renjul 13.05.03, 15:06 Czy któraś miałam łożysko przodujęce? Kiedy się dowiedziałyście i czy przesunęło się w górę? Jeśli tak to w którym tygodniu? Ja mam łożysko częściowo przodujące. Dowiedziałam się w 16 tygodniu i czekam na następne USG. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foxypn Re: łożysko przodujące 13.05.03, 21:27 hej Własmnie kończę swoje 9 m-cy. Podczas tego okresu byłam w szpitalu i lezałam z dziewczyną która w 21 tygodniu dowiedziała się że ma łozysko przodujące....leżała do końca ciazy..ale teraz jest juz po cesarce..i ma sliczną córeczkę...więc uzbro sie w cierpliwosc i..powodzenia.Ania Odpowiedz Link
kaisa100 Re: łożysko przodujące 14.05.03, 11:07 Przy poprzedniej ciazy mialam lozysko przodujace zdiagnozowane w kwietniu (rodzilam w pazdzierniku). Nie lezalam, normalnie chodzilam bez oszczedzania sie (zalecenie lekarza) i tak naprawde sama nie wiem, kiedy wszystko wrocilo do normy. Urodzilam normalnie, lozysko bylo OK. NIe martw sie wiec, jeszcze wszystko moze sie naprawic :)))) Kasia Odpowiedz Link
grrrrw Re: łożysko przodujące 22.07.03, 18:26 Tak, nawet dwa razy, ale nie było to klasyczne łozysko przodujące, kóte zarasta na ujscie szyjki, tylko łozysko nisko położone. Nic mi to nie zaszkodziło, chociaż miałam plamienia, a nawet za drugim razem krwawienie około 3 miesiąca. Póżniej, gdy główka sie wpasowała przycisnąła to łożysko nienajszczesliwiej usadowione i oba porody zakończyłyy się normalnie, bez cesarki, która brano pod uwagę. Powodzenia. Odpowiedz Link
teresa100 Re: łożysko przodujące 31.07.03, 08:42 Dziewczyny, a co to właściwie znaczy łożysko przodujące?:-))))) Odpowiedz Link
grrrrw Re: łożysko przodujące 31.07.03, 14:02 Lozysko powinno być posadowione w odpowiedznim miejscu (raczej w górnej częsci macicy), ale czasem zdarza się ( głównym powodem są operacje dokonywane wczesniej na macicy, aborcje...), że rozwija sie nisko, w poblizu ujścia szyjki. Wtedy, gdy poród się zaczyna może przedwczesnie zacząć się odklejać, grozi to krwotokiem z rany po łożysku, zanim urodzi się dziecko. Czasem może się zdażyć, że łozysko rodzi się najpierw, a potem dziecko. Oczywiscie dzisiaj w dobie USG, zauważyć można to wczesniej i zapobiec takiej tragedii. Odpowiedz Link
kajtus6 Re: łożysko przodujące 31.07.03, 17:22 Jestem w 19tym tyg. tez, tydzien temu, mialam lekkie brazowawe plamienia, i polecialam do lekarza. Z USG, okazalo sie ze mam lozysko czesciowo przodujace, ale moj lekarz sie tym za bardzo nie zmartwil. Powiedzial ze po prostu przy kazdej wizycie bedziemy sprwadzac jak sie to wszystko rozwija, i ze prawdopodobnie po prostu sie przestawi. miejmy nadzieje ze wszystko bedzie OK!! pozdrawiam, K. Odpowiedz Link
madeyowa Re: łożysko przodujące 08.08.03, 15:46 Miałam łożysko przodujące (częściowo). Mój ginekolog powiedział, że przemieszcza się do 24 tygodnia ciąży. Tak też się stało w moim przypadku i urodziłam normalnie. Madeyowa Odpowiedz Link
lolyta Re: łożysko przodujące 21.08.03, 15:38 A ja mam takie pytanie: jestem w USA gdzie ubezpieczenie pokrywa 1 USG w okolicach 20 tygodnia, a potem to tylko jesli sa wyrazne wskazania medyczne. Wiec czy takie lozysko daje jakies objawy? Jesli cale badanie polega na pytaniu "jak sie pani czuje" i odsluchaniu bicia serca maluszka, to jak ja sie mam zorientowac, czy moje lozysko jest OK? Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: łożysko przodujące 21.08.03, 16:59 W dwudziestym tygodniu wszystko juz dobrze widac, jesli łożysko jest w korzystnym miejscu nie ma szans zeby zarozło na szyjkę. Objawem problemów z łożyskiem jest krwawienie. W ciąży nie mozna lekcewazyc nawet najmniejszego podejrzenia. Kłaśc sie płasko i jak najszybciej do lekarza. Odpowiedz Link