Dodaj do ulubionych

Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój turysty

06.08.07, 12:03
Obserwuj wątek
    • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 12:54
      Problemem nawet najbogatszych miast jest zagospodarowanie ciągle nie
      wystarczających środków. Obecna ekipa rządząca jak odnoszę wrażenie postanowiła
      działać na polu otwierania miasta na kapitały inwestycyjne, na poprawę
      infrastruktury drogowej. To chyba dobry kierunek po raz pierwszy odkąd zajmuje
      sie sprawami miasta rzeczywiście coś drgnęło. Niestety inne sprawy wydają się
      pozostawione odłogiem. Poniżej przedstawiam własną (subiektywną) wizję
      potrzebnych i największych inwestycji w dziedzinie ochrona dziedzictwa
      kulturowego, rozwój kultury w mieście, poprawa wizerunku miasta, inwestycje w
      turystykę.

0.Rozwój Uczelni Wyższej o konkretnym Profilu. Wydział pedagogiczny to jakiś
      dziwny przypadkowy zlepek różnych kierunków. Sprowadzenie zewnętrznej kadry (jak
      to zrobić chyba dać mieszkania za free?), przygotowanie do fuzji PWSZ i UAM
      poprzez nawiązanie współpracy a nie konkurencji. Na pewno Kalisz zasługuje na
      krzewienie Humanistyki i Sztuk Plastycznych. Przydałby się jakieś budynki w
      centrum dla UNI. mnie się marzy aby uniwersytetowi na cele reprezentacyjne
      (dziekanat, mała aula konferencyjna) oddano część nieużytkowanego b. korpusu
      Kadetów. (nota bene po budynku tym będącym własnością poznańskiej stolicy widać
      jak zależy Poznaniowi na rozwoju Kalisza.

1. Moim bezwzględnym faworytem jest likwidacja ruchu kołowego na trasie Aleja
      Wolności Kolegialna, Plac Jana Pawła likwidacja parkingu przed kosciołem
      franciszkanów.
      Wydaje sie że likwidacja tego przejazdu przez zabytkowe miasto jest priorytetem.
      Pozwoliłoby to zmienić charakter Alei Józefiny (ob Wolności) myślę że pojawiły
      by się tam wreszcie sklepy a aleja (najpiękniejsza ulica miasta) nabrałaby
      charakteru spacerowego, ograniczyłoby zniszczenia obiektów zabytkowych.
      Pytanie czy jest to wogóle mozliwe gdyż miasto ma niezwykle specyficzny uklad.
      Budowana trasa bursztynowa wg. pierwotnych koncepcji z lat 80 miała służyć
      zastąpieniu ruchu wzdłuż trasy aleja kolegialna. Obecna ekipa buduje tę trasę
      jednak bez planów zamknięcia średniowiecznego centrum dla ruchu. Niestety chyba
      zabieg ten jest bardzo potrzebny i bardzo trudny do realizacji. Potrzebna jest
      dogłębna analiza np. musi byc dopuszczony ruch KLA ze względu na starszych
      mieszkańców. Muszą być dopuszczeni mieszkańcy pobliskich domów i firm bo inaczej
      centrum średniowieczne przestanie być dla nich atrakcyjne Konieczna budowa
      zastępczych parkingów pierścieniem otaczających miasto. Przydałyby się
      wewnętrzne parkingi na dużych podwórkach tak aby większość samochodów nie
      parkowała przed fasadami frontowymi.Ten komu sie uda dobrze rozwiązać ten
      problem do nominacji do kaliskiego Nobla.
      2. Przebudowa Płyty kaliskiego Rynku. Ten Rynek dobitnie wskazuje na brak dużego
      zainteresowania władz miasta problemem estetyki. A przecież Rynek to wizytówka
      i to właśnie to miejsce przeciętny turysta zapamiętuje najbardziej. Konieczna
      całkowita wymiana kostki likwidacja betonki
      uatrakcyjnienie przestrzeni mała architekturą.
      3. Stworzenie miejsca dla biblioteki miejskiej intelektualnych płuc miasta która
      bezwzględnie powinna znajdować się w centrum.
      - proponowane lokalizacje.
      - Były bank Handlowy na Złotym Rogu.
      - Były NBP Bank Gospodarstwa Krajowego.
      - budowa nowego gmachu - rekonstrukcji gmachu straży ogniowej.
      4. Rezygnacja z dziwnej idei rekultywacji (chyba zresztą ona na papierze) b.
      dzielnicy żydowskiej poza murami miasta (wyjątek koszary Godebskiego)i
      rekultywacja odcinka Śródmiejska (stworzenie deptaku z ławkami) Złoty Róg Aleja
      Józefiny. Doprowadzenie do porządku mostu Kamiennego (zlikwidujcie te szpetne
      rury) oczyszczenie rzeki na odcinku tama dom pod aniołami aż po liceum
      Kościuszki, zamiana obecnych umocnień na jakieś przyjaźniejsze dla oka.
      INWESTYCJE DODATKOWE.
      - Doprowadzenie do powstania wieloletniego planu rekultywacji Parku Miejskiego.
      Uporządkowanie jego zarządu zarządzają nim trzy instytucje a gdzie kucharek 6
      tam....
      - polityka jednej rzeźby (fontanny, małej architektury) w ciągu roku.

• smutekkalisza Z czego bym zrezygnował. 06.08.07, 13:07
        1.Z budowy własnej Filharmonii jej potrzebom może służyć na razie sala
        Uniwersytetu ( w budowie) oraz sala szkoły muzycznej. W przypadku tej ostatniej
        warto by ją doprowadzić do tego aby stała sie perełką XIX architektury miasta.
        Przed budynkiem pomnik fortepianu, wewnątrz aranżacja na XIX stulecie. Min
        rekonstrukcja dawnych malowideł.
        2. Z pomysłu rekultywacji b. dzielnicy żydowskiej poza murami miasta. Ona
        zresztą na papierze i nie realizowalna. Za to przydałby sie tam dodatkowy
        posterunek policji. Oczywiście odbudowa koszarów Godebskiego najlepiej prywatny
        inwestor.
        3. Może kogoś zdziwić pominięcie problemu zabytkowych cmentarzy nie wchodząc
        głębiej w tę sprawę uważam że to marnowanie publicznych pieniędzy. Uważam ze
        cmentarze mają potencjał aby utrzymać się same i być samowystarczalne. Wyjątkiem
        jest cmentarz prawosławny którym powinno zająć sie miasto. Za to z udziałem
        wielu czynników powinien być opracowany plan ratowania dwóch cmentarzy
        ewangelickiego i miejskiego. Osobna kwestia jest cmentarz żydowski tutaj powinna
        być większa pomoc miasta.
      • o00 Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 19:36
        Jakiej "rekultywacji" Starego Parku!?
        Czy tam trzeba nawozić glebę!?
        O czym ty chłopie tu piszesz!?
        • smutekkalisza Park 06.08.07, 23:33
          Oczywiście mam na myśli rewitalizację, nie rekultywację.
    • smutekkalisza W kwestii Zawodzia 06.08.07, 13:20
      No cóż ja zawsze uważałem że pomysł jest chybiony gdyż trzeba inwestować w
      średniowieczne centrum + Aleja Józefiny i park. Obym sie mylił bo już za późno
      żeby się wycofać.No cóż teraz chcąc nie chcąc trzeba pójść w tym kierunku. W
      ogóle moim zdaniem muzeum do naprawy. Swoją drogą jak można powierzać tak
      wielkie pieniądze i tak wielka sprawę jak promocja miasta instytucji która
      świeci pustkami i nie ma pomysłu na własne istnienie. Nie winię dyrekcji za
      chybiona lokalizację (to pomysł lat 70 kiedy planowano w tych okolicach nowe
      centrum i zrealizowano tylko muzeum...)ale reszta ....
      Uważam że bibliotekę muzealną poza literatura specjalistyczną dla muzealników,
      należy oddać w gestii biblioteki publicznej może więcej osób będzie korzystać z
      tych wspaniałych przecież zbiorów.
      • smutekkalisza Re: W kwestii Muzeum 06.08.07, 13:26
        Miasto powinno dążyć do przekształcenia Muzeum Ziemi kaliskiej w Muzeum Miejskie.
        Wiązałoby się to z rezygnacja z pałacyku w Lewkowie który albo powinien stać sie
        własnością Ostrowa albo wspólnie użytkowany. bardzo lubię Ostrów ale nie uważam
        aby Kalisz miał mu utrzymywać placówkę położoną w pobliżu niego. Może
        rozwiązaniem byłaby większa współpraca w każdym razie obie gminy powinny na
        niego łożyć bo to jednak Ostrów ma z niego korzyści turystyczne a nie Kalisz.
        • o00 Re: Muzeum OkRęGoWe Ziemi Kaliskiej 06.08.07, 19:28
          Smutek, sorry, wielkie sorry, ale czy ty na głowę chłopie upadłeś,
          że piszesz takie pot-wor-ne bzdury, żeby Lewków oddać Ostrowowi!?
          Czy ktoś zatem Gołuchów odda Kaliszowi!? Chłopie: pomyśl dwa razy,
          zanim wypuścisz na swiatło dzienne takie chore, poronione pomysły.
          • smutekkalisza Re: Muzeum OkRęGoWe Ziemi Kaliskiej - Lewków 06.08.07, 23:42
            Wszystko kosztuje szukam dodatkowych pieniędzy. Uważam że Kalisz nie ma
            wielkich korzyści z utrzymywania Lewkowa to nawet nie jest teren powiatu
            kaliskiego. Poza tym to jak i wszystkie moje tezy są do dyskusji co zaznaczyłem.
            W ten sposób moim zdaniem Kalisz pracuje na Ostrów kondominium było by lepsze no
            i nawiązywanie współpracy . Jak znajdziesz pieniądze na utrzymanie Zamku
            Czartoryskich to można go przejąć no i oczywiście jeszcze dalej łożyć pieniądze
            na utrzymanie innych instytucji położonych poza Kaliszem. Mnie interesuje miasto
            Kalisz i wiem ze w ten sposób zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na coś
            bezpośrednio w mieście. Niestety od czasu kiedy zerwałem z inteligenckim etosem
            i więcej zarabiam myśle intensywnie o rachunku ekonomicznym.
            • smutekkalisza Re: Muzeum OkRęGoWe Ziemi Kaliskiej - Lewków 07.08.07, 01:46
              Warto zwrócić uwagę że nie zaproponowałem zrzeczenia się przez Kalisz Russewa.
              Tej placówki nie miałby kto przejąć. Zresztą z niej Kaliszanie mają rzeczywiste
              korzyści i jest dobrze zagospodarowana i dzieje sie tam wiele ciekawych rzeczy.
              Lewków jest również dobrze zagospodarowany pięknie urządzony po prostu uważam że
              nie jest dobrze kiedy miejskie pieniądze z Kalisza idą do powiatu Ostrowskiego
              wiec wspólne finansowanie. A może tak jest bo nie znam szczegółów funkcjonowania
              tej placówki.
              Rzeczywiście chyba przegiąłem w kwestii całkowitego finansowania Lewkowa przez
              Ostrów. Pieniądze na Antonin (własność CKIS) idą z funduszu województwa o ile
              sie nie mylę. Zresztą ten obiekt częściowo finansuje sie sam. W dawnych dobrych
              czasach czyli przed 1914 r wiele instytucji kulturalnych było finansowanych z
              dodatkowych źródeł własnych np Teatr Polski w Poznaniu utrzymywał się z kamienic
              dochodowych, w Filharmonii warszawskiej były luksusowe sklepy. Mało kto wie że
              kaliski ratusz sprzed 1914 r był utrzymywany ze znajdujących się tam sklepów i
              wynajmu pomieszczeń specjalnie do tego celu ujętych w projekcie. Sam magistrat
              zajmował teraz piszę z pamięci 5 pomieszczeń. Było tez służbowe mieszkanie
              prezydenta ale chyba nie płacił zań czynszu.
              KULTURA SZTUKA PIĘKNO itp JEST KONIECZNE DLA ROZWOJU MIASTA ALE NIESTETY KOSZTUJE.
    • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 13:37
      Przedstawione tu wątki zostawiam do dyskusji polemiki itp.
      • kalamata99 Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 14:30
        Tyle tematow i tyle pomyslow! Pierwszy krok do ograniczenia ruchu to Trasa Bursztynowa. Oczywiscie dokonczenie tej trasy moze nie bedzie az tak widoczne, bo juz istniejacy odcinek i mosty odciazyly wlasciwe srodmiescie. Dla Filharmonii na razie najtansza i najlepsza rzecza byloby wstawienie okien tlumiacych halas. Okolice ul. Ciasnej trzeba by kompletnie rozwalic bo jest tam ochydnie, brudno, niebezpiecznie i pewno duzo szczurow i insektow. Przy okazji mozna by poszerzyc ulice o 1 m jak to sie robi w Paryzu, gdzie kazdy nowy budynek w starej czesci miasta musi byc o conajmniej 1 m w glab od istniejacego chodnika. Jest to planowanie na stulecia i z czasem doprowadzi do poszerzenia ulic. Co dobre dla Paryza moze byc dobre i dla Kalisza. Z biblioteki muzealnej czesto korzystalem, pracownicy byli bardzo uprzejmi i mam dla nich duzo szacunku i sympatii. Niezaleznie od moich zympatii uwazam, ze nie powinno rozbijac sie zbiorow tworzonych przez pokolenia. Sam budynek muzeum (starsza czesc) to dawna Izba Skarbowa, wiec trudno oczekiwac cudow. Jezeli juz to przydalo by sie nowe muzeum zaprojektowane od podstaw jako takie. Ostatecznie i do Polski przyszla moda na budowanie muzeow co najlepiej widac na przykladzie Warszawy. Zawodzie jest finansowane glownie przez Unie co jest glowna zaleta projektu. Mam mieszane uczucia, ale poczekajmy na wyniki. Na koniec wyzsze uczelnie - nacisk na humanistyke bylby bledem. Prawdziwe pieniadze i przyszlosc sa w naukach scislych i przyrodniczych oraz inzynierii. W koncu PWSZ ma zdaje sie dobre doswiadczenia z Pratt-Whitney?
        No i tak tu sobie marzymy i rozne takie gadu gadu, a przeciez jest jeszcze kwestia dojazdu, czyli linii kolejowych, drog ekspresowych itp.
        • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 00:07
          w przeciwieństwie do mojego szanownego przedmówcy (z którym sie nie zgadzam
          choć ni polemizuje bo nie mam z czym polemizować) oczywiście zgadzam się z
          większością dodatków Twojego pomysłu. W kwestii biblioteki muzealnej nie ma mowy
          o żadnym dzieleniu zbiorów a już w szczególności tych sprzed 1939 r. Podobnie
          zgadzam sie z ocena pracowników tej biblioteki. Raczej szukam możliwości
          stworzenia silnej biblioteki która byłaby intelektualnymi płucami miasta.
          Zawodzie jest dla mnie wielka niewiadomą chciałbym sie pomylić i widzieć tu
          tłumy turystów walących do zrekonstruowanego grodziska. Muzeum w nowym miejscu
          tak miejsce centralnych instytucji kultury jest w średniowiecznym centrum +
          Aleja Józefiny. w przyszłości do tego elitarnego grona powinny dołączyć Nowy Rynek.

Nie zgadzam się jedynie w kwestii humanistyki co nie znaczy że nie należy
          rozwijać tego co już jest w PWSZ. Ja nie znam znam profilu tej uczelni.
          Ale humanistyka jest w Kaliszu niezbędna bo kierunki ścisłe produkują niestety
          technokratów. Dzi9ś nie spotyka się prawie tego typu XIX adwokatów czy lekarzy
          będących znakomitymi historyków (Chodyński był adwokatem podobnie jak Parczewski
          i mówimy o nich amatorzy ale przecież bija oni na łeb współczesnych historyków
          miasta). Humaniści pracujący w różnych dziedzinach życia będą ożywiać
          intelektualną atmosferę naszego miasta a ożywienie intelektualnej atmosfery
          miasta pociąga za sobą inwestycje w zabytki poprawę estetyki ulic bo ci ludzie
          sama swoja obecnością i wyższymi potrzebami to wymuszą.
          Wątku komunikacji Kalisza z metropoliami nie poruszyłem bo uważam że władze
          miejskie przy skromnych możliwościach jakie maja sprawa tą się interesują i
          prezydent doskonale wie że jest to najistotniejsza sprawa.
      • o00 Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 19:32
        Z twoimi pomysłami nie da się polemizować, bo to pomysły na dalszą
        destrukcję tkanki kulturowej i społecznej Kalisza. Ty chyba spadłeś
        tu z (Wielkopolskiego) Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu!
        • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 06.08.07, 23:46
          Zaproponuj coś lepszego i korzystniejszego. Rzeczywiście przyjechałem z Poznania
          gdzie wielu rzeczy sie nauczyłem. Najłatwiej jest powiedzieć z kimś ze jego
          pomysły są tak głupie że nie można z nimi polemizować. Wydaje mi się że jest to
          dość spójna wizja choć w wielu miejscach radykalna.
          • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 00:19
            Wszystkim użytkownikom forum i kochającym Kalisz polecam znakomita ksiązke
            Bohdana Jałowieckiego i M Szczepańskiego Miasto i przestrzeń w perspektywie
            socjologiczne. Książka ta pomogła mi zrozumieć wiele problemów z którymi boryka
            się nasze miasto. W szczególności rozdział kreatywne miasto kreatywni ludzie .
            Niestety zawarte tam tezy są tylko streszczeniem tez zawartych w nietłumaczonej
            na język polski ksiązki R Floridy "Cities and the Creative Class". Autor ten
            podkreśla kluczowe znaczenie kultury dla gospodarczego (cywilizacyjnego) rozwoju
            miasta. Jego argumentacja przekonała mnie. Stąd też moje zapatrywania na kwestie
            konieczności zbudowania wysokiego poziomu humanistyki.
          • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 01:11
            Aha i do dnia dzisiejszego pracuje z Poznaniakami i Kaliszanami. Niestety w
            kwestii fachowości Poznaniacy bija nas na łeb. Gorzej z ich stosunkiem do
            drugiego człowieka, poczuciem wyższości, nieomylności. Słyszałem wiele przykrych
            uwag np aha ta wasza tzw. Katedra.
            Co ciekawe osoby o których pisze są to spadachroniarze z małych miejscowości są
            też w tym gronie niestety eksKaliszanie.
            Mój bezpośredni szef jest Poznańczykiem z dziada pradziada, solidny uprzejmy,
            uporządkowany - nigdy nie usłyszałem z jego ust nic obraźliwego dla Kalisza
            Jego uwagi na temat Kalisza który dobrze zna sa zawsze fachowe i rzeczowe.
    • smutekkalisza Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 01:20
      Celem tego wątku jest też zwrócenie uwagi na potrzebę stworzenia spójnego planu
      na parę lat, nie da się zrealizować wszystkich pomysłów bo gdyby sie dało to
      Kalisz stałby się stolicą Polski a być może Europy. Tymczasem musimy szukać
      rozwiązań przy szczupłych możliwościach finansowych. Oczywiście na forum każdy
      interesujący pomysł może i powinien być inspiracją i namysłem dla naszych
      rządzących.
      • kaliszman Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 07:13
        Zgadzam się z tobą forum to miejsce na dyskusje na temat jak
        powinien rozwijać Kalisz i co zrobić ze dobrze się tu żyło,mozna
        miec rózne poglady na te sprawy i trzeba o tym dyskutować.Za to z
        tekstów oOO wyczuwam poznaską arogancje na poglady inne niz jego po
        prostu pyrlandia.
    • ksiestwokaliskie Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 07.08.07, 12:05
      Z pewnymi Twoimi koncepcjami i pomysłami się zgadzam, a z niektórymi nie (ale to
      odkrywcze, co?;))
      1.Park - rewitalizacja konieczna. Może nawet nie tylko rewitalizacja, co mądre
      zarządzanie. Gdy widzę połamane drzewa i brak nowych drzewek w ich miejsce,
      trafia mnie szlag, a gdy widzę sadzenie setek krzaczków i układanie kamyczków,
      tak że wygląda to jak ogródek przydomowy, zalewa mnie krew. No i ochrona przed
      wandalami plus edukacja.
      2.Zawodzie - to był dobry pomysł, ale w postaci pierwotnej. Przypomnijmy, że
      wszystko miało być ukończone już rok temu, a teraz jest to wersja okrojona i
      robiona pośpiesznie. Co z tego wyniknie? boję się, że kaszanka.
      3.Lewków musi zostać, tak jak Russów. Warto byłoby powalczyć także o Gołuchów. W
      końcu to wszystko jest Wielkopolska Wschodnia. MOZK swoją drogą, a Muzeum
      Miasta, które powinno powstać (o czym trąbimy tu od dawna) swoją drogą.
      Wszystkie te instytucje powinny mieć sprawnych menedżerów, tak by zarabiały na
      siebie, lub przynajmniej nie wymagały dużych dotacji. To nie jest trudne.
      4.Uczelnie. Warto rozwijać kierunki humanistyczne, ale mądrze, bo 100 magistrów
      historii i pedagogiki (łącznie) to więcej niż rynek pracy może wchłonąć. Warto
      inwestować w filologie obce i to oryginalne, no i ulepszać obecnie istniejące
      kierunki. PWSZ to uczelnia, gdzie dominują 3 działy - zarządzanie - kilkuset
      absolwentów zarządzania rocznie (3 kierunki) to prawdziwa kuźnia bezrobotnych
      (chociaż pewna część absolwentów sobie radzi); kierunki techniczne - to strzał w
      dziesiątke. Dobre kadry = inwestycje, a obecnie w Polsce inwestuje się głównie w
      przemysł i handel/usługi. Sądzę, że stopniowo należy w Kaliszu rozwijać kierunki
      przyszłościowe. To przyciągnie kolejne inwestycje i może zatrzyma odpływ
      młodych, wykształconych ludzi z Kalisza. Zostają jeszcze kierunki medyczne -
      chyba dobrze to funkcjonuje, wiem, że wielu ludzi nie ma problemów z pracą po
      ich ukończeniu. Czy stać uczelnie na ich rozwój i w przyszłości stworzenie
      akademii medycznej?
      5.Ruch w śródmieściu, szczególnie na ulicach przez Ciebie podanych nie zniknie -
      nie ma jak. Dobrze będzie, jeśli ruch zniknie z obszarów: Śródmiejska od mostu
      kamiennego do końca Zamkowej oraz Rynku i Placu św.Stanisława-główna oś. oraz
      przecznice tych osi i okolice, tak by ruch samochodowy miał miejsce w "ringu" -
      Parczewskiego/Babinej-->Place JP2/Kilińskiego i
      Św.Józefa-->Kolegialna/Sukiennicza (wyłączamy z ruchu Browarną, Piekarską i
      Kazimierzowską)-->Aleja Wolności-->Bankowa-->Nowy Świat-->Śródmiejska (od
      Rogatki do Belwederu). To dużo, ale nie tyle ile Ty proponujesz. Tak czy
      inaczej, też trudne, chociaż nie niemożliwe do zrealizowania.
      6.Nowy Rynek - konieczna rewitalizacja (mądra) tego rejonu. Zarzucić należy
      tzw.rewitalizację ex-dzielnicy żydowskiej, tam nie ma czego za bardzo
      rewitalizować. Duża część budynków jest w fatalnym stanie technicznym. Co w
      zamian? Może Drugie Śródmieście, czyli obszar od Śródmiejskiej do Wojska
      Polskiego z jednej strony (plus Piskorzewie) oraz Harcerskiej do 3 Maja. Duży
      obszar, gdzie mamy szereg pięknych (ulica Babina, Kościuszki, Kopernika, ale nie
      tylko) i zaniedbanych budynków, Podgórze i dawna dzielnica żydowska, gdzie wiele
      obiektów można wyburzyć (zresztą wiele jest już przeznaczonych do rozbiórki) i
      dokonać mądrej przebudowy. Coś w stylu Wiednia z XIX w. Dużo wyburzeń, przebudów
      i wznoszenia nowych, pięknych budynków oraz utworzenie pętli (ringu) wokół
      "serca" miasta. To odważna koncepcja no i konieczny byłby wielki konkurs, do
      którego dopuszczeni byliby architekci klasy światowej, mający na swym koncie
      takie projekty. Znowu nasuwa mi się myśl o Wiedniu, gdzie w sąsiedztwie katedry
      i placu św.Stefana stoją obok siebie (i współgrają) zabytki z przekroju kilku
      wieków oraz nowoczesna architektura. Jak się chce i potrafi, to można pogodzić
      jedno z drugim.
    • o00 Re: Smutne pomysły 07.08.07, 17:57
      Wszystkim spadochroniarzom, a i pewnie niektórym kaliszanom wypada w
      tym miejscu przypomnieć o właścicielach Lewkowa
      • kaliszman Re: Smutne pomysły 07.08.07, 22:08
        To jest wolny kraj i kazdy moze proponowac co chce nawet jeśli jego
        pomysły sa mało realne lub rozmijają się z prawdą historyczną.Nie ma
        watpliwosci ze poznan stara sie jak moze umniejszyć znaczenie
        Kalisza w historii wielkopolski i odnosi skutek większosc
        mieszkanców wielkopolski wsch nie lubi Kalisza i to nie tylko wina
        poznanskiej propagandy ale wina władz Kalisza które nic nie robią
        aby znaczenie Kalisza na mapie polski wzrosł.Wystarcza im ranga
        drugiego miasta woj. pozn.a co za tym idzie stopniowy upadek Kalisza
        jako ośrodka o znaczeniu regionalnym.No ale czego mozna sie
        spodziewac po prezydencie który za najwieksze sukcesy uwaza budowe
        marketów.Marnie widze przyszłosc tego miasta.
        • naraziegosc Re: Smutne pomysły 07.08.07, 22:20
          smutek piszesz ze Chodynski i Parczewski bija na glowe wspolczesnych
          historykow i w tym samym zdaniu ze wlasnie ci humanisci ( ktorych
          bito na glowe przed chwila) beda: " ożywiać intelektualną atmosferę
          naszego miasta a ożywienie intelektualnej atmosfery miasta pociąga
          za sobą inwestycje w zabytki poprawę estetyki ulic bo ci ludzie sama
          swoja obecnością i wyższymi potrzebami to wymuszą."
          Przyznam ze cos mi tu nie pasuje. Ksztalcmy humanistow, ktorzy sa
          niewiele warci w porownaniu ale i tak beda ozywiac atmosfere. To
          chyba jakies senne marzenia a nie projekty ktore maja cokolwiek
          ozywic. Wsploczesni adwokaci i lekarze mysla o kasie glownie a nie o
          figurach z parku. A co do wyzszych potrzeb tychze intelektualistow i
          humanistow ktorych wiekszosc to dzieci i wnuki "intelektualistow"
          PRL-skich z awansu to przyznam ze mam wiele watpliwosci. Jak to sie
          mowilo: "nie ma wiekszego chama jak z chlopa zrobic pana" a taka
          jest ta nasza humanistyczna, intelektualna awangarda narodu....
          • smutekkalisza Re: Smutne pomysły 08.08.07, 01:14
            No mam te same wątpliwości właściwie problem z naszym krajem polega na tym że tu
            wszystko jest spatologizowane od domu poprzez uniwersytet i kościół.
            Niestety prawda jest że Chodyński czy Parczewski reprezentowali dużo wyższy
            poziom wiedzy i kultury niż obecni historycy miasta. To co pisze to są dość
            ogólne hasła a ich poziom musi być ogólny. Mówiąc o inwestowaniu w humanistykę
            miałem na myśli studia na wysokim poziomie a nie szkółkę niedzielną, a wiec
            choćby częściowo pozwalające powrócić do dawnych standartów.
            • smutekkalisza Re: Smutne pomysły 08.08.07, 01:34
              Ja właśnie ze względu na ogólne zdziczenie bardzo wierzę w ogólną humanistykę.
              Niestety jest prawdą że poziom kształcenia obniża się z roku na rok, tytuł
              magistra uległ całkowitej dewaluacji a jego miejsce jeśli chodzi o wykształcenie
              (a nie kulturę osobistą) zajął tytuł doktora. ale podam dobry przykład.
              Mój znajomy skończył historię sztuki w Toruniu oczywiście jak wszyscy prawdziwi
              studenci a nie osoby studiujące prawdziwa wiedzę zdobył poza oficjalnym tokiem
              nauczania (osobiste kontakty z wykładowcami, samodzielna praca itp) ponieważ
              jest osoba kreatywną nie pracuje w zawodzie ale w dużym prywatnym
              przedsiębiorstwie. Nie porzucił jednak swoich historyczno- sztucznych
              zainteresowań i zainteresował swoja firmę sponsoringiem dla zabytków.
            • kaliszman Re: Smutne pomysły 08.08.07, 08:43
              Masz racje najwazniejszą rzęczą jest aby rósł poziom naszych
              uczelni,humanisci zawsze bedą potrzebni tylko świetnie
              wykształceni.Tez zauwazyłem ze niektórzy na forum myslą ze są
              najmądziejsi a ich krytyka nie jest konstruktywna lecz prymitywna i
              chamska.Juz wczesniej pisałem ze wielk. wsch.nie jest zainteresowana
              współpracą z kaliszem.Ajesli chodzi o poznan komus komu zalezy na
              rozwoju Kalisza widzi co robi to miasto jesli idzie o inwestycje w
              naszym regionie trudno sie oprzec wrazeniu ze ma nas gdzies tak jest
              za kazdym razem gdy poznan nami rzadzi.Niestety miasta typu ostrów
              krotoszyn jarocin chca zostac przy poznaniu nie wiem z czego to
              wynika.Mieszkanców tych miast nie obchodzi, niestety prawda ze przez
              setki lat byli pod kaliszem,wystarczyły rozbiory zeby nie czuli
              związku z kaliszem a my nic nie zrobilismy zeby to zmienić.Dlatego
              nowe woj kaliskie nie ma tam zadnego poparcia a wrecz budzi
              nienawisc.Szkoda bo jestem przekonany ze Kalisz wyrazniej widzi
              potrzeby regionu.Ostatnie lata pokazują ze tylko poznan rozwija sie
              szybciej w wielk a miasta które najgłosniej domagały powrotu do pozn
              jak ostrów straciły wiecej niz Kalisz ale sami chcieli.
              • smutekkalisza Re:W kwestii niechęci do Kalisza 08.08.07, 18:53
                Oczywiście przyczyny tego zjawiska są złożone. Podam jedną która mi się nasuwa
                kiedy powołano do życia woj. kaliskie Kalisz zaczął sie zachowywać tak jak
                obecnie Poznań czyli niedostrzeganie niczego innego poza własnymi problemami
                kosztem Ostrowa i innych miast. Tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy tych
                miasteczek.
                Pamiętać należy że okres PRL to czas intensywnej ruralizacji ośrodków miejskich
                czyli jak ja to tłumacze przeniesienie sie wraz z mieszkańcami wsi standartów i
                obyczajów wiejskich w mieście. Oczywiście nie mam nic do wsi i jej mieszkańców
                ale wieś w Polsce sama odcięła się od własnych korzeni tylko przyjęła
                najgorsze tradycje miast. Zresztą to widać dobrze po współczesnej wsi polskiej
                która w kwestii dyskotek i śmiałości kobiecego stroju jest interesują karykaturą
                miasta.
                • smutekkalisza Re:W kwestii humanistyki 08.08.07, 19:09
                  Niestety zjawisku ruralizacji uległy również instytucje będące domeną kultury,
                  np kościół i uniwersytety. Podkreślam że to co nazywamy wiejskimi obyczajami w
                  rzeczywistości jest karykaturą obyczajów miejskich, tak jak mieszkańcy wsi nie
                  posługują sie już tradycyjna gwarą wiejską ale czymś co nazywa sie gwarą wiejsko
                  - miejską. Takim językiem posługiwał sie np Lech Wałęsa. (podaje go jako
                  przykład bez oceny jego osoby jako polityka czy człowieka.
                  Sytuację na uniwersytetach można skomentować interesującym ogłoszeniem które
                  widziałem na UAM - Firma taka a taka sprzedaż sztucznych gronostajów rektorskich.
                  • smutekkalisza Re:W kwestii humanistyki 08.08.07, 19:26
                    Niestety Uniwersytety w Polsce już dawno straciły w większości charakter miejsc
                    kultury i nauki zmieniając sie w placówki edukacyjne.
                    Poziom trzymają jeszcze starzy profesorowi. Mój promotor prof Trzeciakowski
                    (żartobliwie mówią - pruska szkoła historiografii) jest znakomitym tego
                    przykładem. Do dziś pamiętam jego niesamowity gabinet na UAM wypełniony
                    książkami, portretami własnych mistrzów i niesamowita kulturę profesora. Nie
                    przypominam sobie aby Profesor powiedział cokolwiek złego na Kalisz więcej ten
                    prawdziwy Poznaniak podkreślał piękno nadprośnianskiego grodu. Gabinet był
                    niezwykły bo gabinety innych młodszych profesorów to pomieszczenia z
                    meblościankami gdzie jedyna książką okazywała się książka telefoniczna lub
                    dzieła własne.
                    Bardzo przykra sprawą jest odsunięcie Profesora na emeryturę. mimo jego wielkich
                    próśb Rada wydziału Historycznego wysłała go na przymusową emeryturę, chociaż
                    prawdziwi historycy sie nie starzeją. Czyżby Trzeciakowski nie pasował do
                    współczesnych klimatów placówki edukacyjnej i trzeba było sie go pozbyć.
                    To skandal Panie Profesorze z wyrazami hołdu i szacunku dla mojego poznańskiego
                    mistrza od którego sposobu myślenia o historii odszedłem ale szacunek dla jego
                    dzieła i osoby pozostał.
            • o00 Re: Smutne pomysły 08.08.07, 14:56
              Smutek, Parczewski pomylił ci się chyba z Raciborskim, co?
              • smutekkalisza Re: Smutne pomysły 08.08.07, 18:25
                Chyba nie, Parczewski nie popełnił żadnego artykulu historycznego w dosłownym
                tego słowa znaczeniu, ale historia miasta interesował się żywo był też
                organizatorem wystawy archeologicznej w 1900 r
                • smutekkalisza Raciborski 08.08.07, 18:42
                  Raciborskiego celowo nie przytoczyłem bo można o nim mówic jako o zawodowym
                  historyku gdyż był absolwentem archeologii (rozumianej w XIX w. szeroko jako
                  nauka o przeszłości)Kolegium sw. Tomasza w Rzymie.
                  Był tez konserwatorem okręgu kaliskiego a wiec poprzednikiem SZ. P. na
                  majkowskich włościach. I z tej racji trudno go zaliczyć do amatorów. Kulturalnie
                  oczywiście ten sam poziom co Chodyński czy Parczewski. W ogóle cały ten podział
                  dla XIX i pocz. XX w dość sztuczny
      • smutekkalisza Sam coś zaproponuj madralo. 08.08.07, 00:48
        • smutekkalisza Re: Sam coś zaproponuj madralo. 08.08.07, 00:54
          Twoje wypowiedzi nie wnoszą nic konstruktywnego. Co do przekłamywania historii
          to sam to robisz aby udowodnić swoje tezy o jakoś zapomniałeś że do końca 18 w
          istniał urząd starosty generalnego wielkopolski który rezydował jednak w
          Poznaniu. Wiec jednak Kalisz byłe województwo kaliskie jest częścią Wielkopolski
          od średniowiecza. Nie rozumiem co ma twoja uwaga o rodzinie Lipskich wiem kim
          byli Lipscy. Jedyny rzetelny argument który podajesz to fakt że nie są one
          utrzymywane z kasy miejskiej, jeśli jest to prawdą to problem z głowy.
          • smutekkalisza Poniżej wszelkiego poziomu 08.08.07, 01:03
            Poniżej wszelkiego poziomu jest twoja uwaga na temat jak się domyślam artykułów
            w Życiu Kalisza, ciekaw jestem ile ty zrobiłeś dla Kalisza i ileż to artykułów
            na jego temat napisałeś. Potrafisz tylko krytykować i obrażać. Skoro zaśmieca co
            po co te artykuły i po co forum może zamiast tego twój stały biuletyn.
            Wyjaśniam że Kalisz jest byłą stolicą województwa kaliskiego, a województwo
            kaliskie było częścią wielkopolski.
            • smutekkalisza Re: Poniżej wszelkiego poziomu 08.08.07, 01:26
              Prawdę mówiąc jak ciebie czytam to mam ochotę po prostu odejść z forum bo
              przecież dla zaśmiecaczy takich jak nie ma tu miejsca. Okazuje się że proponować
              cokolwiek w Kaliszu to narażać sie nie na konstruktywną krytykę ale na
              obrażanie. Niestety to nie mój poziom po prostu wtedy się wycofuje i wracam do
              tego co najbardziej lubię...i chyba jest to bardziej konstruktywne niż chora
              nienawiść do Poznania umniejszanie rangi Ostrowa. TO chyba największe zwycięstwo
              Prusaków.
            • smutekkalisza Poczytać Gombrowicza,Żeromskiego Norwida 08.08.07, 02:43
              Odnoszę wrażenie że że w Polsce mają szansę tylko ci którzy powiedzą jacy to
              jesteśmy wspaniali, piękni, tolerancyjni. Chłoszczący proponujący radykalne
              rozwiązania nie mają szans. Vide AUGUST III i Stanisław August Poniatowski. To
              tego pierwszego kochali Polacy, Stanisława Augusta nie cierpieli. Oczywiście
              można uprawiać politykę chowania niewygodnych rzeczy pod dywan. A wiec usuńmy
              Gombrowicza i stwierdźmy że w Kaliszu nie śmierdziało. Obraz Kalisza
              zaniedbanego, prowincjonalnego i śmierdzącego daje W. Rusiński.W Kaliszu w dobie
              Oświecenia. Książkę zakazać bo psuje obraz cudownego miasta?
          • smutekkalisza Re: Sam coś zaproponuj madralo. 08.08.07, 01:39
            Rzeczywiście muzeum okręgowe Ziemi Kaliskiej a wiec również jego filie
            utrzymywane są z Kasy wojewódzkiej. Tym samym wycofuje się z poprzednich
            rozważań dotyczących tej instytucji. Niestety nie można wiedzieć wszystkiego i
            błedy zdarzają sie nawet najlepszym. Forma twojej wypowiedzi jest delikatnie
            mówiąc bardzo przykra.
            • smutekkalisza Synteza 08.08.07, 02:23
              A jednak forum dzięki wymianie informacji i poglądów.
              Księstwo ma świętą rację mówiąc o rozwijaniu i ulepszaniu tego co jest na
              kaliskich uczelniach. Wychodzi z tego ciekawy obraz UAM - humanistyka plastyka,
              języki. PWZSZ kierunki ścisłe.
              Byleby poziom był wysoki...
              • smutekkalisza Re: Synteza 08.08.07, 04:56
                Tak jak rozumiem ideę tego forum jest ono miejscem kulturalnej dyskusji na temat
                rozwoju naszego miasta i regionu, w pewien sposób spełnia ono przez swój
                elitarny charakter rolę jaka niegdyś miał Kaliszanin. (jedna z najlepszych gazet
                prowincjonalnych Królestwa) Wątki tutaj poruszane nie znajdują sobie miejsca w
                żadnej z lokalnych gazet.
                Jako Kaliszanin z dziada pradziada marzy mi się Wielkopolska z Województwem
                poznańskim i kaliskim.Współpraca a nie głupie zawiści między obydwoma miastami.
                Nie zapominam też o Ostrowie jako drugim najważniejszym miastem województwa
                kaliskiego.
                • smutekkalisza W kwestii Poznania i Ostrowa 08.08.07, 05:19
                  Rzeczywiście istnieje w Poznaniu pewnego rodzaju niechęć do Kalisza. Słyszałem
                  (ale nie jest to informacja sprawdzona) że jest to efekt działania przybyszy z
                  Kalisza (spadachroniarzy jak sie ich popularnie nazywa) którzy w okresie PRL - u
                  byli promowani na partyjne stanowiska w Poznaniu. Ja się z tym w Poznaniu
                  zetknąłem parę razy ale nigdy wśród niedobitków tradycyjnej inteligencji z
                  dziada pradziada. Myślę też że z perspektywy stolicy województwa zwanego
                  ahistorycznie wielkopolskim po prostu Kalisza nie widać.
                  W kwestii opracowań historycznych już monumentalne Dzieje Wielkopolski ubolewały
                  nad trudnością stworzenia syntezy dziejów tej dzielnicy. W przypadku wieku XIX
                  kiedy te dwie części żyły oddzielnym życiem jest to właściwie niemożliwe.
                  Niestety współczesne antagonizmy są wynikiem zaborów i jeszcze starannie podlane
                  sosem PRL.
                  Ponieważ nie chce "zaśmiecać" forum tutaj proponuje nowe wątki
                  - czy istnieje coś takiego jak kaliskość czyli cechy mieszkańca miasta Kalisza
                  które odrożniaja go od Poznania czy Ostrowa.
                  - jaki jest kształt terytorialny Ziemi Kaliskiej, czy ta nazwa jest w ogóle
                  poprawna czy należy mówić o Ziemi, Regionie. Czy poprawna jest nazwa Południowa
                  Wielkopolska.
                  Mnie się wydaje że mieszkańcy Kalisza mają nikłe poczucie przynależności do
                  Wielkopolski. Ono sie pojawia dopiero za byłą granicą z byłym Księstwem
                  Poznańskim (czyli np w Ostrowie). Kim więc tak naprawdę są Kaliszanie. Może ich
                  tożsamość należy zdefiniować od nowa lub po prostu odbudować.
                  • smutekkalisza Re: W kwestii Poznania i Ostrowa 08.08.07, 05:55
                    Antagonizmy widać gołym okiem na przykładzie Skalmierzyc. Skalmierzyce logicznie
                    są już prawie przedmieściem Kalisza. Mentalnościowo a co za tym idzie
                    administracyjnie ciągną jednak do Ostrowa. Miasto wielkości Poznania może sobie
                    pozwolić na splendid isolation (obojętność)względem naszej części Wielkopolski.
                    My jednak zarówno Kalisz jak i Ostrów potrzebujemy siebie aby coś znaczyć.
                    Oczywiście możemy sie na siebie wypinać burczeć ale będzie to powodowało dalsza
                    marginalizacje regionu.
                    • o00 Re: W kwestii województwa wielkopolskiego 08.08.07, 15:10
                      A mnie się marzą dwa wielkopolskie województwa.
                      ...są przecież trzy pomorskie, są trzy śląskie.

I co? I nico.

A o tym, że Poznań prowadzi wrogą politykę historyczną wobec Kalisza
                      i Kaliskiego pisałem tu tygodniami, zanim jeszcze ktokolwiek z was
                      się tym zainteresował. Historycznym i politycznym interesem Poznania
                      jest zniszczyć pozycję Kalisza. To widać nawet nieuzbrojonym okiem:
                      wystarczy popatrzeć co Poznań wyczynia na przykład z Wojewódzkim
                      Szpitalem Matki i Dziecka.

Na koniec: pozdrowienia dla odkrywców Ameryki.
                      • kaliszman Re: W kwestii województwa wielkopolskiego 08.08.07, 20:53
                        Większosc myslących o tym wie,ale zadziwia mnie brak walki ze strony
                        kaliszan o woj.Pamiętam jak zbierano pod ratuszem podpisy to była
                        żenada kaliszanie powinni się wstydzić jak mozna było olać swoje
                        miasto zeledwie kilkanascie osób gdzie nam np Opole 150tys wyszłó na
                        ulice poprzec swoje misato.Moze te kilka lat pod poznaniem
                        uświadomiło ludzi ze trzeba walczyc o swoje inaczej będzie naprawde
                        zle.
            • kalamata99 Proponuje dorozki 08.08.07, 21:07
              Na krotka mete wojewodztwo kaliskie to mzonki. Osobiscie najbardziej
              bym chcial, zeby do Kalisza wrocily dorozki. Pamietam, ze kiedy
              wprowadzano dorozki w Warszawie jako atrakcje turystyczna na Starym
              Miescie to w Kaliszu ciagle byly one uzywane jako normalny srodek
              transportu. Jako dziecko jezdzilem nawet z dworca do miasta dorozka.
              Byly postoje dla dorozek konnych i dla "dorozek samochodowych" (tak!
              nie bylo zadnego napisu "taxi" tylko wlasnie "Postoj dorozek
              samochodowych"). Byc moze jest to propozycja sentymentalna, ale
              nastawiona na turystow jak w Warszawie czy Central Park w N. Jorku.
              Ciekaw jestem czy wprowadzenie dorozek w Kaliszu byloby oplacalna
              inwestycja?
              • ok333 Re: Proponuje dorozki 08.08.07, 21:34
                JJestem za - pamietam jeszcze pana Franusia - dorozka nr 1 .
                Atrakcja turystyczna napewno by byly . Zreszta obecnie ,,szpanerow''
                nie brakuje ! Takie dryndy , to inicjatywa prywatna - i miast tu nic
                do tego . Miasto niech tylko wyznaczy postoje i kasuje podatki .
                Tylko jak tu kobyle zainstalowac kase fiskalna ??? Pozostaje jeszcze
                kwestia ... goowna - pardon - nawozu . Pod pieczarki moze sluzyc .
                Jako transport ekologiczny , takie przedsiewziecie (gdyby panowie
                fiakrzy sie zorganizowali ) mogloby liczyc na granty z Unii .
                • greffen Re: Proponuje dorozki 11.08.07, 01:53
                  Dorożkowy pomysł mi sie bardzo podoba, niestety doświadczenia niesamowicie
                  zasłużonej dla Kalisza rodziny Machowiczów (ukłony)z łodzią świętego Wojciecha
                  dowodzą że najpierw musimy stać się naprawdę atrakcyjni dla turystów poprzez
                  głębokie strukturalne inwestycje w dziedzictwo i jego promocję. Gdy sie pojawia
                  te upragnione tłumy turystów to i dorożki i inne dodatkowe atrakcje same sie
                  pojawią.
                  Sam jako zmarły w 1815 r kapitan woysk polskich Wojciech Greffen poruszam sie
                  nocami po ulicach miasta barokowym karawanem zaprzężonym w czarne konie.
                  NIE OZNACZA TO ŻE JESTEM ZWOLENNIKIEM WPROWADZENIA KARAWANÓW ZAMIAST DOROŻEK CZY
                  TAKSÓWEK.
                  Na marginesie nazwa taksówka pochodzi od książęcego rodu Thurn und Taxis.
                  Rodzina ta miała majątki również na terenie byłego województwa kaliskiego pewnie
                  gdzieś w części śląskiej.Moż ektoś pamięta gdzie były te majątki?
                  • ok333 Re: Proponuje dorozki/ Thurn & Taxis . 19.08.07, 12:29
                    Greffen , to calkiem ,,niedaleczko''

mapa.szukacz.pl/?n=51.666667&e=17.633333&z=3&t=Daniszyn&m=Daniszyn

Tu troche wiecej info z ,,nibyencyklopedii'' :

pl.wikipedia.org/wiki/Daniszyn
                    Tylko jak zaskarbic sobie wzgledy takiego mlodego przyszlego
                    sponsora ???

manager.money.pl/strategie/zarzadzanie/artykul/miliarderzy;wedlug;forbesa,27,0,229915.html

Sympatyczny i nawet niezle mu z oczu patrzy , he he .
    • wielkopolskawschodnia Re: Inwestycje w szkolnictwo wyższe 18.08.07, 23:03
      Czy ktoś z forumowiczów na serio uważa, że WPA UAM i PWSZ należy
      połączyć, żeby "nie rywalizowały" lub z jakiegoś innego powodu?
      • kaliszman Re: Inwestycje w szkolnictwo wyższe 19.08.07, 00:56
        UAM to humanistyka PWSZ bardziej kierunki scisłe lepiej zeby się
        rozwijały osobno podnosząc swój poziom.Poprzez jak najlepsza kadre
        oraz zaplecze.Słyszałem ze UAM chce sciągnoc do Kalisza wykładowćow
        z najwyzszj półki mam nadzieje ze to nie przechwałki.
        • greffen Książe Thurn und tAXIS 19.08.07, 12:38
          Przecież to Bill Gates!
          • ok333 Re: Książe Thurn und tAXIS 19.08.07, 12:51
            greffen napisał:

> Przecież to Bill Gates!

Greefen , muuusisz zaraz wydac ? Przeciez William the Third jest
            starszy ! Ty Ty poszukaj w takim razie foty Ksiecia T & T !!!
            He ,he,he .
        • ok333 Re: Inwestycje w szkolnictwo wyższe 19.08.07, 12:46
          No pewnie , ze powinny rozwijac sie oddzielnie . A miasto musi robic
          wiecej w rozbudowie infrastruktury i w pozyskiwanie zagranicznych
          inwestorow , nawet rosyjskich !
          Uwierzycie , ze ,,Lukoil'' odpalil Plockowi kase na renowacje naczyn
          liturgicznych ( 4 000,- zl ) zafundowanych temu miastu przez cara
          Mikolaja II .Wczxesniej te naczynia zostaly skradzione z plockiej
          Fary im.sw. Bartlomieja zdaje sie .

zrodlo : download.ump.pl/ump//dane/sygnaly/08-2006.pdf
    • ksiestwokaliskie Dzisiejsza debata? 07.09.07, 12:16
      Czy Kalisz ma szansę stać się turystyczną Mekką? To pytanie będzie powracało,
      władze miasta rozpoczynają bowiem pracę nad "Strategią rozwoju turystyki dla
      Miasta Kalisza na lata 2007-2013".

Wstępne rozpoznanie sytuacji, określenie walorów i mankamentów ptolemeuszowej
      Calisii powierzono specjalistycznej firmie Haskel z Poznania, która do 15
      listopada ma przedstawić władzom miasta swoją opinię w tej sprawie.

"Równolegle podjęto konsultacje społeczne"- mówi przedstawicielka władz Kalisza
      - Marzena Ścisła.

W pierwszym z cyklu czterech spotkań uczestniczyć dziś będą kaliscy radni,
      przedstawiciele Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Kaliskiej oraz
      zrzeszonych w niej przedsiębiorców, reprezentanci związków wyznaniowych,
      stowarzyszeń i organizacji pozarządowych działających w szeroko rozumianej
      branży turystycznej i wielu innych.

Spotkanie rozpoczyna się w Sali Recepcyjnej kaliskiego ratusza o godz. 10.00.

rc.fm

Czyżby przy ciasteczkach i kawce debatowano o tym, czy produkować proporczyki
      czy może raczej talerzyki z Kaliszem? Tak na marginesie to dziękujemy Radiu
      Centrum, że podało tą wiadomość 45 minut przed rozpoczęciem warsztatów.
      • kaliszman Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 12:31
        Radio Centrum już dawno przestało być z centrum wydarzeń i stacza
        się po równi pochyłej,może pan Wujkowski coś zmieni pamiętam z nim
        lekcje historii,w samochodówce zanim przeszedł do Kościuszki,były
        świetne zamiast siedzieć i tylko słuchać często
        dyskutowaliśmy.Pewnie ze będą przyjeżdzać tłumy zobaczyć nudny
        MOZK,super Zawodzie,i inne zapomniane przez władze i rozpadające się
        zabytki.Do rozmów z Pęcherzem i jego świtą ludzi podobnych do nas
        którzy rzeczywiście chcą coś zmienić a nie tylko mówić.
        • ok333 Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 13:58
          kaliszman napisał:

> Radio Centrum już dawno przestało być z centrum wydarzeń i stacza
          > się po równi pochyłej,może pan Wujkowski coś zmieni pamiętam z nim
          > lekcje historii,w samochodówce zanim przeszedł do Kościuszki,były
          > świetne zamiast siedzieć i tylko słuchać często
          > dyskutowaliśmy.Pewnie ze będą przyjeżdzać tłumy zobaczyć nudny
          > MOZK,super Zawodzie,i inne zapomniane przez władze i rozpadające
          się
          > zabytki.

Kolego - myslisz szybciej , niz piszesz . Brak ci czasu na znaki
          przestankowe . Chcielibysmy Cie w lot rozumiec , lecz nie mozemy ..
          Przyloz sie i postaraj pisac jasniej .Po napisaniu posta -
          przeczytaj go .

>Do rozmów z Pęcherzem i jego świtą ludzi podobnych do nas

Nie obrazaj mnie / nas . My nie jestesmy podobni do tej swity .
          Jestesmy poprostu NIEGODNI .
          > którzy rzeczywiście chcą coś zmienić

my tak , oni nie lub niewiele

>a nie tylko mówić.

Taka mowea , to za pozno . Taki plan opracowuje sie znacznie
          wczesniej , z wiekszym wyprzedzeniem . To powinno byc przygotowywane
          jeszcze w poprzedniej kadencji !!!
          • kaliszman Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 14:07
            Rzeczywiście,trudno zrozumieć.Sorry postaram,się pisać czytelniej.
            • ksiestwokaliskie Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 15:12
              I poprawna (w miarę) interpunkcja - to bardzo ułatwi nam czytanie Twych postów.
      • wielkopolskawschodnia Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 13:32
        Śmiechu warte. :(((
      • ok333 Re: Dzisiejsza debata? 07.09.07, 13:45
        Mowisz ksiestwo , ze NA LATA 2007 (?) - 2013 !!! Nooo , to RYCHLO
        W CZAS !!!

To musimy Miastu cos zaproponowac ! Jak sadzicie , mam racje ?
        Z mojej strony proponuje :

1. ESTETYKA albo ZAMIATANIE MIASTA - wszyscy bezrobotni i
        zasilkowcy MOPS-a winni byc obowiazkowo zatrudnieni w tej
        dzialanosci ( nie akcji jednorazowej ). Czasy rozdawnictwa naszych ,
        aczkolwiek miejskich pieniedzy powinny sie juz zakonczyc . Takie
        rozdawnictwo DEMORALIZUJE SPOLECZENSTWO , powoduje brak szacunku
        do naszej miejskiej wlasnosci .
        2. KOSZE NA SMIECI i psie odpady (oddzielne ) + sprzedaz psich
        utensyliow . I mandatowa walka ze strony Strazy Miejskiej i Policji
        z niesfornymi wlascicielami odpadow az do skutku . Dotyczy to tez
        wyrzucajacych ,,pety'' papierosowe , butelki po napojach i tacki
        itp. po fastfoodowych posilkach .Wlascicieli kioskoe - tzw. mala
        gastronomia nalezy zmusic do instalowania pojemnikow na ich odpady i
        pilnowania porzadku przy ,,budach''. Dotyczy to tez McDonalda !!!
        3. Walka z ,,inteligentnymi inaczej'' kierowcami - parkujacymi
        niewlasciwie (przekraczanie lini ciaglej strefy parkowania -
        nagminne , tarasowanie pojazdami ,,zebr'' , bram domow i
        garazowych ).
        4. Ulatwienia w fotografowaniu czy filmowaniu Miasta - Ilosc
        wszelkich slupow , slupkow , reklam , koszmarnych ''budowli'' malej
        architektury , suchych drzew i innego ,,badziewia'' jest tak ogromna
        + parkujace byle gdzie samochody powoduja , ze naszego Miasta -
        najladniejszego ze wszystkich miast polskich - NIE WIDAC !!!
        To sa formy n a j t a n s z e (moze nie wszystkie ) . Tu tylko
        potrzebny jest zwiekszony wysilek organizacyjny !

5. Oznakowanie szlakow sciezek rowerowych , w powiazaniu ze szlakami
        tras pieszych do miejscowosci zabytkowych i samych zabytkow czyli
        najprostsze elementy zagospodarowania turystycznego ze wskazaniem
        dostepnosci komunikacyjnej do atrakcyjnych miejsc .
        6. Walka z CHWASTAMI . Ta jednak kosztuje . Potrzebne sa kosiarki
        spalinowe , paliwo i obsluga . Potrzebna jest ( nie tania ) chemia
        antychwastowa i ludzie .
        6.EDUKACJA ESTETYCZNA spoleczenstwa - poczynajac od przedszkola i
        wszystkich stopni szkol - nie wylaczajac wyzszych .To jest jak walka
        z wtornym analfabetyzmem . Zacznijmy wreszcie dbac o swoj DOM -
        wszak to XXI wiek i weszlismy juz do Europy .
        • ok333 re ,,,daje Wam artykul do poduszki . 10.09.07, 23:35
          Daje Wam uczestnicy naszego Forum artykul mojego lodzkiego kolegi
          red.Michala Jagielly , tak po prostu ... do poduszki . Tu go mozna
          znalesc - radzilbym wydrukowac i przemyslec

==> miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4467568.html

Wystarczy tylko mysli w nim zawarte przeniesc na nasz kaliski
          grunt . Pamietajcie jednak zawsze, ze Kalisz byl prologiem tej Bitwy
          o Lodz. W Lodzi granice juz nie dziela , lecz lacza .
          • ok333 Re: re ,,,daje Wam artykul do poduszki . 11.09.07, 10:45
            Mam juz pelna wersje ,dluzsza o 2 strony . Moge dac na priva
            chetnym .
    • o00 Re: Debata Ścisłej vs Debata Jaśkiewicz 12.09.07, 13:29
      Debata pani Marzeny Ścisłej to (jak żartobliwie zauważył Ksienztwo)
      pochylanie się przy kawie z ciasteczkami nad problemem: proporczyk
      lub talerzyk.

