Al Masri został aresztowany dopiero w 2004 r., jest obecnie w areszcie i czeka
      na wyrok brytyjskiego sądu za "podżeganie do terroryzmu". Wielu jego uczniów
      wciąż przebywa na wolności. Oskarża się ich o związki ze sprawcami zamachów z
      Madrytu z marca 2004 r.

W 2003 r. zniszczono również laboratorium produkujące trujący olej rycynowy w
      jednym z meczetów Manchesteru (w akcji zginął policjant), skład tego oleju
      zniszczono ponadto w londyńskim domu modlitwy.

pzdr
      MS
    • gajasirocco Zmarła Oriana Fallaci ['] 15.09.06, 08:35
      We Włoszech- we Florecji zmarła na raka znana dziennikarka (bardzo
      kontrowersyjna)
      • chaladia Re: Zmarła Oriana Fallaci ['] 16.09.06, 10:46
        I problem się rozwiązał.
        Świeczki od Mohandisa Chaładzi Bolandi nie będzie.
      • gajasirocco Re: Zmarła Oriana Fallaci ['] 16.09.06, 10:51
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3622279.html
      • jolitha Re: Zmarła Oriana Fallaci ['] 16.09.06, 19:55
        Tak wszystkie dziennki o tym mowia i gazety maja artykuly na kilka stron.
        Oczywiscie jest tu (we Wloszech, gdzie mam szczescie teraz byc :) )
        przedstawiana w samych superlatywach i z uwielbieniem. Coz przecietna nie byla,
        mnie osobiscie zrazila i zbulwersowala swoja ksiazka "wscieklosc i
        duma "...Wiec te wszystkie ahy i ohy nad nia na mnie nie dzialaja...
        • michaues Re: Zmarła Oriana Fallaci ['] 19.09.06, 09:40
          Bardziej działają na ciebie palone kukły papieża?
          To co się dzieje potwierdza, że Fallaci miała rację. Będzie brakować Jej głosu,
          zwłaszcza przy tych żałosnych jękach europejskiej lewicy.

pzdr
          MS
          • jolitha Re: Zmarła Oriana Fallaci ['] 31.10.06, 17:03
            Zeby mogla miec racje to przydalo by jej sie troche zdrowego rozsadku, ktorego
            w tej akurat ksiazce nie wykazala za grosz. Faktem jest natomiast, ze Europa
            pozwala na zbyt wiele. Powinnismy brac przyklad z krajow muzulmanskich gdzie
            wymaga sie od obcokrajowcow przestrzegania zasad tam panujacych, to, ze
            pozwalamy na wszystko jest tylko i wylacznie anszym problemem. Ja tez nie
            przestrzegam zasad, ktorych nie musze. To dotyczy nie tylko, Arabow, Turkow,
            Hindusow itp. przybywajacych do krajow europejskich, ale rowniez wszystkich
            innych w tym nas Polakow. Decydujac sie na wyjazd do obcego kraju nalezy
            respektowac panujace tam zwyczaje i prawa oraz zintegrowac sie z tamtejszym
            spoleczenstwem, a nie probowac poszerzac granice wlasnego panstwa. Jesli komus
            pewne rzeczy przeszkadzaja to niehc wraca do siebie!! I to jest jedna racja
            Fallaci z ktora sie zgodze- przesadzamy z "wlonoscia" i tolerancja.
    • axisofevil Re: W sprawie Oriany Fallaci 06.07.07, 13:23
      Ciekawi mnie, jak inni zapatrują się na tę inicjatywę z perspektywy czasu...
    • absztyfikant :)))) 06.07.07, 14:46
      246. Omar Faris

Dalej placi skladki na PLO?:))))
    • gajasirocco Zamiast meczetu - plac Oriany Fallaci 18.05.08, 19:11
      fakty.interia.pl/swiat/news/zamiast-meczetu-plac-oriany-fallaci,1112248,4
      • absztyfikant Re: Zamiast meczetu - plac Oriany Fallaci 19.05.08, 01:41
        Brawo!!!!!!!!
        • gajasirocco Sekwana z Amerykańskiego żołnierza, który strzelał 19.05.08, 08:30
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=79738003&a=79738274
          "Parę dni temu kilku włoskich biskupów oprotestowało wypowiedź
          tamtejszego burmistrza, iż skoro musi zgodzić się na budowę meczetu,
          to najpierw osobiście świńską padlinę tam zakopie. W tym samym
          kraju, w którym jest Papież i Watykan, wykupiono grunt gdzie było
          arabskie centrum spotkań, zburzono i zrobiono skwer imienia Oriany
          Fallaci. To była taka włoska Żydówka, mieszkająca na Manhattanie,
          twierdząca iż jedyny sensowny kontakt z Arabami - to kopać ich po
          jajach. Co pisywała zarówno o Jaruzelskim, jak i Wałęsie - nie będę
          cytował, bo moderator forum by mnie "zdjął"...
          My, "cywilizowani", jesteśmy zdziwieni, iż arabskim "dzikusom" nie
          podobają się karykatury Mahometa - choć to taki ich Jezus, lecz nie
          uważający się za Boga. I wydajemy wyroki na dziennikarzy, którzy
          ośmielą się coś krytycznego napisać o Janie Pawle II. "

Sekwana
    • camel_3d a jak ja ja popieram? 22.05.08, 11:20
      nie mam nic przeciwko islamow, religia jak kazda inna, ale mam duzo przeciwko
      radykalnym mullom i to wlansie oni sa celem Oriany.

W Belrinie skazano mlodego Turka, ktory zastrzelil Greka na 15 lat wiezienia
      za...pobicie.
      Nie skazano go za morderswo, bo bylo na tle kulturowym, Grek chodzi z jego
      kuzynka, ktora rodzina postanowila wydac za Turka...

I przeciwko temu walczyla Oriana.

Przeciwko radykalnemu islamowi, ktory wcicka sie w nasza kulture, a nie islamowi
      jako takiemu.
      • axisofevil Re: a jak ja ja popieram? 31.05.08, 22:02
        Bez względu na to, co sądzę o Fallaci - gdyby mogła to przeczytać, byłaby równie
        zdumiona jak ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka