paulinahab 01.01.07, 15:38 czy orientuje się ktoś co oznacza z arabs. imię Hamza ? wiem tylko, iż jest to jedna z liter alfabetu arabs. Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli mi odp. pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Re: znaczenie imienia 02.01.07, 06:21 To imie nosil wyjatkowo krwawy wujaszek proroka Mahometa. Jako ciekawostke moge dodac, ze Anthony Quinn wcielil sie w Hamze (Hamzego?) w filmie "Wiadomosc". Odpowiedz Link
absztyfikant Re: znaczenie imienia 02.01.07, 06:22 en.wikipedia.org/wiki/Mohammad%2C_Messenger_of_God_%28film%29 Odpowiedz Link
hajota Re: znaczenie imienia 02.01.07, 17:18 Imię Hamza حمزة znaczy "lew". Nazwę litery pisze się przez inne "h" همزة, nie ma ona nic wspólnego z w/w imieniem. Odpowiedz Link
absztyfikant Re: znaczenie imienia 02.01.07, 19:31 Jedno nie wyklucza drugiego Hajoto:))))))) Hamza ibn ‘Abd al-Muttalib (Arabic: حمزه بن عبدالمطلب) was the uncle of the prophet of Islam, Muhammad. He and Muhammad were raised together as they were almost the same age. He was well known and well respected by the Quraish tribe. en.wikipedia.org/wiki/Hamza_ibn_'Abdul_Muttalib Hamza was known as the lion of Allah (Arabic: أسد الله) and the lion of Heaven (Arabic: أسد الجنة) for his bravery. Among the champions of early Islam, few have rivaled his reputation in battle. Odpowiedz Link
hajota Re: znaczenie imienia 02.01.07, 19:47 Chyba się nie rozumiemy. Chodziło mi o to - w nawiązaniu do pierwszego postu - że arabskie imię Hamza (oznaczające lwa) i nazwa litery "hamza" to dwa różne słowa o odmiennej pisowni. Jak np. po polsku brud i bród. Poza tym w arabskim mają odmienną wymowę. A że wuj Muhammada miał na imię Hamza też, wyobraź sobie, wiem. Odpowiedz Link