Debata pani Magdaleny Jaśkiewicz to (jak można wyczytać w krakowskim
      dodatku GW) profesjonalne badanie opinii publicznej, w oparciu o
      które przystąpi się do dalszych prac nad ważnymi dla Zarządu Krakowa
      zadaniami.

Niby ten sam kraj, a jednak zupełnie inny w Kaliszu i w Krakowie.

Więcej: miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4480477.html
      • ok333 Re: Debata Ścisłej vs Debata Jaśkiewicz 12.09.07, 15:37
        o00 napisał:

> Debata pani Marzeny Ścisłej to (jak żartobliwie zauważył
        Ksienztwo)
        > pochylanie się przy kawie z ciasteczkami nad problemem: proporczyk
        > lub talerzyk.

Co chcesz WW ? Stara szkola Anny Urbanowskiej , buahahha .
        >
        > Debata pani Magdaleny Jaśkiewicz to (jak można wyczytać w
        krakowskim
        > dodatku GW) profesjonalne badanie opinii publicznej, w oparciu o
        > które przystąpi się do dalszych prac nad ważnymi dla Zarządu
        Krakowa
        > zadaniami.
        >
        > Niby ten sam kraj, a jednak zupełnie inny w Kaliszu i w Krakowie.

Strategie na okres od 2007 roku zaczyna sie opracowywac po
        pierwszym roku jej obowiazywania !!! Strategie ochrony dobr kultury
        zacznie sie opracowywac , jak te obroca sie proch !!!
        • prezesmarcin Czy doczekamy sie kiedys? 14.12.07, 21:32
          Od jutra w poznanskim muzeum archeologicznym:

www.muzarp.poznan.pl/muzeum/muz_pol/audioprzew/index_audio.html
          a kiedy w MOZK ? znam juz odpowiedz pewnie nigdy a juz napewno nie za "dyrektorowania" JAS-a.

Na otarcie lez pozostaje-zamowienie zywego, gledzoacego przewodnika!
          • kaliszman Re: Czy doczekamy sie kiedys? 14.12.07, 23:07
            Na stałej wystawie Pradzieje Wielkopolski.Ciekaw jestem o jaki okres
            im chodzi,ale jestem pewien(może się myle) ze na ta wystawa ma nam
            uświadomić ,ze już od najwcześniejszych lat Wielkopolską rządził
            Poznan:)
            • wielkopolskawschodnia Re: Czy doczekamy się kiedyś? 14.12.07, 23:35
              Nie dziw się, to się nazywa: polityka historyczna. Kto jej nie
              prowadzi (a Kalisz nie prowadzi), wypada z gry (i Kalisz wypada).
    • wielkopolskawschodnia Re: Najgorzej unijne inwestycje kulturalne 15.12.07, 00:16
      Najgorzej unijne inwestycje kulturalne wyglądają w województwie
      wielkopolskim. (2006)

www.e-teatr.pl/pl/artykuly/24650.html
      • kaliszman Re: Najgorzej unijne inwestycje kulturalne 15.12.07, 11:22
        Trzeba zmienić prawo.Wystarczy że jakaś firma przegra przetarg a
        póżniej się odwołuje w nieskończoność.
        Muzeum Śląska Opolskiego ma zamiar wybudować nowy gmach co znacznie
        zwiększy powierzchnie wystawinniczą.Czy nasze muzeum nie może tez
        tak zrobić,nowoczesna bryła mogła by przyciągnoć nowych zwiedzjących
        (szczerze jakichkolwiek zwiedzających),a dzięki zwiększeniu
        pow.wystawieńczej,można by odkurzyć eksponaty które zalegają w
        piwnicy.
        Muzeum Historii Miasta Kalisza,powinni zając się wyłącznie historią
        naszego miasta.
        Skoro Opole ma muzeum Śląska Opolskiego,to MOZK,można przemianować
        na muzeum Wielkopolski Wschodniej.
        Niech Kaliszanie się edukują,a z nimi turyści( Wielkopolska ma dwie
        Stolice).
        UE daje pieniądze nie możemy zmarnować takiej okazji.
        • kaliszman Re: Najgorzej unijne inwestycje kulturalne 15.12.07, 11:28
          Sorry za literówki.
    • o00 Re: Park, gdzie indziej 11.01.08, 23:53
      commons.wikimedia.org/wiki/Image:Ogr%C3%B3d_czesc_zach.jpg

(W Białymstoku.)
      • ok333 Re: Park, gdzie indziej 12.01.08, 11:10
        Tam byly tarasy Branickich w Bialymstoku. A tutaj mamy tarasy
        ksiazanskie ksiazat Kochbergow von Pless :

www.sudety.it/index/galeria/table,obiekty/ID,352/picture,29/iID,1477

Zaniedbane przez wladze ludowa . Ksiecia stac bylo na 24
        ogrodnikow , nas nie .
        Ale z naszym Parkiem Miejskim ( nieee Parkiem Ludowym ) trzeba
        wreszcie cos zrobic, by znowu - jak za gubernatora Daragana i pod
        obcymi rzadasmi - byl perelka Miasta Krolewskiego.
        • ok333 Re: Przestrzen publiczna w Kaliszu ??? 12.01.08, 23:20
          Lodz juz stara sie nadrobic zaszlosci, a w Kaliszu ?

miasta.gazeta.pl/lodz/1,78965,4617774.html
          Czy Kalisza nie stac na przestrzen publiczna dla swoich mieszkancow ?
    • ok333 Re: Nowoczesne muzeum - gdzie indziej 12.01.08, 23:13
      W Lodzi potrafia i znajda fajnych projektantow ( z jajami :) ]

miasta.gazeta.pl/lodz/1,78965,4811558.html
      • o00 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 00:37
        U nas taką elektrownię od razu by rozwalili, albo przerobili na
        jakiś hipermarkecik, bo tak chcom i lubiom kaliszoki i kaliszoczki.
        • ok333 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 10:04
          o00 napisał:

> U nas taką elektrownię od razu by rozwalili, albo przerobili na
          > jakiś hipermarkecik, bo tak chcom i lubiom kaliszoki i
          kaliszoczki.

Wlasnie tak jak sobie wymarzyles zrobili z Wytw.Wod Gazowanych
          Szablowskiego - ul.Pulaskiego , gdzie zrobili market POLO . Obiekt w
          sam raz na takie sprawy , oczywiscie na kaliskie mozliwosci.Ale
          Kolesie dostali lokalik na markecik.
      • o00 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 00:38
        No to śliczne po prostu:
        miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=4816205

:)
      • o00 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 00:41
        Świetne: miasta.gazeta.pl/lodz/51,35153,4813915.html

I to w samym centrum, koło Narutowicza, tak?
        Dobrze widzę, że tam jest Łódź Fabryczna po lewej?
        • ok333 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 10:08
          o00 napisał:

> Świetne: miasta.gazeta.pl/lodz/51,35153,4813915.html
          >
          > I to w samym centrum, koło Narutowicza, tak?
          > Dobrze widzę, że tam jest Łódź Fabryczna po lewej?

Tak to jest pomiedzy LF i ul.Tuwima d.Przejazd, ca 1,5 km od
          Piotrkowskiej.
          • kaliszman Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 10:19
            Fajne naprawdę fajne.Szkoda,że u nas rządzi styl pana M.
            • o00 Re: Nowoczesne muzeum 13.01.08, 12:58
              Chyba bezgust pana M.?
    • ksiestwokaliskie Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 13.01.08, 20:26
      Możnaby tak, ale lepiej wyburzać :>
      biznes.onet.pl/12,1462476,prasa.html
      • ok333 Re: Inwestycje w dziedzictwo kulturowe, rozwój tu 08.01.09, 15:56
        Upuję :). No to w coo inwestujemy???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka